Maanantai 17.12.2018

23-vuotiaan kurja tarina – TE-toimisto: Tämän takia tuki meni

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2015 19:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija ei saa peruspäivärahaa, jos hän suorittaa kursseja yli viisi opintopistettä kuukaudessa.
|

Työttömäksi jäänyt 23-vuotias Joona Hallikainen joutui ikävään tilanteeseen kun hän opiskeli avoimen ammattikorkeakoulun kursseja. TE-keskus ilmoitti Hallikaiselle perivänsä tämän ainoan tulon eli peruspäivärahan elokuulta lähtien, koska hänet katsottiin päätoimiseksi opiskelijaksi. Opintotukea Hallikainen ei kuitenkaan saa, koska sitä ei makseta avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

– Vuoden loppuun saakka keräsin yli 30 opintopistettä, kunnes TE-toimisto puuttui peliin. He vaativat selvitystä opinnoistani; olin opiskellut yli 5 opintopistettä kuukautta kohti, ja se katsottaisiin päätoimiseksi opiskeluksi, Hallikainen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Jyväskylän TE-toimiston koulutusohjauksen asiantuntija Tarja Välilä kertoo Uudelle Suomelle, että yli viisi opintopistettä kuukaudessa opintoja suorittavat lasketaan päätoimisiksi opiskelijoiksi, ja siksi he eivät saa peruspäivärahaa.

Poikkeustapauksia on Välilän mukaan kuitenkin myönnetty yli 25-vuotiaille. Hallikaisella ei kuitenkaan tällaiseen puoltoon olisi mahdollisuutta, koska hän on 23-vuotias.

–Kun on päätoimista opiskelua työttömyysetuudella, niin näihin on tehty jonkin verran puoltoja, mutta sitä pitää anoa ennen opintojen aloittamista, Välilä sanoo Uudelle Suomelle.

Välilä korostaa, että avoimessa opiskelevan pitäisi etukäteen selvittää oma tilanteensa, ettei yllätyksiä pääsisi tulemaan. Hän myöntää, että on ongelmallista, jos henkilöltä peritään jälkeenpäin peruspäivärahoja samalla kun tällä ei ole mitään tuloja.

–Jos ei ole tuloja mistään, niin mistä sitä sitten maksetaan? Välilä toteaa.

Hallikainen toivoo, että joku reagoisi avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelevan heikkoon asemaan.

–Opintotukeen ei ole oikeutta vaikka opiskelu olisi päätoimista, opiskelija-alennuksiin ei ole oikeutta, kouluruokailu-alennukseen ei ole oikeutta, ja opiskelu on kaiken lisäksi maksullista, hän kertoo.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu mahdollistaa tutkinto-opiskelijaksi pääsyn avoimen ammattikorkeakoulun erillishaun kantta. Erillishakuun tarvitaan kuitenkin 60 opintopisteen verran opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Hallikaisen mielestä TE-toimiston pitäisi sallia yli viiden opintopisteen kuukausittaiset opinnot ilman peruspäivärahan menettämistä, jotta erillishakuun tarvittavien 60 opintopisteen suorittaminen olisi mahdollista kohtuullisessa ajassa.

– Tällä hetkellä peruspäivärahan varassa elävän on mahdotonta haaveilla tuosta 60 opintopisteestä, koska TE-toimisto sallii vuositasolla vain noin 40 opintopisteen opiskelun, Hallikainen toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Uskomattoman törkeää hallintokäyttäytymistä. Hallinnollinen heitteillejättö! Valtio pitäisi haastaa tästä oikeuteen, mutta hallinnollinen heitteillejättö ei ole rikosnimike, joten tämä saa siis jatkua vaikka maailman tappiin asti. Onhan selvä, että hallito ei itsestään asiaa korjaa, voivottelee ja selittelee vain. Samanlaisia uutisa tulee aina aika-ajoin, ilman että mitään korjataan. Nyt on presidentin ärähdettävä tästä. Joko on opiskelija ja saa opintotukea tai ei ole ja saa työttömyyskorvausta.
Hitto kun panee vihaksi tuon nuoren puolesta!!

Juha Dubbe

Kansalaispalkka on tähän ongelmaan se oikea ratkaisu; tietty kiinteä rahasumma, joka maksetaan Suomen kansalaiselle eräänlaisena perustulona, jonka päälle tulisivat sitten mahdollinen työpalkka, tai sosiaalituet, joita yhteiskunta maksaa tilanteesta riippuen. Kansalaispalkan pitäisi käydä vähintään opintotuesta, jolla voi elää opiskeluajan. Hyviin tutkimushankkeisiin ja tuotekehittelyprojekteihin voisi hyvä olla saatavilla rahoitusta, koska sellainen voisi mahdollistaa oman yrityksen perustamisen, jollainen taas maksaa aikanaan veroa ja ehkä jopa työllistaa jonkun, joitakuita. Ainakin opintotuen ja työmarkkinatuen/työttömyyskorvauksen välinen ero pitää hävittää, jotta työtön voi hakeutua opiskelemaan ilman erityisiä karenssi- tai muita ongerlmaa tuottavia ratkaisuja. Tähän on oikea tarve yhteiskunnassamme jo ihan yhteiskunnan omien resurssitarpeiden takia.

Mika Vuolle

Tarinan opetus: Suomessa ei kannata tehdä mitään, maata kotona vaan odottamassa lopullista katastrofia.

Ihmettelen kuinka kauan kansa jaksaa näitä omaa väkeään joka välissä sortavia bobrikofilaisia byrokraatteja?

Jukka Sarjanen

Ei käy kateeksi nykyisten nuorten tilanne. Ensihätään pitäisi säätää laki tai soveltamisohje nykyisille, joka takaisi rajatapauksissa ainakin sen pienemmän tuen maksamisen. Tällaista nuoren heitteillejättöä ei voi suvaita!

Jarmo Lius

Enpä enää ihmettele havaintoani. Ennen työvoimatoimistojen perustamista verovaroin, työttömyys oli harvinaista. TE keskusten perustamisen jälkeen työttömyys kapusi pian moninkertaiseksi ja on sellaisena pysynyt.

Mihin TE keskuksia tarvitaan? Työttömyyden ylläpitoon? Onko työvoimatoimistojen viranomaisten tehtävien päämäärät kohdallaan?

Kirsi Vainionpää

Kyllä maksaa. Sosku ja Kela ne keskenään neuvottelevat. Ihmiselle pitää jäädä jotain noin 480 e kuussa elämiseen vuokran, pakollisten terveyskulujen jne. jälkeen. Ei toki lehtien tilauksia jne. makseta. Ei poikarukkaa hunningolle heitetä. Vaihtaa vaan luukkua... Kyllä tuolla summalla luulisi ruokansa ostavan, vai mitä?

Tämä Suomen järjestelmä sen sijaan on susi. Luukulta luukulle ja Kelassa ei tiedetä kovinkaan paljon ainakaan korkeasti koulutettujen asioista. Sallittakoon tämä pieni kritiikki. - Kirsi Vainionpää, YTT, tutkija

Maunu Idänpään-Heikkilä

Me ollaan äänestetty toheloita jo vuosikymmenet. Jos muutosta halutaan pitää jonkun puolueen kasvaa yli 30% kannatukseen. Ja ministerit voisivat myös lopettaa ministeriöiden haukkumisen ja lopettaa poliittiset nimitykset top-down. Sitten ehkä saadaan jotain positiivista aikaiseksi. Nykyinen järjestelmä on niin Suomalainen kuin olla voi, vähän niin kuin keskiverto riitainen taloyhtiö.

Kimmo Koskela

Itse olen avoimen yliopiston opiskelija, mutta teen kyllä töitä päätoimisesti ja vain harrastuksena avoimessa. Virkamiesten typeryyttä ....toivottavasti jaksat tapella ja viedä asian vaikka kuinka pitkälle, saadaksesi oikeutta. Virkamiehille pitää pistää luu kurkkuun nyt.

Taina Halttunen

Harmitus on tuon nuoren ihmisen puolesta suuri. Itsellä tilanne myös huono. Valmistumisen jälkeen työkokeiluun(6kk), jossa porkkanana 9e päivä, kuitenkaan se ei riitä bensaan per päivä tai edes bussilippuun per päivä. Eihän tietysti minun olisi tarvinnut suostua tähän, mutta kun on täysin omaa alaa ja kivat työkaverit ja itse työ, niin mitä muutakaan voisin? Eniten harmittaa se että menetän reilun 1000e joka kuukausi ja kuitenkin teen täysin samat työt kuin muutkin, lisänä nuo kulkemiset (joita en työttömänä saa edes verotukseen, niin luulen..)

Timo Nyman

TEKISI MIELI SANOA VOI V . . . .
Onko jossain liian vähän porukkaa töissä, vai vääränlaisia ihmisiä? Onko tällainen "PISTESOKKELO" jonkun masokistin yöllinen uni kostona jälkipolvelle. Ei voi olla ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu. Toki nuoren olisi pitänyt selvittää ettei näin pääsisi tapahtumaan, mutta mitä se olisi muuttanut? Säänöt vaikuttavat ristiriitaisilta kun ei asiantuntijakaan tunnu löytävän keinoa joka ulospäin vaikuttaisi täysijärkisen tuotokselta!

Pasi Virta

Tuo kyllä pitäisi tietää kun lähtee työttömänä opiskelemaan. Sama on ollut iätajat iltalukioidenkin kohdalla. Valitettavasti. Tukea saat vain jos olet toimeton. Kansalaispalkka korvaisi peruspäivärahan ja vuokran jotka sossu maksaa. Monilta se korvaisi asumistuen tai lapsilisän. Kannatan ehdottomasti. Yksinkertaisi siis suurenmäärän sosiaaliavustuksia.

Pasi Virta

Opiskelee vain sen 40 opintopistettä ja seuraavana vuonna sen loput 20. Siis appro cumu toiselle vuodelle. Ei saa lukea liikaa! Valtio rankaisee. Vasemmisto rankaisee siitä kun yrittää nostaa päätään ja oikeisto rankaisee siitä kun yrittää nostaa päätään. Todennäköisesti pian tuet menettää myös jos työttömänä harrastaa liikuntaa tai pudottaa painoaan.

Pasi Virta

Tässä näkyy se että Suomi on luokkayhteiskunta. Kastia ei vaihdeta eikä maistella akateemisen koulutuksen herkkupaloja. Yliopisto ei ole kaikille Suomessa! Pian muuttuu lukio-opiskelukin maksulliseksi lukukausimaksuineen. Jenkki tyyliin. Äänestäkää vain kuten ennenkin niin ei tarvitse pelätä ettei näin käy.

Pasi Virta

Aivan varmasti tullaan Suomessa peruskoululaitoskin purkamaan. Vanha kansalaiskoulu tulee takaisin. Tulevaisuudessa riittää kun osa väestöstä opetetaan vain lukemaan ja laskemaan yhteen- ja vähennyslaskut. Sitä saa mitä tilaa. Suomeen halutaan halpaa työvoimaa, tähän asti se on otettu mamuina mutta pian sitä saadaan omastakin väestöstä. Ei kannata itkeä jos tätä kehitystä on itse äänestänyt.

Lumira Lumus

Kela ja TE-toimisto ovat pelkkiä juorutoimistoja ja lähettelevät juorukirjeitä ja tuhlaavat veronmaksajien rahoja ja asiat asiana jäävät hoitamatta.
Ennen kyläjuoruille ei annettu valtion tukea ja ei maksettu palkkaa veroja perimällä. Kyselevät ulkopuolisilta ihmisten tietoja ja rikkovat meidän tietosuojaamme.
Eivät enää lue tai eivät ymmärrä lukemaansa ja sotkevat asiat ja näin tekevät lähes poikkeuksetta, jotta voivat periä maksuja takaisin.
Entinen työvoimatoimisto välitti työpaikkoja, mutta nyt sieltä luvattomasti paikalliset TE-toimistot levittävät luvattomasti ihmisten tietoja ja eivät kunnioita ihmisen yksityisyyden suojaa ja tekevät ja levittelevät luvattomasti tietojanne ja rakentelevat omia erikoisia CV -juttuja ihmisistä, jotka jo ovat kieltäneet TE-toimistolta tietojensa käytön.
TE-toimiston väärinkäytösten tähden(Todisteet on) jokaisen ihmisen tulee voida poistaa tietonsa heiltä ja estää se että yksittäiset virkaijijat imiroivat tietojanne yksityiseen käyttöönsä.
Markkinoilla on valtavasti yksityisiä työnvälittäjiä ja rekryfirmoja ja en veronmaksajana halua, että me maksamme TE-toimistolle siitä että tekevät meille törkeyksiä ja yhdenkään veromaksajan ei pitäisi joutua elättämään julkisin varoin(varsinkin, kun niitä ei enää ole) tätä komppaniaa.
TE-toimiston asiaton toiminta yleisesti saattaa tutkinnan alaiseksi ja TE-toimiston henkilökunta korvaamaan ihmiselle tekemänsä vahingot ja kunnian loukkaukset perättömista ja luvattomista tietojen jakeluista.
Tämänkaltaista häiriötoimintaa harjoittavaa toimistoa ja palvelua ei tarvita tekemässä vahinkoa ja tuhlaamassa yhteiskunnan varoja.

Tämä suuri vika sekä Kelan että muissa julkisissa palveluissa, että virkailijat onkivat ihmisten tietoja omiin tarpeisiinsa. Tämän kaltainen toiminta aiheuttaa valtavaa vahinkoa tietoja menee vääriin käsiin ja väärinkäytökset lisääntyy ja sitten vaativat selvitystä heiltä, joita näin kohtelevat.
Voiko joku juristi vastata, onko julkiset palvelut tarkoitettu virassa olevien henkilökohtaiseen käyttöön ja mielivaltaisesti muokattaviksi virkailijan oman edeun saamiseksi?
Täällä on vakava vika julkisissa palveluissa, mikään yksityinen ei näin hoida tehtäviä.
Toivon että nykyisen kaltainen TE-juorutoimisto lopetetaan ja työtulon menetyksissä otetaan se kansalaispalkka käyttöön ja tiedot siihen saa verottajalta.