Torstai 27.6.2019

RKP shokissa: Suomen- ja ruotsinkieliset samaan kouluun?

Luotu: 
21.10.2009 14:42

RKP:n kaupunginvaltuutetut ovat järkyttyneet Espoossa suunnitelmista siirtää suomen- ja ruotsinkieliset koululaiset samoihin tiloihin.

Ehdotuksen mukaan opetus luokkatiloissa järjestettäisiin omalla äidinkielellä, mutta oppilaat olisivat yhdessä lounastauoilla ja välitunneilla. Tilasiirroksella syntyisi säästöjä.

- Ehdotus järkytti meitä, kertoo kaupunginvaltuutettu Mia Grundström (r.) Hufvudstadsbladetissa.

Grundströmin mukaan samoissa tiloissa toimiminen johtaisi siihen, että ruotsin kieli katoaisi ja kaikista tulisi suomenkielisiä. Grundströmin mukaan kaikki RKP:läiset olivat ehdotuksesta totaalisen järkyttyneitä.

Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä on nyt Yle Uutisten mukaan luvannut, ettei ruotsin- ja suomenkielisiä koululuokkia siirretä saman katon alle.

Espoo kuitenkin suunnittelee edelleen perustavansa uudelle Suurpellon asuinalueelle kaksikielisen koulukeskuksen.

Uuden Suomen bloggaaja Santeri Kyröhonka (kd.) kritisoi RKP:n suhtautumista blogissaan.

- Tälläinen tollo suomenkielinen tosin kuvittelisi, että yhdistämällä suomen- ja ruotsinkielinen opetus samoihin rakennuksiin, suomenkieliset pääsisivät, jos ei kielikylpyyn, niin ainakin kielisuihkuun välitunneilla. Ruotsinkielen opinnot alkaessaan olisikin jo kuullut ruotsinkieltä. Sehän saattaisi jopa motivoida opiskelemaan ruotsia! Kyröhonka kirjoittaa.

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Erillään olo kieltämättä hieman hämmentää. Eikös nykymantran ja erityisesti RKP:n eliitin mukaan monikulttuurisuus ole rikkaus, josta voimme ammentaa kaikkea hyvää ja kasvaa paremmiksi ihmisiksi? Mitä useampaa kieltä koulussa puhutaan, sitä ihanammat ja vauraammat ovat tulevaisuudennäkymämme, näin on kerrottu. Emmehän me voi estää lapsilta, varsinkaan heiveröiseltä suomenruotsalaiselta vähemmistöltä, tällaista rikkautta ja voimavaraistamista. Ja ehkä jo 100 vuoden päästä koululaiset voivat jopa olla samalla luokalla.

marko.lehti

kyllä se paljon paremmin rikastuttaisi ruotsinkielistä kulttuuria että jokaiseen koululuokkaan siirrettäisiin tietty kiintiö määrä somali lapsia.
oi sitä onnea ja kulttuurinvaihdon riemua.

Tuomas8

"RKP:n kaupunginvaltuutetut ovat järkyttyneet Espoossa suunnitelmista siirtää suomen- ja ruotsinkieliset koululaiset samoihin tiloihin."

_Tätä_ on Thorsin ja muiden RKP:läistän ajama monikulttuurisuus käytännössä: Kun se sattuu omaan jalkaan, mennään shokkiin välittömästi.

RKP:läisiä eivät itse halua olla missään tekemisessä edes suomenkielisten kanssa, maahanmuuttajista puhumattakaan: Siinä siis malliesimerkki sisäsiittoisesta kansanosasta, jolle verenvaihto tekisi hyvää, vai mitä?

Främling

Lilla du,
jag tror inte man kommer att förbjuda "svenskan" som ni pratar på skolorna. Och hur skulle det ändra språket ändå; ingen pratar svenska i Esbo, det är ren blandning av finska och svenska (samma som Tornedalsfinska, kanske?).

Era stora förebild, Sverige, hade länge sen blandat två språkgrupper. Som du har kanske (hoppas!) läst från tidningen, svenska och etniska barn går i samma skola. Deras språklagar bara förutsätter att varje barn får språkundervisning i sitt eget språk. Varför Finland kan inte tillämpa samma, välfungerande praxis?
Jag tycker att det är dags för RKP att acceptera att det bor även finländare i Finland.

P.s. Var snälla och lära våra finländska barn rikssvenska, barnträdgård (=lastentarha =daghem, dagis) låter förjävligt!

kariwilkman

Meän kieli eli tornedalsfinska on yksi Ruotsin viidestä vähemmistökielestä, jotka ovat saaneet jonkinlaisen heiveröisen erityisaseman. Meänkieli on suomea, johon on tullut paljon ruotsinkielisiä sanoja. Nuo sanat on väännetty suomenkieliseen asuun ja niitä taivutetaan Länsipohjassa puhuttujen murteiden mukaan. Ruotsin kielioppi on kylläkin vaikuttanut jonkin verran meän kielen kielioppiin. Lukekaapa vaikka Mikael Niemen kirja "Poppimysiikkiä Vittulasta".

jaakko_helleranta

I'd like to add to the previous comment that there's much more evidence that shows how false the argumentation of RKP politicians is:

While those who study English, German, French, Russian, etc at a Finnish school rarely become fluent speakers of the language before they get to practice the language in question in "natural environment" it's quite evident that even those who don't go to the English, German, French or Russian schools learn the language pretty well. If they want to and if they have a decent teacher.

And those who have even one of their parents speaking that language usually learn that language very fluently.

Now, if one wants to defend the segregation of kids with Finnish and those with Swedish as their mother tongue that's totally fine. But _please_, call it what it is: segregation (for whatever purposes).

Aiemman kommentaattorin nakkaama ajatus siitä, että ehkäpä erikielisten lasten yhdistäminen voisi olla hyödyksi ruotsinkielen säilyttämisessä osana suomalaista kulttuuria (tai ainakin suomenkielisten ruotsinkielentaitoa) ei ole muuten lainkaan pöllömpi!

Jos näitä asioita mietittäisiin avoimin mielin, niin ehkäpä "molemmilla puolilla pöytää" osattaisiin nähdä uusissa tavoissa tehdä asioita muitakin kuin perinteisiä "näin säästetään", "saavutetuista eduista ei luovuta", ymv -ulottuvuuksia.

Ibland är det möjligt att ha kakan och äta den (tjsp).

Vai kui?

Vieras

Lilla du,
jag tror inte man kommer att förbjuda "svenskan" som ni pratar i (på) skolon (rna). Och hur skulle det ändra språket ändå; ingen pratar svenska i Esbo (????), det är EN ren blandning av finska och svenska (samma som Tornedalsfinska, kanske?).

Er(a) stora förebild, Sverige, har(de) länge sedan(n) blandat två språkgrupper. Som du har kanske (hoppas!) läst i (från) tidningen, svenska och estniska (etniska) barn går i samma skola. Deras språklagar bara förutsätter att varje barn får språkundervisning i sitt eget språk. Varför kan Finland (kan) inte tillämpa samma, välfungerande praxis?
Jag tycker att det är dags för SFP (RKP) att acceptera att det bor även finländare i Finland.

P.s. Var snälla och lär(a) våra finländska barn svenska (rikssvenska), barnträdgård (=lastentarha =daghem, dagis) låter förjävligt!

Bra försök - men jag förstod inte 100% vad du ville med ditt p.s.!

Rimaa hipoen yli

Hohhoijaa.. jo on RKP:llä pelot. Ehdottomasti pitäisi toimia näin, sillä kielellinen eriarvoisuus johtaa halveksintaan. Ainakaan minun opinahjoissa ei ruotsin kieltä katsottu hyvällä ja siksi se jäi opettelemattakin.

Vieras

RKP siis shokissa tuon takia... puolue mikä suhtautuu kaikkein myönteisimmin monikulttuuriseen rikkauteen? Ja valittavat kun valtaväestö ei hallitse riittävän hyvää ruotsinkielentaitoa?

"I'm sensing a slight weirdness here..."

Sam M.

Vaikuttaa kyllä perin lämminhenkiseltä suhtautumiselta monikulttuuriseen rikkauteen...
Kunhan omat härrejössestä huutelevat lapset pidetään erillään valtaväestön, sekä monikulttuurisuuden edustajien jälkeläisistä.
Kyllähän sen huomaa, että suomenruotsalaiset ovat perillä vain omasta "kylttyyristään", ei tarvitse paljoa olla tekemisissä suomalaisen kulttuurin - saatika monikulttuurisuuden kanssa ennen koulunkäynnin loppumista.
Onneksi suomalaisten lapset sentään saavat nauttia monikulttuurisuudesta suomenkielisissä oppilaitoksissa, ettei tarvitse olla eristettynä vain kaltaistensa pariin.
Hyvä Suomi, hyvä suomenruotsalaiset. <a href="http://naurunappula.com/488617">Härregud!</a>

Vieras

Mitä rasisteja ajatuksia onse ihme että 4 % ääniosuuden suomen eduskunnasta katsoen hyppyyttää muita kuten tahtoo.
Ovatko suomalaiset todella niin sokeita lampaita etteivät näe mitä ympärillä tapahttuu.
Itä Helsinki on täydessä kaaoksessa joka leviää ympäri kaupunkia.

Antirasisti

Mennessäni aikoinani keskikoulun penkille en ollut aikaisemmin koskaan kuullut ruotsinkieltä puhuttuna saatikka sitten luettuna. Katkera paikka koitti sitten opetuksen alettua. Ei tarvinnut haikailla muukalaisten kontaktia valovuosien takaa, ne vyöryivät ruotsinkielen opettajan pistokokeista monta vuotta.

Mikä ihmeen lahko tämä RKP oikein on? En ole heidän edustajiaankaan koskaan kohdannut, ei ole tullut vaalimainoksia enkä tunne heidän puoluepolitiikkaansa muuta kuin median uutisoinnin kautta. Kovin vaikuttaa separatistiselta touhulta.

OulaLintula

Itse olen järkyttynyt RKP:n suvaitsemattomuudesta toista kieliryhmää vastaan ja monikultturisuuden vastaisuudesta; tämä erityisesti kaikkien niiden kannanottojen jälkeen, joita puolue muuten on esittänyt, erityisesti suomenkielistä väestöä kohtaan.

Suomi kuitenkin on tämän maan virallinen kieli, niin onhan se ihmeellistä, jollei sitä sitten kouluissa suvaita.

Sipoolainen

Käydessäni Sipoossa suomenkielistä yläastetta 90-luvun alkupuolella opettajat kertoivat vähän kuin vitsinä kuinka suomen- ja ruotsinkielisten oppilaskuntien viriteltyä yhteistyötä ja kanssakäymistä oli vierekkäin sijaitsevien suomen- ja ruotsinkielisten yläasteiden väliin suunniteltu piha-alueet eristävää muuria. Ilmeisesti muuri-nimellä oli huono kaiku koska asiasta ei sen ihmeemmin puhuttu. Nyt kuitenkin voidaan todeta että 2000-luvun alussa tehty koulukeskuskompleksin uudistaminen ja lisärakentaminen toteutettiin juuri siten että suomen- ja ruotsinkielisten oppilaiden käytössä olevat piha-alueet käytännössä muurattiin eroon toisistaan. Heja!

Lisäksi on mukava huomata että Sipoossa on pieniä idyllisiä kyläkouluja ruotsinkielisille ala-asteikäisille, mutta suomenkielisiä raahataankin sitten keskitettyihin oppilaitoksiin busseilla pitkienkin matkojen päästä. Aika ajoin näiden resurssien yhdistämisestä on ollut puhetta, mutta asia on kategorisesti torpattu samoilla argumenteilla kuin uutisessakin esitettiin.

Vieras

Ensinnäkin, jos olisitte lukeneet ruotsinkielisiä päivälehtiä, tietäisitte että tätä ehdotusta ei ole teilattu totaalisesti, asiasta on myös löydetty myönteisiä puolia.
Toiseksi: kritiikki ehdotusta vastaan johtuu pelosta siitä, että se viedään läpi harkitsemattomasti ja hutiloiden, mikä usein on tapana kun haetaan nopeita säästöjä. Hyvin suunniteltuna ja harkiten toteutettuna tämä voi myös olla toimiva malli.
Kolmanneksi: suomenruotsalaisten osuus kansasta on vähenemässä, se on fakta. On todistettu monessa eri tutkimuksessa, että kun vähemmistö- ja enemmistökielet kohtaavat tällaisessa yhteydessä, aletaan puhumaan enemmistön kieltä. On osoitettu vastaavanlaisissa kokeiluissa, että suomenkieliset eivät juuri ole ottaneet vaikutteita ruotsista, kun taas ruotsinkielisten ote äidinkieleensä on heikentynyt. Helsinkiläiset nuoret suomenruotsalaiset puhuvat jo nyt voimakasta sekakieltä jossa käytetään sekaisin ruotsia ja suomea.
Osittaiset ylireagoinnit tässä kysymyksessä ruotsinkielisten taholta täytyy nähdä hieman laajemmassa yhteydessä. He tietävät että aika on heitä vastaan, ruotsinkieliset aluett suomettuvat väistämättä, varsinkin etelässä. Tämän takana ei ole se, ettei suomenkielisten seura "kelpaisi". Suurimmalla osalla näistä lapsista on suomenkielisiä ystäviä joka tapauksessa.

Tuomas8

"Osittaiset ylireagoinnit tässä kysymyksessä ruotsinkielisten taholta täytyy nähdä hieman laajemmassa yhteydessä. He tietävät että aika on heitä vastaan, ruotsinkieliset aluett suomettuvat väistämättä, varsinkin etelässä. Tämän takana ei ole se, ettei suomenkielisten seura "kelpaisi". Suurimmalla osalla näistä lapsista on suomenkielisiä ystäviä joka tapauksessa."

Aivan, aivan. "En ole rasisti, minulla on monta ystävää jotka ovat nee... anteeksi, suomenkielisiä." Sehän se ajatus on tässäkin. Toisilla on koiria ystävinä, toisilla maahanmuuttajia, joillain jopa suomea puhuvia.

Ruotsinkieliset ovat se väestöryhmä, joka kaikkein äänekkämmin vaatii maahanmuuttajia, mutta todellisuudessa sietokyky edes oman maan kansalaisia kohtaan on niin vähäinen, että ei mahduta edes samaan kouluun ja politiikka onkin suoraan entisestä Etelä-Afrikasta: "Vain ruotsiapuhuville" on parhaissa paikoissa ja muille jäävät rippeet. Missä ero buurien rotusortoon on, jos missään?

Tämä on RKP:n käsitys "monikulttuurisuudesta", siitä ei päästä mihinkään, tämä kun on havainto eikä mielipide ja RKP ihan itse hoitaa julkituonnin.

Sarafina

Yksittäisestä yleiseen.
Tämä on yksi tieteen perustelun "väline" (vrt. kausaalisuus, ontologia).

Tuo viittaus E. Afrikan politiikkaan käyttäen menneen ajan (nykyään tuota maata kai <P>puhekielessä kutsuttu: "the New S. Africa") termiä apartheid on kehnosti perusteltu yleistys. Jos lukija ei tiedä apartheid sanan merkitystä, tuo "perustelu" ei aukea. Yksi keino opiskellla apartheidista helposti on katsoa valoisa mm. koulumaailmaan sijoittuva vanha elokuva nimeltä "Sarafina".

Elokuvan musiikki (mm. artisti Miriam Makeba) heijastaa mielettömän hyvin tunnetasolla tuon menneen ajan vaikeita, mielettömiä aikoja. Toki on muitakin uudempia elokuvia samaisesta aiheesta.

ämpee

Olen suuresti hämmästynyt RKP:n edustajien realistisuudesta, ruotsinkieli todellakin tarpeettomana katoaisi ellei sitä erityistoimin säilytettäisi suomalaisten riesana.

Pois pakkokielet, ja tilalle pakolliset 2 vierasta kieltä, valinnan mukaan saatavilla olevasta tarjonnasta.

Esimerkiksi venäjä+englanti on kansantaloudellisesti paljon hyödyllisempi kuin ruotsi+mikä tahansa kieli, johtuen siitä, ettei ruotsia puhu maailmassa kuin hieman yli 10 miljoonaa ihmistä, venäjää taasen yli 200 miljoonaa.

Vieras

Mikäs siinä niin järkyttää? Emmekö olekaan tasavertaisia? Katoaako kaivosta kannettu vesi, toteutuuko luonnon oma karsinta, voittaako järki vihdoinkin tässä kielikysymyksessä? Eihän tämä ole keneltäkään mitään pois, tässähän kaikki voittavat!

Vieras

Luulenpa, että jos suomenkielisen vähemmistön koulut haluttaisiin liittää pakolla mihin tahansa enemmistön kouluihin missä tahansa maailmalla, luulisin että kommentit tälläkin palstalla olisi hieman eri sävyisiä.

Tässä nyt on hiipuvan kulttuurin hätähuuto kyseessä, yritys säilyttää hupenevien kielisaarekkeiden yhtenäisyys. Tuo "herrakansa"-juttu on lisäksi niin väsynyt vanha juttu. Suurin osa vajaasta 300 tuhannesta suomenruotsalaisesta ovat ihan tavallisia mattimeikäläisiä, duunareita, keskiluokkaisia, pienmaanviljelijöitä, tavallisia veronmaksajia. Pieni mutta äänekkäs, rikas kulttuurivähemmistö ja RKP:läiset korkean profiilin poliitikot vain luovat mielikuvan näiden muittenkin puolesta.

Lisäksi: suomenruotsalaisetkin lapset opiskelevat mukisematta "pakkosuomea".
Sekin on myytti, että kaikki suomenruotsalaiset osaisivat suomea. Varsinkin maaseudulla elää vielä paljon ummikoita jotka eivät yksinkertaisesti pärjää suomenkielellä.

Huono argumentti

Eihän tässä olla ruotsinkielisiä pakottamassa opiskelemaan suomenkielellä. Ruotsinkieliset lapset opiskelevat ruotsinkielellä omien ruotsinkielisten opettajiensa johdolla omassa ruotsinkielisessä koulussaan. Samaten suomenkieliset. Samassa pihassa sitten vietetään välitunnit.

Eihän nyt kukaan selväjärkinen voi olla sitä mieltä, että jos ruotsinkielinen tenava maksimissaan kuuden tunnin koulupäivän aikana pihalla kuulee neljässä vartin jaksossa pihan toiselta puolelta suomenkieltä tai puhuisi suomenkieltä tuon tunnin päivässä johtaisi oman ÄIDINKIELEN heikkenemiseen?

Suomen- tai kaksikieliset lapset käyvät täällä piäkaapuntiseudulla myös esimerkiksi englannin, saksan ja ranskan kielistä koulua, eikä heidän suomenkielen taitonsa siitä mihinkään heikkene.

Vieras

"Luulenpa, että jos suomenkielisen vähemmistön koulut haluttaisiin liittää pakolla mihin tahansa enemmistön kouluihin missä tahansa maailmalla, luulisin että kommentit tälläkin palstalla olisi hieman eri sävyisiä."

Onhan maailmalta jo aika paljon tuota tummaa enemmistöä tuotu suomalaisten kouluihin....

Vieras

Nämen va fan?

Inte blev jag väl finsk i Kasbergets lågstadieskola heller?
Och då var det frågan om en klick på totalt 6-8 svenskspråkiga, klasserna 1-3 som delade samma klassrum.

Annanstans i byggnaden fans ca 300 finskspråkiga elever.

Där hade vi samma lärare i alla andra ämnen förutöver slöjd och gymnastik som i gymnastikens fall delade klass med finskspråkiga.. och i slöjden fick den finskspråkiga läraren för oss själva.
Och nog försökte dom tala svenska. Lite i samma stil som i Dragsvik... "när duschmaskinen kommer, ta skydd under sexan och elda!", "man fåå inte ge maten åt rattan" och "skrinet i reven"

Kaksikielisen perheen isä

Ruotsinkieliset lapset tarvitsevat tukea kielen käytölle, sillä jos siirrytään enemmistöltään suomenkielisessä kunnassa sekakouluihin, lakkaa ruotsinkielen käyttö koulunpihalla.

Samat lapset käyttävät kaksikielisessä kunnassa pihoilla ja harrastuksissa paljon suomea. Tällainen päätös rajaa kielen käytön vain luokan sisään, koska vähemmistö leimautuu pihalla, tuota noin, vähemmistöksi... ja lapsihan ei tahdo sellaista, lapsi luopuu arvokkaista asioista ihan vain kaveripiirin (näkymättömässä) paineessa.

Jos aidosti halutaan hävittää ruotsinkieli suomesta, tämä yhtenäiskoulumalli on ensimmäisiä askeleita sillä tiellä. Saamelaisten oman kielen taito kitkettiin tehokkaasti kieltämällä heiltä kielen käyttäminen kouluissa sodan jälkeisinä vuosina. Ja se on yksi häpeällisimmistä kulttuuririkoksista Suomen historiassa. Saamelaiset olisivat ansainneet omat koulunsa, sen sijaan heitä integroitiin pakolla.

Kulttuureja voidaan hävittää hienovaraisemmillakin keinoilla, mutta tämä yhtenäiskoulumalli olisi rajumpi askel. (Ja älkää vastatko tähän, että kulttuurihan säilyy Ruotsissa, suomenruotsalaisuus on eri asia.)

Olen Uuden Suomen keskusteluja seuratessani huomannut, että Suomessa on väkeä, jotka eivät jätä käyttämättä tilaisuutta nujertaa ruotsinkielistä kulttuuria Suomessa. Se on mielestäni surullista ja pelottavaa.

Ette te ruotsinkieltä vihaavat tahdo omia lapsianne tälläiseen sekakouluun, tai jos tahdotte, niin se tapahtuu vain siksi, että ruotsin kieli katoaisi taas yhden koulun pihalta.

Haggis

"Ruotsinkieliset lapset tarvitsevat tukea kielen käytölle, sillä jos siirrytään enemmistöltään suomenkielisessä kunnassa sekakouluihin, lakkaa ruotsinkielen käyttö koulunpihalla."

Jos kerran on niin, että suomen kielen käyttö välitunneilla koulunpihalla - l. muutama kymmenen minuuttia päivässä - kaataa ruotsinkielisen kulttuurin Suomessa, niin näin heikko kulttuuri ei säilyisi muutenkaan.

Toisekseen, kuinka moraalisesti kestävää on vaatia, että jonkun vähemmistön kulttuurin säilyttämisen kustannukset sälytetään toisen kulttuurin rasitteeksi: pakolliset vähemmistökielen opiskeluvaatimukset, kasvanut verorasitus jne...

Ruotsinkielisen kulttuurin säilyttämisen tulee olla pääsääntöisesti ruotsinkielisten omalla vastuulla. Siellä on rikkaita säätiöitä ym. rahoittajia. Näillä varoilla voidaan vaikka perustaa yksityisiä ruotsinkielisiä kouluja. Ei suomenkielisiä veronmaksajia voida vaatia pitämään pystyssä tällaista apartheid-järjestelmää.

Trebien

Kuvitteleeko nimimerkki Haggis ettei Espoon ruotsinkieliset veroillaan kustanna omia koulujaan ja kulttuuriaan? Kannattaisikohan edes sen verran ottaa asioista selvää että tietäisi kuka niitä veroja kaupungissa maksaa?

Joko veroja kerätään ja niille annetaan vastine tai sitten veroja ei kerätä ja ruotsinkieliset tässä tapauksessa järjestävät yksityisen koulutuksen. Ei se niin mene että ensin kerätään verot ja sitten pitäisi vielä maksaa ylimääräistä peruspalvelustaan.

Toiseksi tässä puhutaan Espoosta joka pitkään profiloitui nimenomaan ruotsinkielisenä kuntana. Sen verran voisi muualta kaupunkiin muuttaneillakin olla tilannetajua ettei alkuperäistä kulttuuria lähdetä hajottamaan. Ehkä ei toisaalta voi kauhalla vaatia jos on lusikalla annettu.

Haggis

Suomenruotsalaisten ylläpitämästä apartheid-kulttuurista. Jos haluatte rahoillennne tällaisen kulttuurivastineen, niin pitäkää minun puolestani hyvänänne.

Vaikka veroja maksetaankin niin ei se kuitenkaan edellytä, että verot käytetään tietyn vähemmistörymän erityisvaatimusten mukaan. Tällainen herrakansa-asenne on kyllä mennyttä aikaa.

Trebien

"Vaikka veroja maksetaankin niin ei se kuitenkaan edellytä, että verot käytetään tietyn vähemmistörymän erityisvaatimusten mukaan."

Eikös se nyt nimenomaan olisi oikeudenmukaisinta jos veronmaksu ja palvelut korreloisivat keskenään? Entä mitä erityisvaatimusta siinä on että ruotsinkielisillä on omat koulunsa kuten aina on ollut?

Haggis

"Entä mitä erityisvaatimusta siinä on että ruotsinkielisillä on omat koulunsa kuten aina on ollut?"

Ei tässä vaatimuksessa mitään erikoista ole. Kyllä ruotsinkielisillä on oikeus vaatia opetusta omalla äidinkielellään. Onhan meillä saksankielisiä ja ranskankielisiäkin kouluja.

Kuntien taloudellisten resurssien mukaan eri kielistä opetusta pitää voida antaa joko täysin erillisissä kouluissa, mutta myös samoissa koulutiloissa. Pitäisi sallia molemmat vaihtoehdot tilanteen mukaan, eikä ruveta hysteeriseksi, jos suomenkieliset ja ruotsinkieliset lapset joutuvat tekemisiin toistensa kanssa.

Omituista on jos asenteista alkaa paistaa se, että ei haluta suomenkielisten ja ruotsinkielisten lasten olevan missään tekemisissä toistensa kanssa kouluympäristössä. Tämä on epäilyttävä erityisvaatimus ja haiskahtaa apartheidilta.

ulkosaaristosta

Korppoossa ja monella muulla paikkakunnilla on ollut kaksikielisiä kouluja iät ja ajat. Ruotsin kieli ei todellakaan ole lakannut kaikumasta välitunneilla! Omia pelkojaan ei kannata pitää totuutena, jos ei ensin ota selvää, mikä se totuus oikeasti ja käytännössä on.

Wallu

"Lisäksi: suomenruotsalaisetkin lapset opiskelevat mukisematta "pakkosuomea".
Sekin on myytti, että kaikki suomenruotsalaiset osaisivat suomea. Varsinkin maaseudulla elää vielä paljon ummikoita jotka eivät yksinkertaisesti pärjää suomenkielellä."

Mielestäsi siis Suomessa ei tarvitsisi opiskella valtakieltä, suomea? Eikö juuri tuon huonon suomen kielen taidon takia näille vähemmistöille pitäisi opettaa suomea?

Vieras

Mielestäsi siis Suomessa ei tarvitsisi opiskella valtakieltä, suomea? Eikö juuri tuon huonon suomen kielen taidon takia näille vähemmistöille pitäisi opettaa suomea?

Entäpä opiskella maan ensimmäistä virallista kieltä, kieliryhmä joka loi suomenkielen.. keräsi kalevalat, kirjoitti maammelaulut ja muutkin merkittävät teokset.

Puhuisitte venäjää täällä ellei oltais pistetty hanttiin bobrikoville, ja vain lähdetty ruotsiin. Tai toisella kerralla ilman ruotsinkielisiä valkoisia iloisesti eläneet neuvostosuomea (eikö maattomat torpparit edelleenkään olisi saaneet maata :D ).. joka muiden kielien puutteessa olisi kokonaan osa venäjää. Ihan niinkuin inkeriläiset.

Piti näes opettaa kansalle suomea ennenkuin sitä voitiin käyttää vastavoimana venäläistämiselle.

Vieras

Kolikolla on myös kääntöpuolensa. Voisiko ruotsin kielen vahva asema historiasssa johtua yksinkertaisesti siitä, että aikanaan kaikki johtoasemassa olevat käyttivät ruotsin kieltä? Suomenkielistä koulutusta ei tainnut löytyä yliopistojen listoilta. Terävimmät kansalaiset joutuivat pakon edessä siirtymään ruotsin kielen käyttöön. Sukunimiä väännettiin ruotsalaiseen muotoon. Äitinikin sukunimi on ruotsinkielinen, vaikka suku on suomalainen. Kaiketi jonkun esi-isäni nimi käännettiin ruotuväessä ruotsalaiseen muotoon.

Ruotsinkielisten vahva panos Suomen historiassa ei johdu suomenruotsalaisten geneettisestä ylivertaisuudesta, kuten piilossa yrität vihjata.

Ps. Turha kehuskella suomenruotsalaisten sotaponnistuksilla. Toisessa maailmansodassa kenraalikuntaa lukuun ottamatta taakka oli suomenkielisten harteilla. Ks. esim. Munsalan radikalismi, eli Munsalan soutuseura.

Vieras täällä

Puhut aivan kuin ruotsinkieliset olisivat tehneet koko suomen kansan ja aivan kuin joku ruotsinkielinen kieliryhmä olisi LUONUT suomen kielen, joka on äärettömän väärin sanottu. Mikael Agricola loi ehkä kirjakielen, mutta suomen kieli on aivan omaa kieliryhmäänsä, josta ei todellakaan ole kiittäminen ruotsalaisia. Suomen kieli ei ole mitenkään ruotsista syntynyt, joitain lainasanoja lukuunottamatta, mutta niitä on tullut muistakin kielistä. Jos suuri joukko puhuu tiettyä kieltä, ja on vuorotellen muiden maiden vallan alla, on ihan selvää, että kun herää tarpeeksi oman identiteetin tiedostusta, halutaan pois kaikkien maiden vallan alta omaksi itsenäiseksi maaksi. Yhtä lailla Venäjäkin kehitti Suomea monin tavoin ja sitäkin voi kiittää monista asioista. Tuskin minkään maan tarkoitus on tuhota omia alueitaan... Eli tottakai meitä vallinneet maat ovat meidän hyväksemme toimineet yleisesti ottaen, mutta itsenäisyys piti itse "ansaita". Kyseenalaisin keinoin kylläkin, toisin kuin vaikka Viro, koska en hyväksy edes venäläisten tappamista..

Joka tapauksessa on minusta ihan älytöntä alkaa puhua sillä tavalla, kuin nykypäivän suomalainen olisi jotain velkaa jollekin tai että nykypäivän suomalaisen pitäisi opetella puhumaan _toista kieltä_ sen vuoksi mitä tapahtui satoja vuosia sitten. Ihan absurdista ja älytöntä. Samalla perusteella voisi opetella muutaman muunkin kielen..

Se, että suomenruotsalaisia on niin paljon, on sitten aivan eri asia ja riittää minusta perusteeksi sille, miksi ruotsin kielellä on niin hyvä asema Suomessa. Se, tarvitseeko myös suomalaisten opetella vähemmistökieltä, on sitten myös eri asia ja sitä pitää aika ajoin miettiä ja perustella. Jossain vaiheessa maailma saattaa olla niin muuttunut, että ruotsin kieltä tärkeämpi voi olla joku muukin. Voisi myös olla hyvä saada valita, jolloin tulisi eri kielten osaajia enemmän. Toisaalta on osoitettu, että naapurimaan kielen osaaminen on yllättävän tärkeä ja monia kauppaneuvotteluja ja muita edesauttava asia. Miksei se voisi olla myös venäjän kieli, senkin laajempi osaaminen Suomessa voisi olla ihan kannattavaa ja hyödyllistä Suomen kannalta. Se voisi myös tervehdyttää välejämme Venäjään, kun voisimme kommunikoida ja osoittaisimme arvostusta heitä kohtaan ja arvostaisimme itseämme. En tiedä. Katsotaan miten maailma muuttuu =)

Vieras

Pakko kirota, kun on niin kaksinaamaista touhua kun olla ja voi. Laitetaan ruotsalaiset noihin "voimavara"-kouluihin, niin saavat somalian kulttuuria ja muuta mukavaa.
Suomalaiset sitten omiin kouluihinsa. Näin kaikki saa sitä mitä halutaan.

kokeillaan

Voihan tuossa olla ongelmia mutta todennäköisemmin ummikkoruotsalaiset ja ummikkosuomalaiset tottuisivat toistensa kieliin ja oppisivat ne paremmin. Etenkin yläasteella tulisi harjoitettua kieltä samalla kun sitä opetellaan tunneilla.

Kyllä tuollaista ainakin pitää kokeilla muutamassa paikassa ennen kuin väitetään, että ongelmat ovat suurempia kuin hyödyt.

Yleensäkin erilaisia ratkaisuja kannattaa kokeilla, ja nyt samalla säästyisi rahaa käytettäväksi seinien sijaan opetusryhmien pienentämiseen tai muuhun fiksumpaan.

Kotus

Aivan mahtavaa, todella "fiksu" vastaus: voitaisiin kokeilla ja tehtäisiin sitten jokin fiksu ratkaisu tämän perusteella! Noh, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus(www.kotus.fi/) tarjoaa jo nyt varsin kattavasti tutkimustietoa valtakielen vaikutuksesta historiallisiin vähemmistökieliimme kuten ruotsiin,saameen ja romanikieleen.
Jotta sinun ei tarvitse haaskata aikaasi tiedon etsimiseen ja "kokeiden" edistämiseen:

"Suomenruotsia toisaalta uhkaa lähinnä suomen kielen vaikutus ja eriytyminen ruotsinruotsista. Suomen kielen vaikutus lisääntyy sitä mukaa kuin kaksikielisyys yleistyy, ellei kielellinen tietoisuus lisäänny kodeissa ja kouluissa. Kielellinen eriytyminen ei johdu ainoastaan maantieteestä ja valtiollisista rajoista, siinä on mukana myös tietämättömyyttä ja negatiivista asennetta kielenhuoltoa kohtaan. Jos kaksikielisyyttä edistetään tietoisesti ja johdonmukaisesti, se on hyödyllistä sekä yksilölle että yhteiskunnalle; välinpitämättömästi käsitelty kaksikielisyys voi olla uhka heikommalle kielelle.
Saamella on tämän lisäksi pienen kielen erikoisongelmat, jopa häviämisen ja sulautumisen vaara. Pääkielten ristikkäiset paineet uhkaavat varsinkin kolmen Pohjoismaan enemmistösaamen, pohjoissaamen, yhtenäisyyttä. Suurin häviämisen ja sulautumisen vaara on suomalaisella romanikielellä, ellei asian hyväksi riittävästi työskennellä. "

TakojaIlmarinen

Suomessa asuvan ruotsinkielisen väestön monikulttuurisuus tarkoittaa, että pitävät hienot lapsensa erossa suomenkielisistä "tsuhnista", mongoleista.

Heissä virtaa sinistä aatelisverta ja meillä suomalaisilla tsuhnilla, jotka hölmöyttämme maksamme heille monikertaisesti tällä kielilailla kaiken maailman lappuset ja TV ohjelmat ym. ym.
MEHÄN OLEMME MONGOOLEJA, kuten minulle kerran kertoi suomenruotsalainen.

Eron näkee jo kadullakin. Hän siellä sitten osoitti vastaantulijoita ja sanoi mongooli, mongooli, mongooli SUOMENRUOTSALAINEN!

Kirottuja olkoon nämä suomenruotsalaiset verenimijät!
Pyydän Haitin poppamiehiltä apua manaamiseen!

Vieras

etköhän kuitenkin jälleen kerran vetäise näitä tarinoitasi ns. piippalakista ihan omien, piintyneiden ja ilmeisen pitkään rakennettujen kompleksiesi pohjalta.

En millään jaksa uskoa että kaikki muuta kieltä puhuvat, toista uskontoa tunnustavat tai ihonväriltään muunlaiset ihmiset olisivat jonkinlaisella ristiretkellä juuri sinua vastaan tai kävisivät juuri sinun kukkarollasi. En myöskään usko, että suomenruotsalaiset ihan oikeasti nimittelevät sinua tai muitakaan selän takana mongoliksi -eiköhän tässä jokapäiväisessä elämässä itse kullakin ole tärkeämpiäkin murheita selvitettävänä. Niistä äänistäkin muuten pääsee eroon ammattiavulla.

Arvostaisinkin kovasti, jos pitäytyisit faktoissa ja kommentoisit asioita asioina etkä lietsoisi jatkuvasti vihaa erilaisia ihmis- ja kieliryhmiä kohtaan. Kiitos.

ps. ennenkuin syytät minuakin xxx -vähemmistöön kuuluvaksi ja kehotat muuttamaan xxx -maahan, joudun kertomaan olevani suomalainen jonka esi-isät ovat olleet suomalaisia ainakin 1700 -luvun alusta asti, äidinkieleni on suomi, maksan veroni Suomeen, olen käynyt suomalaisen armeijan jne. jne. Vai olenko liian suomalainen?

TakojaIlmarinen

Niinhän se on, että tositarina joka on vertaansa vailla ei miellytä kaikkia.
Ei sen tarkoitus ollutkaan miellyttää vaan kertoa ääriesimerkkinä suomenruotsalaisuuden yhdet kasvot.

Mainiota tämä piippalakki ja kompleksit ja kuulemani äänet. Juuri näin puolustautuvat suomenruotsalaiset kaikkea arvostelua vastaan. Olet sivistymätön ja tyhmä kun et ymmärrä monikultturista ajattelua.

Arvostaisin kovasti jos pysyisit faktoissa, etkä leimaisi toisen ihmisen kertomaa sairauden tuotteeksi.
Leimaamisesta pääsee myös eroon ammattiauttajien avulla.

TSV

"- Ehdotus järkytti meitä, kertoo kaupunginvaltuutettu Mia Grundström (r.)

Tämä lause järkytti minua. Kun minä kävin ala-astetta meillä oli vieressä ruotsinkielisten koulu, siis 30 metrin päässä. Nykyään ajateltuina tuntuu tyhmältä, että näin oli edes alunperin rakennettu koska olisimme saaneet uusia kavereita pelaamaan jalkapalloa tai muuten vain, ehkä oppineet jotain kieltäkin siinä sivussa.

Tuntuu hyvin elitistiseltä, että meidät pidettiin erillään varsinkin kuin heillä oli vielä paremmat tilat oppilaisiin nähdä. En tiedä onko tämä "vaikuttanut" minuun mitenkään mutta voisin kuvitella, että jos tämä erottelu alkaa päiväkodista ja jatkuu aikuisuuteen asti niin ei ole ihme että mielipiteet vaan kärjistyvät.

Sanon tämän nyt vielä kerran. Ruotsinkielisillä on perustuslain takaama oikeus valtion palveluihin omalla kielellään, mutta miten heille voidaan turvata eri arvoinen asema? Jos jotain pitäisi tässä maassa sanoa oikeasti rasisteiksi niin RKP täyttäisi kyllä kaikki merkit.

Jos ehdotus samasta koulusta "järkyttää" jotain eli aiheuttaa vahvan reaktion ei pelko voi olla siitä, että lapsi menettää yhtäkkiä kyvyn puhua ruotsia vaan, että hän alkaa VIETTÄMÄÄN aikaa suomenkielisten kanssa. Jos tämä ei ole puhtaita rasismia en tiedä mikä on?
Indoktrinoitua rasismia.

KKalevi

suomalaiseen yhteiskuntaan pitää aloittaa todella.
On lopetettava heidän chettoimimisensa, joka on vain kiihtynyt. He haluavat oman kaupungin (Kauniainen), he haluavat oman kirkon (Johanneksen kirkko), he haluavat oman synnytyssairaalan (Tammisaari) ja tämä kaiken sen lisäksi mitä heillä jo on.
Kaksikielisyys tulee tolkuttoman kalliiksi ja se on lopetettava.

Vieras

Kkuules nyt KKalevi (ja kaikki KKalevin ns. KKaverit). Koitapa ymmärtää seuraava: kaikki suomenruotsalaiset eivät kuulu RKP:een. Vastaavasti RKP tai vielä vähemmän yksi puolueen valtuutettu ei näinollen edusta kaikkia suomenruotsalaisia tai heidän näkemyksiään. Saattaa myös tulla sinulle yllätyksenä, että suomenruotsalaisissa ovat edustettuina kaikki politiikan suuntaukset, on myös paljon niitä, joita koko politiikka ei kiinnosta pätkääkään.

Jos ylläkirjoittamani ei ns. aukea, ajattelepa asiaa seuraavan kautta: kaikki suomenkieliset eivät ole PerSuja eivätkä PerSut edusta kaikkien suomalaisten tai suomenkielisten näkemyksiä.

Eli: artikkeli kertoi yhden kaupunginvaltuutetun mielipiteestä joka ei siis ole sama kuin kaikkien suomenruotsalaisten kanta asiaan. Itse asiassa uskon, ettei kaikkia koko asia edes kiinnosta sillä ainakin pääkaupunkiseudulla tuota kielten sekoittumista tapahtuu koko ajan ihan luonnostaan -ja hyvä niin.

Ja lopuksi: en ymmärrä mistä ihmeen integroimisesta oikein puhut; suomenruotsalaiset ovat osa suomalaista yhteiskuntaa -ihan niin kuin sinäkin olet.

Sleeping with enemy ?

Tulipa mieleen..näinä "seka-avioliittojen" aikoina.. siis ruotsinkielisten ja suomenkielisten väliset avioliitot..
Millaisiahan ajatuksia ruotsinkielisellä lienee päässä,
kun hän rakastelee suomenkielistä puolisoaan..
Pelkääkö hän jo silloin, että mahdollisesta rakkauden hedelmästä tuleekin suomenkielinen..
Missä vaiheessa alkaa kauhu, että lapset oppivatkin suomenkielisiksi Suomessa..
Ovatko RKP-läiset shokkitilassa myös aviovuoteessa, jos kumppani on suomenkielinen..
Aika monella RKP-läisellä nimittäin on väärää kieltä puhuva puoliso--paha moka, paha moka.
Apart-heid siis tosiaan on afrikaansin (ja hollannin) kieltä...
Keep them apart !!
Mielenkiintoista.. kyllä tässä RKP:n oikea, vähemmän liberaali karva paljastui ;-)
Erotteluun pyrkivä rasistinen kielipuolue.. Aivan kuten Hemming toisaalla blogissaan kirjoitti.

eve_avolin

Tätähän minä juuri ehdotin Hanna-Leena Hemmingin blogissa vai oliko se Paavo I Suuri Lipponen?

eve kommentoi (327.):
17.10.2009 21.19

Yksi syy siihen, ettei suomalaisista ole muodostunut kaksikielistä kansaa on varmasti se, etteivät eri kieliryhmät ole liikaa toistensa kanssa tekemisissä.

Minkä takia ruotsinkielisten koulujen pitää olla erikseen? Miksi opetus ei mahdu samaan rakennukseen suomenkielisten kanssa? Samassa rakennuksessa olisi helpompi järjestää sekaryhmien kielikylpyjä vaikka liikunnassa ja taideaineissa. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että ystävyyssuhteita syntyisi huomattavasti todennäköisemmin tällä tavoin myös kieliryhmien välille.

Juuri eristäytyminen valitettavasti aiheuttaa sekä yksilö- että kansakuntatasolla epäluuloisuutta muita kohtaan.

Nyt taitaa joka tapauksessa olla liian myöhäistä, sillä Neuvostoliitto on kuopattu ja maatunutkin, emmäkä tarvitse enää selityksiä länsisuuntaukselle. Englannin kieli on tullut jäädäkseen, jokaisen tärkeimmäksi vieraaksi kieleksi.

Bättre Folkström

Mia Grundström oli nyt hiukka liika ystävällinen, oikea syy on kyllä se että likaiset suomenkieliset levittävät täitä ja muita loisia.

Ei saa ikinä käydä niin, että smutsiga finnjävlar pääsee kosketuksiin bättre folkin kanssa. Non blankes!

Manku

Hyvin tyypillistä RKP- ajattelua. Onhan se ikävää, jos pääkieli voittaa. Hyvin ymmärrettävää. Sinnemäki paikalle ja äkkiä. Hetken kuluttua suomea puhuvat saavat jopa virkoja aivan vääristä tehtävistä. Mikäpä sen kamalampaa?

Eikä tämä voi mitään syrjintää tai rasismia olla, sillä vain perussuomalainen siihen syyllistyy antaessaan kritiikkiä kielestä nimeltä ruotsi tai sanoessaan hiljaa mielipiteensä maassa maan tavalla toimimisesta. Mitään muuta rasismia ei Suomessa tunnusteta.

Vieras

On surullista huomata, että edes vuosisatojen kuluessa näiden ruotsalaisrasistien kotoutus ei ole onnistunut Suomeen. A Thors on peräänkuuluttanut vieraskulttuuristen kotoutuksen merkitystä ja samaan aikaan hänen kanssasisarensa laukoo rasistisia mielipiteitä suomenkielisten ja ruotsinkielisten mahtumisesta samoihin yhteisiin tiloihin. Tämä on käsittämättömän absurdia 2000-luvulla.

Ja kuitenkin niin totta !!! Kaikkiaan rasistisen kielipuolueen toiminta tulisi kieltää kaikissa olomuodoissaan maassamme nopeasti ja käynnistää ruotsinkielisten pikakotoutus.

Nimimerkki

ainakin niille, jotka joutuivat elämään puoli vuosisataa neuvostovallan alla, jossa opittiin pakkovenäjää ja venäläisille oli omat venäjänkieliset koulut.

Jos Suomi ei pysty pääsemään yli tuosta "pakko-pakosta", niin on sitä neuvostomaisuutta Suomessakin.

Observatori

Suomenkielinen alkuasukas ei kelpaa ruotsinkielisten kanssa samaan kouluun tai pihapiiriin.

Mitenköhän tämän syrjinnän ja toisten suosimisen voi nykyaikana perustella ? Tai ne 10 % ja 20 % kiintiöt, jotka on moninkertaisia ? Ja vielä julkisessa koulussa ?

Luulisi olevan ruotsinkielisten etu oppia Suomessa suomea vaikka monikulttuurisessa pihassa.

Vieras

Tämä voitaisiin varmasti hoitaa kaikkia tyydyttävästi siten, että suomenkieliset oppilaat pidättäytyisivät välituntien aikana puhumasta omaa kieltänsä. Suomenkieliset voisivat viestiä keskenään eleillä, opettajan valvonnassa. Tällä tavalla taattaisiin ruotsinkielisten oppilaiden häiriötön koulunkäynti ja vältyttäisiin sekakielen vaaroilta.

Vieras

Pieni muistutus,

Espoon väkiluvusta on 8,3 % ruotsinkielisiä. Siten ajatellen on varmaan kohtuullista, että sama osuus sivistys- ja koulutoimen kustannuksista käytetään ruotsinkieliseen opetukseen ja kouluihin.

En tiedä mikä on jakosuhde todellisuudessa, mutta ennen kuin viette kaiken ruotsinkielisiltä pois, ajatelkaa tätä.

t. kaksikielisen perheen isä

VierasXXL

Asun Sipoossa jossa jokaista ruotsinkielistä koululaista kohden käytetään 18% enemmän rahaa verrattuna suomenkieliseen oppilaaseen.
Suomalaista demokratiaa ja tasa-arvoa, vai onko kyse sisäsiitoisuudesta johtuvasta tukiopetuksen tarpeesta?

tapio_o_neva

"En tiedä mikä on jakosuhde todellisuudessa, mutta ennen kuin viette kaiken ruotsinkielisiltä pois, ajatelkaa tätä."

Onko Espoossa viety ruotsalaisten oikeus perusopetukseen? Suomessa pitäisi taata kielivähemmistöjen oikeudet samalle tasolla kuin Suomenlahden johtavissa NATO-maissa, Latviassa ja Virossa sekä liittoutumattomassa Ruotsissa.

Vieras

Onko olemassa tilastoja siitä, kuinka suuri osuus ruotsinkielisiksi rekisteröidyistä on itse asiassa kaksikielisistä kodeista, joissa ovat siis oppineet myös suomen? Olen itse tällaisen kaksikielisen perheen (suomenkielinen) äiti ja kun oikein mietin, lapseni kavereista hyvin harva on täysin ruotsinkielisestä kodista. Ruotsinkieliset ovat ihan itse myötävaikuttaneet siihen, että ruotsin kieli on katoamassa Suomesta - tekemällä lapsia suomenkielisten kanssa! (No okei, myönnän että jos näin ei olisi, ruotsinkielisiä syytettäisiin elitisteiksi, separatisteiksi ja ties miksi...)Enkä näe tälle kehitykselle loppua: kaksikielistyminen ja ruotsin elinpiirin kaventuminen senkun jatkuu. Herää kaksi kysymystä: kuinka suuri on tämä OIKEASTI ruotsinkielinen vähemmistömme, joita varten yhteiskunta tuottaa palveluita? Ja milloin tulee vastaa se kipukynnys, että yhteiskunnan varoista kohtuuton osuus menee ruotsin kielen säilyttämiseen? Minusta tämä kipukynnys on jo todellisuutta. Yritetään epätoivoisesti kantaa vettä kaivoon, vaikka se on täysin tuhoon tuomittu yritys.

Lisäksi sanon vielä sen, että täällä ruotsinkielisillä alueilla taitaa olla ihmisillä jonkinlainen harha ruotsinkielen tärkeydestä valtakunnallisesti. Itse olen kasvanut täysin suomenkielisellä alueella, ja ensimmäistä kertaa näin livenä ruotsia puhuvan ihmisen, kun olin 14. Olin siis jo opiskellut ruotsia vuoden koulussakin ennen kuin näin tällaisen kaukaisen "ihmeen" ja ymmärsin, että tässä maassa tosiaan ihan oikeasti jotkut puhuvat tuota käsittämätöntä ruotsin murretta. Ja tämä oli vielä melko etelässä - kuinkahan paljon Itä-Suomessa kävelee vastaan ruotsia puhuvia?

Kimmo Enävuo

Kävin 70-luvun alussa Pajalahden kansakoulua Lauttasaaressa. Aivan vieressä samalla piha-alueella oli myös ruotsinkielinen koulu. Välitunnit pidettiin eri aikaan ja virallinen perustelu oli "piha ei riitä molemmille kouluille samaan aikaan". Tämähän oli soopaa, sillä piha-alue on iso. RKP kertoo nyt totuuden.

Muutama vuosi sitten omat lapseni aloittivat tuossa samaisessa Pajalahdessa koulunsa kielikylpyluokalla. Ajattelin, että paremmin ei asiat voisi olla, sillä edelleen tuo samainen ruotsinkielinen ala-aste on siinä vieressä kylki kyljessä. Saataisiin ehkä lainata ruotsinkielistä opetusmateriaalia, voitaisiin järjestää yhdessä Lucia-juhlat ja muuta mukavaa, sillä onhan molempien tavoitteet yhtäläiset: ruotsinkielen osaamisen ja käytön edistäminen.

Jos RKP sai shokin nyt, niin minä tuolloin, kun kuulin kielikylpyopettajalta, ettei ruotsinkielisen koulun ja ruotsin kielen kielikylpyluokkien välillä mitään yhteistä voi järjestää. Ruotsinkielinen koulu oli ehdottoman kielteinen minkäänlaiselle yhteistyölle. Kielikylpyopettajat ja rehtori olivat yrittäneet avata keskusteluyhteyttä ruotsinkielisen koulun kanssa, mutta turhaan, välissä oli henkinen teräsbetoniseinä.

Vanhempi lapsemme oli viime syksynä leirikoulussa Kemiössä (ruots. Kimito). Siellä kyllä ymmärrettiin, että miten kielikylpylasten kanssa tulee toimia ja mikä on homman nimi: " Aa, ni är en språkbadklass, sen ska vi tala svenska."

Itsellänikin on ystäviä, jotka äidinkielenään puhuvat ruotsia ja olen ollut huomaavinani, että kukaan heistä ei ole kääntynyt suomenkieliseksi tai että heidän ruotsinkielensä olisi huonontunut. Saattaa kuitenkin olla, että molemmin puolin on tullut jotakin toistemme äidinkielistä tai kulttuureista opittua. "Helan går!"

Mikko84

En tiedä mutta luulen että suuri osa kansasta tukee pakkoruotisn poistamista mutta silti pakkoruotsi voi hyvin. Tuossa mietin miksi ja muistelen että RKP olis niin sanottu vipupuolue.

Eli jos vaikka kokoomus on hallituksessa suurinpana puolueena ja se kannattaa vaikka ydinvoiman lisärakentamista saa se RKP:n äänet puolelleen jos kokoomus lupaa tukevansa pakkoruotsia. Tällä tavalla johtava hallituspuolue itseasiassa aina tukee pakkorutsia vaikka äänestävä kansa ei sitä halua.

Ja kun valta vaihtuu RKP rupee tukemaan vaikka SDP:tä jos se on johtava hallituspuolue ja se hyväksyy lehmänkaupan RKP:n kanssa. Tästä syystä äänestämällä mitä tahansa suurta puoluetta (tai vähän pienempä) ei voi vaikuttaa pakkoruotsin asemaan. Kokoomus, SDP tai Keskusta eivät aktiivisesti vastusta pakkoruotsia eli johtava hallituspuolue aina tukee pakkoruotsia. Sama tapa toki toimii monien muidenkin puoleiden kohdalla ja on mielestäni yksi syy miksi demokratia ei toimi.

Vähän samaa asiaa on vihreiden ja maahanmuuttopolitiikan kohdalla. Jos hallituspuolue ei erityisesti vastusta höllää humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaa se tukee sitä koska tukemalla sitä se saa vihreiden 10 prosentin kannatuksen omiin ehdotuksiinsa.

Tällä tavalla pienikin kansanosa (RKP vihreät) voi kumota kansan suurimman osan mielipiteen jos nämä eivät äänestä selvää vastavoimaa, ylläolevissa tapaksissa PerusSuomalaisia.

Vieras

Suomen ruotsinkielinen vähemmistö ja sen edustajana RKP on onnistunut paremmikin kuin mikään muu puolue. Suomenkieliset suomalaiset ovat aina olleet rähmällään ruotsinkielisten edessä ja tämä meno jatkuu vaan.

Muistaa kuitenkin pitää, että Ahvenanmaalta saa tontteja ostaa vain riittävän kielitaidon omaava ja huomatkaa tämä ei ole rasismia.

Suomenkielinen, joka haluaa muuttaa toiseen kouluun, kun maahanmuuttajien määrä omassa koulussa on huima ja on vaike opetella omaa kieltään siis suomea - leimataan rasistiksi tai ainakin maahanmuuttajavastaiseksi.

Joko olisi aika laskea kaksikielisyyden todelliset kustannukset - lopettaa se täysin turhana ja käyttää nekin rahat vaikka kaikkien koululaisten, vanhusten ja sairaiden parhaaksi - ai niin siis tietenkin ruotsinkielisten koululaisten, vanhusten ja sairaiden parhaaksi sillä suomihan tällä logiigalla lopetetaan...

Vieras

Kävin aikoinaan kansakoulua Espoossa silloin, kun kunnassa vielä ruotsinkieli on enemmistön kielenä. Sekä ruotsinkieliset että suomenkieliset koululaiset tulivat hyvin toimeen keskenään, eivätkä ainakaan vanhemmat pyrkineet pitämään lapsiaan erossa toiskielisistä.

Kyllä Espoon rkplaisten nykyinen asenne kuuluu kaukaiseen menneisyyteen. On vaikea uskoa, että tällaisella lasten "eristämisellä" voitaisiin päästä muuhun päämäärään kuin toisen kotimaisen kielemme vastustuksen lisääntymiseen.

Väkisin kieltä ei saa säilymään, ei myöskään puoleen kannatusta säilymään. Parempi olisi, jos puolue myös käytännössä pyrkisi saamaan kaksikielisiä äänestäjiä tukijoikseen. Espoolaisilla konsteilla tällaiset äänestäjät
kaikkoavat.

Vieras

Hehän kuitenkin edustavat jonkinlaista kulttuuriperimää meidän metsäsuomalaisten joukossa. Ja 'vanhasta rahasta' johtuen heillä on varmaan joskus erilaisia näkökantoja asioihin.

Silti toivoisin tasapuolista kohtelua ihmisiä kohtaan, puolin ja toisin, äidinkielestä riippumatta. Jotenkin vain vaikuttaa siltä että myös yhteiskunnan puolelta tätä kielivähemmistöä kohdellaan muita paremmin. Onko jollain tästä parempaa tietoa?

Vieras

Ha ha, RKP vanha paskiainen. Eikö pakkoruotsi riitä, vai pitää ruotsinkieliset olla erilläänkin vielä. WTF. Heittäkää RKP:llä nyt jo vesilintua siellä hallituksessa. En enää ikinä äänestä noita valtapuolueita. Tästä lähtien vain ja ainoastaan perussuomalaisia tai piraattiliittoa. Vihreään puolueeseenkaan ei voi luottaa!

ulkosaaristosta

Turunmaan saariston Korppoossa - jossa vielä viime vuoden lopussa oli valloillaan RKP:n yksipuoluejärjestelmä - on vuosikaudet ollut koulu, jossa suomenkieliset ja ruotsinkieliset oppilaat viettävät koulupäivät samoissa tiloissa. Oppitunnit ovat "omankielisiä", mtta välitunnit ja ruokailu vietetään yhdessä. Korppoon koulu ei ole tässä suhteessa ainutlaatuinen Suomessa. Herää kysymys, miten espoolaiset RKP:läiset eivät ole asiasta tietoisia.

Eipä ole Korppoosta ruotsin kieli kaksikielisen koulurakennuksen johdosta hävinnyt, n. 70% asukkaista on edelleen ruotsinkielisiä. Sen sijaan väitän, että Korppoon suomenkieliset lapset osaavat ruotsia keskimääräistä paremmin.

Miksi suomen kieli on niin kamalan pelottava uhka RKP:lle? Eikö asioita osata lainkaan katsoa toisin päin? Eikö lainkaan tule mieleen, että jos suomenkielinen oppilas tutustuu välitunnilla hyvää tyyppiin, jonka äidinkieli on ruotsi, niin se voi vaikuttaa positiivisesti kummankin oppilaan asenteisiin ja vaikkapa suomenkielisen haluun opiskella ruotsia?

the truth is out there

Korppoossa on ehkä kielirajat sikäli selvät, että siltä löytyy paljon selkeäsi ruotsinkielisiä perheitä.
Ongelma – tai siis ruotsinkielisten ongelma - on se, että pääkaupunkiseudulla 70%:a lapsista tulee kaksikielisistä perheistä. Tämä epäilyttävä joukkohan tässä on ruotsinkiteisyyden uhkana. He ovat aloittaneet ruotsinkielisen koulun ja varmasti kasvavat identiteetiltään kaksikielisiksi suomenruotsalaisiksi. Toive on ainakin se, eli he käyvät ensin peruskoulun, sitten lukion ja sen jälkeen ammatillisen, amk-tutkinnon tai yliopistotutkinnon ruotsiksi integroituen Ankkalampeensa.
Siinä on syy tähän ”kamalaan uhkaan” ja siinä on syy, miksi ruotsinkieliset keksivät tekosyitä puolustaakseen aikansa elänyttä pakkoruotisia.
Nykyinen koulujärjestelmä takaa, että ruotsinkieltä uhkaava kaksikielisyys saadaan pidettyä aisoissa. Se että kieliryhmät aidosti olisivat tekemisissä kouluissa ei kiinnosta, vaan kauhistuttaa. Mutta onhan keskustelu rehellisempää, kuin jos on ruotsinkielisten olisi pakko keksiä tekosyitä pakkoruotsille ja sen rikastuttavuudelle.

Vieras omassa maassaan

menolippu jokaiselle ruotsinkieliselle viikkarilla stokikseen. Ruotsissa ei ole pelkoa suomenkielisistä luokista samassa koulurakennuksessa. Urdu ja arabia voivat tosin olla lähempänä.

Suoraan sanoen, ruotsinkielisen ylimystön feodaaliasenne alkaa pikku hiljaa riittää.

Kaksikielinen

Varsin mielenkiintoista!

Mielestäni Espoossa esitetty malli voisi olla kokeilun arvoinen. Voi olla, että se osaltaan edistäisi positiivista kanssakäymistä kieliryhmiemme välillä.

Toisaalta (vaikkakaan en ymmärrä RKP:n Mia Grundströmin syvää järkytystä), voi esitetyn kaltaiseen malliin liittyä ongelmia. Huoli vähemmistökielen säilymisestä voi olla perusteltukin. Esimerkkinä voidaan ajatella vaikkapa Suomalais-Ugrilaisia sukulaiskansojamme Venäjällä ja heidän kieliensä säilymiseen kiinnitettyä huolta. Kieli ei säily ainoastaan luokkahuoneissa puhuttuna. Sitä tulee todella käyttää aitona kanssakäymisen välineenä.

TSV

Mitä luulet, että GLOBAALIN maailman olevan, mistä ministeritkin tykkää puhua. Se tarkoittaa yksi iso "valtio" jossa kaikki uskonnot ja kulttuurit elävät harmoniassa.
Luuletteko oikeasti, että muutamien miljoonien ihmisten kieli säilyy?

Ruotsin kieli ei varmasti häviä Suomesta, mutta minkä takia haluataan sitä ylläpitää pakollisesti?

Otetaan Suomi pois yhtälöstä puhutaan vaikka keksityistä kielistä, miltä tämä kuulostaan:

95% PAKKO opiskelee 5% vähemmistön kieltä
5% vähemmistöllä on omat koulunsa, päiväkodeista korkeakouluun asti.
Kaikki palvelut on pakko olla myös 5% vähemmistön kielellä.
5% puolue saa poikkeuksetta edustuksen hallitukseen.

Miltä tämä näyttää? Joltain Platonin valtion johtaja kastilta?

Asia on vielä täysin absurdi, koska kaksikielisyys on rikkaus, johon ei tarvita pakkoja eikä omia kouluja.
Jos haluaisi tehdä palveluksen lapselleen ottaisi kiinalaisen kumppanin. Näin lapsesta tulisi käytännössä heti 3 kielinen. Tietysti täytyyhän sen vielä ruotsin kielikin oppia, koska mitäpä suomea, englantia ja kiinaa osaava ihminen on ilman ruotsin osaamista?

Ermes

"Kyllähän suomenruotsalaiset ovat rikkaus
13:06 Vieras (kirjautumaton)

Hehän kuitenkin edustavat jonkinlaista kulttuuriperimää meidän metsäsuomalaisten joukossa. Ja 'vanhasta rahasta' johtuen heillä on varmaan joskus erilaisia näkökantoja asioihin."

Jos nyt jätetään siltikin ne ikivanhat stereotypiat tunkiolle. Yleistämällä vanhoihin mielikuviin perustuen voidaan samantien aloittaa vaikkapa metsäläis/uralilais/mongolit vastaan germaaniset/arjalaiset/viikingit joka on kaikua sieltä kumpujen alta 100 vuotta vanhoista vastakkain asetteluista tarkoittaen juurikin fennomaaneja vastaan svekomaaneja joista ensin mainittu kantoi kuvauksissa niitä huonompia rodullisia piirteitä. Tätä asetelmaa muuten edelleenkin toisinaan löytyy.

Zoltan

Edustaa huonoa itsetuntoa olettaa, että kaksikielisessä koulussa nimenomaan se suomenruotsi kärsisi....miksi ylipäätään pitää olettaa, että jompikumpi kielistä kärsisi?
Kyse lienee suomenruotsalaisten piilossa pidettävästä alentuvasta asenteesta (joka myös on merkki huonosta itsetunnosta)
- Jos kerran RKP:ssä ollaan noin nirppanokkia, niin laitetaan suomenruotsalaiset ja suomea osaamattomat maahanmuuttaja lapset samaan kouluun, niin ei ole pelkoa, että suomenruotsi saisi suomenkielen vaikutteita!

Vieras

Käytännössä ruotsin kieli kärsisi, koska suurin osa ruotsinkielisistä lapsista (ja luultavasti kaikki Espoossa) osaavat myös suomea. Suomenkielisten lasten kanssa puhuttaisiin siis vain suomea, jolloin sitä puhuttaisiin pääasiassa. Tämän takia RKP on ihan oikeasti huolissaan asiasta. Se on sitten eri asia, kuuluuko enää yhteiskunnan verorahoilla ylläpitää kallista kaksikielisyyttä. RKPn mielestä tietysti. Kuten joku jo aikaisemmin kirjoittikin RKP on puolue ja kaikki suomenruotsalaiset eivät sitä kannata tai yleensäkään ole poliittisia.

RKP myös kannattaa maahanmuuttoa siksi, että ruotsinkielisiin kuntiin muuttavat kirjataan ruotsinkielisiksi ja heille myös opetetaan ensimmäiseksi ruotsia. Tällä pyritään pitämään tämän vähemmistön prosenttiosuus riittävänä, jotta ruotsinkielen asema Suomessa säilyisi edes nykyisellään.

Pääasiassa tämä on siis politiikkaa, mutta tietty myös yksittäisten ihmisten puolustusreaktio oman kulttuurin säilyttämiseksi. Kaksikielisyys olisi oikeasti rikkaus, mutta taitaa olla niin, että ihmiset (eivät taaskaan) osaa elää järkevästi sovussa. =/

Oscari

Suurin osa noista suomalaisittain melkein ruotsia puhuvista on ihan samanlaisia kuin muutkin suomlaiset. Jossain vaiheessa yleensä 1800-luvun alkupuolella, joku heidän esiisistään ryhtyi käyttämään ruotsia syystä tai toisesta. Tästä ovat osoituksena esim. useat ns. sotilasnimet.

Todellinen ruotsinkielinen väestö on siis hyvin pieni ja heistä useat ovat vaihtaneet kielensä suomeksi ja tulevat loistavasti toimeen suomalisen enemmistön kanssa. Näin esim. omat isöäitini tekivät oman ratkaisunsa, ja he olivat kuitenkin niitä "oikeita" suomenruotsalaisia, eivät mitään myöhäisoppineita.

kariwilkman

Suomen- ja ruotsinkieliset koulut pitää mielestäni olla erilliset koulut. MUTTA: EU:n ainoa alkuperäiskansa - saamelaiset - asuu osittain Suomessa. Meidän suomalaisten pitäisi pitää huoli siitä, että he eivät jäisi meidän suomenkielisten jalkoihin. Heille pitää saada myös omakielinen, tunturi-, inarin- ja koltansaamenkielinen koulutus.

Vieras

"Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä on nyt Yle Uutisten mukaan luvannut, ettei ruotsin- ja suomenkielisiä koululuokkia siirretä saman katon alle."

Eikö valtaväystö tosiaan saa mitään tuolle marginaaliryhmälle???

Skippy

En voi olla ihmettelemättä ruotsinsuomalaisten halua käpertyä omiin ryhmiinsä. Jos en muuta tämän 15 Aussi siirtolaisuus vuoden aikana ole oppinut niin ainakin sen, että maassa maan tavalla eikä koeteta muuttaa uutta kotimaata entisen kaltaiseksi eli, ”Take It Or Leave It”.

Siirtolaiset voivat keskenään omassa yhteisössään puhua kieltään ja säilyttää kultturiaan niin paljon kun haluavat ja jos sen tukemiseen halutaan avustusta niin kyllä sen pitää tulla entisestä kotimaasta (ruotsista) kyseessähän on nimen omaan ruotsalaisen kultuurin säilyttäminen eikä suomalaisen.

Ei voi muuta kuin ihmetellä Espoon sivistystoimen selkärangattomuutta asian suhteen.

Skippy

Vieras

Taloudellisin ja ympäristöystävällisin tapa opettaa lapsia olisi lähikoulu -periaate, jota joissain kunnissa on silloin tällöin huonolla menestyksellä esitetty.

Tällöin kaikki lapset tietyltä säteeltä (esim. 5 km tai koulun resurssin mukaan) laitettaisiin samaan koulurakennukseen, johon sitten hankittaisiin tarvittavat opetusresurssit (opettajat, ruotsin- tai muun kieliset, kouluavustus kehitysvammaisille, jne.). Tämä oikeasti lisäisi suvaitsevaisuutta, kun viimeistään esikouluiästä asti lapset tottuisivat näkemään erilaisuutta ja leikkimään kaikkien kanssa. Koulukuljetukset vähenisivät ja alueen yhteisöllisyys kasvaisi, koska lasten myötä saman alueen aikuisetkin tutustuisivat paremmin.

Helppoahan se ei tietty olisi. Opetushenkilökunnalta (kunnalta) vaadittaisiin ihan erilaista joustoa kuin nykyään. Opettajat ja koulunkäyntiavustajat joutuisivat mahdollisesti vuosikurssien erilaisuuden takia vaihtelemaan koulua lukuvuosittain. Lisäksi tietysti opetushenkilökunta joutuisi oikeasti itsekin sopeutumaan erilaisuuteen ja ottamaan kantaa kunnolla koulukiusaamisiin, joita tässäkin tapauksessa varmasti olisi.

Helpompi kerätä samantyyppiset oppilaat yhteen ja opettaa erillään muista. Ikävä kyllä se, varsinkin Suomen ruotsinkielisillä alueilla, herättää kyllä kovasti vanhempien kateutta, kun vähemmistön kouluissa on pienemmät luokkakoot ja siten yleensä suhteessa enemmän resursseja ja jopa varoja yhtä oppilasta kohden..

Somalix

Kuinka somalit voidaan laittaa suomenkielisten kanssa samoihin kouluihin ja kaiken lisäksi tuhota heidän äidinkielensä antamalla opetus suomeksi?

Pitäisikö heillekin olla omakielinen opetus ja aidoilla erotettu piha välitunteja varten?

Ruotsinkieliset ovat enimmäkseen kielen vaihtaneita suomalaisia sukuja ja niiden haaroja. Kun kieli vaihdettiin ruotsiksi, oli se suotavaa. Nyt jos kieli voisi vaihtua lasten luonnollisen valinnan seurauksena takaisin suomeen, on se kauhistus.

Edelleenkin ruotsinkieliset ovat iloissaan, kun suomenkielinen lapsi muuttuu ruotsinkieliseksi ruotsinkielisessä koulussa. Samaan aikaan kauhistellaan niitä ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä perheitä, jotka laittavat lapset suomenkielisiin kouluihin.

Ilmeinen logiikka on, että ruotsinkielisyys on parempaa kuin suomenkielisyys. Muutoinhan noita ilmiöitä ei olisi.

Vierass

Uskomattoman kaksinaamaista porukkaa. Ei edes karjalaisia kohdeltu reilusti.

"Asuttamista hankaloitti niin sanottu ruotsalaispykälä, jonka mukaan suomenruotsalaisilta alueilta ei saanut lunastaa maata siirtolaistiloja varten. Tämä vaikeutti varsinkin uusien kalastustilojen luomista. Näin siirtokarjalaisista kalastajista tuli eräs kaikkein eniten vääryyttä kärsinyt osa evakoista. Siirtokarjalaisten lähetystö tapasi vuonna 1949 valtioneuvostossa pääministeri K.A. Fagerholmin, mutta asialle ei voitu enää mitään."

Hilma

Suomi tulisi muuttaa yksikieliseksi, Suomenkieliseksi.
Mikäli kaikki kielten opetus olisi vapaaehtoista, niin tuo kieliasia selkiintyisi.

Englanni kieli on luonnollsesti suuresti tärkeämpi kieli kuin ruotsi, vaikka suomenruotsalaiset eivät sitä tunnusta ..... kirveelläkään.

J.Ryyti

Toinen esimerkki rkp-komennosta Espoossa:

http://ryyti.blogspot.com/2009/02/suomen-kieli-ahtaalla-suomessa.html

Ruotsalainen kansanpuolue perustettiin Suomeen vastustamaan suomen kieltä Suomessa.

Puolueen ideologinen isä on rotuopeistaan tunnettu A.O.Freudenthal. Kuvasta näkee mitä Espoossa paikallinen rkp:läinen on saanut aikaan. Espoossa pääkieli on suomi, mutta paikalliselle rkp:läiselle ei suomi tietenkään käy kirjaston nimenä muuta kuin sivuroolissa.

"Aluekirjastonhoitaja Sunniva Drake kertoo painiskelleensa nimivalinnan kanssa ja päätyneensä lopulta libraryyn." (paikallislehti Vartti 16.2.09) Mainittakoon, että edellisissä eduskuntavaaleissa Rkp kuitenkin markkinoi itseään suomenkielisille suomalaisena kansanpuolueena.

Paavo Turunen

On lievästi ilmaistuna varsin erikoista, että suomalaiset yhä alistuvat ruotsalaiseen rasismiin!

Onko SFP:n puheenjohtaja Carl Haglund rikollinen? Nimittäin EU:n jäsenmaat ovat hyväksyneet uuden rasismin vastaisen lain.

Vanhassa Etelä-Afrikan tasavallassa harjoitettiin rotuerottelua ihonvärin mukaan - Suomessa sitä harjoitetaan kielen mukaan.

Tässä on pieni vertailu siitä, mikä oli tilanne vuosia sitten RSA:ssa ja mikä se Suomessa yhä on:
........................................fd.RSA............Suomi
...............................................................
Majoritet befolkningen........svarta............finnar
Minoritet befolkningen........vita..............svenskar
Majoritet språk förbjudet.....ja................ja
Minoritet språk förbjudet.....nej...............nej
Separat utbildning............ja................ja
Separat hälsovård.............ja................ja
Separat transport.............ja................delvis
Högre levnadsår...............vita..............svenskar
Högre levnadstadard...........vita..............svenskar
Majoritet diskrimineras
på arbetsmarknaden............ja................ja
Majoritet diskrimineras
på utbildningen...............ja................ja
Rasism mot majoritet..........ja................ja
Rasistisk lagstiftning........ja................ja
Herrefolk........................vita..............svenskar
Folkmord hade hänt............ja................ja
Erövrare.........................vita..............svenskar
Läget i dag också.............nej...............ja

No, eikä tässä vielä kaikki. Suomalaisten lasten henkinen selkäranka yritetään katkaista kaikin mahdollisin keinoin. Esimerkiksi pakkoruotsilla, svenska nu:lla, FST:llä ja monilla muilla vieläkin kieroontuneemmilla keinoilla.

Ymmärtääkseni jo tällaisen yritys on rasismia kansanryhmää kohtaan. Puhumattakaan siitä, että se on härskiäkin härskimpää ja erittäin julmaa - puolustuskyvyttömiä lapsia kohtaan. Eikö suomalaisten etninen alkuperä olekaan yhtä arvokas kuin muiden naapurimaidemme kansalaisten?

Eikä siinäkään vielä kaikki. Carl Haglund on sanoutunut irti demokraattisista periaatteista: Ruotsin kieli ja vahva ruotsalaisuus ovat tärkeämpiä kuin kansanvalta.

Kuinka on mahdollista, että tällainen vieraan vallan etua ajatteleva suomenmaalainen on Suomen hallituksessa? Kuinka on mahdollista, että puolue, mikä edustaa pimeintä keskiaikaa, voi toimia Euroopassa?

Joko YLE on SVT?
HS = Röyhkeää lehtimiestaidottomuutta!
Iltalehti nyt = Pakkoruotsi aina!
Olen allerginen Närpiön tomaateille.
Sanonpa vielä yhden asian: Ahvenanmaa