Lauantai 17.11.2018

Sunnuntaikauppa vapautui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2009 14:34
Päivitetty: 
18.11.2009 15:11
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
  • Kuva: Kaupan liitto
    Kuva

Kaupat saavat jatkossa pitää ovensa avoinna nykyistä vapaammin. Eduskunta hyväksyi kiistellyn lainmuutoksen äänin 107–53. Kaksi äänesti tyhjää, ja poissa oli 37 kansanedustajaa.

Aukioloaikojen väljentämistä tuki enemmistö hallituspuolueiden kansanedustajista ja merkittävä osa oppositiopuolue SDP:n edustajista.

Vastaan äänestivät vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten edustajat sekä joukko yksittäisiä edustajia muista puolueista.

Näkyvin muutos tapahtuu, kun kaupat saavat pitää ovensa avoinna sunnuntaisin läpi vuoden juhlapyhiä lukuunottamatta. Keskusliikkeistä arvioitiin STT:lle, että sunnuntait otetaan nyt laajalti käyttöön kauppapäiväksi.

Lain muutos sallii jatkossa vähittäiskaupoille mahdollisuuden sunnuntaiaukioloon ympäri vuoden. Lisäksi alle 400 neliön päivittäistavaramyymälät voivat olla auki ympäri vuorokauden juhlapyhiä lukuunottamatta. Uusi laki tulee voimaan joulukuun alussa.

Kaupan liiton arvion mukaan sunnuntaikaupan vapauttaminen synnyttää noin kaksituhatta henkilötyövuotta lisää alalle.

Uudet aukioloajat näet oheisesta lisäkuvasta. Kuva suurenee klikkaamalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

kyy

...seurauksena on hintojen nousu. Eivät asiakkaat kiikuta kauppoihin yhtään aiempaa enemmän rahaa, mutta kustannukset nousevat, ja se tulee näkymään hinnoissa. Ja sen jälkeen asiakkailla on ostoksiinsa vähemmän varaa. Ja seurauksena tuotantomäärät laskevat, ja työttömyys kasvaa tuotannon puolella, vaikka kaupassa ehkä vähän väheneekin. Ja niin edelleen.

Niin että olikohan tuo nyt niin nerokas päätös, kun annetaan ymmärtää?

Nemo2

Aika suuri osa kuluista on kuitenkin tilan vuokra. Nyt kuukausivuokra voidaan jakaa 30 päivällä aikaisemman 25 - 26 päivän sijaan eli samoille tiloille saadaan 4 - 5 ylimääräistä kauppapäivää. Tämä taas laskee kaupan kuluja.

Lisääntynyt kilpailu myös laskee hintoja. Nyt huoltoasemakaupat ovat voineet pitää aika rasvaisia hintoja.

Pekkajussi

Teollisuus pyrkii tekemään tuotteet aina mahdollisimman lyhyessä ajassa. Kauppa sensijaan näyttää pyrkivän siihen, että sama myynti levitetään pidemmälle ajanjaksolle. Tätä en ymmärrä.

En ole havainnut, että kauppojen kassojen kapasiteetti olisi pullonkaula. Siis, että kassat eivät ehtisi vastaanottaa kaikkien halukkaiden rahoja. Päinvastoin, isoissakin marketeissa pitkissä kassarivistöissä on tyypillisesti käytössä alle puolet kassoista. Eikä käytävilläkään ole myyntikapasitettia rajoittavaa tungosta.

Se kauppoihin kannettava rahamäärä säilyy samana. Sen rajoittavana tekijänä on ihmisillä oleva raha, ei kauppojen kapasiteetti ottaa rahaa vastaan.

Kaupan olisi kannattanut lobata lakisääteisten aukioloaikojen lyhentämisen puolesta. Sama myynti pienemmin kustannuksin.

jylppy

Kysehän ei ole mistään "vapauttamisesta", vaan kokonaan päinvastoin. Tässähän on kyse orjuuttamisesta - tavarauskoon orjuuttamisesta. Ostovoima ei tippaakaan tällä päätöksella lisäänny. Hinnat nousevat varmuudella tämän päätöksen seurauksena.

Myyjä

Perustelut ympärivuotisele sunnuntai aukiololle eivät ole riittävät eivätkö aja kenenkään etuja! Sunnuntai aukiole on hyödyllinen joulumyynnin aikaan, mutta muulloin aivan turha. Ei ole järkeä että kauppoja (varsinkin isoja sellaisia) pidetään auki vain muutaman kahvipaketin ostajan takia jonka voisi hakea myös huoltikselta.
Ja poissa 37 kansanedustajaa!?! Ei p*****e! Tekisivät työtänsä!