Perjantai 23.3.2018

Evira sikaloiden raatokuvista: ”Näyttää hurjalta, mutta ihan normaalia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.12.2009 07:41
  • Kuva: Oikeutta Eläimille
    Kuva

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira lupaa lisätietoja kohua herättäneistä sikatiloista ylihuomenna, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

- Jo kuvien perusteella näyttää siltä, että osa tapauksista on törkeitä, mutta tilojen joukossa on myös aivan normaalisti sikojaan hoitavia, lehden haastattelema jaostopäällikkö Taina Mikkonen sanoo.

- Kaupunkilaisen silmissä jälkeiset ja kuollut porsas voivat näyttää hurjilta, mutta todellisuudessa se on ihan normaalia. Raatokonttiin kerätyt siat ovat epämiellyttävä näky, vaikka kyse on asianmukaisesta tavasta hoitaa kuolleet eläimet. Myös emakon pitäminen porsimishäkissä on säädösten mukaan sallittua.

Läänineläinlääkärit tarkastavat parhaillaan Oikeutta eläimille -järjestön videoimia ja viranomaisten puutteellisiksi arvioimia sikatiloja.

Eiliseen mennessä tarkastetuista kuudesta sikatilasta neljä saa määräyksen korjata hoidossa huomatut puutteet. Pikavauhdilla tarkistukseen joutuvia tiloja on kaikkiaan kolmisenkymmentä.

Ylen A-studio esitti viikko sitten Oikeutta eläimille -järjestön kuvamateriaalia kehnoissa oloissa elävistä sioista. Kuvat herättivät viranomaiset ja nostattivat mielipideryöpyn. Edellisen kerran järjestö julkaisi lähes samansisältöistä materiaalia vuonna 2007.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henrik Heino

Olen saanut käsityksen että tämä sikajuttu tapahtui Suomessa ja että Suomi ei enää ole osa Venäjää. Korjaa toki jos olen väärässä. Se että muissa maissa tehdään virheitä ei kai pakota meitä tekemään samoin.

Henrik Heino

"...mutta tilojen joukossa on myös aivan normaalisti sikojaan hoitavia..."

Mutta entä kun näistä eläinrääkkäystapauksista ei anneta mitään tuomioita tai sakkoja. Eikö se anna viestin, että rääkkäys on sallittua? Siinä vaiheessa tulee varmaan kiusaus alkaa itsekin sulloa sikoja ja muita eläimiä minimaalisiin tiloihin kun kilpailijakin pystyy kasvattamaan tuplamäärän karjaa samankokoisessa tilassa. Tai sitten on toisena vaihtoentona konkurssi. Kuluttaja kun ei tiedä millä tavalla liha on tuotettu eikä voi siksi tehdä "oikeaa" valintaa.

Vieras

Toistaiseksi ei ole näyttöä kuin jotkut epämääräiset videot. Ilmeisesti väärinkäytökset eivät olleet vakavia. Videot liene lkuvattu osin ulkomailla ja kuvia manipuloitu ja kehystarinoita sepitetty. Tällaistahan greenpeace-tyyppien ja muiden toiminta on. Fasistin erottaa siitä, että hän ei juuri koskaan puhu totta.

OS

Hurjintahan tässä on, että ihmiset eivät ymmärrä tuon olevan normaalia käytäntöä tuotantoeläimien kohdalla (kuten artikkelissakin kommentoija sanoo) ja näinollen laillista. Voisihan noita videoita alkaa pyörittämään kansalaisille jo ala-asteilta lähtien ja opettamaan, että eivät ne possut maatilalla vaella vapaina niityillä ennen päätymistään Joulupöytään, vaan elävät ikänsä ahtaassa häkissä jyrsien toistensa saparoita ja rypien välillä toistensa mätänevien ruumiiden keskellä. Nam nam. Jostain syystä lihavalmistajat eivät halua, että tämä olisi yleistietoa ja mielikuva joka siitä kaupan kinkusta syntyy.

Ei tarvitse olla mikään ekohippi, että pitää tuollaista eläintenkäsittelyä sairaana. Kohtelisitko vaikkapa omaa koiraasi videolla esitetyllä tavalla?

setarkoS

Ainakin osa kohtelee. Tuossa kaupungin yhdessä lähiössä oli pari päivää sitten joku sankari ulkoiluttamassa koiraansa skootterilla ja vielä kaulaa kiersi talutushihna (sialla ei ole, se on vapaana siitä), että niitä koiria vasta sairaasti kohdellankin.
En nähnyt rekisterinroa, enkä tehnyt ilmoitusta kun ajattelin että kyllä joku viherhippi tms sen kuvaa videolle jossain.

Ja toisaalta ellei kuvaa niin nykyinen koirien kohtelu on sitten kai ihan ok - siis että ne ovat luonnonolosuhteita vastaavissa tiloissa ja pääsevät toteuttamaan vaistojaan milloin vain (kamalaa olisi jos vaikka niiden vapaa tarpeidentekeminen milloin/minne vain olisi rajoitettua, eihän se onneksi ole) ja asuntojen lattiat ovat maalattiat että ne sopivat niiden tassuille hyvin joka paikassa etteivät ne kärsi tarpeettomasti. Hyvä että koirien pidossa ei olekaan yhtään ongelmia, luulin vain ensin.

jaakko_helleranta

Vieras edellä osuu tässä normaalius-kysymyksessä naulan kantaan.

Jos vaikka sikojen kaltoin kohtelu olisikin normaalia ja vaikka se olisi lain kirjaimen mukaan laillistakin, niin se ei silti välttämättä ole hyväksyttävää (kaikkien mielestä).

Kaksi ensimmäistä on helppo määrittää:
* normaalia, jos tapahtuu riittävän taajaan
* laillista, jos laki sallii (oikeastaan jos pilkkua viilataan: kunnes lainvoimainen oikeudenpäätös toisin toteaa)

Mutta hyväksyttävyys mitataan kovin subjektiivisesti: hyväksytkö Sinä/Minä/Joku? .. Mihin ei tietystkikään ole olemassa aukotonta totuutta. Ja laillisuudestakin voidaan vääntää kättä, kuten liki kaikissa oikeudenkäynneissä tehdään (.. paitsi jos syytetty on tunnutstanut ja oikeudessa veivataan vain tuomion suuruudesta).

Laillisuuden tutkinta kuuluu viranomaisille, normaaliuden tilastotieteilijöille sun muille tutkijoille ja aihepiiristä harrastuneille.

Hyväksyttävyys on se mikä jää jäljelle kommenttipalstoilla ja muilla turuilla/toreilla keskusteltavaksi. Ja hyväksyttävyydestä keskusteleminen on tärkeää (jos tuntuu siltä, että joku laillinen asia ei ole hyväksyttävää), koska tällä keskustelulla voidaan vaikuttaa sekä asian laillisuuteen että normaaliuteen.

.. Ja tämä pätee tietysti yhtä hyvin sikojen kohteluun kuin vaikka <a href="http://linkit.hel.cc/taloussanomat-vaalirahoitusidea">vaalirahoituskysym....

Vieras

Sikafarmarit ja maatilalliset ovat jo historian valossa näitä epäsuomalaisia, etten sanoisi jopa maanpettureita, joille annettiin oikeus jäädä talvisodan aikana "hoitamaan" tilojaan, kun tosi suomalaiset kuolivat puolustaessaan arvokasta maatamme (lähde: Turun Yliopiston tutkimus talvisodasta). Katson mielummin minareetteja Suomessa, kun sikatiloja.

setarkoS

Naiset ja lapset sekä vaarit keppien kanssa paljolti hoitivat tiloja, kun miehet olivat rintamalla. Siitä kunnia naisille. Kaikkea ei pidä uskoa, mitä lukee.

Samoilla perusteilla voisin spekuloida eikö tehtaat pyörineet sodasta vapautettujen kaupunkilaisten duunareiden ja muiden joutomiesten kuten vankien voimin? Kyllä, sankoin joukoin oli näitä epäsuomalaisiksi maanpettureiksi sanomiasi muissakin hommissa.

uudet tavat

Olisiko syytä päivittää ruokailu ja mässäily tottumukset
SUOMESSA.

- emme elä enään elintarvike puutteessa , mut hamstraamme kuin
se olisi ainakin JOKA JOULU.

- syödään ja juodaan itsensä kipeeksi, jopa sairaala kuntoon,
samoin kannattais monen katsoa itseään peilistä ja huomata
onko painoindeksit paikallaan ja mitä voisi tehdä, ylipainon
poistamiseksi jotta ei tarvitse liittyä "LUONNON SUOJELU LIITTOON".

- toivon jokaiselle ruokaa Joulun Aikaan, mut YLEN;n syönti
ei ole terveellistä.

Ällistynyt pällistynyt

Se mikä on säädösten mukaan sallittua ja se mikä on OIKEIN on kaksi eri asiaa!!!!!!!!!!!! Sääntöjä pitäisi rukata possuystävällisempään suuntaan, eikä vain nostaa kädet pystyyn ja sanoa, että näin nämä hommat nyt meillä vaan hoidetaan...Käsittämätöntä!

Miten olis, jos tänä vuonna jättäis kinkun kauppaan?

vaari05

Mitekähän tämäkin kohu sattui juuri tähän joulukinkkuiaikaan ja sen alullepanija on taho jonka tavoitteena on lopettaa lihan käyttö elintarvikkeena kokonaan.
Voiskohan tällaiselta ryhmältä odottaa, että he olis manipulonut kuvia, tai muuten pyrkinyt tavoitteeseensa vähän epäillyttävillä konsteilla.
Oliskohan jotakin ´´ eviraa `` tutkimaan tätäkin puolta.
Näin oltas samalla viivalla kummassakin leirissä.

SIMO PERTTULA

Ja voin sanoa, että nähdyissä kuvissa sikatiloilta, ei ollut mitään normaalia. Kaikilla oli liian ahdasta, likaista ja surkean heikot olot!
Emakkon karsina oli sille kidutusta. Forssan ministerin vakuuttelut normien määräämistä tiloista eläimille, oli eläimien hyvinvoinnista piittaamattoman tehohoitajan silmillä katsottuja!

sika

Jos olisit hoitanut sikoja niin tietäisit. Emakot pidetään häkeissä jotta vältetään porsaskuolemat. Joutilaat pidetään häkeissä tiinehtyvyyden takia. Ihmisellekin alku raskaus hankalin.
Siat menevät kasalle karkuun kun sikalaan menee vieraita ihmisiä. On myös eläinrääkkäystä herättää eläimet yöllä.
Asioita voidaan tehdä heti toisin kun joku on almis maksamaan kustannukset. Olen valmis laittamaan kaikki sikani lakanoihin jos saan siitä riittävästi rahaa.
Ei kelvannut Riku Cajanterille sikojen kuvaaminen 90-luvulla hyvissä olosuhteissa. Tarjosin mahdollisuutta tulla kuvaamaan sikoja , kun olin kettutyttö keskustelussa aikanaan.
Miksei kuvaajat auttaneet vastasyntynyttä porsasta vaikka kuvasivat?

Hellu

Ei kannata välitää näistä kasvisyöjien jutuista, suurin osa tietää, että ne ovat propagandaa. Suurin osa Suomen sikaloista on hyvin hoidettuja ja lakipykälien ja säädösten mukaisia.

Voisivat kuvata niitä hyviäkin sikaloita. Mutta ainahan joku poikkeus on sikaloissakin ja sitten yleistetään kaikki. - Muuten, tiedättekö Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Saarikoski lähti viemään tyttärensä Saarikosken asiaa, ei hän muuten sitä soppaa olisi keittänyt. Tytär sai varmaan rahallisen palkkionkin uutiskuvistaan. Ylen nykylinja ihmetyttää! En katso enää Yleä, boikotoikaamme siis Yleä me kaikki, jotka tykkäämme suomalaisesta kinkusta!
Hyvää Joulua!

Pöyristynyt

Ja tämäkö on NORMAALIA, että siat syövät kuolleita, mädäntyneitä lajitovereitaan ja emakot ovat koko ikänsä häkissä, jossa ei pääse edes kääntymään. KUINKA joku ELÄINLÄÄKÄRI pystyy käymään tuollaisilla tiloilla ja toteamaan, että KAIKKI ON KUNNOSSA. Olen aina luullut, että eläinlääkärit ovat todellakin eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneita ja eläinrakkaita ihmisiä.

Suosivatko kaikki kepulaiset tällaista eläinrääkkäystaloutta? Mitä mieltä on esim. Tanja Karpela?

Vieras

Ihminen on sika kun se syö kasvikunnan tuotteita, joten kasvikunnan tuotteet boikottiin myös sianlihan lisäksi.

Parikin joulua sitä rataa niin eiköhän ala taas possukin maistua, vaikka se normaalisti tuotettu mitä on oikeen televisioon kuvattu.

1970blue

Evira ei hoida valvontatehtäväänsä niin kuin hyvä hallintotapa edellyttää. Hoitava eläinlääkäri voi olla samalla valvova viranomainen, vaikka olisin riippuvainen valvomiensa tilojen maksamista palkkioista. Mikä muu hallinto sallii vastaavan?
Lietepohjaisia nestemäisiä rejektivesiä mädätyksestä ei voida käyttää lannoitteina vain siksi, koska Evira on näin määrännyt. Kieltoa ei kuitenkaan ole tieteellisesti perusteltu.
Tässä kaksi esimerkkiä. Onko lisää?