Torstai 23.5.2019

Sipilän mystisen sairauden syy selvisi – ”Sitä tutkitaan edelleen”

Luotu: 
31.3.2015 14:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sairastui kaksi kertaa keuhkoveritulppaan. Puolueessa epäiltiin, pystyykö hän jatkamaan puheenjohtajana ja mahdollisesti Suomen pääministerinä seuraavassa hallituksessa.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puheenjohtajakauden ”pahin kriisi” oli hänen sairastumisensa keuhkoveritulppaan, paljastaa Risto Uimonen tänään tiistaina julkaistussa kirjassa Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva (Minerva 2015).

Sipilä sairastui yhtäkkiä kesällä 2013 keuhkoveritulppaan, juuri sen jälkeen kun hän oli uuden mielipidemittauksen perusteella todettu ylivoimaisesti suosituimmaksi pääministeriehdokkaaksi seuraavalle hallituskaudelle.

–Kyseessä oli sairaus, joka piti ottaa tosissaan siksi, että keuhkoveritulppaan voi liittyä myös kuolemanriski, Uimonen kertoo kirjassaan.

Sipilä parani veritulpasta pidettyään kesän aikana sairaslomaa ja syötyään puoli vuotta lääkkeitä. Kun lääkitys loppui, oireet palasivat taas ja Sipilä sairastui uudelleen keuhkoveritulppaan tammikuussa 2014.

 Seppo Kääriäinen kertoo kirjassa olleensa huolissaan Sipilän tilasta.

–Soitto säpsähdytti, ja mielessä kävi monia ajatuksia. Tuntui siltä, että nyt oli kyse todella vakavasta asiasta. Mieleen nousi kysymys, onkohan Juhalla voimaa ja terveyttä jatkaa puheenjohtajana, Kääriäinen kertoo kirjan haastattelussa.

Kirjassa kerrotaan kokeneen poliitikon vainun varoittaneen, että sairaus vaikuttaisi puolueen asemaan.

–Keskusta oli ennen Sipilän sairauden uusiutumista gallupien kärjessä ja selvässä johdossa. Sitten alkoi hiljainen alamäki. Tuntuu siltä, että ihmiset kysyivät mielessään, pystyykö Juha johtamaan puoluetta  ja onko hän valmis johtamaan Suomea pääministerin paikalta, jos sellainen tilanne tulee eteen. Sairastuminen heikensi Juhan ja puolueen uskottavuutta, Kääriäinen totesi.

Myös puoluesihteeri Timo Laaninen paljastaa Uimosen kirjassa olleensa huolissaan.

–Minua pelotti, tuleeko kesäkuussa uusi puheenjohtajavaali. Tuntui siltä, että Sipilän kausi loppuu, jos hän ei tokene sairaudesta. Tämä toinen sairastuminen on ollut oman puoluesihteerikauteni pahin kriisi, Laaninen kertoi kirjahaastattelussa.

Myös Sipilä itse joutui pohtimaan vakavasti terveydentilansa vaikutusta työhön.

–Totta kai, kun sairaus uusiutui, sitä itse mietti ensimmäiseksi, onko minusta jatkamaan ja pitääkö minun jättää politiikka, Sipilä paljastaa pohtineensa.

Uudessa kirjassa paljastettiin myös, että Sipilä on maksanut merkittävän määrän puolueensa veloista. Lue lisää Sipilän lahjoituksista täältä.

Hän kertoo pelänneensä veritulppien taustalla olevan joku vakava sairaus kuten syöpä.

Syy Sipilän sairastumiseen selvisi huhtikuussa 2014.

Sipilä oli Helsingin Terveystalossa antamassa sairautensa seurantaan liittyviä näytteitä. Vatsasairauksiin erikoistuneen lääkärin Kari Raijn mukaan Sipilän sairauden taustalla on aggressiivinen maitoproteiiniallergia.

–Sairaudelle ei ole löytynyt mitään muuta selitystä kuin maitoproteiiniallergia. Se voi kuulemma olla alkulähde, ja sitä tutkitaan edelleen. –– Se on tällä tietämällä syy keuhkoveritulppani synnylle, Sipilä kertoo saamastaan diagnoosista.

Hän kertoo jättäneensä maidon ja muut maitotuotteet pois.

–Onko maitoproteiini syy vereni hyytymisominaisuuksiin, sitä ei kukaan tiedä täysin varmasti. Se on lääkäreiden arvio. Kuntoni on nyt kuitenkin aivan toinen kuin aikaisemmin, ja siinä sivussa on poistunut jotakin muitakin oireita, muun muassa närästys. Toinen pyöräilytempaus elokuussa 2014 meni osaltani todella helposti, Sipilä kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ritva Västi

Juha Sipilä on Keskustapuolueen pj hän nosti puolueen suosta ,sehän on kumminkin totuus,Omalla henkilökohtaisella luottamuksella.mihin äänestäjät luottavat.Ja kun on äänestäjien suosiossa silloinhan kaivetaan esiin sairaudet ,todistukset ala-asteesta lähtien ym ,Terveys on asia joista meistä kukaan ei tiedä huomisesta mitään,se voi tulla kenen kohdalle tahansa. Mennään äänestämään kaikki.

Jukka Sarjanen

Maito on vaarallista, maitotilojen alasajo alkaa heti vaalien jälkeen!...

Kyllä kepulaisille kelpaa hissukkakin isännäksi. Riittää kun hymyilee kuin hangonkeksi ja vetäytyy havukka-aholle mietiskelemään. Meneekö tämä tosiaan läpi, että mies tuodaan esille vasta vaalien jälkeen jos sittenkään?...

Petri Ruotsalainen

Sitä minä ihmettelen sontakivo ym jätehpuhdistus vyyhdistä 10 miljoonaa rikastuneena kieron laki aloitus tempun siivin, eikö mikään näitä pysäytä. Pietari porteilla jos sinne asti edes ajatelleeksi tai uskoo pääsevänsä. Siellä perseet tervataan...kuuluu vanhan kansan sanonta.