Sunnuntai 26.5.2019

Sotaveteraaneilla ongelma: Ehditäänkö 87 miljoonaa jakaa?

Luotu: 
22.11.2009 08:37
Päivitetty: 
22.11.2009 08:44

Sotaveteraaneja tukevat järjestöt ja säätiöt ovat kartuttaneet ainakin noin 87 miljoonan euron omaisuuden. Järjestöille tulee kiire, jos rahat aiotaan käyttää veteraanien hyväksi näiden vielä eläessä, kirjoittaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Nykyisellä tahdilla rahaa on vielä jäljellä silloin, kun veteraaneja ei enää ole.

Viime vuoden lopussa elossa oli 67 500 veteraania. Arvioiden mukaan kaksi kolmannesta heistä kuolee viiden vuoden kuluessa.

Suurin omaisuus eli yli 60 miljoonaa euroa on Sotainvalidien Veljesliitolla, joka päätti tänä vuonna kaksinkertaistaa veteraaneille maksettavan tuen. Liitto lupaa, ettei omaisuudesta jää euroakaan sotainvalidien jälkeen. Kaikilla ei ole vastaavia suunnitelmia. Esimerkiksi Kaatuneiden muistosäätiö huomauttaa, että säätiöillä on muitakin tehtäviä kuin veteraanien avustaminen.

– Kaatuneiden muiston vaaliminen on ikuista.

Sotaveteraaneille kerätään jatkuvasti lisää varoja. Tänä vuonna järjestöjen yhteisen keräyksen tavoite on kolme miljoonaa euroa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Eli miedän pitäisi elättää jotain järjestöä, joka kerää rahaa pääasiassa itsensä elättämiseen? Järjestön ylläpitämiseen, palkkoihin, organisaation kuluihin, jne.? Minusta se tuntuu järjettömältä, enkä ole vuosiin antanut keräyksiin senttiäkään. Olen ajatellut, että järjestöt ajakoon itsensä alas, lopettakoon tarpeettoman ylläpitonsa ja antakoon nekin rahat vielä hengissä olevien auttamiseen.

Tarpeeton sodan ihannointi ja veteraanien kunnioittamisella ratsastaminen kääntyy itseään vastaan. Tunnen jo osaltani vastenmielisyyttä kuullessani sanaparin, sotaveteraanijärjestön rahankeräys.

Htalk

Se että nuorille kerrotaan talvi- ja jatkosodasta ja siitä mitä silloin oikeasti tapahtui ei minusta ole sodan ihannointia vaan päinvastoin. Ei sodissa ole mitään ihannoitavaa.

Kun seuraa esimerkiksi Irakista tai Afganistanista käytävää kv-keskustelua, niin sodan kokeneet sotilaat ja kenraalit käyttävät perustelluimmat puheenvuorot siitä että em. sodista pitää irroittautua.

Sodan ihannointia esiintyy yhteiskunnassamme jonkin verran varmasti, mutta ei heidän keskuudessa, jotka ovat sodan kokeneet henkilökohtaisesti.

Uskotko että yksikään suomalainen sotaveteraani ihannoi sotaa?

Vieras

Kaatuneitten muistoa pitää vaalia, siitä ei ole mitään pahaa sanottavaa. Sen sijaan, kun nyt viime aikoinakin on ollut niin paljon esillä eri säätiöitten toimintaa, niin on kyllä hyvä muistuttaa että näitäkin pitää tarkastaa ja valvoa.
Aika helposti joku saattaa muuten muodostaa itselleen leipätyön säätiön suojassa, ilman että siitä mitään yleishyödyllistä tulosta synnykään.

Jorma Nordlin

Tätä ihmeteltiin jo 90-luvulla, miksi veteraanijärjestöt panttaavat omaisuuttaan, kun veteraanien keski-ikä on aika korkea heidän määränsä vähenee?

Avustusten jakaminen veteraaneille eri muodoissa ei ole ongelma, ellei ole suunniteltu rahoille jotain muuta käyttöä kuin mihin rahat pitäisi käyttää.

MURSU

"Sotaveteraaneilla ongelma: Ehditäänkö 87 miljoonaa jakaa?"

Ei sotaveteraaneilla ole tuo ongelma vaan järjestöillä! Ja kyllähän tuon nyt ehtii jakaa.Nythän olette kohta taas pyytämässä kansan karttuisalta kädeltä lisää...mihin..taltioon?
Pistäkääs järjestöt nyt ne rahat jakoon niille joille ne on kerätty, ihan niinkun selittämäti eikä vesissä silmin. Onhan tuo taas jotakin kun ihmiset on ne keräyksiin antaneet sotaveteraanien elämää parantamaan, eikä jonkun järjestön kirstuun suljettavaksi...tiedä tässä mitä taas sanois sivistyneesti.

M27

..sillä eiköhän kaikenmaailman hämäriä haaskalintuja valitettavasti ole jo veteraanienkin rahojen jaolle tyrkyllä. Ihmettelenkin, jos ei joskus tulevaisuudessa taas selviä, että veteraanien rahat ovatkin menneet esim. vaalitukiin ja muihin yhtä "nerokkaisiin" tarkoituksiin. Nimensä mukaan, nuo varat tulisi käyttää veteraanien hyväksi, ja jos jotain jää niin vanhemmalle väestön osalle.

Tanka

Rahankeräyksen eettisiin periaatteisiin kuuluu yleisesti avoimuus ja läpinäkyvyys. Sotiemme Veteraanien kotisivuilta ei valitettavasti käy selkeästi ilmi, miten viime keräyksissä saadut 6,5 miljoonaa euroa käytettiin.

http://www.sotiemmeveteraanit.fi/tuoton_kaytto.htm

---

Valtion talousarviossa vuodelle 2009 sotainvalidi- ja veteraanietuuksiin on varattu yhteensä 400,8 milj. euroa.

http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2009/vm_2009.html

Kaikki muut saa

eli järjestö kerää rahaa paisuakseen ja uusia virkoja on tehtävä että järjestö voi paisua. Rahat menee hallintoon ja ikäänkuin lottovoittomaisesti annetaa kerran vuodessa viikon kylpyläpaketti , tässä tapauksessa veteraanille. Näitä järjestöjä meillä riittää spr ym. myös kaikki urheilujärjestöt ja vaikka mitä. Kyllä on parasta lopettaa tällaisten pönkittäminen. Nyt kerätään erilaista syöpärahaa melkein syyllistämällä ihmisiä, puhelinmyyjät jauhaa ja järjestöt kerää miljoonia...paitsi ei multa.Järjestöt olis hienoja asioita jos ne toimisivat puhtaasti asiansa puolesta, ei siinä tarvita hallituksia pheenjohtajia jne ainakaan palkattuja sellaisia. Nähtäi että kuinka pyyteettömästi asian puolesta ollaankaan.

Vieras

Htalkille sen verran, että kuinka monta miljoonaa tarvii vielä kerätä jotta joillekin hyväntekiöille saadaan loppuiän kestävä suojatyöpaikka? Eiköhän noista omaisuuksista mitä ollaan veteraaneille kerätty osa tule muuttumaan muutamaksi autoksi ja muuksi pieneksi hyväksi niille jotka osaavat venkoilla. Mielestäni raha jakoon ja jos sitä on liikaa niin Suomessa löytyy myös vanhuksia jotka eivät kuitenkaan elä sotainvalidin statuksen alaisuudessa, mutta varmasti kaipaisivat laitokseensa parannuksia.

Kuinka pitkään jatkamme keräämistä kun veteraanit ovat menehtyneet?

Htalk

"Kuinka pitkään jatkamme keräämistä kun veteraanit ovat menehtyneet?"

Ihan hyvä kysymys!

Se että viimeinenkin sotaveteraani on Suomessa kuollut ei poista sitä tosiasiaa, että että meillä on täysin erilaiset resurssit pitää huolta heikoimmista kuin niillä jotka antoivat Neuvostoliitolle periksi. Vrt. esim. Viro, Latvia, ja Liettua.

Nykyinen Suomen tilanne johtuu siitä että ymmärrettiin että Suomi on maa jota kannattaa puolustaa muutoinkin kuin puhumalla.

Suomen sotien ja sotaveteraanien perinnön unohtaminen ei lisää yhdenkään suomalaisen ihmisen ja sukupolven ymmärrystä siitä miten sodista kansakuntana vältytään vaan päinvastoin.

Itsenäinen uskottava maanpuolustus ja ihmisten ymmärrys siitä miksi Suomea kanttaa puolustaa on parasta ennaltaehkäisevää rauhantyötä. Unohtaminen ei ole tässä asiassa ratkaisu.

Vieras

Veteraanijärjestöjen kulisseissa on heilunut jo pitkään, julkisuuteenkin on eksynyt jotain. Kyllä kultapossu kerho jo hyvissä ajoin on pitänyt huolta, ei ne rahat mihinkään veteraaneihin kulu! Esimerkkinä Joensuusta, Veteraanijärjestön peruskirja velvoittaa koko järjestön omaisuuden siirtyvän kaupungille kun veteraanit loppuvat. Noo, herrat ne perustikin yrityksen jonka nimiin siirsivät koko kiinteän omaisuuden, ja firma tietysti pienen piirin nimissä... Kovin on poliitikot vasemmaltakin laidalta hiljaa olleet ja kiemurrelleet, kun olen asiasta kysellyt, oli kuulemma lähellä ettei oikeuteen mennyt jutut, mutta saivat jaettua vallan ja rahat...

Jazka

Täydellistä kusetusta koko homma, kerätään kaikenlaisissa keräyksissä rahaa todella arvokkaille ihmisille eli veteraaneillemme ja nyt sitte selviää että 87 miljoonaa on antamatta!!! käsittämätöntä touhua, oon katsonu ja lukenu useita haastatteluja vuosien saatossa, jossa veteraani elää suoranaisessa köyhyydessä ja kurjuudessa. Nimet on heti julkaistava, jotka näitten kusetuskeräysten takana on, koska olen varma etei veteraaneille anneta kuin muruja tuotosta loput vie kusetuksen järjestäjät.

Vieras

Järjestöjohtajat tietävät tilanteen. Ei niillä ole tarvetta jakaa omaisuutta, vaan odotella jolloin pesä putsataan johtajien taskuun. Keinoja on runsain mitoin.

Viranomaiset herätkää tähän aikapommiin ennenkuin rahat ovat Suomen ulkopuolella.

harrykaven

Taas on kummallinen tunne siitä, että joku jossakin on miettinyt asioita muidenkin kuin sotaveteraanien puolesta. Ei rahanjako mikään ongelma ole vaan rahanjakajat. Onkohan tutkiva journalismi lainkaan tutkinut tätä rahankeruulohkoa.

Itse hoitelin veteraani-isäni hautaan muutama vuosi sitten,veteraanijärjestöiltä ei mitään apuja ole tullut niistä isäni rintamalla ryvetyistä vuosista ja sama lienee tilanne monen muunkin sotaveteraanin kohdalla. Sodan jälkeen vallassa olevien poliitikkojen osuudesta veteraanien hyvinvoinnin edistämiseen en nyt viitsi mielipideettäni kertoa, mikä tietysti kertookin mielipiteeni.

Keräyksiin en aio enää rahaa antaa.

jaakkookojo

Vanhin ikäluokka, joka osallistui sotaan oli 1924. Naapurissani asuu yksi sotaveteraani, joka selvisi sodasta vähin vammoin. Häntä vaivaavat nyt esiin tulleet taudit, ja kaipuu aikaisemmille asuinsijoille on suuri. Hän ei tule toimeen enää itsekseen, vaan on oltava holhooja. Sääliksi käy, jos kerätyt varat menevät herrojen taskuun. Soisin kaikesta sydämestä, että varoja käytettäisiin nyt vihdoin varsinaisesti veteraanien hyväksi.

Okkim Nenittiav

Hetkinen, oma isoisäni syntyi vuonna 1909 ja hän osallistui sotaan. Hänellä ei sodasta jäänt suurempia traumoja, mutta aina jos joku halusi puhua sodista niin hän poistui paikalta. Opittiin puhumaan muista asioista hänen kuullen.

Mitalit löydettiin hänen kuolemansa jälkeen ullakolta, samoin sotilaspassi.

Mikko Vaittinen

Tanka

Kun keräyksen kohderyhmän keski-ikä alkaa olla jo 86 -vuotta, niin eikö kaikkien veteraanijärjestöjen keskeisin tavoite pitäisi olla itsensä tarpeettomaksi tekeminen periaatteella jälkipolville ei jätetä?

C.W.O.

...tongitaan sitten mitä kasaa tahansa.

Viimeisenä olisin uskonut, että tähän saakka kunnioittamani veteraanijärjestöt panttaavat keräämiään rahoja.

En halua millään uskoa, että ahneus ja vallanhalu ohjaavat toimia myös ko. järjestöissä.

Hubert

Kun niistä voisi vielä olla hyötyä veteraaneille. Veteraania kohti summa on kuitenkin aika pieni, 1288 euroa.
Todennäköisesti kun ainuttakaan veteraania ei enää ole pääoma käytetään puoluepolitiikan tukemiseen nuoriso tai muun säätiön kautta.

semi

Tapahtuu yhtään mitään jos veteraani järjestöt ovat viisaina voidelleet politiikkoja kuten niin moni muukin järjestö antamalla vaaliapua. Minulta nämä järjestöt eivät saa yhtään mitään, pelastusarmeijalle olen silloin tällöin antanut ja se onkin ainoa mitä olen tukenut. Punainen Ristihän toimii samoin, rahoja sijoitetaan pörsseihin eikä suinkaan aina kohteisiin. Syynä muka että kriisejä tulee myös tulevaisuudessa? hah hah...

Domanjana

Tuntuu oudolta että minkä takia tälläinen omaisuus on ylipäätään kartutettu? Eikö välttämättömien kulujen jälkeen kaikki pitäisi jakaa välittömästi? Jos tilillä on 5 miljoonaa niin miksi on jaettu vain 1 miljoona? Sotaveteraanithan tuen ansaitsevat, miksi sitä on makuutettu sijoitusrahastoissa? Miten voi olla mahdollista että on jakamatonta rahaa 87 miljoonaa? Heidän pitäisi palkata joku demari ja antaa kohteet, niin kestäisi noin 15min kun Demari pettämättömällä logiikallaan olisi hassannut koko jakovaran, tällä kertaa oikeaan osoitteeseen kun se oli ennalta määrätty. Hmm, demareita voisikin alkaa käyttämään rahan sijoitusprosesseissa jakajana, kuitenkin niin että suojellaan rahoja antamalla demarille ennalta osoitteet. Kyllä, tässä olisi demareille sijaa tässä yhteiskunnassa!

LauraK

Turha ainakaan kerätä lisää rahaa! Näinä päivinä on ihmisiä, jotka ihan oikeasti tarvitsisivat rahaa ja joilla ei ole miljoonia kerätty avustustoimintaa varten. Hävetköön johtajat, jotka eivät ole varoja saaneet veteraanien hyödyksi käyttöön.

Perinneliittot tulevat

Kuten varmaan moni huomasi mainoksesta tv:ssä, veteraaneille kerätään vielä rahaa. Mainoksen alareunaa ilmestyi teksti jostain Tammenlehvän perinneliitosta. Selvä merkki siitä, että kyse ei ole enää veteraanien rahoista vaan on perustettu uusi "perinne"-järjestö haalimaan itselleen omaisuutta.

"Perinneliitto" on perustettu vasta muutama vuosi sitten. Outoa, jos veteraanien määrä kuitenkin vähenee...

Terijoen Salava

Tuleehan tuosta melkein 1300,- per veteraani kun koko potti jaetaan.

En jaksa käsittää tämän yhteiskunnan jatkuvaa sodan ihannointia ja angstisen paatoksen levittämistä. Onneksi taitaa vähitellen uudet sukupolvet katsoa elämässä tähän päivään ja jopa hieman eteenpäin. Menneessä rypeminen ja kohtuuttomien reserviarmeijoiden kokoaminen ei hyödytä ketään.

Sovitaanko niin, että kun viimeinen veteraani saatetaan haudan lepoon, ei puhuta sodasta vaikkapa viiteen vuoteen. Katsotaan sitten puhtaalta pohjalta mihin tulevat sukupolvet haluavat resurssejaan käyttää.

Ari Raatikainen

anna euro niin täytät veteraanien puolesta keräävien taskuja :)
rahaa tarvitaan siihen että on ihmisiä jotka kerää ihmisiä organisoimaan muita ihmisiä jotka neuvoo muita ihmisiä siitä miten tavan pulliaisen pitäisi puhua kansalaiselle siitä miten hän mahdollisesti haluaisi auttaa tätä rahoittamaan näitä veteraaneille rahaa kerääviä johtajia:::???;)

Sari Blomster

"Tammenlehvän Perinneliitto perustettiin 24.4.2003. Liiton perustajajäseniä ovat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto. Merkittävä kiinnekohta liiton toiminnan käynnistämisessä oli Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan yhteydessä 27.4.2005 Torniossa tapahtunut perinnetyön siirtäminen veteraani-ikäluokalta Tammenlehvän Perinneliiton kautta tuleville sukupolville.

Vuoden 2009 alussa liitolla on 21 veteraani-, maanpuolustus- ja perinnetyötä tekevää yhteisöjäsentä ja useita yhteistyökumppaneita.

Tunnuslauseemme on: Veteraanien perinteet uusille sukupolville."

Lähde:http://www.tammenlehva.fi/sivu.php?id=2

Else Lyytikäinen

onhan tuosta 89 miljoonasta vara jakaa sotaveteraaneille rahaa isämme joka oli 3 vuotta jatkosodassa ja 5 vuotta Porkkalassa rajavartiostossa,palasi iisalmeen takaisin osti maata ja metsää jonka isänsä jakoi veljien ja siskon kesken sekä sai osuuspankkiin asutustilin jonka isänsä nosti ilman lupaa ja rakensi itselleen navetan näistä kaikista on sen aikaiset kuitit tallella,isäni maksoi tätä velkaa yhteensä 31 vuotta.Tätä asiaa on yritetty hoitaa mutta kun asiasta on 60 vuotta aikaa ,niin ovat kieltäytyneet vedoten asian vanhuteen mutta asiahan on olemassa vielä vuosikymmenetkin tämän jälkeen.Maansa ja omaisuutensa menettänyt sotaveteraani mutta kunnia säilyi.

Juhani Ekola

Kyllä minun isäni ainakin noista saa tukea. Kuntoutuksessa hän on ollut kerran vuodessa, pääsisi varmaan useamminkin jos haluaisi. Jos kuntoutus olisi liian raskasta, ne saisi kotiin. Sairaanhoitaja käy kotona mittaamassa verenpaineet ja tekemässä muut tarvittavat jutut. Myös kotiapua saisi jos tarvitsisi. Isäni ajaa autoa ja on hyvin terve, siivoaa ja laittaa ruoan itse joten ei juuri mitään tarvitse mutta noista rahoista saisi enemmänkin apua jos tarvitsisi. Ja hän ei ole sitten mikään isokenkäinen tai muuten tavanomaista paremmin hoidettava vaan sodassa pioneeri ja sen jälkeen pienviljelijä. Niin pienin vammoin selvisi sodasta, ettei ole invalidikaan. Hän on itse hyvin tyytyväinen saamaansa apuun ja näin läheltäkatsoen pidän noita keräyksiä ja niillä kerättyjä puskurirahastoja hyvin perusteltuina ja merkityksellisinä.

Seppo Kettunen

Kaikissa jarjestoissa liikaa ylimaarasia rahastajia. Sotaveteraanit on ansainneet rehellisesti avustukset. Suomessa ei ole kunnioitusta niita kohtaan ketka sen ansaitsee. Mita suurempi jarjesto sen pahempi hyva veli toiminta. Missa on rehellisyys vanhempia ikaihmisia kohtaan?