Perjantai 24.5.2019

Suomessa keksitty ”ällistyttävä” alkoholismilääke kuohuttaa – Pysäyttävä amerikkaisdokumentti

Luotu: 
17.3.2015 10:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    - Endorfiinit toimivat oikotienä oppimiseen. Kun alkoholistiksi opitaan, synapsit vahvistuvat. Aina kun ihminen juo, vapautuu endorfiineja, jotka vahvistavat alkoholiin liittyviä hermoyhteyksiä, kuvaa lääkehoidon alkoholismiin kehittänyt David Sinclair amerikkalaisdokumentissa.
|

Amerikkalaisdokumentti One Little Pill nostaa näyttävästi esille Suomessa kehitellyn alkoholismin hoitomuodon, niin sanotun Sinclair-menetelmän, jossa alkoholismia hoidetaan naltreksonia sisältävällä pillerillä. Yle esitti hiljattain viime vuonna ilmestyneen dokumentin Prisma-sarjansa osana.

Hoitomuotoa puoltavassa ohjelmassa kerrotaan, että Sinclair-metodi kohtaa paljon vastustusta, koska siihen liittyy alkoholinkäytön jatkuminen. Perinteisesti alkoholismia on hoidettu täysraittiudella.

Erityisesti hoitomuodon puolesta dokumentissa puhuu Babylon 5 -televisiosarjasta tuttu amerikkalaisnäyttelijä Claudia Christian, joka on itse löytänyt omaan alkoholiongelmaansa avun naltreksonilääkehoidosta. Dokumentissa esitellään myös muiden alkoholismista eroon kamppailevien kokemuksia.

Sinclair-hoitomuodossa otetaan lääke tuntia ennen alkoholin nauttimista. Lääke vaikuttaa aivoihin hillitsemällä alkoholistin saamaa nautinnon tunnetta.

Lääkevaikutuksen havaitsi 1990-luvulla Suomessa Alkon laboratoriossa työskennellyt tutkija, amerikkalainen dosentti David Sinclair. Amerikkalaisdokumentissa haastatellaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevää Sinclairia, joka on tutkinut alkoholismia 30 vuotta. 

Claudia Christian kertoo dokumentissa, että Sinclair havaitsi ”jotain ällistyttävää”: oletuksemme alkoholismin hoidosta on väärä.

- Kävi ilmi, että alkoholin himo lisääntyy päivä päivältä, kun rotta, apina tai ihminen joutuu olemaan ilman alkoholia. Tarve vain kasvaa eikä vähene lainkaan, Sinclair sanoo dokumentissa.

Sinclairin mukaan kokeissa rottia pidettiin ilman alkoholia päiviä, viikkoja ja kuukausia, mutta alkoholin himo ei kadonnut.

- Vieroitus ei toiminut, vaan vaikutus oli päinvastainen. Tarve kasvoi kymmenen kertaa pahemmaksi, Sinclair jatkaa.

Kun ihminen juo alkoholia, aivoissa vapautuu endorfiineja eli palkitsevan mielihyvän tunnetta. Valtaosaan aivoja ne eivät vaikuta, mutta vahvistavat juuri käytettyjä synapseja, Sinclair kertoo.

- Endorfiinit toimivat oikotienä oppimiseen. Kun alkoholistiksi opitaan, synapsit vahvistuvat.  Aina kun ihminen juo, vapautuu endorfiineja, jotka vahvistavat alkoholiin liittyviä hermoyhteyksiä, hän kuvaa.

Naltreksoni vaikuttaa dokumentin mukaan juuri heikentämällä näitä hermosolujen välisiä yhteyksiä joka kerta, kun alkoholia nautitaan lääkkeen kanssa. Toisin sanoen kyse on ehdollistumisen sammuttamisesta.

Dokumentissa esiintyy myös Helsingin yliopiston biolääketieteen laitoksen tutkija Petri Hyypiä. Hän kertoo ohjelmassa rottakokeista, joissa naltreksonin vaikutus havaittiin.

Ohjelman mukaan lääkehoitoa vastustetaan siksi, että se on radikaalisti erilainen lähestymistapa alkoholismin hoitoon. Ongelma on myös se, että lääkehoito on kallista.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapsa Vuorio

Alkoholismi on tunne-elämän sairaus. Syömällä pillereitä ja samalla kaatamalla alkoholia nasmaansa ei häivy ne tunne-elämän häiriöt, joista juominen johtuu. Alkoholi itsessään on vain lääke tähän sairauteen. En ihan tällä seisomisella usko tuohon mutta lykkyä tykö. Kaikki keinot on sallittuja.

Tapsa Vuorio

Alkoholismi on tunne-elämän sairaus. Syömällä pillereitä ja samalla kaatamalla alkoholia nasmaansa ei häivy ne tunne-elämän häiriöt, joista juominen johtuu. Alkoholi itsessään on vain lääke tähän sairauteen. En ihan tällä seisomisella usko tuohon mutta lykkyä tykö. Kaikki keinot on sallittuja.

Hannu Rautomäki

Vanha neuvostoliittolainen alkoholismin hoitomuoto on huipputehokas.
Juopolle väkisin viinaa kitusiin pahoinvoinnista ja yrjöilemisistä huolimatta.
Aina uudelleen ja uudelleen. Toistuvien hoitosessioiden jälkeen juoppo on kuin ehdollistettu Pavlovin apina, ja pelkkä viinan hajukin yrjöttää.
Toimiva menetelmä. Jos potilas jää henkiin.

Timo Laes

Alkoholismi on sekä että -vaiva. Tottakai biologian säätelemään alkoholismiin liittyy tunne-elämän vaikeuksia ja monenlaisia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia, koska kokijana on ihminen. Lääkehoito saattaa sopia monillekin, mutta siinä saattaa olla myös vakava haittapuoli, kuten dokumentissa todettiin: se on liian tehokas, ja muiden menetelmien edustajat tekevät kaikkensa, jotta lääkettä ei saisi käsiinsä.

Ilkka Sorri

Alkoholismi näyttää olevan koko yhteiskunnan asenne-sairaus sikäli, että pidetään niin kauheana ongelmana jos joku haluaa tai pystyy luopumaan alkoholista kokonaan - miksi??
Eipä se kenenkään mielestä kai ole maailmaa kaatava ongelma, jos kala-allergikko luopuu kalan syönnistä. Eivät mene rapukkekkerit toisilta pilalle, jos yksi ei syökään rapuja vaan tyytyy pihviin ...

Tuo naltreksoni hoito keksittiin joskus 90-luvulla ja tietääkseni läähe on ollut saatavilla halukkaille ainakin 15 vuotta. Eipä' näy mullistuksia kovin paljoa, ainakaan katukuvassa ...

Liekö nyt joku toimittaja löytänyt viimeisen oljenkorren että ei tarvitsekaan luopua rakkaimmasta harrastuksesta :) ... Onnea minultakin!

Hannu Mononen

Otsikko on täysin harhaanjohtava - eihän naltreksonia ole Suomessa keksitty.

Suomessa työskennellyt David Sinclair on keksinyt bisnesidean myydä sitä ajatusta, jolla hän teoreettisesti perustelee, miksi muka naltreksoni parantaisi alkoholiriippuvuuden, ja jota ylläkin esitellään.

Ja kyllä, asiaa on kokeiltu käytännössä, mutta varsin vaatimattomin tuloksin -- ei todellakaan näy vaikutukset katukuvassa. Näyttö väitetystä tehosta puuttuu, vaikka teoria olisi kuinka kaunis.

Amerikkalaisdokumentti on huuhaata ja hypetystä, tarkoitettu sensaatioista tykkääville. Valitettavasti alkoholiriippuvuus on oikeassa elämässä hyvin paljon vaikeampi ja monimutkaisempi ongelma, mutta saihan moni tuloja tuosta ohjelmasta.

Martti Haverinen

Ei meillä lääkkeidenkäytöstä ole pulaa alkoholismin hoidossa tänä päivänä... pikemminkin on niin, ettei lääkkeettömiä hoitomuotoja ole enää tarjolla... alkoholismi on psykiatrisoitu ja alkoholin käytön tuomien psyykkisten oireiden mukainen hoito tapahtuu "hullun lääkkeillä"... tulokset eivät vain mairittele.

Martti Haverinen

Havaintoni: Psyykkisten oireiden lääkehoito (ketiapiini, efexor, bentsovalmisteet...) aiheuttaa sen, ettei henkilö juurikaan hyödy ryhmäterapioista tms... hoitomuodoista. Psyykkiset oireet livittyvät tai loppuvat useinmiten ajan kanssa alkoholin käytön loputtua. Keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet voivat estää fyysisen alkoholinhimon "unohtamisen" sekä voivat aiheuttaa retkahduksia.

Osmo Marttila

Suomessa kehitetty lääke tietenkin tuotetaan suomessa suomalaisen lääketehtaan toimesta myytäväksi koko maailmaan kohtuullisella hinnalla että kaukoidässä myös on sitä varaa ostaa ja hoitaa potilaat.

Valtavat vientitulot Suomeen. Rahoittamaan mm. uusien lääkkeiden kehitystä ja testausta.

Osmo Marttila

Lääketeollisuus:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/01/laakkeet-terveytta-vai-rahastusta

Peter C. Gøtzsche , Pfizerin entinen varajohtaja kirjassaan:

"On pelottavaa kuinka paljon yhtäläisyyksiä tällä elinkeinoalalla on rikollisuuden kanssa. Rikollisliigat tekevät hävyttömän suuria summia rahaa, samoin lääketeollisuus. Järjestäytyneen rikollisuuden sivuvaikutuksia ovat tapot ja kuolemat, ja lääketeollisuudessa sivuvaikutukset ovat aivan samat. Rikollisliigat lahjovat poliitikkoja ja muita silmäätekeviä, ja samoin toimii lääketeollisuus. "

Markku Nieminen

Täysin samaa mieltä Osmo! Raha ja sen mukanaan tuoma ahneus on kaiken pahan alku ja juuri koko suomalaisessa yhteiskunnassa, ja koko maailmassa.
Muutaman sentin valmistuskustannukset kehittämiskuluineen sisältävä pilleri maksaa 2-10 euroa/kpl on jotain täysin järjenvastaista.

hanante

Jostain syystä näitä ihmelääkkeitä ja ihmehoitoja putkahtaa silloin tällöin esille. Kyllä kun eilen katsoin ohjelman, niin olihan se tehty ihan " markkinamiehen elkein" Jenkeissä on paras yksityinen hoito, näiden hoitojen tuottajien mielestä. Suomessakin puhutaan 70 - 80 % toipumista. Joskus näihin juttuihin alkaa väsymään. Ikävintä tässä on se että hädän keskellä olevat ihmiset tarrautuvat tähän "viimeiseen oljenkorteen" kiinni.
Raakaa on..