Torstai 17.1.2019

Kiistelty hotellihanke: Suursijoittaja vie, Helsinki vikisee?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.10.2009 17:00
  • Kuva: Herzog / de Meuron
    Kuva
    Katajanokan hotellia suunnitellaan Helsingin paraatipaikalle. Hotellihanke on herättänyt suurta kritiikkiä.

Norjalaissijoittajan rahoittama Katajanokan rannan hotellihanke etenee kaupunkilaisten, lautakuntien ja arkkitehtuurin ammattilaisten laajasta vastustuksesta huolimatta. Kaupunkisuunnittelulautakunta alkoi tänään käsitellä hotellisuunnitelmasta annettuja lausuntoja.

Alueen asemakaava hyväksyttiin jo viime joulukuussa. Kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärvi ajaa hotellisijoittaja Arthur Buchardtin hanketta voimakkaasti, ja norjalaisen on jo kerrottu tehneen aiesopimuksen hotellin rakentamisesta rakennusyhtiö Skanska Finlandin kanssa.

Koska niin rakentamisen kuin suunnittelunkin maksaa yksityinen rahoittaja, julkisissa hankkeissa käytetylle suunnittelukilpailulle ei ollut tarvetta. Buchardt, joka on rahoittanut hotelleja muun muassa Ruotsissa ja Norjassa, tilasi kiistellyn suunnitelman suoraan sveitsiläiseltä Herzog & de Meuron -arkkitehtitoimistolta.

Kaupungin tehtäväksi jää joko hyväksyä tai hylätä suunnitelmat, joita norjalaissijoittajalla on Helsingin paraatipaikan varalle.

Kiinteistöviraston päällikkö Mikael Nordqvist ei pidä erikoisena sitä, että ulkomainen sijoittaja on näin suuressa roolissa Helsingin julkisivua uudistettaessa.

-En näkisi mitenkään harvinaisena sitä, että sijoittaja tekee aloitteen. Kaupunki haluaa tietää, mitä tontille tulee, ja tässä tapauksessa se tiedetään, sanoo Nordqvist Uudelle Suomelle.

”Hotellia vastustetaan arkkitehtonisista syistä, minkä ymmärrän, mutta pitäisi ottaa huomioon myös hankkeen työllistävä vaikutus.”

Hänen mukaansa kaupungin luottamusta norjalaisrahoittajaan ovat lisänneet tämän "näytöt muualta".

-Hän on juuri rakennuttanut Tukholmaan 500 huoneen hotellin, ja on tuomassa tännekin hyvän hotelliketjun. Lisäksi hän toimii yhteistyössä Skanskan kanssa, Nordqvist kehuu.

Vain hotellien rakennuttajana toimiva Buchardt aikoo vuokrata Katajanokan hotellin kansainväliselle hotelliketjulle. Nordqvistin mukaan puhetta on ollut "muutamasta vaihtoehdosta".

Uusi Suomi ei tavoittanut Buchardtia torstaina. Nordqvistin mukaan rahoittaja "odottaa kovasti" kaupunkisuunnittelulautakunnan ratkaisua.

-Käsittääkseni hän on yhä hankkeessa vahvasti mukana, Nordqvist kertoo.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöstä odotetaan kahden viikon päästä. Jos lautakunta näyttää vihreää valoa, asia etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon. Helsingin Sanomien mukaan lautakunnan niukka enemmistö kannattaa hotellia.

-Kyseessä on iso asia, joten se tuskin ehtii valtuustoon vielä tämän vuoden aikana. Hallitukseen ehkä, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.), joka liputtaa hotellihankkeen puolesta.

-Sitten päättää räväytetään asiasta ja toivottavasti saadaan hanke liikkeelle. Hotellia vastustetaan arkkitehtonisista syistä, minkä ymmärrän, mutta pitäisi ottaa huomioon myös hankkeen työllistävä vaikutus ja muut hyödyt, Rautava puolustaa hotellia.

 

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Onko missään kerrottu materiaaleista, joista tämä on tarkoitus rakentaa. Hienoja kuvia arkkitehtuurista, mutta materiaalit ovat vähintäänkin yhtä tärkeää, kun rakennusta sovitetaan tietttyyn ympäristöön. Tuleeko esimerkiksi kestämään säätä ja aikaa?

Itse uskon tällaisen markkinarahalla toteutettavan hankeen olevan halvoista ja huonoista materiaalesita.

Lähes kaikki uudet kivirakennelmathan ovat jo epäonnistuneet Suomessa, kuten esimerkiksi Tampere-talo. Jälki on hirveää

Vieras

Siitä tulee lasinen, kylmä ja kalsea hökötys varsinkin jalankulkijan näkökulmasta, joskin tukkii se kaikki näkymät mereltä, Kauppatorilta ja Kaivopuistosta nähtynä. Asemakaavaa ei ole hyväksytty, se pantiin vasta valmisteluun.
Yleensä ennen tällaista käydään keskustelua, mitä paikalle tulisi. Hanke ja tapa viedä sitä lävitse ovat olleet erittäin kyseenalaisia ja ovat edelleen.

Vieras

Aivan uskomattoman tökerö viritelmä, jonka täydellisen sopimattomuuden kaupunkikuvaan ymmärtää laaja enemmistö: asukkaat, asiantuntijat ja virastot, paitsi ei yksi, Tuomas Rajajärvi poliitikkoystävineen. Hänen mahdolliset kytköksensä Alvar Aalto -nimiseen Stadin kaupunkikuvan jyväkyläläiseen tuholaiseen pitäisi selvittää.
Lyhyen tähtäimen työllistämisen takiako pitäisi Aallon tuhotiellä jatkaa? Ei todellakaan!

Vieras mies tuli taloon

Vanhanaikaisella demokratialla eli asioista yhteisesti päättämisellä ei taida nyky-Helsingissä olla paljoa sijaa. Projekti herättää outoja tuntemuksia, mutta onneksi Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa. Eikö olekin?

Vieras

KRP:sta ei ole tietoa, mutta toivottavasti Supo on ajan tasalla. Voi käydä meinaan siten, että tämä norjalainen sijoittaja osoittautuukin "igoriksi tai sergeiksi". Eikö siinä Arabian myymisessä Ruotsiin, käynyt vähän ikävästi, kun italialaiset ostajat olivatkin "Pjotr ja Ivan"?

Missä ovat pilvenpiirtäjät?

Olen lähes koko ikäni asunut Katajanokalla. Tiedän että on ihmisiä jotka eivät tuosta hotellista pidä, mutta en kyllä ymmärrä mistä nämä vastustajat oikein tulevat.

Stora Enson (ent. Enso-Gutzeitin) talo pistettiin tuohon Normenin linnan tilalle ihan tylysti - muistaakseni niin että itse Alvar Aalto ei alunperin edes ajatellut rakennusta siihen, mutta nappasi sen eri projektista kun jotain pyydettiin. Sitten Rahapajan taakse heitettiin Ulkoasiainministeriön laajennus. Siinä menivät viimeistään puistomaisemat rantaan. (Eikä se Keskon päärakennuskaan ole kauneudella pilattu).

Tämä nykyinen ehdotus sopii erinoimaisesti jo rakentamalla pilattuun ympäristöön sointuen merellisen ympäristön kanssa. Suomalaisella arkkitehtuurilla ei pitäisi olla mitään sanomista hankkeelle, jos vertailukohtana ovat nykyaikaiset betonilähiöt. Vastakohtana taas kansainvälinen arkkitehtuuri, jota tässä maassa ei ole kyllä vielä nähty.

Bushido

Hyvännäköinen kansainväliset mitat täyttävä rakennus. Toisin kuin alueella nyt sijaitsevat Aallon hirvitys ja neuvostotyylinen varastorähjä. Mistä näitä kehityksen vastustajia aina Suomessa sikiää? Neuvostoarkkitehtuurin aika meni jo!

JPCostas2

"Kenelle on maksettu pöydän alta jotta norjalaisen sijoittajan temppu tehdä ja toteuttaa hotellihanke vastoin Tuomas Rajajärven,valtuuston,kaupunginjohtajan vastustuksesta huolimatta"!
"Nämä temput tiedetään-Norja pistää kovuudella Helsingin matalaksi päätöksissä"!

Pelihän alkaa muistuttaa jo Turun tautia tai oikeastaan sen "esiastetta".

Sukupuoli-ja ihotautilääkäri sanoisi näin:-niin onko vierailijalla syfilis,klamydia vai vain muuta häiriötä-siihen ei sitten lääkettä tarvita?

"Tässä kohtaa norjalaiset ovat siistejä"!

"Ette te tälle tempulle mitään mahda-on sitten kaupungin johtava arkkitehtikin mitä mieltä haluaa"!

"On miellyttävää olla taas helsinkiläinen".

Vieraskarjalainen

Kammotus!

Helsinkiläiset nostavat varmasti ennennäkemättömän metakan, jos tuo moderni hökötys yritetään tupata vanhan Katajanokan arkkitehtuurin sekaan.

Viekää se toiseen paikkaan, sellaiseen mihin se sopii!
Siellä se voi työllistää paremminkin kuin Katajanokalla.

Näet jos aie saa luvan, rakennustyömaalla tullaan näkemään niin paljon mielenosoitúksia, että aie kuivuu siihen.

On suorastaan sairasta pilata vanhojen kaupunginosien kaunis arkkitehtuurin yhtenäisyys. Oksettavaa ristiriitaa silmälle.

Vieras

Ulkomaisella sijoittajalla on varmaan laskelmoidusti varaa maksaa myös voitelurahaa (tai vaalitukea) kaavoitusasioista vastaaville päättäjille. Tuskinpa sitä muuten annettaisiin keskeiseltä ja julkiselta paikalta tonttimaata ulkomaisrahoitteiselle hirvitykselle.

Matti O Koskela

"”Hotellia vastustetaan arkkitehtonisista syistä, minkä ymmärrän, mutta pitäisi ottaa huomioon myös hankkeen työllistävä vaikutus.”"

Tuskimpa arkkitehtonisiset syyt, tyylikäs ulkomuoto ja ympäristöönsä sopeutuminen sen vähemmän työllistävät.

Jujuhan näissä ökyhankkeissa tuppaa olemaan se, että hökötyksen pitää mahdollisimman härskisti hypätä katselijan silmille, mieluummin etovaa oloa aiheuttaen.

Tällaiseen käsitykseen pääsee uutisista, joissa kansan tuntoja kuvaillaan myötäillään. Ja uutinenhan on vain normistosta poikkeavien tunteiden esittely.

Haluaisin nähdä otsikon: "Kansalta kysyttäessä kansa ei isommin lotkauttanut korviaan asiassa, samapa tuo, miten vaan"
Se on ufo, koska sellaista ei ole.

Fabu

Enitenhän tuossa mietityttää tuo sijainti ja ympäristö johon tuo lasikaappi tiputetaan. Tuntuu olevan aivan sama, mihin yhteyteen rakennetaan ja mitä. Tuollaista 1X2 rakennussuunnittelua näkee ihan tarpeeksi Helsingissä jo.

Jos juuri tuolle paikalle halutaan jokin hotelli rakentaa, olisiko niin hirveän vaikeaa ottaa huomioon se ympäristö kokonaisuudessaan ja rakentaa sitten siihen sopiva rakennelma.

Kyllähän noita nykyajan pilvenpiirtäjiäkin voidaan rakentaa maan kulttuuriperinteitä ja ympäristöä kunnioittaen ja mukaillen.

simo L

Mitä ihmeen havainnekuvia tehty taas todistamaan hankkeen erinomisuutta? Yleensä ne on aina otettu jostain lokin tai pulun perspektiivistä. Vain kadulla kulkevan ihmisen näkökulma on oikea. Valitettavasti näitäkin on helppo manipuloida. Esimerkkejä löytyy läjäpäin.

kai45

Vanhaa Helsinkiä on tuhottu enemmän kuin liiaksi. Siitä huolimatta, että meillä näyttää löytyvän sisäpiiriläisiä, jotka ovat valmiit jatkamaan jopa vanhan poikkeuksellisen ja kauniin vanhan keskustan tuhoamista. Ydinkeskustan joka näyttää parhaan puolensa juuri lähestyttäessä mereltä. Siitä ovat olleet samaa mieltä kymmenet ulkomaiset vieraani, jotka ovat vannottaneet ettemme antaisi periksi vaan puolustaisimme sitä Helsinkiä, joka erottaa meidät muista! Tätä vielä jäljellä olevaa Helsinkiä rakastamme!

Suomi on vielä voimissaan. Nyt jos koskaan punnitaan, kaiken vaalirahasekoilun jälkeen kenen mielipiteet ovat ostettavissa!

as

Hotellin voi sijoittaa pois Kauppatorin ja Katajanokan lähettyviltä.
Vieressä on jo näitä rumilusrakennuksia ihailtaviksi aivan riittävästi.

Töölönlahti on jo osittain tungettu täyteen näitten suunnitelijagurujen latoja.

Milloin kaupunkilaiset saisivat ottaa osaa äänestykseen ja muut arvot määräisi -"hieno ulkomaalaissuunnittelija rahoineen piirtelee ristinmerkki-rakennuksia ja lasihökötyksiä"?