Keskiviikko 23.1.2019

Minimitukien pitäisi olla Suomessa vähintään 970 €/kk: ”Tärkeä epäkohta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2015 12:34
Päivitetty: 
14.2.2015 13:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset minimituet ovat liian pieniä, kertoo Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea.
|

Faktakulma

Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea käsittelee Euroopan sosiaalisen peruskirjan nojalla tehtyjä kanteluita.

Komitea koostuu 15 riippumattomasta asiantuntijasta.

Lähde: Ulkoasiainministeriö

Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää hyvänä, että Suomelle annettiin nuhteluita liian pienistä minimituista.

Suomen Sosiaalioikeudellinen seura (SSOS) teki kantelun aiheesta Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle, joka moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi.

–Onnittelen Suomen Sosiaalioikeudellista seuraa, että voitti tärkeän jutun ja sai huomiota tärkeälle epäkohdalle! Hiilamo kommentoi Uudelle Suomelle.

Neuvoston sosiaalinen peruskirja edellyttää, että etuuksien miniminäärien täytyy olla vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanituloista. Suomen kohdalla tämä tarkoittaa noin 970 euroa kuukaudessa.

Voiko Suomessa pärjätä alle 970 eurolla kuukaudessa, Heikki Hiilamo?

–970 euroa voisi riittää minimitoimeentuloon jos asuminen olisi ilmaista, Hiilamo vastaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ulkoministeriön mukaan yksittäisen etuuden taso ei ole hyvä mittari tuen riittävyydelle, koska Suomessa toimeentulo voi koostua esimerkiksi työmarkkinatuesta, asumistuesta ja toimeentulotuesta. Lisäksi julkisilla terveyspalveluilla ja reseptilääkkeillä on omat maksukattonsa, jotka rajaavat asiakkaan terveydenhuoltokustannukset kohtuulliselle tasolle.

Faktakulma

Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea käsittelee Euroopan sosiaalisen peruskirjan nojalla tehtyjä kanteluita.

Komitea koostuu 15 riippumattomasta asiantuntijasta.

Lähde: Ulkoasiainministeriö

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Toni Hiltunen

Työmarkkinatuki+asumistuen rippeet kyllä. Miten tässä nyt paisutellaan, että monista eri lähteistä koostuva toimeentulo. Itse sain 2008 työttömyystukea 410€/netto ja asumistukea 200€/netto ja toimeentulotuen osalta ajettiin luudan kanssa ulos.

Jouko Heyno

Hiilamo ei ilmeisesti tunne sen enepää lakia kuin mediaanituloakaan. TOimeentulotuki yksinäiselle on nykyisn noin 440 euroa/kk PLUS ASUMISKULUT!!! Tuo tekee normaaliasiakkaalle jo nyt selvästi enemmän kuin Hiilamon esittämä.

Eliittimme on osoittanut olevansa täysin vailla ymmärrystä maan todellisuudesta, joten tämäkään ei yllättänyt.

Henrik Ojala

Väärin. Toimeentulotuki on nykyään 480€. Asumiskuluihin hyväksytään 680€. Yhteishuoltajuudessa jossa lapset eivät asu tuensaajan luona, pääkaupunkiseudulla voi asua yksiössä + 480€ kuussa. Jos on esim. kaksi lasta, niin mihin ajattelit laittaa kaikkien sängyt?

Jouko Heyno

Laki toteaa yksiseitteisesti: "kohtuulliset asumiskulut". En tiedä, mistä tuo 680 € on peräisin, mutta lakiin se ei perustu. "kohtuullinen" ei
tarkoittaa sellaista vuokraa, jolla asuntoa ei saa.

Lainsäädäntö nimenomaisesti määrää, että MITÄÄN lain kanssa ristiriidassa olevaa ohjetta, esim. lautakunnan tai esimiehen ohjeistusta, EI SAA SOVELTAA KÄTYÄNTÖÖN, vaan moiseet pitää jättää huomiotta. Muutoin viranhaltija syyllistyy virkarikkeeseen tai -rikokseen.

Päivi Tyni
Vastaus kommenttiin #21

Näin Tampereella:
"Kohtuulliset vuokramenot kuukaudessa ovat:
yhdeltä henkilöltä 550 euroa
kahdelta henkilöltä 660 euroa
kolmelta henkilöltä 750 euroa
neljältä henkilöltä 830 euroa
viideltä henkilöltä 900 euroa
kuudelta henkilöltä 1 000 euroa
seitsemältä henkilöltä 1 080 euroa
kahdeksalta henkilöltä 1 160 euroa"
Lähde : http://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-to...

Jyrki Paldán

1400€ kaikille perustuloa niin päästään maailman ensimmäisen maana eroon köyhyydestä kokonaan. Kun se vielä rahoitetaan progressiivisellä verotuksella, tulee vähäpalkkaisestakin työstä kannustavaa kun palkan saa lähes kokonaan käteen ilman pelkoa karensseista.

Kalle Paronen

Kun nää jätit haluu meille myydä paskaansa (mikä nyt muoto vaan) niin ois oikeesti ees kohtuullista että olisivat rehellisiä. En tajuu miten voi eu (nyt eu koska ei omaa rahapolitiikkaa suomella) kasvaa ku ei oo kysyntää ja ihmisillä ei oo rahhooo.

Kertokaa joku tyhmälle?

Nii oliks tää vaan liittovaltio fantsuttelu tj

Jyrki Paldán

Ei ole edes teoriassa mahdollista ettei suhteellisen köyhyyden poistamiseen olisi varaa. Köyhyydellä kun tarkoitetaan suhteellista köyhyyttä, joka tarkoittaa 60%:ia maan mediaaniapalkasta. Siis täysin riippumatta siitä miten hyvin maalla menee, aina on varaa päästä eroon köyhyydestä.

Absoluuttisen köyhyyden raja taas on 2€/pv ja sen taittamiseen ei välttämättä ole varaa. Suomessa sitä ei tosin ole esiintynyt sitten 50-luvun.

Ulla-Kristiina Salmi

Itse saan eläkettä 951e/kk ja asun yksin. Siitä on maksettava kaikki. Ison omakotitalon menot, kun ei sitä saa täällä myytyäkään. Pärjään, kun en osta vaatteita, en tupakoi, enkä juo alkoholia. Säästän vettä, sähköä, ja asun alle 20 asteen asunnossa.

Osmo Marttila

Kyse on siitä että vaikka henkilö on pakotettu työmarkkinoiden ulkopuolelle on hänellä sama oikeus ihmisarvoiseen elämään kuin kaikilla muillakin. Tähän tarvittava kuukausittainen rahamäärä on varsin helppo laskea - siinä on minimi toimeentulo.

Kyse on siitä että onko Suomi sivistysvaltio vai ei.

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ollut Esko Ahon hallituksen jälkeen . Nuo leikkasi tuet ja teki lait ja normit tuille jotka on vieläkin voimassa 1994 jälkeen.Kepu/kok huononsi vielä lisää noita tukia -08-10
Leikkaamalla 20%-40% toimeentulotuesta jos ilmainen orjatyö ei kelpaa.
Satakomitean sosiaaliturvan uudistuksella tehtiin toimeentulotuki vastiikkeelliseksi VAIN työttömille,jolta oli jo viety kelan muut tuet jo-94.Lapsilisistä lähtien.
Hiilamo ,Soininvaara ,Rehula valiokun.pj oli mukana kuten terv.ministeri Hyssälä joka Satakomitean kokosi uudistusta tekemään.Paltamon ihmiskokeilu aloitettiin -08.Miten ihminen ilmastyöllä elää toimeentulotuella ja Hurstin leipäkassin antimilla 430e/kk.Näillä hinnoilla ja ALV mitä muutkin maksaa tuloillaan .

Marja-Liisa Kalkela

Kansanedustajat: Tällä summalla ei voi elää!
Julkaistu: 3.3.2011
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2011/art-1288373182568.html

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä ...
24.1.2011
http://yle.fi/uutiset/lapsilisat_leikkaantuvat_kaikkein_koyhimmilta_laps...

6.2.2011
Toimeentulotuki pysynyt samana 20 vuotta
http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_samana_20_vuotta/5318028

Tuloina otetaan tietyin poikkeuksin huomioon kaikki henkilön tai perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot ja tuet. Vähäisimmätkin avustukset kuten armeijan päivärahat saatetaan ottaa kokonaisuudessaan huomioon.
-Myös nostetut lainat ja vanhempien, sukulaisten tai ystävien suorittamissa tilillepanoissa näkyvät lainat tai myydyistä tavaroista saadut tilillepanot vähentävät toimeentulotuen määrää, koska ne katsotaan tuloiksi.

Takaisin maksettuja rahoja ei kuitenkaan lasketa menoiksi, ellei kyseisestä lainasta ole tehty virallista velkakirjaa. Ulosmitattua palkanosaa ei kuitenkaan lasketa tuloksi.
- Perheiltä tuloina vähennetään lapsilisät,asumistuki,työmarkkinatuki ja elatustuki.

-Ennen toimeentulotuen myöntämistä hakijaa ohjataan hakemaan kaikki muut mahdolliset lakisääteiset etuudet. Tällaisia ovat muun muassa työttömyysturva, eläke- ja sairausturva, asumistuki sekä opintoraha, -laina ja opiskelijan asumislisä.

-Säästöt ja helposti rahaksi muutettava omaisuus kuten kesämökki tulee käyttää ennen toimeentulotuen hakemista.

-Asuntovelan lyhennyksiä ei kuitenkaan huomioida laskettaessa tulojen riittämistä elämiseen. Tämä pätee myös muiden velkojen lyhennyksiin ja korkoihin.

-Jos toimeentulotuen saajalla on kiinteää omaisuutta ,sosiaalitoimi voi tehdä hallinto-oikeudelle hakemuksen omaisuuden realisoimiseksi.

Yksin asuva toimeentulotuki /esim.Lahti
-Normi 453,04e/kk
- alennettu 20 % 362,32e/kk
- alennettu 40 % 271,88e/kk

Markku Nieminen

Tätä minäkin olen ihmetellyt jo pitemmän aikaa. Miksi näin? Esimerkiksi valtavat eläkkeet joita yhteisistä eläkerahastoista ja -yhtiöistä hyväosaisille maksetaan ei pienennä muita etuuksia mutta köyhältä täysimääräisenä!

Tämä on varmaan sitä tasa-arvoa ja suomalaista "demokratiaa"!

Tuure Parkkinen

Onkohan Hiilamo tajunnut sitä, että tuollaset tuet juurikin nostaa sitä asumisen hintaa, varsinkin PK-seudulla? Kaikki elintasonnousu ja sosiaalietuudet - erityisesti asumistuet - nostaa vuokria ja kapitalisoituu kiinteistöjen arvoon ;) Kun tarjonnalla ei juuri ole hintajoustoa (esim. asunnoilla lähellä keskustaa) kysyntä, eli se, mitä ihmisillä on varaa maksaa, määrittää hinnat (vuokrat).
bit.ly/maamonopoli
rootbug.org/Ns1

Reijo Heikkilä

970 euroa/netto sillä jo pärjäisi. No, tarkastellaampa asiaa tarkemmin, jos vuokra on, siis kaksio, jos vuokra vaika 700 euroa. Öööh, nyt jo kukkaro tyhjä. No, paljoko jää rahaa laskuihin, elämiseen jne. Ja kun Suomi hivuttautuu tässä toimeentulotukiasioissakin siten, että kela ei tunne harkinnanvaraista, ja kun kunnat lakkaa olemmasta kuntaliitoshölmöilyjen takia jne. Ja kun on nuita köyhiä kuntia jotka eivät edes voi antaa toimeentulotukeja. No, tuon 970 euron pitäisi sitten riittää, jos asumistukejakaan ei saisi. Tällä tavalla. Ja kun palkattomaa orjatyötä vielä halutaan kaikkialle, niin mikähän mahtaa olla palveluiden taso,puhutaanko edelleen hyvinvointivaltiosta.- Älkääkä sanoko, että onhan meillä ruokajonoja, sieltä saa parhaat päivänsä nähneitä ruokapusseja.

Jan Lukkarinen

Takuueläke 109,19
Kansaneläke 636,63
Eläkettä saavan hoitotuki 62,48
summa sumarum 808.30€ kyl sil pärjää luulisin pärjäsinhinhän ennen kin 200€ KK ja sossu kattoi sähkön+vuokran. tosin nyt asun periattees ilmaiseksi mut mjoo

Reijo Heikkilä

EU, on juuri tätä orjalaa. Vapaa markinatalous, eikö se nimi ole jo teille tuttu. Vapaa markkinatalous. Miettikää sitä sanaa.. Suomi on siirtynyt jo siihen, että 20 henkilön firmoista voi sanoa porukan irti, jos ei naamarit miellytä, tai ei kykene/halua maksaa palkkoja. Nyt on mahdollistettu palkaton orjuus, se on nyt muotia, kortistot on täynnä palkattomia orjia. Ei ole enään palkanmaksuhuolia firmoilla. Sipilälle ja orpolle ja lindströmille olisi kysymys. Mistä kuvittelette hyvinvoinnin rakentuvan.?