Sunnuntai 16.12.2018

”Miljardien eurojen omaisuus heikkenee – uhka terveydelle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2015 13:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Neljä kymmenestä tuhannesta suomalaisesta sairastuu vuosittain vesijohtovedestä saatuun infektioon, kirjoittavat THL:n johtava tutkija Ilkka Miettinen ja erikoissuunnittelija Outi Zacheus.
Suomen miljariden eurojen arvoinen vesijohtoverkosto uhkaa rapautua riittämättömän peruskunnostuksen vuoksi, toteavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava tutkija Ilkka Miettinen ja erikoissuunnittelija Outi Zacheus.
 
He kirjoittavat THL:n blogissaan, että yli neljä kymmenestä tuhannesta suomalaisesta sairastuu vuosittain vesijohtovedestä saamaan infektioon. Kansallinen tavoite on, että korkeintaan yksi kymmenestä tuhannesta sairastuisi.
 
Suurin osa sairaustapauksista johtuu nykyisin likaantuneesta pohjavedestä, mutta vesijohtoverkoston rapautuessa tilanne voi muuttua.
 
– Putkistoihin sidottu miljardien eurojen omaisuus heikkenee vähitellen puutteellisen ylläpidon ja riittämättömän peruskorjauksen takia. Uhkana on, että verkostojen korjausvelasta aiheutuvat vuodot ja putkirikot likaavat yhä useammin talousveden, Miettinen ja Zacheus kirjoittavat.
 
– Vesivälitteiset epidemiat tulevat todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa.
 
Miettinen ja Zacheus katsovat, että vesijohtoverkon korjaaminen turvalliseksi kestää vuosikymmeniä. Tämän vuoksi he vaativat, että arviointityö vesijohtojen kunnon selvittämiseksi on aloitettava viipymättä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Knuutila

Irlannissahan tämä on iso kysymys. Toisaalta Irlannissa ei ole aiemmin ollut vesimaksua, nyt se on tulossa ja sillä aiotaan rahoittaa Irish Waterin suururakkaa. Vesimittarit asennettiin jotta on mahdollista täsmällisesti saada täsmällistä tietoa jotta tarpeita, kulutusta, virtauksia ja niin edelleen voidaan arvioiden sijaan suunnitella todellisen kulutuksen perusteella.

Ensin esitetyssä mallissa maksut olivat noin kolmesataa euroa per yksinasuva, ja sitäkin muhkeammat maksut pääluvun kasvaessa. Itse asiassa varsin suomalaiset maksut siis.

Merkittävien suurten mielenosoitusten jälkeen Irlannin päättäjät tajusivat että maksu täytyy tuoda vähitellen, aloittaen pienemmistä summista, kuten asia on tapahtunut muualla. Lisäksi Irlannissa yksityiseksi luotu Irish Water ei voinut luoda yksipuolisesti asiakassuhteita, ennenkuin asia kirjattiin lakiin.

Ilmeisesti kuitenkin Suomessa vesimaksujen käyttö, siinä missä Irlannissa valtion budjetista tähän asti suoritettu rahoitus on ollut tahallisesti ylläpidon kannalta puutteellista. Vettä halutaan hallinnoida kulutustuotteena ja yrityselämän pelisäännöin. Suuntaan vaikuttavat multimiljardöörit ja ylikansallisten jättiyritysten johtajien visiot.

Yritysmallilla johdetussa mallissa on omat ongelmansa. Esimerkiksi Irish Water on maksanut huikeita bonuksia johtajilleen, jo ennen kuin yritys on saanut mitään aikaan, ja vaikka toistaiseksi tuloksina on lähinnä satojen tuhansien ihmisten mielenosoitukset.

Juhani Saarinen

Tässä jälleen osoitus siitä kuinka saamatonta porukkaa nyky politiikot on, Kreikkalaisille riittää avunantoa ja ymmärrystä, nämä samat arviot koskee EU:ta , on suorastaan kuvottavaa nähdä se välinpitämättömyys joka vallitsee politiikkojen ja EU myönteisten joukossa, ei kestänyt entinen Neuvostoliitto kolhoosia eikä kestä EU, tietotaitoa pitäisi löytyä EU:sta, mutta ei näytä löytyvän.
Suomalaisten kansallisomaisuutta kuten kunnallista vesijohtoverkostoa ei saada kuntoon, vaan annetaan sen rapautua, hölmösti hoidetun talouspolitiikan seurauksena, palaakohan maalaisjärki politiikan tekijöihin koskaan, kun maa ajetaan suoritustilaan.

Lumira Lumus

Puhdasta vettä tulisi olla saatavissa porakaivoista tai vastaavista kotitalouksille. Nyt kalliilla hinnalla tehty vesijohto verkosto on suuri terveysriski, heille jotka sitä jatkuvasti nauttivat. Siinä pitää huolehtia vain LVI tekniikan terveydestä, ihmisen terveydestä ei välitetä. Se ei useimmissa paikoissa ole juontikelpoista ja tutkimuksista ei tiedä, luultavasti samoin kuin muussakin, niin haittatekijät, putkistosta liuenneet, haitallinen Ph ja puhdistuskemikaalit. Jopa pesuvetenä voi sairastuttaa. Ja tapaus nokia on järkyytävä esimerkki. Nopeasti vaikuttava väline biologiseen sodankäyntiin, myrkkyjä tai mikrobeita yms.

Joni Saarela

Eikä siinä kaikki mm. sinisteri kanisteri Sutubido on varsin myönteinen myymään pohjavesioikeutemme eniten maksavelle esim. Coca Colalle. Näin kyseinen virma voisi huoletta määrätä hinnan ja saatavuuden ja kiristää sillä väestöä. Srubido saisi loppue elämäkseen puhtaan vetensä pulloissa mukiin menevänä minä ja mun frendit bonuksena kyseiseltä yritykselät ja tietysti lihoneen pankkitilin.

Lumira Lumus

Järkyttävää, että joku olisi niin idiootti, että myisi Suomen pohjavesi oikeudet mistään hiinnasta. Esim. Coca Colalle ja Coca Cola jo mainoksessaan käytti Suomen Lappia. Lappi ja puhdas pohjavesi ovat liian arvokkaat huutokaupalla tärveltäviksi.

Matti Hirvonen

Asia on ollut hyvin päättäjienkin tiedossa jo 80-luvulta asti. Asiantuntijat pyrkivät varoittelamaan aikaisemminkin ja esittivät jonkilaisia pitkän ajanjakson investointisuunnitelmia. Rappeutuva perusinfa ei ole pelkästään yksi Suomen uhkakuvista. Vastaavia löytyy koko läntisestä maailmasta. Julkinen valta on useissa tapauksissa halunut investoinnit esimerkiksi maantieverkoston kehittämiseen. Verovarojen kannalta tie on lyhyt. Laajan tieverkoston ylläpitäminen tökkii nyt sekin varojen vähetessä. Itsenäisen kansakunnan tärkein tehtävä on huolehtia jokaisen kansalaisen hyvinvoinnista. Puhdas vesi on elämän yksi peruspilari. Mutta kun ne seuraavat vaalitkin lähestyvät. Tuleehan sitä vettä ainakin vielä hanoista...

Jorma Moll

Jutussa puhutaan kahdesta asiasta; vesijohtovedestä ja pohjavedestä.

Kummassa on nyt vikaa? Putkifirmojen mielestä ainakin vesijohdoissa. Kaikki on uusittava. Pelko on paras mainosmies.
Oliko taas nautittu yhteinen illallinen ravintola Restaurantissa? Palanpainikkeena oli vettä sakeampaa, arvaan. Siinä pöpöt kuolee. Johtaja Paksukynä allekirjoitti laskun.
Panen hymiön tähän perään, sillä vaimo on juuri suihkussa. Voivat vaikka katkaista vedentulon, jos toteavat vihapuheeksi. :-)

Taisto Pihlajamaa

Nooh, ollaanpa nyt hötkyilemättä.

Suurin osa meistä huuhtoo vielä vessansa juomavedeksi kelpaavalla vedellä. Ja kuntien vesi-inssit tekevät edelleen parhaansa.

Just kävin Tenerifffffalla pyhiä viettämässä. Juomaveden ostin resepsoonista, 1,50 €/5litraa. Eikä tuntunut kalliilta.

Mitä ihmeen vaahtoamista nyt.

Ulla-Kristiina Salmi

Itse huuhtelen Wc sadevedellä koko kesän, loppukevään ja alkusyksyn. Läpi talven käytän siihen akvaariosta vaihtamaani vettä, mutta siinä ei vettä säästy, koska raanasta menee sama määrä puhdasta akvaarioihin, mutta tiedän monen haaskaavan tuon akvaariovedenkin viemäriin. Huone-, ja puutarhakasvit kastelen sadevedellä, ja astiat, mitkä laitan astianpesukoneeseen esipesen sadevedellä. Jemmaan sitä aina 400 litraa talvea varten, ja se riittää tuohon kaikkeen.

Sauli Harju

Noniin, tästä se vesien ryöstö taitaa sitte alkaa. Isot yritykset tulee pumppaamaan kaikki vedet pulloihin ja myy ne meille 2000% voitolla. Suomen vesiverkot on sen verran arvokas asia että sitä ei saa missään nimessä antaa yritysten valtaan.

Sakari Kuikka

On kaikkien kannalta hyvä asia, että tästä ongelmasta, rappeutuvasta maanalaisesta infrasta, kerrotaan mediassa suurelle yleisölle. Asia on aika ajoin esillä, mutta mitään ratkaisevaa muutosta asiassa ei ole näkyvissä, että oikeasti paneuduttaisiin tuohon rapistuvaan, niin vesi – kuin viemäriverkoston saneeraamiseen. Jo yhdeksänkymmentäluvun puolenvälin paikkeilla tehdyssä tutkimuksessa tuli ilmi, että meidän vesihuoltoverkoston keski-ikä on noin 350 vuotta. Tilanne tuosta ei ole juurikaan parantunut. Tämä ei ole mitään pelottelua, vaan faktaa. Ongelman ydin on raha ja se, niin kauan kuin hanoista tulee vettä ja viemärit vetävät, ei liene tarvetta tehdä mitään – tunnutaan ajattelevan. Vesilaitokset ovat tietoista tästä piilevästä pommista, mutta rahoituksen saaminen tai osoittaminen noissa kunnallisissa yhtiöissä on hyvin paljon poliittisen päätöksen takana. Vertailun vuoksi läntisissä naapurimaissamme esim. Ruotsissa ja Tanskassa kaikki vedestä tuleva raha tulee laittaa vesilaitostoiminnan pyörittämiseen; verkostojen kunnossapitoon ja saneeraamiseen. Meillä on toisin. Kuntavetoiset vesilaitoksen tilittävät tietyn osa, kuka enemmän ja kuka vähemmän omistajiensa budjettiin, siis rahoittavat muita kunnallisia palveluja vesimaksuilla. Tätä ei kaikki varmaan tiedosta ja tämä on täysin poliittisen päätöksen asia, mikäli haluamme kohdentaa vesilaitostoiminnan varjoa toisin. Esimerkiksi Tanskassa julkista kunnallisteknistä verkostoa on kilometrimääräisesti lähes yhtä paljon kuin Suomessa, mutta siellä vuosittainen saneerausmäärä on moninkertainen meillä tehtäviin saneeraamisiin verrattuna. Vuotavat viemärit ovat yhtä lailla yhtä suuri terveysriski kuin vesijohdotkin. Viemäri saastuttaa vuotaessaan maaperää ja pohjavesiä ja kun nuo putket ovat vielä samassa maanalaisessa kaivannossa, niin mikäli molemman putket ovat huonokuntoisia, saastumis- ja terveysriski on hyvin todennäköinen.

Osmo Marttila

Paljonko sinä olisit valmis maksamaan puhtaasta juomavedestä janoiselle lapsellesi?
- Aivan. - Aivan loistava ''business''.

Kun kaikki julkisen hallinnon ihmisten elämälle välttämätöömät vastuut romutetaan niin saadaan tekosyitä ''yksityistämisille'' - eli annetaan valituille armoitetuille pomminvarmat kolhoosit ja sovhoosit keräämään kansalaisilta rahat.