Lauantai 19.1.2019

Lama-Suomen vihatuin mies: ”He väläyttivät minulle puukkoa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2009 20:47

Faktakulma

Iiro Viinanen:

Syntynyt: 27.9.1944 Kuopiossa
Koulutus: Insinööri 1967 (Tampereen teknillinen opisto), diplomi-insinööri 1974 (TKK)
Työura: Yksityisyrittäjä 1967-1983, Pohjola oyj:n pääjohtaja 1996-2000

Poliittinen ura:

Kansanedustajana 26.03.1983 - 29.02.1996, josta valtiovarainministerinä Ahon hallituksessa 26.04.1991 - 13.04.1995 ja Lipposen I hallituksessa 13.04.1995 - 01.02.1996

Ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) oli 90-luvun alun lama-Suomen vihatuin poliitikko. Viinanen paljastaa Uudelle Suomelle, että hän oli aikoinaan erittäin lähellä kokea paljon karmeamman kohtalon, kuin sunnuntaina Milanossa matkamuistolla pahoinpidelty Italian pääministeri Silvio Berlusconi.

- On ollut pommiuhkauksia ja muita, niistä ei vaan puhuttu yleensä, Viinanen paljastaa.

Kaikkein vakavin välikohtaus sattui Viinasen mukaan eräänä joulun aatonaattona Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaalla, kun turvamiehet eivät olleet mukana.

- Niitä oli neljä kaveria siinä. Lomalla ollut vanki, joka oli mielisairaalaan menossa ja tällaisia tyyppejä. Osa oli juovuksissa. He väläyttivät minulle puukkoa, ex-ministeri Viinanen kertaa.

- Se oli aika tiukka paikka silloin. Puhumalla selvisin siitä sitten. Sanoivat lopulta, että olet reilu jätkä Viinanen ja toivottivat hyvää joulua, hän muistelee varttitunnin mittaista kauhunhetkeään.

Uhkaukset aiheuttivat myös toimenpiteitä. Viinasen mukaan heidän kotiinsa jouduttiin asentamaan nauhoittava videovalvonta "koska tilanne oli sen verran hankala".

”On sitä miehet ennenkin isänmaan puolesta uhrautuneet.”

Televisiossa Viinanen kuvattiin köyhien kyykyttäjäksi ja hirviöksi, ja kansa poltti mielenosoituksissa Viinas-nukkeja. Joskus naispuoliset kansalaiset hutkivat tilaisuuksissa käsilaukulla, mutta pahemmilta kolhuilta hän välttyi kuin ihmeen kaupalla.

Rautanyrkki-Viinanen joutui tekemään Suomen historian pahimman laman aikana kovia leikkauksia. Viinanen muun muassa laittoi tuhannen markan vedon Yleisradion toimittajan kanssa siitä, ettei markkaa devalvoida. Legdendaarinen uutispätkä todistaa Viinasen häviön, kun näin kävikin.

Hän oli 90-luvun alun Esko Ahon porvarihallituksen näkyvimpiä ja kiistellyimpiä hahmoja, jota syytettiin muun muassa hyvinvointivaltion romuttamisesta.

Pelolle Viinanen kieltäytyi antamasta valtaa.

- On sitä miehet ennenkin isänmaan puolesta uhrautuneet. Ei se siitä kiinni ole.

- Jos oikealla asialla tuntee olevansa, niin silloin pitää mennä vaan eikä meinata.

Suomalaiset eivät Viinasen mielestä kuitenkaan ole yhtä kuumaverisiä kuin esimerkiksi italialaiset.

 

Faktakulma

Iiro Viinanen:

Syntynyt: 27.9.1944 Kuopiossa
Koulutus: Insinööri 1967 (Tampereen teknillinen opisto), diplomi-insinööri 1974 (TKK)
Työura: Yksityisyrittäjä 1967-1983, Pohjola oyj:n pääjohtaja 1996-2000

Poliittinen ura:

Kansanedustajana 26.03.1983 - 29.02.1996, josta valtiovarainministerinä Ahon hallituksessa 26.04.1991 - 13.04.1995 ja Lipposen I hallituksessa 13.04.1995 - 01.02.1996

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Kyllä Viinanen on tehnyt rajusti hallaa suomalaiselle taloudelle kusettamalla ainakaan koko kansaa sanomalla "Suomi ei devalvoi" ja devalvoi kuitenkin.

Meni luottamus niin totaalisesti noihin pelleihin että sen jälkeen olen bisnekseni hoitanut tyystin ulkomailla. Enkä ole ainoa. Se oli suoraa varastamista Viinasen taholta, ja sitä tässä kuitataan hamaan tulevaisuuteen, joka tietenkin tarkoittaa että se pääoma ei ole kierrossa täällä.

Euroonkin piti mennä 5mk kurssilla, taas kustiin linssiin ja kurssi onkin 6mk.

eve_avolin

Jos Viinanen olisi itse saanut päättää, hän ei olisi devalvoinut. Hän ei halunnut devalvoida, koska itsekin yrittäjätaustaisena hyvin tiesi, mitä tapahtuu yrittäjien valuuttalainoille.

Suuryritykset, lähinnä metsäteollisuus painostivat hallituksen devalvoimaan. Suomihan aina devalvoi vientiteollisuuden takia. Koska suomalaiset eivät osaa myydä, laskettiin hintaa, ja taas kauppa kävi.

Tepeteus

Viinanen tiesi varmaan yrittäjätaustallaan, mitä ALV eli arvonlisäveron käyttöönotto ja vieläpä kesken vuoden (1.6.1994) merkitsi tuhansille suomalaisille pienyrityksille. Silti hän sen teki ja siitä alkoi suomalaisen oman työn ja yritteliäisyyden alamäki. Keskellä lamaa. ALV järjestelmä suunniteltiin suuryritysten ehdoilla.

NotSoBraveNewWorld

>

Juuri näin.

Viinanen sanoo: "On sitä ennenkin miehet isänmaan puolesta uhrautuneet.."

Määrittelepä, Viinanen, isänmaa.

Se on mielenkiintoista, että isänmaa ja valtaapitävä eliitti käsitteinä sotkeutuvat aina keskenään näiden miesten puheissa.

Samankaltainen käsitteiden sotkeutuminen nähdään silloin, kun poliitikkojen puheissa "kansallinen turvallisuus" edellyttää jotakin. 99,99% tapauksissa, valtaa pitävän ryhmän puhuessa kansallisesta turvallisuudesta, se tarkoittaa valtaa pitävän establishmentin omaa asemaa, ja sen turvaamista.

Tosiasia on, että Suomen kansan kohtalo ei Viinasta kiinnostanut sentin vertaa, ja devalvaatioasiasta valehteleminenkin oli vain osa kupletin käsikirjoitusta.

eve_avolin

Viinanen on itse kertonut olevansa vapaamuurari, joten ehkä devalvaatiokin oli danbrownilaisittain vain rapparien salaliitto. Tosiasia kuitenkin on, että sitä devalvaatiota tarvitsi ennen kaikkea suuryritykset ja vientiteollisuus, joten jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Heikki Mikkonen

Itse asuin silloin taantuman alettua savossa, mutta muutettuani Iiro Viinasen vaalialueelle annoin ensimmäisen kerran ääneni kokoomukselle(Iiro Viinanen ). Ja puolue on saanu ääneni tähän päivään asti.
Tosin 2011 on aika vaikea paikka jos ei tule muutosta.

Suomi kyllä tarvitsisi nyt tälläisia vahvoja poliittisia johtajia.

Voimia Iirolle.

T:Heikki Mikkonen

Vieras

Muistelen, että joskus olisi ollut juttua Iiron saaneen jonkun mummon käsilaukusta korvilleen.
Eikä aiheetta. sietähän Iiro haki varat velan maksuun, jotka
juppi hunsvotit pelasivat. Eihän se ihan Iironkaan vika ollut, mutta ei sitä muualtakaan löytynyt

Eräs kärsinyt

Hän on yhdessä Esko Ahon kanssa Suomen taloushistorian suurimpia roistoja. Ei kantti kestä kummallakaan kertoa totuutta asioista, miksi tiettyjaä asioita "piti tehdä", niinkuin tehtiin. Avoimuus tuntematon käsite.Avoimuudella olisi vältytty monelta itsemurhalta.

Vieras

Onnistui Ahon kanssa syventämään lamaa merkittävästi väärillä ratkaisuillaan. On se niin väärin, että on yleensä edes vapaalla jalalla. Kauppiksen kirjoissakin tuohon aikaan kerrottiin kuinka esim. verotuksen kanssa tulee toimia lamassa. Nämä sankarithan toimivat täysin päinvastoin.

Pasi Hallikainen

Meinaan mauno suuren, joka teki suuria virheitä vahvanmarkan miehenä. Lue kirja pankkikriisin peitellyt paperit (a.p.pietilä) niin tiedät kuka se suurin konna oli. Puuttui jopa vapaan oikeuslaitoksen toimintaan komentamalla oikeuksia tuomitsemaan kaikki pankki vastaan asiakas oikeudenkäynnit pankin voitoksi. Nykyinen ns. presidentti on julistanut tästä tapauksesta tehdyn muistion ikuisiksi ajoiksi salassa pidettäväksi. Tämä ei tarkoita että katsoisin muiden sen aikaisesta hallituksesta olevan syyttömiä päinvastoin.

MerjaH

...vaikka en tainnut vielä silloin olla Kokoomus-fani :)

Pidin hänestä siksi, että hän uskalsi sanoa suoraan. Siinä mielessä hän muistuttaa Häkämiestä.

Se oli jotenkin niin huvittavaakin, se suora ilmaisu. Muistan minä sen, kuinka Viinasta vastaan kannettiin banderolleja tv:ssä.

Kävin jopa kerran katsomassa Viinasta livenä, hän jotenkin kiinnosti persoonana. Hän kävi täällä Kemissä.

http://www.youtube.com/watch?v=gztGzNljqW4&feature=related

Terkkuja Iirolle.

Vieras

Senaatintorilla olleessa SDP:n ja SAK:n yhteisessä laittomassa hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa Lauri Ihalainen villitsi SAK:n humalaisia, junalla Helsinkiin tuotuja jäseniään ministerien tappamiseen 3.10.1991.

Tilaisuuden kuvamateriaali on pyyhitty YLE:n arkistoista sekä myös suomalaisilta nettipalvelimilta SUPOn SDP:läisen johdon aikana. On perin kummallista, että tätä SAK:n ja SDP:n yhteiskuntaterrorismia peitellään.

Vain harvoja kuvia on jäljellä:

http://www.tyovaenperinne.fi/tyovaentutkimus/tt2007/3_130_Korj035.png

SAK:n, sekä muiden ammattiliittojen keskusjärjestöjen ja SDP:n toiminta ajoi Suomen alas lamaan ja syvensi työttömyyttä.

Vieras

Katso tuo kuva. Siinä oli silloin vielä paljon niitä joilla oli työpaikka. Kuvassa on varmasti ne SAK:n rahoilla mielenosoitukseen tulleet ay-luottamusmiehet jotka julkisesti uhkasivat tappaa Viinasen ja Ahon.

Ei ollut sen jälkeen kun ay-liikkeen kiilusilmät ja SDP ryhtyi yhteiskuntataterrorismiin ja syventämään lamaa ja valtion velkaantumista päättömillä vaatimuksillaan työttömyyden hoidon estämisellä.

Ja kuten tuossa alempana olevalle kirjoittajalle jo vastailin, niin parin vuoden päästä olikin sitten työttömien suurmielenosoitus vasta tuolloin saatiin asioihin liikettä.

Taitaa dementia vaivata kiusallisista asioista teitä ay-kiilusilmiä?

jleve

Tänä syksynä oli vasta TV1:ssa dokumentti tuosta SAK:n mielenosoituksesta.

Mikä siitä mielenosoituksesta teki laittoman? Johtuiko siitä, että maassa oli silloin v. 1993 porvarihallitus? Eli porvarihallituksen vallassa ollessa perustuslain takaama mielenosoitusoikeus ei olekaan voimassa!

Sensijaan MTK saa käydä tuomassa porukalla sianpäitä pääkaupunkiin ja rähisemässä ja vaatimassa lisää maataloustukea. Mutta sehän tietenkin sulle sopii, kun maata johti silloin Lipposen hallitus.

Löytyy kyllä tuosta SAK:n v. 1993 mielenosoituksesta kuvaa myös Ylen elävästä arkistosta. Eli tässä vähän lisää, kun valitit, että "vain harvoja kuvia on jäljellä".

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=447&a=6670

Vieras

Kummallista väkeä nämä vasemmistolaiset. Heti kun heidän rikoksista ja pahanteosta puhuu, he peittelevät ja valehtelevat kuten tässäkin. Vieras kirjoitti vuoden 1991 tapahtumista niin häntä syytetään väärän tiedon levittämisestä ja otetaan esille vuorne 1993 mielenilmaisu.

Sellaisia ne punikit ovat. Ilman tuota 1991 ay-liikkeen ja SDP:n terroristipäivää emme olisi velkaantuneet niin paljon emmekä menneet niin syvälle työttömyydessä viime lamassa.

Asiasta vallitsee yksimielisyys siitä, että uusi hallitus ei saanut työttömyyden ja velkaantumisen asioita hoitoon kun ay-liike ja SDP torpedoi hallituksen toimintaa.

Viimein vuonna 1993 valtiovarain ministeriössä saatiin suunnitelmat ERM:ään, EMU:uun eli ECU:uun siirtymiseksi, jolle seuraava vuoden 1995 Lipposen hallituksen talouspolitiikka perustui. (Lipposen hallituksen talouspolitiikan laati Esko Ahon hallitus).

Olemme noudattaneet tuota samaa talouspolitiikkaa lähes samanlaisena näihin päiviin saakka ja sen nimi euron vakaussopimus.

jpturku

Juuri näin asia on.

Vasemmisto oli 1990-luvulla voimissaan. Muistattehan Ihalaisen: "Meille kuuluu kaikki!". Mitään ei saanut tehdä ilman punikkien SSAK:n ruskeapaitojen hyväksyntää. Ja jos tehtiin ilman tätä niin väkivaltakoneisto heti liikkeelle. Ja kaikki peitettiin kauniin sosiaalidemokraattisen punavärin alle.

Se oli synkkää aikaa. Fasistiset liitot kiristivät kunnon ihmisiä ja kaikki piti tehdä parhaan sosialistisen perinteen mukaisesti typerimmän mukaan.

Vasta EU ja euro löivät punikin nenän punaiseksi. Kiitos siitä !

Nyt onneksi ei ole enää muuta kuin liittojen ahneus. Ei ole enää ideologista pohjaa, kun punaliput on häpeillen peitetty komeroihin ja kukaan ei ole koskaan ollutkaan sosialisti.

Mutta se on hyvä muistaa: Sosialismi on syntynyt vihasta, kasvanut vihasta ja ottaa aina voimansa vihasta. Kun joku sanoo olevansa sosialisti - ota varmistin pois päältä. Se on aina varminta. Aina.

Antti-Johannes

Mikähän juttu tämä on? Että SDP olisi ollut yllyttämässä ministerien tappamiseen. Tosiasia kuitenkin on, että juuri SDP on pelastanut Suomen kommunismilta ja täydelliseltä katastrofilta vaikkapa ns. "vaaran vuosina". Eikä se ole edes ainoa kerta. Jos joku tällaisia juttuja levittelee, niin todellakin on tainnut jäädä lääkkeet ottamatta. Ja huom. en ole SDP:n jäsen.

Vieras

Asiaa voisi tarkastastella jos materiaalia ei olisi poistettu netistä.

SDP:n saama CIA-rahoitus ei puhdista SDP:tä mihinkään suuntaan vaan se vain kertoo että SDP on tehnyt maanpetollista toimintaa ulkovallan kanssa ja saanut siitä rahaa!

SDP:n EI-EEC-kannat ja muu Sosialistisen Internationaalin poliitikan ajaminen Suomessa on ollut sekin maanpetoksellista toimintaa.

En arvosta SDP:tä pätkääkään.

Mitä tulee tuohon 3.10.1991 SAK:n ja ay-liikkeen mielenosoitukseen, olisi hyvä saada kuvamateriaalit julkisuuteen. Näkisit sinäkin pöljä miten siellä oli humalainen räyhäjengi huutamassa kuolemaa laillisen hallituksen jäsenille. Kuten SDP toimi 1918.

Onneksi te haudan partaalla hoippuvat sosialistit ette enää sellaiseen kykene, ettekä koskaan tule kykenemään! Hyvästi jääkää historiaan - ei teitä murhamiehiä kaivata!

PekPalo

Leikkausveitsi välähteli tän konkan tehneen yrittäjän käsissä tehokkaasti. Tohkeissaan Viinanen unohti tykkänään kansan. Oli vain valtion etu. Ei tainnut mies edes ymmärtää kiihkossaan, mikä oli kansan etu silloin. Ei ihme, että mummokin hujautti käsilaukulla!

Vladimir Iljits

Vinhaa tuo Viinasesta ja devalvoinnista kirjoittelu.

Eihän kukaan vastuunalainen poliitikko voi devalvaation aattona möläytellä tai tunnustaa, että devalvaatio on tulossa. Niin kuin Manu Koivisto aiemmin havainnollisti, ministerin pitää sanoa vielä minuutti ennen päätöstä julkisuuteen: 'tuosta (=kurkusta) poikki, jos tämä hallitus devalvoi'.

Vastustipa tai kannatti Viinanen devalvaatiota, hän ei hävinnyt mitään vetoa, vaan voitti itsensä ja valtiolle satoja miljoonia, silloin miljardeja markkoja, kertoessaan medialle, että devalvaatiota ei tule. Vain vastuuntunnottomat kepulipoliitikot ovat vuosien saatossa kuiskineet ystävilleen etukäteen, että devalvaatio on tulossa, silloin kun se on ollut tulossa. Ja vain vastuuntunnottomat punavihreät demagogit yrittävät yhä kerätä populismipisteitä jauhamalla Viinasen valehdelleen tai pettäneen kansaa kieltäessään devalvaation tulon. Devalvaation vuotaminen etukäteen julkisuuteen, se vasta varsinainen maanpetos olisi ollut.

Yakov

Esko Ahon hallituksen aikana Esko ja Iiro vapauttivat pienyrittäjät hankkimaan valuuttalainaa pienemmällä korolla kuin sen aikaiset suomalaiset pankit antoivat ja vakuuttivat yhdestä suusta, ettei markkaa devalvoida.

Kun sitten monet pikkufirmat ottivat tuntuvia valuuttalainoja investointeihinsa, niin täysin yllättäen markkamme devalvoitiin v. 1992 pakkodevalvaatiossa ennätyksellisen paljon: yli 40%!

Lipponen löi seuraavassa hallituksessa vain löylyä kiukaalle, jolloin markka devalvoitui v. 2000---2001 taalaan nähden peräti 60%!

Kts. kaaviota sivulla 3 seuraavassa linkissä ja lue teksti:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:upiyxLJySn4J:www.elakelaiset.f...

Maassamme ei vedetä KETÄÄN poliitikko-töppöilijää virheistään vastuuseen, vaan heille pedataan suojelutyöpaikka huippupalkalla! Kyseessä on näennäisdemokratian mukanaan tuoma kirous!

Ihmettelen, miten tällä palstalla niin moni ylistää valehtelijoita, pettureita ja töpeksijöitä! Ovatkohan nuo ylistelijät heidän hengenheimolaisinaan samanlaisia(?)

jpturku

Koska punikit, metsänomistajat ja suurten vientiyritysten herrat olivat tottuneet siihen, että pekkaset, pakkaset ja saunalisät maksetaan devalvoimalla. Herrat veivät punaniskoja ja nämä vikisivät onnesta, kun ensin devalvoitiin kunnolla ja sitten saatiin nimelliskorotuksia (jotka veroilla kerättiin talteen). Punansikoillehan tärkeintä oli SUHTEELLINEN menestys (niin kuin sosialisteille on aina ollut) eli se ei merkitse mitään, jos kaikilla menee huonommin, kunhan punaniskalla menee VÄHEMMÄN huonommin.

Sitten myytiin vaalikarjalle nimelliskorotukset ja ay-johtajat saivat gloriaa.

Eli Viinasella ei ollut muuta tehdä, koska näin oli maan tapa, näin rakennettiin Puna-Suomea.

Ja näin olisikin tehty maailman tappiin ja luotu DDR-Suomi, mutta Luojan kiitos, tuli EU ja euro. Ja nyt ne ennen niin taitavat ay-pomot ja metsäherrat osoittautuivatkin täysiksi tomppeleiksi, jotka eivät osaakaan mitään jollei muu kansa maksa heidän "etujaan".

Ja niinpä nyt ovatkin keinot vähissä: Suljetaan tehtaat, lopetetaan elinkeinot. Kun herrat eivät saa devalvoida ja ay-massutetut maksattaa pekkasiaan muilla, niin siinä ovat näiden herrojen taidot: Lopetetaan, istutaan perseellään ja odotetaan uutta Leniniä.

On ne niin kovia poikia.

tapio_o_neva

Kaikki varmaaan muistavat, miten Pohjolan johtajat Iiro Viinanen ja Pirkko Alitalo olivat siirtämässä keskinäisen vakuutusyhtiö Suomen vakuutuksenottajien varallisuuden ruotsalaiselle skandaalivakuutusyhtiö Skandialle.

Iiro Viinanen oli aiheuttamassa minullekin mittavia taloudellisia tappioita lahjoittaessaan Suomea ruotsalaiselle vakuutustyhtiölle arvatenkin muhkeista palkkioista.

av

"On sitä miehet ennenkin isänmaan puolesta uhrautuneet. Ei se siitä kiinni ole."

Kuvottavaa lukea tuollainen lause maanpetturin sanomana. Pilkkaa ja häpäisee kokonaisen sukupolven, joka todella uhrautui tämän maan edestä ja jonka uhraukset kyseinen nilkki muiden samanlaisten joukossa sai nollattua.

KAIJA KUOPILA

Itseasiassa Koiviston pankkikriisisyä on kirjoitettu useita kirjoja, ensimmäinen lienee LAMAN JA RAHAN PELURIT / Promerit.
Kannattaa lukea, kirkastuu monet nykyisetkin "virkanimitykset". Uskotko nykyhallituksest löytyvän rohkeita päättäjiä ? Pidän esim hallituksen anisia lähinnä "nukkehallitsijoita" taustapelureille. Jokunen mien on
kokkareissa, joilta odotan paljon, mutta ..... aika näyttää.

moro

Tähänastiset viestit osoittavat kuinka kusetettavaa kansaa suomalaiset ovat. Että Iiro Viinasta olikein kunnioitetaan. Voi pyhä jysäys.
Äijähän oli varsinainen palkansaajan syöjä, -käänteinen Robin Hood; Varasti köyhiltä ja jakoi rikkaille.

Pelasti pankkijärjestelmän yrittäjien ja palkansaajien kustannuksella ja järjesti niin, että varakkaat eivät menettäneet mitään.

On olemassa väite/tutukimus, että Iiro Viinasen rahapolitiikan takia arviolta 10.000 (kymmenentuhatta) konkurssiyrittäjää kuoli tavalla- tai toisella Viinasen/kumpp. vuoksi. Yleisin syy; itsemurha.
Tästä oli tv-ohjelma, mutta lienee laitettu lukittuun kaappiin- ja oudolla tavalla vaiettu asia, mutta kuolintilastot ovat tallessa.

Iiro Viinasen politiikka oli yrittäjiä kohtaan säälimätöntä ja hän sentään oli kokoomuspoliitikko.

Tuo, mitä hän tuossa puhuu, lienee liioiteltua, mutta eräänalainen berlusklooni hänkin pikkukirkolle olisi.

tapio_o_neva

Iiro Viinasen curriculum vitaeen kuuluu keskinäisen vakuutusyhtiö Suomen vakuutuksenottajien vakuutusvarallisuuden siirtäminen "nimelliseen hintaan" ruotsalaiselle skandaalivakuutusyhtiö Skandialle.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten rikkaita ruotsalaiset olisivat tehneet Iiro Viinasesta ja Pirkko Alitalosta tästä puhallusoperaatiosta.

vesa lehto

kokoomus alipuolueineen jatkaa köyhyyden lisäystä.
milloin rikkaat rupeaa maksamaan jotain takaisinpäin saamistaan muhkeista varallisuuden siirroista köyhiltä rikkaille.
vain täysmuutos politiikkojen rehellisyydessä voi suomen pelastaa. rötösherrat on saatava vastuuseen,,, olis ahonkin hallitus joutanut.

Markus Maailmalla

Kiitos vaan Iiro, sinun ja kaltaistesi takia muutimme koko suvun kanssa Eurooppaan eikä takaisin tulla. Laskekaa siinä sitten, mitä 15 korkeasti koulutetun ihmisen verotuotot olis ollu kaikkina näinä vuosina. Sitäpaitsi täällä maailmalla elämä on mukavampaa. Lapsilla on hyvä olla ja lämmintäkin on. Hahahahahaha!

andersin

Devalvaation takia tuli todellinen hätä käteen Espanjassa, sillä Suomesta tullut eläke ei enää riittänyt elämiseen.
Tilanne pelastui onneksi sillä, että pesetakin sitten devalvoitiin.

Syyllisiä emme etsineet, todettiin vain tapahtunut.

Vieras

Koko suku on siis muuttanut pois? Ja suvussa peräti 15
korkeasti koulutettua.. Just joo. Ehkä sinun suvussasi
peruskoulun läpäisy on saavutus, jota kutsutaan "korkeaksi"
koulutukseksi.

Miten asia päätettiin "koko" suvun kesken? Sanoitko muille,
että "hei, nyt me kaikki muutetaan pois, koska Iiro on
niin tyhmä jätkä". Ja niin koko suku yksissä tuumin
muutti pois suomesta.

Hyvä puoli muutossa on se, että suomessa älykkyysosamäärä
nousi, kun teidän "koulutettu sukunne" muutti pois.

Eki54

Valuuttaluottoihin sortuneiden yrittäjien pettäjä, viikatemies Viinanen. Anteeksiantamaton kusetus "ei devalvoida" jää hänen elämänsä logoksi. Sillä tempulla Iiro möi taivasosuutensa. Kunnia monen valuuttakurssimuutoksiin kaatuneen konkurssiyrittäjän muistolle. Kiitos että jaksoitte kutenkin työllistää suomalaisia katkeraan loppuun asti. Pidetään nykyhallituksen ekonomistikaksikko Silvio ja Käteinen vaan lööpeissä. Aiheita kyllä piisaa.

Kippari

Iiro Viinanen esittää itsensä sankarina joka uhrautui isänmaan puolesta. Höpön höpön.
Viinanen muistetaan miehenä, joka valehteli kansalle kaksi kertaa ettei Suomi devalvoi. Tämä koitui monien valuuttalainaa ottaneiden yrittäjien tuhoksi. Viinanen uhrasi yrittäjät ja näiden työntekijät, ei itseään.
Lainaa Suomi sai, koska valtiolla oli silloin hyvin vähän velkaa ja maine hyvä velkojen takaisin maksun suhteen.
Viinanen ei ole sankari tässäkään suhteessa vaan aiemmat sukupolvet.

toinen euromies

Presidentti Koiviston ja Suomen Pankin pääjohtaja Kullbergin pakkomielle vahva markka, siitä johtunut 15 prosentin korkotaso, idänkaupan loppuminen yhdessä yössä sekä asunto- ja automarkkinoiden romahtaminen syöksivät Suomen lamaan jo ennen vuoden 1991 eduskuntavaaleja. Sen lisäksi valtiovarainministeri Louekoski (SDP) teki törkeän alijäämäisen vaalibudjetin vuodelle 1991.

Vuosina 1987-1990 valtion ja kuntien verotulot kasvoivat 10 prosenttia vuodessa. Valtion ja kuntien 5-vuotiset menoautomaatit mitoitettiin sen mukaisiksi. Äärimmilleen kuumentuneet asuntomarkkinat ja automarkkinat romahtivat(vuonna 1990 Suomessa myytiin uutta 160 000 autoa). Neuvostoliitto lopetti celering-kaupan yksipuolisella ilmoituksella. Tavarat oli toimitettu sopimuksen mukaan, persaukinen Neuvostoliitto ei pystynyt maksamaan 3 miljardin markan velkaansa. Se kaatoi vientiyrityksiä ja kauppahuoneita, ja ne 3 miljardia olivat poissa Suomen kansantaloudesta.

Valuuttalainoja otettiin sinipunahallituksen aikana. Vahva markka kaatui omaan mahdottomuuteensa eli 15 prosentin korkotasoon. Markka devalvoitiin 5,5 prosentilla ja markka asetettiin kellumaan. Lopullinen devalvoitumisaste oli 22 prosenttia. Markka asettui todelliseen arvoonsa.

Edellä mainituista syistä alkanut lama ruokki itse itseään ja aiheutti suurtyöttömyyden. Verotulot romahtivat. Nousukauden aikana lukkoon lyödyt valtion ja kuntien menoautomaatit oli rahoitettava ulkomaisella lainanotolla. Ahon hallitus joutui toimimaan vapaapalokuntana vuodesta 1991 vuoteen 1995. Presidentti Koiviston täydellä ja vankkumattomalla tuella.

"Luotiin menoautomaatteja", sanoi Mauno Koivisto kesällä 1995.