Maanantai 27.5.2019

Antti Rinne löi pöytään oudon ”Ei”-listan

Luotu: 
20.3.2015 11:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Oman talous- ja säästölinjansa tänään esitelleen SDP:n ehdotuksesta löytyy eriskummallinen piirre.

Valtiovarainministeri Antti Rinne esittää valtiontalouteen kahdessa erässä toteutettavia, yhteensä 4 miljardin euron säästöjä. Niistä 800 miljoonaa, eli viidenneksen, SDP toteuttaisi indeksien ”osittaisella” jäädytyksellä. Etuuksien kohdalla tämä kuitenkin tarkoittaa nollalinjaa.

– Me emme halua, että pieni- ja keskituloisten ihmisten toimeentuloedellytyksiä leikataan silloin, kun on hätä, käsissä on työttömyyttä ja on tarvetta yhteiskunnan tuelle, Rinne linjaa.

Suurista puolueista keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat ovat esittäneet sosiaalietuuksien indeksikorotusten jäädyttämiseksi säästötoimina. Keskustan Juha Sipilä tosin ehdotti myönnytyksenä tasokorotuksia kansalaisten kannalta kriittisimpiin etuuksiin kuten takuueläkkeeseen. Perussuomalaiset eivät etuuksia leikkaisi tai jäädyttäisi.

SDP:n linjasta oudon tekee se, että puolue ilmoittaa säästävänsä 800 miljoonaa euroa ”valtion menojen osittaisella jäädytyksellä”. Sen jälkeen seuraa kuitenkin lista niistä etuuksista, joiden indeksikorotuksia sosialidemokraatit eivät olisi valmiita leikkaamaan. Niitä ovat:

                             eläkkeet,

                             lapsilisät,

                             toimeentulotuki,

                             opintotuki,

                             työttömyysturva,

                             äitiys-, isyys-, ja vanhempainpäivärahat,

                             sairauspäivärahat,

                             vammaisetuudet,

                             asumistuet,

                             elatustuki,

                             rintamalisät,

                             sotilasvammakorvaukset,

                             ja sotilasavustukset.

– Näihin emme tule koskemaan, jos olemme hallitusneuvotteluissa mukana, Rinne toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että SDP ei ole valmis säästämään etuuksista kuten keskusta ja kokoomus. Sen sijaan Rinne säästäisi koko 800 miljoonan euron summan kunnille maksettavista valtionosuuksista. Tämä vaikeuttaisi kuntien tilannetta. Rinteen oman ministeriön virkamiehet totesivat torstaina, että Suomen kunnissa on 2 miljardin euron kestävyysvaje.

SDP:n kuuden kohdan talouslinjan ensimmäinen ja keskeinen tavoite on saada ”vienti vetämään”.

– Me tarvitsemme viennin pohjan laajentamista. Alueellisesti 60 prosenttia meidän viennistä menee EU-alueelle ja näillä näkymin Euroopan talouskasvu tulee olemaan vielä pitkään hidasta. Jos pelkästään sille alueelle vientiponnisteluja pyritään lisäämään, se tarkoittaa sitä, että Suomen Pankin ennuste Suomen lähivuosien talouskasvulle, 1 prosentti, tulee entistä todennäköisemmäksi.

– Meidän täytyy löytää väyliä päästä kasvaville markkinoille ja erityisesti Aasiaan. Meidän täytyy olla valmiita avaamaan myös omia väyliä Afrikan mantereelle, josta IMF ja Maailmanpankki ennustaa selkeästi maailmantalouden seuraavaa vauhdittajaa.

Suomalaisten innovaatioiden viennin vauhdittamiseksi Rinne penää julkisen ja yksityisen sektorin yhteisvoimin rakennettavia kotimaisia ”esimerkkimarkkinoita”. Näin suomalaisyritykset saisivat kotimaassa valmiita referenssikohteita vientimatkoilleen. Esimerkkinä Rinne mainitsi erään suomalaisen yrityksen, joka oli hänen mukanaan Kiinassa.

– Jotta he saivat kaupan tehtyä Kiinassa, niin heidän täytyy jollakin tapaa osoittaa, että homma toimii. Nyt tämä firma pystyi osoittamaan, että Tampereelle on rakennettu tällainen järjestelmä, tulkaa katsomaan. Saman tien alkoi kauppa käymään, Rinne kertoo.

Epäselväksi kuitenkin jäi, mistä rahat löytyvät. Kuntiin kohdistettavien säästöjen lisäksi neljän miljardin säästöistä yksi kymmenys, 400 miljoonaa, toteutettaisiin leikkaamalla muun muassa innovaatio- ja muista elinkeinotuista.

Rinne myönsi, että kunnissa on kehnon taloustilanteen vuoksi vähän haluja ottaa riskejä ja kokeilla uusia innovaatioita, vaikka kiinnostus muuten olisikin suurta. Rinteen mukaan kuntien riskinottokykyä pitäisikin vahvistaa jakamalla kuntien taloudellista riskiä valtion kanssa.

– Kuten huomaatte, olemme miettineet näitä ja menisi viisi tuntia, jos kävisimme kaikki yksityiskohdat läpi, Rinne sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

Miksi pitäisi ottaa niiltä jotka ovat jo nyt siinä ja siinä pärjäämisessä??
Ottakaa valtion suuripalkkaisilta virkamiehiltä ja turhilta yritystys tuilta ,,kehitysavusta jne. kyllä löytyy leikattavaa muualta kuin sieltä ruohonjuuritasolta missä on nipin napin pärjäävää elämää muutenkaan!!!! Vai haluaako kokoomus ja keskusta kreikan tapaan kurjuuttaa kansaa????

Jouko Heyno

Ainoa syy erilaisiin leikkauksiin on viimeiset 0 vuotta ollut se, ettei niitä haluta verottaa, joilla olisi veronmaksukykyä. Suurituloisten reaaliverojen kiristäminen hillitsisi hintatason nousua, ja tarkoittaisi sitä, ettei velkaantumista tarvitsisi jatkaa.

Ilkka Korkalainen

Tätä "suurituloisten" verottamislaulua demarit jaksavat laulaa vuodesta toiseen. Progressiivinen verotus on jo nyt ryötöverotuksen tasolla eikä sitä ole mahdollisuus kiristää enää yhtään. Sitäpaitsi, vaikka "suurituloisia" verotettaisiin 100% niin se ei riittäisi mihinkään koska kestävyysvaje on niin mittava, joten jäljelle jää koko kansan verotuksen kiristäminen ja roima etujen leikkaus, sekä virkamiesten vähentäminen puoleen nykyisestä.
Suurituloisten veronkiristyksen jatkuva esilletuominen on tyhjänpäiväistä demarien vaalipropakandaa.

Eetu Kinnunen

Ansiotuloverotusta ei pidä kiristää. Pääomatulovero on kuitenkin 28-32 % ja aika kohtuullisillakin ansiotuloilla pääsee yli korkeimman mahdollisimman pääomatuloveroprosentin.

Kumpaa sitten halutaan verottaa. Työllä ansaittua tuloa vai keinottelulla "ansaittua"? Valintojen maailma!

Sepetius Kangas

Ei tietysti sdp:hän on koittanut olla unohtamatta köyhän kansan. Totta kait eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä sekä työttömilta ja myös pienipalkkaisilta pitää ensin ottaa. Sehän on ollut kokoomuksen tapa. Sillä vaikutetaan suoraan ostokykyyn. Eili suurin osan menee suoraan ruuan ja taloustarvikkeiden oston vähenemiseen. Tosin kauppiaat ja tuottajat itkee valitusvirtsi mutta nehän ovat tienanneetkin liikaa. Onneksi nämä eivät sentään vaikuta kunnon duunariin jotka palkallaan saavat ruokaa. Ja eläkeläisongelmakin vähenee kun heikentävän talven jälkeen pääsevät kesän niukkuuteen ja suuri osa kuolla kupsahtaa.

Harri Jantunen

Julkisen sektorin hallinto maksaa miltei 15 mrd euroa ja ei tuota yhden yhtäkään palvelua, miksi sieltä ei leikata? Viimeisen viiden vuoden aikana teollisuuden keskipalkat ovat laskeneet, valtion virkamiesten palkat ovat nousseet 16 % ja korkeimpien virkamiesten 25 %. Sieltä olisi siis erinomainen tilaisuus leikata ja oikein kunnolla.

Sepetius Kangas

Kyllä se sentään köyhiä hoitaa, sekä oppimattomia kouluttaa. Toki kyllä tereyden hoitoonkin pitäisi tarttua yi 60:s pois sairaanhoidon piiristä. Niin johan tehoais. Samalla saataisin tuon eläkeläistenkin määrä kohtuulliseen kondikseen. Mutta sotilasmäärärahoihin pitäisi kyllä vielä kylmästi tarttua ja karsia tuhat menot pois. Sekä liiian suureen virkavaltaan joka ei saa mitään aikaa muuta kuin lausuntoja miksi ei rikollisia saada kiinni, sekä yleensäkkin virkamieskuntaan. Unohtamatta kansanedustulaitoksen menoja. Puolet edustajista pois samoin ministeriöiden turhat virkamiehet. Nämätkin kuuluvat julkiseen sektoriin.

Miika Kautto

Hauskaa olisi kuulla ketkä olsivat valmiita leikkaamaan omasta palkastaan? Suomi tarvitsee rakenteelisä uudistuksia, ei palkkaleikkureita jotka heikentävät kysyntää. "Ei listan" tukia maksetaan heikoimassa asemassa oleville, niille joilla on jo nyt vaikeuksia ottaa osaa yhteiskuntaan.

Olavi A Honka

Ei riitä verojen nosto operaatiot. Mistään ei saa tarpeeksi kattamaan valtion/kuntien vajetta. Verojen nostolla ostovoima vain heikkenee ja aina ne verojen nostot osuu keski-luokkaan. Kuluja joudutaan karsimaan, oli kyse mistä kulusta tahansa. Mikä on ettei tämä uppoa poliitikkoihin vai onko se vain niin että omaa kannattajakuntaa pyritään tällä "lahjomaan" ? Kyllä heikolta Suomi neidon tulevaisuus alkaa näyttää.

Eetu Kinnunen

Jahas, Uusi Suomi on aloittanut Kokoomuksen vaalikampanjan tekemisen tosissaan. SDP sanoo kyllä huomattavasti useammalle asialle "Kyllä". Erityisesti johdonmukaisesti kannatetaan rakenteiden uudistamista ja valmiuksia löytyy leikata myös maataloustukia ja muita turhia rahanpumppaustukiaisia.

Köyhiltä, eli opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä ei voida leikata enää.

Lumira Lumus

Kaikkia julkisia kuluja on pakko leikata, kun ei ole maksajaa näille kuluille. Tyhjästä ei voida ottaa. Joka SDp:tä ja sen linjaa kannattaa, niin kaivaa yhä syvemmäksi sitä kuoppaa, josta jo nyt on lähes mahdoton päästä ylös. Tämän jälkeen olette pysyvästi kuopassa tullaan siihen pisteeseen.
Jokainen politiikko tietää tämän, että julkisia menoja on vähennettävä ja paljon. Suuri osa niistä voidaan muuttaa yksityisiksi palvelusektoreiksi, joita ei tarvitse kaikkien verovaroillaan kustantaa. Onko niin vastuuttomia politikkoja, jotka jättävät keskeisimmän työn tekemättä ja vastuuttomasti lupaavat etuja, tietävät että putoavat tyhjän päälle, kun maksuvaraa ei ole.
Ei sellaista vaihtoehtoa pidä olla, että aletaan elämään naapurin tuloilla. Sille ei ole maksajaa.

Risto Huttunen

Nyt ollaan menossa samanlaiseen lamaan kuin edellinen 1991 - 95. Mistä saadaan se Iiro Viinanen, joka lyö nyrkkiä pöytään, että perkele tämä ei käy. Velkaantumisastetta ei voi enää nostaa tai putoamme Argentiinan tyyliseenn valtiokonkurssiin. Iiro lupasi "verta,hikeä ja kyyneleitä". Mutta rajut rakenneuudistukset oli tehtävä - mm. säästöpankit kaatuivat ja liikepankit sulautuivat yhteen.

Mitä tekee Rinne. Hän lupaa pieniä vaalitäkyja kaikille avun tarpeessa oleville. Hän ei näe malkaa omassa silmässä. Hän oli AY-pmona vaatimassa ylisuuria palkankorotuksia jotk veivät Suomen hintakilpailukyvyn. Gappi on 20 %.
Rinne vaatii viennin lisäystä. Se ei onnistu, ellei Suomi tee samanalaista sisäistä devalvaatiota kuin esim. Espanja. Kaikki joutuivat luopumaan jostakin.
Nyt Espanjan vienti on Euroopan paras. Kasvu on yli 2 % ja ennuste ensi vuodelle on 3 %.

Ilkka Niiranen

Muistuupa mieleeni entinen demareiden valtiovarainministeri, nykyinen eduskunnan puheenjohtaja, joka lupasi kaikkea, koska silloin oli erittäin paljon "jakovaraa".
Nykyiselläkin ministerillä tuntuu olevan "jakovaraa".
Järkeä käteen, vaikka vaalit ovatkin ovella.

pekka numminen

"Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että SDP ei ole valmis säästämään etuuksista kuten keskusta ja kokoomus. Sen sijaan Rinne säästäisi koko 800 miljoonan euron summan kunnille maksettavista valtionosuuksista. Tämä vaikeuttaisi kuntien tilannetta. Rinteen oman ministeriön virkamiehet totesivat torstaina, että Suomen kunnissa on 2 miljardin euron kestävyysvaje."
Mitä uutta tässä nyt on? Perinteinen hölmöläiskikkia, leikataan peiton toisesta päästä ja siirretään toiseen. Samaa tekniikkaa on käytetty myös muissakin surkeasti johdetuissa Euroopan maissa. Rinne valtaan ja kunnat konkurssiin!

Markku Airaniemi

Antti Rinne: onko nämä demareiden eväät Suomen nousuun???? Olisiko sinun aika vaihtaa alaa? Se että on paljon demarikavereita ei kyllä pätevöitä talousasioiden ymmärtämiseen ja osaamiseen. Olisiko lisäopiskelusta apua? Ei tosin taida ehtiä näihin vaaleihin. Tuo populismisi kyllä hirvittää tavallista kansalaista.