Lauantai 25.5.2019

”Hässäkkä eduskunnassa” – Kiistelty lakimuutos ”meni vähän kaikilta ohi silmien”

Luotu: 
2.4.2015 09:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tekijänoikeuslakia käsiteltiin eduskunnassa samassa hässäkässä kymmenien muiden viime hetken lakiesitysten kanssa, joista osa oli erittäin merkittäviä ja sai paljon huomiota, kirjoittaa vihreiden kuntapoliitikko.
|

Vihreiden kunnallispoliitikko ja eduskuntavaaliehdokas Otso Kivekäs vastaa blogissaan Piraattipuolueen puheenjohtajan Ahto Apajalahden rajuihin syytöksiin koskien tekijänoikeuslain muutosta.

Apajalahti väitti hiljattain blogissaan, että kansanedustajien takit kääntyivät, kun kansalaisaloitteen vastainen lakimuutos hyväksyttiin eduskunnassa. Apajalahden mielestä ilmiselvä huijaus meni heittämällä läpi.

Kivekäs kirjoittaa, että Apajalahden väitteissä on kyse ”mustamaalaamisesta vaalien alla”. Kivekäs toteaa, että hänen mielestään lakimuutos on huono ja meni ”kaikilta netin vapaudesta kiinnostuneista vähän ohi silmien”. Muutos ei kuitenkaan Kivekkään mielestä ole kovin merkittävä nykytilanteeseen.

Kivekäs selittää sitä, miksi lakimuutos meni ”ohi silmien”:

- Tekijänoikeuslakia käsiteltiin eduskunnassa samassa hässäkässä kymmenien muiden viime hetken lakiesitysten kanssa, joista osa oli erittäin merkittäviä ja sai paljon huomiota, mm. Sote-uudistus, metropolilaki, opintoaikojen rajaus… Ei ole hyvää lainsäädäntötyötä käsitellä lakiesityksiä kiireessä, mutta niin luopuva eduskunta nyt joka tapauksessa teki. Kansanedustajien oli käytännössä pakko keskittyä asioihin, joiden kanssa erityisesti tekevät työtä tai joista heihin otetaan yhteyttä.

Kivekäs huomauttaa, että nettikysymyksiä esillä pitänyt vihreiden Oras Tynkkynen ei ollut saanut yhtäkään yhteydenottoa asiasta.

- Minäkin olisin voinut sanoa tästä Orakselle, tai Ville Niinistölle joka istui sivistysvaliokunnassa. Mutta en sanonut, koska en huomannut koko asiaa, Kivekäs kirjoittaa.

Kivekkään mielestä eduskunnassa nettiosaaminen on ”todella ohutta” tällä hetkellä.

Kivekäs kokee, että Apajalahti syyttää vihreitä lakimuutoksesta. Apajalahti kuitenkin kommentoi Kivekkään blogia toteamalla, ettei yritä sälyttää asiaa pelkästään vihreiden syyksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Otso Kivekäs

Jos joku on "viimeinen toivo", siihen voi esimerkiksi ottaa yhteyttä etukäteen.

Se, että kaikki kuulevat asiasta vasta päätösten jälkeen, juuri vaalien alla, viittaa siihen, että piraateille tärkeämpää oli kuitenkin saada propaganda-ase, kuin itse asiassa vaikuttaa päätökseen.

Jarno Luoma-Nirva

Eli puolueet, joilla on edustajat eduskunnassa ja asiaa käsitelleissä valiokunnissa ja jotka saavat palkkaa siitä, että seuraavat asioita ja säätävät lakeja, kaipaavat piraatteja kertomaan, mistä ovat äänestämässä? Tämä viimeistään osoittaa, miksi eduskuntaan on välttämätöntä saada ainakin pari piraattia.

Ahto Apajalahti

No nyt tulee jo sen tason syytöksiä, että ihan pakko kommentoida.

Piraatit eivät ole mitenkään salailleet tätä asiaa tai suunnitelleet siitä propaganda-asetta vaan annoimme asiasta sivistysvaliokunnalle ihan julkisen lausunnon, joka on ollut myös netissä koko ajan.

Ihan rehellisesti olemme kuvitelleet, että eduskuntapuolueissa nyt joku seuraa tällaisia asioita. Emme ole ajatelleet, että meidän ilman puoluetukea ja palkattuja työntekijöitä toimivien vapaaehtoisten pitäisi kertoa miljoonabudjettisille eduskuntapuolueille mitä lakiesityksiä eduskunnassa on käsiteltävänä. Johan nyt on ihmeellinen syytös.

Jiri Keronen

Teille maksetaan, että Te otatte näistä asioista selvää. Teillä on avustajia, omia toimittajia, omia työntekijöitä ja vaikka ja mitä. Mikäli Te ette ole ilman piraatteja tienneet tästä asiasta (joka kuitenkin lähti paljon mediahuomiota saaneesta kansalaisaloitteesta), silloin Te olette hoitaneet hommanne yksinkertaisesti huonosti.

Ja jos et tiedä, mistä olet äänestämässä, niin mitä järkeä hyväksyä se? "En tiedä, mitä tämä sopimus koskee, joten varmuuden vuoksi laitan nimeni siihen alle." Olisiko tässä yksi syistä, minkä vuoksi päätöksenteko pissii?

Teppo Vanamo

Hallitukseen tulee saada ministeriö, jonka vastuulla on pelkästään tietoyhteiskunnan kehittäminen. Asia on niin suuri ja monimuotoinen, että liikenne ja viestintäministeriön paukut eivät asian hoitamiseen riitä. Suomi on jäänyt jo vuosikaupalla jälkeen kehityksestä, ja ellei tätä vajetta aleta tosissaan kiriä ensi vaalikaudella kiinni, putoamme lopullisesti kelkasta ja rakennemuutos jyrää lopullisesti Suomen talouden.

Harri Jantunen

En usko, että byrokratian ja hallinnon lisääminen auttaa asiassa. Hallintomme on jo suurempi suhteessa kansantuotteeseen kuin kommunistisessa Kiinassa ja kuitenkin tilanteemme on mitä on.

Uskon vahvasti, että tilanne paranisi, jos nimenomaan hallintoa ja byrokratiaa vähennettäisiin ja rajusti, tällöin rahaa riittäisi myös toiminnan kehittämiseen, eikä vain himmeleiden ylläpitoon.

Juhana Honkanen

Eli siis jos ei tiedetä mistä ollaan äänestämässä, eikä jakseta ottaa selvää (joku sensuuri ja joku "Internet"-niminen juttu lol yawn) - niin oletusarvoisesti painetaan "kyllä"?

Viitsisikö joku eduskunnan toimintaa ymmärtävä selittää, mikä ihmeen logiikka tässä toimintatavassa on olevinaan?