Keskiviikko 19.6.2019

THL hämmästyi rokoterajoituksesta: ”Lasten asia hyvin erikoinen”

Luotu: 
30.10.2009 12:50
Päivitetty: 
30.10.2009 13:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sveitsi rajoittaa Pandremix-rokotetta, Suomi ei.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino ihmettelee Sveitsin päätöstä rajoittaa sikainfluenssaan annettavan Pandemrix-rokotteen käyttöä. Sama rokote on käytössä Suomessa.

- Tämä on vain tällainen kansallinen päätös. Sveitsi tekee monesti hiukan erilailla kuin muu Eurooppa ihan vaan korostaakseen sitä että he eivät kuulu EU:hun, Leino toteaa Uudelle Suomelle.

- Kuinka paljon sinä luottaisit päätökseen, jos meidän lääkelaitos sanoo, että me muuten ollaan tätä mieltä mutta koko muu Eurooppa olisi toista mieltä, Leino kysyy.

Sveitsin lääketieteenlaitos Swissmedic perustelee rokoterajoituksiaan sillä, että sen vaikutuksista raskaana oleviin naisiin ja lapsiin ei ole tarpeeksi tietoa.

Leinon mukaan rokote tunnetaan Suomessa hyvin ja sen mahdollisia haittavaikutuksia pidetään paljon pienempinä kuin hyötyjä.

”Tämä on enemmänkin politiikkaa kuin lääketiedettä.”

- Tämä lasten asia tässä on hyvin erikoinen. Lapsillehan annetaan paljon rokotteita ja lasten immuunipuolustuksesta tiedetään paljon. Yleensä huolena on se, että hyvin pienet lapset eivät tuota rokotettaessa vasta-aineita. He tavallaan nonsaleeraavat sen, eivät reagoi siihen, Leino ihmettelee.

- Pelkäävätkö he sitten että se ei ole riittävän tehokas lapsille. Sekin tuntuisi oudolta. Jotakin hiukan hämärää tässä on, Leino tulkitsee lyhyttä tiedotetta.

Leino korostaa, että Suomi on ollut mukana muiden EU-maiden kanssa päättämässä Pandemrix-rokotteen hyväksymisestä. EU ja Suomi ovat vahvasti sitä mieltä, että rokotteen mahdolliset haittavaikutukset ovat pieniä verrattuna rokotteen hyötyyn.

- Tämä on enemmänkin politiikkaa kuin lääketiedettä.

Ylipäätään Leino ihmettelee, miten Sveitsin viranomaiset tiedottavat asiasta nyt, kun rokotteet eivät ole missään vaiheessa aiemmin ole olleet maassa hyväksyttyjä.

Aiotko sinä ottaa H1N1-rokotteen? Ota kantaa US-kyselyssä!

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

"Leinon mukaan rokote tunnetaan Suomessa hyvin ja sen mahdollisia haittavaikutuksia pidetään paljon pienempinä kuin hyötyjä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla sanotaan kuitenkin:

"Pandemiarokotetta ei ole aikaisemmin tutkittu tai käytetty raskaana olevilla"

Vieras

Tyypillistä ehkä nimenomaan Suomen kaltaisen kansan virkamiehistössä: auktoriteettien sokea kunnioittaminen. Asioista ei viitsitä itse ottaa selvää, kun palkka juoksee muutenkin, kunhan vaan tekee mitä isommat sanoo. Samaa odotetaan sitten kansalaisilta: sokeata tottelemista.

"Kuinka paljon sinä luottaisit päätökseen, jos meidän lääkelaitos sanoo, että me muuten ollaan tätä mieltä mutta koko muu Eurooppa olisi toista mieltä, Leino kysyy."

Jos Leino tietäisi yhtään mitään siitä, mikä on EU:n syntyhistoria ja ketä/mitä se tosiasiallisesti ensisijaisesti edustaa, Leino ei puhuisi moista potaskaa.

Sveitsi puolestaan on vielä kansalaisten edun ja vapauden etusijalle pistävä valtiojärjestelmä. Sen takaa mm. koteihin hajautetut asevoimat.

Kuinka kauan asiat ovat näin hyvin Sveitsissä, se jää nähtäväksi. Pakkoliittyminen (kaksi kansanäänestystä) YK:iin vuonna 2002 oli erittäin huono signaali vapauden vaalijoille.

tapio_o_neva

Muistan lukeneeni, että miltei koko Eurooppa oli yhtä mieltä 1943 pitäessään seminaaria Euroopan yhteisön järjestämiseksi talousvyöhykkeeksi Saksassa. Silloinkaan ei kysytty, voisiko 20 000 000 häntäkärpästä olla väärässä.

Tuija Leino on jo ehtinyt leimaamaan toista kantaa edustavat epäpäteviksi, joten hänen on jatkettava samalla linjalla ja leimattavat myös viranomaistietoa edustavas Sveitsin lääkärit ja viranomaiset.

Tuija Leino on "maalannut itsensä nurkkaan", joten asianomaisena hänen on jatkettava ylimielisellä linjallaan iltapäivälehtityyliin. On poliittisen toimittajan peukalosääntö, että "koskaan et voi riittävästi aliarvioida lukijaa."

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?p=2272651

Allekirjoittanut

Uutisessa rokotteen nimi on kirjoitettu väärin kolmanneksi viimeisessä kappaleessa, pitäisi olla Pandemrix.

Herää kysymys, kuinka paljon Suomi ja muut EU-maat säästivät hankkimalla tämän vaarallisemman halpis-rokotteen?

Rikkaana maana vain Sveitsillä näyttää olevan rahaa tarjota kansalaisilleen mahdollisimman turvallisen rokotteen. Merkel ja muut EU-päättäjät ottavat tietysti sen turvallisemman Celvapan-rokotteen. Ilmeisesti poliitikkojen lisäksi myös Saksan armeija rokotetaan Celvapanilla. Miksiköhän näin?

Allekirjoittanut

Pitäisi saada tietoa myös rokotteesta päättäneiden tahojen kytköksistä lääketeollisuuteen, sillä lääkeyhtiöiden voitontavoittelu tuntuu menevän turvallisuuden edelle.

WHO suosittelee varsinkin raskaana oleville naisille lisäaineetonta rokotetta, mutta Suomessa viis veisataan näille suosituksille.

Suomessa on alkanut myös kova painostus rokotteen puolesta, varsinkin hoitohenkilökuntaa on jopa uhkailtu. THL:n Pekka Puska:n mukaan "hoitajien velvollisuutta on ottaa rokote eettisenä kysymyksenä". Mutta ottaako Puska taloudellisen vastuun mahdollisista rokotteen aiheuttamista sairaustapauksista?

Yrjö Mäkinen

Päättävät tahot ja hoitavat lääkärit vaikuttavat paljon lääketeollisuuden tulokseen.
En tiedä, mutta uskon että sujuvasti myyntiä edistävä lääkäri saa kutsuja koulutuspäiville.

Vieras

Tuskin HS tarkoituksella valehtelee mutta julkaisee vaan asioita mitä luulee todeksi ja mitkä myyvät parhaiten.

Tässä tutkielma Helsingin Sanomien uutisoinnista tapauksessa SARS: http://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib/Turku2005/Liimatainen05.pdf

Tuskinpa tämä sikainfluenssa on yhtään sen erilaisempi uutisoinniltaan. Ei kannata uskoa hesarin uutisointia kritiikittömästi, osa jutuista on iltapäivälehtien tasoa.

Vieras

Eilisen A-studion mukaan THL saa ko. lääkkeen valmistajalta GlaxoSmithKlinelta tukea 6 milj. euroa johonkin rokotustutkimukseensa ja varmaan juuri tästä syystä THL tilasi tätä lääkettä. Yhteys on ilmiselvä.

Suomen valtion kuulemma sitten "kantaa" vastuun mahdollisista haittavaikutuksista. Miten? Pahoitteleeko Pekka Puska tai itse pääministeri, jos rokotteen seurauksena syntyy vammaisia lapsia?

Pulli

Linkkisi mukaan WHO SUOSITTAA myös muita rokotteita:
"However, if such a product is not available, pregnant women *should be* vaccinated with another pandemic influenza vaccine available at that time, for example, an adjuvanted inactivated influenza vaccine or a live attenuated influenza vaccine."

Ja myös tässä:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/WHO+Sikainfluenssarokotteet+sopivat+r...

Eli uskotaan WHO:ta ja otetaan se rokotus. (Toisaalta on hyvä että rokotekammoiset jättää ottamatta, niin ainakin halukkaat saa...)

Vieras

"However, if such a product is not
available, pregnant women should be vaccinated
with another pandemic influenza vaccine available
at that time, for example, an adjuvanted inactivated
influenza vaccine or a live attenuated influenza
vaccine."

Eli WHO:n mukaan adjuvattia voi käyttää raskaana
olevallekkin.
Muistakaa että kyseistä skvaleenia on myös luonnostaan
esim. ihmiskehossa ja oliiviöljyssä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Skvaleeni
http://en.wikipedia.org/wiki/Squalene

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/vacci...

Raskaanaolevat suositellaan rokotettavaksi.

Vieras

>"Muistakaa että kyseistä skvaleenia on myös luonnostaan
esim. ihmiskehossa ja oliiviöljyssä."

Onko sinulla tapana injektoida oliiviöljyäkin verenkiertoosi?

Suolessasikin on luonnostaan vaikka mitä sellaista, mitä ei kannata mennä injektoimaan verenkiertoon.

Pientä kritiikkiä siihen mitä neronleimauksia päästään töräyttelee.

MURSU

Suomiko nyt sitten ei harrasta politiikka,Tuija Leinö? Suomen virallinen tahoko nyt EI KOSKAAN ole pimittänyt/jättänyt kertomatta mitään vastaavissa asioissa liittyen kansan tiedon saantiin,eikö koskaan ennen? Eikö koskaan ennen ole "jätetty-kertomatta" asioita ole jälki-selitetty mitä ihmeellisimmillä tavoilla, ja vähätelty verukkeeella jälkikäteen "ettei kansa kävisi levottomaksi"? Eikö suomen virallisen tahon "tietäjät"/"kun MINÄ sanon korkesti koulutettuna kaikki-tietävänä" asenteilla varustetut lääkärit,proffat jne. ole koskaan joutuneet jälkipyykkinä selittelemään/pyörtämään lausuntojaan? Näillä elementeillä ja selityksilläkö Suomen viranomaiset ovat niin ylivertaisia ja luotettavia että se ylittää kaiken muun maailman viranomais lausunnot? Niinkö...?

Vieras

Kumpaakaan rokotetta (Celvapan ja Pandemrix) ei voi ostaa apteekista. Eikä yksityishenkilö voi noita ostaa mistään muualtakaan. Celvapania ei ole mahdollista ottaa Suomessa.

On se Pandemrix parempi kuin ei mitään.

Vieras

Saksassa noussut kohu koska poliitikoille, valtionvirkamiehille ja sotilaille on tilattu eri rokotteet kun rivikansalle ..noissa "poliitikkojen" rokotteissa arvellaan olevan vähemmän lisäaineita ja vähemmän komplikaatio mahdollisuuksia kuin kansalle annettavassa Pandemrixissa.

In Germany, a Better Vaccine for Politicians?

http://www.prisonplanet.com/in-germany-a-better-vaccine-for-politicians....

tapio_o_neva

http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic_vaccine

Initial Phase I human testing began with Novartis' MF59 candidate in July 2009,[32] at which time phase II trials of CSL's candidate CSL425 vaccine were planned to start in August 2009, but had not begun recruiting.[33] Sanofi Pasteur's candidate inactivated H1N1 had several phase II trials planned as of 21 July 2009, but had not begun recruiting.[34] News coverage conflicted with this information, as Australian trials of the CSL candidate were announced as having started on 21 July,[35] and the Chinese government announce the start of trials of the Hualan Biological Engineering candidate.[36]

Pandemrix, made by GlaxoSmithKline (GSK), and Focetria, made by Novartis were approved by the European Medicines Agency on 25 September 2009,[25][26][27] and Baxter's vaccine was approved the following week.[37][28][29] The first comparative clinical study of both vaccines started on children in the United Kingdom on 25 September 2009.[citation needed] GSK announced results from a clinical trial assessing the use of Pandemrix in adults.[38]

Arepanrix, an adjuvanted vaccine made by GSK, was authorized by Canada's Minister of Health on 21 October 2009.[39][40]

--------------------------------------------------------

- Arepanrix
- Hualan Biological Engineering candidate
- Pandemrix

Ergo

Pitäisi nyt näiden rokotusvastustajien /viherhörhöjen ymmärtää yksinkertainen asia. Sveitsi ei kuulu EU:in eikä se noudata muualla maailmassa sovellettavaa hanintalainsäädäntöä. Toisin sanoe he antavat aivan yksinkertaisesti yksinoikeuden sveitsiläiselle lääketehtaalle.
Toinen asia on, että tämä on vain alkua siihen mitä Kepu on tehnyt Suomen lääketurvallisuudelle tuhoamalla lääkelaitoksen osaamisen ja toimintamahdollisuudet. Jatko on varmasti melkoisen paljon karmaisevampaa. Kiitos Matti Vanhanen, Liisa Hyssälä ja Jyrki Katainen, kiitos kovasti!

Christina Holm

Kyseessä EI ole minkään yksinoikeuden antaminen sveitsiläiselle valmistajalle sillä Novartikselta on ostettu Sveitsiin huomattavasti vähemmän rokotteita! Valitettavasti Tuija Leino pyrkii näköjään julkisesti ja tieten tahtoen pilkkaamaan ja alentamaan Sveitsin hallitusta sekä Sveitsin itsenäisten terveysviranomaisten päätöksiä antamalla heille tämän persoonallisen ja epävirallisen nootin...

Olaf17

Kuitenkin ihmisten luottamus vaikuttaa horjuneen melko vakavasti myös terveydenhuoltoon.

Johtuisikohan tämä siitä, että terveydenhuollossa on raha ihmistä tärkeämpää?

Tämä "lyhenteeni" terveydenhuolto kattaa lääketehtaat, sairaalat, tutkijat, virkamiehet tms.

Veteraani

Tavallisena kansalaisena olen täysin ulkona koko
rokote asiasta. Olen seurannut kotimaisten lehtien
lisäksi muutamien ulkomaisten lehtien kirjoittelua,
joukossa Eglannin- ja Ruotsinkieliset lääketieteel-
liset julkaisut.Lukemani perusteella ei löydy muu-
ta yhteistä linjaa,kuin se, että kysymyksessä on
uusi asia. Mitään varmaa rokotteiden vaikutuk-
sesta ja oireista ei voida tässä vaiheessa sanoa.
Kaikki jää nähtäväksi. Kuitenkin, yksi asia on
selviö. Rokote on lääketehtaille valtava bisnes.
Siksi velloo kiistely rokotteiden paremmuudesta.
Ei sovi ihmetellä, että Suomessakin on asiasta
eri näkemyksiä, koska samoin näyttää olevan ul-
komaillakin.
Kuka on ollut oikeassa,on ehkä jo vuoden päässä
enemmän tietoa.

tapio_o_neva

Onko demokratiassa sallittua keskustella muustakin kuin siitä, onko Microsoft Windows sittenkin parempi käyttöjärjestelmä kuin lukuisat Linuxit tai MacInstoshin käyttöjärjestelmät?

Suomi ei ole suuri maa ja sen lääketeollisuus ei kykene kuin hevoslääkkeiden kehittämiseen. Tämän vuoksi myös Suomessa oleva asiantuntemus on rajallista, ja viranomaiset ottavat melko helposti itselleen iltapäivälehtivoittoja asiantuntemuksellaan.

Tämä on pienen mieli- ja kielialueen piirre, koska edelleen uskotaan, ettei rahvas lue englanninkielisiä, saksankielisiä, ruotsinkielisiä tai varsinkaan venäjänkielisiä lehtiä.

No joku rokote on hankittu ja sitä on tulossa myöhään. (A) H1N1 ei ole ENÄÄ yleisvaarallinen tartuntatatauti, joten jokainen suhtautuu rokottamiseen oman maailmankatsomuksensa mukaisesti. Rokotuksenvastustajien liike tarjoaa rokotusmahdollisuuksia niukasta rokotteesta niille, jotka haluavat. Näin ollen rokotuksesta kieltäytyjät lisäävät muiden sosiaalisia mahdollisuuskia käyttää yksilönvapauttaan.

Christina Holm

Kommentti ja asenne Sveitsiä kohtaan on todella pöyristyttävä! Tuija Leinon mielipide on tahallista Sveitsin vastaista propagandaa ja vesittyy täysin koska Sveitsi itse on jo ostanut 8 miljoonaa Pandemrix-rokotetta! Ei Sveitsilläkään ole varaa "poliittisista syistä" tuhlata miljardeja. Turvallisuussyyt ovat etusijalla ja siksi sitä ei anneta raskaana oleville naisille eikä lapsille.

Tuija Leinon asenne kuvaa hyvin EU:n vainoa Sveitsiä kohtaan joka pyrkii säilyttämään itsenäisyytensä, vapautensa ja päätösvaltansa. Brysselin keskushallinto alkaa muutenkin jo muistuttaa huolettavasti entisen Neuvostoliiton aikaa jolloin Moskovasta kuuluneet käskyt oli toteutettava.

tapio_o_neva

Tuija Leinon reaktiot edustavat tyypillistä ahtaalle joutunutta suomalaista viranomaisylimielisyyttä. Hän leimautuu vähitellen myös itse Pekka Puska-luokkaan.

Pekka Puska esitti, ettei H1N1:een pidä suhtautua muutoin kuin tavalliseen influenssaan. Nyt kun välinpitämättömyys on virallisesti julistettu, jatkavat rokotuksen vastustajat ja hankitun rokotteen kriitikot samalla linjalla.

Itse asiassa toimittajille tarjoutuu vallan uskomaton työmaa tuottaa ulkomailta vertailevia uutisia ja lukea ulkomaankielellä viranomaisten verkkosivuja.

Tästä hyötytoimittamisesta olisi paljon enemmän yleistä hyötyä kuin orgasmivihjeiden välittämisestä.