Sunnuntai 20.1.2019

Sisäpiiriläinen tv-kohusta: Kaksi virhettä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2009 12:25
  • Kuva: Yle
    Kuva
    Ex-puoluesihteeri Eero Lankia (kesk.) kehui Anneli Jäätteenmäkeä näytelleen Jonna Järnefeltin suoritusta.

Faktakulma

Irak-gate:

-Anneli Jäätteenmäki paljasti kevään 2003 eduskuntavaalien alla silloisen pääministerin Paavo Lipposen ja USA:n presidentin George W. Bushin välisiä salaisiksi luokiteltuja keskusteluja Irakin sotaan liittyen.

-Tiedot vuoti presidentti Halosen neuvonantaja Martti Manninen

-Manninen sai sakot, Jäätteenmäki vapautui syytteistä

-Jäätteenmäki väitti eduskunnassa, että asiakirjat tulivat hänelle "pyytämättä ja yllätyksenä"

- Jäätteenmäki joutui jättämään eroilmoituksen, kun toinen suuri hallituspuolue SDP ilmoitti luottamuksen menneen.

- Jäätteenmäen pääministerikausi kesti vain 68 päivää.

Ex-puoluesihteeri, pitkän linjan keskustan sisäpiiriläinen Eero Lankia kehuu televisiossa eilen näytettyä Pääministeri-elokuvaa varsin todenmukaiseksi kuvaukseksi niistä oloista, joissa ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan tehtävistään vuonna 2003.

-Totta kai siinä on käytetty dramatisointia ja tehokeinoja, mutta minusta on hyvä että ihmiset saavat jonkinlaisen häivähdyksen elokuvan keinoin siitä, mitä politiikassa saattaa tapahtua, Lankia sanoo Uudelle Suomelle.

Nykyisin Kirkkonummen kunnanvaltuustossa työskentelevä Lankia seurasi aikoinaan aitiopaikalta puoluesihteerinä Irak-skandaalia, ja tuntee elokuvan päähahmot hyvin tosimaailmassa. Hänen mukaansa erityisen aito oli Anneli Jäätteenmäen hahmo.

Irak-paljastus vaikutti vaalitulokseen

Timo Harakan ja Antti Karumon käsikirjoittamassa kohutussa elokuvassa oli hänen mukaansa silti kaksi selkeästi virheellistä piirrettä.

- Se [elokuva] yksipuolisti vaalien alusajan liikaa Irak-asialle. Syntyi se vaikutelma, ettei vaaleissa muusta puhuttukaan. Minä en ole ollenkaan henkilökohtaisesti varma, että keskustan vaalivoitto nojasi Irak-kysymykseen, hän näkee.

Lankia myöntää, että Irak-kysymyksellä oli merkitystä vaalivoiton kannalta.

- Toinen vinoutuma tai ylikorostus liittyy siihen kuvaan mikä syntyi Mauri Pekkarisen ja Anneli Jäätteenmäen välille. Ei se missään tapauksessa niin jyrkkä se asetelma ollut, minkä kuvan elokuvan tehokeino antoi. Kyllä ne välit ystävällisemmät olivat.

"Pekkarinen liian aggressiivinen"

Elokuvassa Pekkarinen esitetään kylmänä Jäätteenmäen vastustajana. Pekkarinen raivostui joistakin elokuvan väitteistä jo ennen kuin oli itse edes nähnyt filmiä.

- Ei Pekkarinen missään nimessä niin aggressiivinen ollut. Oli enemmän kyselevä, Lankia katsoo.

Matti Vanhasen hahmon hän naurahtaa olevan aito Matti Vanhasen hahmo.

"Jäätteenmäki ja Vanhanen eivät valehtelijoita"

Jäätteenmäen erotapausta ja "puhun niin totta kuin osaan" -lausuntoa on verrattu hänen tilalleen nouseen pääministeri Vanhasen unohduksiin ja kommentteihin. Lankian mielestä tilanteista tekee radikaalisti erilaisen se, että Jäätteenmäen tapauksessa hallituskumppani SDP:n kanta jyrkkeni täysin yllättäen, kun taas nyt kokoomus on seissyt Vanhasen takana.

- Anneli näytti johtajuutta luopumisvaiheessakin. Hän antoi paikkansa käytettäväksi ja pelastettiin se, mikä pelastettavissa oli, eli vaalitulos.

- Ihminen joutuu tuossa tilanteessa toimimaan valtavan paineen alla ja aivan yksin, eikä ole hetkeäkään miettiä mitä sanoo. Tapahtuu lapsuksia, sellaisia lausahduksia, jotka antavat väärän kuvan ja vähän hölmönkin kuvan.

Vanhasen muisti on pätkinyt monessa kohtaa, mutta Lankia on "varma, ettei hän tietoisesti bluffaa".

- Sen mitä näitä ihmisiä tunnen, niin valehtelijoina en heitä pidä.

Lankia ei usko, että Jäätteenmäki palaisi euroedustajan tehtävistä keskustan puheenjohtajakisaan mukaan.

- Yleensä keskustaväki ei ole katsonut peruutuspeiliin henkilövalinnoissaan. Jos vaihdoksia tulee, niin etsitään yleensä uutta henkilöä. Minä en ainakaan kiellä Annelia ehdokkuudesta.

 

 

Faktakulma

Irak-gate:

-Anneli Jäätteenmäki paljasti kevään 2003 eduskuntavaalien alla silloisen pääministerin Paavo Lipposen ja USA:n presidentin George W. Bushin välisiä salaisiksi luokiteltuja keskusteluja Irakin sotaan liittyen.

-Tiedot vuoti presidentti Halosen neuvonantaja Martti Manninen

-Manninen sai sakot, Jäätteenmäki vapautui syytteistä

-Jäätteenmäki väitti eduskunnassa, että asiakirjat tulivat hänelle "pyytämättä ja yllätyksenä"

- Jäätteenmäki joutui jättämään eroilmoituksen, kun toinen suuri hallituspuolue SDP ilmoitti luottamuksen menneen.

- Jäätteenmäen pääministerikausi kesti vain 68 päivää.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Minerva

"Minäkö vaarantaisin poliittisen urani yhden tuppeensahatun lautakasan takia?" Eikös yksi Vanhasen kuuden minuutin yksinpuhelun lausahduksista mennyt jotenkin tuohon suuntaan.

Miten hyvänsä, päätös YLE:n mediamaksustakin syntyi kivuttomasti parin seuraavan päivän aikana. Ja keskustalaisille koko episodi on ollut poikkeuksellisen hyvän johtamisen merkki.

Tavisten joukossa on paljon henkilöitä,jotka uskovat omat juttunsa tosiksi, vaikka vieressä oleva kuinka inttäisi vastaan. Se on inhimillistä. Ja kuitenkin minua kalvaa...

totisesti totta

´
Pekkarisen käytös ei ole missään tilanteessa elokuvassa kuvatun kaltaista. Mauri pekkarinen on fiksu kaveri. Erittäin tietävä, osaava ja tekevä. Ei hän loukkaa tai ojenna puoluetoveriaan tavalla, jollaisen kuvan sai Pääministeri-elokuvasta. Ja voiko joku sanoa, että Mauri olisi arvostellut Lipposen tavoin jotain toista kolleegaansa. Pekkarinen on Pekkarinen ja se pitää hyväksyä positiivisena asenteena politiikassa olevalta. Monia harmittaa, että on yksi selväsanainen ylitse muiden, joka osaa hommansa.

Lainaan puoluesiteeri Korhosen lausumaa "Jäätteenmäen kohtalo oli poliittinen murha, jonka omat sallivat tapahtua". Hallituskumppani SDP aiheutti jäätteenmäen eron ja Lipposen käskystä. On muistettava kuitenkin, että vain eduskunta voi erottaa pääministerin. SDP teki jonkinmoisen vallankaappauksen ja Anneli Jäätteenmäki joutui uhrautumaan vaalivoiton vuoksi, kuten Lankia kertoo. On valitettavaa, että joudutaan tekemään komromisseja eduskunnassa(kin) eri puolueiden välillä, jotta asiat saadaan hoidettua parhain päin.

Jouko Heyno

Jätemäen ero oli hänen omansa, eihän häntä "oikeasti" erotettu. Eron syy oli (Lipposen) valtiopetoksen tuominen julkisuuteen, so. pohjimmiltaan eliitin yritys peitellä, mitä peiteltävissä oli, syyttämällä rikoksesta sen paljastajaa, ei rikoksen tekijää. Se, että Lipponen sitoi SUomen USAN: Irak-operaatioon, ei ole kyseenalainen asia. Totuus selviää USAA:n ulkoministeriön nettisivuilta. Tuen rahallinen arvokin on mainittu.

helanes

Mutta jos kolminkertainen "pyytämättä ja yllätyksenä" ei ollut valhe, niin mikä sitten?

Ja jos yleensä tarkkamuistinen ei yhtäkkiä muistakaan, niin mistä on kysymys?

Näiden kahden ero on siinä, että edellinen valehteli poliittisessa turbulenssissa, jälkimmäinen enimmäkseen yksityiselämänsä kiemuroissa.

Kummallekin ns. kansa on antanut anteeksi. Kummastakin on tehty tavallaan marttyyri.

TSV

Mielenkiintoinen aihe ja mahdollisuuksia oli vaikka mihin mutta minusta koko ohjelma oli tylsä ja todella turha, lisätyt hahmot eivät toimineet. Draamaa ei saatu lisättyä kunnolla ja käsikirjoitus todellakin ontui välillä. Taas kiinnostaisi tietää millä perusteilla YLE tilailee tämmöistä roskaa?

Toisaalta mitä voi odottaa kun asialla on Timo "yksinkertaistaja" Harakka.

Ainoa asia mikä jäi vahvasti mieleen ei ollut mikään Kepu viha vaan se konsensuspolitiikka, että Suomessa sovitaan ennen vaaleja juttuja mistä ei puhuta. Yritä siinä sitten valita itsellesi oikea puolue.

Vieras

Tekele oli harvinaisen pitkästyytävän tylsä. Aikaa oli ilmeisesti annettu liikaa ja se piti täyttää venyttämällä ja esittämällä autolla ajelua ym. turhaa. Asiallisestikaan ei tullut mitään uutta. Kymmenen minuuttia olisi ollut sopiva pituus eikä mitään olisi jäänyt esittämättä.

Vieras

sisälsi jotakin huppiakin. Halosen esittäjä oiva valinta. Ymmärtää miksi Lipponen käänsi Natotakkinsa Halosen uudelleen valintaa tukiessaan. Maksoi varmaan kiitollisuuden velkaa Haloselle, joka itse Irak-asiassa oli samaa mieltä kuin Jäätteenmäki, mutta ei tätä tiukan paikan tullen tukenut. Halonenhan olisi aivan hyvin voinut todeta, että myös oppositiojohtalla on oikeus kyseiseen muistioon.

panda

Keskustelin muutama vuosi sitten yhden keskustavaikuttajan kanssa Tanja Karpelasta ja hänen esiintymisistään ja suoranaisestaan sooloilustaan. Yllättäen tämä vaikuttaja sanoi, että Karpela oli helppo tapaus puoluejohdolle verrattuna Jäätteenmäki. Jälkimmäinen oli kävelevä aikapommi, josta ei koskaan tiennyt milloin ja missä se räjähtää.

Elokuvassa näkyy hyvin, miten keskustan johto yllätettiin jatkuvasti, kun Jäätteenmäki kävi puhumassa mitä sattui mieleen juolahtamaan kertomatta siitä etukäteen muille. En yhtään ihmettele, että myös keskustapuolue sai tarpeekseen tuollaisesta yhteisten asioiden hoitamisesta.

Elokuvassa Jäätteenmäki sai osittain aiheellisestikin kunniaa siitä, että hän uskalsi puuttua ulkopolitiikan tabuihin. Se jäi kuitenkin kertomatta, että Jäätteenmäki olisi ihan laillisestikin saanut nuo "pyytämättä ja tilaamatta" hänelle faksatut paperit. Silloin hänen olisi kuitenkin pitänyt sitoutua siihen, että ne ovat salassa pidettäviä asiapapereita, joista ei huudella jokaisessa mahdollisessa tv-ohjelmassa. Tällainen käytös oli pääministeriehdokkaalle täysin mahdoton. Kuka olisi voinut luottaa siihen, että hän pääministerinä olisi pitänyt luottamukselliset asiat luottamuksellisina. Ymmärrän, että Lipponen pelkäsi aiheellisesti Suomen maineen menemistä luottamuksellisissa kansainvälisissä keskusteluissa. Lipposen Irak-lupauksia sen sijaan en puolusta enkä hyväksy.

Vieras

on kutsuttu myös aavikkomyrskyksi. Silloin oltiin vielä aivan hulluna kaikenlaisista EU:n puheenjohtajamaana toimisista. Sekin Glooria on jo vaimentunut.

Suomi oli vuosina 2003-2005 täysin amerikanevankelistien vallassa. Kaiken takana oli uuden sotimismuodon:terrorismin vastaisen sodan läpilyönti. Se sai vipinää poliiseihinkin.

Aivan ilmeisesti maahan virtasi myös vierasta pääomaa tai sitten joku suuri puhallus onnistuttiin viemään huomaamatta läpi. Verkottuminen oli muotia. Kartellit toimivat.

Veikkaan, että historiankirjoitus tulee noteraamaan vuoden 2003 vuotena,jolloin Suomi lopullisesti menetti itsenäisyytensä. Tai heräsi tajuamaan menetyksensä.

Kapulaisille naiset ovat aina olleet vain piikoja. Piikoja ovat kaikki naiset nykypuolueissakin. Heidän tehtävänsä on vapauttaa hyväveljet toimintaan.

Vieras

Lisää virheitä filmistä löytää, kun katselee vähän paikkoja. Esimerkiksi Annelin asunto ei tuolloin ollut Etu-Töölössä vaan Topeliuksenkadulla. Lisäksi filmissä oli mm. 2007 myyntiin tulleita autoja ja jossain kohdassa oli sisäkuvaa E-mallin Mersusta, mutta ulkokuvassa oli S-Mersu. Pieniä juttuja ehkä, mutta vievät ikävästi uskottavuuden.

pommac

edelleen minulla on vaikeuksia ymmärtää miksi vaahtoamme Annelin valehtelusta tai ei, kun pitäisi puhua oikeasta asiasta eli mitä Lipponen lupaili USA:lle ja valehdeltiinko siitä.

Vastaus: Kyllä valehdeltiin

Onko niin, ettei meissä ole rohkeutta puhua tuosta ulkopoliittisesta todella isosta asiasta vaan on helpompi kinata Annelin menettelytavoista. Eli pää pensaaseen vaan jatkossakin...