Torstai 19.10.2017

Pedofiileista julkinen rekisteri Suomeen?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.10.2009 08:41

Oikeusministeriön työryhmä aikoo keskustella mahdollisuudesta julkaista nettirekisteri tuomituista pedofiileista, kertoo Aamulehti.

Rekisteristä kansalaiset voisivat katsoa vankilasta vapautuvien pedofiilien asuinpaikat.

- Se on ajatuksena miettimisen arvoinen. Törmäämme työryhmässämme varmasti tähän kysymykseen ja siihen, miten se sopisi kotimaiseen lainsäädäntöön, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva arvioi Aamulehdelle.

Tietosuojanäkökohdat voivat estää rekisterin toteutumisen.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras83620

Muuten hyvä lista mutta tuo antaa mahdollisuuden ns. omankädenoikeuden toteuttamiseen joka ei ole länsimaisen oikeuskäsityksen mukaista. Myöskään syyllisen rankaisu tuomion kärsimisen jälkeen ei taida istua suomen lakiin koska lista olisi julkinen. Valvonnassahan tuosta voisi olla hyötyä, mutta saavathan kaikki tarpeelliset toimijat(työnantajat, yms.) nytkin tarvittaessa tiedon esim. uuden palkattavan esteistä kyseiseen hommaan.

Pedantti

Pedofilia on seksuaalinen suuntautuminen eikä mikään rikosnimike kuten lapsien hyväksikäyttö. Ajatusrikoksista ei onneksi vielä jaeta rangaistuksia, sen sijaan hyväksikäytöstä voisi jakaa sen verran rajumpia rangaistuksia että koko rekisteri jää tarpeettomaksi.

Vieras

On kyllä hieman outoa, että vain tietystä rikoksesta tuomitut laitetaan tällaiseen rekisteriin. Mitenkäs murhaajat? Myymälävarkaat? Haluaisin tietää jos naapurissani asuu sarjamurhaaja.

Jani K. K. L.

Kuten tuossa jutussa mainitaankin, joskin tarkentamatta, niin ongelmana taikka pikemminkin esteenä, on uhrin yksityisyyden suojaaminen.
Vaikeaa olisi ymmärtää, että miksi pedofilian uhriksi joutuneen tulisi vielä kärsiä lisää siten, että kova kohtalo saatettaisiin julkiseksi syyllisen henkilöllisyyden julkistamisen kautta (joka järkyttävästi on saattanut olla lähiomainen, kuten nyt viime aikoinakin uutisoidussa tapauksessa). Hetken toki kävi mielessä, että voisihan syyllisen tiedot julkaista vankeusrangaistuksen jälkeen, mutta tuomiot ovat niin lyhyitä, etteivät uhrit ehdi edes täysikäisiksi.

Äiti minäkin

Hyvä ja rohkea veto! Lapsi kärsii rangaistusta lopun ikäänsä, siihen nähden vankilatuomio on kovin lyhyt vaikutuksisltaan ja rikosten uusiminen taas sen jälkeen liian helppoa.

Vieras

Muutetaan ensin jo olemassa olevaa lakia. Nimittäin olin jonkin aikaa teinivahtina eräässä asuntolassa. Toimitin sinne rikosrekisteriotteen kuten asiaan kuuluukin. Myöhemmin otin samaan paikkaan sairaslomansijaisuuden muutamaksi viikoksi, ja tilasin rikosrekisteriotteen omatoimisesti, eli ilman kehoitusta. Ja mitä tapahtui: Oikeusrekisterikeskus ilmoitti, ettei otetta minulle toimiteta, koska sitä EI VAADITA ALLE 3 KK TYÖSUHTEISSA.
Eli siis, nykylain puitteissa pedofiili voi pestautua päiväkoteihin aina lyhyeksi jaksoksi, eikä koira perään hauku!
Vasta kun nykylait on laitettu tiukemmiksi, voidaan harkita julkista nimiluetteloa.
Ja lopuksi: Kuinka kukaan voi olla varma, ettei naapuri taikka perhepäivähoitaja ole pedofiili taikka hullu himomurhaaja? Ne ei vaan ole VIELÄ jääneet kiinni...

vieras

Onko mitään hyötyä ilmoittaa pedofiilien tietoja netissä? Vähentääkö se tapauksia? Jos perusteluna on että pitäähän ihmisillä olla oikeus tietää kuka heidän naapurinsa on niin miksi raja pitää vetää pedofiilihin? Kaikkien ihmisten kaikki tiedot vain nettiin. Tässä tapauksessa kysymys on, kenellä on käyttöoikeus ihmisen henkilökohtaisiin tietoihin ja voidaanko tietojen tekijänoikeuden vapauttamista pitää soveltuvana rangaistuksena. Mielestäni ei todellakaan voida, etsikää muita keinoja hillitä rikollisuutta.

Vieras

Tällainen rekisteri olisi varmasti hyvä juttu - pedofiileille. Yksinäinen pedofiili löytäisi helpommin yhteyden toisiin vastaaviin, ja materiaalin levittäminen sekä rinkien verkostoituminen olisi vieläkin tehokkaampaa.

Myös lapsipornon levittämisellä rahaa tekeville tahoille tällainen nettirekisteri olisi yhtä kuin markkinointitietokanta.

En usko että rekisteri ehkäisisi yhtään hyväksikäyttötapausta, päinvastoin.

Amerikan mallia:
http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=14164614