Perjantai 24.5.2019

Tässäkö selitys olutraivolle? – ”Ikiaikainen kysymys”

Luotu: 
12.2.2015 10:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Alkoholi ”symboloi yksilönvapauden ja yhteiskunnan kontrollin suhdetta”, arvioi kokoomuspoliitikko.
|

Keskustan III-olutlinjauksen kohun taustalla on perustavanlaatuinen yhteiskuntafilosofinen kysymys, arvioi kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri Ville Valkonen Puheenvuoro-blogissaan.

Valkosen mielestä oluesta nousi valtava kohu siksi, että alkoholi ”symboloi yksilönvapauden ja yhteiskunnan kontrollin suhdetta”.

- Alkoholi sekä siihen liittyvät moraaliset ja yhteiskunnalliset näkemykset ja vahvat tunteet ovat eräs parhaita symboleja ikiaikaiselle yhteiskuntafilosofiselle kysymykselle: missä määrin yhteiskunnan tulee rajoittaa yksilön elämää? Kuka saa ja osaa päättää, miten ihmisten kuuluu elää? Nämä kysymykset ovat politiikan ydintä, Valkonen analysoi.

Valkonen näkee olutkohun erityisesti keskustan ja kokoomuksen välisenä poliittisena taistona.

Hän toisaalta ymmärtää keskustan linjausta ja huomauttaa, että puolueiden johto on aina keskimääräistä ideologisempaa kuin kansalaiset keskimäärin. Valkosen mukaan olutlinjan peruuttaminen oli keskustan puheenjohtajalta Juha Sipilältä reaalipolitiikkaa.

- Arvomaailmaansa ehdottomasti toteuttava puolue on äkkiä entinen puolue. Harva yksittäinen tavoite on millekään puolueelle niin tärkeä, että siitä ei  olisi mahdollista joustaa, jos yleiset vaikutusmahdollisuudet vaarantuvat, Valkonen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sauli Harju

No mitä luulivat että tapahtuu kun tässä maassa otetaan kaikki vapaudet pois. Poliitikkojen pitää alkaa jo keskittymään tärkeempiin asioihin kuin alkoholiin. Kokoomus otti miljardeja velkaa että voidaan maksaa kreikan velat ja nyt siihenkään ei uskalleta sanoa mitään. Milloin eduskunta alkaa korjaamaan omia virheitä ?