Tiistai 21.5.2019

Yllätysnimi pulpahti presidenttipeliin

Luotu: 
30.10.2009 10:23
  • Kuva: Finnair
    Kuva
    Christoffer Taxell johtaa työryhmää, joka pohtii presidentin roolia.

Presidenttipeliin on pulpahtanut mukaan uusi nimi: ex-ministeri ja kokenut liike-elämän vaikuttaja Christoffer Taxell (r.). Yllättävää on se, että ilmoille Taxellin nimen on heittänyt keskustan ex-ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa, joka perustelee ehdotustaan Uudelle Suomelle. Isohookana-Asunmaan mielestä Taxell voisi olla keskustan ja rkp:n yhteinen ehdokas.

- Keskustalla on ollut perinteinen yhteistyö rkp:n kanssa. Hän [Taxell] voisi olla tällainen liberaali keskustaehdokas, kun Niinistö mielletään oikeistolaiseksi ehdokkaaksi ja vasemmisto vielä hakee ehdokastaan, Isohookana-Asunmaa kommentoi.

Keskustan ex-ministeri heitti Taxellin nimen ilmoille alun perin Verkkoapilan kartoituksessa, jossa keskustalaisilta kyseltiin nimiä vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Isohookana-Asunmaan mielestä nyt on etsittävä paljon hyviä nimiä ja tehtävä ehdotuksia.

- Taxellilla on pitkä kokemus ministerinä, kansanedustajana ja puoluejohtajana. Hänen kannanottonsa ovat olleet perusteltuja ja tärkeistä aiheista. Hän taitaa ulkopolitiikan ja EU-politiikan ja tuntee suomalaisen yhteiskunnan. Hänellä on myös vahva elinkeinoelämän näkemys ja hän on ollut mukana myös yliopistomaailmassa, Isohookana-Asunmaa luettelee Taxellin vahvuuksia.

Taxell toimii nykyään muun muassa Finnairin ja Stockmannin hallituksen puheenjohtajana. Isohookana-Asunmaan mielestä Taxell on parhaimpien ehdokkaiden joukossa Niinistön rinnalle presidenttipeliin.

Uusi Suomi ei tavoittanut Taxellia kommentoimaan asiaa.

Keskustalaisista presidenttiehdokkaiksi on ehdoteltu Anneli Jäätteenmäkeä, Paavo Väyrystä ja Seppo Kääriäistä. Näistä Isohookana-Asunmaa nostaa esiin Kääriäisen, jolla hänen mukaansa on vaadittavat ansiot ja lisäksi myös karismaa.

Jäätteenmäen kantovoimaan Isohookana-Asunmaa ei usko, koska viime presidentinvaaleissa Jäätteenmäki tuki vahvasti Niinistöä.

- Olisi erikoista, jos hän nyt asettuisi Niinistön kilpailijaksi.

Väyrynen on yrittänyt presidentiksi useaan otteeseen. Isohookana-Asunmaa uskoo, että Väyrynen "olisi ihan ok" tälläkin kertaa.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

MerjaH

vaan kun mie tiän, että tet muut oletta jonku verran. Siksi tuo Isohookanan esitys tuntuu jotenkin hassulta.

Ruotsinkielisen olisi pitänyt osoittaa jotenkin se, että hän on "kansanomainen", harrastaa suomenpystykorvia ja metsästää, muussakin kuin herraseurassa...kuten Hägglund. Eli että on "hyvä jätkä". Kenraaliuskin on positiivista suomalaisten mielestä, soon eri asia kuin joku kirjotuspöytävirkamies, aivan täysin eri.

Vieras

Suorat presidentinvaalit ovat kylläkin muuttuneet oudoksi kansanhuviksi, jossa eri vaalikeskusteluissa noin 90 prosenttia ehdokkaille asetetuista kysymyksistä koskee muita kuin presidentin valtaoikeuksiin kuuluvia asioita.

Lienee siis jossain määrin uskottavaa, ettei tehtävä aidostikaan asiallisimpia poliitikkoja kiinnosta.
Nyt ne ehdokkaat ovat vähän kuin Shakespearen Coriolanus:

Täss seison ylläni tää halpa mekko, ja käy ohitseni
Paavo tahi Pekko
heilt` ääniä näin anelen.

Viimeistään Lissabonin sopimuksen myötä viran saisi joko lakkauttaa, ja kun siihen ei Suomessa taatusti henkisesti kypsiä olla niin ainakin muuttaa puhtaasti edustukselliseksi.
Tosin mahdollista ja luultavaa on, ettei puoluepolitiikan arvostuksen ja uskottavuuden heikentyessä oikein sekään ainakaan helppoa liene.

Vieras

Tämä on seurausta rahojen loppumisesta. Kun muualta ei saa, täytyy "lainata". Keskustassa on varmaan tuumattu, että tuetaan me RKP:n ehdokasta pressaksi, jos saadaan vastineeksi muutama milli niiden säätiöiden varoja.

Rahankeruu seuraaviin eduskuntavaaleihin on siis jo alkanut. Ja seuraava pääministeri on keskustalainen, kun keskustasta tulee RKP+keskusta, eli n. 19% + 4,5%. RKP:lle on varmaan jo luvattu valtionvarainministerin paikkaa. Kokoomuksen sietää olla varuillaan.

Sniper

. . . enemmänkin entisen keskustaministerin hätähuuto. Omista ei nyt taida olla mihinkään. Ei presidentiksi eikä pääministeriksi. On löydettävä lähipuolueista vaarattomin.

Kokoomuksen ehdokkaan taakse asettumisen moni keskustalainen johtohenkilö kokee kiusalliseksi. Se tuntuu häviön tunnustamiselta. Pienen rkp:n ehdokkaan tukeminen on helpompaa.

Epäilen kuitenkin, että suomalaiset eivät anna enemmistöääntä suomenruotsalaiselle, vaikka sinänsä Taxell on järkimies.

Vieras

”Hänellä on myös vahva elinkeinoelämän näkemys... Isohookana-Asunmaa luettelee Taxellin vahvuuksia.”

Jaaa, 1990-luvulla oli Taxellin kahden sivun haastattelu ruotsalaisessa Dagens Industrissa.
Taxell kerskui olleensa Suomen nuorin opetusministeri, työskentelevänsä ruotsin kielen hyväksi ja ennen kaikkea hän korosti (mikä oli myös artikkelin otsikkona), että hän oli tehnyt parisen tuhatta suomalaista työttömiksi, kun hän siirsi toimintaansa Ruotsiin ja työllisti ruotsalaisia.

Ettäkö sellaisella merkittävällä ansiolla Suomen presidentiksi?

Sniper

On myös huomattava, että Taxell kuuluu siihen aateliin, joka on elämässään toiminut myös ministerin poliittisena sihteerinä. Näitä aatelismiehiähän on merkittävillä paikoilla lukuisia: Ylen Mikael Jungner (Lipponen), Paavo Lipponen (Koivisto ja Helle) ja vaikkapa Nokian Esko Aho (Väyrynen). Taxell on ollut valtiovarainministerin ja puolustusministerin poliittinen sihteeri (Tallgren ja Gestrin).

Presidenttiainesta siis!

Gösta

Tämä esitys tulee rkp:lle kreivin aikaan. He ovat vähän vieläkin shokissa jonkun ajateltua Espoon kouluhallinnossa ääneen että voisivatko ruotsin- ja suomenkieliset alakoululaiset joskus jakaa saman rakennuksen keskenään.

tapio_o_neva

Suomen Keskustassa on työvoimapula: Matti Vanhasesta tai Paula Lehtomäestä ei ole eikä Paavo Väyrynen tai Seppo Kääriäinen ala.

Svenska folkpartietin kannatus on niin vähäinen, että Iso-Hookana-Asunmaa hamuaa Ruotsin teollisuuden Konstsamfundetin kautta tvåspråkiga Finlandille vuodattamia vaalirahoja jo eduskuntavaaleihin.

Koska ainoa puolue, joka kykenee varmasti pesemään vaalirahansa on Sfp: on keskustassa jälleen herätty. Vaalirahan voi pestä KMS:ää fiksumminkin. Toinen porukka, joka käyttää tätä resurssi on "Kansallinen" Kokoomus.

Ehdotan Tony Halmetta Taxellin sijaan presidentiksi.

moxu

Taxell on liian fiksu tarttuakseen tällaiseen syöttiin. Eipä silti, niin taitavat olla suunnilleen kaikki muutkin. Eli jäljelle jää lopulta poliittiselta painoarvoltaan aika vaatimatonta sakkia, vähän samaan tapaan, kuin 1994.
Hägglund sitävastoin voisi suostuakin, jos saisi taakseen riittävän laajan kansanliikkeen. Siis sellaisen, jossa olisi sekä puolueita että selkeästi niiden ulkopuolisia voimia.

Vieras I

Otsikko kertoo kaiken. Vaihdetaan hallitusmuotoa: miten olisi kuningas, joka valittaisiin suoralla kansanvaalilla joka neljäs vuosi. Ehdokkaitakin ilmaantuisi enemmän kuin riittävästi...

Jos joku on ihmetellyt, mihin tarvitaan 200 kansanedustajaa, niin 100 näistä esittelisi hallintoalamaisten asioita suoraan kuninkaalle... jolla olisi veto-oikeus kaikkien muiden hallintoelimien päätöksiin...

Suomen Kuninkaan linnakin on valmiina keskellä Kaisaniemen puistoa. Nyt se on tiettävästi täynnä kuivia ja prässättyjä kasveja. Niille voi pikakyhätä elementtivaraston vaikkapa Viikkiin, ja näin olisi Hänen Majesteettinsa & hovin arvoinen kortteeri valmiina.

Mahdollisuudet ovat rajattomat, ei muuta kuin tarastit miettimään - kuningasta olisi pakko äänestää, vaikka pyöräilykypärä päässä. Sanktiot laiminlyönnistä olisivat samat..

Vieras

Ei ole Toffella asiaa valtion johtoon. Jokainen näkee, miten mies on tyrinyt Finnairin hallituksessa - omat intressit (mm. Turku 2011) tuntuvat painavan enemmän kuin firman taloudellinen tila. Ja tuo on herran mokista vieläpä pienimmästä päästä. Suurin lienee täydellinen epäonnistuminen edellisen toimitusjohtajan valinnassa. Seuraajan valinnassakin on mennyt aivan liian kauan. Aiemmista voi mainita epäonnistumisen Partekissa - mieshän on kävelevä katastrofi! Virheitä pitää antaa anteeksi, mutta jatkuvaa epäonnistumista ei tule sietää.

Henk.koht. veikkaukseni on, että Toffe kävelee F:n hallituksesta viimeistään ensi kevään yhtiökokouksessa - eikä ainakaan kohti pressan pallia.

sakemanni

Ihan turhaa lähteä ehdottamaan ketään tässä vaiheessa. Odotetaan ensin mitä demarit tekee. Suomi on siinä mielessä kakofoninen maa, että vaikka suurin osa mieltää itsensä porvariksi niin sossu täälä pressaksi valitaan. Ketä heillä on tällä hetkellä joka sopisi ehdoksi? Eturivissä ei ketään. Itse spekuloin pari vuotta sitten, kun Halonen nimitti korkeimman oikeuden presidentiksi Koskelon, että tässäpä taitaa lähteä uusi presidenttiehdokas hautomoon.. eli hyvälle näkyvälle , erittäin arvostetulle paikalle, jossa ei tuule eikä päivän politiikka kiusaa ja joka ennen kaikkea on nainen . Lyödäänkö vetoa......