Perjantai 22.2.2019

Kohulinjaus III-oluesta – Pekka Puska hääri taustalla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2015 16:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    THL:n pääjohtajan paikalta eläkkeelle jäänyt Pekka Puska pyrkii eduskuntaan keskustan riveistä. Hän paljastaa, että keskustalaiset käyttivät häntä asiantuntijana valmistellessaan alkoholipoliittista kantaansa.
|

Keskustan eduskuntavaaliehdokas, THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska katsoo, että suomalaisten alkoholinkäytön vähentäminen on olutkysymys.

– Jos yhteiskunta haluaa alkoholihaittoihin puuttua, niin oikeastaan on kaksi keinoa käytettävissä: saatavuus ja hinta, Puska aloittaa.

– Hintaan on viime vuosina puututtu tekemällä veronkorotuksia ja rako on aika ahdas, voiko niitä enää tehdä. Saatavuuden suhteen taas, niin kun viini ja väkevät ovat Alkossa, niin se on olutkysymys, hän päättelee.

Keskustan alkoholikannoista syntyi tänään valtava keskustelu, kun puoluesihteeri Timo Laaninen vahvisti Uudelle Suomelle, että keskusta aikoo ajaa kaupoissa myytävän oluen laimentamista hallitusohjelmaan. Kanta on hyväksytty aiemmin keskustan puoluekokouksessa.

Puska tunnustaa, ettei hän ole keskustan alkoholipoliittiseen ohjelmaan ”ihan syytön”. Keskustalaiset käyttivät häntä asiantuntijana valmistellessaan kantaansa.

– Olen esittänyt aika pitkään –  ja myöskin keskustan johdolle puhunut –, että kun puolue kantaa huolta sekä kansanterveydestä, sosiaalikysymyksistä että kestävästä kehityksestä ja rakennepolitiikasta, niin tämä on kaikkea sitä. En ole ollut valmistelemassa tätä kantaa, mutta kyllä olen keskustan avainhenkilöille kantani esittänyt.

Alkoholipolitiikan kiristämistä Puska perustelee sen aiheuttamilla haitoilla. THL:n entinen pääjohtaja kertoo, että Suomessa kuolee vuosittain 3000 ihmistä alkoholiin, ja sairaalakäyntejä tulee kymmeniä tuhansia. Hän korostaa, että alkoholilla on merkittävä rooli, kun keskustellaan työurien pidentämisestä.

Puska huomauttaa, että hänen kantansa koskevat ennen kaikkea alkoholin vähittäismyyntiä. Ravintoloille hän olisi valmis myöntämään helpotuksia.

– Kyllä minä tunnen sympatiaa ravintoloitsijoita kohtaan, jotka sanovat, että ravintolaryyppääminen on valvottua ryyppäämistä. Sitä pitäisi tavalla tai toisella käsitellä helpommin. Ravintoloissa nautitun alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on vähentynyt. Olen valmis tähän suuntaan menemään. On ihan hyvä pointti, että se on valvottua juomista ja jos siihen saadaan vielä syömistä mukaan, niin se on hyvä juttu, Puska sanoo.

Keskustan ”keppanalinja” on herättänyt runsaasti vastareaktioita, ja sen on epäilty näkyvän negatiivisesti tulevissa kannatusluvuissa. Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto vitsaili Facebook-sivuillaan keskustan kannatuksen laskevan nyt 4,7 prosenttiyksikön verran – keskioluen tilavuusprosentin mukaan. Myös keskustan sisältä kantaa on arvosteltu.

– Mikään ei tietysti innosta keskustelemaan enemmän kuin nämä alkoholiasiat, Puska naurahtaa.

– Ketään ei kielletä ryyppäämästä. Ei tämä ole mikään kieltolaki, mutta kysymys on siitä että pitää irrottaa kaksi asiaa: toinen on alkoholistien hoito ja toinen on tämä alkoholipolitiikka, eli suomalaisten alkoholisoitumisen ehkäiseminen. Hoito on ihan oma problematiikka: se on kallista ja kuten Ilta-Sanomien toimittaja totesi, kun Koffin hevoset peitetään, niin ei sillä yhtään alkoholistia paranneta.

– Mutta alkoholipolitiikka tarkoittaa, että tämä meidän aika korkea kokonaiskulutus saataisiin laskuun. Se on rautainen laki, että mitä enemmän juodaan viinaa, niin sen enemmän on alkoholiongelmia. Ja nyt toisin kuin takavuosina, niin suunnilleen puolet alkoholista juodaan oluena. Se on tämä valtava keskioluen massakittaaminen, se asia.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tom Frank

Hyvää tässä on se, että asia tuli julki ennen vaaleja! Nyt voidaan katsoa paljonko kannatus laskee seuraavissa gallupeissa.
Pekka Puska, tämä Valtakunnan Ankeuttaja, voisi siirtyä jo eläkkeelle ja alkaa kiusata vaikka vaimoaan. Meitä suomalaisia hän on rääkännyt jo ihan tarpeeksi.
Suomella on edessä sen verran vaikeat ajat, että eduskuntaan tarvitaan osaavia ihmisiä eikä näitä yhden asian puusilmiä.

Ilkka Salo

Keskusta haluaa siis tappa Suomesta loputkin pienemmät vähittäiskaupat. Puska (kesk) oli ALKO:n hallituksen varapuheenjohtaja kun ALKO:n myymäläsijoittelu suosi mm. S-ryhmän Prismoja. Nyt mm. LIDL:n ja K-lähikauppojen kilpailu koetaan uhkana ja niistä pääsee toki näin osittain eroon, koska Ruotsin ja Suomen elintarvikekaupan rakenne ovat tyystin erilaiset ja Suomessa huomattavasti jo nyt elinkustannuksia nostaen keskittyneempi. Seikka mikä kiertyy välillisesti myös laajemmalle, siis lopulta vientiteollisuudenkin kilpailukyvyn ongelmaksi.

Pentti Westerholm

Kiistatta on tosiasia,että oluen lipittely aiheuttaa terveysongelmia.Puskan ehdostus ei ole aivan puskasta vedetty .Sillä varmasti on tervehdyttävä vaikutus pitkällä aikavälillä.Kohtuukäyttäjille ei alkossa käynti ole ylivoimaista.Siitä vain kokeilemaan Päätöshän ei ole ikuinen.

Jouni Kokkonen

Kiistaton tosiasia on myös se että ihan tavalliset särkylääkkeet aiheuttavat riippuvuutta ja saman verran kuolemia / vuosi kuin alkoholi. Olet siis valmis rajoittamaan myös niiden saantia, vai kuinka? Heikentämään niiden tehoa? Tai jotain? Näille käyttäjille ei apteekissa käynti ole tosiaan mitenkään ylivoimaista.

Jarmo Lius

En ole käynyt Alkossa paria kertaa enempää vuosikymmeneen. Niillä kerroilla oli tarve ostaa väkeviä. Jos olut, siideri, lonkerokeskarit siirtyvät kaupoista pois, niin sitten Alkon pitkäripaisen ovi käy ahkerammin. Varmaan tulee samalla ostettua mieluummin keskinkertaisen sijaan hieman väkevämpää. Lopputuloksena rajoitus taitanee vain lisätä alkoholin kulutusta.

Lumira Lumus

Puska kieltäisi siis normaalin elämän lääketieteen ja lääketeollisuuden tutkimuksen nimissä. Ihmisellä Puskan kieltäisi ihmisarvoisen elämän. Puska julistautuu ylipapiksi, jonka ehdoilla ihmisten pitäisi elää.
Puhuisi siitä kuinka paljon julkinen, Puskan opeilla toimiva terveydenhoito tappaa ja vammauttaa ja monesti syy laitetaan Alkon piikkiin. Puhuisi miten paljon lapsia on vammauttuu kun testauttaa heillä rokotuksia, onko filosofia vammauttaa ihminen jo lapsena, että saadaan pitkäaikaista ja vakituista koemateriaalia ja laitetaan kansalaisten maksettaviksi hoitokokeilujen vammat.
Kuinka paljon laitetaan THL:n rasva- ja muiden ravintosuositusten aiheuttamia sydän ja verisuonitauteja, rasvamaksoja yms salataan syyttämällä oluesta ja alkoholista johtuviksi.
Puskan ja THL:n opit leikauslistalle!

Juha Kuikka

Toivon sydämestäni, että Puska lisää pökköä pesään ja Sipilä tukee häntä näyttävästi. Tai toisaalta, kyllähän säälittävä takinkääntökin olisi ihan ok juttu.

Joten ei mitään hätää enää. Kepulien peli oli tässä.

Antero Moilanen

Tätä samaa lässytystä on käyty jo vuosikymmenet. Aina vaan ja uudestaan, tätä täytyy miettiä niin! Ja luovuttaa ei voi, koska mitäs tekoa tuollaisella Puskalla olisi, ellei hän voisi asijantuntea tätä asiaa aina ja ikuisesti, mitä tekoa olisikaan EHYT ry:llä, jos kansan havaittaisiinkin itseasiassa oppineen alkoholin käytön ihan itse? Nuo holhousihmiset on niin raadollista sakkia, että niiden ei pitäisi päästä mihinkään muualle, kuin hullujen kirjoihin diagnosoituina psykopaatteina.

jurpolukki jeeeesw

Eikös tää julistaja siellä laulumailla valistanut eläinrasvojen vaaroista ja tilalle vedyllä kovetettuja margariineja...tuloksena huonommin meni kuin vertailualueella Kuopion läänissä ja lisäksi Pohjois-Karjalassa diabetes jyllää muuta maata runsaammin. Tätä olut juttua on kiskottu eestaas ihan riittävästi. Hinta laatu suhde on Alkossa .. ostaapi sitten pullon kirkasta.

Sellaisia asiantuntijoita meille tarjolla.

Ritva Västi

Ei kukaan lähe ostamaan keskiolutta alkosta.Kyllä sieltä haetaan silloin väkeviä viinoja.Kyllähän suurin osa alkoholi kuolememisesta johtuu sekäkäyttäjistä ns pillerin käyttäjistä.mutta ne kirjataan alkoholi kuolemiin.En usko et kukaan pystyy juomaan keskiolutta humatilaan asti,mutta vessan käyttö kyllä lisääntyy,mutta humala tilaa sillä ei tule.

Mika Peltokorpi

Pekka puskalle: Viro, Viro, Viro. Ei S, K ja L. Viinit (ja viinat) voisi aivan hyvin yleis-eurooppalaisesti tuoda ruokakauppoihin. Suomi, Tanska ja Ruotsi ovat EU:n skandinaaviset poikkeukset tässä asiassa. Silti EU ei ryyppää itseään hengiltä. Eli missä ongelma?

Sami Kunnila

"Suomessa kuolee vuosittain 3000 ihmistä alkoholiin" Eli vähän reilut puoli promillea koko kansasta. Tuon verran kuolee alkoholiin jokatapauksessa, eikä nämä Keskustan esittämät toimenpiteet ainakaan vähennä tuota lukua. Saattaa jopa kasvattaa, kun ongelmakäyttäjät alkavat juomaan enempi alkoholijuomia korvaavia tuotteita. Ja eiköhän olisi jo aika hoitaa sairautta oireiden sijasta ja keskittyä hoitamaan sosiaalisia ongelmia, jotka pääsääntöisesti aiheuttaa alkoholiongelmia?

Jouni Kokkonen

Vale, emävale, tilasto, Puskan lausunto. Siinä se järjestys. Puskan aikanaan lanseeraamat voin ja kananmunien kiellot on jo tieteellisten tutkimusten valossa kumottu, mutta sitä ei Pekka Puska suostu uskomaan, kun kerran on sillain kerran sanonut niin sen täytyy olla totta, ja onhan se, Pekalle meinaan.

Tommi Laakso

Tulot valtion omistamalle Alkolle ennemmin kuin kauppaketjuille taitaa se oikea pointti olla. Virosta viis. Mitään saatavuuttahan tuo ei ainakaan isommilla paikkakunnilla rajoita ollenkaan, kun Alkot on aivan yhtä lähellä kuin kaupatkin... Paitsi tietty hieman huonommilla aukioloajoilla.