Keskiviikko 22.5.2019

Nuoria insinöörejä suoraan kortistoon

Luotu: 
5.11.2009 17:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Moni yliopisto-opiskelija pitkittää nyt valmistumistaan. Kuva helmikuun 2009 mielenilmauksesta Helsingin yliopistolta.

Faktakulma

Korkeasti koulutettujen tilanne pähkinänkuoressa:

Työttömyys on kovassa kasvussa lähes kaikilla koulutusaloilla.

Kaikkien aikojen ennätys syntynyt työttömien lukumäärässä niin tutkijoilla kuin ylemmän ja alemman korkeakouluasteen suorittaneillakin.

Vastavalmistuneidenkin tilanne on huono: yliopistoista valmistumista venytetään, ammattikorkeakouluista valmistuvien työllisyystilanne huononee edelleen nopeasti.

Ammattikorkeakoulut ja korkeakoulut tuottavat tällä hetkellä liukuhihnalta työttömiä insinöörejä, tradenomeja ja diplomi-insinöörejä. Tämän paljastavat Uuden Suomen Akavasta saamat yksilöidyt tilastot koulutusaloittain.

Äkisti heikentynyt työllisyystilanne on pannut monen yliopisto-opiskelijan siirtämään valmistumistaan, kerrotaan Akavasta. Myös työn saaminen voi olla helpompaa, kun on opiskelijan statuksella, eikä työttömänä. Pysyminen yliopiston kirjoissa kaunistaa siten työttömyystilastoja heidän osaltaan.

Synkin tilanne syyskuussa 2009 oli ammattikorkeista vastavalmistuneiden insinöörien kohdalla. Heistä oli vaille työtä 621 valmistunutta, lisäystä vuodentakaisesta yli sata prosenttia (+ 342 henkilöä). Kaupallisia aineita lukeneilla tradenomeilla asetelma oli lähes yhtä surkea, sillä 371 (+143 henkilöä) vuoden sisällä valmistunutta ei päässyt töihin, tilastoi Akava.

Korkeakoulupuolella kurjin ennuste on nyt tilastojen valossa nuorilla diplomi-insinööreillä. Heistä 128 (+67 henkilöä) on varsin hiljattain valmistunut työttömäksi.

Yllättävän näköistä on se, että vastavalmistuneiden valtiotieteilijöiden, kauppatieteilijöiden ja filosofian maistereiden työttömyys on jopa laskenut vuodentakaisesta. Siinä on kuitenkin ilmeistä tilastoharhaa, sillä näitä lukuja selittää paljolti tutkinnonuudistus, joka innosti poikkeuksellisen monen valmistumaan viime vuonna.

Viime vuoden "maisterisumassa" valmistui peräti 8 000 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta enemmän kuin normaalivuonna. Silloin myös heidän työttömyytensä oli absoluuttisena lukuna huomattavan kovaa, hetkellisesti maassa oli jopa yli 2 000 vasta koulun penkiltä tullutta akateemista vaille työtä.

Korkeakouluissa opiskelevien osalta tämän vuoden tilastoja siis kaunistaa myös se, että valmistumista voi pitkittää, minkä monet myös tekevät. Ammattikorkeakoululaiset eivät voi pelata valmistumisensa kanssa vastaavalla tavalla.

Kun otetaan huomioon kaikki akavalaiset, on jo lamaluvutkin lyöty. Kesällä 2009 syntyi nimittäin uusia kaikkien aikojen ennätyksiä: ylemmän korkeakouluasteen suorittaneiden työttömien määrä kipusi 15 500 henkilöön ja alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä 16 500:aan. Rajuin kasvu on nähtävissä insinöörien ja tradenomien kohdalla aivan kuten vastavalmistuneiden tapauksessa.

Vaikka korkeasti koulutettujen suomalaisten työttömyys kasvaa vauhdikkaasti, on heidän työttömyysprosenttinsa yhä "vain" 4,5 prosenttia, kun koko kansan kohdalla puhutaan jo noin kaksinkertaisesta prosenttiluvusta.

 

Faktakulma

Korkeasti koulutettujen tilanne pähkinänkuoressa:

Työttömyys on kovassa kasvussa lähes kaikilla koulutusaloilla.

Kaikkien aikojen ennätys syntynyt työttömien lukumäärässä niin tutkijoilla kuin ylemmän ja alemman korkeakouluasteen suorittaneillakin.

Vastavalmistuneidenkin tilanne on huono: yliopistoista valmistumista venytetään, ammattikorkeakouluista valmistuvien työllisyystilanne huononee edelleen nopeasti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

milka

Suomen koulutuspolitiikka on mennyt täysin pieleen: Koulutetaan maistereita kortistoon kun pulaa olisi putkimiehistä.

Myös AMK-uudistus on epäonnistunut eivätkä AMKt kykene tuottamaan tietotaidoiltaan läheskään opistoista valmistuneiden kollegojensa tasoisia ammattilaisia.

Älyttömyyden huippu oli taannoinen älynväläys korkeakouluttaa 70 % ikäluokasta. Se tarkoittaa sitä, että tie johonkin korkeakouluun täytyy avautua älykkyysosamäärällä n 85 - 90. Tuolla älykkyydellä täytyy myös pystyä valmistumaan ja opetuksen taso on mitoitettava sen mukaisest -muuten tavoite ei toteudu.

Vieras

Tähän tilanteeseen ei ole muuta ratkaisua kuin helpottaa yksityis yrityksen perustamista sekä tukea pienten yritysten kasvamista keskisuuriksi yrityksiksi. Liian usein kuule liian korkeasta kynnyksestä aloittaa omaa firmaa tai saatika tehdä siitä riittävän iso ja merkittävä. Ei houkuta tuo linja niin sitten ollaan kortistossa. Sitä saa mitä tilaa ja tässä tapauksessa syyttävän sormeni osoitan Suomen hallitukselle joka ei tee mitään byrokratian kitkemiseksi, eikä tee mitään jotta vastavalmistuneille voitaisiin omissa kouluissaan antaa perus eväät oman yrityksen perustamiseksi, eikä tee mitään tukeakseen aloittelijoita, eikä tee mitään jotta vastavalmistuneet nuoret yrittäjät voisivat saada kontakteja yritysmaailmasta, eikä tee mitään jotta Suomeen saataisiin terve ja kannustava yrittämisen kulttuuri.

Yrittäjä

Isoin este yrittäjyydelle ja menestyville kasvuyrityksille ovat asenteet. Aina viranomaisista, mediasta ja kansan mielipiteistä lähtien yrittäjät ovat pahiksia tai parhaimmillaankin välttämätön paha. Ahne yrittäjä kiskoo rahaa työntekijän selkänahasta ilmaiseksi. Todellisuus ei voisi olla kauempana tästä mielikuvasta.

Millä hallitus vaihtaisi maan ilmapiiriä sanelevan kateuden kannustavampaan ilmapiiriin? Ei taida ihan yhdessä hallituskaudessa onnistua. Hallitus voisi korkeintaan rajoittaa viranomaisten mielivaltaa yrittäjien suuntaan, keventää verotusta ja helpottaa byrokratiaa. Pitää kuitenkin muistaa että kaikki edellä mainituista on hitaasti rakennettu edellisten hallitusten aikana ja niistä on aivan turha syyttää nykyhallitusta.

Syytetään ennemmin vuosikymmenien myrkyttynyttä SDP-ilmastoa josta Suomi nyt pyristelee vihdoin irti. Toimia kaivataan, mutta välittömiä tuloksia tuskin on luvassa.

Vie rahat

Nyt kun olet siirtynyt TE-kaskusten ruuviin:
Sinulla on kolme vaihtoehtoa.

1. Pääset Motonettiin myyjäksi suhteilla ja omalla aktiivisuudella. Jos olet hyvä myyjä määräaikaista työsopimustasi jatketaan aina puolen vuoden välein.

2. Olet sinnikäs ja yrität löytää koulutustasi vastaavaa työtä. Sitä ei ilman tiettyä hyvävelikuvioa meinaa millään löytyä. Voit joutua muuttamaan kotipaikkakuntaa erinäisissä pätkätöissa jopa niin,että niistä ei kerry eläkettä.
Kotipaikkakunnallasi Te-keskus voi ohjata sinut palkkatuelliseksi kesätöihin kaupungin eri virastoihin. Nämä ovat töita, joista tehdään henkilökohtaiset työsopimukset ja ne voivat olla puolipäiväisiä yleensä puoleksi vuodeksi kerrallaan.
Te-keskus maksaa valtion rahasta kunnalle palkkaasi noin puolesta koko palkkaan asti. Yrityksille voidaan myös maksaa osa palkastasi. Sopimusten varaan jää, onko aina kyse minimipalkasta itsellesi.

3: Jos jäät lojumaan, sinua aletaan aktivoimaan erinäisillä usein turhilla kurssituksilla, niinkuin jo tiedät. Jos sitten lojut kortistossa sosiaali-ihmiset alkavat määritellä sinua typpiläiseksi. Kyllä he jotakin vikaa löytävät terveistäkin ennen pitkää ja voit päästä ikuisen köyhyyden takaaviin holhousputkiin. Lycka till!

hop

Diplomi-insinööreillä opintojen lykkääminen ei onnistu. Kaikessa viisaudessaan päätetty siirtymäaika uuteen tutkintojärjestelmään umpeutuu DI-opiskelijoiden osalta kesällä.

Tällä hetkellä siis opiskelijat pakotetaan tekemään diplomityönsä ilmaiseksi ja valmistumaan suoraan kortistoon. Ensi kesänä tulee valmistumaan ennätysmäärä uusia diplomi-insinöörejä, suurimmalla osalla keskeinen viimeisten vuosien harjoittelu ammattityössä tekemättä.

Holotna Pravda

Tässä viritellään seuraavaa suomalaista vientituotetta: Suomalaisten insinöörien ja dippainssien virtaa kehittyville martkkinoille. Jo nyt on TA-keskusten suosiollisella avustuksella viety työllisyyskurssien nimissä suomalaisia tekniikan tohtoreita puolen vuoden jaksoissa tekemään palkatonta työtä Kaakkois-Aasian high-tech tehtaisiin.

Kun Kiinalainen tai Intialainen MSc. maksaa tuhansia dollareita kuussa niin suomalainen työllisyyskurssilainen maksaa ainoastaan päivärahan hinnan. Siinä on halpatyövoimamaiden paha enää pistää kampoihin kun työttömät suomalaiset passitetaan tekemään töitä ilmaiseksi työttömyyspäivärahan menettämisen uhalla.

Sivustaseuraaja

Johtavat poliitikkomme ja taloudellinen eliittimme on luvannut meille ensi vuonna alkavaksi työvoimapulan, joka pelastaa meidät kaikki ja takaa jokaiselle onnellisen loppuelämän.

He eivät voi olla väärässä.

Vieras

"Lisää Tukea" vaatii kuvan juliste. Oikea politiikka on kuitenkin "Vähemmän Tukea!". Eli opintotuen pitäisi olla lainaperustainen ja vain niille, joilla on edellytyksiä valmistua nopeasti ja työllistyä valitsemalleen alalle. Periaatteena voisi olla se, että jos alalla ei makseta edes harjoittelijan palkkaa, ei kannata jatkaa, ei se palkka siitä parane.

Vierasvieraaas

Kuten tuossa mainittiinkin, pulaa on työntekijöistä. Siis ruumiillisen työn tekijöistä. Putkimiehet, sähkömiehet, laatoittajat, kirvesmiehet, kattopeltien asentajat jne jne.

DI ehkä haluaisi tällaista väkeä johtamaan, mutta valitettavasti ne paikat on jo täytetty.

Suosittelen kielitaidon hiomista ja maasta poistumista jonnekin missä koulutusta arvostetaan enemmän, ja verotuskin on kohtuullisempaa.

Tiikeri

jo sana "yrittäjä" suomen kielessä on vastenmielinen ,

ruotsin "företagare" olis käännettävä positiivisena firman perustajan iloksi !

"Sitä saa mitä tilaa ja tässä tapauksessa syyttävän sormeni osoitan Suomen hallitukselle joka ei tee mitään byrokratian kitkemiseksi, eikä tee mitään jotta vastavalmistuneille voitaisiin omissa kouluissaan antaa perus eväät oman yrityksen perustamiseksi, eikä tee mitään tukeakseen aloittelijoita, eikä tee mitään jotta vastavalmistuneet nuoret yrittäjät voisivat saada kontakteja yritysmaailmasta, eikä tee mitään jotta Suomeen saataisiin terve ja kannustava yrittämisen kulttuuri."

tää kommentti on niin naulan kantaan - paperityö ja tilitoimistossa juokseminen
tappaa pienyrittäjyyden parissa vuodessa ...

toiminimenkin kanssa saa jo olla tarkkana - ettei unohdú joku älytön
ilmoitus tai maksu ...

Henrik K

Ei kukaan työnantaja halua kolusta suoraan valmistunutta teoreetikkoa vastuullisiin töihin. Insinöörikoulutuksesta puuttuu oikeat askeleet työelämään - harjoittelu laajassa mitassa opiskelun rinnalla, joka antaisi eväät nousta
" kisällistä " mestarin polulle. Nyt tulee "mestareita" ennen kisälliä.
Jo entinen tie edes opistoinsinööriksi vaati pitkähkön harjottelun insinöörialalta, johon pyrittiin.
Oma haaveni oli tulla koneinsinööriksi. Harjoittelusta minusta tuli 3-luokan hitsari, hiomakoneen hoitaja, pienhienomekaanikkoharjoittelija, sorvari, työkaluverstaan ja varaston hoitaja, koneasentajan lekari, haalausmiesten juoksupoika, jne. Kuitenkin, minusta myöhemmin tuli teoreettisen alan ammattilainen.
... mutta tästä harjoittelusta mikään ei mennyt hukkaan. Ei ole peukalo keskellä kämmentä lähes missään ongelmassa. Eri käden työn ammattilaisten arvostus on säilynyt koko elämän.

Vieras

Jos katsoo noita lukuja kokonaisuudessaan ne kertovat ainoastaan siitä, että korkeakoulutettujen työttömyys on ainoastaan kasvanut koko 2000-luvun ajan tietyillä aloilla.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että monet eivät työllisty ollenkaan omalle alalleen. Pysyvää työtä ei nykyaikana monasti olekaan. Vieläkin miellämme vakaan työpaikan subjektiiviseksi oikeudeksi, muttei se sitä ole pitkään aikaan ollut.

No oman pienyrityksen pito ei ole lainkaan vaikeaa, jos siihen opetettaisiin kouluissa kunnolla. Ongelma näemmä siinä,ettei näillä koulujen lehtoreilla ole omaa käytännön kokemusta koko asiasta ollenkaan.

Toisaalta yritystoimintaan liittyy iso riski, varsinkin jos pyritään suureksi toimijaksi. Kun velkavankeus jatkuu tässä maassa ikuisesti, niin on ihan järkevää olla ottamatta älyttömiä riskejä. Mitä tulee vahvaan AY-liikkeeseen ja lamassakin neuvotellaan ainoastaan palkankorotuksista, niin ei ole vaikea tajuta sitä mihin se johtaa. Aivan - työpaikkakatoon.

Vieras

Se on tuo keski-ikäinen diplomi-insinöörisukupolvi,joka nykyisin toimitusjohtajien palleilla istuu ja heittelee kansaa pihalle. Ei tarvitse kuin katsella toimitusjohtajien koulutustaustoja, niin jonkin näköinen insinööri on aina kyseessä. Eikä insinööri voi erehtyä.

Vie rahat

mukaan USA:n Keynesiläisyyteen kuului aluksi käsitys siitä,että valtion piti avustaa yrityksiä mahdollisimman paljon, jotta ne välttyisivät konkursseilta. "New Dealin" jälkeen ,siis kolmekymmentäluvulla, sitouduttiin myös kulutuksen kaikkivoipaisuuteen, mutta sekään ei elvyyttänyt tarpeeksi. Seuraavassa vaiheessa valtio alkoi perustaa työpaikkoja suoraan, ilman välirakenteita eli syntyi taloudelliseen kasvuun tähtääviä valtionlaitoksia. Vasta sitten alkoi todellinen talouskasvu.

Voi olla, että erehdyn, koska tuo oli muistinvaraista.

Tähtään siihen kysymykseen,että koska meillä työvoima alkaa hyödyttää yhteistä rakennetta, eli valtiota? jos kerran Katainen on Keynesiläinen.
Milloin nämä valistävetäjien markkinat loppuvat?

Oma etu ensin

Samaan aikaan kun Insinööriliiton puheenjohtaja tienaa ay-johtajajoukon huippupalkkoja, 183.000 euroa vuodessa, niin nousee insinöörityöttömyys huippulukemiin. TEK:in toiminnanjohtaja tienaa "vain" 134.000 euroa, mutta diplomi-insinöörien työttömyysluvut ovatkin kehittyneet heikommin kuin insinöörien.

grona

Eipä hyvältä näytä!
Olisi kiva tietää mitkä alat nyt sitten ovat "vedossa"?
Tänään nämä, huomenna nuo!
Suomalaisten opetusjärjesteltään ja systeemiin muutos!
Työ........ja mikä se nyt sittenkään on???
olis kiva tehrä jotakin.
Jos joku kysyy mitä?
Vastaan vasta sitten kun kysytyään!
Vaalien alla voin luvata 100% työllisyyden
dementikoille,
vanhuksille, sairaille, syrjäytyneille, nuorille työttömille, asunnottomille, pätkätyöllisille, maahanmuuttajille ja maailmanparantajille.
Eiköhähän tästä päästä eteenpäin??
Tulevaisuuteen luottaen........eiköhän me selvitä ja duunia löytyy, varmasti!
GRÖNA

Vieras

Täytyy ymmärtää, että koulutuksen suunnittelun vasteaika on ainakin viisi vuotta. Sitä nopeammin ei koulutusjärjestelmä voi millään keinolla reagoida mihinkään. Ei kannata siis hötkyillä.

as

Suomessa ei osata arvostaa suomalaista perusinsinööritaitoa.
Rakentamisessa - yksi esimerkki- ei osata hyödyntää modernia suomalaista insinööritaitoa.

Vanhat insinöörit eivät kateuksissaan siirrä omaa osaamistaan - puuttuu ns. hiljaisen tiedon siirtäminen seuraaville sukupolville.

Oppisopimus-koulutus on huipussaan Saksassa - sieltä voisi ottaa oppia.

Lempi

"Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli heinäkuun lopussa yhteensä 290 100 työtöntä työnhakijaa www.tem.fi/?93770_m=96479&s=3085 " Mitä ehdotuksia kommentoijilla on ihmisten työllistämiseen ja miksi työttömyyttä ei vaihdeta vähätyöllisyyteen? Miten työllistäisitte ihmisiä eri sektoreilla www.akava.fi? Esimerkiksi insinöörejä ja tradenomeja, jotka ovat akateemisesti koulutettuja. Tradenomeja on useista eri koulutusohjelmista www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/perustieto....

Työtä on paljon. Miksi ihmisille maksetaan esimerkiksi 1000 euroa/kk työttömyydestä, kun voitaisiin maksaa mieluummin esimerkiksi vähätyöllisyyskorvausta, eli konkreettisesti esimerkiksi ansiosidonnaisesti korvausta siitä, että tekevät koulutksenmukaista työtä viikon kuukaudessa, eli...

Vähäätyöllisyydessä ja työllistämisessä lisäksi ihmisten osaaminen ja sosiaalinen vuorovaikutus säilyisivät, ja vähitellen ihmiset voisivat siis työllistyä vähätyöllisyydestä normaalityöhön. Eli konkreettisesti esimerkiksi insinööri ja tradenomi voisi aluksi tehdä viikon kuukaudessa töitä työttömyyden sijaan ja työllistyä vähitellen. Lisäksi ihmiset siten lisäisivät osaamistaan koulutusta vastaavissa tehtävissä.

Kun kansantalous elpyisi esimerkiksi vähätyöllisyyden ja ihmisten työllistämisen myötä työnteon avulla ja syrjäytymiseen ei kuluisi varoja organisaatioilla olisi vähitellen resursseja palkata ihmisiä vähätyöllisyyden sijaan normaalityöhön ja yhteiskunnalla varoja hyvinvointiin.

Vähätyöllisyydessä lisäksi ihmisten osaaminen ja sosiaalinen vuorovaikutus säilyisivät ja vähitellen ihmiset voisivat siis työllistyä vähätyöllisyydestä normaalityöhön. Vähätyöllisyyden avulla yt-neuvotteluiden myötä myöskään ihmisillä, jotka ovat töissä ei olisi kohtuuttomasti töitä.

Humaanin näkökulman lisäksi hyvinvointi ja työhyvinvointi edistävät myös organisaatioiden kannattavuutta, joka osaltaan edistää ihmisten hyvinvointia ja resursseja esimerkiksi työllistää ihmisiä.

Miksi siis ihmisille maksetaan työttömyyskorvausta toimettomuudesta ja syrjäytymisestä, kun voitaisiin maksaa siitä, että tehdään kannattavaa työtä vähätyöllisyyskorvauksen avulla? kannattamattoman toimettomuuden lisäksi ennaltaehkäistäisiin myös syrjäytymistä.

Lempi

Viestintävälineisiin lisää viestintää mahdollisuuksista, joilla ihmiset voivat työllistää itseään ja organisaatiot ihmisiä, eli esimerkiksi, joihin jäljempänä olevissa linkeissä ml. Eurooppa-rahoitus on paljon haettavissa olevaa hankerahoitusta?

Kestävänkehityksen mukaiset tuoteideat tuotekehitykseen ja markkinoille sekä työllistämään ihmisiä kansainvälisillä hankkeilla, mm. ekologista infrastruktuuria ja hyvinvointia rakentamaan kehittyviin maihin...Tuotekehityksessä ja kestävässäkehityksessä on paljon synergiaetuja...

Tietopaketti yrittäjille " Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on Suomessa yhteensä liki 250 000. Tämä on yli 99% koko Suomen yrityskannasta. Näistä yrityksistä suurin osa on alle 50 henkeä työllistäviä pienyrityksiä, joiden palveluksessa toimii noin 615 000 henkeä." http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yri...

"Euroopan unionin rahoittamat ohjelmat, toimet ja hankkeet perustuvat unionin jäsenvaltioiden yhdessä asettamiin poliittisiin tavoitteisiin. EU-ohjelmien aihealueita ovat esimerkiksi nuoriso, kulttuuri, tutkimus ja kehitys, sosiaali- ja terveysasiat, ympäristö, energia sekä koulutus. Ohjelmien hallinnoinnista vastaavat kansalliset viranomaiset ja Euroopan komissio." www.eurooppa-tiedotus.fi

Perustietoa Suomesta ml. talous- ja elinkeinoelämä
www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/perustieto...

"EU-rahoituksen opas" www.eurooppa-tiedotus.fi/Public/default.aspx?conte...

Eurooppa-tiedotus www.eurooppa-tiedotus.fi

"Euroopan unionin rahoitus heijastelee unionin yhteisiä tavoitteita" www.eurooppa-tiedotus.fi/Public/default.aspx?conte...

www.vn.fi ministeriöiden sivuilla on hankerahoitusta www.sitra.fi, www.tekes.fi, yliopistot, säätiöt, rahastot yms. Rahoitusta raha-automaattiyhdistykseltä www.ray.fi mm. terveyttä ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin.

Miten organisaatioilla olisi resursseja työllistää ihmisiä ja ihmisillä ml.yrityksillä valmiuksia hakea rahoitusta?

Lempi

Esimerkiksi kaikki Suomessa asuvat ihmiset voivat hakea rahoitusta sektoriministeriöiden www.vn.fi ja Eurooppa-rahoituksen kautta. Muutamia mahdollisuuksia...

Perustietoa Suomesta ml. talous- ja elinkeinoelämä
www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/perustieto...

"EU-rahoituksen opas" www.eurooppa-tiedotus.fi/Public/default.aspx?conte...

Eurooppa-tiedotus www.eurooppa-tiedotus.fi

"Euroopan unionin rahoitus heijastelee unionin yhteisiä tavoitteita" www.eurooppa-tiedotus.fi/Public/default.aspx?conte...

www.vn.fi ministeriöiden sivuilla on hankerahoitusta

Ministeriöiden lisäksi rahoitusta ml. yliopistot, säätiöt, rahastot yms. Rahoitusta raha-automaattiyhdistykseltä www.ray.fi, www.tekes.fi, www.sitra.fi, www.innosuomi.fi, yrityshautomoita www.uranus.fi/yrittajyys/artikkelit/open.php?id=38..., yrittäjäksi voi ryhtyä halutessaan. Esimerkiksi www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajill... tietopaketti yrittäjille, www.tem.fi. On starttirahaa http://yrityshelsinki.fi/starttiraha/, edullista lainaa www.finnvera.fi, koulutusta korkeakouluissa, mahdollisuus perustaa toiminimi vaihtoehtona yritykselle, osallistua www.milleniumprize.fi, mahdollisuus kouluttautua www.koulutusnetti.fi ilmaiseksi yms.

Miksi hyvintehdystä työstä ja myönteisistä asioista viestitään niin vähän? Mielestäni ihmisiä voidaan myös kehua ja viestiä hyvintehdystä työstä sekä mahdollisuuksista, rakentavista ideoista, kuten rahoituksesta, joita kaikki ihmiset voivat hakea?

jotos

aloittaa maantie-ja rautatieverkostoiden kunnostaminen,vaikka business-pohjalla tai Maailmanpankin lainalla.Malmiesiintymät on otettava käyttöön,joko yksityisellä tai valtion pääomalla sekä lopetettava venkoilu atomivoimalaitosten hyväksymisessä.(Kepua ja vihreitä voisi hyvittää käyttämällä atomisähkö itse ja viemällä tuuli-ja risusähkö ulos).
Suurien hankkeiden kerrannais-ja sivuvaikutukset työllistävät nopeasti sekä suunnittelu-että toteuttamisporrasta.