Maanantai 20.5.2019

200 €:n maksu kuohuttaa – virkamies kertoo koko totuuden

Luotu: 
5.11.2014 11:45
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Jos juhlapäivän poikkeuslupaa hakee yksittäinen kampaamo, maksu on nykyisin 200 euroa entisen 120 euron sijasta. Aluehallintoviraston mukaan yksittäisen yrityksen lupamaksu kuitenkin laskee, jos hakijana on joukko saman alueen yrityksiä.

Faktakulma

Laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista: Juhlapäivien aukioloajat

”Ammattimaista vähittäiskauppaa tai parturi- ja kampaamoliikettä ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä eikä itsenäisyyspäivänä eikä kello 18:n jälkeen uudenvuodenaattona ja vapun aattona eikä kello 12:n jälkeen jouluaattona ja juhannusaattona.” Lähde: Finlex

Joukko kansanedustajia ihmettelee parturi-kampaamoiden aukioloaikojen rajoituksia ja pienyrittäjiltä vaadittuja lupamaksuja. Ylitarkastaja Juha Lämsä Lapin aluehallintovirastosta, joka ratkaisee koko maan poikkeuslupahakemukset, selvensi asiaa Uudelle Suomelle.

Muun muassa Suomen Mikroyrittäjät -järjestö on nostattanut hälyä 200 euron lupamaksusta, joka parturi-kampaamoilta vaaditaan kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä tai itsenäisyyspäivänä toimimiseen. Kansanedustajat puolestaan huomauttavat kirjallisessa kysymyksessään, että nimenomaan poikkeusluvan hakeminen ja käsittely on maksullista – ”myös siinä tapauksessa, ettei lupaa myönnetä”.

Ylitarkastaja Juha Lämsä selventää, että yrittäjäjoukko voi hakea poikkeuslupamaksua alueellisesti. Yksittäiselle lupaa hakevalle parturikampaamolle se todella maksaa 200 euroa, mutta maksu alenee merkittävästi, jos sitä hakevat kaupungin, kunnan tai maakunnan yrittäjät joukolla.

– Jos hakijoita on kaksi tai useampi samassa kaupungissa tai kysymyksessä on esimerkiksi kauppakeskus, maksu on yhteensä 450 euroa. Yhdelle yrittäjälle ei siis tule niin paljon maksettavaa, Lämsä sanoo.

Usein hakijana on ainakin päivittäistavarakaupan osalta esimerkiksi paikallinen kauppakamari. Jos kahden tai useamman hakijan joukko on samasta kaupungista, maksu on yhteensä 450 euroa, jos samasta maakunnasta eli useamman kaupungin tai kunnan alueelta, yhteensä 600 euroa.

Lämsän mukaan 200 euron käsittelymaksu todella perittäisiin yksin lupaa hakevalta kampaamolta, vaikka lupa evättäisiin. Yleensä näin ei kuitenkaan tapahdu.

– Usein soitetaan aikaisemmin ja tiedustellaan mahdollisuuksia, eli eväyksiä ei tule hirveästi, Lämsä sanoo.

”Helsingissä niitä ei ole koskaan haettu. Onko sitten oltu auki kuitenkin...”

Vyyhtiä sekoittaa vielä yksi asia. Poikkeuslupamaksut nousivat tämän vuoden alussa, mutta periaatteessa parturi-kampaamoiden on pitänyt jo kymmenien vuosien ajan hakea erityislupaa juhlapäivän aukioloon.

Poikkeuslupia kuitenkin haettiin ensimmäisen kerran viime vuonna Tampereella, kun kaupungissa järjestettiin itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Lämsä selvitteli asiaa, kun kaikkien poikkeuslupien käsittely äskettäin siirtyi Lapin aviin.

– Helsingissä niitä ei ole koskaan haettu. Onko sitten oltu auki kuitenkin... Aville se ei sinänsä kuulu, poliisi valvoo lain noudattamista, Lämsä sanoo.

Suomen Mikroyrittäjien varapuheenjohtaja Raija Kara arvelikin äskettäin Ilta-Sanomien haastattelussa, että kaikki yrittäjät tuskin noudattavat lupamenettelyä.

Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien kansanedustajat puolestaan ihmettelevät aukiolojen rajoittamista kirjallisessa kysymyksessään.

– Nyt laki estää sen, että esimerkiksi useina yleisinä juhlapäivinä näitä palveluita ei voi kysynnästä huolimatta tarjota tai se ei ole taloudellisesti kannattavaa luvanhakukustannusten takia. Yrittäjällä ei myöskään ole mahdollista päättää, mihin kellonaikaan hän itse haluaa ja näkee parhaaksi työskennellä. Lainsäädäntö rajoittaa yritysten mahdollisuutta menestyä, kansanedustajat kirjoittavat Pauli Kiurun (kok.) johdolla.

– Onko ministerin mielestä tarkoituksenmukaista, että parturi- kampaamoyrittäjien toimintaa rajoitetaan perusteluissa mainitun kaltaisesti ja mitä ministeriö aikoo tehdä tukeakseen alan kannattavuutta ja yrittäjien menestymistä? kansanedustajat kysyvät tiistaina jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä.

Kiurun lisäksi kysymyksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksesta Timo Heinonen, Sanna Lauslahti, Kari Tolvanen sekä Tapani Mäkinen, kristillisten Sari Palm sekä keskustan Mirja Vehkaperä ja Antti Kaikkonen.

Faktakulma

Laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista: Juhlapäivien aukioloajat

”Ammattimaista vähittäiskauppaa tai parturi- ja kampaamoliikettä ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä eikä itsenäisyyspäivänä eikä kello 18:n jälkeen uudenvuodenaattona ja vapun aattona eikä kello 12:n jälkeen jouluaattona ja juhannusaattona.” Lähde: Finlex

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Kai jokainen nyt jo tajuaa, mitä tämä järjetön lupa ja valvontaviidakko aiheuttaa. Jäykistää yhteiskuntaa, kun jokaiseen arkirutiinista poikkeavaan tekemiseen pitää saada lupa, joka maksaa!!! Juuri tuo kaiken maksullisuus tekee sen, että ei pienyrittäjillä ole enää varaa kohta ruokaankaan, niin sitten vielä noita valvontamaksuja sinne ja tänne. Virkamiehet (ja naiset) elävät aivan muussa todellisuudessa, kuin mitä arki on katutasolla. Tämä kuristava valvontakulttuuri on venäjänvallan aikaista perintöä, josta olisi vihdoin päästävä eroon. Nyt kansalaiset ja kansanedustajat, kunnon valvonnankarsintatalkoot pystyyn. Kuka kannattaa?

Jukka Mattsson

Jälleen kerran yksi virka jonka lopettamisessa valtio voi säästää. Miksi maksaa lupahakemuksesta jos sen tietää etukäteen kielteiseksi? Itse en periaatteesta hae mitään poikkeuslupia ELY keskuksesta, joihin olen jo kerran saatu luvan vaikkapa kunnan rakennuslautakunnasta.

Tällä toimintatavalla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin kerätä kansalaisilta rahaa kyseenalaistamalla toisen virkamiehen myöntämä lupa, perua se, vaatia hakemaan poikkeuslupa, ja jonka päätös voi olla joko myönteinen tai kielteinen riippuen virkamiehen mielivallasta.

Itse en halua olla tukemassa sekä rahoittamassa kyseisenkaltaista pyrokratiaa ja rahavirtaa turhille virkamiesorganisatioille. Toivon että muutkin kansalaiset ymmärtävät että kaiken takana on rahankeruu organisatiolle joka papereita pyörittää pöydältä toiselle. Toivottavasti edes yksi muutama kansanedustaja tajuaa mistä oikein on kyse?

Hannu Korpilampi

Pitäisi tehdä kuten Uudessa Seelannissa 80-luvulla. Käydä läpi kaikki tällaiset säädökset ja lupamenettelyt, jotka eivät palvele ketään.

Jos yksityisyrittäjä haluaa tehdä töitä silloin kun haluaa, hänen on saatava tehdä töitä. Jos laki sanoo että siihen tarvitaan lupa, lakia on muutettava. Tämän jälkeen lupavalvonnasta ja niiden myöntämisestä vastaavat byrokraatit on irtisanottava.

Paitsi että työn tekeminen helpottuu, myös valtion menot vähenevät.

Markku Nieminen

Niinpä, olet täysin oikeassa! Kansalaiset eivät, eivätkä kaikki näitten kyykytyslakien laatijatkaa, tiedä miten valtavasti tällaisia täysin järjen vastaisia lakeja, asetuksia ja säädöksiä, maksuista puhumattakaan on, ennen kuin itse törmäävät johonkin niistä, mm Enestam ns pa**alakiin rakentaessaan itse!

Pertti Lindeman

Jälleen on suosittu kauppakeskuksia ja monopoli rymiä S:ää ja K:ta.

Yksittäisen parturin lupa voi maksaa jopa 200€ ja kokonaisen kauppakeskuksen 450€ ???

Eduskunnan S-ryhmä on jälleen tehnyt päätöksiä :-(

Kuka torvelo on tehnyt tällaisen, että partureita ja toisia pikkuyrityksiä väen väkisin ängetään kauppakeskuksiin, jos sinne et lähde, niin kärsi ja maksa.

Kaisa Korhonen

Miksi yrittäjien pitäisi maksaa siitä että saavat tulla töihin? Peritäänkö tällaisia maksuja esim ruokakaupoilta? Työntekijöille maksetaan pyhinä tuplapalkkaa mutta yrittäjät maksavat siitä että saavat työskennellä..

Pertti Vaulasvirta

Vaalit tulossa!!! ?
Vielä kun äänestetään julkisen vallan ja säätelyn lisääjät eduskunnasta pois.
Älä äänestä vasemmistoliittoa, demareita tai ketään yksilöä joka kannattaa sääntelyn ja virkamieskunnan lisäämistä. Äänestä niiden vastustajia ja sääntelyn purkajia. Se on ainoa tapa saada tähän maahan uudenlainen ryhti.

Markku Nieminen

Niin mä teen, olen aina tehnyt ja tulen aina tekemään, toivottavasti moni muukin. Ongelmahan on siinä, että me suomalaiset oletamme ja luulemme että laivan voi kääntää suit´sait ympäri. Ei voi, vaikka viisainta olisi ja sitten petytään eikä viitsitä äänestää ennen kuin "mitta tulee taas niinsanotusti täyteen"!
Mahdottoman ja mahdollisen ero on vain päättäväisyydessä. Jos olemme tarpeeksi päättäväisiä mahdotonkin tulee mahdolliseksi.

Jari-Jukka Annala

Eduskuntavaalit kiikarissa. Vaalien jälkeen todetaan, että asialle ei voi tehdä mitään.

En ole anarkisti, mutta tässä tapauksessa hyväksyn kansalaistottelemattomuuden. Lakien pitäisi olla kansalaisten elämää turvaamassa ja tukemassa, ei estämässä työntekoa. Kirkon ja valtion liitto on purettava mahdollisimman pian. Nämä lait ovat suoraan keskiajalta.

Martti Rokka

lakkauttamalla Lapin hallintovirasto ja antamalla lopputili näille sääntövirkamiehille säästämme sievoisen summan rahaa. Menkööt jänkhälle joikhmaan ihmisiä kiusaamasta. Valviran viinamainoskyttääjät sama homma.

Veikko Kuivanen

Noin sitä pitää. Kirjoituksesi haisee siltä, että oletat virkamiesten säätävän lakeja ja Valviran kyttäävän mainoksia. Kumpikaan ei pidä paikkaansa. Alkoholitarkastajat eivät ole Valviralla töissä. Valvira ottaa alkoholimainontaan kantaa vain, jos joku epäilee, että lakia on rikottu. Näitä epäilijöitä (= teitä oikeuttaan vaativia kansalaisia) on yllättävän paljon.

Viimeksi Valvira on yhdessä Laitilan Panimon Rami Aarikan kanssa tuonut esiin niitä epäkohtia ja käytännön hankaluuksia, joihin uusi alkoholilaki johtaa. Valvira ei ole kirjoittanut riviäkään lakitekstiä tulevaan alkoholilakiin.

Byrokraattinen virkamies on ärsyttävä otus. Ärsyttävämpiä ovat vain kaikkitietävät kansalaiset, jotka pitävät suurta meteliä asioista, joista he eivät mitään tiedä eivätkä edes halua ottaa selvää.

Juha Muurinen

Ylitarkastaja Lämsän matematiikka hämmentää. Jos haet lupaa yksin maksat 200 €, mutta jos saat houkuteltua yrittäjäystäväsi mukaan, on maksu 450 €. "Näin ei yksittäiselle yrittäjälle tule niin paljon maksettavaa".

Arto Luukkainen

"200 €:n maksu kuohuttaa – virkamies kertoo koko totuuden"

Otsikko oli virheellinen, koska virkamies ei kertonut totuutta eli esimerkiksi näitä asioita:

1. Miksi poikkeuslupaa pitää hakea?
2. Miksi poikkeusluvan hakeminen maksaa?
3. Mitä poikkeuslupa-anomuksia käsittelevät aluehallintoviraston virkamiehet tekevät silloin, kun eivät käsittele poikkeuslupa-anomuksia? Eli ovatko nämä virkamiehet lainkaan tarpeellisia yhteiskunnalle?

"Jos hakijoita on kaksi tai useampi samassa kaupungissa tai kysymyksessä on esimerkiksi kauppakeskus, maksu on yhteensä 450 euroa. Yhdelle yrittäjälle ei siis tule niin paljon maksettavaa, Lämsä sanoo."

Jos kaksi hakee yhdessä, maksu on 450 euroa eli 225 euroa/hakija. Miten se on muka edullisempaa kuin 200 euroa?

Ari-Vesa Parviainen

Joskus on todettu, että mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, ei saata olla lakikaan. Joten Suomessa tuo sivuutetaan laatimalla asetus, "eri juttu".

A2 ohjelmasta päätellen, pykälänpurkutalkoita ei enää onneksi vastusta mikään oleellinen puolue. Käsijarru lie päällä virkakoneistossa, joka ei kaiketi halua minkään saavutetun koskaan muuttuvan.

Jarmo Kanerva

Ihan kansan valitsemien huippupoliitikkojen ja byrokraatien avulla ajettua asia. Ei Venäjän tsaarin ajalla ollut tällaista työn rajoittamista eikä se kuuluisi partiopoikatoimintaankaan eikä mallioppilaatkaan tekisi näin tyhmästi. Turha heitä on haukkua.

Ari-Vesa Parviainen

Mikäli tätä oman tarpeettomuutensa kompensoimiseksi muille tuottaville ihmisille rajoituksia ja sääntöjä laativaa virkamiesarmejaa, ja valtuuksiaan, ei saada supistetuksi, ei mikään yrittäjyys tule kohenemaan.
Tarkoitan pieniä ja haparoivia aloittelijoita, jotka ovat asian oikea ydin. Jo isoksi ehtineet (salaa?) ovat tervetulleita, niitä voi näet verottaa! Sairasta.