Lauantai 20.7.2019

Sauli Niinistö venäläisten kiinteistökaupoista: ”Tulen kyselemään sen perään”

Luotu: 
23.1.2015 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistö tapasi politiikan toimittajia tänään Helsingissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kiinnittänyt huomiota venäläistaustaisen Airiston Helmi Oy:n kauppoihin Turun saaristossa. Niinistö kommentoi asiaa tänään perjantaina Helsingissä Politiikan toimittajat ry:n lounastapaamisella.

Iltalehti kertoi maanantaina, että Airiston Helmi on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta kymmenen vuoden aikana. Yritys on saanut valvontaansa Turun ja Naantaliin johtavat syvävesiväylät, joita nimettömänä pysyttelevä sotilaslähde pitää ”kiistatta strategisina”.

Presidentti Sauli Niinistö, oletteko tietoinen näistä kaupoista?

–Tästä on puhuttu ja aika hiljattain puolustusministeriö tai puolustusvoimat – jompikumpi – on julkisuuteen lausunut, että niissä ei ole ollut mitään erityishavaintoja, mutta kyllä tuo uutinen silmääni pisti. Ja minä, ja varmasti moni muukin, vähän ehkä tulen kyselemään sen perään, Niinistö vastasi Uudelle Suomelle.

Niinistö kommentoi tilaisuudessa myös talouden näkymiä.

Suomen pankki laski joulukuussa pitkän aikavälin ennustettaan Suomen talouskasvusta. Edellisen, vuonna 2012 tehdyn ennusteen mukaan vuosille 2013-2022 Suomen talouskasvu on 1,5 prosenttia. Uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaakin vain yhdellä prosentilla.

Kuinka merkittävänä pidätte tätä arvion muutosta?

–Huomasin, että tänään uutisissa eräs suomalaispankki on tarkentanut ennustettaan ylöspäin ensi vuodelle. Elämme nyt niin muuttuneissa olosuhteissa jatkuvasti, että ihan puhtaasti ennusteisiin uskominen ei ole kovin perusteltua. Sanotaan näin, että ennusteet muuttuvat kovin helposti, Niinistö vastaa Uudelle Suomelle.

Hän kuitenkin korosti, että Suomen Pankin ennuste on ”epäilemättä hyvin asiantuntevasti tehty”, mutta sen jälkeen on tapahtunut uusia merkittäviä asioita.

– Tässähän on paljon tapahtunut: öljyn hinta laskenut, euron kurssi laskenut ja nyt ihan eiliset EKP:n uutiset – kyllähän ne ovat merkittäviä tekijöitä kun taas arvioidaan tulevia kasvuja. Jokainen sen tietää, että meidän hyvinvointimme toimii paremmin jos on kasvua enemmän, mutta jos sitä on vähemmän, se on sitten huonompi juttu, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi tilaisuudessa myös siitä, että EU:n pitäisi varautua ”hybridisodankäyntiin”.  Hän kertoi asian olleen esillä Brysselin vierailulla.

–Finanssiriippuvuuskin voi olla erimielisyyksissä ase. Se voi olla tällaista hybriittistä sodankäyntiä. Se on todellakin uusi ilmiö, jossa ei ole mitään yhteistä rakenteilla Euroopan Unionilla eikä Natolla, jotka eivät ole edes tarkoitettuja tämän tyyppisiin toimintoihin, Niinistö sanoi.

Hänen mielestään EU:n pitäisi ”lähteä liikkeelle tällaisen hybridisodankäyntipuolustuksen” yhteiseen rakentamiseen.

Niinistö mainitsee esimerkkinä hybridisodankäynnistä ”propagandavastineen”, mutta korostaa, että ”hybridi sisältää paljon, paljon muutakin”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Talu Nic

Itku ei ole kaukana! Mina Virolaisena tiedän tämän vaaran. Olen kertonut siitä suomalisille kavereille mutta suomalaisen ylpeys itseinäisyydestä laittaa laput silmille. Onko liian paljon aika kulunut viime sodasta? Onko ryssistä tullut rakas ystävä? Se päivä ei ole kaukana kun ryssät ei tulee Suomeen sotimaan vaan " taistelema oman kansan puolesta" kun on niin huonot oltaavat venäläisillä maanomistajailla Suomessa. Valtion kieli ei ole venäjä ja venäjänkielisia kouluja on liian vähän... Järki päähän rakas suomen kansa! Lopetakaa valtion rajan siirtäminen rahan ahneudella. Kohta sillä rahalla ei tee mitään paitsi silloin kun kysessä on iso nippu ruplia.

Pertti Lindeman

Olet aivan oikeassa, ahneus on voittanut kotimaan turvallisuuden.

Itse estin veljieni lapsia myymästä kotitilamme maita venäläisille, sillä maat olisivat alun perin kuuluneet isäni vanhemmalle veljelle, joka kuoli sodassa. Olisi ollut hänen muistonsa häpäisemistä, jos maat olisi myyty venäläisille. Venäläiset tarjosivat maa-alueesta 300.000€ enemmän kuin suomalalainen ostaja. Saivat kuitenkin myöhemmin toisen tarjouksen, jolloin hinta oli vain 100.000€ pienempi kuin venäläisten tarjoama. 100.000€ menetys oli pieni verrattuna siihen sisäiseen häpeän tunteeseen, joka olisi tullut, jos venäläiset olisivat sille tontille muuttaneet. Veljeni lapset olivat myöhemmin hyvillään tekemästään ratkaisusta.

Monestakohan niistä maansa venäläisille myyneestä on tullut trolli?

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185106-trollit-keita-he-ovat-j...

Aatto Kellman

Nämä kiinteistö ja maa-alueet on viranomaisten käytävä paikan päällä tarkastamassa säännöllisin väliajoin! Heti sanktiot jos jotain ilmenee! Kuuntelu ym!
Suomen alueella pätee Suomen lait ja asetukset! Ei niitä alueita voi missään oloissa käyttää vihollis toimintaan! Valvonta ei saa ontua!

Veikko Savolainen

Kai tässä nyt sentään otetaan huomioon edes alkeellisin hienotunteisuus ja poliittinen korrektius ko. alueen pitkäaikaisia omistajia ja laupeita siirtomaasuojelijoitamme kohtaan? Miksi loukata epämääräisillä epäilyksillä ketään ja varsinkaan Hyvää Naapuria juuri nyt kv. tilanteen kärjistyttyä? Vladimir Vladimirovitsh "Iljitsh" Putin kun omasta puolestaan suhtautuu naapureihinsa ja alusmaihinsakin (ml. uudet kuten Krim ja Etelä-Ossetia) armollisesti alentuen samaan tapaan kuin edeltäjänsä mm. Stalin ja Aleksanteri I eli "kejsari ja Itsewaldias yli koko Ryssänmaan", ks. http://www.histdoc.net/historia/alex1.html

Jouko YA

Täällä saa ostaa maat, yritykset (kiitos oman maan rahattomuuden) . Pressan valtaoikeuksia sen kun vaan kavennettiin, ts. kaikki kun vaan saa ääniä tyhjillä lupauksillaan voivat tässä maassa säätää ja säätää.
Täällä on kaikinpuolinen järjestys hävinnyt lähes kokonaan koskien löysempää ja aina vaan löysempää järjestystä isoissa asioissa.
Pikku kansalaisia säädetään yli sietokyvyn hyvin monissa asioissa mutta todella tärkeät asiat menevät läpihuutojuttuna läpi juuri tulleen kansanedustajan / ministerin esittämänä.
Pressalle lisää valtaoikeuksia jotta kaikinpuolinen joka suuntaan päätön säätäminen loppuu uskomattomalla kuka vaan voi säädättää mitä vaan politiikalla. Mitä meistä ajatellaan maailmalla johtuu älyttömästä sooloilusta kun joka pikku ukko/akka esittää ulos mitä sylki suuhun tuo. Pakka on ts. sekaisin ja sen käsittääkseni ymmärtää lähes kaikki kansalaiset.

Tapani Moilanen

Mannnersuomalainen ei saa ostaa maata Ahvenanmaalta jos ei ole asunu viittä vuotta siellä.Ahvenanmaalainen taas saa ostaa maata mantereelta mistä lystää.Uimahallissa riittä kun ruotsinkieliset "Dushaa" eli käy suihkussa mutta suomenkieliset joutuvat peseutymään.Ahvenanmaata joutuu Suomen Armeija puolustamaan vaikka nämä maitojunan tuomat Gunnarit ei tarvitse käydä edes armeijaa ja sitten kun joku partiovene käy siellä tankkaamassa tehdää siit Landstingetiin eli Parlamenttiin eduskuntakysely tai jos kaljapullossa lukee ensiksi olut eikä Öl niin mielenterveys järkkyy niin että hypitään seinille.

Olli-Pauli Sarvaranta

Hieman häiritsee se, ettei ole selvää kuvaa siitä mitä kyseisillä tonteilla nyt tapahtuu. Vieraileeko niissä mahdollisesti tuhatmäärin venäläisiä turisteja, joita sitten kuskataan ympäri saaristoa jutussa mainituilla aluksilla. Jos näin ei ole, mihin tarkoitukseen on tontit, saaret ja alukset hankittu? Toivottavasti presidentti pitää lupauksensa.

Olli Turkama

Voisiko joku ystävällisesti selvittää ketkä istuivat hallituksessa ja ketkä painoivat kyllä-nappia silloin aikanaan kun tämä laki maan myymisestä tuli voimaan. Haluaisin niin sen listan itselleni ja julkisuuteen. Olen seikkaillut eduskunnan sivuilla, mutta en ole onnistunut löytämään oikeita sivuja.

Kaarle Akkanen

Onhan tästä (maakaupoista) ollut ihmetyksen aiheita aikaisemminkin. Merkillisen usein näitä alueita on hankittu läheltä Puolustusvoimien alueita? Ko. hankitut alueet ovat sitten jääneet "kylmiksi"? Odottamaan jotakin ns. järkevää käyttöä. Mikä tämä "järkevä" käyttö mahtaisi olla?

Lauri Viljanen

Hyvä että presitentti katsoo tämänkin asian perään. Tosin tullikin puuttuu asiaan jos joku yritää poistua maasta saari kainalossa. Maanomistukseen Suomessa on jokaisella vapaa oikeus. Näin seliteltiin aikoinaan kun käkisalmelainen äijä jakoi sukutilan maita heimoveljilleen. Ihmisten ajatusmaailma ei tunnu olevan mikään jatkumo. Matkan varrella tapahtuu täyskäännöksiö, Nytkin samaiset heimoveljet on nousseet jopa maan myyntiä vastaan.

Pekka Loikkanen

Jos Venäläisten maaomistus nousee suureksi, on Venäjällä intressi puolustaa venäjänkielisten oikeuksia ja omistuksia vaikka sotilaallisin keinoin.

Luulen että suurin osa äänestäjistä vastustaa Venäläisten maakauppoja, mutta sitten kun on päästy eduskuntaan edustajat eivät paljon välitä kansan mielipiteestä.

Seuraavien vaalien yhteydessä kansanedustajaehdokkaan pitäisi selkeästi ilmoittaa, kannattaako hän vai ei maaomistamisen rajoittamista. Ja turha on vedota siihen , kuten Esko Aho tekee, että ulkolaisten maaomistusten rajoittaminen estää Venäjän kaupan kehittymistä, tai että se olisi globaalin kaupan estämistä.
Venäläiset toimittavat edelleenkin meille atomivoimaloita niin paljon vain haluamme.

Veikko Savolainen

Vertaillaanpa venäläisten maakauppoja Suomessa ennen ja nyt. Venäjän tsaarilla oli Suomessa mm. kalastusmaja, jota hän ei kuitenkaan liene koskaan käyttänyt varsinaiseen tarkoitukseensa. Ei ole tiedossa, että sillä olisi ollut muutakaan, salattua funktiota. Tässä mielessä on huolestuttavaa, että nyky-Suomessa on annettu kehittyä tilanne, jossa presidentti joutuu median avustamana kiinnittämään huomion siihen, että sotaa käyvä naapureilleen aggressiivinen wanna-be-suurvalta on hankk...
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185167-putin-kejsari-ja-itzewa...

Hannu Rautomäki

Paavo Lipponen yksipuolisesti vapautti maan ja kiinteistöjen omistamisen venäläisille huom. kaikkialla Suomessa.
Suomalaiset eivät saaneet vastaavaa oikeutta Venäjällä.
Seurauksien perään on syytäkin kysellä:

"Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan maavoimien asevarikon ympärillä on tehty kuusi venäläiskauppaa vuoden 2007 jälkeen."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012419075257_uu.shtml

Kauko Horttanainen

NO LIPPONENHAN OLI AIVAN HAMPAATON HAIHATTELIJA VENÄJÄN LIPOJA KUINKAHAN PALJON PUHUI SALAISISTA KOHTEISTA .MUTTA SIIHEN AIKAAN PIENEN SUOMEN KANSALAISET VIELÄ LUOTTI POLITIKOIHIN LUOTTO ON NYT KADONNUT.20vuoden AJALTA POLITIKOT OIKEUTEEN HUOM.KANSAINVÄLISEEN KOSKA SUOMEN LAIT ON VILPILLISET JA HUHAA POLITIKOIDEN LAATIMIA.NIIN LAPSI SURMAT.ITSEMURHAT.JA LASTEN /VANHUSTEN/VETERAANIEN.YM TÄLTÄ AJALTA OVAT VASTUUSSA NÄMÄ KAKARA POLITIKOT YM.VIRKAILIJAT JOTKA OVAT YLIMIELISYYDESSÄÄN,VIENEET ITSENÄISYYDEN RIKOLLISELLA TAVALLA.NYT ALKAA KANSALAISET TOSI TOIMIIN.NÄMÄ KIRJOITUKSET LAADITTU HARKITEN.

Jouko YA

Ihmetyttää ja todella suuresti.

Lakeja ja määräyksiä täällä kyllä osataan laatia ja hyväksyttää;; miksi aikoinaan sallittiin laki että ulkomaalaiset voivat ostaa täältä maata ihan noin vaan, siis jos me emme saa ostaa heiltä niin miksi he meiltä ? Nuoleskelu ja kaikkinainen nöyristely joka tahoille on tällä vuosituhannella noussut aivan uuteen huippusaavutukseen. Mitä mieltä se ja se on meistä, mitä me saamme tehdä jne. ts. nyt peilin eteen joka ainoa ! Onko meistä itsenäistä miestä/naista enää olemassakaan.
Kun EU:ta tuotiin tänne, ladon seinissä luki: MAASEUTUA EI VOI TUODA ja ei omaa itsenäistä ajattelua ja varsinkaan siinä vaiheessa kun on kaikki jo menetetty. Itsenäisyys, omanarvontunto, yritteliäisyys, usko omaan isäänmaahan.

Jouko YA

Ihmetyttää ja todella suuresti.

Lakeja ja määräyksiä täällä kyllä osataan laatia ja hyväksyttää;; miksi aikoinaan sallittiin laki että ulkomaalaiset voivat ostaa täältä maata ihan noin vaan, siis jos me emme saa ostaa heiltä niin miksi he meiltä ? Nuoleskelu ja kaikkinainen nöyristely joka tahoille on tällä vuosituhannella noussut aivan uuteen huippusaavutukseen. Mitä mieltä se ja se on meistä, mitä me saamme tehdä jne. ts. nyt peilin eteen joka ainoa ! Onko meistä itsenäistä miestä/naista enää olemassakaan.
Kun EU:ta tuotiin tänne, ladon seinissä luki: MAASEUTUA EI VOI TUODA ja ei omaa itsenäistä ajattelua ja varsinkaan siinä vaiheessa kun on kaikki jo menetetty. Itsenäisyys, omanarvontunto, yritteliäisyys, usko omaan isäänmaahan.

Kauko Horttanainen

SAULI NIINISTÖLLE SANOISIN TAKERRUT PIKKU JUTTUIHIN HARVOIN JOS ET OLLENKAAN PUHU ISÄNMAAN VAIKEUKSISTA. TÄMÄ OSOITTAA ETTÄ OLET VÄLIN PITÄMÄTÖN ÄLÄ PAKENE SIIHEN ETTÄ SINULLE KUULUU VAIN ULKOMAAN MATKAT KYLLÄ ME KANSALAISET HALUTTAIS VERO EUROILLE VASTINETTA,SINULLA ON VALTAA JOS ON VAAN HALUJA KÄYTTÄÄ SITÄ,ESIM NYT OLET VAIN SOHVALTA KATSONUT KUINKA HALLITUS PELLET YM.VIRKAILIJAT ON SAANUT VERON MAKSAJAT POLVILLEEN.KUULE EI RIITÄ SELITYKSEKSI(JOHTUU EU:n TILANTEESTA,KIRJOITUKSENI ON SEN MUKAINEN KUIN ON VALTIONVALTA(KERROTUNA SUORAAN.

Kauko Horttanainen

SUOMEN POLITIKOT JA VIRKAMIEHET TEKEE JATKUVASTI RIKOLLISESTI KAUPPOJA JOSTA ALKAA VASTA PALJASTUA TOSI RIKOLLISET,20vuoden ajan on kansalaisia huijattu kohta ei ole ainoatakaan yritystä ei isoa eikä pientä esim tehtaiden tuotavuudesta on kansalaisille törkeästi valehdeltu.työntekijät ulos ja tehdas myyntiin halvalla,missä rahat taas tuli työttömiä.nyt jo oikeesti yli 600 tuhatta,kansalaiset yksi puolue on pysynyt sanojensa takana eikä ole ryvettynyt muiden puolueiden huijauksiin, vaikka yle yrittää valheilla latistaa.isänmaallisin puolue on PERUSSUOMALAISET.TIMO SOINI ON AINOA JOKA PUHUU NIINKUIN ASIAT OVAT JA SEISOO SANOMIENSA TAKANA TUKEVASTI.EI VÄLITÄ YLEN TOIMITTAJIEN EPÄREHELLISYYDESTÄ.

Olli Turkama

Olen arvostanut Sauli Niinistöä monessa suhteessa, mutta nyt tuo kommentti "kyselen perään" pani mietteliääksi. Kunhan hän ei vain sortuisi tuollaiseen populismiin nyt vaalikeväänä. Kyllä jokaisen n 20 v politiikassa olleen olisi pitänyt huomata ko lain valmistelu jo silloin aikanaan.

Markku Lehto

No, onhan se ainakin hyvä, että tiedetään missä nuo venäläisten omistamat tontit ovat. Tarvittaessahan niiden suhteen voidaan ryhtyä toimenpiteisiin. Suurempi ongelma lienee ne toimijat, joista ei tiedetä paljoakaan.