Torstai 23.5.2019

Myllytys kansanedustajien ”liian pienistä” palkoista: ”Pölhöpopulismia”

Luotu: 
13.2.2015 17:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskuntavaalehdokas Sanna Marin (sd.) lupasi lahjoittaa 10 prosenttia kansanedustajan palkkiostaan ”yhteiseksi hyväksi”, jos tulee valituksi eduskuntaan. Arkistokuvassa Sanna Marin ja kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

Vihreiden nuorten entinen puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas Maria Ohisalo lyttää eduskuntavaaliehdokas Sanna Marinin (sd.) lupauksen ”pölhöpopulismiksi”.

– Hän [Marin] lupaa tullessaan valituksi kansanedustajaksi lahjoittaa tuloistaan 10 prosenttia yhteiseen hyvään. Samaa ovat ehdottaneet eräätkin politiikassa mukana olevat. Pölhöpopulismia, Ohisalo kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Marin ihmetteli aiemmin tänään perjantaina kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) mielipidettä, jonka mukaan kansanedustajan 8000 euron kuukausipalkkio on liian pieni.

– On selvää, että tavalliset ihmiset pitävät näitä sammakoita suustaan päästäviä poliitikkoja todellisuudesta vieraantuneina ja kiittämättöminä. Niin pidän minäkin, Marin kirjoitti blogissaan.

Samalla hän lupasi lahjoittaa 10 prosenttia kansanedustajan palkkiostaan ”yhteiseksi hyväksi”, jos tulee valituksi eduskuntaan.

Ohisalon ja Marinin keskustelu jatkui mikroblogipalvelu Twitterissä.

 

 

–Kiinnostaisi tietää, mikset leimannut Oras Tynkkystä (vihr.) pölhöpopulistiksi eurovaaleissa? Marin kysyi Ohisalolta Twitterissä.

–Kukin tehköön rahoillaan mitä lystää. Poliitikon pitää päättää isoist linjoista&muutoksista, Ohisalo vastasi Marinille.

Ohisalo korostaa blogissaan, että Marin ja muut poliitikot saavat toki käyttää omaa rahaansa miten parhaaksi näkevät, mutta yhteiskunnan ja sen heikompien jäsenten kannalta tärkeät palvelut eivät saa perustua tämäntyyppiselle hyväntekeväisyydelle.

Ohisalo nostaa esiin Suomen leipäjonot.

– Miksi, koska osa julkisen sektorin vastuusta heikoimmista huolehdittaessa on siirtynyt hyväntekeväisyyden varaan. Vähävaraisten ruoka-avustukset perustuvat käytännössä täysin lahjoituksiin: heidän jokapäiväinen leipänsä ei ole yhteiskunnan vaan lahjoittajien hyväntahtoisuuden varassa.

Keskustelu kansanedustajien palkoista käynnistyi Uuden Suomen blogipalvelussa Puheenvuorossa.

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) kertoi Reetta Rädyn ja Ville Blåfieldin kirjoittamassa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi, että kansanedustajan 8000 euron kuukausipalkkio on riittämätön.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Asiasta kolmanteen.
Hra. A.Stubb on merkittävä henkilö.
Hän lanseerasi suomenkieleen uuden termin Kreikan ensimmäisen tukipaketin jälkeen jo vuonna 2011:
"Nyt asiat Kreikassa kuin muuallakin ovat kunnossa.
On pölhöpopulismia väittää jotakin muuta."

Juha Tolvanen

Hei suomalainen! Älä ole pölhö/populisti. Älä äänestä vanhaa "tuttua". Katso tarkasti mitä eduskuntaan pyrkijöiden asialistaan kuuluu. Suodata sieltä pois hunaja sekä katsele lopputulosta. Kysyin kerran eduskuntaan pyrkivältä " uskotko, ettei sinusta tule tahdotonta puolueen napinpainajaa, jos pääset eduskuntaan". Hän pohti hetken ja sanoi sitten "voi olla että siellä muuttuu napinpainajaksi". Hän oli rehellinen. Hänestä tulikin harmaa rivimies eduskuntaan. Miksi ja ketä äänestät?
Palkkakeskusteluun: Mielestäni nyt ei ole ansaittu palkkoja, tekemisen nälkä loppunut kun ollaan päästy isoon taloon. Katso edes kyselytuntia, vanhat konkarit siellä välihuutelijoina, tyhjiä paikkoja, vaeltelijoita ja puhelimen/tabletinnäppäilyä...

Juha Tolvanen

Huomasiko joku tämän lehtijutun? Sokeiden, rottinkikalusteiden tekijöiden valtionavun epääminen. Toiminta on kuulemma yritystoimintaa. " Maailma on tällainen"- kommentti oli kylmää jäävettä. Nyt ollaan kyllä niin hakoteillä. Oliko se niin, että puoluetukea maksetaan vuodessa n. 37 miljoonaa? Kyllä meneekin tosi tarpeeseen...

Martti Kosonen

8.000,- kuukaudessa riittää vain piiperöille ja surkimuksille, joiden taidot eivät riitä minulle. Parempi olisi olla 100 kansanedustajaa ja palkka tuplaksi, mikä tehostaisi toiminntaa ja houkuttelisi laadukkaampaakin väkeä ehdolle.

Veikko Kuivanen

Toimittaja oikoo taas mutkia. Kirjassa Sampsa Kataja ei ole sanonut, että kansanedustajan palkka olisi riittämätön. Kataja ei ole vaatinut palkankorotusta. Kataja ei ole "halunnut" lisää palkkaa, koska on kansanedustajaksi ryhtyessään tiennyt palkkatason ja on nyt luopumassa vapaaehtoisesti kansanedustajan tehtävistä.

Se mitä Kataja sanoi – ja mitä hänen ei olisi monien mielestä pitänyt sanoa – on se, että nykyinen palkkataso karsii kansanedustajaehdokkaiksi pyrkivien määrää. Esim. lääkäreissä, asianajajissa, yritysjohtajissa, erikoisasiantuntijoissa, rahoitusalan asiantuntijoissa, tuotekehittelijöissä jne. on paljon ihimisiä, joiden ei taloudellisista syistä kannata asettua ehdokkaaksi. Ja tottahan se on.

Sen sijaan esim. poliiseille tai kaupan kassoille kansanedustajaksi pääseminen on pieni lottopotti.

Pentti Westerholm

Kataja ilmeisesti ei ole ymmärtänyt demokratian perusolemusta.Kansanvaltaisen eduskunnan jäseneksi voidaan äänestyksen perusteella otaa kuka tahansa nuhteeton suomen kansalainen.Rahalla ei eduskunnan päätöksentekoa saa tehokkaamaksi.Asiantuntijoita tarvitaan ja heitä voi kyllä nykyistä enemmän käyttää hyväksi.Eduskunnan päätökset ovat poliittisia ja joskus sen mukaisesti tyhmiäkin.