Torstai 25.4.2019

Surkeaa vesijohtoa onkin 800km

Luotu: 
10.11.2009 08:05
Päivitetty: 
10.11.2009 08:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin Veden toimitusjohtaja Jukka Piekkari paljasti, että Helsingin vesijohtoverkko on surkeassa tilassa.

Helsingin vesijohtoverkko tiedettiin niin huonokuntoiseksi, että Rautatientorin metroaseman onnettomuutta osattiin odottaa.

– Noin neljä vuotta sitten tehtiin tämmöinen perusteellinen kuntokartoitus, jonka perusteella todettiin, että noin 40 prosenttia kaikista vesijohdoista on sellaisessa kunnossa, että niille pitää tehdä lähiaikoina jotain, Helsingin Veden toimitusjohtaja Jukka Piekkari paljasti Ylen Aamu-tv:ssä.

Kilometreissä huonokuntoista putkea on kaupungissa siis yhteensä 700-800 kilometriä.

Piekkarin mukaan on hankala tietää, mitkä kohteet ovat kaikkein huonoimmassa kunnossa. Piekkari sanoi, että havaittuihin ongelmiin on toki reagoitu: saneerausmäärärahat on kolminkertaistettu viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Vesijohtoverkostossa tapahtuu vuotoja aika-ajoin. Tämä oli järkyttävä uutinen että näinkin iso vuoto tapahtuu. Se oli jossain vaiheessa odotettavissa, että isoja vuotoja tapahtuu. Se on vähän niin kuin lottoarvontaa, valitettavasti vähän käänteisessä merkityksessä, Piekkari sanoi.

Vesi- ja viemärilaitoksen apulaisjohtaja Mika Rontu harmitteli, että onnettomuuslotto valitsi kohteekseen juuri Helsingin metron, joka on yksi arvokkaimmista mahdollisista kohteista koko maassa.

– Siinä mielessä osui erittäin pahaan paikkaan, Rontu totesi.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

>"Se on vähän niin kuin lottoarvontaa, valitettavasti vähän käänteisessä merkityksessä, Piekkari sanoi."

Käänteisen lottoarvonnan käsite täytyy olla Helsingin Vedessä työskentelevälle hyvin läheinen käsite. Tai kaikissa vesilaitoksissa työskenteleville.

Tämä etenkien niissä laitoksissa, joissa on viemäriveden puhtaaseen veteen yhdistävä nk. yhdysputki. Tai mysteeriputki, josta ei ole vieläkään saatu mitään selvitystä.

Helsingissä myös juotiin puolisen vuotta Vantaajoen parin kolmen kunnan jätevesiä sisältävästä vedestä puhdistettua juomavettä. Siinäpä vasta käänteinen lottoarvonta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vieras

>"Helsingin vesijohtoverkko tiedettiin niin huonokuntoiseksi, että Rautatientorin metroaseman onnettomuutta osattiin odottaa."

Tekee aika uskomattomaksi sen tiedon, että miehen mentävä ja nämä suuret taloudelliset vahingot aiheuttava reikä suojabetonissa pysyi korjaamattomana.

Vastuullisia (maksajia) taitavat taas kerran olla helsinkiläiset veronmaksajat.

snadi

Liekö kaikken putkien sijaintikaan tarkoin tiedossa? (Onhan niitä "kaivuuonnettomuuksia" tapahtunut melko säännöllisin väliajoin. Onneksi suhteellisen pienin vahingoin. Kätkijöinä maan alle toimii moni ahertaja ja tietämys toisistaan saattaa "pätkiä"? Vesi, energia, kaukokylmineen ja lämpöineen sekä erilaiset kaapelitarveryhmät)Luvassa lienee kulkuväylien auki repimisiä ,em kaltaisine vahinkoineen ,vuosiksi eteenpäin. "Kuluttajathan" touhun tietysti maksavat. Eri asteisia tietokatkoja syntynee kun organisaatioita järjestellään, toimijoita kilpailutetaan ja henkilöt vaihtuvat?

Ulmo

Mielenkiintoista lukea näitä selityksiä vesijohtoturman syistä.

On kai ilman muuta selvää, että tuollaisessa paikassa liikenne aiheuttaa tärinää. Ei kai kukaan voi muuta edes olettaa, kun yläpuolella kulkee lähes tauotta raskasta liikennettä, kuten raitiovaunuja sekä busseja ja alapuolelle metroja. Kuulosta aika uskomattomalta selittää, että liikenteen tärinä ikään kuin olisi syynä tapahtumaan. Jos niin on, kyse suunnitteluvirheestä, kun ei ole huomioitu asennuspaikan vaatimuksia.

Yhtä uskomaton juttu on putken suojakanavaan tehdyt aukot, jotka havaitaan nyt vasta nyt onnettomuuden tapahduttua. Ei aukkoja huvikseen sahata järeisiin betonisiin seiniin. Töistä on ollut suunnitelmat ja luvat, joista pitää löytyä dokumentit.
Sitä paitsi alueen putkistot ja kanavistot eivät varmasti saisi olla ilman seurantaa oman onnensa varassa. Jos asia olisi niin, ei siinä mikään saneeraus tai siihen laitettu rahamäärä auta, jos kukaan ei piittaa putkistojen ja rakenteiden kunnosta ja niille tehdyistä muutoksista ja virityksistä.

Kyllä tässä on kyseessä paitsi huono tuuri myös selkeät usealla tasolla tehdyt laiminlyönnit.

Kaikki kulut viime kädessä kiertyvät kaupunkilaisten maksettaviksi.

Vieras

Ketähän on päättänyt näistäkin putkista, peiliin kurkistuksen aika.
Ostetaan toki valtion putkifirmalta niinkuin silloin kasarin alussa ja valtiohan ei luonnoliisesti ole mistään korvausvelvollinen....laittakaa niitä samoja röörejä tehäkää itelle kiusaa ööö vai olikos se sittenkin niin että kansa maksaa...

Insinööri

Tämä on niitä ensivaroituksia "tietoyhteiskunnan" mahdottomuudesta. Ei infrastruktuuri pysy pystyssä sillä että leikitään tietokoneilla. Varmaan nytkin ehdotetaan etähuollettavia ja -valvottavia putkistoja vaikka pitäisi kehittää paljon parempia materiaaleja. Onkohan noiden muoviputkien kestävyys riittävä; aika heppoisilta näyttävät.
Kyllä tästä sotkusta pitäisi laittaa päitä vadille, jos tunneleissa on asiaankuulumattomia reikiä. Tässä olisi voinut kuolla satoja ihmisiä. Ei hyvä tuuri saa pelastaa niitä jotka ovat näin pahasti mokanneet.
Mitähän meillä on vielä edessä kun päättäjät keskittyvät nykyään vain vaikutusvaltansa ja tulojensa lisäämiseen. Kai nytkin moni hieroo vain käsiään kun tuli uutta liikevaihtoa.

Vieras

Rautatieaseman väestösuojaan saattaisi olla tunkua mahdollisen ilmahälytyksen alkaessa. Rautatieasema voisi olla todennäköinen kohde iskulle.
Jos vesiputki halkeaa ja täyttää väestösuojan vedellä liikenteen tärinästä, vesiputki saattaisi hajota myös pommituksessa.
Onkohan meidän muut väestösuojat yhtä "turvallisia"?

Tanka

"Rautatieasema voisi olla todennäköinen kohde iskulle".

Vaikka terrorismin uhka on Suomessa minimaalinen, on sen vastaista taistelua käytävä kaikilla rintamilla maalla, merellä ja ilmassa – ennaltaehkäisevän sisäisen turvallisuuden hengessä.

Kaukokaipuuta poteva Supo voisi - sen sijaan että ulottaa tuntoviiksensä Suomen rajojen ulkopuolelle, jalkautua syvälle maankamaramme uumeniin ja kartoittaa viemäriverkostoissamme muhivat ”nukkuvat uhkakuvat”.

Tartsan

Otettiinko tämä asia esille, kun hierottiin sopimuksia Espoon- ja Vantaan vesilaitosten yhtistymisestä Helsinginveden kanssa? Ei taatusti. Pitihän jostain maksumiehet saada. Viimeviikolla paljastuikin, että luvattu vedenhinnanlasku muuttuikin hinnakorotukseksi. Kiitosta vaan taas.

Markku Stenholm

"– Noin neljä vuotta sitten tehtiin tämmöinen perusteellinen kuntokartoitus, jonka perusteella todettiin, että noin 40 prosenttia kaikista vesijohdoista on sellaisessa kunnossa"

Veikkaan, että reikä betoniseinään on tehty juuri tuon kartoituksen vuoksi :)

Villakoira

Nyt tehdään sitten riskikartoitus - Byrokraatin älynväläys.

Oikea tapa olisi laittaa heti toimivat kosteus,- savu,- ja kaasuhälytysjärjestelmät kaikkiin kymmenien ihmisten tiloihin maan alla. Hälytyksen sattuessa pitäisi sitten olla pelastussuunnitelmat ja pelastajatkin.

Tapaushan osoitti, ettei mitään toimivaa järjestelmää ole ja vielä valmiussuunnittelun kukkana väestönsuoja täynnä vettä.

Erottajan parkkihallin ulostulo-ovi oli vuosia sitten jäätynyt kiinni. Apua saatiin, taisi olla numerotiedustelun kautta noin 15-30 minuutin kuluttua. Siinä ajassa, jos siellä olisi ollut kunnon tulipalo olisivat kaikki menehtyneet. Tutkin hiukan asiaa ja selvisi, että ovien avaamisesta tai muusta avun saamisesta toimivalla tavalla ei vastannut käytännössä kukaan. Tilojen omistus ja hallinnointi oli pilkkoontunut toiminnot ulkoistettu jne. Kaikki osapuolet olivat keskittyneet oleelliseen eli rahastukseen kunnon riskinotolla syyttömien kustannuksella.

Lähetin aikanaan sähköpostia pelastusjohtajalle.
Onkohan asialle tehty mitään?

Vieras

sillä eihän me olla koskaan tehty muuta kuin juteltu mukavia ja nostettu vaatimattomia palkkioitamme sekä palkattu ulkopuolisia konsultteja ratkomaan vaikeita työ kysymyksiä. Eikä me olla edes stadilaisia vaan kaukaa landelta jossa omasta kaivosta vintattiin voda korjaan vesi ämpäriin ja suurin onnettomuus oli kun ämpäri kaatui ja täytyi täyttää uudestaan.