Maanantai 17.6.2019

Sauli Niinistö Itämeren tilanteesta: ”Venäläisiä on alkanut näkymään aika tiheään”

Luotu: 
20.1.2015 13:36
Päivitetty: 
20.1.2015 13:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tänään turvallisuuspoliittista tilannetta Itämerellä.
 
-Mehän olemme nähneet, että Itämerellä on alkanut tapahtua. Venäläisiä on alkanut näkymään aika tiheään. Näemme Itämerellä nyt sellaista, mitä emme olisi toivoneet näkevämme, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan.
 
Niinistön tiedotustilaisuuden varsinainen aihe oli ajoittanin kuumanakin käynyt keskustelu, joka on noussut ilmavoimien mahdollisesta osallistumisesta harjoituksiin yhdessä Viroon tulevien USA:n ilmavoimien kanssa.
 
Niinistön mukaan kukaan ei vaatinut Suomea vetäytymään harjoituksista.
 
-Harjoitus USA:n kanssa tuli esille, kun presidentti Obama vieraili Virossa, hän väläytti tällaista mahdollisuutta. Se on Yhdysyvaltain vetämä asia, ei Naton. On ainakin epävirallisesti tullut esiin, että Suomen ja Ruotsin toivottaisiin olevan mukana, mutta me emme yhtään tiedä millä tavalla. Meistä on kovin välttämätöntä, että jos Suomen ilmavoimat lähtevät Suomen ulkopuolelle, siinä tarkkaan tiedetään, mistä on kyse, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan.
 
Niinistö korosti, että Suomi ei ole saanut virallista kutsua harjoituksiin. Hänen mukaansa kohu asiassa on syntynyt nimenomaan julkisuudessa liikkuneista huhuista, joiden mukaan Venäjä olisi painostanut Suomea asiassa.
 
-Kukaan ei ole vaatinut Suomea vetäytymään.
 
Niinistö korosti, että ilmavoimien harjoitukset Naton ilmavoimien kanssa Virossa jatkuvat.
 
-Me olemme harjoitelleet aikaisemmin, Nato ilmavoimien kanssa Virossa, ja tämä toiminta tulee jatkumaan. En ole ainakaan havainnut kenenkään sitä kyseenalaistavan. 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Kuulemma USAF:n RC-135 SIGINT-vakoilukone oli 18.7.2014 lennonjohdon kielloista piittaamatta lentänyt Gotlannin yli, sitten vielä Oolannin ilmatilassa, siis ei mikään ukkospilven läpi lentämisen välttäminen vaan julkea pitkäkestoinen loukkaus. RC-135 on nelimoottorinen Boeing 707:n sotilasversio. Jenkkien vastaus oli "annoimme koneelle vääriä ohjeita" - aika törkeää, kun se oli lennonjohtoon yhteydessä ja jätti selvän kiellon noudattamatta.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/usa-planets-agerande-forvanar

Mielenkiintoista olisi, jos suurvalta samalla tavalla omine lupine lentelisi Suomen ilmatilassa, pystyisikö Hornet loukkaajan pois häätääkseen lukitsemaan tutkansa US-koneeseen... vai onko meidän ilmavoimillamme valikoivasti toimivat värkit?

Tuomo Niemelä

Enpä tiedä kumman puolen koneen alasampumiseen on Suomella suurempi kynnys. Venäläisen koneen alasampuminen koetaan vaarallisemmaksi, koska Venäjä asevoimineen on heti tuossa naapurissa. Läntisiä koneita taas ei haluta ampua alas, koska ne kuitenkin katsotaan ystävällismielisiksi.

Lauri Viljanen

Ikävä on havaita että presitentti on sairastunut. Toisessa silmässä on vakava vamma Siihen on ilmeisesti kasvanut puusilmä. Taivaalla on aina näkynyt venäläisiä koneita ,mikä luonnollista onkin. Taivaalla sensiaan on lisääntynyt NATO koneet ja nyt jopa amerikkalaiset lentokoneet alkavat pyöriä nurkissamme. Näistä jälkimmäisistä pitäisi olla huolestunut kun näkö palaa siihen toiseenkin silmään.

Aki Terentjeff

Vidään harjoitukset USA:n ja Mexikon rannikolle ja ihmetellään miksi USA tiukentaa ja tihentää valvontajentojaan.
Venäjällä on perinteisesti pelkoa siitä että sinne hyökätään, kuten historia osoittaa, olis perin typerää ihmetellä sitä miksi Venäjän sotilaallinen voima vastaa asymmetrisesti siihen mitä rajojen tuntumassa tapahtuu NATON toimesta, Ukrainan toimesta, ymmärtääkseni Venäjän toimet ovat keskittyneet tiedusteluun ja puolustuksellisiin toimiin, mikään ei osoita hyökkäyksellistä aktiviteettia.

Janne Pohjala

Venäjähän voisi vuokrata vaikka Kuubasta sukellusvenetukikohdan, missä olisi pari paattia näitä uusia 1500 km kantavia torpedoputkesta ammuttavia matalalla lentäviä ydinohjuksia.

Ja sitten voidaan katsoa miten USA mahtaisi reagoida. Jos niitä kovin asia harmittaa, niin voidaan aina sopia että riittää kun tunnustavat että Krimi ja Sevastopol kuuluvat Venäjälle niin Kuuban tukikohta voidaan sulkea.

Sillä miten nyt Moskova voisi kokea muka uhkaa siitä että Sevastopol olisi USA:n tukikohta, eihän silloin Washington DC:tä voi ahdistaa Venäjän tukikohta Kuubassa?

Tai miten lie. Ainakin vielä 1963 USA kimposi ylikierroksille pelkästä ajatuksestakin.

Erkki Vainionpää

Janne Pohjalainenkin on huomannut, että etulinja on nyt Virojoen lisäksi Narvajoen sillalla. Suomen kannattaa tosiaan liittoutua suoraan Yhdysvaltojen ja Saksan kanssa, kun Natoon liittyminen on niin vaikeaa. Kuubakin on muuttanut linjaansa, nykytilanteessa Venäjältä ei enää tule rahoitusta sosialismin ylläpitoon.

Timo-Pekka Mustakallio

Mitenkäs se menikään? A-mok juttu 28.4.1994 Hornet-vastakaupoista:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hornet-vastakauppa_viisas_veto_vai...

On hyvä muistella miten kävi, kun sinisilmäisesti käytiin kauppaa Jenkkilän kanssa. 28:35 ja 46:45 "Näillä vastakaupoilla meille tietyllä tapaa myytiin tämä Hornet-kauppa..." (kansanedustaja Reijo Laitinen, SDP). Kusetusta, jopa lahjontayrityksiä, "moraalista rämeikköä".

"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur" (Axel Oxenstierna).

Hannu Mononen

Suomalaiset viihdyttävät nyt tutkijoista presidenttiin ja pelihousujaan repiviin Internet-prikaatin trolleihin stand-up komiikallaan kaikkia osapuolia maamme rajojen ulkopuolella. On saatu aikaan Suuri Uutinen riekkumalla hysteerisesti tämän elämää suuremmaksi paisutellun rutiiniasian ympärillä, joka ei ole läheskään niin juhlallinen kuin kaikki virallisuuden vaatijat siitä haluaisivat.

Pääasia on, että Suomen Hornet-ohjaajat ja lentotekninen henkilöstö saavat tarvitsemaansa harjoitusta, jossa nyt on harjoitusvastustajina riittävä määrä ihan oikeita hävittäjiä täydellä suorituskyvyllään, köyhän miehen Hawk-harjoittelun sijaan.

Harvinaista herkkua on tarjolla, eikä se tällä kertaa edes maksakaan paljon kun Setä Samuli kustantaa "keltaisen" osapuolen. Eikä tarvitse polttaa kerosiinia siirtolennoissa Islantiin.

Jos samalla energialla touhotettaisiin kuntoon nuukailulla karsitut puolustusmäärärahat, asiathan alkaisivat olla oikealla tolalla.

Ettei vain olisi jo vaalikiimaa ilmassa?