Lauantai 25.5.2019

Väite: Ilmiselvä huijaus ”meni heittämällä läpi” – ”Kansanedustajien takit kääntyivät”

Luotu: 
30.3.2015 14:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Piraattipuolueen vaaliehdokkaan mielestä ilmiselvä huijaus meni läpi eduskunnassa. Arkistokuva.

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Ahto Apajalahti syyttää kansanedustajia takinkäännöstä koskien Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitetta.

Apajalahti kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan eduskunnan hyväksymästä uudesta laista, jonka myötä kaikki tekijänoikeuksia rikkovat sivut voidaan jatkossa estää oikeuden päätöksellä. Apajalahden mukaan uusi laki on täysin päinvastainen kansalaisaloitteen kanssa.

- Laki meni läpi yksimielisesti. Kukaan ei vastustanut sitä täysistunnossa eikä myöskään sitä edeltäneessä valiokuntakäsittelyssä. Vielä syksyllä parisenkymmentä kansaneudstajaa vastusti Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen hylkäämistä. Heitä oli erityisesti vihreissä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa. Nyt takit kääntyivät viuhuen. Kansalaisaloitteen sympatiseeraamisessa oli ilmeisesti kyse vain kansankosiskelusta, joka unohtui heti kun asia painui pois otsikoista, Apajalahti syyttää blogissaan.

Apajalahden mielestä uusi laki mahdollistaa verkkosensuurin, joka puolestaan on ”yksiselitteisesti perustuslain vastaista”. Apajalahti tulkitsee, että uuden lain myötä esimerkiksi pääsy Helsingin Sanomien nettisivuille voidaan estää, jos tulkitaan, että HS rikkoo tekijänoikeuksia upottamalla artikkeleihinsa YouTube-videoita.

Apajalahti kirjoittaa lakiluonnoksen taustoista ja toteaa hallituksen mainostaneen lakiesityksensä korjaavan ne ongelmat, jotka Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite on nostanut esiin. Apajalahden mukaan todellisuus on kuitenkin päinvastainen, sillä hallituksen esitys pahensi ongelmia.

- Voisi kuvitella, ettei näin ilmiselvä kusetus mene läpi. Mutta menihän se heittämällä läpi, Apajalahti kirjoittaa.

- Vuosikaudet noudatettu vanhan linjan meininki, johon kuuluvat suljettujen ovien takaiset kähminnät, parin yritysalan lobbareiden suhteeton vaikutusvalta, tavallisten ihmisten jahtaaminen rikosoikeudellisilla keinoilla, kilpailun ja innovaatioiden rajoittaminen vanhojen toimijoiden hyväksi, varsinaisten tekijöiden aseman heikentäminen yrityksiin nähden ja verkkosensuurin juurruttaminen osaksi oikeusjärjestelmää, sai eduskunnalta jälleen täyden siunauksen, Apajalahti laukoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raoul Plommer

Tässä näkee yhden selvimmistä eroista meidän, ja ideologisesti meitä lähimpänä olevan eduskuntapuolueen välillä. Vetäkää johtopäätökset ja äänestäkää Piraatteja perustuslaillisen oikeutenne puolesta. Yksikään nykyinen eduskuntapuolue ei puolusta sananvapauttanne, kuten tämä päätös osoittaa.

Tony Kunnari

Nykyinen järjestelmä varastaa jo ihan tarpeeksi kaikilta. Nyt sen annetaan varastaa vieläkin enemmän. Tekijänoikeuslaki, kuten moni muukin laki, korostavat tietynlaista käytöstä. Jos lain turvin tehdään osasta kansaa keinotekoisesti rikollisia riippumatta siitä miten syyttömiä he ovat, meillä tulee aina olemaan rikollisia. Ei sen tähden, että he oikeasti tekisivät pahaa vaan siitä syystä, että heidät pakotetaan tekemään niin, koska vaihtoehdot on kielletty lailla.

Reko Laine

Minäkään en voi ymmärtää miksi taksinkuski tai parturi-kampaaja ei voi kuunnella radiota esim. Yle puhetta työpaikallaan kuin maksamalla teostomaksuja jollekin rokinrääkyjälle joka on päässyt levyyhtiön lobbaamana soittolistoille? Olisi kiva nähdä minkälaisen lähdön teostomaksujen vaatija saisi mennessään rakennustyömaalle...

Tony Kunnari

Ongelma on ilmiselvä. Taho, jonka tarkoitus on edustaa kaikkia yksilöitä, ei kuuntele heitä yksilöllisesti eikä ryhmänä. Ainoa asia mitä tällainen taho kuuntelee on raha. Ei sen tähden, että he muutoin kuuntelisivat sitä, mutta vaihtoehdot ovat heilläkin vähissä. Voi miten itsekkäitä yksilöitä meillä nykyään onkaan ja itse olemme vastuuttomuudessamme antaneet heidän korostaa entisestään tätä universaalia ominaisuutta äärimmäisyyksiin.

Markku Nieminen

Kirjoitat asiaa Tony!
Kansaedustajat eivät ole kansan edustajia koska eivät korvaansa lotkauta kansan mielipiteille, vaan ajavat omaa, pienen kannattajakuntansa, hyvä veli verkoston ja suuren rahan etua! Eivät kansan. Poikkeuksia toki on mutta huutavan ääni korvessa ei hevin kuulu. PerusS ovat lähinnä koko kansan asialla ohjelmasta ja otteista päätellen. Voi kun tulisi oikea megaJYTKY ravistelemaan homeisia vallan kamareita.

Petri Saarela

Kaikki, jotka äänestivät tämän puolesta on lobbareiden lahjomia rosvoja. On se muka kumma, kun kaikki päätökset tehdään perehtymättä asiaan ja sitten seuraamuksena on tällaista käsittämättömyyttä. Kyllä tässä pakko on olla lobbausraha kyseessä tai sitten idiotismi, kumpikaan vaihtoehdoista ei kyllä houkuta äänestämään kyseisiä henkilöitä.