Tiistai 18.6.2019

Yllättävä arvio Yle-kohusta: ”Huonon käytöksen metodi”

Luotu: 
19.2.2015 09:09
Päivitetty: 
19.2.2015 14:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio arvioi blogissaan kohun keskelle nousseen freelancer-toimittajan Jari Hanskan tapaa työskennellä. Hanskan Ylelle tekemät Porttikielto Poriin -videot ovat herättäneet keskustelua julkisuudessa. Mustakallio lähestyy aihetta yllättävästä tulokulmasta:

- Porttikielto Poriin -videot eivät ole journalismia laisinkaan, hän väittää.

Hanskan ja Susanna Kuparisen dokumenttisarjasta nousi kohu, kun Hanska kertoi näkökulmakirjoituksessaan, että Ylellä harkittiin yhden dokumentin julkaisemisen peruuttamista OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen otettua yhteyttä Yleen. Yle vastasi väitteeseen toteamalla, ettei dokumentin julkaisua ole missään vaiheessa asetettu kyseenalaiseksi.

Hanska myös väittää näkökulmatekstissään, että toimittajien työhön puututaan Suomessa. Mustakallion mielestä itse videoiden katsominen kuitekin paljastaa, että ”Hanskan sympaattinen tilitys saa yllättäen aivan uusia sävyjä”.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän tyylinä on vaatia haastateltavilta väkisin kommentteja. Esimerkiksi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen lupaa Hanskalle haastattelun ruokailunsa jälkeen, mutta toimittaja alkaa esittää kysymyksiä heti.

- Liikanen ja muu seurue alkavat hermostua. Kuvausryhmä ei poistu paikalta, vaikka heiltä sitä pyydetään. Hanska jatkaa kysymystensä lukemista ääneen. Lopulta, toistuneiden pyyntöjen jälkeen, Hanska poistuu, mutta kuvaaja jää paikalle ja antaa kameran käydä. Tämä on siis sitä ”toimittajien työhön puuttumista”, josta Hanska kirjoituksessaan valitti, Mustakallio kirjoittaa.

- Tässä valossa vaikuttaa siltä, että Hanskan mielestä haastateltavan on keskeytettävä se, mitä on tekemässä ja pidettävä tiedotustilaisuus, jos toimittaja näin haluaa. Muu – kuten toive lounastaa ja palaveerata rauhassa – on toimittajien työhön puuttumista, hän jatkaa.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän metori on toistaa samoja kysymyksiä niin kauan, että haastateltava turhautuu, hermostuu ja poistuu paikalta.

- Näin ”haastateltavat” saadaan näyttämään hölmöiltä. Sopiva leikkaus korostaa vaikutelmaa, Mustakallio kirjoittaa.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän haastattelut eivät ole journalismia vaan performansseja, joiden tarkoituksena on saada aikaan reaktioita.

- Taiteellisilla akteilla on pyritty aina herättämään ihmisten kiinnostus ja synnyttämään ajatuksia ja keskustelua. Näin on tehty nytkin, ja siinä on onnistuttu. Siitä osoituksena on kaiken muun keskustelun lisäksi tämäkin postaus. Kuvausryhmän huonon käytöksen metodi toimi tähän tarkoitukseen hyvin, Mustakallio arvioi.

Hanska ja Yle ovat ottaneet yhteen julkisesti dokumenttisarjasta. Pressiklubin Janne Zareff kirjoittaa Facebookissa pitävänsä hyvänä sitä, että keskustelu on avointa.

- Talo avaa tässä (vasta vähän tönittynä tosin) myös omia ongelmiaan ja ristiriitojaan suuren yleisön nähtäville, Zareff kirjoittaa.

 
Julkaisu käyttäjältä Pressiklubi.

 

Päivitys klo 15: Tarkennettu Hanskan olevan freelancer-toimittaja.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Ohjelmasarja oli erittäin paljastava juuri tuon epäsovinnaisen tekotavan vuoksi. Olen kurkkua myöten täynnä median korrekteja "asiantuntija"haastatteluja, jotka väistävät olennaisen ja näin median vallan vaihtikoira pääsee aina karkuun.

Erittäin innostavaa, että Ylessä haetaan poikkeavia keinoja vallan vahtikoiran edes jonkinlaiseksi ravinnoksi. Tosin virallinen Yle taisi tehdä aika paljon paljastusten estämiseksi. Onneksi Jari Hanska ja Susanna Kuparinen pitivät linjansa eivätkä antaneet poliittisen korrektiuden pilata hanketta, kuten sillä on tapana.

Kuka muuten on Ari Hanska?

Kauko Horttanainen

YLEN TOIMINTAA ON SYYTÄ EPÄILLÄ MUUTENKN.ETENKIN VERORAHAT MENOT JA TULOT JULKI, YLE ON VIELÄ TÄYSIN PUOLUEELLINEN MIKÄ ON ALA ARVOISTA NÄLVIÄ ESIM, PERUS-SUOMALAISTA POLUETTA,KIERRÄTTÄÄ OHJELMIA,TÄSSÄKIN TULEE VALTION HEIKKOS ESIIN, TÄMÄ ON KUIN PAINAJAINEN KOMMUNISMIA,
SELLAINEN ON YLE KUIN ON HUUHAA JOHTAJAKIN,(STILLER JOHAJAKSI.)

Jari-Jukka Annala

Kyllä journalismissa on kuitenkin jotain sääntöjä. Haastateltavan ahdistelu on typerää ja tarkoitushakuista. Susanna Kuparisen tyylistä en pidä muutenkaan, koskaan ei saa haastateltava kertoa asiaansa loppuun. Toisen puheen päälle puhuminen on moukkamaista. Kohta nämä haaskalinnut ovat vessanpöntön vieressä vaatimassa haastattelua. Taitavat silloin saada haistattelun.