Perjantai 24.5.2019

Pysäyttävät luvut – 250 000 suomalaista ”sairastaa tietämättään”

Luotu: 
14.11.2014 10:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    THL:n mukaan tärkein aikuisiän diabeteksen taustalla oleva riskitekijä on ylipaino. Maailmassa on 380 miljoonaa ihmistä, joilla on diabetes. Suomessa arviolta 500 000 ihmistä sairastaa aikuisiän diabetestä, heistä puolet tietämättään.
|

Tänään vietetään maailman diabetespäivää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan 500 000 suomalaista sairastaa aikuisiän diabetestä ja heistä puolet eli 250 000 suomalaista tietämättään. THL:n mukaan tärkein aikuisiän diabeteksen taustalla oleva riskitekijä on ylipaino.

Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka konkretisoi tautilukuja blogissaan pysäyttävällä tavalla.

- Maailmassa elää noin 380 miljoonaa ihmistä, joilla on diabetes. 380 miljoonaa ihmistä on enemmän kuin USA:n väestö, yli kaksi kertaa Venäjän ja neljä kertaa Saksan väkiluku. Jos diabetes olisi valtio, se olisi väkimäärältään maailman kolmanneksi suurin maa heti Kiinan ja Intian jälkeen.

Suomessa diabetes on Juvakan mukaan yksi nopeimmin yleistyvistä tarttumattomista sairauksista. Jos diabetes olisi kaupunki, se olisi lähes Helsingin kokoinen asukasluvultaan, Juvakka vertaa.

- Diabeteksen ja erityisesti sen aiheuttamien lisäsairauksien hoitoon kuluu noin 10 prosenttia terveydenhuollon menoista. Sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua ja terveydenhuollon kulut merkittävästi kasvaa seuraavien 10–15 vuoden aikana, jos kehitys jatkuu samana kuin tähän mennessä, Juvakka varoittaa.

Diabetesliitto esittää vaativan diabeteksen hoidon keskittämistä parempiin hoitotuloksiin pääsemiseksi. Myös THL:n mukaan yhteiskunnan pitää osallistua taudin hillitsemiseen.

THL:n tiedotteessa todetaan, että äitiys- ja lastenneuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimita ja resurssi tulisi turvata ehkäisevien palveluiden tärkeyden vuoksi. THL huomauttaa myös, että sote-uudistuksessa perusterveydenhuollolle on turvattava riittävät resurssit ehkäiseviin palveluihin.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rauno Ruusunen

Onko taas uusi lääke kehitetty,voittoa lääketehtaille ? Se olisi hienoa,ei tarvitsisi luopua,liian sokerin käytöstä ja makeisista,limsoista.Statiiniakin popsii yli 600000 ihmistä,keinotekoisten lääketehtaiden arvoilla ja kärsii samalla kovista jalkakivuista.Statiiniin käytön poisto poisti jalkakivut,mutta lääkäri pakottaa kokeilemaan toista statiini lääkettä.Hyvät provikat vai mitä THL.

Hannu Rissanen

Diabetes aiheuttaa toistuvan näläntunteen ja ihminen helposti syö nälkäänsä. Tästä voi päätellä, että diabetes aiheuttaa painon nousua. Kumpi oli ensin diabetes ja nälkä vai ylipaino? Tätä voi jokainen pähkiä mielessään.