Maanantai 20.5.2019

Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

Luotu: 
9.2.2015 15:14
Päivitetty: 
10.2.2015 11:07
  • Kuva: Google Maps
    Kuva
    Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan venäläistaustaisten yritysten tonttikaupoista muun muassa Turun saaristossa. Oheinen Google Mapsin satelliittikuva yhdestä Airiston Helmen saaristotontista täsmää yhteen mediassakin julkaistujen, kyseistä tonttia esittävien valokuvien yksityiskohtien kanssa.
  • Kuva: Google Maps
    Kuva
    Suurennos Google Mapsin satelliittikuvasta, jossa näkyy venäläisyrityksen tonttia.

Venäläisomisteisen matkailu- ja kiinteistöyhtiön tonttikaupat Turun saaristossa ovat kuohuttaneet suomalaisten mieliä. Keskustelua ovat herättäneet myös Suomen merivoimilta ostetut alukset venäläistaustaisen yhtiön rantatontin laiturissa saariston pääkaupungissa Paraisilla.

Puolustusvoimien poistohuutokaupoista ostetut alukset, joista toinen on Kampela- tai Kala-luokan kuljetuslautta ja toinen Iltalehden mukaan rannikkotykistön yhteysvene, näkyvät muun muassa oheisessa Google Mapsin satelliittikuvassa kesältä 2014. Vielä vuonna 2011 napatussa satelliittikuvassa tontti oli käytännössä tyhjä.

Lisäksi laiturissa näkyy pienempiä veneitä, ja rantakiinteistön varustukseen kuuluu myös naapureita melun vuoksi närästänyt helikopterin laskeutumispaikka.

– Kyllähän tuo on hyvin havahduttava kuva, kommentoi kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) satelliittikuvaa, josta Uudelle Suomelle vinkattiin.

Kymäläinen on selvitellut venäläisten kiinteistökauppoja ja tehnyt aloitteita EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten tahojen maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta Suomessa, viimeisimpänä näistä tiistaina allekirjoitettavaksi tullut kansalaisaloite. Käytännössä aloitteen tähtäimessä ovat lähinnä venäläisten kiinteistö- ja tonttiostot.

Kymäläinen viittaa ”havahduttavalla” arvioihin venäläisten tontti- ja saarikauppojen mahdollisista motiiveista. Nimetön sotilaslähde kuvasi tammikuussa Iltalehdessä Airiston Helmi Oy:n maahankintoja strategiseksi toimeksi, joka kuuluu Venäjän valtion rauhanaikaiseen varautumiseen. Iltalehden sotilaslähteiden mukaan yhtiön tonttihankinnoista voi päätellä, että tavoitteena on Suomelle tärkeiden saaristomeren pääväylien saattaminen venäläisten valvontaan kriisiaikojen varalta.

Suna Kymäläinen korostaa, ettei hän Ukrainan sodan valossakaan halua pelotella konflikteilla tai liioitella tonttikauppojen merkitystä. Silti hän yhtyy arvioihin, joiden mukaan kyse voi olla Venäjän valtion tiedustelua ja rauhanaikaisesta varautumisesta mahdollisia konfliktitilanteita varten.

– En usko siihen, että nämä toimet olisivat jotain sodan rakentelua. Mutta nämä voivat olla varautumista tuntemattomaan, Kymäläinen sanoo Uudelle Suomelle.

– Jos tilanteet kriisiytyisivät, niin tässä voisi olla meille [Suomelle] haitallisia piirteitä.

Kymäläinen kertoo saaneensa runsaasti asiaan liittyviä yhteydenottoja Paraisilta ja muualta Turun saaristosta, mistä Airiston Helmi on hänen mukaansa ostanut useita tontteja ja saaria. Paraisilla naapurit ovat riidelleet Airiston Helmen ja kunnan kanssa helikopterimelusta ja rakennusluvista, mutta Kymäläisen mukaan myös yhtiön omistamat entiset Puolustusvoimien alukset aiheuttavat ihmetystä.

– Airiston Helmen tapauksessa hämmentävää on se miinalaiva [muun muassa miinantorjuntaan soveltuva kuljetuslautta] ja yhteysalus, jotka ovat myöskin heidän omistuksessaan ja jotka liikennöivät tuolla Suomen merivoimien keskellä ja Suomen väreissä. Jos spekulaatioita haluaa rakennella, niin olisi mahdollista miinoittaa ja niin pois päin, Kymäläinen sanoo.

”En usko siihen, että nämä toimet olisivat jotain sodan rakentelua. Mutta nämä voivat olla varautumista tuntemattomaan”

– Puolustusvoimat on edellyttänyt kaupantekohetkellä, että alusten maalaus tai väritys tulisi muuttaa, mutta näinhän ei ole tapahtunut.

Merivoimista onkin aiemmin kerrottu, että se aikoo tutkia huutokauppojen kauppakirjoja ja selvittää, voiko uudet omistajat velvoittaa muuttamaan alusten väriä ja poistamaan Puolustusvoimiin viittaavat tunnukset.

Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari kertoo nyt Uudelle Suomelle, että Puolustusvoimien tunnuksen, kielekkeisen valtiolipun, käyttäminen on kiellettyä kaikilta muilta toimijoilta eli myös Merivoimien vanhojen alusten uusilta omistajilta. Tunnuksen käytöstä ei Apajakarin mukaan olekaan ainakaan ”ensikäden havaintoja” Airiston Helmen tapauksessa.

Sen sijaan alusten väriin on hankala puuttua. Apajakarin mukaan kauppakirjan ehdoissa sanotaan, että uusi omistaja on velvollinen muuttamaan veneen ulkonäköä siten, että sekaantumiseen vaaraa ei ole, ”mutta tätä ehtoa on äärettömän vaikea valvoa”.

– Ei ole mitään trademark-harmaata, joka olisi yksinoikeudella puolustusvoimien käytössä, Apajakari sanoo Uudelle Suomelle.

– Emme ole lähdössä prosessiin ulkonäön muuttamisesta, mutta toki kielekkeisen valtiolipun kanssa ajeluun pitää puuttua jos sellaista havaitaan.

Venäläisyrityksen maahankintoja koskeviin kysymyksiin Apajakari ei voi vastata, koska tonttiasiat eivät Merivoimille kuulu. Puolustusvoimat seuraa yleisesti toimintaympäristöään mutta ei tiedota havainnoistaan.

–Mitään laitonta ei ole tapahtunut, Apajakari sanoo vastauksena tontti- ja alushankintoihin liittyviin kysymyksiin.

Iltalehti kertoi sunnuntaina, että Airiston Helmi hankki alukset Puolustusvoimilta suomalaisen varustamojätti Alfons Håkansin toimitusjohtajan Joakim Håkansin toisen yrityksen välityksellä. Joakim Håkans sanoo lehdelle, että Airiston Helmelle välitetty lautta oli nimeltään Kala 4. Hän vahvistaa myös, että päällemaalaus jäi vaihdossa tekemättä.

Satelliittikuvaa katselleen kansanedustaja Kymäläisen mielestä ei ole ihme, jos ”raskasrakenteinen” laituri ruoppauksineen ja veneineen on ihmetyttänyt paikallisia. Paraisten kaupunginjohtaja Folke Öhman sen sijaan kertoo, etteivät Airiston Helmi tai sen laituri ole paraislaisille suuri keskustelunaihe: kaupunginjohtaja ainakaan ei tällaiseen keskusteluun ole törmännyt helikopterimelua lukuunottamatta.

Kymäläisen mukaan suurin ongelma tonttiasiassa on epätietoisuus. Hänen mukaansa viranomaisilta puuttuu kiinteistö- ja tonttihankintojen valvonnassa ”yhteiskoordinaatti, josta näkyisi, miltä se kokonaisuus näyttää Suomen kartalla”.

–Suomessa on tällä hetkellä selkeä ongelma siinä, että meillä ei ole minkäänlaista yhteistä viranomaisrekisteriä siitä, kuinka paljon, kenellä ja missä omistusta on. Tiedot Turun saariston omistuksistakin pohjautuvat vain ja ainoastaan kansalaisaktiivien keräämään tietoon, Kymäläinen sanoo.

Suna Kymäläisen mielestä aiheesta täytyy keskustella paitsi turvallisuusnäkökulmasta myös muun muassa verotuksellisten asioiden vuoksi. Kansalaisaloitteessaan hän esittelee myös tätä näkökulmaa.

– Kyseinen yritysrypäs ostaa koko ajan uusia saaria ja rantatontteja, mutta vuosittaiset tappiot kasvavat. Silti on jostain rahaa investoida näinkin huomattavia omaisuuksia. Kyllä siinä täytyisi jollain hälykellot soida, että eihän nyt kaikki näytä edes ulospäin siltä, että homma olisi kunnossa, Kymäläinen sanoo.

Airiston Helmen yritysrekisteriin merkitty johto on toistuvasti jättänyt vastaamatta suomalaismedian yhteydenottoihin. Myöskään Uudelle Suomelle ei luvattu eikä toistaiseksi ole annettu haastattelua, vaikka eräästä yhtiön numerosta vastattiinkin. Puhelimeen vastannut henkilö ei antanut nimeään. Ennen Iltalehteä Airiston Helmen toimista Turun saaristossa on raportoinut muun muassa Ilta-Sanomat, minkä lisäksi venäläiskauppoja on pitkään seurannut MTV.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Muistathan Janne, ettei ihannoimasi Venäjä myy tontteja suomalaisille. Vuosien (kymmenien) odottelunkaan jälkeen ei vastavuoroisuus ole toteutunut. Lakeja voidaan aina tarpeen mukaan tarkentaa.

Venäläisillähän on ollut tapana kerätä romua kesäasuntojensa tonteille. Toisaalta voihan kyseessä olla pakoalusten laivasto. Ensin itärajan yli ja sieltä kopterilla turkuun, josta kiireestii kansainvälisille vesille, valmiiksi lastatuilla aluksilla...

Olli-Pauli Sarvaranta

Ei luulisi olevan vaikea selvittää onko kyseinen yhtiö todella harrastanut matkailu ja kesämökkien vuokraustoimintaa kyseisillä saarilla. Onko siellä kuljetettu sata- tai tuhatmäärin venäläisiä turisteja vai pelkästään rakennettu infraa tuntemattomaan tarkoitukseen ja tuntemattomilla rahoilla.

Veikko Nironen

Löytyyköhän toista maata, jossa vastaavalla tavalla myydään nähtävästi lähes kaikkea mitä sopiva taho, vaan haluaa ostaa...Tuntuis että näin leväperäistä toimintää ei muualla esiinny, jossa vastuu oman kansan hyvinvoinnista on "jatkuvasti kirkkaana mielessä"...Kannanotot nykyhallituksessa ovat olleet melkoisen "välinpitämättömiä" ko asiaan...

Kauko Horttanainen

SUOMI ON AINOA MAA JOTA POLITIKOT PELKÄÄ JA TEKEE JUST NIIN KUIN VENÄJÄ KÄSKEE ESIM. EI USKALLETA LIITTYÄ NATOON, EIKÄ TAAS EROTA HUIJARI EU:sta .JA SE ETTÄ POLITIKOT ON SOTKEUTUNUT MUIDEN MAIDEN SOTA ASIOIHIN JA MAINOSTAVAT SUOMEA RIKKAANA MAANA.HARKITKAA HARKITKAA ÄÄNESTÄÄ UUSIA AIKUISIA.

Risto Aallonharja

Kävisikö suomen puolustusvoimille vaikka tasaisen vihreä väritys näihin?

”En usko siihen, että nämä toimet olisivat jotain sodan rakentelua. Mutta nämä voivat olla varautumista tuntemattomaan”

Kuten johonkin pienten vihreiden olentojen laskeutumiseen marssista tms?

Voisitteko lakata olemasta näin jumalattoman typeriä. Tottakai venäjä näillä toimillaan pyrkii siihen, että sodan mahdollisesti alkaessa, näillä on iskukykyä siellä missä tuntuu.
Tämä pelonsekainen selittely on kamalaa katsottavaa. Sanokaa rottaa rotaksi ja hoitakaa asia pois päiväjärjestyksestä. On suomessa ennenkin pakkolunastettu tontteja milloin milläkin verukkeilla.

Yrjö Matilainen

Jos ns. "naapuri" valmistelee etelä-Suomen haltuunottoa meidän pitää ryhtyä varastoimaan ammunitsionia ja aseita, myös niiden siviilien joilla on siihen kykyä. Turha on jonkun Pohjolan puhua jostain "laillisuudesta", Moskova ei ole mikään raastuvanoikeus, eikä siellä ole ruhtinaat laista piitanneet koskaan. Venäjä ei ole kolmas Rooma, niin kuin luulee, vaan toinen mongolivaltakunta.

Lauri Viljanen

Kyllä sitä persaukisilla rutinaa riittää. Siitä vain huutokauppaan ja sopiva setelinippu tiskiin niin huomaa olevansa ihan laivanvarustaja. Jos ei sitä setelinippua löydy niin voi paremman puutteesa istua katkerana nurkassa ja vaikka paikata lippalakkia.

Arto Luukkainen

"Merivoimista onkin aiemmin kerrottu, että se aikoo tutkia huutokauppojen kauppakirjoja ja selvittää, voiko uudet omistajat velvoittaa muuttamaan alusten väriä ja poistamaan Puolustusvoimiin viittaavat tunnukset."

Kun tämän luin, arvasin heti mitä käsien levittelyä seuraa myöhemmin:

"Sen sijaan alusten väriin on hankala puuttua. Apajakarin mukaan kauppakirjan ehdoissa sanotaan, että uusi omistaja on velvollinen muuttamaan veneen ulkonäköä siten, että sekaantumiseen vaaraa ei ole, ”mutta tätä ehtoa on äärettömän vaikea valvoa”.

Merivoimien tiedotuspäällikkö on näemmä pelottavan suomettunut ja tulkisee asiaa ikään kuin olisi Venäjän etujen ajaja. Eikö merivoimista löytynyt yhtään upseeria kommentoimaan tiedotuspäällikköturhakkeiden kanssa.

Ketkä ovat myyneet alukset Venäjälle ilman, että olisivat kirjoituttaneet sopimukseen ehtoa, jonka mukaan alusten omistusoikeus siirtyy vasta kun kauppahinta on kokonaisuudessaa maksettu ja alukset on maalattu muulla värillä kuin Suomen armeijan käyttämillä suojaväreilla.

Joudun valitsemaan kahden epämiellyttävän vaihtoehdon välillä:

1) Suomen merivoimat ovat ammattitaidottomia
2) Venäjä on soluttanut Suomen merivoimat.

Mikko Toivonen

Venäjä on myös voinut soluttautua turkulaiseen merenkulkualan yritykseen!
Joka tapauksessa sekä puolustusvoimien että valtion omaisuuden myyjien olisi ryhdistäydyttävä ja olla myymättä strategiasia eteen siirrettyjä laivasto, helikopteri ja miehistötukikohdiksi sopivaa ainoalle potentiaalille maamme alistajalle.

Jarmo Vaarsalo

Heh, Venäjä valloittaa Suomen merivoimien käytöstä poistetulla kalustolla. Ja ne tarvitsee näitä mökkejä koska eihän siellä ole mitään tietoa satelliiteista tai muutenkaan keinoja lähettää minkäänlaisia tiedusteluvermeitä avaruuteen. Ja saatika ne pienemmät veneet laiturissa. Onkivat varmasti suomalaisia salaisuuksia.

Arto Luukkainen

Jarmo Vaarsalo, jos olisit seurannut uutisia, olisit tiennyt, että Suomen armeijan suojaväritystä on käytetty huomaamattomaan liikkumiseen saaristossa. Esim. miinan laskemisen merkeissä. Venäjä on täysin riittävän rikollinen toimimaan näin.

Janne Pohjala

Kyllä, miinoja ihan varmasti laskettu tuntematon määrä tuntemattomaan paikkaan tuntemattoman varalta ja tietolähde on Perssuomalaisien NATO-trolli, minkä vuoksi lopetan kaksi vaalikautta jatkuneen ääneni antamisen puolueelle.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #20

Lisäksi on syytä todeta että Perssuomalaisien aloitettua natottamisensa ml. Luukkasen toimesta, puolueen 2011 vaalikannatuksesta (19,1) on sulanut jo lähes kolmannes liki 6% (13,3)

Yle 30.12.2014

Perussuomalaisille 13,3 prosentin kannatuslukemat ovat koko vaalikauden pohjanoteeraus.

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_syoksyy_alaspain/7712421

Ja sillähän EI VOI olla mitään sen kanssa tekemistä että natokannastaan varmoja on 12% ja 88% on epävarmoja tai ei kannata lainkaan.

Perussuomalaiset: Aion ehdolle 2015; Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina.. Onnea ehdokkaalle.

Jarmo Lius

Törkeää. Suomen sotavoimien salaiset alukset, yhteysalus ja kuljetusalus, jotka omaavat satelliiteissa näkymätöntä häivetekniikkaa, on myyty Venäläisille. Nyt salaisuudet vuotavat kuin enon veneen pohja. Sitä paitsi häivetekniikka on pettänyt koska alukset näkyvät satelliittikuvassa - Suomen armeijan huutokaupoissa myymissä paateissa on varmaan takuu "niin pitkään kun navigointivalot näkyvät". Nyt kyllä hävettää olla suomalainen.

Johnny Loikkanen

Joo kyllä, varmasti nämä rikolliset on nyt miinoittaneet koko rannikon. Luin jostain myös että Puolustusvoimat myi alusten mukana miinat ja asennutti siis varmaankin lisäksi miinakiskot purkkien kannelle. Hallitus kauppaa Suomea jenkeille ja EU:lle pala palalta ja täällä keskitytään käytöstä poistettuihin ruostekippoihin. Ei ihme että ovat saaneet myydä Suomen ilman että kukaan huomaa mitään.

Olavi Nieminen

Politiikka on tiensä päässä ja vastuutonta.
Maat alkavat olla jo myyty venäläisille ja nyt myydään irtaimisto.
Sitten tuodaan ydinasefirma Rosatom tänne ja Nato pistää meidät boikottiin.
Ruotsi menee Natoon ja sen salattuun viestintä- ja johtojärjestelmään.
Sittem me olemme eristettyjä ja täysin yksin.
Todetaa, mitään uhkaa ei ole!
Poliitikot joutaa pellolle ja armeija maan johtoon. Sen näkee jo sokea Reetakin!!!

Erland Salo

Muistutukseksi, että ympäristöministeri Satu Hassi (vihreät/stalinistit) kirjoitutti ja säädätti lain, jonka mukaan Suomesta kiinteää omaisuutta voi ostaa kuka tahansa. Tämä tehtiin esimerkiksi ilman vastavuoroisuutta Venäjän kanssa.
Satu Hassi on Suomen tämänkin ongelman äiti.

Martin-Éric Racine

Mikseivät PV:t maala nämä siviiliksi väreiksi ennen huutokauppaa ihan itse?

Miksei laista löydy pykälää jossa kielletään PV:n huutokauppaostosten esiintymistä muodossa jota voidaan tulkita PV:n omaisuuksina, niin kuin sotilaspuvuista on jo pykälä olemassa?

Eero Pekonen

Suomi on jo niin tiukasti veli venäläisen hämähäkinverkossa, että turhaan te enää rutisette. Fennovoima + itärjan takainen vesivoimakauppa vie energiaitsenäisyyden rippeetkin. Helsingin telakasta myytiin loputkin 50% venäläisille pilkkaintaan, kauppahinta oli noin 50 milj. €. Nyt telakka on USA:n boikottilistalla... Terveisiä vaan ministeri Vapaavuorelle, eikö Suomen valtion sijoitusyhtiöltä todellakaan löytynyt tuota 50 miljoonaa?
Puheet Nato-optiosta on syytä lopettaa, sitä ei enää ole.

Majlis Lahtinen

Eero Pekonen--Vapaavuori ja Esko Aho on kaikkein innokkaita myymään Suomea,se nyt vielä puuttuu,että hallitus menee lankaan ja antaa Ryssille Fennovoiman..Herätkää nyt Hallitus..Sama kohtalo odottaa kuin Ukraina,parempi luovutta ilman verenvuotoa.

Veikko Kuivanen

Merivoimien käytöstä poistunut yhteysvene tai kuljetuslautta eivät ole mitään "sotakalustoa". Venäläisten liikeideana on selvästi ollut hankkia jonkinlainen saaristoalue, jonne voi tuoda liikemiehiä leikkimään sotaa hyvää korvausta vastaan. Vanhat armeijan välineet tuovat "uskottavuutta". Onhan vastaavia paikkoja pitkin poikin Suomea, sekä saaristossa että pitkin korpia suomalaistenkin omistamina. Tietynlaiset äijät tuntevat vetoa tuollaiseen puuhasteluun.

Kuusamossa esim. on hauska lavaste, jossa on "rajapuomi", jonkinlainen tähystystorni ja punamaalilla muutama venäjäksi kirjoitettu sana. Menee ulkomaan turisteihin täydestä. Maksavat maltaita ja kertovat sitten kotimaassaan baaritiskillä vaarallisesta retkestään lähellä Pahan valtakuntaa.

Kaarle Akkanen

Onkohan ns. sinisilmäisyys saanut "kolhun"? Jokohan nyt jossakin viranomaistaholla "herätään" ja aloitetaan keräämään tietoa ns. tonttikaupoista? Sijoittakaa edm. kaupat kartalle yhdessä Puolustusvoimien tonttien kanssa ja ihmetelkää!

Majlis Lahtinen

Kaarle Akkanen---Eivät herää,niin paljon kun olen yrittänyt varoittaa ryssien touhusta,sen enämpi jauhaavat''ettei ole mitään vaaraa''annetaan ryssien ostaa..Se on rikollista jos jotain,,että myydään maata ilman että Suomalaiset tietää. Eihän suomi ole päättäjien omaisuutta...No nauttikaa nyt sitten,kun kaikki ovet suljetaan merellä,maantiellä ja myös pilvien taa..Ei ole ihme että puutin määrää ettei suomi saa liittyä NATON''.Suomi kuuluu jo Ryssille..Onnea Suomi,tietääkö joku muu kuin paljon alueista enää Suomi omistaa . Se ei ole edes puolet enään..Onkohan suomen hallitus rikollinen,funtsikaa sitä.

Mauno Strandén

Täällä taitaa olla useita Suomen kuuluisimman dosentin Venäjämielisiä trollikirjoittajia!
Jostain uutisista sain lukea, että tämä dosentti "bätmän" oli ainoa joka jakoi Venäjän medialle tietoa Suomesta, jossa ei ollut monesti tolkun häivää, nyt on tullut muitakin onneksi!

Pekka J. Mäkinen

Akkasen kanssa samaa mieltä. Tämä on vain jatkoa venäläisten tonttikaupoille, jotka ovat olleet strategisilla paikoilla. Venäjä tietysti varautuu siihen että jos tämä suurvaltojen kisa kiihtyy, että heidän asemansa on myös turvattu. Suomea tuskin Venäjä valtaa, mutta väliaikainen leiriytyminen mahdollisine tukikohtineen ja läpilkulun vaatimus pohjoisessa voi olla mahdollista siinä vaiheessa jos Naton asevoimat lisääntyvät Venäjän kannalta liian uhkaaviksi. Nato ei meitä pelasta, vaan päinvastoin aiheuttaa lisääntyvää jännitystä, joka saattaa sitten purkautua suursodaksi.

Veijo Paasonen

Ruvetaanpa miettimään näitä tonttikauppoja reaalielämän kautta. Miksi myydyt tontit sijaitsevat laivaväylien ja mastojen vieressä?

Voisikohan sillä olla jotain tekemistä, että muualla tontit ovat kalliimpia, koska niiden vieressä ei ole laivaväyliä ja mastoja? Sekä se että muualla olevilla tonteilla on paremmat hinnannousu mahdollisuudet, jolloin omistajat eivät aivan helpolla niitä ole myymässä.

Ymmärrän kyllä että ähinässä on kiva kehittää vaikka mitä mielenkiintoisempia keinoja miten joku on valtaamassa Suomea, mutta kun siihen lopulliseenkaan kysymykseen ei kykene vastaamaan, niin miksi edes miettiä miten Putin Suomen valtaa.

Vastatkaa ensin että miksi Putin edes hyökkäisi Suomeen. Eikä Nato kelpaa syyksi, koska me emme ole Natossa ja miksi Suomi edes hankkisi Suomen Venäjän hyökkäyksen kohteeksi liittymällä Natoon, ellei revanssimielessä ole näin tarkoitus tehdä.