Maanantai 20.5.2019

Keskusta vahvistaa: Tavoitteena III-oluen poisto kaupoista

Luotu: 
9.2.2015 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan tavoitteena on siirtää keskiolut takaisin Alkoon.
|

Faktakulma

Keskustan alkoholipoliittinen linjaus:
”Alkoholihaittojen ennaltaehkäisyn kannalta tehokkain yksittäinen keino on Alkon ulkopuolisessa vähittäismyynnissä myytävien tuotteiden alkoholiprosentin rajoittaminen. Siksi haluamme rajoittaa päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltamoiden vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa 3,7 prosenttiin. Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta.”
 
Julkaistu helmikuussa 2013.

Keskusta haluaa poistaa keskioluen ruokakaupoista ja palauttaa sen myynnin takaisin Alkoon, selviää puolueen julkistamasta vaaliohjelmasta.

Puoluesihteeri Timo Laaninen vahvistaa asian Uudelle Suomelle ja toteaa, että asia nostetaan esille myös hallitusneuvotteluissa, mikäli gallupkärjessä oleva keskusta on myös vaaleissa Suomen suurin puolue.

– Kyllä se sitä tarkoittaa, Laaninen sanoo.

Keskustan vaaliohjelma julkaistiin eilen myös puolueen verkkosivuilla. Neljää pääkohtaa täsmennetään kutakin edelleen neljällä tavoitteella, joissa viitataan eri puolue-elimien valmistamiin ohjelmiin. Puolueen vuonna 2013 tekemä alkoholipoliittinen linjaus – missä keskioluen rajoittaminen mainitaan – löytyy Vastuunotto-kohdan alta. Myynnin rajoitusta perustellaan alkoholin haitoilla ja niiden aiheuttamilla valtavilla kustannuksilla.

Täyskieltoa keskusta ei aja, vaan jatkossa kaupoissa voitaisiin myydä niin sanottua kakkosolutta, eli alkoholipitoisuudeltaan 3,7-tilavuusprosentin juomia.

– Tämä olisi Ruotsin mallin mukainen, ja kyllä se Ruotsissa on kohtuullisesti tällainen raja toiminut. Siinä mielessä tämä on voimassaoleva puolueen kanta, puoluesihteeri Laaninen toteaa.

Keskioluen myynti vapautettiin kauppoihin vuonna 1969 ja sen toivottiin muuttavan pontikkakansan juomistottumuksia miedomman oluen suuntaan. Alkoholikulttuuriin muutosta keskusta penää edelleen.

– Hidas kulttuurinmuutoshan se on. Ehkä sitä on jo jonkun verran tapahtunutkin, mutta sitä haluaisimme edelleen vauhdittaa. Lähinnä tämä on julkisen keskustelun paikka ja ennen muuta nuorempiin sukupolviin siinä pitää koittaa vaikuttaa. Me tietysti suurten ikäluokkien edustajat olemme omat tapamme oppineet ja niitä voi olla vaikea muuttaa, Laaninen pohtii.

Keskustan alkoholipoliittisesta linjauksesta kertoi ensimmäisenä viihdelehti Stara.

Faktakulma

Keskustan alkoholipoliittinen linjaus:
”Alkoholihaittojen ennaltaehkäisyn kannalta tehokkain yksittäinen keino on Alkon ulkopuolisessa vähittäismyynnissä myytävien tuotteiden alkoholiprosentin rajoittaminen. Siksi haluamme rajoittaa päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltamoiden vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa 3,7 prosenttiin. Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta.”
 
Julkaistu helmikuussa 2013.
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Likitalo

Listäänpä tähän vielä. Tuo viimeinen kappale kertoo paljon, nuoret vähentävät juomistaan jatkuvasti ilman mitään toimenpiteitäkin ja vanhat juovat mitä ovat aina juoneet. Eli juominen vähenee vasta kun vanhemman ikäpolven luonnollinen poistuma tiputtaa juomatilastoja. Son näin.
Tehkää vaan tyhmät päätöksenne ja vaikeuttakaa pienten kauppojen asemaa vielä lisää, kiitos tästä ja paljon. Alkon myynti takkuaa kun jengi juo viinaa ja kaljaa mitä on virosta roudattu tai rajan yli netistä tilattu etämyyntinä, baarit sulkee ovensa ja jengi dokaa kotona ja sitten muka tällaisilla päätöksillä on jotain merkitystä, ei ainakaan positiivista merkitystä. Kai sillä alkon myyntiä saa lisättyä, mutta sekö nyt on joku pääasia. Turhaa tekohengitystä alkolle kauppojen kustannuksella.

Arto Forsström

Yhdyn täysin kommentiisi Markku! Asian laita on juurikin näin. Ja mitenköhän kesKUSTA saa tälläisellä toimenpiteellä vähennettyä työttömyyttä. Nyt viimeisetkin verorahat alkoholista häviää Suomesta, mutta ongelmat eivät. Kielletäänkö kohta hiivan ja sokerinkin myynti. Kyllä se niin vain on, että vanhat spuget juovat kumminkin ja tämän päivän nuoret ovat menneet jo ison askeleen kohti "viinikulttuuria". EU= viinan ja kaljan vapaa liikkuvuus.

Tapio Lundell

"Me tietysti suurten ikäluokkien edustajat olemme omat tapamme oppineet ja niitä voi olla vaikea muuttaa, Laaninen pohtii". Suuret ikäluokat oppivat alkoholinkäytön Maalaisliiton ja työväen raittiusjärjestöjen opein. Eli äärimmäistä holhousta, rajoittamista ja sääntelyä. Nyt kepulit tarjoavat samoja keinoja. Idioottimaisia esityksiä , taustalla vaikuttavat lestadiolaiset arvot.

Heikki Lipponen

On se hyvä että KEPU todistaa ennen vaalejaan sanonnan oikein että KEPU PETTÄÄ AINA!!
Jos ensin puhutaan sääntelyn purkamisesta ja sitten heti aletaan suunnittelemaan säännöstelyä keppanan ostoon niin se jos mikä on kaksinaamaista kaksilla rattailla ajamista!!
Jää mallasohrat myymättä maajusseilta jos tuon tekevät ja tuonti-olut-kulttuuri sen kun kasvaa virosta??

Jouni Kaskiharju

Tällaisia ideoitako Keskusta sai Tallinkin laivalla juodessaan virolaista olutta ja laulaessaan karaokessa Suomea suoh... eikun nousuun? Taisi yhdelle jos toiselle taxfreessäkin tarttua loota tai pari kolmosta väkevämpää kotiin tuomisiksi.
Samaan aikaan laivoilla:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020919168295_uu.shtml

Sitä ollaan niin varmoja pääministeripuolueesta, että voidaan ladella ehtoja ehdoitta. Vai onko tämä Sipilän pakotie pois vastuusta, mikäli Iltalehden Näkökulmaan on luottamista
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020819165668_uu.shtml

Kristian Pöykkö

Keskustan puoluetoimistolla iski paniikki: Kannatus huipussaan!
"Ei p***ele jätkät me saadaan tää uppoava paatti niskoillemme, ellei kannatus laske ja vähän äkkiä! Ideoita? Anyone?"
(ääni salin perältä): "Laimennetaan kalja ja pistetään kepppana takas Alkoon. Kyllä ne äänestäjät sillä kaikkoaa..."

(samaan aikaan Tallinkin toimistolla hykerrellään tyytyväisinä: Ralli jatkuu...)

Voi Pyhä Puupalikka näitä ideanikkareita. (puolueesta riippumatta) Tällä lääkkeelläkö Suomi saadaan takaisin jaloilleen? Ja Kreikat, Espanjat ja Portugalit? Elpyykö maan talous, tuleeko sote-paketista entistä upeampi ja vetääkö vienti paremmin, kun otetaan kaljasta 1% vahvuutta pois ja viedään kolmonen Alkoon? Entä lopettaako Putin uhoamisensa Ukrainassa tästä johtuen?

Sallittehan skeptisyyteni

Olisi ihan hyvä jos jotenkin saataisiin vähenemään kuluttaminen, alkoholismin kulut ovat kovat terveydenhuollossa. Ja kaikki muu kärsimys päälle. Kaiken lotraamisen vahingot maksetaan vielä yhteisesti, ei ihan reilua. Suoraselkäistä keskustalta myöntää juurensa maaseudun kristittynä puolueena. Mitähän ulostuloja tulee kokoomukselta kunhan saavat otettua rohkaisuryypyn?

Veikko Kuivanen

"Lotraaminen" myös tuloja. Itse asiassa aika paljon. Alkoholivero tuo valtiolle yli 1,4 miljardia vuodessa. Lisäksi alkoholiverotetun hinnan päälle lykätään vielä alv, eli alkoholissa maksetaan veroa verosta. Alv-tuotto alkoholijuomista on näin useita satoja miljoonia vuodessa. Alkoholin tuomat tulot kattavat nopeasti laskien lähes 4 % valtion budjetista. Ilman alkoholin myyntiä myös ravintola-, matkailu- ja majoituselinkeinot joutuisivat vakaviin vaikeuksiin.

Lisäksi alkoholi lyhentää sopivasti elinikää ja vähentää sen myötä eläkekuluja (tätähän ei poliittisesti korrektissa maassa saa ääneen sanoa). Yhteiskunnan näkökulmasta tuottavin mahdollinen yksilö on vähän kouluja käynyt lääkärikammoinen ja kulttuurivastainen ihminen, jolla on hurjat palkkatulot, jotka hän käyttää autoihin, bensaan, viinaan sekä tupakkaan ja joka osaa kuolla heti eläkkeelle päästyään. Tällaisen tyypin veroaste pyörii yli 80 %:ssa. Suurin osa hänen kulutuksestaan on tuplaverotettua eikä yhteiskunnalle aiheudu hänestä juuri minkäänlaisia menoja, kun tietkin pidetään huonossa kunnossa.

Matias Härkönen

Hetken aikaa jo mietin jopa keskustan äänestämistä. Olisihan se pitänyt arvata, että jossain se Sipilän lestadiolaistausta näkyy, vaikka kaveri sitä yrittää kaikin tavoin piilotella. Holhouksella vaalivoittoon? Tuskinpa, nyt alkoi keskustan alamäki.

Foo Bar

45 % Alkoista on S-ryhmän kauppojen vieressä. Jos keskiolut siirretään vain saatavaksi Alkosta niin mihinkähän kauppaan se ostokäyttäyminen siirtyy? :)

KEPUli peliä. Ei tosin mitään uutta auringonalla.

Timo Sorvoja

Keskustan linjauksella hoidetaan oireita, ei syitä. Arvelisin, että Keskustan linjauksella kirkkaan ja eritoten kotipolttoisen juonti ja kysyntä kasvaa. Ne jotka tarvitsevat annoksensa tulevat saamaan sen edelleen ja normaali kuluttaja kärsii. Luulenpa, että linjauksella on myös poliisia kuormittava vaikutus.

Ossi Ojutkangas

Jos nyt ihan oikein muistan, Suomen ja Ruotsin alkoholimonopoli ovat EU:ssa poikkeuksia ja jonnekin on kirjattu seuraavaa: monopolia ei saa laajentaa. Toisin sanoen jos Suomi vie keskioluen ruokakauppaan, se rikkoo EU:n vapaan kaupankäynnin periaatteita. Jos Suomi tosiaan lähtee laajentamaan monopolia tällä tavoin, kannattaa asia ehdottomasti viedä EU-tuomioistuintein käsiteltäväksi. EU:ta ihan jokaikisessä asiassa vastustavienkin kannattaisi miettiä sitä millainen holhousyhteiskunta nytkin olisi jos emme olisi osa EU:ta. Tai vastaavasti jos eroaisimme siitä, mitä kaikkea Suomen holhoavat päättäjät voisivatkaan tehdä kun ei olisi enää EU:ta "haittaamassa" aivan tolkuttoman hölmöjäkin päätöksiä.

Ossi Ojutkangas

Alkon hyllytila on sen verran rajallinen, että jos tämä menee läpi seuraa siitä ennennäkemätön pienpanimoiden alasajo Suomessa. Juuri kun Suomessa alkoi saada muutakin kuin tylsänmakuista lageria. Mutta kaipa tämä olutkulttuurin tuohoaminen on Keskustan tarkoituskin. Oluthan sisältää alkoholia, joten olutkulttuurin täytyy tuhoutua. Eikö niin, Sipilä?

Janne Isopahkala

Arvoisat Keskusta-päättäjät!

Luopukaa nyt jo tuosta turhasta alkoholipoliitikan justeerauksesta. Nyt ollaan sitten poistamassa III-olutta ruokakaupoista!

Tuo on niin 1900-luvun politiikkaa! Kukkahattutädit ja -sedät eivät tajua yhteiskunnasta mitään! Se tosielämä ei ole THL:n tilastoissa. Onko tässä nyt taustalla jonkin tutkijan omassa pikku kammiossaan kehittelemä portti-teoria.

Olen ollut Keskustan jäsen vuodesta 2003 saakka ja ehdokkaana kolmissa kuntavaaleissa. Ei tämä ole minun Keskustani!

Miten 2000-luvun puolue voi nostaa vielä tällaisia ehdotuksia esiin. Demareista tämän vielä ymmärtäisin.

T: Janne I

Benny Tulirinta

Kannattaa tosiaan tilata netin kautta jos vähänkään asuu kaukana Alkosta, kun se kannattaa hinnoittelupolitiikan kautta muutoinkin. Hinta on edullisempi ja valikoima moninkertainen Suomessa saataviin verraten.

Valitessa verkkokauppaa tulee pitää mielessä, että toimitusehdoissa "myyjä hoitaa kuljetuksen" eli on siis _etämyyntiä_ niin säästyy turhilta tullin kiukutteluilta.

Simo Perttula

Keskusta oli laivaristeilyllä viikonloppuna. Siellä laulu kaikui Paula Lehtomäen johdolla. Laulussa avitti nelosolut ja viini. Jospa Keskusta haluaa myös nelosoluen ja viinin ruokakauppoihin? Ja kolmosolut sieltä pois laadultaan huonona? Monopoli voi sitä myydä.

Samu Schwartz

Saman vaaliohjelman mukaan Keskusta haluaa myös esim. työttömät erityisen alkoholikyttäyksen alle. Tämä on siis osa sitä normitalkoota, jota meille näiden Jeesusten lasten toimesta ajetaan. Kyseisessä vaaliohjelmassa ei ole mitään konkreettista ehdotusta, jolla yhteiskuntaa kansalaisten kannalta aletaan vapauttamaan, vaan ohjelmalla ajetaan uutta holhousta vanhan sijaan ja lisäksi. Voisiko joku osoittaa Suomesta näille fundamentalistikyttääjille vaikka oman maakuntansa, jossa voisivat jeesustella alkoineen, kauppojen aukioloaikarajoituksineen, osuuskauppamafioineen, YYA-sopimuksineen ja RAY-monopoleineen keskenänsä niin paljon kuin lystäävät. Jättäisivät loput saarnaukseltaan ja kielloiltaan rauhaan.

Samu Schwartz

Saman vaaliohjelman mukaan Keskusta haluaa myös esim. työttömät erityisen alkoholikyttäyksen alle. Tämä on siis osa sitä normitalkoota, jota meille näiden Jeesusten lasten toimesta ajetaan. Kyseisessä vaaliohjelmassa ei ole mitään konkreettista ehdotusta, jolla yhteiskuntaa kansalaisten kannalta aletaan vapauttamaan, vaan ohjelmalla ajetaan uutta holhousta vanhan sijaan ja lisäksi. Voisiko joku osoittaa Suomesta näille fundamentalistikyttääjille vaikka oman maakuntansa, jossa voisivat jeesustella alkoineen, kauppojen aukioloaikarajoituksineen, osuuskauppamafioineen, YYA-sopimuksineen ja RAY-monopoleineen keskenänsä niin paljon kuin lystäävät. Jättäisivät loput saarnaukseltaan ja kielloiltaan rauhaan.

Antti Brusi

Sinänsä ei huoleta, koska tuskin menee läpi eduskunnassa ja joku taisi mainitakkin, että nykyinen alkoholipolitiikkamme elää laina-ajalla EU:n . EU:n säännöt valtion monopoleheihin.

Se mikä huolestuttaa ja ei niin vähän. Keskusta on todennäköisesti pääministeripuolue ja ottaa näinkin rajun kannan kansan enemmistön mielipidettä vastaan. En tiedä kuka idiootti tai ketkä siellä asian takana ovat ....

Tarkoitan vain, että laittaa epäilemään Keskustan harkintakykyä tärkeimmissä asioissa.

Juhani Ahonen

Kannattaisi ehkä kokeilla ensimmäisenä askeleena sivistykseen alkoholiveron poistoa tai huomattavaa alennusta (ruoka)ravintoloille. Alkoholin nauttiminen on kuitenkin parasta ja 'kontrolloiduinta' sosiaalisessa ympäristössä.
Epäilen kuitenkin, että takana ovat kuitenkin verotulolaskelmat enemmän kuin kansan terveydestä ja onnellisuudesta huolehtiminen.

Veikko Kuivanen

Taitaa jäädä hallituskumppanit löytymättä, jos kynnyskysymys on keskioluen siirtäminen Alkoon. Sitä kannattavat vain Kepu ja SKL. Sekä SDP:n sosiaalisiipi (esim. Huovinen), joka tykkää kytätä muiden tekemisiä. Tässä se riski voi piillä, jos hallituksen enemmistö on näitä hihhuleita.

Keskusta ei ilmeisesti ole perehtynyt tilastotietoihin, että alkoholin kulutus nuoremmissa ikäluokissa on jo nyt kääntynyt laskuun. Eniten alkoholia käyttävät suurten ikäluokkien edustajat ja heitä hieman nuoremmat, noin 1946–1980 syntyneet.

Tom Skog

Hätääkö nuilla maalaisliittolaisilla, joka toisella on pannu porisemassa navetan perukoilla tai korpikuusen alla. Hyvähän siinä on moralisoida ja valtaan päästyä tuhota kansantalous (kuinkahan monetta kertaa?).

Jeri Haapavuo

Itse olen kyllä tämän kannalla, ehdottomasti. Saadaan juopot pois lähikaupoista haisemasta ja mesoamasta - eihän ne mitään "lasten ykkösoluita" sieltä kuitenkaan ole hakemassa. Alkossa on aina vartijat paikalla, pienemmissä kaupoissa ei läheskään. Vaikka Alko olisikin tuon jälkeen monopoliasemassa, se tuskin paljoakaan hintoihin vaikuttaa.

Petri Mylläri

Seuraava steppi onkin sitten tuoda Viinakortti takaisin. "Vuoden 2007 syksyllä Alko alkoi tarjota vapaaehtoista sähköistä viinakorttia omien juomatottumusten tarkkailuun." -Järjestelmä on valmiina, enää ei tarvitse kuin tehdä siitä pakollista. Takaisin 40 luvulle, sen suomi osaa hyvin, junnata menneisyydessä ja jääräpäisesti ajaa alas koko suomi.

Frans Rajaniemi

Tekosyy tuo alkon monopoliaseman säilyttäminen, suomeen ei saa perustaa yritystä joka maahantuo väkeviä alkoholijuomia myyntiin niin eikös tuolla jo "turvata" alkon monopoliasema??

Ja kohtahan tullaan siihen että aletaan keittämään pontikkaa ja tehään kaljat kotona. Kuka jaksaa mennä erikseen alkoon ostamaan kaljaa, en minä ainakaan jaksaisi monessa paikassa rampata :)

Heidi Nurmi

Ei näille älypäille tullut mieleen, että varmasti jokainen joka sitä 3 olutta haluaa, käy sen ostamassa alkosta tai mistä tahansa josta sitä saa.. ja kun sitä haetaan alkosta, niin ehkäpä siinä sivussa lähtee alkon hyllyiltä mukaan muutakin ja näin ollen, alkoholin kulutus kasvaa! :D

Miia Kinnari

No niin, näillä eväillä suomi nousuun, kyllä on kepulla loistava aloitus korjausliikkeelle. Kyllä on kertakaikkiaan taas loistava idea! Ihan innoissani odotan muita korjauksia, onhan meillä sentään kepun konkarit Paavon johdolla tulleet korjaustalkoisiin. Korjataanko samalla loputkin työpaikat ja verorahat ulos tästä maasta?