Keskiviikko 20.2.2019

”Suomi antoi aseet Venäjän käsiin” – Raju arvio ministerin käytöksestä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.4.2015 11:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Carl Haglundin (kuvassa) toiminta saa kritiikkiä osakseen perussuomalaisten Jussi Niinistöltä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kritisoi Uuden Suomen haastattelussa puolustusministeri Carl Haglundin (r.) toimia ja pitää Venäjältä tullutta vastausta odotettuna. Venäjän ulkoministeriö vastasi viikonloppuna pohjoismaisten puolustusministeriön kannanottoon, joka julkaistiin Aftenpostenissa hiljattain. Yhteisessä kirjoituksessa Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin puolustusministerit linjaavat puolustusyhteistyön tiivistämisestä, pitävät Venäjän toimia uhkaavina ja ehdottavat yhteistyön lisäämistä Baltian maiden kanssa.

- Venäjän vastaus on juuri sellainen, mitä oletinkin. Sitä saa mitä tilaa. Se on business as usual. Ihan odotettu, ei yliampuva. Ei siitä liikaa kannata huolestua, mutta on syytä miettiä toimintatapoja, Niinistö luonnehtii.

Niinistön mielestä ministeri Haglund toimi harkitsemattomasti, kun ministerien kirjoitus tuli julki ennen vaaleja. Samalla Haglund astui Niinistön mielestä tasavallan presidentin ja pääministerin tontille puuttumalla ulkopolitiikkaan.

Niinistö muistelee, että Venäjä kritisoi jo pari vuotta sitten pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nato-kytkentöjä ja piti niitä uhkana, ja Suomi vastasi tuolloin asianmukaisesti, että Suomen puolustuspolitiikka perustuu Suomen omiin lähtökohtiin.

- Nyt puolustusministerit antoivat aseet Venäjän käsiin retoriikassa. Tämä oli syöttö lapaan Suomelta, Niinistö kritisoi.

Niinistö ei halua neuvoa presidenttiä ja valtioneuvostoa siinä, miten Suomen tulisi reagoida Venäjän lausuntoon. Hän uskoo, että asiaa tullaan käsittelemään tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) kesken.

Niinistön mielestä kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ministeri Haglund puuttuu ulkopolitiikkaan.

- Mielestäni hänen pitäisi käyttää enemmän harkintaa. Hän on luonnehtinut Venäjää hyvin kielteisesti, esimerkiksi siten, että Venäjään ei voi ollenkaan luottaa. Uhkakuvien luomisessa on se vaara, että niistä tulee itseään toteuttavia. En kannata suomettumista, mutta tällainen retoriikka ei ole perinteisesti kuulunut Suomeen, Niinistö sanoo.

Uusi Suomi kertoi viime viikolla, että ministerien yhteistä kannanottoa laadittiin useamman viikon ajan Ruotsin johdolla. Kirjoitus ei sisällä yhtään kantaa, jota ei olisi utvassa hyväksytty. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) lehdistöavustaja Pete Pokkinen vahvisti, ettei pääministerillä ollut ennakkoon tietoa kirjoituksesta. Hän kuitenkin täsmentää, että kyse on ”normaalista puolustushallinnon alaisesta toiminnasta”, eikä siitä näin ollen olisi tarvinnutkaan etukäteen kertoa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Siis ei mitään uutta. Kun meillä sanotaan jotakin puolustuksesta, niin "media" odottaa, suorastaan "vaatii", että naapuri vastaa. Ja kun vastaa, niin voimme vetää myyviä otsikoita. Repostella ainakin viikon, ehkä kaksikin? Pohjana ei kuitenkaan ollut mitään uutta, mutta saivathan ns. mediatalot ja toimittajat kivaa "matskua"!

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #40

Sauli. Hasbara-trolli? Ei olisi kyllä kovin hyvä sellainen, mutta ei ehkä ole omimmalla alueellaan? Tämä on toki vain arvaus kirjoitusten perusteella. Katsotaan mikä on reaktio tähän.

Lisäinfoa: Söyringin artikkeli:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131750-hasbara-mielipiteen...

Hasbara Troll brigade

1) Supreme point of view
2) The Hasbara troll knows best
3) Condescending & Patronising
4) Socialist (Smart and ‘caring’)
5) Do not have to be Jewish but Pro-Israel
6) Internet experts
7) Narcissistic
8) Provocative
9) Dis-ruptive

Ilkka Korkalainen

Parempi antaa selviä lausuntoja kuin epämääräisiä suomettuneita jorinoita. Sitäpaitsi, venäläiset ovat tämän kriisin ja imperialistisen kohelluksen aiheuttajia, ei kukaan muu. Se vielä puuttuisi, että suomalaiset poliitikot lähtisivät samanlaiseen mielistelypolitiikkaan mitä tehtiin entisen neukkulan kanssa. Muutamien neukkulan aikaisten kellokkaiden lausunnoissa kajastaa edelleenkin suomettunut sävy.

Matti Auer

Venäläisten provokoiminen Suomen sisäpoliitiikan, erityisesti kielipolitiikan, takia on melko vaarallista peliä. Se, että mennään pohjoismaisten ulkoministerien selän taakse räksyttämään, ei ole kovin miehekästä ja osoittaa huonoa tilannetajua rkp:ltä.

Janne Pohjala

Ei se ollut Irakissakaan.

Eikä Kosovossa ollut kansamurhaa. Tästä on Haagin päätös vuodelta 2007:

Serbien joukkomurhat kiistää YK:n ylin tuomioistuin:

http://www.icj-cij.org

International Court of Justice
Peace Palace
Carnegieplein 2
2517 KJ The Hague
The Netherlands

Otetaanpa tuomiolauselma:

http://www.icj-cij.org/docket/files/91/13685.pdf

CASE CONCERNING APPLICATION OF THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE

(BOSNIA AND HERZEGOVINA v. SERBIA AND MONTENEGRO)
JUDGMENT OF 26 FEBRUARY 2007

Avataan sieltä kohta 471 ja katsotaan kohdat 2 ja 3. Milosevic ja Serbia syyttömiä kansamurhaan ja sen valmisteluun.

Sekin oli tekaistu. Perustelu Libyan sodalle on myös tekaistu. Ja niin on tämä venäjänkin case.

Ymmärrätkö miten "läntinen arvoyhteisö", joka on maailman suurin informaatiosodan toteuttaja toimii?

Jarmo Nikander

Haha, jannu on taas copy+pastettamassa näitä salapoliisitutkimuksesi hedelmiä tekaistuista kansanmurhista. Antakaa jo Jannelle nobel-palkinto! Kannattaa tosiaan tarkistaa noi Jannen lähteet, tosin ei enää jaksa kun ensimmäinen osoittautui jo hyperboleksi, ellei jopa vääristellyksi Jannen kärjekkäässä referaatissa.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #16

Ja mikähän sieltä? Tarkistakaamme yhdessä lähteet. Avaapa lähteeni suoraan tuomioistuimen palvelimelta:

http://www.icj-cij.org/docket/files/91/13685.pdf

Haet sieltä kohdan 471:

471. For these reasons, THE COURT
(2) by thirteen votes to two,

***Finds that Serbia has not committed genocide***, through its organs or
persons whose acts engage its responsibility under customary interna-
tional law, in violation of its obligations under the Convention on the
Prevention and Punishment of the Crime of Genocide ;

(3) by thirteen votes to two,

***Finds that Serbia has not conspired to commit genocide***, nor incited
the commission of genocide, in violation of its obligations under the Con-
vention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide ;

Tämä ei ole minun mielipiteeni vaan oikeuden tuomio. Milosevic ei suorittanut kansanmurhaa.

Näin ollen sodan perustelu oli aivan yhtä tekaistu kuin Irakin joukkotuhoaseet. Tällä tekaistulla perustelulla USA haki YK:lta luvan aloittaa sodan.

Ja nyt kun kerran olet heittänyt väitteen ettei se mitä sanoin pitäisi paikkaansa, niin oletan että esität nyt perustelut, mikä tuossa yllä olevassa päätöksessä sinusta edustaa jotain muuta kuin mitä minä täsmällisesti kerroin siinä lukevan?

Janne Pohjala

En tiedä, mutta Klaukkalassa paistaa aurinko. Mitäpä jos lukisit ennen kuin arvostelet. Ei muuten anna oikein älykästä kuvaa sinusta.

Ilmeisesti sinulla ei ole mitään asiaan liittyvää vasta-argumenttia tai kykyä osoittaa lähdeviittein että jokin mitä tuossa totesin ei pitäisikään paikkaansa. Joten arvelit että trollikortti olisi tie onneen?

Voi voi.

Uffe Nordström

Ihmettelen, ehkä lapsellisuudessani että miksi NATO valtiot Norja,Tanska ja islanti ovat ryhtyneet puolustusyhteistyöhön "puolueettomien" Suomen ja Ruotsin kanssa.
Onko siis niin että Nato ei halua tai pysty mahdollisessa kriisissä puolustamaan jäsenmaitaan? Vai onko se niin että kyseiset 3 NATO maata ei vaan usko 100% artikla 5 toimivuuteen.
Vai onko se niin että Suomea ja Ruotsia ollaan hivuttamassa vielä lähemmäksi NATOa?

Sitäpaitsi miksi Islanti, jolla ei ole edes armeijaa, on mukana moisessa yhteistyöprojektissa?

Voi olla että olen paranoidinen mutta????

Janne Pohjala

Vaikea arvioida. Vaihtoehtoja:

1) Suomi ja Ruotsi hakevat yhteistyötä sotilaallisesti liittoutumattomina maina, jotka eivät uhkaa ketään ja puolustavat omia alueitaan. Tämä pilataan sillä että tuodaan kaksi NATO -maata samaan kerhoon, jolloin se ei olekaan enää liittoutumattomien maiden joukko ja itse asiassa tämäkin vaihtoehto näyttäisi NATO:lta.

Jos itse olisin NATO:n pelaaja, pelaisin tällä jos Suomen puolustusministeri on joko ei ajattele mitä on tekemässä tai on pro nato vaikka muut eivät olisi.

2) Tanska ja Norja näkisivät houkuttelevuutta olla mieluummin liittoutumattomia. Ei minusta kovin todennäköinen. Mutta mahdollinen. Saksa ja Ranska sen sijaan saattaisivatkin jopa olla, koska ne ovat yhä enemmän USA:n linjan ärsyttämiä ja niiden tiedustelujen mielipiteitä siitä että NATO ei puhu totta, on tuotu julkisuuteen. Viimeksi Ranska.

3) Tanska ja Norja muutoin haluavat pohjoismaista yhteistyötä, miettimättä sitä että kahden NATO -maan yhdistäminen liittoutumattomaan alueeseen tekee siitä liittoutuneen. En usko tähän, uskon että siellä osataan ajatella.

Eli: Minusta todennäköisin vaihtoehto on 1, eli että tämä on tapa kaivaa maata sen alta että Suomi ja Ruotsi voisivat muodostaa sotilaallisesti liittoutumattomien maiden pohjoisen rauhanalueen, joka ei uhkaa ketään.

Näin ollen typerä veto Haglundilta jos ajattelee maamme etu tässä tilanteessa ja sitä että meidän ei kannattaisi joutua USA+NATO vs Venäjä sotaan mukaan. Mutta Haglundhan on lähinnä epätoivoisesti yrittänyt kaikin keinoin haastaa riitaa venäjän kanssa ja ajaa Suomea Natoon.

Vaalien jälkeen sekä Kokoomus että RKP ovat toivottavasti oppositiossa.

Olli-Pauli Sarvaranta

Surkeinta koko hommassa on se, että lähinnä Suomalaiset tahot tarttuivat puolustusministereiden kirjoitukseen kuin maukkaaseen luuhun, jonka kaluaminen yhä jatkuu. Entä miten Suomessa ja maailmalla olisi reagoitu jos kaikki muut paitsi Haglund olisivat allekirjoittaneet kirjoituksen?

Haglund-linja pitää!

Jari Rauhala

Hyvin oli eräässä kommentissa sanottu, miten on hyvä huudella toisten puolustusministerien selän takaa.
Kuvastaa ajan henkeä. Lähes kaikki muukin "huutelut" tapahtuu Obaman / Naton olkapään takaa.

Kunpa löytäis tuohon jonkun järjen, ettei se olisi vain omien paineiden purkua näin vaalien alla?

Timo Kaurala

Venäjää huolestuttaa vain ja ainoastaan se jos/kun Suomi vahvistaa maanpuolustustaan ulkoista hyökkääjää vastaan. Eniten Venäjällä ollaan huolissaan NATO-suhteiden kehittymisestä, koska ne käytännössä estää Venäjän mahdollisuudet etupiiripolitiikkaan ja sotilaalliseen painostukseen Suomen osalta.

Ne, jotka Suomessa ovat huolissaan Venäjän reaktioista (esim. putinisti Janne Pohjala) eivät kovin paljoa arvosta maamme itsenäisyyttä. Heidän mielestään Suomen tulee sallia/ylläpitää Venäjälle mahdollisuutta vaikuttaa maamme politiikkaan ja päätöksentekoon. Juuri nyt on oikea hetki kansalaisten arvioida haluaako antaa äänensä/tukensa tällaisille poliitikoille ja puolueille.

P.S. Haglund ollut paras ministereistämme tässä hallituksessa. Suoraselkäinen, rehti ja ainoana hoitanut ministeriölleen asetetut rakennemuutokset (säästöt).

Timo Koivusalo

Pohjoismaiden puolutusministerit toteavat mitä on tapahtunut eli Pohjoismaat tehostavat puolustustaan yhteistyössä. No mitä tapahtuu? Putinisteilla pääsee vetelät housuun ja he nostavat älämölön. Toisaalla suomettuneet poliitikot repivät ihokkaansa koska heilläkin valuu jotain lämmintä reittä pitkin.

Kateellisten panettelua koska Venäjä vaan ei pysty tehostamaan yhtään mitään kenenkään kanssa koska sillä ei ole ainuttakaan liittolaista.

Janne Pohjala

Juu, ei ole, vain 43% maailman väestöstä., eli Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka:

http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

Toki Kiinan kanssa on enemmänkin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Union

Toki on ymmärrettävää että USA:n PSYOP:issa venäjästä on tarkoitus levittää kuvaa, että se olisi yksin, kulmassa ja talous romahtamassa, kun mahtava USA kaikkivoipine läntisine arvoyhteisöineen olisi koko maailma on sitä mieltä.

Mutta toki tämä ei koske niitä, jotka tietävät että noin puolet maailmaa jää tuon joukon ulkopuolelle. Itse asiassa juuri siksi tämä vanhan kylmän sodan ja COCOM:in aikainen retoriikka ei toimi.

Silloin Venäjällä ei ollut suhteita Kiinaan ja Intiaan samalla tavalla kuin nyt. ne ovat kasvavia markkinoita, joita itse asiassa USA pelkää, sillä YK ennustaa että 2020 mennessä BRICS maiden talous ohittaa USA:n ja Euroopan yhteenlasketun talouden:

NEW DELHI: Reflecting the growing might of emerging markets, a UN report on Friday said that the combined output of BRIC countries including India will surpass the aggregate GDP of US, Canada and other European nation by 2020.

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2013-03-15/news/37744466_1_...

Tämä siksi että BRICS -maissa on pääosa maailman talouskasvusta, kun samaan aikaan Eurooppa on stagnaatiossa ja USA kasvaa vain vähän. Se olisi tietenkin USA:lle kamaluutta jäädä kakkoseksi talousmahtina ja jos vielä energiakauppa lipeäisi petrodollarista, ei dollarilla olisi enää mitään vakuusarvoa.

Kun kuntakannasta luovuttiin 1971, dollarin vakuudeksi tuli se että sillä ja vain sillä saa energiaa, eli öljyä ja kaasua. Nyt sekin on rakoilemassa.

Vaikka USA on aloittanut sodan jokaisen maan kanssa, joka on myynyt öljyä ja kaasua ohi petrodollarin, kuten Irak ja Libya, sekä nyt tietenkin Venäjä, joka on tehnyt isot kaupat Kiinan ja Intian kanssa ohi petrodollarin, ei ole lainkaan mahdotonta että petrodollari repeää kun Kiina alkaa sitä painaa kumoon ja dollarin arvo laskee 30%.

Ja sitähän te siellä USA:ssa pelkäätte, eikö niin?

Tietenkin on tarve venäjän kanssa käytävällä sodalla irrottaa R BRICS:istä ja siirtää se läntiseen leiriin kontrollin alle. Sen jälkeen epävakauttamaan Kiinaa, vai mikä on USA:n suunnitelma?

Mehän voisimme puhua ihan asiaakin, vai mitä?

Jarmo Lius

Timothy, pian Suomen kansa katkaisee nukketeatterin narut ja äänestää. Sinunkin kannattaa valmistautua pettymykseen.

Pääministerin ja puolustusministerin pestit irtoavat USAn marionettinäytelmästä. Teidän pojat, Stubb ja Haglund, saavat potkut. Eikä meitä pelota lainkaan "yksin" jääminen. Me emme jää yksin.

Toivottavasti tämä tällä kertaa riittää sanoessamme hyvästit NATOlle. Vai yrittääkö USA pettymystään peitellen tehdä Suomelle Ukrainat - kaataa meidänkin perustuslaillisen hallinnon?

Timo Kaurala

Risto Ryti:
”Kansani pelastumiseen ja onnelliseen tulevaisuuteen en hetkeksikään ole menettänyt uskoani. Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä tietävät valheeksi.” - Risto Ryti marraskuussa 1944 Lennart Segerstråhlelle.

Jarmo Lius

Upseeristo haluaa NATOon koska seurauksena palkka nousee. Ehkä Ryti tarkoitti itsekkäillä oman edun tavoittelijoilla heitä?

Sama upseeristo vuonna 1941 yhdessä Rytin kanssa uskoi Hitlerin Saksaan yhtä paljon kuin nyt NATOon, että halusivat liittää Suomen operaatio Barbarossaan. Jos olisi tullut voitto, olisi upseerien palkat nousseet, sekä virkapuvut koreita. Tappio tuli.

ilmari schepel

Vänrikki Nappulan kannattaisi nyt oma-aloitteisesti erota. Tosin siihen ei riitä selkärankaa juuri ennen vaaleja. Jo lentotukialusvierailun yhteydessä näkyi miten tämä kukkopojan naama loisti.

Pitkän aikakauden viisaudet (J.K.Paasikivi, Urho Kekkonen, Keijo Korhonen jne, jne) tuhottiin yhdellä lehtikirjoituksella, johon ei edes pyydetty ulkopoliittisen johdon lupaa, hohoijaa

Ilkka Korkalainen

Kaijo Korhonen oli yksi pahimmista ryssien mielistelijöitä. Kun Janajevin juntta kaappasi vallan Moskovassa niin silloi Keijo Korhonen laski aikansa tulleen ja antoi innokaita lausuntoja miten hän on hyvää pataa juntan jäsenten kanssa ja erityisesti Janajevin kanssa. Oli suorastaan säälittävää katseltavaa ja kuuneltavaa miten halvalla suomalainen politiikko oli valmis myymään itsenäisyyden uudemman kerran ryssille.

Jarmo Lius

Nuorempana tein reissuja Neuvostoliittoon. 1980-luvulla. Siellä oli tosi kurjaa. Kanapäivänä koko Leningrad söi kanaa. Seuraavana päivänä syötiin kanan tähteitä. Sen jälkeen pelkkiä lohkoperunoita. Siis hotellissa. Olisin voinut hyvin ennustaa, että heikosti maalle käy, mutta siltikään en alkanut kukkoilemaan.

En alkanut kukkoilemaan edes silloin kun KGB otti minut kiinni epäillen agentiksi. Minua salakuunneltiin pöytiin kiinnitettyjen mikrofonien kautta. Vakoilija en ollut joten sain vapauden. Sitä ihminen tuntee itsensä aika pieneksi isossa valtiossa. Kaikuva yskäisykin tyhjässä käytävässä saattaa kuulostaa karjaisulta. Joskus vain kannattaa pitää matalaa profiilia. Kokemus ja viisaus kertoo milloin.

Kai Niemeläinen

Suomen puolustusministerillä tulee olla vain yksi päämäärä, Suomen puolustuskyvyn varmistaminen. Suomi tarvitsee puolustusta ainoastaan yhtä mahdollista ulkoista uhkaa vastaan.

Niinistö kertoo arvostellessaan puolustusministerimme toimintaa siitä, että pyrkii itse suomettumispolitiikan palauttamiseen. Keskustelemisen ja itsenäisen ajattelun kieltäminen kaikilta toimijoilta oli vahvana kansallisena aatteena viimeeksi 80-luvun lopulla. Seuraavaksi kai pyritään kai kieltämään myös lehdistöltä suomettumisen vastaiset kirjoitukset.

Janne Pohjala

Niinistökin ymmärtää että siinä tilanteessa missä ollaan nyt, kun USA+NATO ovat pystyttämässä sotaa Venäjän kanssa, niin syy ei ole todellakaan Suomettuminen vaan se miten toimimme maana siten että Suomi voisi välttää olemasta osapuoli silloin kun sota itäistä rajanaapuriamme vastaan alkaa.

https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house-resolution/758/text

Suomettumisesta on tehty samanlainen leimasana kuin trolli, rasisti, denialisti. Että se olisi jotain yksinomaan kamalaa.

Mielestäni Suomettuminen oli sitä että pyrittiin toimimaan siten ettei maamme edustanut uhkaa kenellekään ja me pidimme huolta vain oman alueemme puolustamisesta. maamme pyrki pitämään hyviä ja luottamuksellisia suhteita kaikkien maiden kanssa.

Tämä johti siihen että Suomesta tuli tunnustettu puolueeton osapuoli, joka kykeni sovittamaan eri riitaisat osapuolet yhteen, kuten ETYK 1975 ja monet muut sopimukset:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_turvallisuus-_ja_yhteisty%C3%B6kon...

Nyt tämä varsin viisaasti toimittu historia ja Sveitsin luokkaan noussut neutraliteetti on vedetty vuosikymmenessä viemäriin.

Suomi on nyt Suomettuneempi kuin ikinä koskaan milloinkaan, mutta eri suuntaan.

Emme saa säätää omia lakejamme, meillä ei ole omaa rahaa eikä rahapolitiikkaa, meillä ei ole enää edes omaa ulkopolitiikkaakaan, meiltä yritetään viedä alueellinen koskemattomuus sekä oikeus kontrolloida omaa armeijaamme.

Yhdysvaltain suurlähettiläs ilmoittaa Tasavallan Presidentille minne on suotavaa matkustaa ja minne ei, sama suurlähettiläs lobbaa puolueitamme toimimaan sen mukaan mikä on USA:n tahto.

Media kirjoittaa vain sitä mitä on soveliasta propagandaa tässä kriisillä levittää ja toimittajat jahtaavat neuvostovastaisia eli nykyään trolleja eli mielipiderikollisia. Tämä on pahempaa kuin Neuvostoliiton aikana.

Me olemme nyt Suomettuneempia kuin ikinä koskaan aiemmin. Mitään tällaista kontrollia emme koskaan antaneet Neuvostoliitolle. Tilanne on itsenäisyytemme kannalta sama kuin jos olisimme aikoinaan liittyneet Neuvostoliiton jäsenvaltioksi, sekä Varsovan liittoon.

Se vielä iletään motkottaa että miten kamalaa se oli itsenäisyyden kannalta tämä mennyt suomettuminen, on absurdia.

Reino Jalas

Sinänsä Haglundin Norjassa allekirjoittama lausunto ei ole sanamuodoltaan kovin teräväsanainen. Mutta siinä kuitenkin nimeltä sanoen mainitaan Venäjä, uuden liittouman vastapuolena

Siksi tällaisen asian olisi pitänyt ilman muuta mennä vähintään puhelinsoitolla etukäteen tiedoksi presidentti Niinistölle. Potentiaalisten sotakriisien alla kyse on aina myös diplomatiasta. Haglund ole tunnettu diplomaattisista kyvyistään.

Tilannehan on se että Haglund on ollut paria kuukautta vaille 3 vuotta Suomen puolustusministerinä. Tänä aikana hän ei ole tavannut kertaakaan Venäjän puolustusministeriä, eikä muitakaan Venäjän ministeritason ihmisiä.

Ainoa sovittu tapaaminen Venäjän ministerien kanssa peruutettiin viime keväänä
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288660436416.html

Venäjän ministerin kanssa Haglundia ei voitu herkässä tilanteessa päästää kahdenvälisiin puheisiin. Hänet tiedettiin varomattomaksi möläytteijäksi jo aikaisemmilta Ruotsin reissuiltaan. Kuin myös kommentoidessaan viime syksynä Ruotsin sukellusvenejahtia.
http://youtu.be/1hGOvQZ8fNg
Sillä kertaa ruotsalaiset raivostuivat Haglundin puheista.

Onneksi Haglundin tilalle puolustusministeriksi saadaan muutaman kuukauden päästä joku toinen henkilö.

Jarmo Lius

Onko sinulle juolahtanut mielessä se, että lännestä on ennenkin saapunut uhka Venäjälle. Viimeksi juurikin täältä meidän korpimaisemista liittouduttuamme natsien kanssa operaatio Barbarossaan? Ehkä uhan tunne on pietarilaisilla selkäytimessä - heitä kuoli kaupungin piirityksessä yli 650 tuhatta nälkään ja tauteihin kun piiritysrengas katkaisi huoltoyhteydet.

Suomi ei ole ainoa kansa joka kärsi toisessa maailmansodassa.

Ilkka Korkalainen

Kovennetaan Venäjän pakotteita ja odotetaan, että kansa alkaa saada tarpeekseen putinilaisesta politiikasta. Putinin imperialistisessa agressiopolitiikassa on paljon yhteisiä piirteitä Hitlerin natsipolitiikan kanssa. Venäjä vastaan muu maailma ei johda Putinia koskaan voittajana maaliin se on aivan varma asia.

Jarmo Lius

Ilkka, ihan kuin olisin kuullut tuon aiemminkin "kovennetaan Venäjän pakotteita ja saartorengasta". Milloin mahdoin kuulla?

Ai niin. 1941 Suomen hyökätessä operaatio Barbarossassa piirittämään Pietarin aluetta. Pakotteet tehosivat ainakin niihin yli 650 tuhanteen leningradilaiseen jotka kuolivat nälkään saarretussa Venäjässä.

Tiedätkö mitä. Mielestäni puhut tyhmiä vaatiessasi venäläisille uudelleen kurjuutta, pakotteita ja talouspiiritystä.

Jos Venäjää piiritetään, miten odotat heidän vastaavan?

Panu Saarela

Trollit Pohjala ja Lius ovat taas huseeraamassa. Jättäkää muutkin heidän tekstinsä lukematta, ne ovat pelkkää Ptinin maksamaa tahallista vääristelyä ja hämäämistä. Onhan niillä yhtäläinen viihdearvo kuin Russia Today -uutisillakin. Mutta vain viihdearvo. ;)

Janne Pohjala

No Panu, älä murjota. Ei saa olla katkera täällä takarivissä. Osallistu sinäkin tietoinesi tähän kauan toivottuun asiapohjaiseen keskusteluun Natosta.

Tosin näyttää siltä että mitä enemmän sitä käydään, sitä alemmas NATO:n kannatus putoaa.

Osallistu sinäkin siihen asiapitoisella sisällöllä.

Panu Saarela

Voi, rakas Janne-trolli, onhan viihteenne välillä aika kehnoa muttei se silti murjottamaan saa, sen enmpää kuin kärpäsen surina. Putler saa teidän trollien avustuksella Naton kannatuksen nousemaan koko ajan. Ei siis niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. :)

Jarmo Lius

Panu Saarela. Sanon tämän nyt yhden kerran sinulle. Minua loukkaa tapasi nimitellä minua Putinin tai Venäjän trolliksi.

Se loukkaa kunniaani, sillä minä en ole venäjä, en Putinin trolli. Ajattelen ja kirjoitan kansallemme parhaaksi. Ainakin oletan sen olevan kansalle parasta.

Sinä loukkaat minua nimittelemällä venäjän trolliksi. Minä loukkaannun nimittelystäsi.

Nyt kun tiedät, että nimittely loukkaa minua, oletan sinun lopettavan sen.

Kunnian loukkaaminen on asianomistajarikos. Mikäli loukkaat kunniaani vielä, annan tekosi poliisin tutkittavaksi. Jokainen loukkauksesi tämän kirjeeni jälkeen on tietoinen minuun kohdistamasi loukkaus.

Koska loukkaat minua lehdessä, kyse ei ole tavallisesta kunnian loukkauksesta, vaan törkeästä. Rangaistukset nousevat raskaimmillaan vapausvankeuteen, muistaakseni rangaistuksena vuosi vankilaa. Haluatko vankilaan?

Lisäksi toivon, että Uusi Suomi toimitus havaitsee, että sen ylläpitämää keskustelupalstaa käytetään sääntöjen vastaisesti, mahdollisesti Suomen lakeja ja kunniattomasti ihmisten herjaamiseen.

Minulla ei ole mitään keskustelua vastaan. Minun kanssani voi olla eri mieltä ja tuleekin sanoa olevansa mikäli siltä tuntuu. Minä en loukkaannu pienistä herjoista. Se on usein keskustelun suola.

Mutta tämä minuun kohdistamasi herja on järjestelmällistä. Se itse asiassa taisi alkaa puolustusministeri Haglundin aloitteesta, hän eräässä haastattelussa puhui maassamme toimivista venäjän trolleista. Taisit saada siitä kimmokkeen nimittelylle?

Vaikka yllyttäjäsi olisikin korkeakin poliittinen pamppu, ministeri, puolustusministeri tai pääministeri, vaikka Panu Saarela yrittäisitkin vetäytyä ministerin selän taakse piiloon minua, kokea saaneesi viralliselta taholta luvan nimitellä minua, niin se ei poista tosiasiaa, että levität minusta väärää ja loukkaavaa tietoa nimittelemällä Venäjän maksetuksi trolliksi.

Panu Saarela

Trolli-Lius, vastaan ihan itse tekemisistäni, en piilottele kenenkään selän takana. Tietoisuus trolleista ei ole suinkaan puolustusministerin aikaansaannosta, kuten naiivisti luulet. Kyse on yleisesti tiedetystä ja tunnustetusta tosiasiasta.

Kun "nimittelen" täällä joitakin trolleiksi, se perustuu tietenkin kirjoitusten sisältöön, ei sinällään mielipiteisiin. Totta kai on olemassa mahdollisuus, että joukossa menee lapsi pesuveden mukana, siis joku yksinkertainen joka uskoo Russia Today -uutisoinnin olevan totta.

Sinun kirjoituksissasi en ole koskaan havainnut mitään trollien ja/tai Russian Today -uutisoinnin ja/tai Putinin hallinnon suoltaman disinformaation kanssa ristiriitaista. Niinpä nimitän sinua jatkossakin trolliksi - ja vastaan mielelläni syvästi loukatusta kunniastasi oikeudessa - ei muuta kuin haastamaan.

Annan sinulle myös vapauden nimittää minua haluamallasi tavalla - kunhan pysyt Suomen lain puitteissa.

Martti Yletyinen

Aapelin kirjoituksiin ilmeisesti perustavassa elokuvassa "Siunattu hulluus" sanoo muuan mies poliisin kysellessä miksi hän oli tapellut "Ei mies yksin tappele". Varsin viisasta puhetta, vaikka yksinkertaista miestä elokuvassa esittikin. Kiistoissa tahtoo olla aina syytä niin sepissä kuin sysissäkin.

Kim Serrano

mielenkiintoista..eikö suomi ole itsenäinen valtio..eihän meidän tarvi muilta kysellä kenen kanssa halutaan puolustus poliittisesti tehdä yhteistyötä..ei kait meitä kukaan laske valtioiksi jotka lähtis rakentamaan aseiden kanssa isompaa pohjolaa..ei voi olla näin..se tarve mikä meillä ja muilla pohjois euroopan valtioilla on..on seurausta itä naapurin toimista.. se liitto on ainoastaan turva tekijä..seuraus...jostakin..tosi asioita kannattaa ainoastaan seurata..se mitä ukrainassa tehtiin oli virhe euroopalle kuin koko läntiselle maailmalle...ja nyt sitten niitä virheiden seurauksia parhaimmin päin yritetään korjata..oikeasti kun näitä tapahtumia seuraa niin tulee mieleen että asutaanko hölmölässä..ministereistä lähtien..koko kansa..naurettavaa touhua..ja kaiken huippuna nää somen mieli piteet..eihän näissä ole päätä eikä häntää..Suomi on itsenäinen valtio..ja me olemme ainoastaan vastuussa omasta alueesta ..OMAN VALTION RAJOJEN SISÄPUOLELTA..jos me siihen apua saadaan muilta niin se on todella tervetullutta..meillä toimiva puolustus laitos..johon tietysti tarvitaan nopeaa päivitystä ja meidän puolustus laitos tehtävineen tarkoitettu ainoastaan suomen omaan puolustukseen..pahoin on pelättävissä että venäjällä kansallistunto kasvanut siinä määrin että se mikä siellä nyt on äänekäs vähemmistö voi hetken päästä olla se massiivinen enemmistö..ja hakevat uusia rajoja valtakunnalleen...mutta silti nato ei mikään ratkaisu..

Riitta Järvi

Haglund on itseään täynnä oleva kloppi, jonka oikea paikka esim. viime sodassa olisi ollut on " Munsalan soutukerhosssa. Vois soutaa samantien Norjaan asti. Eivätkö natsit miehittäneet Norjan kahdessa viikossa, kun Norjassa oli niin paljon piilonatseja..ja varmasti yhä on. Haglund liikaa itsestään lisäksi pahaa realiteettien tajun puutetta. Ei kaikkea pidä mennä hölöttämään mitä ajattelee.

Mikko Paavola

Haglund sinetöi tällä tempullaan kuitenkin sen ettei hän ainakaan puollustusministerinä voi jatkaa. Selitelköön mitä vain. Voi olla että joku toinen rkp-stä jatkaa ministerinä jos ollenkaan. Se olisi kova kolaus puheenjohtajalle.