Lauantai 23.3.2019

Perussuomalaiset raivostuivat – Kaupunki repi vaalimainoksia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.3.2015 15:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kaksi perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokasta avautuu ulkomainosten poistamisesta Espoossa.
|

Eduskuntavaaliehdokkaat raivostuivat Espoossa, kun vaalimainoksia oli revitty tienvarsilta.

Eduskuntavaaliehdokkaat Taisto Miettinen (ps.) ja Maiju Tapiolinna (ps.) väittävät, että Espoossa on poistettu vaalijulisteita myös valtion omistamien teiden varsilta, missä ulkomainokset eivät ole kielletty.

– Tänään paikan päällä saamani tiedon mukaan Espoon kaupungin teknisen yksikön päällikkö on ohjeistanut teknisen yksikön työntekijöitä poistamaan kaikki Espoon alueella olevat vaalimainokset,  eduskuntavaaliehdokas Taisto Miettinen kirjoitti eilen keskiviikkona Puheenvuoron blogissaan.

– Espoon kaupunki on siten poistanut vaalijulisteita teiltä, joita se ei edes omista/hallitse. Teknisen yksikön päällikkö myönsi tänään tehneensä asiassa virheen, Miettinen toteaa.

Kaupungin sääntöjen mukaan eduskuntavaalimainoksia ei saa pystyttää kaupungin maa-alueille. Valtion omistamien teiden varrella vastaavaa kieltoa ei kuitenkaan ole.

Espoon kaupungin insinöörin Harri Tanska ja Espoon katupäällikkö Esa Rauhala kiistävät, että kaupunki olisi tehnyt virheen.

Ehdokkaille on ollut Rauhalan mukaan epäselvää, mitkä teiden osuudet ovat valtion ja mitkä kaupungin. Valtion väylistä osia on viime vuosina muutettu kaduiksi. Esimerkiksi Turun väylällä on osuuksia, jotka ovat katua, ja siten kaupungin hallinnassa. Kaupunki on kuitenkin Rauhalan mukaan sallinut ulkomainokset poikkeuksellisesti myös kaupungin alueilla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

–Kauklahden väylältä poistettiin kevyenliikenteenväylältä ainoastaan korkeita, huonosti kiinnitettyjä vaalimainoksia, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa kevyenliikenteenväylän kulkijoille, Rauhala kertoo Uudelle Suomelle.

Tanskan mukaan kaupunki tarjoaa vaalijulistetelineet puolueille ja yksittäiset ehdokkaat voivat ostaa esimerkiksi bussipysäkeiltä ja valotolpista mainostilaa. Myös yksittäisillä tonteilla on mahdollista mainostaa, mutta kaupungin tonteilla ei.

–Liikenneturvallisuus on tärkein asia. Ne vaarantavat liikenneturvallisuuden kun ne ovat tuolla teiden varsilla, joissa on tosi paljon autoja ja tosi paljon liikennettä. Siellä pitää keskittyä liikenteeseen eikä vaalimainosten seuraamiseen, Tanska sanoo Uudelle Suomelle.

Tanskan mukaan myös valtion teiden varsilta on aiempina vuosina poistettu mainoksia, jos niiden on koettu vaarantavan liikennettä.

–Se on todella vaarallista, että siellä on niitä mainoksia. Tavallaan jo se, että jos ehdokas katsoo, että hän haluaa vaarantaa liikenneturvallisuuden, niin onkohan hän sitten hyvä ehdokas, Tanska sanoo.

Tapiolinnan mukaan kaupunki on toiminut väärin, ja poistanut mainoksia myös valtion omistuksessa olevilta maa-alueilta.

Tapiolinna kertoo saaneensa maanantaina sähköpostia, jossa huomautettiin hänen vaalimainoksistaan Vantaan kaupungin alueella. Häntä kehotettiin poistamaan vaalimainokset tai muutoin kaupunki suorittaa poiston.

–Päätimme lähteä poistamaan kaikki Vantaan alueella olevat vaalimainokseni ja kartoittamaan Espoon alueelle mahdollisesti paikoilleen jätettyjen sijainnit. Vantaalta saimme talteen kaikki mainokset, mutta Espoo olikin oma lukunsa. Siellä mainokseni oli poistettu irti riuhtaisemalla, jolloin mainoksia paikoillaan pidelleet ruuvit olivat edelleen kiinni tolpissa ja mainokset kadonneet, Tapiolinna  kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa osa kylteistä oli poistettu myös valtion omistuksessa olevilta maa-alueilta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Ei niitä vaalimainoksia poistettu puolueen nimen perusteella vaan sijainnin perusteella. Jos Kokoomuksen ja RKP:n porukat olivat niin fiksuja, että sijoittivat mainoksensa oikeisiin paikkoihin niin eipä niitä varmaankaan tarvinnut repiä.

Veikko Nironen

Mitenkähän he voisivat tässä asiassa olla fiksuja, kun hallituksessakaan hommista ei tullu oikein mitään valmista?

No eihän se uutta ole, että jotkut kilpailevat "ei reiluja keinoja käyttäen, väärin ajattelevia kohtaan"...

Marko Kivelä

Taas salaliitto perussuomalaisia vastaan? Epäilen, käsittääkseni näillä kielletyillä paikoilla oli paljon kokoomuksen mainoksia, jotka lienevät saaneen saman kohtalon, mutta kokoomuslaiset ymmärtävät vaieta häpeillen virheestään. Perussuomalaisille sen sijaan kaiken pitäisi olla sallittua. Ei oikeasti ole iso asia selvittää minne niitä kylttejä voi pystyttää ja minne ei.

Marko Kivelä

Tähän vielä täsmennys, siltä osin kun nuo mainokset ovat olleet luvallisilla paikoilla lienee kyseessä virkamiehen yli-innokkuus. Kummankaan perussuomalaisen ehdokkaankaan mukaan poisto ei siis ole koskenut vain perussuomalaisten mainoksia, joten ei tästä saa mitään perussuomalaisten lyttäysjuttua mitä pari kommentoijaa näyttää lietsovan.

Kaupunki kiistää ....heh .... miksiköhän kaupunki kävi sitten palauttamassa niitä (meidän kylttejä) aivan samoihin poisotettuihin paikkoihin (samoihin maassa oleviin reikiin)? Minulle käskyn antanut päällikkö ilmoitti tehneensä virheen ja 2 aluepäällikköä vahvisti saman asian, jopa tänään käydessäni jälleen varikolla selvittämässä yhden kyltin kohtaloa. Eilen poistettiin jälleen yksi kyltti, jonka kaupungin työntekijä kävi palauttamassa tänään aivan samaan paikkaan (pystytti kyltin aivan samoihin reikiin). Kumpikaan haastatelluista henkilöistä ei ollut tässä jutussa mainittuja henkilöitä

Tapiolinna Maiju

Tasapuolisuutta oli noudatettu poistossa. Siellä varikolla makasi useiden puolueiden ehdokkaiden kyltit sulassa sovussa sikin sokin! Ehdin noutaa omat vaalimainokseni pois varikolta ennen kuin niitä aloitettiin palauttaa poistopaikoille. Kävin tänään keskustelun kylttien poistosta vastaavan Eka-liikelaitoksen edustajan kanssa ja he olivat valmiita palauttamaan mainokseni takaisin, kunhan toimitan ne heidän Espoon varikolleen. Mielenkiintoista, että asiasta haastatellut henkilöt kiistävät jo myönnetyt asiat. Lienee informaatiokatkoksia kaupungin viranhaltijoiden keskuudessa.

Jari Lantta

Siivotonta menoa

Ei vaalimainokset mitää teiden kaunistuksia ole.
Kaikenlaista törkyä laitetaan tienvarsiin, sitten kun vaalit on käyty osa jää korjaamatta.
Valtion maille varmaan saa laittaa siksi, kun ei ehdittäisi tehdä päätöstä poistaa ennen kuin vaalit on.