Perjantai 24.5.2019

Kohu III-oluesta: Juha Sipilä astui nyt esiin

Luotu: 
9.2.2015 17:46
Päivitetty: 
9.2.2015 17:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    - Emme tingi tavoitteestamme pienentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan, Juha Sipilä sanoo.
|

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi puolueen olutlinjauksesta noussutta kohua blogissaan.

- Tänään keskusteluun on noussut yksi keino, joka oli esillä jo vuonna 2013 hyväksytyssä alkoholipoliittisessa tavoitelinjauksessamme. On siis ilmeisesti vain yksi ongelma jäljellä: mikä on keppanan alkoholipitoisuus, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä laannuttelee kohua ja vihjaa, että linjausta voidaan muuttaa:

- Voin sanoa, että kaupassa myytävän oluen vahvuuden pienentäminen ei ole lähimainkaan Keskustan kärkihankkeita seuraavalla vaalikaudella. Emme tingi tavoitteestamme pienentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan. Olemme myös tietoisia siitä, että asia on EU-oikeudellisesti tulkinnanvarainen. Suomen kannalta on tärkeämpiäkin päätöksiä edessä kuin keskioluen laimentaminen, hän kirjoittaa.

Sipilä kritisoi suomalaista keskustelukulttuuria.

- Alkoholin kulutukseen voidaan vaikuttaa sen saatavuudella, hinnalla sekä mainonnalla. Mihin ikinäkään näistä puuttuu, tulee valtava älämölö.

- Käytävä keskustelu on tyypillistä suomalaista poliittista keskustelua. Esitettyjä keinoja ammutaan joukolla alas, mutta kukaan ei esitä mitään muuta tilalle. Tässäkin asiassa tarvitaan ratkaisuja eikä mitään tyhjää poliittista retoriikkaa, mikä ei ole auttanut ennenkään, hän jatkaa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi tänään Uudelle Suomelle, että puolue haluaa III-oluen pois ruokakaupoista. Linjauksesta nousi valtava kohu ja myös keskustan omat joukot ovat linjausta kritisoineet.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Horttanainen

EIKÖ SUOMESTA LÖYDY OIKEETA YRITTÄMISTÄ, NYT ON JA LÖYTYY TYÖTTÖMISTÄ VARMASTI ELÄMÄN KOKEMUSTA SEKÄ AMMATTILAISIA,MYÖS TIETO TAITOA,OLISI RUNSAASTI,POLITIKOILLE OLISI NYT SÄÄDETTÄVÄ TOIMINTA AIKA RAJA,EIKÄ KIERRÄTYSTÄ,SEKÄ EDUSTAJIEN LUKUMÄÄRÄ LASKEA PUOLEEN,MYÖS IKÄRAJAKSI 45 vuotta,PÄÄSTÄS EROON NÄISTÄ KAKARA JA JULKISUUDEN KIPEISTÄ HAIHATTELIJOISTA,NAISTEN MÄÄRÄ RAJOITTAA 5:teen.esim toim.joht.BERNER.1:NEN

Tom Frank

"- Alkoholin kulutukseen voidaan vaikuttaa sen saatavuudella, hinnalla sekä mainonnalla. Mihin ikinäkään näistä puuttuu, tulee valtava älämölö."

Juha Sipilä voisi miettiä johtuisiko tämä hänen mainitsema "älämölö" siitä, että Suomessa on jo yksi tiukimpia alkoholilakeja Euroopassa, mutta meidän terveysterroristeille sekään ei riitä.
Onko väärin jos suomalainen veronmaksaja toivoisi saavansa maistaa samaa vapautta kuin Eu-veljemme Euroopassa, kaikki ei halua asua helluntalaisten ja lestadiolaisten laatimassa Suomessa?

Dan Naumov

"Mihin ikinäkään näistä puuttuu, tulee valtava älämölö."

Niin. Koska siihen ei ole mitään helvetin aihetta. Samaan aikaan kun useassa maassa on loistavin tuloksin kokeilussa esim. kannabiksen käytön dekriminalisointi niin nämä Keskustan sankarit taitavat elää aivan jossain muissa maailmoissa.

Risto Apajalahti

Lukekaapa Sipilä ynnä muut keskustalaiset alla olevan linkin Ylen juttu Ruotsin ja Suomen eroista väkevien viinojen ja viinien kulutuksessa. Suomen alkoholiongelmat ovat alkoholistien juomien, Kossu ym. suuressa kulutuksessa, eikä suinkaan oluissa ja viineissä. Panostakaa suuntaan jossa Alkossa juokseminen käy tarpeettomaksi.
Puskan näköinen mies vie teitä ja koko maata harhaan, lopettakaa nyt hyvänen aika hänen väärien johtopäätöstensä kuunteleminen.

http://yle.fi/uutiset/erikoisia_nuo_ruotsalaiset__suomessa_ihan_toiset_v...

Tuomas Juntunen

Älämölö ja alkoholinkäyttö vähentyisi jos se ei olisi nykyisenlainen tabu Suomessa. Vapautetaan alkoholin myynti normaaleihin kauppoihin, kuten muuallakin on. Tällöin sitä on saatavilla jokapaikasta, eikä se enää ole niin "jännä" juttu. Samalla alkoholivero alas, jotta sitä ei tarvitse hakea "jännänä" juttuna Viron puolelta.

Toimii satavarmasti.

Niko Setälä

Odotimme EU:n eurooppalaistavan meidät - saimmekin korotetut maksut ja lisääntyneet säädökset.

Soinin uskonnollisesta suuntautumisesta kirjoitellaan silloin tällöin, mutta Sipilästä vaietaan täysin. Selvittäkää taustoja ja miettikääpä jos Sipilästä tulee pääministeri, niin kuinkahan eurooppalaista ja vapaata viinikulttuuria täällä aletaan harrastamaan...

Jouni Minkkinen

Kannatan myös ihmisille joiden painoprosentti on yli 10% normaalin, pakollista lihavuusleikkausta. Meitä ylipainoisia, itse mukaan lukien on aivan liikaa, ja terveydenhuollon kustannukset kasvavat koko ajan. Myös nuorten ylipaino on merkittävä riskitekijä johon on puututtava jo varhaisessa vaiheessa. Ylipainoiset lapset pitää saattaa valtiollisen Kasvatus- ja Koulutusviraston aktiivisuusleirille jossa opetetaan Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen valvonnassa terveen kansalaisen elintavat ohjattua ryhmäliikuntaa ja voimistelua unohtamatta. Aikuiseille jotka ovat läpikäyneet lihavuusleikkauksen on pakollista osallistua myös saman typpiselle leirille jonka järjestää valtiollinen Uudelleenkoulutusvirasto.

Kauko Horttanainen

ELIJAS OLET OIKEASSA.MUTTA KYLLÄ POLITIKOT KIERRÄTETÄÄN LIIAN KAUAN.NYT OLIS TYÖTTÖMIEN AIKA,.KUMMALLISIA OIVALLUKSIA POLITIKOILLA OLLUT JO 20 vuotta ja aina vaan toistaa vanhoja juttuja, MUTTA EIVÄT OLE KUITENKAAN VALMIITA SATSAAMAAN HOITOIHIN JOISSA OLISI AMMATTI HENKILÖ KUNTA.MUTTA POLITIKOILLA ON VARMASTI SUURI PÄIHDE ONGELMA,

Rauno Varis

- Alkoholin kulutukseen voidaan vaikuttaa sen saatavuudella, hinnalla sekä mainonnalla. Mihin ikinäkään näistä puuttuu, tulee valtava älämölö-

Juha Sipilän kannattaisi tarkistaa sadan vuoden ajalta milloin näihin puuttuminen on vaikuttanut niin, että Suomessa olisi alkoholiongelmat tukahtuneet.

Kiellot eivät ole tukahduttaneet sataan vuoteen suomalaisten juomista (kieltolaki alkoi v. 1919). Päinvastoin, ne ovat aiheuttaneet väärät tottumukset, juodaan kerralla paljon, kirkkaita ja nopeasti, "aina silloin kun sitä saadaan".
Alkoholista on tullut tabu, se on juurtunut kansakunnan piilotajuntaan.

-Esitettyjä keinoja ammutaan joukolla alas, mutta kukaan ei esitä mitään muuta tilalle-

Kyllä näitä on esitetty ja paljon. Jaana Pelkonen on antanut hyvän neuvon, "ei demonisoida alkoholia". Se ei taida vain uskovaisille kelvata, eihän? Siitä voisi aloittaa, lopettaa se alistaminen. Mielummin valistamalla kuin alistamalla.

Ilkka Salo

Juuri näin. Näitä konsteja on yritetty viimeiset 100-vuotta ja tuloksena on vain konttikaupalla tutkimuksia ja palanutta rahaa.

Eikö asenteilla ole mitään merkitystä? Miksi tappaa yrittäjyys ja kyläkaupat sen sijaan, että puututtaisiin todellakin ongelmiin?

Keskustan ja Sipilän linja on valitettavasti monopolien puolustamista niin sote-yrittäjyyden hankaloittamisessa kuin elintarvikeketjussa.

Jarmo Lius

Olin jo mieltänyt ruksata Keskustan numeron lappuun, koska biotalous, järkevät elämänarvot ja NATOn torjunta houkuttelevat ruksaamaan.

Sitten Sipilä ilmoitti ettei sulje pois NATO jäsenyyttä. Tämän jälkeen alkoi arveluttaa mitähän Keskusta oikein ajaa. Sitten tuli tuo tyrmäys isien omalle vanhempainvapaan ohjelmalle. Ja nyt Keskusta aikoo pakottaa koko kansan siirtymään väkevien käyttöön marssittamalla kansan Alkoon.

Taitaa Keskusta pelätä vaalimenestyksen mukanaan tuomaa poliittista vastuuta, niin on parempi pudotella ylös noussutta kannatusta tyhmillä kannanotoilla?

No enpä taida ruksata Keskustan numeroa. Vai?

Veikko Kuivanen

"Biotalous" se vasta onkin syy äänestää Kepua. Biotalous tarkoittaa satojen miljoonien eurojen tulonsiirtoa tuulivoiman tuottajille, kun yhteiskunta maksaa tuotantohinnan ja markkinahinnan välisen erotuksen. Tuulivoimaloita saa pystytellä ilman riskiä minne tahansa näköalapaikalle ihmisten iloksi ja lintujen surmaksi viuhumaan. Paitsi että tuulivoimasta ei ole mitään iloa kovimmissa pakkasissa, kun tuulta ei silloin yleensä ole. Silloin tarvitaan hiilivoimalla tuotettua säätöenergiaa. Luonto kiittää.

Toinen "bioenergian" muoto Keskustalle on turpeen poltto, joka keskustalaisten silmälasian läpi on uusiutuvaa energiaa. Ainoastaan 99 % alan tutkijoista on tästä päinvastaista mieltä, koska turpeen muodostuminen kestää satoja tai jopa tuhansia vuosia.

Kolmas "bioenergian" idea on maksaa rahaa siitä, että metsänomistajat saavat risut ja pikkupuut energiakäyttöön. Senkin toimenpiteen ainoa idea on nostaa puun hintaa (etu maanomistajille, haitat metsäyhtiöille), koska Keskusta pitää aina ns. omiensa puolta. Kepu on lestadiolaisten metsäkeisareiden ja pikkukuntien poliittisen eliitin puolue, jonka olemassaolon tarkoitus on kerätä rahaa kannattajilleen. Suomen eniten valtionosuuksia saavat kunnat ovat 90-prosenttisesti keskustalaisia, kun taas maksajakunnista sitä ei ole yksikään. Noh, Kuopiossa sentään valtuustossa Kokomuus ja Keskusta jakavat suurimman puolueen paikan.

Keskustan bioenergiavillitys maksaa jo nyt satoja miljoonia. Rahaa se ei ole tuonut kuin Mauri Pekkarisen vävypojalle ja tämän kollegoille, tuulimylly-yrittäjille. Valtio maksaa tukea näille tuulihatuille tukea 200 miljoonaa vuodessa vuosikymmenen loppupuolella, kiitos Pekkarisen. Jo tänä vuonna tuki on 100 miljoonan verran. Riskitöntä "yrittämistä" valtion tuella, kiitos vain.

Matti Motti

Sitten voisi tarkistaa perusasiat: III olutta ei ole ollut vuoden 1994 jälkeen eikä keppana ole oluen arvoinen nimitys.

Pitikö tässä tukea kotimaisuutta vai ranskalaisia viinejä?

Sama se, siirto aiheuttaa siirtymän vahvempiin ja postimyyntiin.

Mahtaako se alkoholihaittojen tilastokaan pitää paikkansa?

Veikko Kuivanen

Aktiivinen löytää netistä tiedon alkoholin ensi- tai toissijaisesti aiheuttamista 350.000 hoitopäivästä vuodessa. Kun tämä kerrotaan sisätautien hoidon 600 euron päivähinnalla, päästään 210 miljoonan euron vuosikuluihin.

Alkoholiveron tuotto valtiolle on 1,4 miljardia vuodessa. Lisäksi Suomessa maksetaan arvonlisäveroa alkoholiverotetusta hinnasta, eli veroa verosta, joten alkoholi tuo verotuloja yhteiskunnalle 1,7 miljardia, yli kahdeksankertaisesti noihin hoitokuluihin verrattuna.

Nita Hillner

No voi, tulipa iso haloo tästä ? Minulle henkilökohtaisesti ei merkitse paljonkaan. Otan viikonloppuna kakkosolutta (pidän kakkosesta enemmän) tai lasin punaviiniä ruoan kanssa. Viinit voisi kyllä siirtää kauppaan, ei tarvitsisi käydä alkossa :)

Olen enemmän huolissani Keskustan muista päätöksistä kuin tästä olut-jupakasta. Tietenkin saattahan tässä nähdä jotain Keskustan ideologiasta. Pienet kaupat maaseudulla voivat joutua vaikeuksiin, mutta nehän eivät ole maanomistajia. Keskustan valta-asema ei ole yleensä tienyt mitään hyvää palkansaajille. Olen tästä huolissani koska olen palkansaaja, joka myös on yrittänyt vähän säästää vanhuuden varalle.

En pidä siitä että hyökätään toisen uskonnollisuutta vastaan vaikka Sipilä keskustalainen onkin. Jokainen uskoo tavallaan, itsekin olen pohtinut katoliseen kirkkoon liittymistä.

Silloin kun uskontoon liittyy ideologisia ääri-ilmiöitä, niitä pitää kritsoida ja jopa estää tietyn toiminnan. Äärimmäinen esimerkki on vaikkapa ISIS. Vaikka tuskinpa Isiksen ideologit järin uskonnollisia on, he käyttävät vain uskonnollista retoriikkaa, joka vetoaa tiettyihin ihmisiin. Mutta oluen kieltäminen ei kuulu uskonnon ääri-ilmiöihin :) Vai mitä?

Ilkka Salo

"Alkoholin kulutukseen voidaan vaikuttaa sen saatavuudella, hinnalla sekä mainonnalla." Niinkö? Siis kieltää myös mainonta. Asenteilla ei siis ole mitään vaikutusta?

Eikö todellakaan ole sitten 1920-luvun mitään muuta keinoa keksitty kaikista ministeriöiden ja yliopistojen tutkimuksista huolimatta. Siis tähänkö on kaikista tutkimuksista huolimatta päädytty? Toistamaan samaa mitä 100 vuotta sitten. Tappamaan loputkin kyläkaupat ja hypermarkettien ja Alkon kilpailijat.

Nita Hillner

Tupakka aiheuttaa monille kroonisen keuhkoahtaumataudin (COPD) ja/tai keuhkosyövän. Mutta myös sydän-aivo- ja verisuonitauteja. Tupakoiva veljeni kuoli keuhkosyöpään jo 37 vuotiaana. Äitini sairasti viimeiset 20 vuotta COPD;tä, keuhkot toimivat enää noin 25%. Hengittäminen oli erittäin raskasta. Lopulta hän kuoli äkilliseen aivoverenvuotoon koska joutui myös suonitukosten takia käyttämään verenohennuslääkkeitä. Pidän tupakkaa haitallisempana kuin kohtuullista alkoholinkäyttöä.

Timo Jokinen

Kepu ilmeisesti kaipaa Kekkosen aikoja jolloin Suomessa puututtiin kaikenlaisiin asioihin. Jos poliitikoilla on aikaa miettiä miten rajoitettaisiin keskioluen juontia, on syytä miettiä mihin Suomi tarvitsee tällaisia poliitikkoja. Keskittykää Suomen työllisyyden ja viennin parantamiseen ja antakaa ihmisten itse päättää mitä he juovat, milloin ja mistä he juomansa ostavat. Alkoholi ongelman ratkaisu lähtee perheistä, mitä lapsille opetetaan pienestä lähtien, syömään terveellisesti ja juomaan kohtuullisesti, oli se sitten maitoa, limsaa tai vanhempana alkoholia.

Timo Lustig

Tämä on kyllä omaan jalkaan ampumisen Suomen ennätys! Keskustapuolue haluaa näköjään muuttaa veret seisauttavaa vaalivoittoa enteilevän gallupsuosion suoraan ja kertalaakista rökäletappioksi!

"Sipilä kritisoi suomalaista keskustelukulttuuria.
- Alkoholin kulutukseen voidaan vaikuttaa sen saatavuudella, hinnalla sekä mainonnalla. Mihin ikinäkään näistä puuttuu, tulee valtava älämölö."

Minä kritisoisin mieluummin suomalaista alkoholipolitiikkaa, joka kuvittelee, että vain noilla kolmella keinolla voidaan vaikuttaa. Tämä tulee nyt varmasti yllätyksenä, mutta on olemassa muitakin keinoja. Miten olisi esimerkiksi asennekasvatus, pyrkimys saada kansa suhtautumaan alkoholiin Keski-Eurooppalaiseen tyyliin luonnollisena asiana, eikä lähtökohtaisesti ongelmana. Kyllä alkoholistakin saadaan ongelma, kun alkoholipolitiikka on tätä kieltolameininkiä, josta naurettavimmat näytöt on hiljattain saatu panimoiden mainostölkkien ja rekkojen kylkien peittoon maalauttamisina.

Sillähän se alkoholiongelma ratkeaa, että lakaistaan kaikki maton alle ja pannaan pullot piiloon. Veikko Huovisen tekstiä lainaten "Saatana, sanoi Aaretti hämmästyneenä. Sillälailla, lisäsi hän vielä!"

Lasse Liemi

tämä avaus kertoo sen mikä meitä odottaa kun kepu astuu remmiin. sama vanha ajattelutapa, samat vanhat naamat, samat vanhat iltalypsyt. puolue ei ole uudistunut, vaikka puheenjohtaja on vaihtunut.
onnea suomen kansa ! sitä tarvitaan..

Paavo Kervinen

"- Käytävä keskustelu on tyypillistä suomalaista poliittista keskustelua. Esitettyjä keinoja ammutaan joukolla alas, mutta kukaan ei esitä mitään muuta tilalle."

Ehkä muut eivät näe syytä samanlaiselle kommunistipolitiikalle? Vau, Sipiläkin on täysi pipipää.

Niko Setälä

Etelän Median juonia; heitetään kansalle keppana-keskustelu eikä kukaan enää muista että maan talous on syöksykierteessä...

Nita: ei hyökkäyksiä uskomuksia kohtaan, mutta olisi myös huomattava että uskonnolliset ideologiat (muutkin kuin ääri- ja lahko sellaiset) peilaavat ihmisen maailmankuvaa, asenteita ja näistä syntyviä ajatus- ja ratkaisumalleja. Näitä ei ole juurikaan Sipilän osalta avattu, vaikka miehestä ollaan tekemässä valtion päämiestä...

Kalle Jokiniemi

Jotenkin tästäkin keskustelusta kuvastuu suomalaisen olut-/juomakulttuurin ongelma. Eivätkö ihmiset tajua (retorinen kysymys), että se myös se nykyään kaupasta saatava 4,7 prosenttinen "olut" on jälkikäteen laimennettua tavaraa. Ja keskimäärin kaikki Suomessa kaupassa myytävät oluet maistuvat kuralta tämän laimentamisen johdosta. Tästä voidaankin vetää loogisesti johtopäätös, että kun kerta pilataan oluiden maut joka tapauksessa vedellä ja suodattamisella, ei sillä prosentilla ole väliä.

Ellei asiakkaan ainut tarkoitus oluen ostamiselle ole nopeat kännit... Joka tapauksessa nopeat kännit voi vetää laimeammallakin oluella, jos sitä tahtoo. Ja kun vero menee kait alkoholiprosentin mukaan, niin varmaan se prosenttia per euro suhde pysyisi lähes entisenkaltaisena. Ja kun tavaraa kärrätään entistä suurempia määriä, kuljetusyrittäjät ovat tyytyväisiä, ja se kesämökin kyläkauppiaskin voi pistää muutaman "pinnan" enemmän väliin kun hinta per pullo on pienempi..

En näe keskustan esityksessä mitään pahaa. Se ehkä vähentäisi kännin takia juovien "haittavaikutuksia", mutta ohjaisi järjellä juovat alkoon tai ravintolaan, joissa oluita voidaan myydä lantraamattomina luonnollisella käymisteitse saadulla alkoholiprosentillaan. Parempien oluiden pariin :)

Toki blondin kosto 360 asteen käännös olisi toki poistaa kaikki rajoitukset tai ainakin nostaa kaupan prosenttiraja "riittävän ylös" kaikille käymisteitse tehdyille tuotteille, mutta sitä tuskin nähdään tässä maassa. Ikärajan voisi samalla nostaa vaikka 19 vuoteen, olisi vähän hankalampi lasten löytää trokareita.

Optimi-tilanne olisi, jos Suomessa lakattaisiin tyystin oluiden kategoriointi alkoholiprosenttien mukaan, koska se johtaa teolliseen veden alkoholisointiin, jota nykyään kaupassa "keskikaljana" myydään. Se onko tämän aineen alkoholiprosentti 3,7% vai 4,7% ei muuta sitä millään tavalla paremmaksi.

Keskustan ehdotusta kategorioisin jonnekin hyvää tarkoittavan ja irrelevantin välimaastoon. Itse en revi pelihousuja tämän takia.

Sitten vielä niille jotka ihmettelevät miksi keskusta tuli tämän kantansa takia esille juuri nyt... Noh, ilmiselvästi Keskusta ei millään tavalla tätä asiaa julki juuri nyt ole tuonut vaan iltapäivälehdet ovat ikivanhan asian äkänneet hiljaisen uutispäivän täytteeksi. Nyt voidaan sitten polleasti olla tuohtuneita median edustajia kun Sipilä ei suoraan vastaa kysymyksiin ja kun puolueen edustajat ovat kierteleviä kun tivataan tiukasti keskikaljaprosenteista. Toivon mukaan keskustelu mediassa kääntyy pian takaisin talouteen, siellä ne oikeat ongelmat ovat.

Markku Lehto

Pitkään saatiinkin odottaa keskustan ulos tuloa konkreettisissa asioissa.

No nyt tultiin sitten esiin. Maa velkaantuu 7 - 8 miljardia vuodessa ja tässäkö on kepun vastaus siihen ? Kaljan laimentamisellako velkaantuminen pysäytetään ?

Mitähän sieltä seuraavaksi ilmoitetaan ? Tukkipuut silpuksi ja voimalan pannun alle varmaankin. Silläkö puun jalostuksen "high-tech:lla" saadaan tukiaisten avulla puun hintaa keinotekoisesti nostettua. Tuulimyllytukiaisten puuhamiehenä tunnettu Mauri Pekkarisella lienee jo piirustukset valmiina tulevalle hallituskaudelle uusista tukiaisautomaateista. Tietenkään niistä ei ennen vaaleja vielä kerrota. Piirustukset pidetään vielä visusti puoluetoimiston pöytälaatikoissa. Nyt ennen vaaleja näytetään näköjään paneuduttavan aivan muuhun "olennaiseen".

Tukiaisillako , kaljaa laimentamalla ja tukkipuuta polttamalla tämän maan vienti saadaan vauhtiin ja verotulot kasvamaan ? Kyllä - jos keskustalta kysytään.

Timo-Pekka Mustakallio

Suomalainen alkoholipolitiikka on jännä keskinäisriippuvuuksien verkko jossa niin auttaja kuin autettavakin mahdollistavat toisensa olemassaolon, jopa ruokkivat toisiaan. Tähän pitäisi rohkeasti etsiä uusi, järkevän ja vastuuntuntoisen enemmistön tarpeita palveleva ratkaisu. Ei voi olla, että pieni vähemmistö saa jatkaa ikuisessa kaksoiskierteessään ilman toivoakaan tuloksista, pienen kuoron huutaessa hallelujaansa kiritykseksi.

Sipilä tuli paljastaneeksi, ettei hän ole se visionääri jota maamme kaipaa.

Atso Eerikäinen

Japanissa 30 vuotta sitten sai sakea, viskiä ja olutta automaateista, joita oli joka korttelissa. Alaikäisten (alle 20v.) takia alkoholiautomaateista luovuttiin. Joka ainoassa ruokakaupassa on saatavana laaja valikoima olutta, viiniä ja väkeviä juomia kaikkialta maailmasta kolme-neljä kertaa halvemmalla kuin Suomesta. Viskiä saa jopa neljän litran kanistereissa samalla hinnalla kuin Suomessa 700 ml. Kassalla tarkistetaan, että ostaja on täysi-ikäinen eli yli 20-vuotias.

Yksityisiä viinakauppoja on runsaasti, pienimmässäkin kylässä. Viinakauppojen valikoimat ovat monipuolisemmat kuin ruokakaupoissa ja hinta useimmiten halvempi.

Lopuksi on todettava, että juoppoja et näe 35 miljoonan asukkaan Tokiossakaan. On häpeä olla julkisesti juovuksissa. Täällä ymmärretään myös, mitä on kohtuus ja lähimmäisten huomioon ottaminen. Ei sitä neljää litraa viskiä tarvitse yhden ihmisen juoda yhdessä illassa. Sen voi jakaa koko firman porukalle hanami-piknikillä (kirsikan kukintaa katsellessa).

Tauno Roto

1) Kun siirrytään samaan prosenttiin kuin Ruotsissa nyt jo on, niin seurauksena on laskennallisesti noin 350 kuolemaa vähemmän kuin nykyisellä prosenttimäärällä.
Prosenttimääriä nykyisellä tasolla pitämällä kansamme tappaa vuosittain tuon verran enemmän kuin prosentteja laskemalla.
2) Alkoholin haitat yhteiskunnallemme ovat kansantaloudellisesti erilaisista laskentatavoista riippuen noin 4 - 15 miljardia euroa tappiota. Tällä summalla kansantaloutemme kestovajetta voi hyvin paikata.
3) Tässä pari selkeätä tutkimuksiin perustuvaa lukemaa. Järki puhuu alkoholin käytön vähentämisen puolesta ja tavoitteeseen rohkeasti ryhtymisen puolesta.
4) Kansamme keskuudessa on haitan suuruudesta riippuen noin 100.000 - 400.000 ihmistä jotka kärsivät siitä että joku heidän lähipiirissään käyttää liiaksi alkoholia.
Myös tämä inhimillinen puoli puoltaa ongelmaan tarttumisen puolesta.