Perjantai 20.4.2018

Uusi määräys Talvivaaralle – ”Jatkaja tuskin selviää vesien hallinnasta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2015 19:22
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Kainuun ely-keskus määrää Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän tekemään varotilavuutta bioliuoskiertoon niin, että ympäristöturvallisuus ei vaarannu. Arkistokuvassa Talvivaaran vesiallas.

Kainuun ely-keskus määräsi tänään Talvivaaran Sotkamo Oy:n konkurssipesää estämään bioliuoskierron ylitulvimisen.

– Talvivaaran on ensisijaisesti käsiteltävä metallitehtaan paluuliuosta eli raffinaattia vesienkäsittely-yksiköllä. Toissijaisesti raffinaattia on tarvittaessa mahdollista varastoida avolouhoksessa, ely-keskys kertoo tiedotteessaan.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka on huolissaan Talvivaaran Sotkamon kaivoksen tilanteesta.

– Mikäli ympäristöluvan ehdot pysyvät nykyisenkaltaisina, Talvivaaran konkurssipesä tai yhtiön toiminnan jatkaja tuskin selviää alueelle kertyneiden vesien hallinnasta – nyt yli 10 miljoonaa kuutiota – ilman satsausta vesien lisäpuhdistukseen, Pokka kirjoittaa blogissaan.

ELY-keskuksen näkemyksen mukaan kaivosalueen bioliuoskierron varoaltaiden täyttymiseen ovat vaikuttaneet metallien talteenottolaitoksen tekniset toimintahäiriöt ja bioliuotuskasojen uudistamattomuudesta johtuva vähentynyt haihdunta.

Konkurssipesän on toimitettava ELY-keskukselle kesäkuun loppuun mennessä selvitys siitä, miten vastaavan tilanteen muodostuminen jatkossa estetään.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

No nyt on Talvivaaralaiset ihan oikeasti päässeet Valtion leipiin.Pumppaillaan vesiä altaasta toiseen veronmaksajien kustannuksella ja itseasiassa kaivos ei tuota mitään ja jos tuottaa niin rahat kerää ulkomainen taho.Touhu on ihan hölmölästä oikeesti.Talvivaaran alueella sataa vettä 750 000 000 litraa neliökilometrille kun sulamisvedetkin otetaan huomioon.Tilin tässä tekee kaivospumppu firmat joten kilvan pumppufirmojen osakkaita ostamaan.

Krista Mettala

Mikään eikä kukaan vastuullinen ja asiansa osaava toimija ei ole tulossa talvivaaraan.Nyt ollaan antamassa lupa tuhota keskisen suomen luonto mille tahansa onnen onkijalle.Talvivaara on kuuma peruna se pitää saada pois valtion käsistä.Niinsanottua kaivosta ei tulla meidän elinaikana saamaan kannattavaksi.Pokalla on erikoinen käsitys.Tuntuu aivan kuin hän nyt vasta ymmärtäisi,että puhdistuskapasiteettia tarvitaan lisää.Vai onko syy hänen puheeseensa vielä synkempi,hän haluaakin antaa väljemmän luvan jolla sitten sotketaan puoli suomea.Mistä näitä tämmöisiä virkamiehiä putkahtelee.