Perjantai 20.4.2018

Uusi varoitus Talvivaarasta: ”Voi olla liian myöhäistä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2015 12:53
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori varoittaa uudesta vuodosta Talvivaaran kaivoksella. Arkistokuva Talvivaaran sakeutinaltaasta.
|
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) varoittaa uudesta vuotoriskistä Talvivaaran kaivoksella. Hän pitää mahdollisena, että kaivoksella voi tapahtua vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuotoa muistuttava tilanne.
 
-On olemassa riski siitä, että varastoaltaat ja padot eivät kestä tulevaa lisäkuormitusta. Niiden pettäminen tai tulviminen aiheuttaisi vesimassojen vuodon lähivesistöihin. Kaivokselta karkaisi hallitsemattomasti lähialueen pieniin puroihin ja mökkijärviin pahimmassa tapauksessa puhdistamatonta vettä, hän kirjoittaa blogissaan.
 
Vapaavuori muistuttaa samalla, että Talvivaaran konkurssipesällä ei ole enää juurikaan mahdollisuuksia laskea puhdistettua vettä tai sulamis- ja sadevesiä pois kaivosalueelta. 
 
-Ympäristöluvan mukainen kiintiö sulfaattipäästöille kuluvalle vuodelle alkaa olla täynnä, vaikka eletään vasta helmi-maaliskuun vaihdetta. Alueella olevissa maapohjaisissa vesien varastoaltaissa ja avolouhoksen vesivarastossa vedenpinnat ovat jo yli sallittujen maksimipinnankorkeuksien, hän kuvailee.
 
Talvivaaran konkurssipesä on Vapaavuoren mukaan hakenut paikalliselta aluehallintoviranomaiselta lupaa sekä lisätä puhdistetun veden juoksuttamista pois kaivosalueelta, että lupaa erillisen purkuputken rakentamiselle. 
 
-Kevättä ei pysäytä mikään. Ei edes valtio tai lupaviranomainen. AVI on arvioinut antavansa luvan huhtikuun aikana. Se voi olla liian myöhäistä akuuttiin tarpeeseen juoksuttaa puhdistettuja vesiä pois kaivosalueelta, hän kommentoi.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Lähteenmäki

Niinpä.
Ammutaanko mediatykillä kapea-alaisten viranomaisten avustamana taas kultamunia munivaa hanhea?
Niin- TLV voisi tehdä satoja milj. tulosta jos ympäristöasioihin oltaisiin satsattu toimenpiteitä eikä sanktioita?

Eikös se sulamisvesi ole pääosin ihan tavallista sadevettä ja lumien sulamisvettä, jossa saattaa olla promille steriiliä merivettä- siis metallisulfaattia liuenneena?
Onko se juurikaan haitallista kaloille, simpukoille,.. nopeasti ohimenevänä haittana?
Uimaresita puhumattakaan?
Maatiloilta, asutuksesta,.. tulee mielestäni paljon haitallisempaa biologista p**aa.
Kainuun ELY viranomaisten mukaan Kainuussa on 500 muuta hankalaa ympäristöongelmaa- kaatopaikkoja, sahoja, huoltoasemia, maatiloja, hautausmaita,..
Tai mites tupakan, viinan, Na-suolan, läskin,..haitat- niihin sairastuu suurin osa meistä- sanotaan 40-50 000 kuollutta suomalaista vuodessa?

Jouko Heyno

Juuri toimiluvat ovat olleet Talvivaaran ongelma. Kaivoksella on jätekasoissa arvomineraaleja, jotka olisivat pelastaneet yrityksen ja kaivoksen. Mutta niitä ei saa myydä, kun niitä ei ole toimiluvassa.

Kohta on, kun Perä istuu linnassa ja kaivoksella on "oikeat" omistajat.

Kari Savinen

Jälkiviisaana voisi jälleen sanoa, että tämä oli odotettavissa. Talvivaaralla ei taida olla mitään tulevaisuutta, kun kaikki mitä sieltä kuuluu, on enempi tai vähempi negatiivistä. Vesien juoksutusluvan osalta voisi sanoa, että on melkein sama tuli lupa tai ei, sulamisvesiä ja niihin liittyviä jätevesiä, oli ne sitten käsiteltyjä tai eivät, lopulta lähtevät liikkeelle fysiikan lakien mukaan, ne eivät odottele papereita. Veronmaksajien kannalta olisi paras ajaa kaivos alas mahdollisimman pian, koska kaikki viivytykset ja "mahdollisen ostajan" etsiminen on turhaa kuvittelua. Malmi ei katoa alueelta minnekään, ja toiminnan voisi aloittaa joskus tulevaisuudessa, mikäli esim. nikkelin markkinahinta nousee kannattavalle tasolle.