Perjantai 14.12.2018

Tv-haastattelu kuumensi – Näin Juha Sipilä sanoi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2015 10:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei tiedä, pitäisikö hoitohenkilökunnalle antaa lakisääteinen oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä vakaumuksellisista syistä.
|

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sai monet ärsyyntymään kiertelevillä vastauksillaan eilen Ylen puheenjohtajatentissä.

Ympäripyöreitä vastauksia kuultiin kilpailukyvyn parantamisesta, irtisanomisperusteista, aborttilaista, Ukrainan kriisistä ja Natosta. Moni ihmetteli Sipilän kiertelyä mikroblogipalvelu Twitterissä.

Keskustan tavoite on luoda 200 000 työpaikkaa parantamalla kilpailukykyä. Sipilältä ei kuitenkaan irronnut konkreettista vastausta, miten tähän päästään. Hän tyytyi antamaan ympäripyöreän selityksen kun kysyttiin, mitä keskusta aikoo tehdä kilpailukyvylle.

–Kuusi puoluetta on tätä yrittänyt hallituksessa onnistumatta. Mitä te teette mitä muut eivät ole vielä kokeilleet? Toimittaja Kirsi Heikel kysyi.

–Emme ole pystyneet parantamaan kilpailukykyämme. Veroaste on noussut kolme prosenttiyksikköä vaalikauden aikana. Teollisuuden kilpailukyky on huonontunut. Meillä on 10-15 prosentin kilpailukykyero meidän kilpailijamaihin. Siihen tarvitaan paljon toimia. Tarvitaan joustavuutta työelämään, mutta se ei ole pelkästään työelämäkysymyksiä vaan myös innovaatiokysymyksiä. Me ollaan myöskin työn tuottavuudessa jääty jälkeen, Sipilä vastasi.

Myöskään henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen tai säännöllisen työajan pidennykseen Sipilällä ei ollut kantaa.

–Ne kysymykset jätämme yhteispöytään. Turha lyödä kantoja etukäteen lukkoon, koska sama lopputulos voidaan saada useammallakin tavalla, Sipilä sanoi.

Kovaa kiertely nähtiin myös keskusteltaessa kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteistä oikeutta kieltäytyä tekemästä aborttia vakaumuksellisista syistä.

–En ole muodostanut kantaa tähän, koska en ole tutustunut tähän aloitteeseen. Perustelut pitää tarkkaan käydä läpi, Sipilä vastasi.

Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) ihmetteli keskustan työelämään liittyviä kantoja Twitterissä.

–Onpa vaikeata keskustalla EI ole kantaa 0-sopimuksiin, työttömyysturvan pituuteen, irtisanomisaikaan – vaativat joustavuutta, Paateri kirjoitti.

 

Myös MTV3:n toimittaja Jussi Kärki kommentoi Sipilän väistelyä Twitterissä.

–Juha Sipilä väistelee loppuun asti, eikä ota jyrkkiä kantoja. Fiksua tulevan tehtävän kannalta, ikävämpää äänestäjille, hän kirjoitti.

 

Myös Sipilän Ukrainan kriisiin ja Natoon liittyvät kannat jäivät osittain hieman arvoituksellisiksi. Moni olisi halunnut tarkemman vastauksen siihen, miten Suomen pitäisi suhtautua sotilaallisesti aktiiviseen Venäjään.

– Se on selvää, että emme voi hyväksyä sitä mitä Venäjän toimia Krimillä ja Ukrainassa. Olemme EU-rintamassa pakotteiden osalta. En näe mitään ongelmaa keskustan linjassa. Kävimme tasavallan presidentin johdolla läpi UTP-linjauksia joulun alla ja voin yhtyä niihin.

Puheet sotilasliitto Natosta tuntuivat ristiriitaisilta. Sipilän mielestä Suomen kannattaa edelleen olla liittoutumaton maa, mutta Suomi tarvitsee kuitenkin mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Hallitusohjelmaan ei hänen mielestään tarvitse kirjata Natosta mitään eli hän jättäisi kysymyksen avoimeksi.

–Natosta ei tarvitse kirjata mitään. Nato-kumppanuutta pitää vahvistaa ja Ruotsi-yhteistyötä, hän sanoi.

Osaan kysymyksistä Sipilä kuitenkin vastasi suoraan. Hän joutui muun muassa vertaamaan miten keskusta hoitaisi pääministeripuolueen tehtävää eri tavalla kuin kokoomus.

– Olen vaatinut strategista hallitusohjelmaa ja kollegiaalista työskentelytapaa. Silloin pystymme keskittymään vähempiin asioihin, Sipilä sanoi.

Hän kertoi myös haluavansa tehdä hallitusohjelmaan linjaukset sopeutuksista ennen kuin salkut on jaettu.

Yleensä ministereistä tulee omien virastojensa puolestapuhujia, eivätkä he ole halukkaita leikkaamaan omalta alueeltaan. Tämän takia ikäviä päätöksiä ollaan yleensä halukkaampia tekemään ennen kuin salkut on jaettu.

Sipilä kertoi, että keskustan mielestä säästötarve on kaksi miljardia euroa.

–Me katsoimme että neljä vuotta talouden tasapainottamiseen on liian lyhyt aika. Me tarvitsemme siihen kuusi vuotta, Sipilä sanoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Nieminen

Ei Kepulla ole eväitä saada maan talous nousuun ja asiat kutoon.
Se puolue, joka saa maan Natoon saa myös maan asiat kuntoon. Pääoma palaa takaisin ja firmat.
Maariskiä ei saa muuten pois ja suomettumista.
Toinen avaintekijä on AY-mafian saaminen kuriin. Riskinä on, että joku pieni ammattiryhmä pistää koko maan lakkoon ja vaatia vaikka mitä.
Kilpailukyky on saatava kuntoon, jotta viennistä voi edes haaveilla.

Keijo Kontio

On ihan fantasiaa ,että se joka kerran jonkun maan jostain syystä hylkää palaa sinne enää varsinkaan pysyvästi takaisin. -> realiteetit harjoitetulla asuntopoliitikalla on lyöty ikiliikkujan lailla tämän maan hintataso niin pitkälle tulevaisuudessa lukkoon ettei ilman vuoden 1929 ja etenkin vuonna 1939 siitä seurannutta tapahtumaa sellaista ihmettä vaan voi tapahtua .. No jos vuosi 2008 syksy oli se vuosi niin vuoteen 2018 ei nyt niin hirveän pitkä aika enää ole ... Eli sen puolesta ei mitään hätää... Microsoft kävi hakemassa Leikkipienoisrautatiemme tärkeimmän kapistuksen Sähköveturin eli Nokian puhelintoiminnot pois maastamme ,jäljelle jääneet loput vaunut ovat liian isoja nykyisessä Märklinissämme heikomman veturin vedettäväksi... Peliteollisuus pelastajaksi ... Tuo elämänosa alue jossa yhtälailla halpatuotanto osaaminen on varmasti jo näillä näppäimillä räjähtämässä käsiin ,kunhan peli ja leikki ikäiset kiinalaiset vaan päästetään vauhtiin omassa maassaan unohtamatta taaskaan Korealaisia tai jo nykyään monessa kehitystyössä pronssille jäävää Japania ... Unohtuu myös sekin ,että originaali väestö on nyt siirtynyt vaiheeseen jolloin sotien jälkeen syntynyt suuri ikäluokka on siirtynyt sinne kauan pelättyyn eläkeputkeen. Nyt vuonna 2015 vuonna 1950 syntynyt täyttää 65 vuotta ja 1955 syntynyt 60 vuotta ... Ei ongelma ole suomalainen ,se koskee koko Eurooppaa...sodista toipunutta Eurooppaa ,joka ei aio kunnioitaa Berliinin vallanneen Entisen Neuvostoliiton 70 vuotisjuhlia Euroopan vapautusta Natsi ikeestä ... ,joka alkaa päivä päivältä vaikuttaa siltä ,etteivät kaikki vapautetut kansat olleetkaan tyytyväisiä "uudesta vapaudestaan" - viimeisethän käytännössä vapautuivat vasta syksyllä 1989 toisen maailmansodan aiheuttamista kahleista...

J.a. Tauriainen

Olavi Nieminen.
Yhdyn kantaasi sata prosenttisesti Aamen.
Mielestäni lakkokenraalit pitäisi panna valtakunnan syytteeseen kansantalouden karille ajosta.
Kun hyvinä aikoina on kiristetty lakkoilemalla kaikenöaisia etuisuuksia, niin huonojenaikojen aikana ei olla valmiita niistä höllentämään. Ei muutakuin lisää lakkoja ja lakkoja , niin on lakkokenraalien tavoite, silmät kiiluen.

Hannu Korpilampi

Kun talous on syöksykierteessä ja tarvitaan jotakuinkin ihme jotta tästä noustaisiin, niin ahtaajat ryhtyvät lakkoon kiristääkseen itselleen lisää etuuksia.

Jos työtehtäviin liittyvät ongelmat olisivat todellisia, käytös olisi ehkä jotenkuten ymmärrettävissä, mutta käytännössä kyseessä on jo ennestään hyvätuloisen ja hyvillä työehdoilla toimivien henkilöiden ahneudesta saada vielä vähän lisää kun tilaisuus siihen on.

Tuo vastaa sitä että palokunta menisi lakkoon aina kun kaupunki alkaa palaa, lääkärit menisivät lakkoon aina kun kulkutauti iskisi, poliisit menisivät lakkoon mellakoiden alkaessa tai ammattisotilaat menisivät lakkoon kun sota alkaa. Mitä noin epäluotettavalla ja suorastaan petturimaisella ammattiryhmällä edes tekee?

Laki takaa siihen oikeuden mutta on hyvä miettiä lakko-oikeuden rajoittamista tai jopa erityisen vahingollisten ja suhteettomien lakkojen kriminalisointia.

Kai Schleutker

Asiallisesti Sipilä vaikuttaa allekirjoittavan melko pitkälle edellisen hallituksen teesejä. Sympaattinen kaveri, mutta tuskin mitään kovin uutta tarjolla. Samanlaista tiukan massin päätöksentekoa on siis vaalien jälkeen edessä.
Tiedotusvälineiltä ja etenkin YLEltä toivoisi tosiaan analyyttisempää ja samalla ratkaisukeskeistä otetta näissä paneeleissa ja haastatteluissa.
Edellisillan haastattelu YLEssä (Stubb) oli katastrofaalinen rimanlaitus. Miten Suomessa voi tehdä rakentavaa politiikkaa ja luoda sitä kovasti tarvittavaa myönteistä ilmapiiriä, jos YLEn toimittajat jatkuvasti leikkivät syyttäjää ja etsivät ongelmia . Tai ko. talon yhteiskunnallisten asioiden toimittaja ei ymmärrä, että yritysten menestyessä työllistetään lisää ihmisiä.
Siis tosiaan, medialta ja erityisesti YLEltä rakentavampaa ja analyyttisempää toimintaa odotellessa..!

Teppo Vanamo

En muista tällaisia vaaleja on tämä kevät ollut Suomen oloissa varsin poikkeuksellista aikaa. Täytyy antaa medialle kyllä noin keskimäärin kaikki kunnia, ihmeteltävän siististi on ehdokkaita ja puolueita "kutiteltu". Ainahan muutamia ylilyöntejä ja kömmähdyksiä tällaiseen sirkukseen sopii, mutta kokonaisuutena hyvät pinnat.

Ehdokkaatkin ovat enimmäkseen käyttäytyneet siististi, muutamia harvoja turhautuneita lukuun ottamatta. Kummallisinta on, että näihin ylilyönteihin ovat enimmäkseen syyllistyneet konkarikansanedustajat, josta arvelenkin, että jotain on jäänyt hampaankoloon edelliseltä neljältä vuodelta.

Eiköhän tehdä kaikkien vaalityössä mukana olevien ja myös ehdokkaiden välillä sellainen sopimus, että tuo viimeinen viikko ollaan asialinjalla ja jätetään turhat ylilyönnit tekemättä. Siellä väistötilassa kun täytyy sitten kuitenkin olla sovussa, ettei kalliit seinät pullistu.

Hannu Mononen

Kieli keskellä suuta ympäripyöreitä puhumalla Sipilä voi vaalien alla yrittää miellyttää kaikkia. Sitten kun tulee vallankäytön paikka, ottaako se kuuluisa Vahakabinetti ohjakset?

Väyrystelyksi menee taas kaikessa, jos arvata pitää. Ei Sipilästä ole vetämään omaa linjaansa vastoin noiden menneisyyden muumioiden äärikeskustalaisuutta, hän on siihen liian mukava mies ja varoo tekemästä valintoja, jotka eivät miellytä hänen oman puolueensa parkkintuneita pelureita.

Antti Kantola

Asia on kyllä niin, että Sipilä kunnioitti toimittajaa, mutta Stubb vei toimittajaa kuin vierasta teurastaja lammasta. Sipilä oli vakuuttava, Stubb sitävastoin mitäänsanomaton.
Ei pidä mennä sanelemaan ennen vaaleja, eikä hallitusneuvotteluissakaan. Älkäämme antako Stubbin kerätä pienpuolueiden avulla itselleen avustajajoukkoa hallitukseen. Vaan Sipilä muodostakoon hallituksen demarien ja kokoomuksen kanssa.
MAA ON NYT SELLAISESSA TILANTEESSA, ETTÄ NOIDEN KOLMEN PUOLUEEN KERTA KAIKKIAAN TÄYTYY PYSTYÄ HALLINNOIMAAN YHDESSÄ.
Siitä ei tule mitään jos omistajaluokkaa ja suurituloisia sekä suurkaupunkeja edustava Kokoomus jää ulkopuolelle tai työväenluokkaa edustava SDP tai kuntatyöhön ja maaseudun työllistämiseen erikoistunut Keskusta. Nyt tarvitaan kolmikantahallitus!

Reino Alho

Ne, jotka tarkoin seurasivat Sipilän haastattelua tv:ssä, saivat mielestäni suoran vastauksen siihen, miksi yksityskohtiin ei menty. Vastaaminen toimittajien esittämiin kysymyksiin yksityiskohtaisesti olisi olisi ollut astumista viritettyihin miinoihin. Näille, jotka nyt jakelevat Sipilälle moitteita, ei nyt jälkikäteen tarjoudu heidän odottamaansa tilaisuuta ampua alas Sipilän esityksiä. Mediassa tiedetään varsin hyvin, että vastakkainasettelu poliittisissa mielipiteissä on jyrkentynyt niin pahaksi, että kaikki haastateltavat leimataan enemmän taikka vähemmän "väärämielisiksi". Tällaista kaksinaamaisuutta ei voida pitää rakentavana.

Ritva Västi

Edellistä hallitusta taaksepäin katottuna ,ei tartte kuin kaksi kertaa sanoa päivää,niin on ollu jo 100 %parempi kuin edellinen.Kyllä näitten toimittajain kyky nykyään pyöriin pilkun ympärillä. kysymykset on kuin jossain ala-asteen ekaluokalla. Sipilä sanoi hallitukselle kuuluu isot asiat ,se on oikein,Ammattiliitoille ja työnantajille omat asiansa.eihän ny hemmetis kaikkia tarvitse eduskunnassa säätää.nythän hallitus takkus ketä saa vihkiä ketä ei.Kumpi on kotona äiti vai isä hoitamassa vauvelia. Niin lapsellista touhua kuin olla voi.Toivotaan et uusi hallitus osaa pyöriä suuremmilla pyörillä.

Nita Hillner

Toivon todella ettei Väyrysestä tule ulkoministeriä! Eikä Lehtomäkeä voi ottaa hallitukseen koska hän on Venäjä-Suomiseuran puheenjohtaja. Se olisi liian riskaabelia.

Ulkoministerinä voisi toimia Stubb, Haglund, Rehn tai Rusi...

Markku Lehto

Tuossa on vain se ongelma, että ei pääministeri, jonka valta ja vastuu on mennyt ohitse presidentin, voi välttää vastuutaan. Eräs Suomen kannalta erittäin tärkeä pääministerin rooli on EU:n Eurooppa-neuvoston työskentelyyn osallistuminen.

"Eurooppa-neuvoston tehtävät:

Eurooppa-neuvostolla on kaksi tehtävää: se päättää EU:n yleisestä poliittisesta linjasta ja painopisteistä sekä käsittelee monitahoisia tai arkaluontoisia kysymyksiä, joihin alemman tason hallitustenvälinen yhteistyö ei tuo ratkaisua.

Eurooppa-neuvostolla on paljon vaikutusvaltaa EU:n poliittisen ohjelman laadinnassa, mutta lainsäädäntävaltaa sillä ei ole."

"Eurooppa-neuvostossa kokoontuvat kaikkien EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet, komission puheenjohtaja sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, joka toimii kokousten puheenjohtajana. Kokouksiin osallistuu myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja English ."

Lähde: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/european-council/index_fi.htm

Eli ulkoministeri ei voi toimia Suomen edustajana Eurooppa-neuvostossa, vaan se tehtävä kuuluu pääministerille.

Kannattaako pääministerinä toimia sellaisen, joka ei olisi sopiva kaikkiin pääministerille kuuluviin tehtävään. Pelkkä yhden puolueen puheenjohtajuus ei välttämättä tee henkilöä sopivaksi ja päteväksi pääministerin tehtävään edustamaan koko Suomea. Myös kokemuksen merkitystä ei tule valtakunnan kannalta näin tärkeässä tehtävässä vähätellä.

Reino Jalas

Kannattaa pitää mielessä että politiikasta tässä on kuitenkin kyse. Sipilä on entinen yritysjohtaja ja nykyisin poliittisen Keskustapuolueen puheenjohtaja. Runsaan viikon päästä on edessä tärkeät poliittiset vaalit.

Keskustan ja Sipilän tärkein asia ei ole olla ja toimia mahdollisimman suorapuheisena television totuuden torvena.

Puolueen ja sen puheenjohtajan tärkein asia seuraavat 9 päivää on se, kuinka saada puolueelle mahdollisimman hyvä tulos vaaleissa.

Jos Keskusta jää alle 23 prosentin, on sellainen jo lievä tappio kaiken kaikkiaan.

Vaalien jälkeen alkavat joka tapauksessa *paljon suorasukaisemmat* puheet, on vaalien voittaja mikä puolue tahansa.

Silloin etuisuuksien nimistä ja niiden leikkauslistoista ja rahasummista puhutaan jo ihan oikeilla nimillä.

Markku Lehto

Säästökohteista puhuttaessa Sipilä ei vahingossakaan maininnut mitään mikä olisi liittynyt maatalouteen tai tuulimyllytukiaisiin. Kannttaakin kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, joista haastateltava vaikenee. No eipä haatattelijatkaan kysyneet mitään maatalouden miljarditukiaisista.

Mauno Strandén

Kaikkein eniten menee mainoksen puolelle, kun ylen toimittajat tentaa demareita, on niin myötäsukaan silittelyä että!
Myöskin uusien työpaikkojen luominen on vailla yhtään konkreettista esitystä, vaikka joiltakin kovasti vaaditaan, heidän näyttö jai kuvaputkitehtaaseen Imatralla!
Minusta ylen toimittajat pitäisi vaihtaa sellaisiin jotka on ehdottoman pulueettomia, nykyiset on hallituksen sylikoiria jotka kuuntelee haltoituneena joidenkin pulputusta, jossa ei ole alkua ei loppua, eivät vastaa kysmyksiin!

Olavi A Honka

Eikö Sipilä vastannut suoraan? "Olemme valmiit harkitsemaan" taisi olla vastaus suurimpaan osaan kysymyksistä. Mitä tästä äänestäjä voi päätellä? Kaikki käy.

Taitaa pelottaa, jos ei sitä vaalivoittoa tulekaan. Gallupeissa melkein puolet ei kertonut kantojaan eli kukaan ei tiedä millainen tulos tulee. Leikkauksia kuitenkin tulee, pääsi sinne hallitukseen kuka tahansa. Valtiovarainministeriön lista on aika raaka, mutta lienee lähimpänä totuutta. Kirpaiseeko kerralla vai kidutaanko tuo Sipilän mainitsema 10 vuotta, sen päättävät äänestäjät.

Kai Lähteenmäki

Pari vuotta sitten EK ja monet ekonomistit saivat poliitikot uskomaan, että (yhtiö)VEROJA alentamalla alkaa nopea kasvu?
Mites kävi?
No ei tullut investointeja eikä kasvua...
Satakunnan Kansan mukaan verohelpotukset menivät firman investointien sijaan osinkoihin, jotka edelleen menivät veroparatiiseihin?
Nuo osingot eivät varmaan lähiaikoina palaa Suomeen kansantaloutta parantamaan?
Koska täällä ei ole mitään kiinnostavaa investoitavaakaan ?

Verokikoista voisi metsävero, joka saisi puuta tehtaille kohtuuhintaan olla hyvä? Se vakuuttaisi metsäteollisuuden, että täältä saa puuta tulevaisuudessa kohtuuhintaan...

Minusta viisaampia olisivat REAALI- investoinnit, jotka alentaa KUSTANNUKSIA:
1) alentaa (prosessi)teollisuuden energia- ym. kustannuksia
- ydinenergiaa runsaasti, se on oiva myyntituote Saksaan, ja halpa sähkö ja lämpö mahdollistaisi homeettomat rakennukset..
- tiet, radat, sillat,
- viisasti fokusoitu T&K ja koulutus,
- ..
2) alentaa palkansaajien, eläkeläisten, opiskelijoiden, työnperässä muuttajien elämisen kustannuksia, jolloinka meillä voi elää säädyllisesti kansainvälisellä palkkatasolla, sanotaan 500-1500€/kk. Niin tuo taitaa olla oikea palkkataso suomalaisille?

- siis asumisen kustannukset alas rakentamalla kasvukeskuksiin 200 000 halpaa 20-90 m2 moduuliasuntoa- kuten aikanaan T-fordit ja folkkarit liukuhihnalla kuivissa sisätiloissa- ei olisi homeongelmiakaan... Onnistuu ihan hyvin, sillä moduuliasuntoja saa tehtaalta halvalla, alle tonni/m2

- liikkuminen edulliseksi rakentamalla nopeita raideyhteyksiä ja asuntoja asemien lähelle.

Näin ihmisille jäisi rahaa muuhun tarpeelliseen, kun kaikki rahat ei mene asumiseen ja liikkumiseen...

Markku Lehto

Julkisten menojen kasvua voitaisiin jarruttaa myös tarkastelemalla tuulimyllytukiaisia saavien tuulisähköfirmojen verotusta. Verotuksen osalta valtio ei liene tehnyt mitään sitovia sopimuksia minkään yhtiön kanssa. Nythän verotuksella pyritään säätelemään valtion menojen ja tulojen tasapainoa. Sen säätelyhän tulee koskea toki kaikkia.

Tänä vuonna valtion budjetissa on varattu 137,9 miljoonaa tuulimyllytukiaisiin. Jatkossahan se tulee nousemaan 250 - 300 miljoonaan vuosittain. No johan keskustan puoluesihteeri mainitsi tuulimyllytukiaiset eräänä säästökohteena.

Ilkka Valonen

Media kohtelee Sipilää silkkihansikkain - vielä. Kestääkö tämä yli Vaalien vai lyödäänkö jalat alta jo ennen Vaaleja eli ensi viikolla. Nähdäänkö surkea tapahtumaketju, missä Media antaa Sipilän nousta Pääministeriksi ennen kuin antaa "Isän kädestä" kalastaen näin maksimaalista huomiota ja sitäkautta uutisten myyntitulojen maksimointia. Vähät välittävät Suomesta ja Suomen taloudesta, enempää Sipilä kuin Mediakaan. Tässä ja nyt, taskut täyteen minulle ja heti.

Markku Lehto

Sipilä sanoo tentissä:

"–Natosta ei tarvitse kirjata mitään. Nato-kumppanuutta pitää vahvistaa ja Ruotsi-yhteistyötä, ... "

Minkähänlaista yhteistyötä Ruotsin kanssa Sipilä tarkoittaa ja miten sen varaan voidaan tiukanpaikan tullen laskea. Varsinkin kun Ruotsin ulkoministeri totesi Suomessa demareiden vaakamppailua avittaessaan seuraavaa:

"Lännen Media: Ruotsin pääministeri ei kannata sotilasliittoa Suomen kanssa"

"Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei kannata avointa sotilasliittoa Suomen kanssa, kertoo 12 maakuntalehden Lännen Media. Löfven sanoo lehdille, ettei Ruotsi tarvitse myöskään EU-armeijaa, vaan rakentaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaansa erilaisten yhteistyökuvioiden varaan."

http://www.hs.fi/politiikka/a1305941655706

Melkoista sanojen pyörittelyä potentiaaliselta valtakunnan pääministeriehdokkaalta, jonka taustajoukoissa on paljon vielä YYA -aikakauden hengessä eläviä. Muuten mitenkähän pitkälle Nato -kumppanuutta vielä pitää vahvistaa, kun Suomi on jo reilusti Nato -yhteensopivampi kuin moni Nato -maa ?

Ja sitten tuo kanta:

"Hallitusohjelmaan ei hänen mielestään tarvitse kirjata Natosta mitään eli hän jättäisi kysymyksen avoimeksi."

Samoina aikoina, kun turvallisuus- ja sotilaspoliittinen tilanne lähialueillamme on muuttunut radikaalisti ja kansa sekä poliitikot vakavasti pohtivat tulevia turvallisuupoliittisia ratkaisuja, pääministeriehdokas pyyhkii koko asian maton alle. Voiko tältä pohjalta lähteä johtamaan valtakuntaa ? Olisiko sittenkin paikallaan, että pääministeriksi valitaan jokin kokeneempi henkilö ? Näillä eväillä ei Brysselin käytävillä kovin pitkälle pötkitä Suomen etujen valvonnassa. No ehkä Väyrynen tukee Sipilää asiantuntemuksellaan.

Miten olisi jos, keskusta asettaisikin Olli Rehnin pääministeriehdokkaaksi ?

Reko Laine

SIpilä on Matti Vanhanen nro. 2 . Kun ei ole mitään sanottavaa eikä uskalla olla mitään mieltä mistään ei osaa sanoa mistään mitään.
Jos tuo pääsee pääministeriksi Suomen syrjäytyminen ja alasajo on yhtä rumaa kuin Vanhasen aikakaudella.

Antti Kantola

Lauri Laitilahan sen sanoi: "Juha Sipilän pointti on siinä, että hänellä on sellaisia inhimillisiä kykyjä, joilla hankkeet saadaan maaliin."
Tää on jo nähty, tää Katainen/Stubb -koalitio pienpuolueiden kanssa. Paljon on luvattu ja suunniteltu ja sitten taas romutettu. Vapaavuori olisi ollut tekojen mies ja Stubbin paikkahan olisi ollut Europarlamentissa.
Olen vakuuttunut, että Sipilä on Vanhastakin parempi - jämäkämpi ja päämäärätietoisempi kuin oli Vanhanen. Nyt ei ole kateuden aika, vaan suurpuolueiden on tultava takoisiin mukaan. Suomea ei saada nousuun ilman maajoukkuemeininkiä ja maalaisjärkeä.

Reko Laine

Ei EHKÄ ainoastaan omista rahoistaan-valitettavasti. Suomalaisille ja Suomelle paljon vaarallisempaa on että Sipilä on tullut miljönääriksi lestaatiolaisveljien mukana IT-buumin mukana,heitä on Oulun seudulla paljon. Politiikassa hänet ovat nostaneet taas samat lestaatiolaisveljet masinoimalla väkensä äänestämään Sipilää ja keskustaa. Pointti on että MITÄ kyseiset taustavoimat haluavat vastalahkaksi?

Anne Lindell

Just näin! Tätä on nyt tätä! Pitihän tämä arvata. Sammutetuin lyhdyin ja sikaa säkissä. Keskusta kusee äänestäjiään täysin avoimesti linssiin, ja hämmästyttävinta tässä on se, että keksustan ääenstäjät sallivat sen. Eli keksustan motto onkin, että: "Saat sitä mitä sallit". - Tästä kirjoitin vähän aikaa sitten. Ainakin tekemäni kuva kannattaa käydä katsomassa, sillä 1 kuva sanoo enemmän kuin 1000 sanaa. Kuvaa saa levittää vapaasti eteenpäin. - - - >
Quo vadis – Keskusta? ”Minne menet – Keskusta?” Eli Veteliks´: Mihinkä tet´ meettä - keput? http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192075-quo-vadis-%E...

Sauli Harju

Oliko tämä jollekin yllätys ? Sipilä on porvari ja toimii sen mukaan ja niinkuin kokoomuskin on jo ilmoittanut, niin ne haluaa Keskustan voittavan kun ajavat samaa politiikkaa kuin kokoomus. Jokainen tietää että sama meininki jatkuu taas seuraaviin vaaleihin asti. Pitää toivoa että sitte ei ole 100 miljardia lisää velkaa, epäilen että saattaapi olla.

Jaska Panula

Kovasti ihmettelen miksi sinipunan perään itketään. Eikö nyt olisi aika saada maan asiat kuntoon, eikä päinvastoin. Huonoja esimerkkejä sinipunan talousosaamisesta ovat Holkerin hallitus ,Lipposen kakkonen ja Kataisen Stubbin hallitus jotka kaikki epäonjnistuivat talousasioissa ja saivat vahinkoa aikaan. Neljä vuotta vielä nykyisen hallituksen kinjalla niin Suomessa on Kreikan tilanne.

Pekka Koivumäki

Ketkä itkevät sinipunan perään? Eihän sitä kaivata sen enempää kuin kepu-kako -porvarihallitustakaan; ensimmäinen vei Suomen €uroon ja toinen avasi kohtalokkaan Kreikan tukipiikin jonka ansiosta velalle ei loppua näy. Siitä kiittäkäämme keskustaa.

Jaska Panula

Lipposen kakkonen vei suomen Euroon eduskunnan pääyöksellä-98. Lipposen kakkonen joutui USA:sta alkaneen laman kouriin johon EU ei reagoinut kyllin nopeasti. Eurossa jo silloin oltiin Kokoomuksen ja Demarien tahdon mukaan.

Veikko Nironen

Kun vertaa Esim. Sipilän tenttaamista eiliseen eiliseen (10.4) Timo Soinin tenttaamiseen, niin kyllä ylen toimittajat alittivat todella riman, tasapuolisuuden suhteen...

Jos sipilää käsiteltiin silkkihansikkain, valmiina pääministerinä, eikä puhettakaan, että vaaditaan vastausta, mihinkään, niin Soinin ei annettu puhua vastauksia loppuun, kun tokaistiin, Usein ei vastausta, vaikka vastausta kokoajan oli tulossa...( väärin sammutettu )

Kyllä Soini kuitenkin pisti toimittajille jauhot suihin kerta toisennsa jälkeen ja naistoimittajien ilmeet senkuin kiristyivät loppua kohti, kun eivät kovasta yrittämisestä huolimatta saaneet Soinia lankaan...

Kyllä mielestäni pienin vaatimus Yleltä varsinkin pakkoveron perimisen jälkeen on, ehdokkaiden tasavertainen kohtelu...

Tuula Lehtinen

Toivo Sukarilla ja Juha Sipilällä on se yhteinen piirre, että ns. takaoven myynti on perusbisnestä eli uskovaiset ostavat vain omiltaan. Topikin on myynyt kaikki mökit täyteen Maskun romuja. Sipilällä ei ole mitään myytävää Suomelle. Täysin tyhjä pahvi tämä jamppa. Jos ei terveys petä, niin jotain muuta sattuu ja taas tarvitaan sitä kolmemetristä 50 englannin sanaa hallitseva suuriperseisten edunajajaa? Kepu pettää aina ei ole mikään perusteeton slogan, vaan aina yhtä oikeassa. Mari Kiviniemikin aikanaan luuli, että hänet valittiin Miss Suomeksi, mutta hups keikkaa olikin pääministeri? Mitenkä muuten journalistit ovat jättäneet kokonaan tutkimatta hänen osuutensa Jalasjärven 50 miljoonan takaisinmaksuun valtiolle? Käsittämätön porukkaa nämä näyttöpääte-pellet! Niin ja sitten siitä tulevasta hallituksesta: Sipilä on boss ja Ana hoitaa bisnestä. Suomen tyhmin maisteri vastaa ulkomaan kaupasta, koska ei siitäkään mitään ymmärrä. Verkkosukkatytteli hoitaa sivistyksellisiä asioita ja keväällä aikaisin Suomeen saapuva vastaa Yle:stä. Stubbendaal hoitaa uuden eduskunnan siivoushommia ym. koska on pätevä kaikkeen.