Perjantai 22.2.2019

Salaisia neuvotteluja käyty – Suomeen ”verisiä menoleikkauksia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.2.2015 12:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan jättävä Osmo Soininvaara (vihr.) arvioi kirjassaan, että uusi hallitus joutuu pakon edessä sopimaan rankoista menoleikkauksista. Arkistokuvassa Soininvaara Säätytalolla kevään 2011 hallitusneuvotteluiden aikaan.
|

Eduskunnasta luopuva kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) paljastaa tuoreessa kirjassaan, että puolueet ovat käyneet ”pitkälle meneviä neuvotteluja” rakennemuutoksista tulevalle vaalikaudelle. Kevään eduskuntavaalien jälkeen valtaan astuva hallitus tekee hänen arvionsa mukaan ”pakon edessä todella verisiä menoleikkauksia”.

Osmo Soininvaaran rankka arvio löytyy hänen tuoreesta Jäähyväiset eduskunnalle (Teos, 2015) -kirjastaan. Siinä hän avautuu politiikan pinnallistumisesta, eduskunnassa kokemastaan ”ikävästä ilmapiiristä” ja vuonna 2011 aloittaneen kokoomusjohtoisen hallituksen kehnosta kyvystä tehdä päätöksiä.

– Minulle oli painajaismaista puolustaa hallitusta, jonka olisin suonut kaatuvan. Hallitus ei sinänsä tehnyt mitään järin tyhmää. Sen huonoin puoli oli, ettei se tehnyt oikein mitään, vaikka maan tila huononi koko ajan, Soininvaara tuskailee.

Tämä hallituksen puolustamisen piina päättyi syyskuussa 2014, kun vihreät lähti ovet paukkuen maan hallituksesta sen vietyä Fennovoiman ydinvoimalan täydennysluvan eduskuntaan.

Vihreät oli siis yli kolme vuotta Kataisen ja Stubbin hallituksissa tekemässä päätöksiä, jotka eivät lähellekään aina olleet niitä parhaita. Erityisen ”nolona tapauksena” Soininvaara pitää osinkoverotuksen uudistamisen kanssa veivaamista. 

– Tuosta vain päätettiin lopettaa osinkojen verottaminen ansiotuloina riippumatta osinkojen suuruudesta. Asianajajat, konsultit, yksityissektorin lääkärit ja kaikki ne, jotka ovat ymmärtäneet yhtiöittää sivutulonsa, olisivat päässeet noin 40 prosentin marginaaliveron piiriin, jolloin heidän veronsa olisivat alentuneet kymmenisen prosenttiyksikköä. Vaikka itsekin olisin ollut noita onnekkaita, en silti pitänyt tällaista hyväosaisten veronalennusta lainkaan oikeudenmukaisena. Hallitus ehti tämän hyväksyä, mutta se piti kaikessa hiljaisuudessa perua, kun kävi ilmi mitä oli tullut päätetyksi. Nolo tapaus, hän kirjoittaa.

Soininvaara on taustaltaan tilastotieteilijä, joka on hyvin perillä kansantalouden lainalaisuuksista. Hän ei tunnustaudu valtion budjettileikkausten suureksi ystäväksi näissä oloissa, mutta valtion valtava velkaantuminen, kestävyysvajeen hoitamattomuus ja yksittäisistä toimista etenkin kuntauudistuksen vesittyminen huolestuttavat.

– Menoleikkaukset ovat väärää politiikkaa laman oloissa, mutta muutakaan ei pian enää voi, kun pitkäaikaista sopeutumista edistäviä rakennemuutoksia on lykätty. Näistä on seuraavaa vaalikautta ajatellen tietääkseni käyty puolueiden välillä pitkälle meneviä neuvotteluja, mutta eduskuntavaaleihin mennään aivan toisenlaisilla ohjelmilla. Kun uusi hallitus pakon edessä tekee todella verisiä menoleikkauksia, tuntevat äänestäjät oikeutetusti tulleensa petetyiksi, yhteensä 20 vuotta kolmessa eri jaksossa kansanedustajana toiminut mies povaa.

Yksittäisistä ministereistä Soininvaara mätkii kirjassa varsinkin ”jääräpäisenä pidettyä” Krista Kiurua (sd.) ”jopa yli tunnin pituisine monologeineen”. Kehuja kerää varsinkin Helsingin kunnallispolitiikasta hänelle tuttu Jan Vapaavuori (kok.). Entinen asuntoministeri, sittemmin elinkeinoministeri olisi kelvannut myös pääministeriksi Alexander Stubbin (kok.) paikalle.

– Jättämällä Vapaavuoren valitsematta kokoomus käveli onnensa ohi. Olen erittäin monesta asiasta eri mieltä Jan Vapaavuoren kanssa – mehän olemme eri puolueissa – mutta hän olisi ollut valovoimainen puheenjohtaja, joka olisi osannut perustella kantansa niin, että myös asioista kiinnostuneet ymmärtävät, mitä hän sanoo. On se vihreänkin pakko tunnustaa, että oli kokoomuslaiselta asuntoministeriltä ryhdikäs teko panna kampoihin kehittyvien maakuntien miesten pyrkimyksille saada rahakkaita automarketkaavoja, arvio kuuluu.

Soininvaaran kirjassa on myös tukku ehdotuksia suomalaisen demokratian ja sen säännöllisesti toistuvien huipennuksien eli vaalien parantamiseksi.

– En kannata pitkien listojen järjestelmää, mutta kannatan sitä, että puolueet laittaisivat ehdokkaat puolueäänestyksen mukaiseen paremmuusjärjestykseen kertoakseen äänestäjille ehdokkaiden varteenotettavuudesta ja siitä, ketkä ovat mukana tosissaan ja ketkä täyte-ehdokkaina, yksi niistä kuuluu.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kertautuuko velat ? Kuka niitä verovapauksia velalla jakoi? Meneekö lainoista lyhennykst ja korot? Onko Etuuden joita jaettiin -07-11 pois yhä verokirstusta? Tuliko Hyvät tuotot Kreikasta ,vienti tasoittamaan velkoja niin kuin Lehtimies kepusta oli laskenut?
Loppuko se lama lyhyeen joka ei koskenut meitä? Vai jatkuuko se yhä?

Teemu Hiltunen

Haistakaa paska koko valtiovalta! Lauloi Irwinkin aikoinaan. Kannattaa muistaa että tarpeeksi kun potkitaan köyhää niin ei se köyhäkään kaikkea niele voi kuppi mennä nurin.
Muuttokuorma tekeillä tänne persereikään kannata jäädä!

Piia Collan

Osmo Soininvaara on aliarvostettu poliitikko. Hänellä on samankaltaista tässä tilanteessa kaivattua tietoa ja taitoa, kuin Sauli Niinistöllä oli ollessaan valtionvarainministerinä.

Jyrki Kataisen aikaansaannos on lähinnä katastrofi, vitsi ja tragedia. Katainen pitäisikin saada vastuuseen kaikista huonoista ja vastuuttomista asioista joita on lobannut ja ajanut.

Marja-Liisa Kalkela

http://yle.fi/uutiset/lapsilisat_leikkaantuvat_kaikkein_koyhimmilta_laps...

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_samana_20_vuotta/5318028

Soininvaara/satakomitea/Kepun II Kepu,kok,Rkp,Vihr.
Alennettu toimeentulotuki ellei ilmaistyö kelpaa.
- alennettu 20 % 362,32e/kk
- alennettu 40 % 271,88e/kk

AL
Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen. Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla.

39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa, vaan yhdeksän euron kulukorvauksen.

Työ näyttää fyysisesti raskaalta.
Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen joutuisi maksamaan Linnalle noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla. Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.
Leinonen on iloinen järjestelystä.
(Kuten 35 000 muutakin yrittäjää)

Jore Puusa

Tapani, minä vastaan. Tämä maa menee Persujohtoiseen tai persuvaltaiseen hallitukseen, joka joutuu kurkkuaan myöten edellisen hallituksen sotkuja paikkaamaan, joka taas paikkasi edellisen hallituksen sotkuja jne.
Ja kun persut ovat pakosta nielleet puolet lupauksistaan alkaa puolueen syöksy. Neljän vuoden päästä kannatusta ei ole enää onneksi jäljellä ja persut menevät sinne minne kuuluvatkin eli 3% kannatuksella rasistelemaan mamuja.

Markku Nieminen

Minä uskon optimistisesti että, kansa uskoo ja ymmärtää "verisetkin leikkaukset" jos ne tehdään oikeista asioista ja oikeudenmukaisesti. Ei niin että kansanedustajille, sijoituskeinottelijoille ja rikkaille annetaan ja muilta, keskiluokalta ja köyhiltä otetaan, kuten nyt!
Avainsana on oikeudenmukaisuus. Ihmisten pitää tuntea yhteiskunnan toimivan niin. Otan yhden esimerkin eiliseltä päivältä.
Fortum jakaa melkein miljardin osinkoja omistajilleen! Mistä se sai rahat siihen? Ylihinnoittelemalla meille kansalaisille myymänsä energian. Kun vielä muistetaan, että Fortum oli meidän, siis valtion, 100 % omistama energiayhtiö ennen, mutta nyt kultamunat kahmii kasvoton ulkomainen sijoittajajoukko, joka kiertää verot ja piilottaa voitot veroparatiiseihin. Onko se oikeudenmukaista?

Veikko Kuivanen

Osmo kirjoittaa asiaa. Häneen on kuitenkin tainnut tulla pientä ilkeyttä ja katkeruutta, kun hänelle parhaiten sopiva työpaikka Helsingin kaavoituksesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana meni Anni Sinnemäelle, kiitos vihernaisten.

Katkeruus purukautuu ilkeänterävinä huomioina. Ne ovat viihdyttäviä ja todistavat, että asiat ovat olleet juuri niin kuin olen ajatellutkin niiden olevan. SDP tekee politiikkaa kaikesta, sählää ja soheltaa. Kokoomus turhautuu. Vihreät ja Vasut tekevät taktisen siirron keksimällä syyn lähteä hallituksesta, jotta saisivat kannatuksensa nousuun ennen vaaleja. Näinhän se on mennyt. Kepu ja Persut ovat "oppositiopolitiikallaan" osoittaneet, kuinka aseettomia ja neuvottomia ne oikeasti ovat. Ei hyvältä näytä.

Erityisen iloinen olen, että Soininvaara sanoi totuuden ministeri Kiurusta. En ymmärrä mekanismeja, joilla sellaiset ihmiset nousevat SDP:ssä valtaan. Sitä Soininvaaran ajatusta en ymmärrä, että "vain" 40 % vero ihmisen tuloista on jonkinlainen erikoistarjous, jollaisia ei saisi olla.

Marja-Liisa Kalkela

SDP tekee politiikkaa kaikesta, sählää ja soheltaa
VAI pisti kampoihin porvarien /USA:n konsulttifirman ehdotuksille? Kaikki olisi pitänyt mennä kuten Kok,Vihr./RKP oli edellisessä hallituksessa laskenut.
No nyt noilla opeilla Gusenina syötiin pois kun vastusti yksityistämistä. SOTE on nyt tehty sitten porvarien mallilla.Kepu,kokRkp,Vihr.PS

Timo Raunio

No siinähän ei ole mitään uutta tai ihmeellistä, että tällaisia neuvotteluja on käyty. Jokainen asioita vähänkin seuraava on tietoinen siitä, että puolueilla on tapana käydä erilaisia "epävirallisia hallitusneuvotteluja" jo viikkokausia ennen eduskuntavaaleja. Tämähän on ollut aivan vakiomenettely jo pitkään.

Kovin yllättävää ei ole sekään, että tällaisiin neuvotteluihin ryhdytään erityisen hanakasti näin lama-aikana, ja asialistalla ovat etenkin kansaa kurittavat leikkaukset. Tarjoaahan huono taloustilanne puolueille normaalia paremman tilaisuuden ajaa läpi omia vaatimuksiaan - ja verhota ne sitten kauniilla tekosyillä.

Olennaista on huomata, että kyse ei todellakaan ole maan asioiden hoitamisesta paremmalle tolalle, vaan huonoa taloustilannetta käytetään häikäilemättömästi hyväksi. Ajetaan röyhkeästi politiikkaa, joka tähtää lisärahan lappamiseen omalle suppealle ydinkannattajajoukolle, mutta on koko kansantalouden kannalta jopa haitallista.

Ja tv-kameroiden edessä sitten ladellaan puhkikuluneita tekosyitä tyyliin "työllisyyden kohentaminen" ja "hyvinvointivaltion puolustaminen", vaikka itsekin tiedetään, ettei noilla tehdyillä suunnitelmilla ole minkäänlaista myönteistä vaikutusta työllisyyteen tai kansan hyvinvointiin.

Jore Puusa

Niinpä...mutta eikö kaikkien hallituskriittisten kannattaisi miettiä mikis äänestitte nykyisen valtaan neljä vuotta sitten Oma vikanne se on. Poliitikko on sama eläin puolueesta riippumatta, nytkin äänivyöryn saavat samat naamat vaikka suurinpiirtein maanpetoksellisesti johtivat Teitä onnettomia.

Marja-Liisa Kalkela

Kas kun Soinin ei arvostellut ikinä töitä tehnyttä Anni Sinnemäkeä joka toteutti orjatyö/ilmaistyön yrittäjille lailla -10 kepun kanssa .Nyt tuo istuu kaupunginjohtajana?
Entä vihreiden mummoille pa..a kaivot? Rikkidirektiivi joka vei tuhansia työpaikoja?
Tuulivoimala tuet ?

Marja-Liisa Kalkela

http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalaiskonsultin_ideoimaan_s...

Raportissa ehdotetaankin ihmisten ”totuttujen ajatusmallien” muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat
- opiskelemaan entistä nopeammin
- pysymään työelämässä yli 65-vuotiaaksi
- hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen
- maksamaan enemmän julkisten terveyspalvelujen käytöstä
- luopumaan lähipalveluista
- vaihtamaan paikkakuntaa ja alaa työelämän vaatimusten mukaan
- sopimaan työajoista ”joustavasti työnantajan ja omien tarpeiden mukaan”
- hakeutumaan yrittäjiksi

Paljon ikävää sitä porvarihallitukselta osattiinkin odottaa, mutta päätösten ulkoistaminen yksityiselle firmalle oli sentään yllätys.

Leikkauslista tälle hallitukselle.Kepu,kok,Rkp,Vihreät

3.2.2011
Valtio on ottanut uutta velkaa vuosien 2009-2011 aikana noin 30 miljardia euroa, jos kuluvan vuoden budjetissa oleva 8 miljardin euron lainanottovaltuus käytetään täysimääräisenä. Tämä kierre on pakko katkaista .
muun muassa arvonlisäveroa 23 prosentista 25 prosenttiin,
- kiinteistöveroa,
-energiaveroa ja
-erilaisia maksuja.
-Liikennemäärärahoja supistetaan,
-opintotukea leikataan,
- yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valtionrahoitusta supistetaan,
- asuntolainojen verovähennysoikeutta rajoitetaan,
-lapsilisiä leikataan ja niiden korotuksesta luovutaan.
-Eläkemenojen kasvua hillitään leikkauksilla .

Turha on vihreiden jeesustella.

Jyrki Räsänen

Mulla ois ehdotus leikkauksiin!
1: Kansanedustajien määrä puolitetaan.
2. Kaikkien ministereiden palkkaa pudotetaan 20%.
3. Kansanedustajat eivät pääse eläkkeelle 2 kauden jälkeen, vaan 68 vuotiaana, eläke-etuja vois kanssa tarkistaa alaspäin.
4: 1 avustaja/kansaedustaja.
5. Trafin henkilökunnasta 1/3 pois.
6. Kelan työntekijöitä vois karsia ai sit yhdistää Kela/sosiaalitoimisto ja ylimääräiset pois.
Riittääkö alkuun?

Marja-Liisa Kalkela

1.Yritysten 4 mrd verovelka ,perintätoimistoon.
2. Eläinten hyvinvointituki,vanhusten hyvinvointiin.
3. Luopumistuki 790milj/v pois ja 56v-59v töihin 65v asti
4.EU:n muiden maiden jäsen maksut pois Suomelta mitkä Vanhanen lupasi jopa taannehtivasti.
5. Lapsilisiin samat ehdot kuin toimeentulotukiin .

Kaarlo Kunnari

Miksi Soinivaara ei puutu todelliseen ongelmaa eli ympäristö-, elinkeinolupa- ja kaavoitus viranomaisten toimintaan, joiden ansiosta maastamme puuttuu 200000 työpaikkaa. Mitenkä se talous olisikaan jos lupa- ja valituskierrosten ansiosta työpaikat eivät olisi jääneet syntymättä. Vuosikausien hakumenettelyjen ja valitusten jälkeen työpaikat perustetaan maahan jossa se on helpompaa. Näin se vain on hyvät vihreät. Syökää pettuleipää, jos te senkään edes sallitte.

Markku Nieminen

Sinä sen sanoit Kaarlo Kunnari. Sama yrittämisessä kuin työnteossakin. Molempien pitää kannattaa taloudellisesti, olla järkevää, ei välttämättä helppoa, mutta joustavaa, ilman kaiken ajan ja tarmon tappavaa, kaikki tietävän byrokraatin nuuskimista.

Tero Siltanen

Maan ottama velka on aivan eri asia kuin yksityisen ihmisen ottama velka. Siihen päälle yritys velka. Monet sekoittaa nuo kaikki keskenään ja pitää niitä samana asiana. Asia ei ole näin. Valtio ei ole tavallinen ihminen eikä yritys vaikka sitä enemmissä määrin ajatellaan jonkinlaisena yrityksenä. Bilderberg ryhmä on se joka suomeakin johtaa..

Keijo Lindgren

Minun elämäni aikana, sodanjälkeiseen, on politikot opettaneet kansan syömään kädestään ja jollei ruoka riitä on vika politikoissa.
Aikaisempina aikoina papit lupasivat onnen kuoleman jälkeen ja sitten tulivat politikkojen saarnat jossa onni luvattiin heti.
Ovatko politikot auttaneet vai onko elämä tehty vaikeammaksi?

Mikko Paavola

Mitä jos seuraava hallitus antaisi verovapauden alle 1300 € /kk eläkettä saaville.
Sitten seurraava askel olisi että työstä alle 1000 € / kk ansaitsevat saisivat tienata sen verottomasti. Yrittäjille annettaisiin alvi vapautus 20 000 €/vuosi.
Näin säästetäisiin toimeentulotukiasioissa ja asumistukiasioissa paljon. Tuolla 1300 € tulisi kaupungeissa juuri ja juuri toimeen - kun vuokrat vievät puolikkaan. Toinen puolikas jäisi kulutukseen - maa elpyisi, ihmiset olisivat tyytyväisempiä ja turha byrokratia vähenisi. Tuo 1300 € eläkeläisille riittäisi maakunnissakin niin etteivät he alkaisi muuttaa pääkaupunkiseudulle asuntomarkkinoita tukkeuttamaan. Maaseudun tyhjentäminen ei pitäisi olla keenekään etu - ei edes kokoomuksen, vihreiden eikä SDP;n. NÄIN TEKISIN JOS OLISIN PÄÄMINISTERI.