Sunnuntai 20.5.2018

Kansanedustaja kypsyi täysin: ”Eurot Viroon, haitat maksetaan Suomessa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2014 09:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Veroeuroja valuu Viroon satoja miljoonia vuodessa, mutta haitat kuitenkin hoidetaan ja maksetaan Suomessa, sanoo Jaana Pelkonen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen antaa Puheenvuoron blogissaan täyslaidallisen Suomen alkoholipolitiikasta.

Pelkonen luettelee kirjoituksessaan lukuisia syitä, miksi alkoholiveron korotus hänen mielestään vain pahentaa Suomen tilannetta. 

- Nykyinen alkoholipolitiikka vain pahentaa niitä ongelmia, joita se yhä sitkeästi kuvittelee olevansa ratkaisemassa, Pelkonen kirjoittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt välitöntä alkoholiveron korotusta.

- Nykyisen alkoholipolitiikan takia menetämme työpaikkoja. Matkustajatuonti on lähes kaksinkertaista ravintolamyyntiin verrattuna; veroeuroja valuu Viroon satoja miljoonia vuodessa, mutta haitat kuitenkin hoidetaan ja maksetaan Suomessa. Yksityistä maahantuontia ei hillitä muutoin kuin kaventamalla hintakuilua Suomen ja Viron välillä. Niin toimii markkinatalous, Pelkonen kirjoittaa.

Pelkosen mielestä alkoholipolitiikkaan pitäisi tehdä kokonaisuudistus, jolla viinaralli pysäytetään ja uusia työpaikkoja luodaan. Pelkonen alentaisi anniskelun arvonlisäveroa, keventäisi ravintoloiden aukiolosääntelyä ja vapauttaisi viinit päivittäistavarakauppamyyntiin.

Hänen mielestään todellisia alkoholiongelmia ei pidä kuitenkaan vähätellä.

- Tarvitaan tehokasta valistusta ja todellista ongelmakäyttöön puuttumista, hoitoon ohjausta työpaikoilla ja päihdeäitien pakkohoitoa, hän kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harry Jussila

Pelkonen on aivan oikeassa. Alkoholin hintaa pitäisi laskea Viron tasolle, mutta suomalaiset päättäjät ovat täysin kuutamolla. On käsittämätöntä, että poliittiset päättäjät eivät ymmärrä, että mitä etua valtiolle on, että olutlaatikot rahdataan Virosta?
Ei missään muussa maassa toimita näin. Hallitus ja oppositiokin puhuvat kauniisti korusanoja sääntelyn purkamisesta, mutta toimitaan juuri päinvastoin. Alkoholin hintaa nostetaan ja mainonta kielletään. Missä muussa EU-maassa toimitaan näin? Hintaero Viroon on hurja. Nelosoluen hinta Virossa n.12€/laatikko, Suomessa nelosolut 47€/laatikko . Ei ihme, että Virosta haetaan.

Pekka Lehtonen

Jaana Pelkonen on näköjään ainoa kokoomuslainen, joka uskaltaa sanoa kansalaisen mielipiteen. Muut mulkoilevat toisiaan ja ovat hiljaa. Jaana on täysin oikeassa ja siksi en ymmärrä tuntemieni kansanedustajien kannanottoja tässä asiassa. Kirjoitin Hesarin yleisönosastoon 6.9.2011 kannanoton, jossa jo silloin ehdotin viinejä maitokauppaan. Kävin myös keskusteluja usean kansanedustajan kanssa asiasta. Sysse sanoi, että se ei ole hänen juttujaan. Vapaavuori sanoi, että kukaan ei uskalla panna siihen yhtään ruutia, koska sosiaalitantat ampuvat sen kuitenkin alas. Asko-Sejavaara taas oli sitä mieltä, että ei koskaan, sillä hän näkee joka päivä mitä haittaa alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle. Nythän se ei juurikaan aiheuta mitään haittaa kun kaikki rahat menevät Viroon, niinkö. Joskus ihmettelen ihan oikeasti, että olemmeko valinnet sinne 14 pirarin sisään tosi tomppeleita, joilla ei ole järkeä päässään ollenkaan.

Timo Nyman

SUOMEN alkoholiin liittyvät ongelmat eivät poistu vaikka verotus poistettaisiin kokonaan. Valistustyöstä puhuminen tuntuu olevan yhtä tyhjän kanssa. Mitenkä on sitten käynyt tupakoinnin vastaavassa tilanteessa? Tilastojen mukaan tilanne on parantunut ja yhä useampi nuori ei polta lainkaan. Olisiko sillä alueella opittavaa, sillä alkoholin suurkulutus loppuu automaattisesti kyllä niiltä jotka haluavatkin sen loppuvan. Tilastoissa laahaa mukana suurkuluttajien sankka joukko jonka pois päästyä numerotkin voivat näyttää mukavammilta.

Pirja Paasilahti

Monen ravintolayrittäjän tuttuna tiedän miten toimeentulon rajoilla nyt jo kamppaillaan. Muutos pitäisi tapahtua niin että ravintoloissa tapahtuvan myynnin kulut saadaan alaspäin, anniskellun alkoholin ja ruuan hintaa alaspäin ja ihmiset taas liikkeelle muuallekin kuin Länsisataman ja oman sohvan välille.

Elinkeino ja kulttuuri piristyisivät, tulisi lisää työpaikkoja ja sitä kautta verorahoja, ei lisää konkursseja!!

Jouni Kokkonen

Näiden sosiaalitanttojen kannattaisi tehdä kysymys: Jos joku hakee ison lastin Virosta niin juoko hän sen nopeammin vai hitaammin kuin sellainen joka hakee saman määrä viinakaupasta ja ruokakaupasta?

Itse ostin viimeksi useamman mäyräkoiran viinaa (osa jopa 80%), Alkosta en juuri kirkkaita ostele, useimmiten laatujuomia (konjakkia, whiskyä, viinejä, erikoisoluita). Oluttakin tuli iso satsi, ja sitä tuli oikeasti juotua useammin "kun sitä kerran oli ja se oli niin halpaa". Kaupasta ei niin usein viitsi raahata. Ostin myös 80% Strohia, Alkosta ostaisin sitä miedompaa.

Markku Järvinen

Suomi on syvässä lamassa ja aikaa tuhlataan itsestäänselvyyden ratkomiseen. Vaalit tulossa. Pelkonen on käynyt hankkimassa itselleen yksityisesti lisätienesteja, vaikka olisi pitänyt istua eduskunnassa. Nyt on aika tuoda itsensä esille. J amieluummin täysin vaarattomassa aiheessa. Luulen, että T. Hakkarainen on aiheesta Jaana Pelkosen kanssa täysin samaa mieltä. Olen aina ihmetellyt, kuinka kalliiksi kossupullon etiketti on tullutkaan, kun Päivi Räsänen on ollut sen kimpussa 10000 kuukausipalkalla jo vuosikausia.

Rami Koivula

Totta joka sana.

Lisäksi kun ajattelee henkilöä, joka tavallisesti ostaa kaupasta vaikkapa 12 pulloa olutta joka viikonloppu. Kun samainen henkilö majailee samassa rakennuksessa kahdenkymmennen Virosta tuodun olutlaatikon kanssa, veikkaan ettei kyseinen määrä palvele tarvetta lähes koko vuoden ajan kuten kaupasta haettuna. Rehellisesti sanottuna ainakin oma kulutukseni todennäköisesti moninkertaistuisi, jos olutta olisi tarjolla ruokajuomaksi, saunajuomaksi, tv:n katselujuomaksi, haravointijuomaksi, jne.

Oho, näköjään tulee toistettua kommenttia 5. Ainakin se todistaa että ajatuksessa on jotain muutakin perää kuin vain oma järjenjuoksuni.

Rauno Ruusunen

Jos meillä olisi hallitus ! Se vapauttaisi alkoholin kauppoihin.Myisi sen samalla hinnalla,kuin Virokin.Eikä kyselisi lausuntoja keneltäkään.Näin verotulot räjähtäisivät ylös,eikä kaikkia 100000 virkamiestä tarvitsisi karsia pois junkissektorilta.

Kartsa Koowee

tätähän se on suomessa joka asiassa kun ministeriöt virkakoneistoineen tyhmyyksissään sekä äärimmäisessä typeryydessään ajavat koko maan alas ilman että eduskunnassa muuta kuin jälkikäteen itketään vaikka ,jos uskallusta olisi laittaisvat vastaan

Sari Korpi

Kyllä se on niin, että mitä helpommin joku asia on saatavilla (ja mitä halvempaa se on), sitä enemmän sitä kulutetaan. Näin olisi myös tilanne Suomessa, jos alkoholilakia höllennettäis. Se, että Virossa alkoholi on halvempaa ja helposti saatavilla, ei ole rittävä peruste alkoholilain höllentämiselle Suomessa. Vaikka Virosta joku helsinkiläinen alkoholia säännöllisesti hakisikin, ei tämä asia kuitenkaan kosketa koko maan väestöä (eikä varsinkaan nuoria). Ei Lapista joka viikko noin vain lähdetä viinanhakureissuille, mutta Alkoon ja lähikauppaan päästään harva se päivä jos hinnat siellä tippuisivat (mikä lisäisi kulutusta ja haittavaikutuksia). Sen sijaan että mennään Suomessa Viron mallin mukaan, pitäis keskittyä siihen, miten viinarallia Viroon voisi hillitä, esim veroilla. Jos luullaan, että kaikki osaavat toimia niinkuin on oikein ja parasta, ei lakeja enää ollenkaan tarvittais. Sellaista päivää ei kuitenkaan tulla näkemään, sillä "tilaisuus tekee varkaan". Ihmisten moraalitajua ja käyttäytymistä ohjaavat maan lait, näin se vaan on.

Ari Lindholm

Nätti nuori nainen puhuu asiaa. Eikä sitä veroa tarvitse välttämättä ihan Viron tasolle laskea, mutta reilusti kuitenkin. Meille on valitettavasti valikoitunut päättäjät ja virkamieskunta, jotka kuvittelevat olevansa tietävämpiä kuin kansa. Pykälät heillä voi olla paremmin hallussa, mutta arkielämä ei. Karsittavaa löytyisi yllin kyllin.

Ari Lindholm

Kyllä Jaana Pelkonen on asiasta aikaisemminkin maininnut. Sari Korpi taitaa kuulua samaan "holhoavaan" ihmislajiin kuin virkamiehemme. Meillä meni koppa kaljaa viikossa ennen Viron rallia ja meillä menee saman verran nyt kun niitä on tuotu enempi kerrallaan Virosta. Toki niistä tarjoillaan vieraillekin. Lähdemmekin tästä kohta puoliin vaimon kanssa täydentämään varastoja. Halvemmaksi tulee vaikka otamme auton mukaan ja yövymme hotellissa. Kaiken kukkuraksi saamme S-bonuksia.

Päivi Pelkonen

Ei tässä mitään vaaliulostuloja ole. Jaana Pelkonen on puoltanut alkoholilainsäädännön lieventämistä ja veronalennuksia jo ainakin kolme vuotta. On ollut aktiivisesti tiukennuksia vastaan.
Tekopyhää on hallituksen ministerien jauhaa työllisyyden ja työpaikkojen lisäämisestä.

Tapani Kemppainen

Kielletään koko alkoholi. Loppuu haitat byrokraattien mukaan. Tosin, kun se viime kerran kiellettiin, niin kulutus kasvoi nelikertaiseksi. Se kieltämisessä olisi hyvä puoli, että vero olisi sen jälkeen 0%. Eikun nopeita aluksia hankkimaan. Onneksi tullin pojatkin on 2 kuukautta vuodessa lomalla.

Juha Salmi

Paitsi se että, työantajalta pitäisi poistaa kustannus ja velvoitteet tästä hoitoon ohjaamisesta,samoin muista itse aiheutetusta sairauksista.

Juopon paapominenei auta juoppoa itseään se vaan kiduttaa hitaasti lähiympäristöä ja työantajaa, mitä nopeammin juoppo saadaan pudotettua pohjalle sitä nopeammin häntä päästään oikeasti kuntouttamaan. Samoin minimoidaan läheisten ja työantajan tuska.
Itse olen elänyt tätä helvettiä läheisen osalla 20 vuotta liian kauan... Pohjan kautta kuntoon ja nyt kyseinen henkilö funkkaa yhteiskunnassa.

Olavi Nieminen

Eläköön, Pelkonen on oikeassa.
Valistus ja asennekasvatus saa asiat kuntoon ja samalla verojen alennus.
Kieltolain menetelmät vain pahentavat ja vääristävät asian. Kielletyn hedelmän malli vääristää koko asian.

Oikea malli pitää hakea esim. Saksasta, jossa ei ole alkomonopolia, viini ja olut ovat elintarvikkeita ja väkevät alkoholeja. Asenteet ovat kunnossa, eikä juopottelua juuri esiinny.

Pertti Lindeman

Lapsille ja nuorille kerrotaan kukista ja mehiläisistä, opetetaan ajamaan polkypyörää ja autoa, pukeutumaan oikein, uimaan jne.

Mielestäni olisi syytä kieltojen sijaan opetettaa nuorille oikeata alkoholin käyttöä, sillä he kuitenkkin sitä käyttävät. Miksi sulkea silmät tosiasioilta ja ongelmien syiltä ja yrittää vasta puuttua vääränlaisen alkoholikäytön seurauksiin? Tyhmää minusta!

Tässä muutama neuvoni, jotka saattaisivat auttaa alkuun...

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179120-alkoholi-tehoaako-kiell...

Ilja Särki

Pelkonen. Jos et tiedä viroon alko rallistta älä sitten jauha paska,ok? Itse tuot paljon lonkero tallina laivaltta. Ja matkusttat ihmisverorahalla taksilla ja ottat kyytiin sun poikamieheet.olet ollut niin hyvä tilt ohjelmalla,onko nyt pääsää TILT!!!!

Olli Laaksonlaita

Alkoholi-monopoli taitaa olla niitä harvoja valtion bisneksiä jotka ovat aina voitollisia. Siksi kai siitä on niin vaikea luopua; vähän niin kuin autoverostakin, tai korkeasta polttoaineverosta, tai, tai, ...
Jos Suomessa alkoholin hinta olisi Keski-Eurooppalaisella tasolla,niin monet suurkuluttajat eivät tuhoaisi talouttaan ja siltä osin tulevaisuuttaan niin nopeasti kuin nykyään (... maksansa tietenkin kuten tähänkin asti).
Myös, Suomi on osa globaalitaloutta joten enemmänkin pitäisi miettiä, miksei Suomesta kunnolla saada vientiin alkoholituotteita. (Vastaus: monopoli vs. yksityisyrittäjät).

Sami Suhonen

Mikähän helevetin pakkomielle Suomen valitiolla on tuosta alkoholista? Tuo paskanjauhaminen viinasta, sen verotuksesta, mainonnasta ja kaiken maailman rajoituksista on ihan turhanpäivästä. Ensin uikutetaan kun suomalaiset juo viinaa ja samaan hengenvetoon Alkon pamput itkee, kun myynti on pudonnut roimasti. Koittakaa nyt päättää! Kumminkohan herra iso herra tekis, jos olisi köyhän duunarin asemassa. Maksais pullosta ittensä kippeks vai hakis samalla hinnalla useamman pullon jostain muualta? Jo pelkästään mielenterveyden kannalta pullo viinaa piristää silloin tällöin elämää täällä holhousyhteiskunnassa loskan, paskan, kylmän ja pimeyden keskellä. Joko ne verot alas tai sitten pitäkää suunne kiinni. Sitä paitsi Suomessahan varmaan alkoholi on just se suurin peikko terveyden saralla..? PASKAPUHETTA SANON MINÄ! Eiköhän ylipaino ja sen aiheuttamat oireet ole Suomessa se tämän hetkinen paha. Ottakaa silimä käteen ja menkää nyt kylille ja kaupungeille kattomaan onko siellä enemmän ylipainoisia ihmisiä vai juoppoja..? Kummastako koituu suuremmat kulut valtiolle terveydenhuollon saralla? Eli siispä nyt äkkiä kaikki kukkahattutädit ja muut terveysintoilijat asian kimppuun. Karkit, sokerit, rasvat, makkarat ym. Lihottavat hiilarituotteet nimettömien automaattien suojiin. Pikaruokamainokset pois, pikaruokaloiden aukioloaikojen rajoittaminen ois otettava käyttöön (esim. Vkonloput suljettu), ikärajat hamppareille ja pitsoille, sekä kielto myydä epäterveellistä ruokaa/karkkia ylipainoiselle ihmiselle. Suomi ei koskaan tule raitistumaan, koittakaa nyt jo tajuta se!

Arto Nurmi

Mm. Perussuomalaisten Hanna Mäntylä on asiaam ottanut kantaa aiemmin. Kun sen tekee Kokoomuslainen, asia nostetaan mediassa esiin, kutsutaan Enbusken tv-ohjelmaan ja vaikka mitä. Mutta mitä voisi tehdä, äänestää ensi keväänä Pelkosen Kokoomusta, joka on ollut päähallituspuolue kaksi viine hallituskautta...? Minusta tämä "esiintulo" asiassa ok ollut täysin taktinen, ensi kevättä ajatellen.