Lauantai 23.9.2017

Huikeasta työuudistuksesta heti totta? ”Voisi toimia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.12.2009 17:27
  • Kuva: Nordea
    Kuva
    Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Guy Ahonen kertoi Suomen nettoavan 21 miljardia euroa, jos suomalaiset jaksaisivat työelämässä 65-vuotiaiksi.
  • Kuva: STTK
    Kuva
    STTK:n edunvalvontayksikön johtajan Markku Salomaan mielestä Guy Ahosen ehdotusta ei pidä heittää romukoppaan.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Guy Ahosen eilen Ylen Suomi 2009: Työ -ohjelmassa esittämä näkemys suomalaisten työurien pidentämisestä voi toteutua - ainakin osittain. Näin kertoo Uudelle Suomelle toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontayksikön johtaja Markku Salomaa.

Ahosen laskelmien mukaan suomalaiset työntekijät voisivat saada yhden ylimääräisen vapaapäivän työviikkoonsa tai lomiinsa lisäkuukauden, jos työuria pystyttäisiin venyttämään 65 vuoteen.

- Jos 55-65-vuotiaiden työelämän fyysisyyttä voidaan keventää ja lyhentää työpäivää, niin se voisi hyvinkin pidentää ihmisten työuria. Ylimääräiset vapaat ovat tietysti yksi keino. Ei tätä romukoppaan pidä heittää! Salomaa innostuu, mutta myöntää, ettei hän laskelmia ole nähnyt.

Suurena ongelmana Salomaa kuitenkin pitää sitä, ettei moni suomalainen pysy työelämässä edes 63-vuotiaaksi, mikä on nykyinen eläkeiän alaraja.

- Jos keskimäärin eläkkeelle jäädään 58-vuotiaana, niin siinä on paljon porukkaa, jotka joutuvat kolme-nelikymppisinä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hallitus perusti viime keväänä eläkekiistan jälkeen kaksi työurien pidentämistä pohtivaa työryhmää, joista toiseen Salomaa kuuluu. Eläkekiistaa käytiin, kun pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ehdotti eläkeiän alarajan nostamista 65 vuoteen.

- Mielestäni alaikärajan nosto ei tässä auta. Jos Ahosen ehdotus edellyttää sitä, niin siinä olemme kyllä eri mieltä. Kun työelämässä jaksamista on tutkittu työuriensa loppupäässä olevilla, niin kolmeksi keskeisimmäksi asiaksi ovat nousseet työn mielekkyys, työyhteisössä viihtyvyys ja terveys, Salonen toteaa.

Työryhmillä on tammikuun loppuun saakka aikaa miettiä, miten työuria saadaan pidennettyä kolmella vuodella. Salomaa kertoo, että Anderssonin laskelmia ehditään hyvin vielä käsitellä työryhmissä.

- Kyllä tässä [Ahonen ehdotuksessa] on hyviä elementtejä, joita on syytä harkita, Salomaa sanoo.

Suomi 2009: Työ -ohjelma on nähtävissä Ylen Areenassa tammikuun 6. päivään asti.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Kun ovat päätöksillään jo saaneet työkyvyttömäksi, koska palkka ei ole ollut edes riittävä aina, kun on tarvinut lääkärin hoitoa, eikä sitä ole saanut rahapulan takia, saati muitakaan tarpeellisia jalkahoitoja. Siten on tehty työkyvyttömäksi, kun sietämättömät neuropaattiset kivut nivelrikon lisäksi tekevät mahdottomaksi tehdä 2 tuntia kauempaa. Byrokratian takia vielä olen saanut odottaa vajaat 2 vuotta viime kokeilusta.
Aivan kuin haluaisivat tappaa työllä, ettei tarvitsisi eläkettä maksaa lainkaan. Sillä tavalla vain kärsimystä lisätään ja parempi olisi varoa, koska joku voi antaa takaisin samalla mitalla.

karina

Johan ihmiset saa lopettaa työnteon heti kun siihen on taloudelliset edellytykset. Nykysuomessa varakkuutta alkaa kertymään heti syntymän jälkeen ja n.58 ikävuoden jälkeen elämää on jäljellä n. 10 vuotta (miehillä) Ei muuta kun siihen mennessä karttunutta varallisuutta aletaan kuluttamaan, ei sitä 10 vuoden elämiseen kovin paljon tarvita ja yhteiskuntahan kuitenkin avittaa osaltaan. Mikään mahti maailmassa ei saa minua pysymään töissä 60-ikävuoden jälkeen ja siihen ei ole enään kauan, jipii vapaaherran päivät häämöttää jo ja sitten vain ryypätään ja matkustellaan!

Ilkka Luoma

(Poliitikot, elinkeinoelämä ja media hyppäyttivät eläkeikäkeskustelun uudelleen parrasvaloihin E65:sta E67:een. Pääministeri Matti Vanhasen aloittama eläkeikäkeskustelu ei ole päättynyt)

Eläkeikä on yksilöllinen päätös. Jokainen voi itse katsoa oman eläkkeelle jättäytymisen soveltuvuuden, mutta E65 tasaa työelämäkertymän 100 prosentin laskentatason. Alle E65:n jäävät kuittaavat 100% miinus jotain eläkekertymän ja E65:n ylittävät saavat plushyvitystä lasketusta perustasosta.

Suomi ei tule huomenna toimeen nykyisellä kokonaistyöpanoksella - ei tehtävinä, eikä verokertyminä. Kansalaisten on aikaansaatava riittävä työ- ja tulokertymä valtion ja kuntien tulontasauskoneistoihin, mikäli haluamme pitää kiinni markkinatalouden pisteyttämästä elintasoajattelusta.

Suomi eläköityy. Elämme yhä vanhemmiksi ja samaan aikaan lääkkeiden ja lääkäritarpeiden kysyntä kasvaa. Hoivahenkilökunnan tarve lisääntyy myös. Meidän on varauduttava tuomaa koulutettua ja empaattista hoitohenkilökuntaa maahamme huolehtimaan eläkeläisarmeijaamme - jossa piilee suurien mahdollisuuksien varanto.

Normaalisti työllänsä ansainneet kansalaiset ovat ansainneet huolehdinnan verokertymätaseensa mukaisesti - ja mikäli tasetta ei ole riittävästi, hoitaa yhteiskunnan tulontasauskoneisto hoivaamisen inhimillisen puolen. Samalla lapsien ja lasten lapsien vastuu sukuyhteisön mukana kasvaa järjesteltäessä vanhuksiemme huolehdintaa ja tässä ei ole haitaksi koko ajan kasvavat ja historiallisen suuriksi paisuvat perinnöt.

Yhteiskuntamme on peruuttamattomasti työntekokeskustelun edessä - kuinka, miten ja millä laadulla teemme yhteiskuntavelvoitteemme eli työn itsemme ja yhteiskuntajärjestelmämme eteen. Vastuu on meillä jokaisella - se on merkki yhteiskunnasta, jolla on henki, tahto ja yhteenkuuluvuus. Eläkekeskustelu on osa laajempaa yhteiskuntakeskustelua, jossa meille kaikille on vastuuroolinsa - myös valitsemillamme poliitikoilla.

Ilkka Luoma
0400 607080
[email protected]
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.adressit.com/elake65
...

Alla 9. maaliskuuta 2009 kirjoitettu eläke-, työ- ja moraalikeskustelu, joka pysyy ajankohtaisena niin kauan kunnes on nykyisyyteen ja huomiseenkin tarpeellinen työnteon kokonaismäärä selvitetty niin tarpeina, inhimillisyytena kuin tavoitteena ylläpitää ja/tai muuttaa nykyistä markkinatalousehtoista elintasomääritettä ---

....

Mikä on yhteiskuntatarpeiden mukainen politiikanhoito, työmäärä, kulutus ja elämänlaatu?
[ORIG 09032009]
(Paljon puhuttu eläkeiän nostoesitys julkistettiin ensimmäisenä osiona tulevasta - http://www.adressit.com/elake65 — kansa nousi takajaloilleen ja ryhtyi ensimmäiseen ”kansanäänestykseen”)

[ … työtä tehdään konttoreissa yömyöhään - väki vähenee. Ympäristöhaittoja seurataan kuluttajakohtaisesti muodostaen henkilökohtaista kulutustasetta. Tavalliset kansalaiset harjoittelevat suoravaikutusta 1/ viikottaisiin kansalaiskyselyihin, samalla kun edustajamme yrittävät kerätä suosituimmuuspisteita pitkin vaalikautta … ]

Tänään kasautuu liian monia ongelmia yhteen nippuun. Länsimainen markkinamekanismi käy kuolinkamppailua sulavana näyttö- ja kulutustalouden jäänteenä. Ympäristö ajoi ohitse ja luonto varustautuu tasapainon palautukseen ihmisten liiallisen sormeilun jälkeen - alkoi kokonaisvastuun aikakausi.

Mikä on se oikea eläkeikä?

Suomessa pitää nostaa eläkeikää 2/, koska eläkeläisten määrä kasvaa ja ansaittu ”toimettomuusaika” kustantaa liiaksi vähenevälle aktiiviväestölle. Veroeurot loppuvat lääkeannoksien ja hoitokertojen määrän kasvaessa. Veroja ei haluta teetättää maahanmuuttajilla, joita tulisi ahkerina työmyyrinä mm. kaukoidästä palvelemaan ikääntyvää väestöä.

Ilman tervettä ympäristöä ei ole elämänlaatuista eläkeikääkään

Ympäristö loppuu kulutuksemme tieltä 3/. On pakko säätää verotuksen kulutuslait. Valmistaudumme pitämään reaaliaikaista kirjaa kulutuksestamme - saamme taseen, jossa ynnäytyy kulutusverotaakka haitta-asteiden mukaisesti 4/. Pluspisteitä saamme kotimaan työllistämisestä vähäpäästöisinä valintoina.

Kansallinen identiteetti lähtee tahdosta olla yhtenäinen kansakunta

Irtaudumme lopulta puhkikeskustellusta Nato eipäs-juupasrollaattorista - se ei enää jaksanut kansaa puhuttaa ja jäämme sitoutumattomaksi 5/ Venäjä osaajaksi muille EU-valtioille. Suomi pitää samalla ylisuuren armeijansa luottaen omaan puolustukseen 6/ - samalla keräämme maailmalle lähetetyt sotilaat takaisin, toimimaan vain YK:n lipun alta - pyydettäessä.

Politiikanhoito muuttuu vastuuajatteluksi eduskunnassa - eikä ennenaikaisiksi eläkkeiksi

Vaikuttavin muutos tulee yhteisten asioiden edustajiemme valintaan - eduskunnassa ehdokkuusalueeseensa ja asettumaansa ryhmään nähden eniten ääniä saaneet ovat suuressa salissa painoarvoltaan merkittävimpiä 7/. Tällä toimenpiteellä varmennetaan välittömämpi kansalaisvaikute, varsinkin kun jokaisella valitulla on valmiiksi valittu vastinedustaja, jos kansalaissuosio laskee säädetyn tason alle - astuu toinen tilalle.

Elämä on laatu- eikä määräajattelua

Merkittävin suuntaus tulee olemaan irtautuminen luolamiesten kaudelta peritystä ylihamstrauksen ominaisuudesta. Elämisen perusmalli purkautuu tasapainoisempaan arvoasetelmaan hyväksyä vain se välttämättömyys, millä luontevasti ja ympäristöllisesti tullaan toimeen. Näyttökliimaksi osoitetaan muilla arvoasteikoilla, kuin myös evoluutiota ylläpitävä kilpailuvietti.

Elintaso korvautuu elämisen laadulla, jolle asettuu arvoasetelma yhteenkuuluvuudesta, ryhmähengestä, kuin tavoiteasetannasta yhteisön ja ympäristön etuja silmällä pitäen. Kulutusvoima ei ole laatu, se on vain määrä paljoutena, josta sikisi nykyinen ympäristöongelma. Nurkkaan ajettu elinvoimanlähde - ympäristö ja sen suojelu kavensivat näennäisdemokratian 8/ rajoja.

Palkkoja ei voida nostaa loputtomiin - on osattava myös luopua

Elämän laatuajatteluun ei sisälly palkkakilpailu, vaan ansainta, joka takaa terveen suvun jatkannan tai elämän valinnan ilman siirtoa jälkipolville. Maailmankatsomus alentaa palkkojamme tasoon, joka maapallollisesti kullekkin kuuluu - osuutemme kaventui 33 prosentilla 9/ (kulutuksena ja päästöinä projisoituen palkka-alenemaan - minkä kansantaloustieteilijät osaavat euroiksi laskea).

Jokainen on sen laulun arvoinen ja paikkansa tavallansa ansainnut

Vaikeimmaksi asiaksi jää suunnitelma, jolla hyödyllistetään jokainen ihminen niin itselleen kuin yhteiskunnalle. Paljon puhuttu väestöpyramidi on vaarassa keikahtaa nurin, ja sille on jotain tehtävä, jotta kollektiivinen elo tasapainossa muun ympäristön kanssa sallisi yhteisten resurssien kestävämmän käytön.

Luonto näyttää mallia - jo miljoonia vuosia

Lopulta ihiminen oppii katsomaan luonnosta mallia, sillä sieltä löytyvät kaikki ratkaisut ylikulutuksen estämiseksi ja tasapainon saavuttamiseksi. Luonto tasapainottaa hitaan varmalla tavalla kaikki mittansa mukaiseen lokeroon 10/. Maapallo ei ole, eikä koskaan ollut tarkoitettu vain ihmiskunnalle - Aropa *)
...

*)
Aropa on anutan kieltä ja tarkoittaa suunnilleen jakamista tasan kaikkien kesken luoden tällä yhteenkuuluvuuden henkeä ja osallistumista niukkuudessa vähän jakamiseen X/ - monet luonnonkansat elävät yhteisöissä, joissa aropa on merkittävin selviytytymisen keino.

Tyynellä valtamerellä Solomonin hallintoalueella on Anuta niminen saari [ http://en.wikipedia.org/wiki/Anuta ], jossa aropa on jokapäiväistä elämää. Anuta saaren päällikkö mm. kielsi kookospähkinöiden keräämisen, kun niiden määrä oli poikkeuksellisen vähäinen. Saarella työ, toimeentulo, ilot ja surut ovat yhteisiä - ryhmähenki ja yhdessä tekeminen ovat lähtökohta - kunnes saarelle ilmestyi raha…

Tekstissä olevien alaviitteiden selitykset:
1/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…3%A4%C3%A4 —
2/ — http://ilkkaluoma.blogit.uusis…skimaarin/ —
3/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…sen+lailla —
4/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…tusverolle —
5/ — http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1722478
6/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…+armeijaan —
7/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…ei+toteudu —
8/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…+on+hokema —
9/ — http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230
10/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…ajuoksevat —

x/
Täman päivän talous- ja henkisessä kriisissä on paljon hyvin toimeentulevia selittäjiä ja päättäjiä. Olisiko saavutettavissa tehokkaampaa hallintoa, lainsäädäntöä kuin johtamistakin, jos päättäjillä olisi ”aropa-velvollisuus” keskimääräisestä paljon suuremmista palkoista, palkkioista ja muista etuisuuksista.

Olisiko mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen selityksissä ja päätöksissä enemmän tehoa (YLE/TV1 la. 7.3.), jos hän joutuisi puolittamaan palkkansa solidaarisuutena ja konsensushenkisenä heille, jotka nyt menettävät työnsä, pakolla lomautuvat ja ajautuvat hätään - ilman suoraa omaa syytään.

Kuinka olisi ministereidemme laita, entä yhtiöiden toimitusjohtajat jne… mihin on kadonnut markkinatalousmaistamme tuo tuhansia vuosia vanha aropa -henki?


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net


Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakansio,
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2005-2008]
.
Kuvakansio - Luopuminen ja ympäristö, josta elämämme pohjautuu
http://www.kuvaboxi.fi/julkine…uopua.html —

Sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Monday, March 09, 2009 8:58 AM
...

Sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; Paasio Heli ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Thursday, November 12, 2009 3:09 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Tosiasioiden kieltäminen on totuuden välttelyä - eläkeikä E65 -projekti
...

setarkoS

Oli puhetta että se koskee kaikkia. Tämä on taas joidenkin omituista muiden ihmisten mollauspolitiikkaa.

Toivottavasti toiveenne ei koske vain yhtä osaa suomalaisista vaan kaikkia muitakin, kuten että esim itse maksettujen pankkien myymien "varhais"eläkkeiden eläkkeellejäämisrajoja on myös nostettava 65 vuoteen.

abc

Hienojen visioiden toteutumiseksi pitää joidenkin edellytysten täyttyä:

1. Pysytään sen verran terveinä, että työkyky säilyy.
2. Töitä on ylipäänsä tarjolla.
3. Asenteet muuttuvat niin, että yli viisikymppiset eivät ole enää työnantajalle ongelmajätettä.

Näistä kun aloitetaan, niin kyllä se siitä.

Vieras

4päivän(8h) työviikko ja 2kk kesäloma

tai

5päivän(6h) työviikko ja 2kk kesäloma

...niin tehdään töitä 70vuotiaaksi.

Mutta meidän täytyisi irtautua tästä liberaalista markkinataloudesta. Suomen täytyy olla terveellä tavalla suljetumpi, jos aiomme hyvinvointi yhteiskunnan säilyttää. Tämä on fakta.

Jos 55vuotias suomalainen täytyy kilpailla vapaasti 25vuotiaan kiinaisen tai intialaisen kanssa tuottavuudessa, niin mikään keino ei meitä auta.

Myös kallis euro on ongelma ja kallis asuminen ja ruoka. Mistä rahat ja työpaikat? Miksemme voi painaa rahaa(voi niitä aikoja)

Lempi

organisaatioissa, joissa ikäihmisille on ollut mahdollisuus ikävapaisiin on yrityksen työhyvinvointi ja kannattavuus vahvistuneet, eli ikävapaat ovat sekä humaaneja että talouden osalta kannattavia.

usjussi

Työelämän käytäntö puhuu tätä vastaan karuimmalla mahdollisella tavalla. Ja se on puhunut jo ennen lamaa. Ja se puhuu laman jälkeen.
Ainoastaan pakkolaki voi muuttaa tilanteen mahdolliseksi niille iäkkäimmille, jotka osaavat, voivat, haluavat ja jaksavat tehdä itsensä ns. normaalille eläkkeelle 65 v.
Miten sitten nuoret, jotka ovat pudonneet täysin työelämän ulkopuolelle ???

Lempi

ikäihmisille ikävapaita ja nuoret vähätyöllistettyinä esimerkiksi viikon kuukaudessa/ muutaman päivän viikossa/ tuntitöihin työttömyyskorvauksen sijaan?

Ikävapaat vahvistavat työhyvinvointia ja kannattavuutta.

Organisaatioissa, joissa on sekä ikäihmisiä että nuoria töissä on paljon synergiaetuja.

MURSU

"Lempi: organisaatioissa, joissa ikäihmisille on ollut mahdollisuus ikävapaisiin on yrityksen työhyvinvointi ja kannattavuus vahvistuneet, eli ikävapaat ovat sekä humaaneja että talouden osalta kannattavia"

"ikäihmisille ikävapaita ja nuoret vähätyöllistettyinä esimerkiksi viikon kuukaudessa/ muutaman päivän viikossa/ tuntitöihin työttömyyskorvauksen sijaan?"

"Organisaatioissa, joissa on sekä ikäihmisiä että nuoria töissä on paljon synergiaetuja."

Sinällään ajatuksena ihan käsittelykelpo, siihen nyt liittyy sitten monta muuta tekijää jotka pitäisi sovittaa tohon ajatukseen. Osiot varmasti molemmille ikäluokille kelvolliset.

SIMO PERTTULA

Puhutaan aina kuin kaikki olisivat virkamiehiä ja -naisia. Silloin pääasiaksi muodostuu virassa viihtyminen.
Mutta raskaassa fyysisessä työssä, ja yleensä yksityisen palveluksessa, on AINA kysymys rättiväsyneestä ihmisrauniosta!
Viranhaltijoiden viihtymisen hyväksi ei tarvitse tehdä muuta kuin lisätä heille hieman omaa päätösvaltaa? Palkka on sivuasia, kunhan saa VALTAA!
Toisin on muilla. Heille on tärkeää elää muutama vuosi raskaan työuran jälkeen.
Puhutaan usein viranhaltijoiden raskaasta vastuusta? Se on oikeasti turhautumista, ja oman päätösvallan mitättömyyttä? Heille siis lisää vaikutusvaltaa, niin lisävuosia työelämässä tulee vilisemällä!

MURSU

No tulihan joltain tätäkin puolta asiasta, kun monet ennen fyysiset ammatit ovat koneellistuneet, niin alkaa jo ajoittain unohtumaan fyysisen työntekijät.

Ite toin tuolla toisella sivulla just tämän asian esille, ja kyllä olen vankasti sitä mieltä että nyt vedellään leimasinta liian yksoikoisesti.

Kyllä raskasta ruumillista työtä tehneen tulee voida jäädeä eläkkeelle halutessaan huomattavasti muita aikaisemmin, perustelu:

Sillä vain silmäys kuolleisuus ja vakavan sairastumisen tilastojen ikä ja ammatti, kuin myös sosiaalisen aseman vaikutus, kertoo yksiselitteisen syyn miksi raskaan fyysisentyöntekijän olisi saatava jäädä aiemmin eläkkeelle jotta hän kerkeäisi nauttia eläkevuosistaan.

Vieras

Ikäpyramidi jokaisessa yrityksessä kuntoon. Paljon näkee firmoja, missä sama ikäporukka painaa duunia. 20-vuotiaat ja 50-vuotiaat täytyisi saada tekemään yhdessä töitä. Internet- ja kirvesmies-sukupolvi hypätä samaan veneeseen. Osaaminen ja terve yhteistyö täytyy ratkaista.

Armeijan hierarkia täytyy loppua työpaikoilla.

Lempi

..eli työttömät tekisivät työttömyyden sijaan oman alan töitä ja vaihtoehtoisesti oman alan hyväntekeväisyystyötä, lähimmäisten auttamista yms. viikon kuukaudessa 1000 euroa/kk vähätyöllisyyskorvauksen avulla?

Kuinka monta työtuntia kannattavaa työtä on 274100x5päivää/viikkossax8h? ...10964000 tuntia kannattavaa työntekoa viikossa... x52 viikkoa eli... vähätyöllisyyskorvauksena viikon työstä kuukaudessa... 570128000 tuntia kannattaa työntekoa vuodessa... eli...

Toimettomuuden ja syrjäytymisen sijaan talous elpyisi kannattavan työnteon avulla ja vähitellen organisaatioilla olisi siten resursseja työllistää ihmisiä normaalityöhön työnteon vaikutusten avulla. Lisäksi ihmisten vuorovaikutus työelämään ja osaaminen säilyisivät viikon kuukaudessa.

"Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli marraskuun lopussa yhteensä 274 100 työtöntä työnhakijaa." http://www.tem.fi/?89506_m=97831&s=2467

Mielestäni on tärkeää vahvistaa ihmisten vastuuntuntoa sekä itsestään, että lähimmäisistä. On erikoista, että esimerkiksi vanhainkodeissa on paljon yksinäisiä ihmisiä ja ihmisiä on työttöminä...

SPR sivuilla voi esimerkiksi testata, minkälainen auttaminen sopii sinulle www.redcross.fi/tulemukaan/fi_FI/

Julkisen sektorin Internet-sivuilla on myös paljon rahoitusta, jonka avulla ihmiset voivat työllistää itseään.

Vieras

Niin tai kaikki vaan ilmaiseksi töihin tekemään vapaaehtoistyötä.

Siinä on sitten Sari sairaanhoitajan hyvä hakea töitä, kun työttömänä saa tehdä omia hommiaan ihan vaan auttamisen ilosta.

Ja arvaappa kumman kuntatyönantaja palkkaa, ilmaisen vapaaehtoisuuteen perustuvan työttömillä työnhakijoilla "oman alan töitä ja vaihtoehtoisesti oman alan hyväntekeväisyystyötä, lähimmäisten auttamista yms. viikon kuukaudessa 1000 euroa/kk vähätyöllisyyskorvauksen avulla?" , vaiko normaaleilla työntekijän oikeuksilla työtähakevan sairaanhoitjan.

ps. jo ties kuinkamones määräaikaisuus menossa vaan eipä virkaa näy eikä kuulu. Varmaankin eläkkeelle mennään näin.

Lempi

sairaanhoitajilla olisi enemmän resursseja tehdä sairaanhoitotyötä, jos vanhusten seurana olisi esimerkiksi ihmisiä käymässä ulkoilemassa vanhainkodeissa ihmisten kanssa. 1000 euroa/kk viikon työstä työttömyyden sijaan. Siten myös työttömän/vähätyöllistetyn tulot kasvaisivat ja sairaanhoitajat voisivat tehdä sairaanhoidon työtä...

Lempi

yrityksissä, joissa ikääntyneillä ihmisillä on ollut mahdollisuus ikävapaisiin on sekä työhyvinvointi, että kannattavuus vahvistunut. Kyseinen mahdollistaa myös useampien ihmisten työllistämisen.

On tärkeää mieltää, että iäkkäämmillä ihmisillä on paljon osaamista ja esimerkiksi 70-vuotiaat ovat vielä ihan nuoria, jonka lisäksi osaavia ihmisiä. Yrityksissä ja organisaatioissa, joissa on sekä iäkkäämpiä ihmisiä, että esimerkiksi nuoria on paljon synergiaetuja.

Mielestäni organisaatioissa, joissa on sekä iäkkäämpiä ihmisiä, että nuoria on paljon synergietuja.

Iäkkäämmillä ihmisillä on esimerkiksi paljon osaamista, joka soveltuu mielestäni johdossa tarvittaviin valmiuksiin. Lisäksi organisaatioissa, joissa on moniarvoista osaamista on paljon vahvuuksia.

Yritykset, joiden johdossa on pelkästään nuoria ihmisiä vaikuttavat usein mielestäni ollaan olevinaan johtajia yrityksiltä, eli iäkkäämmät ihmiset lisäävät osaamista useita nuorten vahvuuksia vähättelemättä, eli siis synergiaetuja...

Ihminen ihmisenä.

Tietopaketti ikäihmisille.
www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/ikaihmisil...

usjussi

Noin 1000 hengen asuinalue, jossa on 20 % työttömiä ja työllisiä 80 % ( kunta, kylä ) pystyvät työllistämään työttömät jopa lähes omakustanteisesti suuremmalla palkalla kuin työttömyyskorvaukset. Työttömäksi joutuneet tekevät töitä tälle yhteisölle ja sen sisällä oleville yrityksille kykynsä mukaisesti. Se palkka, mikä sovitaan työttömille maksettavaksi maksetaan työllisten ansioista ikäänkuin työllistämisverona. Tästä hyvästä yhteisössä olevien työllisten verotusta kevennetään TE-keskusten työllistämisbudjetista. Mikäli töitä ei riitä yhteisössä, työtön myy palvelunsa ulkopuolelle normaalilla markkinahinnalla. Laskuttajana on yhteisö.
Siis TE- ja muut työvoimarahat kohdistetaan suoraan näille yhteisöille, jotta tämä homma olisi motivovaa kaikille. Tässä aluksi. Tämä ehdotus oli jo aikanaan Ilkka Kanervan työministeriössä. Vastaus suurin piirtein; "ei tämä ole mahdollista " allekirjoittajana työministeri Ilkka Kanerva
Monimutkaistako ?

space

Koska ilmaiset työntekijät voivat tehdä 1500-3000 euroa ansaitsevien työtä ainakin jossain määrin niin tietenkin työnantaja kohta irtisanoo/lomauttaa/osapäiväistää 1500-3000 euroa ansaitsevat ja käyttää vain ilmaisia työntekijöitä. Kuinka ollakkaan kohta ollaan suhteessa 50-50 kun se vasta äsken oli 20-80. Suhteessa 50-50 koko järjestelmä kaatuu mahdottomuuteensa. Siksi.

Ota nyt myös huomioon että 20%:n joukkioon kuuluu myös paljon porukkaa joka häilyy työkyvyttömyyden rajoilla johtuen alkoholismista/huumeista/rikollisesta taustasta/laiskuudesta/ideologiasta/lievistä sairauksista yms. ja heidän työllistämisensä vain aiheuttaisi muille työntekijöille turhaa työtä ja harmia työpaikoille. Kaikkia ei kannata työllistää.

Ahaa_

...ja kun olen teollisuuden diplomi-insinöörinä johtanut melko suuriakin organisaatioita ja ollut vastuussa melko isoistakin asioista, pitääkin kysyä että paljonkohan se korvaus työstä yrityksille "kykynsä mukaisesti" mahdollisesti olisi?

Alan nimittäin vahvasti ja radikaalisti kyseenalaistamaan koko idean, jos havaitsen yhteisössä jonkun saavan vähemmillä kyvyillä enemmän rahaa kuin itse saisin.

Vieras

No sittenhän kannattaisi ottaa käytäntö, että 55-ikävuoden jälkeen töissä viihtyvä saisi yhden tai kaksi palkallista (valtion maksamaa) vapaapäivää kuukaudessa siihen asti, kunnes jää eläkkeelle. Auttaisi jaksamaan ja motivoisi työnteon jatkamiseen...

Tosin ensimmäisenä pitäisi vähentää yt-neuvotteluja, joissa usein pihalle laitetaan eläkeputkeen/eläkkeelle pääsevät, jotka itse haluavat lähteä sekä oman levon tarpeensa että säästääkseen nuorempia potkuilta.

jussi vaarala

Missä on työ?
30.12.2009 12:13 Heikki K (kirjautumaton)

Eihän tuo pitkä työura mikään ongelma ole. Vaan missä on työ?
Jos virkamiehiä ja vastaavia näennäistyöntekijöitä pidetään pitkään töissä, se on vain painolasti yhteiskunnalle. Jos olisi oikeita töitä, silloin pitkällä työuralla olisi merkitystä.
Nyt on siis panostettava rohkeasti työpaikkojen luomiseen. Siinä lyhin tie lienee pienten yritysten auttaminen. Siis autetaan tuotekehityksessä (ei tutkimuksessa), ja markkinoinnissa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

mikä on oikeaa työtä
30.12.2009 14:04 Vieras (kirjautumaton)

Mitäköhän kirjoittaja ymmärtää virkamiehellä? Eikö kirjoittaja tarvitse esimerkiksi poliisia tai oikeuslaitosta? Ovatko opettajat kirjoittajan mielestä painolasti?
Mikähän on sitten tuota oikeaa työtä? Ojankaivu vai halonhakkuu? Kyllä on vanhakantainen, luterinen käsitys työstä.
Pienten yritysten tukeminen. Vai tukia sitä ollaan vailla. Niihin taas tarvittais noita virkamiehiä.
Miten teet tuotekehitystä, jos kaiken takana ei ole tutkimusta? Tuotekehitys ja markkinointi tukeutuvat molemmat tehtyyn tutkimukseen.
Hoh hoijaa tätä keskustelun tasoa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ahonen ei ymmärrä todellista ongelmaa ja puhuu siis roskaa
30.12.2009 21:11 NotSoBraveNewWorld

Guy Ahonen: "Jos me ihmiset jaksettaisiin olla töissä 65-vuotiaaksi asti, meillä syntyisi sellaista varallisuutta, jolla voisimme tehdä melkein mitä vain. Me voisimme esimerkiksi lyhentää työviikkoa yhdellä päivällä tai pidentää lomia kuukaudella,..."

Ei pidä paikkaansa.

Ainoa tapa, jolla Suomeen voidaan saada Ahosen perään kuuluttamaa varallisuutta, on se, että keskuspankkijärjestelmä rahan kiertoon laittajana ja luojana syrjäytetään, ja kansallistetaan OIKEASTI, tuottamaan OIKEASTI hyötyä kaikille veronmaksajille.

Meillä on typeriä kansallisia monopoleja, kuten Alko, samaan aikaan, kun kaikkein tärkein ja AINOA välttämätön monopoli on annettu yksityiselle kansainvälisten pankkiirien keskuspankkikartellille, joka imee kansakunnan varallisuudesta leijonanosan vuosittain ulos.
Näytä koko kirjoitus (1570 merkkiä)

Ulos EMU:sta. Pelkkä ETA-jäsenyys riittäisi takaamaan vapaan kaupankäynnin, mikä on ainoa mitä me EU:sta tarvitsemme, sillä me emme tarvitse EU:n tyrannimaista lainsäädäntöä ja kontrollia - mihinkään. Piste. Ja oma, OIKEASTI kansallinen raha takaisi vaurauden kasvun joka sarakkeessa: valtio-, kunta-, perhe-, kansalainen. Se takaisi myös pienemmän inflaation kuin euro.

Tämän lisäksi tulisi suorittaa pankkiketjujen muuttaminen pelkäksi rahansiirtoinfrastruktuuriksi, vailla osittaisvarantolainoitusoikeutta.

Ja ihmettelijöille: Suomen Pankki oli kaikkea muuta kuin Suomen veronmaksajien omistamaa rahaa luova ja kiertoon laittava laitos. Koko keskuspankkijärjestelmä toimii tuon yhden valheen/väärinkäsityksen varassa. Kaikkialla. Niin myös jo täysin velkaantuneessa Japanissakin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Näin on, missä sitä työtä on?
30.12.2009 16:00 Tekisin kyllä (kirjautumaton)

Paradoksaalista kyllä, sitä työtä ei yksinkertaisesti ole yli 5-kymppisille. Tekijöitä kyllä loytyy vaikka yli 7-kympin rajan. Tässä päättäjät haukkuvat väärän puun alla. Ikärasismi iskee heti, jos menee kysymään niitä vähiä avoimia. M.O.T.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

...
30.12.2009 16:03 Rigor

Kannattaisi varoa mitä tällä foorumilla sanoo.
Täällä on paljon virkamiehiä, jotka käyttävät joutoaikaansa, siis virka-aikaansa, täällä matehtelemiseen. Katso vaikka kirjoitusten kellonaikoja.

Kyynisemmälle saattaisi tulla mieleen paljonko kustannuksia tämäkin foorumi tuo yhteiskunnalle.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

työajan väärinkäyttö nettisurffailuun on jo kauan ollut yleistä
30.12.2009 16:36 invalidi (kirjautumaton)

lisäksi se jakaa yhteiskunnan kahtia. toinen jakava tekijä on työsuhdepuhelimien väärinkäyttö, jopa ja erityisesti julkisella puolella.

samoin kännykällä maksaminen, joka tosin taitaa laskujen tarkentuessa vähentyä.
verottaja saisi kyllä puuttua limsojen, pitsojen ym makseluun työkännykällä.

samoin nuoriso tyrmistyy, kun huomauttaa yksityisistä juorupuheluista työaikana.

on tietysti aivan eri asia poiketa usarissa tai vast esim kahvitauolla.

ps
010-020-030-alkuisiin numeroihin soittaminen kännykällä maksaa pääsääntöisesti n0,30/min.
yhä useampi firma ja organisaatio saa ilmeisesti puhelinjärjestelmänsä ilmaiseksi, siirtyessään rahastamaan asiakkaitaan.

ja silti väitetään puhelujen koko ajan halpenevan.

maksattekos te itse puhelinlaskunne???

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Vaihdetaan työttömyyskorvaus vähätyöllisyyskorvaukseen?
30.12.2009 14:11 Lempi

Miten rahoittaisitte esimerkiksi ilmaisen opiskelun ja terveyspalvelut ilman kannattavaa työntekoa?

Vastuun siirtäminen itsestään mm. poliitikoille ei edistä mielestäni ihmisten vastuuntuntoa. Hyvinvointiin olisi tärkeää olla lisää varoja, kuten ihmisten omaa vastuuntuntoa. Suomalaisista yrityksistä 99% on pk-sektorin yrityksiä. Kaikissa organisaatioissa työskentelee ihmisiä.

Vaihdetaan työttömyyskorvaus vähätyöllisyyskorvaukseen?
..eli työttömät tekisivät työttömyyden sijaan oman alan töitä ja vaihtoehtoisesti oman alan hyväntekeväisyystyötä, lähimmäisten auttamista yms. viikon kuukaudessa 1000 euroa/kk vähätyöllisyyskorvauksen avulla?

Työttömiä oli marraskuussa 274 100 ihmistä. Kuinka monta työtuntia kannattavaa työtä on 274100x5päivää/viikkossax8h? ...10964000 tuntia kannattavaa työntekoa viikossa... x52 viikkoa eli... vähätyöllisyyskorvauksena viikon työstä kuukaudessa... 570128000 tuntia kannattaa työntekoa vuodessa... eli...
Näytä koko kirjoitus (3630 merkkiä)

Toimettomuuden ja syrjäytymisen sijaan talous elpyisi kannattavan työnteon avulla ja vähitellen organisaatioilla olisi siten resursseja työllistää ihmisiä normaalityöhön työnteon vaikutusten avulla. Lisäksi ihmisten vuorovaikutus työelämään ja osaaminen säilyisivät viikon kuukaudessa.

"Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli marraskuun lopussa yhteensä 274 100 työtöntä työnhakijaa." http://www.tem.fi/?89506_m=97831&s=2467

Mielestäni keskustelussa www.uusisuomi.fi/kotimaa/80914-tutkija-pelkaa-uusi... "Kait3u":n ehdotettu tulevaisuusministeriö on mielekäs ehdotus. Mitä kaikkea tulevaisuusministeriön tehtäviin voisi kuulua?

On tärkeää vahvistaa ihmisten vastuuntuntoa itsestään ja lähimmäisistään. Kun ihmisiä on esimerkiksi työttömänä ja vanhainkodeissa tarvittaisiin apua niin mieltääkseni ihmiset voivat osaltaan esimerkiksi edistää omaistensa ja läheistensä hyvinvointia. Vanhempien ihmisten, eli vanhusten kuten yli 90-vuotiaiden läsnäolo on esimerkiksi tärkeää nuorten hyvinvoinnille...

Maassamuuton myötä ihmiset asuvat usein etäällä isovanhemmistaan. Mielestäni esimerkiksi vanhainkoteihin voitaisiin perustaa iltapäiväkerhoja koululaisille.

Mielestäni eläköityvät ihmiset ovat osaamisensa vuoksi tärkeä voimavara ja eläkkeellä olevat ihmiset oleellisia ihmisten hyvinvoinnille. Itse voisi hyvin esimerkiksi palkata 70-vuotiaita ihmisiä yritykseen heidän osaamisen vuoksi. Esimerkiksi suomalaisen hyvinvoinnin myötä 70-vuotias on vielä ihan nuori ihminen ja vuonna 2000 syntyvät lapset elävät arviolta yli 100-vuotiaiksi.

On tärkeää vahvistaa ihmisten vastuuntuntoa sekä itsestään, että lähimmäisistä. On erikoista, että esimerkiksi vanhainkodeissa on paljon yksinäisiä ihmisiä ja ihmisiä on työttöminä...

SPR sivuilla voi esimerkiksi testata, minkälainen auttaminen sopii sinulle www.redcross.fi/tulemukaan/fi_FI/

Julkisen sektorin Internet-sivuilla on myös paljon rahoitusta, jonka avulla ihmiset voivat työllistää itseään.

Nuoria osallistettiin esimerkiksi presidenttifoorumissa www.tpk.fi. Mielestäni kyseistä arvokeskustelua olisi tärkeä vahvistaa myös esimerkiksi viestintävälineissä. Kuten viestintää hyvinvointia vahvistavista palveluista. Esimerkiksi www.tervesuomi.fi ja aiemmassa kommentissa olleet palvelut, kuten www.mll.fi, www.tukinet.fi ihan arkiseen hyvinvointiin ja normaaliin vanhemmuteen, nuorten ja lasten hyvinvointiin yms.

Mielestäni viestinnässä voitaisiin myös mieltää mielenterveys ihan arkisena asiana ja vahvistaa ihmisten hyvinvointia viestinnän avulla. On tärkeää keskustella nuorten kanssa, osallistaa ihmisiä moniarvioisesti omaan ja lähimmäisten hyvinvointiin, ja kysyä ihmisten itsensän mielipiteitä heidän hyvinvointiin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ensin pitäisi määritellä mitä työ on
30.12.2009 12:17 Kaija Kuopila (kirjautumaton)

Onko Työttömien yhdistyksessä viihteellistä toimintaa kokopäivä palkattu "työntekijä" työläinen. Onko mielenosoittaminen työtä, Helsingissä ainakin siitä saa korvaukset. Onko somali-, romani-, inkeriläis-, ynm yhdistyksissä puuhastelevat töissä, vai viettämässä luppoaikaa. Vaalityöntekijät saavat palkkaa aina yleensä joltain valtion rahoittamalta yhdistyssektorilta. Minká yhdistyksen palkkalistoilla olivat sikaloita kuvanneet nuoret henkilöt. Haluaisin koota raadin pohtimaan, mistä pitäá palkkaa maksaa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miten työllistymistä ja yrittäjyyttä voidaan tukea?
30.12.2009 12:18 Lempi

Mielestäni voisi olla myös hajasijoitusinstrumentteja, pk-sektorin yrityksiin investointeina tulevaisuuteen ja viestintää mielekkäistä ratkaisuista, kuten ikävapaat, joiden avulla yritysten työhyvinvointi ja kannattavuus ovat vahvistuneet.

Ministeriöiden www.vn.fi/ministeriot/fi.jsp sivuilla on avoinna haettavaa hankerahoitusta ja työpaikkoja Suomessa ja kansainvälisesti... ihmiset voivat työllistää itseään myös hakemalla hankerahoitusta, kuten

Raha-automaattiyhdistys www.ray.fi

Tietopaketti yrittäjille
"Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on Suomessa yhteensä liki 250 000. Tämä on yli 99% koko Suomen yrityskannasta. Näistä yrityksistä suurin osa on alle 50 henkeä työllistäviä pienyrityksiä, joiden palveluksessa toimii noin 615 000 henkeä. Yrittäjille-sivut sisältävät tärkeää perustietoa yrityksen ja yrittäjän tarpeisiin. Tietopakettiin on koottu keskeiset asiat yrityksen perustamisesta, kehittämisestä, kansainvälistymisestä ja yrityksille suunnatuista julkishallinnon palveluista."
www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajill...

"EU-ohjelmien aihealueita ovat esimerkiksi nuoriso, kulttuuri, tutkimus ja kehitys, sosiaali- ja terveysasiat, ympäristö, energia sekä koulutus." www.eurooppa-tiedotus.fi/Public/default.aspx?conte...

EU-rahoitus yksinkertaistuu
http://ec.europa.eu/news/economy/070329_1_fi.htm

Eurooppalainen portaali pk-yrityksiä varten
http://ec.europa.eu/enterprise/sme/funding_fi.htm

Koulutusta www.koulutusnetti.fi ja www.cimo.fi

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Toistatko aina samat linkit?
30.12.2009 14:48 1970blue

Toisetetko, Lempi, aina näitä samoja linkkejä. Sinulle voisi laittaa bannerin tänne, jossa ne olisivat aina "kiinnostuneille" tarjolla.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Etkö seurannut?
30.12.2009 14:53 Lastman

Eilistä keskustelua, Lempi on parantumaton häirikkö, joka haluaa tuoda itseään esille.
Ne Lempin linkit olen ohittanut aina säännöllisesti.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

aamulla jo luulin, kun tuli pari lyhyttä, mutta nyt taas samaa
30.12.2009 15:11 Vieras (kirjautumaton)

vanhaa.
yleensä tulee samat viestit joka päivä.
vaan meidän mielipiteillähän ei sanojensa mukaan ole väliä.

lukutaitonsa on valikoiva.
kohta tullee taas haukut...

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Joo
30.12.2009 15:32 Lastman

Tiedän että mulla on paljon puolustajia, tässä asiassa, mutta olen voimaton,Us päättää , mitä julkaistaan, ei mulla ole siihen sanomista.
Olen itsekin tehnyt paljon virheitä, mitkä on kaduttanut jälkeenpäin, mutta elämää tämä on vain.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miksi työttömyyskorvausta ei vaihdeta vähätyöllisyyskorvaukseen?
30.12.2009 15:59 Lempi

mielipiteenne, miksi työttömyyskorvausta ei vaihdeta vähätyöllisyyskovaukseen? miten työllistäisitte työttömiä, elvyttäisitte Suomen taloutta ja edistäisitte yrittäjyyttä ja ihmisten hyvinvointia?

Miksi ette vain ohita linkkejä?

Rahoitus esimerkiksi voi olla avuksi useille ihmisille, jotka haluavat työlistää itseään ja tehdä rakentavia asioita esimerkiksi työttömyyden sijaan... ja ikävapaat edistävät sekä työhyvinvointia, että kannattavuutta, kuten mahdollistavat useamman ihmisen työnteon...

..harjoittelen... aamupäivän tiivit uudet kommentit ovat mielestäni edistystä... :)

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

...
30.12.2009 16:11 Rigor

Siis työajalla kirjoitetut?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miten niin työajalla kirjoitetut?
30.12.2009 16:14 Lempi

...onko jatkuvasti kritisoitava keskustelun sijaan?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

...
30.12.2009 16:27 Rigor

Minä vain kysyin.
Miten on?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Lempi on
30.12.2009 16:36 Lastman

Pirullinen ihminen, jolle kaikki nauraa, hän löytää aina kommentoijissa vikaa, mut ei itsessään mitään.
Kyllä sä Lempi vielä opit Siperia odottaa.
Ei sun vähätyöllisyys aiheuta kuin yleistä hilpeyttä, niitä linkkejähän on tullut jokapäivä puolenvuoden ajan.
En oo ottanut tosissani sun horinoita enää aikoihin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmmm...
30.12.2009 17:08 Lempi

harjoittelen kommentointia ja tänään on ollut uusia kommentteja... mielestäni ihmisiä voidaan kannustaa ja vähätyöllisyys on fiksu idea.

Miksi vähätyöllisyys ei ole mielestäsi järkevää?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmmm...
30.12.2009 17:15 Lempi

miksi oletat, että kirjoitan kommentteja työajalla?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Lempi sekoilee taas
30.12.2009 17:23 Lastman

Missä kommentissa olen sanonut, että kirjoitat työajalla.
Veikkaan , että olet hieman päissäsi.
Ne viestit on siellä, enkä ole niin sanonut.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmmm...
30.12.2009 17:27 Lempi

Rigor kysyi...

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Paljonkos ne eläkeyhtiöt ovat eläkerahojamme ryssineet?
30.12.2009 12:21 Vieras (kirjautumaton)

Jos "yksityiset" eläkeyhtiöt eivät ryssisi eläkerahojamme pörssissä ja kaikenmaailman veroparatiisisaarien pyramidihuijauksissa niin meillä olisi valtion vuosibudjetin verran rahaa enemmän eläkkeisiin.

Työmarkkinajärjestöt pois eläkeyhtiöistä.
Ja eläkeyhtiöiden johtajien kuormasta syönti laittomaksi.
Tela tulisi lakkauttaa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

taas höpö höpöä
30.12.2009 12:22 jussi vaarala

puhkaiskaa rakennusalan, rahoitusalan ja maataloustuen kuplat niin saadaan rahaa yhteiskuntaan

uutisen puheenvuoro onkin tarkoitettu kuten lähes kaikki muutkin vastaavanlaiset viritykset suojelemaan kieroja rahastussysteemeitä läpivalaisulta ja puhkaisulta

* vastaa

näin niitä kuplia puhkaistaan...
30.12.2009 12:45 Vieras (kirjautumaton)

Alkuperäisessä kirjoituksessa kuvataan ennenaikaisesta työelämästä poistumisen mittasuhteita ja sitten tämä Jussi Vaarala väittää tätä tavaksi suojella rakennus, rahoitus ja elintarvikealujen tukia. Mitä ihmettä näillä nyt on tekemistä tämän kanssa? Pitääkö aina jostakin epäkohdasta puhuttaessa puhujan muistaa mainita kaikki mahdolliset muutkin epäkohdat? Ja jos kirjoittaja unohtaa jonkin epäkohdan, niin koko tekstin voi väittää olevan taas yritys piilottaa kyseinen epäkohta. Ei hyvää päivää! Ongelmiin on tartuttava yksi kerrallaan. Jos kaikki tämän maan ongelmat ja epäkohdat kasataan aina samaan läjään, niin sitä ei kyllä enää kukaan ratkaise ja kaikenlainen järkevä keskustelu päättyy ja muuttuu ongelmien suuruusluokan vertailuun. Vaaralan esiin nostamat epäkohdatkin toki ovat ikäviä ja vakavia ja mahdollisesti jopa ennenaikaista eläköitymistä suurempiakin, mutta eikö nyt voitaisi keskittyä yhteen ongelmaan?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Proffan sekoilua
30.12.2009 12:24 Van Helsing

Ehdotus on siis että tekisimme töitä mahdollisimman pitkään ja paljon että "työtä voitaisiin tehdä mahdollisimman vähän." Todella upeeta! Seuraavaksi tämä professori varmasti keksii sen kuuluisan ikiliikkujan.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Taivahan tosi !
30.12.2009 13:17 harrykaven

Onneksi joku keksi ruudin jo aikaisemmin. Tältä neropatilta se olisi jäänyt tekemättä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa
30.12.2009 12:25 pennie

Se että ihmiset eivät "suostu tekemään pidempään" ei ole totta. Syyt ovat seuraavat, jos olet täyttänyt 40 vuotta valtaosa työnantajista ei halua sinua töihin joskin poikkeuksia on. Joku kirjoittaa heti kuinka on saanut "heti töitä 50-vuotiaana koska on niin pätevä". Tämäkin on poikkeus, pääsääntönä on ristiriita että olisi töissä 65-vuotiaaksi vaikka 45-vuotiaana heitetään yhtiöstä ulos! Lisäksi valtio muutenkin puhuu toista ja tekee toista jos ihmisen halutaan jatkavan miksi 55-vuotiaasta menevät paljon korkeammat työntekijämaksut? Itse olen sitä mieltä että tuo kaikki tehdään tarkoituksella koska kun ihmiset ovat viimeiset 5-10 v ilman työtä ei paljon eläkettä tarvitse maksaa! Täysin laskelmoitua. Ratkaisisin asian siten että 50v täytettyään siirtyisi 4-päiväiseen viikkoon ja 60v täytettyään 3-päiväiseen. Sitten on vielä ikärasismi mikä on suomessa kova vaikka muuta väitetään, eikö voitaisi edes keskustella oikeista asioista eikä syyllistetä ihmisiä laiskoiksi joita pitää patistaa töihin lakiteitse eläkeikää nostamalla ja pamppua heiluttaen? Se on ikävä kyllä suomalaisen hallinnon pääasiallinen tapa lähes asiassa kuin asiassa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

olet
30.12.2009 12:30 jussi vaarala

ammottavan suurtyhmyyden käsittämisen äärellä

* muokkaa
* vastaa

JUURI NÄIN
30.12.2009 12:38 Vieras (kirjautumaton)

Olen kanssasi sataprosenttisesti samaa mieltä. Kun työhön ei oteta yli 45-vuotiaana niin miten jatkat työuraa? Pitäisi keskustella juuri itse ongelmasta eikä muusta sälästä. Puhukaa leivästä eikä leivän reiästä..sanotaan.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

varsinainen reiän kokoinen leipä
30.12.2009 12:44 jussi vaarala

saattaa ollakin se että eläkevarat on palattu finanssikriisiä edeltävissä kasinopöydissä

* muokkaa
* vastaa

Tämä
30.12.2009 12:27 Vieras (kirjautumaton)

Olisiko joku substantiivi ollut parempi otsikossa? Tämä-tauti pyyhkii siististi pois laatulehden leiman ja toimii koukutuksena ehkä paremmin jossain teineille suunnatussa verkkoaviisissa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

mutku kato; toimittajat on teinejä, ei ne osaa yleiskieltä.
30.12.2009 12:54 Vieras (kirjautumaton)

hyvästä suomesta puhumattakaan.
-
ja se poikkeus vahvistaa säännön.

mot.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Verkkolehtien tyyli
30.12.2009 15:10 Kapitalisti

Jotkut muutkin verkkojulkaisut käyttävät tätä tyyliä, jossa otsikossa ei kerrota mitään vaan suorastaan pakotetaan avaamaan itse juttu. Näin verkkojulkaisu saa mukavasti hittejä esim. ampparit.com:sta.

Itseäni tuo myöskin ärsyttää ja laskee Uuden Suomen arvostusta silmissäni sekä vähentää omia käyntejäni Uuden Suomen sivuilla.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Mitään uudistusta ei tarvita, koska jo nykyinen järjestelmä...
30.12.2009 12:32 Hilda K.

...sallii työnteon 68-vuotiaaksi. Järjestelmä vain ei toimi, eikä syynä ole ikääntyvien työhaluttomuus.
Ongelma on, että työnantajat alkavat potkia eri syin pellolle jo 50-55-vuotiaita. Miksi ihmeessä, Guy Ahonen, et puhu tästä, vaikka tutkijana sen hyvin tiedät? Vai, kerroitko asian haastattelijalle, mutta se ei päässyt itse juttuun saakka?
Miksi, siis, työnantajat eivät noudata Työterveyslaitoksen viisauksia ja hyljeksivät osaavia, vähän sairastavia, hiljaista tietoa nuoremmalle polvelle välittäviä senioreja?
Vastaus: Raha! Kovapalkkainen seniorikaarti tulee työnantajalle kalliimmaksi kuin nuori ja ja huokea. Työn jäljestäkään ei ole niin väliä nykyään. Ja, nuori ja ymmärtämätön on myös kivempi kolmekymppisen väliportaan alaisena.
Uusisuomi.fi, nyt olisi tästä ikuisuusaiheesta jatkojutun paikka. Ettei hyvää tarkoittavilta tutkijoilta haeta julkisuuteen väärää tietoa. Takana on hallituksen haaveilema lakimuutos, jolla kurjistetaan työntekijöiden asemaa. Vanhasen-Kataisen hallitus on tästä haaveillut eikä näytä antavan periksi ellei lehdistö herää.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Tässä suurin yhteiskunnallnen ongelma
30.12.2009 12:38 Vieras (kirjautumaton)

Tässä käsitellään kehittyneiden länsimaiden suurinta ongelmaa tulevina vuosikymmeninä. Se ei ole "ilmastonmuutos" vaan "ikääntyminen" joka vaatii reformipolitiikkaa.
Työnantajilla on usein asenneongelma mutta myös kannuste hankkiutua eroon ikääntyvistä.
Yksi kysymys on että monet ikääntyvät ovat rapakunnossa fyysisesti ja henkisesti luovuttaneet.
Molemmat kysymykset on ratkaistava.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

-----
30.12.2009 12:41 Zogg (kirjautumaton)

Lukutaito hoi!
"Me voisimme esimerkiksi lyhentää työviikkoa yhdellä päivällä tai pidentää lomia kuukaudella"

Noihan se eläkkeelle siirtyminen pitäisi tehdäkin: Vähitellen hivuttamalla, ei kertarysäyksellä kuten nyt. Eläkeiän voisi nostaa helposti 70-vuoteen, jos viimeiset vuodet tehtäisi osa-aikaisena. Suurin osa suomalaisista on konttorissa töissä ja tulevaisuudessa vieläkin suurempi osa. Raksamiehet, palomiehet ja muut, joiden fysiikka ei kestä hommia voi tietysti päästää aiemmin eläkkeelle, mutta on ihan turha väittää, että suurimmalla osalla ei onnistuisi konttorituolissa tönöttäminen sinne 70 ikävuoden tienoille tai ylikin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmm... mielipiteitä?
30.12.2009 13:02 Lempi

yrityksissä, joissa iäkkäämmille ihmisille on mahdollistettu ikävapaat on sekä työhyvinvointi, että kannattavuus vahvistuneet...

Mielestäni on tärkeää mieltää, että iäkkäämmillä ihmisillä on paljon osaamista ja esimerkiksi 70-vuotiaat ovat vielä ihan nuoria, jonka lisäksi osaavia ihmisiä. Yrityksissä ja organisaatioissa, joissa on sekä iäkkäämpiä ihmisiä, että esimerkiksi nuoria on paljon synergiaetuja.

Tietopaketti
"Suomen väestöstä yli 60-vuotiaita on hieman yli miljoona, ja heistä noin 400 000 on yli 75-vuotiaita. Tälle sivulle kerätään Suomi.fi-portaalista ne linkit, joissa on työelämästä kohta poistuville ja eläkeiän jo saavuttaneille tärkeitä tietoja ja palveluja. Asiaa löytyy niin etuuksista, terveydenhuollosta kuin kansalaisen perusoikeuksista."

www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/ikaihmisil...

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Eläkeikä on riittävän korkea
30.12.2009 12:48 Vieras (kirjautumaton)

KORJAUS: Virallinen eläkeikä on 63 eikä 65 vuotta.

Mitä järkeä on sinnitellä pidempään töissä jos vuosittaista työaikaa samalla vähennetään. Nollasummapeliä, josta ei synny lisää jaettavaa.

Pitää pohtia miksei töissä pysytä edes 63 vuotiaiksi ja miksi 40-50 vuoden jälkeen uudelleen työllistyminen on vaikeata.

Työnantajien on syytä katsoa peiliin ja etsiä vikaa aluksi sieltä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Työviikkoni
30.12.2009 13:13 KariHoo (kirjautumaton)

Teen sen 4:ssä päivässä 6-12h. Tienaan helposti saman kuin moni 8h/päivä painava insinööriduunari. Töisähän se on kiinni mille tuon voi tehdä. Tuntipalkalla tuo juurikin on huono homma. Kaikilla aloilla ei ole mahdollisuutta edes.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ei
30.12.2009 13:18 tha

Oikea tapa hankkia tuo 21 miljardia euroa (tai mikä tahansa muu rahasumma) on verottaa se "rikkailta". Kysykää vaikka demareilta, kepulta, kokoomukselta tai miltä tahansa muulta vasemmistopuolueelta.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miksi ´rikkaita ´pitäisi
30.12.2009 15:03 Tätyli (kirjautumaton)

Miksi ´rikkaita ´pitäisi kohdella toisin kuin muita,eikö se sodi tasapuolisuutta vastaan. Suomessa on ilmainen koulutus kaikille niin pitkälle kuin sielu sietää. ja ns. rikkaat ovat suurin osa joko koulutuksen tai yrittäjyyden kautta hankkineet rahansa ja vaurautensa. He puolestaan työllistävät muita kartuttamalla omaisuuttaan ja näin raha saadaan yhteiskunnan käyttöön kiertoteitse. Kaikilla on Suomessa mahdollisuus vaurastua jos vain älliä ja halua riittää, mutta se vaatii ääretöntä itsensä likoon pistämistä ja riskinottokykyä. Siihen on harvalla tarpeeksi eväitä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmm... ehdotuksia?
30.12.2009 17:12 Lempi

kun on tuloja ja kulutusta ihmiset maksaa veroja... Suomessa kaikki ihmiset voivat kouluttautua ilmaiseksi www.koulutusnetti.fi ja ryhtyä yrittäjiksi www.yrittajat.fi.

Miten ihmisten vastuuntuntoa itsestä ja lähimmäisistä voidaan vahvistaa?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Eläkkeelle jääminen mahdotonta vanhemmalla iällä
30.12.2009 13:22 Samu Koistinen (kirjautumaton)

Olen töissä Itellalla, joka on Suomen suurimpia työnantajia. En pysty kuvittelemaan, että työsuhteeni voisi mitenkään jatkua edes nykyiseen eläkeiään. Meillä on systemaattisesti työnnetty yli viisikymppisiä työntekijöitä pois mm. jatkuvilla YT-neuvotteluilla. Tänä vuonna jo vähän yli viisikymppiset saivat kirjeen, jossa ehdotettiin eläkeputkea. Miten ihmeessä nyt voidaan alkaa ehdottaa, että yhtäkkiä eläkeikää nostettaisiin, kun nykyiseenkään ei ole edes mahdollisuutta?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ennenaikaista
30.12.2009 13:23 Vieras mies

Palataan asiaan sitten kun eläkkeelle pakotetuille löytyy työtä, ei ennen!

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hoitakoon kukin oman eläkkeensä
30.12.2009 13:35 eos

Tässä taas ihmisten aliarviointia. Annetaan ihmisten huolehtia itse oman tulevaisuutensa rahoittamisesta. Kyllä yhteiskunta voi ja pitää ihmisten perusturvasta huolehtia mutta jätetään omasta taloudellisesta tulevaisuudesta yksilön itsensä päätettäväksi.

Nyt eläkeyhtiöissä istuu ay liikkeen ammattikoululaisia päättämässä koko kansakunnan eläkkeistä.

Jos ei yksilö kykene itse huolehtimaan tulevaisuudesta niin annetaa evoluution karsia tällaiset pöljät pois.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Työmarkkina järjestöt lietsovat tyytymättömyyttä
30.12.2009 13:37 Vieras (kirjautumaton)

Ihmiset eivät halua olla töissä koska työmarkkina järjestöt lietsovat tyytymättömyyttä jäseniensä keskuuteen. Miksi? Jotta saavat pidettyä vallan kahvasta kiinni. Työmarkkina järjestöt joutuvat asettamaan työntekijän ja työnantajan eri puolille pöytää, jotta jäsenet pysyisivät liitoissa. Näin työn antajista on tehty lähes rikollisia. Ei ihme että ihmiset haluavat pois töistä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miksi työttömyyskorvausta ei vaihdeta vähätyöllisyyskorvaukseen?
30.12.2009 16:01 Lempi

miksi ihmiset eivät voisi tehdä esimerkiksi viikon kuukaudessa oman alan töitä vähätyöllisyyskorvauksella kuukauden kuukaudessa työttömyyden vaihtoehtona?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Naivia sekoilua
30.12.2009 13:45 JonHellevig

Professori Ahonen sepittelee, että "Menetetyn työpanoksen taloudellinen arvo on valtava - noin 21 miljardia vuodessa."

Professori ei huomio sitä, että kaikkien näitten työssä olevien henkilöitten pitäisi myös tuottaa työllään lisäarvo, eli heidän työn tuloksena pitäisi syntyä tuotos josta joku on valmis maksamaan enemmän kuin heidän työnsä maksaa. Ja sitä myytävää tavaraa ei varmastikkaan tule sillä että ihmisiä vaan työllistettään. Sitähän ne Neuvostoliitossakin luulivat.

Muutenhan voisimme jatkaa Ahosen linjalla ja ehdottaa, että ottaisimme mijoonan tai vaikka kaksi miljoonaa vierastyöläistä - siitähän vasta taloudellista arvoa syntyisi noitten höpinöitten mukaan.

Nämä tutkijoitten jos-scenariot ovat kuin pikkulasten kirjeet joulupukille - realiteetit unohtuvat jännien haaveitten varjoon.

Jon Hellevig

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ajattelematon mielipide
30.12.2009 14:12 Vieras (kirjautumaton)

Koetahan vähän ajatella, edes pikkasen.
Jonkunhan on näidenkin ihmisten toimeentulo maksettava. Näin ajattelee vain yritys joka vastuuttomasti ulostaa ikääntyvät ihmiset muiden elätettäväksi. Ikään kuin jäte kaatopaikalle.
Ikääntyvät työntekijät on paljon suurempi osa yhteiskuntavastuuta kuin esimerkiksi ympäristökysymys ja minulle ainakin valintakriteeri asiakkaana.
Ahosen analyysi on hyvä. Koeta paneutua siihen.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Lisäarvoa osakkeenomistajille,muulla ei ole mitään väliä
30.12.2009 13:58 hoikkapoika

vanhanaikainen johtamistapa ja tunnolliset pomot,siinä syitä.Jos konsernin johdosta kehotetaan pitämään vesiämpäriä päässä työturvallisuuden takia,niin johto Suomessa valvoo,että sitä pidetään 8 tuntia.Ei ihme jos joku vanhempi saa tarpeekseen ja poistuu eläkkeelle.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ihminen ihmisenä...
30.12.2009 16:04 Lempi

Kaikissa organisaatioissa on töissä ihmisiä.

"Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on Suomessa yhteensä liki 250 000. Tämä on yli 99% koko Suomen yrityskannasta. Näistä yrityksistä suurin osa on alle 50 henkeä työllistäviä pienyrityksiä, joiden palveluksessa toimii noin 615 000 henkeä." www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajill...

Miten yrittäjyyttä voitaisiin mielestäsi tukea siten, että organisaatioilla olisi resursseja työllistää ihmisiä?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Monta hyvää ajatusta
30.12.2009 14:03 Loviisa (kirjautumaton)

Lukiessani näitä tavallisen kansan kommentteja, tuntuu että täällähän nämä oikeat kansanedustajat ovat.

Lisäisin näihin vielä sellaisen ajatuksen näistä ikääntyneistä työntekijöistä. Että ensinnäkin meillä pitäisi saada olla lupa puhua nuorista- ja ikääntyneistä työntekijöistä, ei se ole mitään rasismia.
Pikemminkin olisi hyvä pohtia, miten nämä kaksi ääripään ryhmää eroavat toisistaan.

Entäpä sitten sellainen asia, että onko työvoima valtiovallan suojelussa, jos yli 50v ei työllisty vaikka kovasti sitä haluaisikin. En henkilökohtaisesti usko, että vielä 50-60v terve ihminen ihan vaan viihtyy kotipihalla kaikenpäivää taapertamassa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hmm... mielipiteitä?
30.12.2009 16:24 Lempi

mielestäni organisaatioissa, joissa on sekä iäkkäämpiä ihmisiä, että nuoria on paljon synergietuja.

Iäkkäämmillä ihmisillä on esimerkiksi paljon osaamista, joka soveltuu mielestäni johdossa tarvittaviin valmiuksiin. Lisäksi organisaatioissa, joissa on moniarvoista osaamista on paljon vahvuuksia.

Yritykset, joiden johdossa on pelkästään nuoria ihmisiä vaikuttavat usein mielestäni ollaan olevinaan johtajia yrityksiltä, eli iäkkäämmät ihmiset lisäävät osaamista useita nuorten vahvuuksia vähättelemättä, eli siis synergiaetuja...

Ihminen ihmisenä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

hyvä lempi! kiitos hyvästä mielipiteestä, ja lyhyestä viestistä!
30.12.2009 17:13 viestintäkonsultti (kirjautumaton)

toit esille olennaisia asioita.

osasyynä on vuosikymmeniä jatkunut suurten ikäluokkien valta. ei ole tapahtunut perinteistä ja tärkeää siirtymää; normaalia, jatkuvaa muutosta sukupolvilta toisille.

vaurastumisen myötä syntyi työpaikkoja, jotka menivät suurille ikäluokille.
kehitysten myötä uusia työpaikkoja ei tarvittukaan samaa tahtia.
jsuuret ikäluokat ovat vasta nyt jäämässä eläkkeelle.
ja hups kaikki valta on siirtymässä kaikkimulleheti-sukupolville.

ps
eihän se niin vaikea ollut, kirjoittaa lyhyesti ja ilmaista oma mielipide, eikä vain kysyä miten, ehdotuksia...
.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

SUOMI EI INNOSTA MIHINKÄÄN
30.12.2009 14:05 Olle (kirjautumaton)

Suomi on ummettunut. Täällä on erittäin raskas ilmapiiri. Sellainen ilmapiiri ettei tee mieli tehdä mitään. Lopetin toimivan yritykseni kun ei yksinkertaisesti kiinnosta olla rosvottavana. Haluan järjestellä asiani niin, että voin lähteä täältä. Eläkettä ei ole mutta säätöjä sen verran että pärjään hetken lämpimässä. Moni tuttuni on toiminut samalla tavalla. Ja tiedän monta jotka sitä harkitsee.
Suomessa on sellainen holhous-ilmapiiri ja maasta tehdään rajoitusten ja kieltojen maa. Olkoon. Tylsää ja ikävää on elämä täällä. Siksi en enää yritä mitään.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Kukahan kertoisi työnantajillekin
30.12.2009 14:07 Vieras (kirjautumaton)

Ylevä idea, mutta miksi työnantaja ei ole kiinnostunut henkilöstönsä pidemmästä työurasta, ei edes julkinen työnantaja? Unohtuiko ideanikkareilta tämä taho kokonaan?

Kun ikäsi vierähtää kengänkoon numeron yli, niin työmarkkina-arvosi alkaa haihtua kiihtyvällä tahdilla.

Työnantajan tarve on saada halpaa ja osaavaa työvoimaa, mutta nykyiset heikotkin etuisuudet eivät motivoi niihin tottuneita tekijöitä vaivan ääreen. Eikä nuoren toimettomuus lisää osaamistasoakaan. Odottelen mielenkiinnolla todellista työvoimapulaa, sitten alkaa seuraava työmarkkinaitku.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Missä on oikedenmukaisuus
30.12.2009 14:14 Vieras (kirjautumaton)

Raskaan työn tekijöiltä on terveys loppu jo ennen kuin täyttää 6o vuotta. Missä on näiden työntekijöiden oikeus viettää terveenä eläkepäiviä. On varsin helppoa suunnitella muutoksia työpöydän takana jossa voi istua vaikka 70 vuotiaaksi.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ja jatkoa seuraa
30.12.2009 14:19 Jooseppi-1 (kirjautumaton)

Ja jos sen työn jakaisi työttömien kanssa, niin jokaille piisaisi 3 työpäivän viikko.

Mutta eihän kukaan halua täystyöllisyyttä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miten ihmisiä voidaan mielestäsi työllistää?
30.12.2009 16:08 Lempi

miksi ihmiset eivät voisi tehdä esimerkiksi viikon kuukaudessa oman alan töitä vähätyöllisyyskorvauksella kuukauden kuukaudessa työttömyyden vaihtoehtona?

Työnantajia ja työtä on, mutta organisaatioilla ei ole resursseja työllistää ihmisiä. Miten työllistämismahdollisuuksia voitaisiin tukea?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Vallitseva ay-mafia on
30.12.2009 14:27 Vieras (kirjautumaton)

Vallitseva ay-mafia on ylivoimaisesti suurin riippakivi ja jarru.

Se on murskattava säälittä, poliittisin keinoin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Onks kukaan koskaan funtsinu
30.12.2009 14:30 Vieras (kirjautumaton)

julkistakakkua ja sen leikkaamista, voisimme ehkä saada PIENTÄ säästöä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Laskekaapa uudestaan
30.12.2009 14:30 Pasi Hakkarainen (kirjautumaton)

Laskekaapa uudestaan, montako miljardia menetetään sillä, että meillä on 10% työttömiä. Jos vanhemmat eläkkeen sijaan jatkavat vielä pidempään työelämässä tarkoittaa se vain lisää nuorisotyöttömyyttä.

Suomessa on pulaa työnantajista, ei työvoimasta.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Miksi työttömyyskorvausta ei vaihdeta vähätyöllisyyskorvaukseen?
30.12.2009 16:07 Lempi

miksi ihmiset eivät voisi tehdä esimerkiksi viikon kuukaudessa oman alan töitä vähätyöllisyyskorvauksella kuukauden kuukaudessa työttömyyden vaihtoehtona?

Työnantajia ja työtä on, mutta organisaatioilla ei ole resursseja työllistää ihmisiä. Miten työllistämismahdollisuuksia voitaisiin tukea?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Työelämän kiroukset
30.12.2009 14:36 AIRBUS320 (kirjautumaton)

Kyllähän tämänkin median omistaja sai tuta mitä se on,kun ihminen uppoutuu pelkkään työelämään.Olen itse 60 vuotias 40 vuotta työelämässä olleena tullut siihen päätökseen,että en yksinkertaisesti enään jaksa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Työura ja sen kesto
30.12.2009 14:42 Vieras (kirjautumaton)

TYÖURA????
Ole terve ja hyväkuntoinen,vaan tuli keväällä kutsu henk.koht. valaveriin,niin sanonttiin irti tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä kaksi vanhinta työntekijää.
Työt ei loppunu vaan ikää oli liikaa(YIT-Kiinteistötekniikka OULU.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Keinot ja mallit on jo olemassa
30.12.2009 14:48 Vieras (kirjautumaton)

Ahosen esittämä malli on jo olemassa: osa-aikaeläke.
Osa-aikaeläkkeen avulla jaksetaan töissä aina 65 ikävuoteen saakka. Se huonompi vaihtoeto on nykyinen malli, jossa valtaosa siirtyy erilaisille työkyvyttömyyseläkkeille ja vain pieni osa jatkaa esim. 65-vuotiaiksi työelämässä.
Eli lyhyesti: näpit irti osa-aikaeläkkeestä. Komiteoiden on syytä keskittyä miettimään keinoja työelämän ja sen olosuhteiden parantamiseen.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Rahat koko Suomesta - hyöty Helsinkiin...
30.12.2009 14:52 Vieras (kirjautumaton)

Työterveyslaitos?

Pitäisiköhän se siirtää vaikka Kemijärvelle?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ei tästä maailmasta!!
30.12.2009 14:54 Partalainen

Tämä on taasen näitä teoria herrojen höpötystä, joka tämäkin on tuotettu, jonkun maksamilla veroeuroilla ja tuottavalla työllä. 29v pienyrittäjänä toimineena, jotain olen oivaltanut. Työ ei ole tuottavaa ellei sitä pystytä myömään eteenpäin, niin että siitä saadaan kaikki syntyneet kustannukset pois + yrittäjälle kohtuu palkka. Markkinatalous on periaatteessa yksinkertaista pidetään huoli siitä, että tulot riittävät menojen kattamiseen!

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

todellinen eläköitymisikä
30.12.2009 14:55 RTF (kirjautumaton)

Tilastollista eläköitymisikää laskee nuorten pääasiassa psyykkisistä syistä eläkkeelle jäävien osuus. Jos heidän osuutensa poistetaan tilastoista, niin suomalaisten keskimääräinen eläköitymisikä on yli 61 vuotta.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

todellinen eläköitymisikä - ja erilaiset eläkkeet
30.12.2009 17:40 invalidieläkeläinen (kirjautumaton)

siis eläkkeelle siirrytäänkin n61v, kun jätetään mielenterveyssyyt pois.
erohan on valtava!

itse olen aina kyseenalaistanut mielenterveyssyystä pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn aiheellisuuden ja järkevyyden. masentunutta ei pidä päästää eläkkeelle, ei se elämä sitä parane, päinvastoin. pitää vain löytää kulloiseenkin tilanteeseen sopiva toimintamuoto. jokainen pystyy tekemään jotain.
- vaan eihän noin saisi sanoa.
mutta kuinka terapeuttista masentuneelle olisi vaikka lehtien lakaisu. työnjälki näkyy heti ja selvästi, saa olla ulkoilmassa kontaktissa luontoon, ja muihin ihmisiin - sekä voi ajatella ja keskustella itsensä kanssa.

samoin pitäisi enemmän keskusteluissa muistaa erilaiset eläkeläiset;
vanhuuseläkeläiset, mielenterveyseläkeläiset,
vammautumiseläkekäiset sekä syntymästään asti vammaiset, jotka pääsevät eläkkeelle jo kai 16v.

tilastothan eivät valehtele,
vaan niiden lukijat.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ei mullista
30.12.2009 15:18 Neuvos

Työtä ei ole, iäkkäät potkitaan pois.
Syynä lienee palkka, koska iäkkäälle pitäisi maksaa palkkaa.
Työ siirtyy kehitysmaihin, joissa työtä tehdään minimipalkalla tai alle senkin ja ilman mitään turvaa.
Itse teen itselleni työtä palkatta, eli työtä hyötyliikuntana josta en maksa veroa enkä osta tuotteita, jotka teen itse. Se on kai sitten sitä omavaraistaloutta, joka tuli opittua jo 40-50-luvulla, jolloin kaikesta oli pula ts piti tehdä itse!

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Mietittyäni koko ikäni tätä asiaa,
30.12.2009 15:32 raikku

niin yht´äkkiä se selvisi: syvällä on paljon vettä. Vai mitä Ahonen?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Oikeaa työtä
30.12.2009 15:41 Heikki K (kirjautumaton)

Suomeaa on melkein miljoona virkamiestä: tutkijaa, erikoistutkijaa, tutkijajohtajaa, tutkijaylijohtajaa. Tarkastajaa, ylitarkastajaa, tarkastusjohtajaa, tarkastusylijohtajaa.
Ei niistä saada mitään tulosta.
Miljoonaan virkamieheen kuuluva sellaiset kuten ilmatieteen laitos, tilastokeskus, maatalouden tutkimuskeskus...sadat muut tällaiset, jotka on eriytetty tulosyksiköiksi, mutta valtio ne maksaa.
Sitten täällä on miljoona eläkeläistä ja miljoona lasta ja
koululaista puoli miljoonaa tosiasiallisesti työtöntä, puoli miljoonaa töihin kykenemätöntä (sairasta, mamua ym)
Jää jäljelle reilu miljoona, joista osa tekee tuottavaa työtä.
Tuottava työ on sellaista, jonka tuloksista ollaan valmiita maksamaan vapailla markkinoilla ulkomaita myöten, on siis vaihdanta-arvoa. (hissejä, laivoja, kännyköitä, paperia...)
Esim. koulutus on tärkeää. Mutta vaikka kuinka koulutettaisiin ja työ puuttuu, hukka perii. Vaikka me kaikki tehtäisiin tilastollisia tutkimuksia, hukka perii.
-Tuottavan työn kautta saadaan meille öljyä, lääkkeitä, kahvia, metalleja, kemikaleja, kangaskuitua yms.
Jos tämä loppuu, ei ole koulua, energiaa, terveydenhoitoa, järjestystä...ei muuta kuin diakoniatyönä, jonka perään alkuperäisessä jutussa haikaillaan.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ratkaisu
30.12.2009 15:53 Milka (kirjautumaton)

Viime viikolla radiossa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset käyttävät työpäivästään lähes kaksi tuntia muuhun kuin työntekoon. Suosikki ajanvietettä oli netissä roikkuminen.

Jos suomalaiset saataisiin käyttämään tuo kaksi tuntia päivästä työntekoon, olisi työurien pituusongelma sillä ratkaistu; Niitä voitaisiin jopa lyhentää lähes neljänneksellä, mikä vastaa lähes vuosikymmentä!

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Yksinkertainen laskelma kannustaa luovaan ajatteluun
30.12.2009 16:02 Vieras (kirjautumaton)

Jaetaan 21.000.000.000,00 euron vuosittainen potti tasan 5.400.000 suomalaisen kesken. Jokaiselle Suomessa asuvalle suomalaiselle voitaisiin antaa noin 10,00 euroa päivässä lisää, eli matalapalkkaisen yhden tunnin bruttopalkka.

Itse muuten törmään päivittäin tekemättömään työhön.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

uusi
Matalapalkkaisen tunnin bruttopalkka on 30 % alempi
30.12.2009 23:04 ollisaarinen

Noin seitsemän euroa/tunti.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Hurskaita toiveita
30.12.2009 16:05 danielewski

Ainakin omalla työmaallani tuossa kävisi siten, että työaika lyhennetään, mutta sama projektimäärä olisi silti hoidettava, eli 5 päivän työt tehdäänkin sitten 4 päivässä. Jos ei ehdi, niin roikutaan sitten iltoja ja viikonloppuja "pöytäkirjan ulkopuolella". Toisaalta hoituuhan se eläkeongelma noinkin. Nipistetään viikkotyöaika saman tien 3 päivään, niin tuosta viidenkymmenen ikävuoden jälkeen saa vetää väkeä viholaissäkillä sorvin äärestä pihalle jäähtymään.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Mitä teoretisointia!
30.12.2009 16:12 tuulakiilamo

Saattaa olla tottakin . Voisi noinkin käydä. Mutta tämä visio ei toteudu.

Yhtälössä on niin monta muuttujaa, jotka varmistavat sen , että kirjoittaja ei ole realisti.

Otan esiin vain erään: suomalainen liike-elämä on siten rakennettu, että palkkatyöläinen, asemasta riippumatta, vanhenee ihan eri tahtiin kuin omistaja. Näin yhtä hyvin perhe- kuin pörssiyhtiöisäkin.
Mutta pienissä yrityksissä vanheneminen on usein kytköksissä kykyyn myötäillä omistajia. Tämä ongelma ei ole viela saanut kirjallista muotoa: kuka nyt tästä kirjoittaisi? Oma lukunsa, mutta kiintoisa.

Guy Ahonen ei tunne työmarkkinoita riittävästi. Numerot eivät ole ihmisiä, ei myöskään päinvastoin.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät ole tutkimusprofessoreja
30.12.2009 16:13 Vieras (kirjautumaton)

On varmaan mukavaa laukoa ns. "kehittäviä" ehdotuksia kun itse voi päättää milloin lähtee eläkkeelle. Miten tutkimusprofessori ratkaisee ongelman työurien pidentämisestä, kun ikääntyvät potkitaan viimeistään 59 vuotiaina ulos työpaikoistaan? Sanooko 59 vuotias, että hän ei lähde, koska työuria on pidennetty?

Ei olisi mitään ongelmia jos olisi töitä muillekin kuin tutkimusprofessoreille. Jos vilasee meidän nuorisotyöttömyyttä, niin on edesvastuutonta puhua työurien pidentämisestä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Virallinen eläkeikä poistettava kokonaan
30.12.2009 16:15 A

Vain orjapiiskuriyhteiskunnassa sanellaan ihmisten eläkeikiä. Eläkkeelle jäämisen ajankohta on jätettävä täysin ihmisten itse yksilöllisesti päätettäväksi!

Nuorempana eläkkeelle jääneet joutuvat toki tyytymään pienempään eläkkeeseen kuten nykyäänkin, mutta entäs sitten?

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Toteutunut jo, mutta vain muutamille. Näinkö?
30.12.2009 16:43 tuulakiilamo

ainakin melkein: haluatko, että nämä noin 40-kymppiset eduskunnassa muutaman vuoden istuneet ansaitsevat eläkkeen, josta keskiluokka ei voi edes unta nähdä.

Eläkkeitä on aika monta sorttia.

Virallinen eläkeikä on hyvin vaihteleva käsite Suomessa.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Pitäis sun tietää
30.12.2009 16:55 Lastman

Että kansanedustajat ovat ihan itse päättäneet eläkkeestään.
Ei monessa työpaikassa pääse itse noin paljon vaikuttamaan, sitte ollaan muka puolustamassa pienpalkkaisia.
Näistäkin asioista puhutaan liian vähän.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Voisko
30.12.2009 17:01 Lastman

Joku ottaa puheeksi Lempin "vähätyöllisyyskorvauksen"
Luulen, et ei moni.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Heh..
30.12.2009 17:18 Lempi

olemme samaa mieltä... siis, että vähätyöllisyydestä voitaisiin keskustella :)

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Näistä kommenteista pidän
30.12.2009 17:39 Lastman

Eikö sun olisi jo aika lopettaa ne Lempikiisselit ja ruveta kommentoimaan asiallisesti.
Muakin saa haukkua vaikka kuinka paljon, en siitä nokkiini ota.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

pomotus
30.12.2009 17:14 lueskelija (kirjautumaton)

Suomalaiseen työnjohtosanastoon ei kuulu kuin yksi ilmaisu. Ja se on PAKKO. Empaattisuus ja kannustavuus ovat tunnettuja ja tunnustettuja, mutta käytännön toteutuksessa tuntemattomia käsitteitä. Näin on.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Ahosen mukaan
30.12.2009 19:15 Ahti Heyno

"
Suuri syy pakoon työelämästä on Ahosen mukaan huono, vanhanaikainen johtaminen. Johtamistapojen parantaminen työntekijälähtöisemmiksi olisikin Ahosen mukaan paras keino pidentää ihmisten työuria - ilman pakkokeinoja.
"

asia on sen verran suuri, tärkeä ja merkityksellinen, että tuskin kukaan on isommalti kiinnostunut Ahosen mielipiteistä. Luulisi asiasta olevan ihan tutkittua tietoa. Ei pitäisi olla edes vaikea tutkittava. Selkeä kyselytutkimus riittävän suurelle määrälle ihmisiä niin saadaan kohtuu luotettavaa tietos syistä.

Saadulla tiedolla on varmasti parempi selvittää ongelmaa kuin yhden ihmisen mielipiteellä.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Eläkeikä on yksilökysymys - mutta E65 on eläkemäärän perustaso
30.12.2009 20:28 Ilkka Luoma

(Poliitikot, elinkeinoelämä ja media hyppäyttivät eläkeikäkeskustelun uudelleen parrasvaloihin E65:sta E67:een. Pääministeri Matti Vanhasen aloittama eläkeikäkeskustelu ei ole päättynyt)

Eläkeikä on yksilöllinen päätös. Jokainen voi itse katsoa oman eläkkeelle jättäytymisen soveltuvuuden, mutta E65 tasaa työelämäkertymän 100 prosentin laskentatason. Alle E65:n jäävät kuittaavat 100% miinus jotain eläkekertymän ja E65:n ylittävät saavat plushyvitystä lasketusta perustasosta.

Suomi ei tule huomenna toimeen nykyisellä kokonaistyöpanoksella - ei tehtävinä, eikä verokertyminä. Kansalaisten on aikaansaatava riittävä työ- ja tulokertymä valtion ja kuntien tulontasauskoneistoihin, mikäli haluamme pitää kiinni markkinatalouden pisteyttämästä elintasoajattelusta.
Näytä koko kirjoitus (10000 merkkiä)

Suomi eläköityy. Elämme yhä vanhemmiksi ja samaan aikaan lääkkeiden ja lääkäritarpeiden kysyntä kasvaa. Hoivahenkilökunnan tarve lisääntyy myös. Meidän on varauduttava tuomaa koulutettua ja empaattista hoitohenkilökuntaa maahamme huolehtimaan eläkeläisarmeijaamme - jossa piilee suurien mahdollisuuksien varanto.

Normaalisti työllänsä ansainneet kansalaiset ovat ansainneet huolehdinnan verokertymätaseensa mukaisesti - ja mikäli tasetta ei ole riittävästi, hoitaa yhteiskunnan tulontasauskoneisto hoivaamisen inhimillisen puolen. Samalla lapsien ja lasten lapsien vastuu sukuyhteisön mukana kasvaa järjesteltäessä vanhuksiemme huolehdintaa ja tässä ei ole haitaksi koko ajan kasvavat ja historiallisen suuriksi paisuvat perinnöt.

Yhteiskuntamme on peruuttamattomasti työntekokeskustelun edessä - kuinka, miten ja millä laadulla teemme yhteiskuntavelvoitteemme eli työn itsemme ja yhteiskuntajärjestelmämme eteen. Vastuu on meillä jokaisella - se on merkki yhteiskunnasta, jolla on henki, tahto ja yhteenkuuluvuus. Eläkekeskustelu on osa laajempaa yhteiskuntakeskustelua, jossa meille kaikille on vastuuroolinsa - myös valitsemillamme poliitikoilla.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.adressit.com/elake65
...

Alla 9. maaliskuuta 2009 kirjoitettu eläke-, työ- ja moraalikeskustelu, joka pysyy ajankohtaisena niin kauan kunnes on nykyisyyteen ja huomiseenkin tarpeellinen työnteon kokonaismäärä selvitetty niin tarpeina, inhimillisyytena kuin tavoitteena ylläpitää ja/tai muuttaa nykyistä markkinatalousehtoista elintasomääritettä ---

....

Mikä on yhteiskuntatarpeiden mukainen politiikanhoito, työmäärä, kulutus ja elämänlaatu?
[ORIG 09032009]
(Paljon puhuttu eläkeiän nostoesitys julkistettiin ensimmäisenä osiona tulevasta - http://www.adressit.com/elake65 — kansa nousi takajaloilleen ja ryhtyi ensimmäiseen ”kansanäänestykseen”)

[ … työtä tehdään konttoreissa yömyöhään - väki vähenee. Ympäristöhaittoja seurataan kuluttajakohtaisesti muodostaen henkilökohtaista kulutustasetta. Tavalliset kansalaiset harjoittelevat suoravaikutusta 1/ viikottaisiin kansalaiskyselyihin, samalla kun edustajamme yrittävät kerätä suosituimmuuspisteita pitkin vaalikautta … ]

Tänään kasautuu liian monia ongelmia yhteen nippuun. Länsimainen markkinamekanismi käy kuolinkamppailua sulavana näyttö- ja kulutustalouden jäänteenä. Ympäristö ajoi ohitse ja luonto varustautuu tasapainon palautukseen ihmisten liiallisen sormeilun jälkeen - alkoi kokonaisvastuun aikakausi.

Mikä on se oikea eläkeikä?

Suomessa pitää nostaa eläkeikää 2/, koska eläkeläisten määrä kasvaa ja ansaittu ”toimettomuusaika” kustantaa liiaksi vähenevälle aktiiviväestölle. Veroeurot loppuvat lääkeannoksien ja hoitokertojen määrän kasvaessa. Veroja ei haluta teetättää maahanmuuttajilla, joita tulisi ahkerina työmyyrinä mm. kaukoidästä palvelemaan ikääntyvää väestöä.

Ilman tervettä ympäristöä ei ole elämänlaatuista eläkeikääkään

Ympäristö loppuu kulutuksemme tieltä 3/. On pakko säätää verotuksen kulutuslait. Valmistaudumme pitämään reaaliaikaista kirjaa kulutuksestamme - saamme taseen, jossa ynnäytyy kulutusverotaakka haitta-asteiden mukaisesti 4/. Pluspisteitä saamme kotimaan työllistämisestä vähäpäästöisinä valintoina.

Kansallinen identiteetti lähtee tahdosta olla yhtenäinen kansakunta

Irtaudumme lopulta puhkikeskustellusta Nato eipäs-juupasrollaattorista - se ei enää jaksanut kansaa puhuttaa ja jäämme sitoutumattomaksi 5/ Venäjä osaajaksi muille EU-valtioille. Suomi pitää samalla ylisuuren armeijansa luottaen omaan puolustukseen 6/ - samalla keräämme maailmalle lähetetyt sotilaat takaisin, toimimaan vain YK:n lipun alta - pyydettäessä.

Politiikanhoito muuttuu vastuuajatteluksi eduskunnassa - eikä ennenaikaisiksi eläkkeiksi

Vaikuttavin muutos tulee yhteisten asioiden edustajiemme valintaan - eduskunnassa ehdokkuusalueeseensa ja asettumaansa ryhmään nähden eniten ääniä saaneet ovat suuressa salissa painoarvoltaan merkittävimpiä 7/. Tällä toimenpiteellä varmennetaan välittömämpi kansalaisvaikute, varsinkin kun jokaisella valitulla on valmiiksi valittu vastinedustaja, jos kansalaissuosio laskee säädetyn tason alle - astuu toinen tilalle.

Elämä on laatu- eikä määräajattelua

Merkittävin suuntaus tulee olemaan irtautuminen luolamiesten kaudelta peritystä ylihamstrauksen ominaisuudesta. Elämisen perusmalli purkautuu tasapainoisempaan arvoasetelmaan hyväksyä vain se välttämättömyys, millä luontevasti ja ympäristöllisesti tullaan toimeen. Näyttökliimaksi osoitetaan muilla arvoasteikoilla, kuin myös evoluutiota ylläpitävä kilpailuvietti.

Elintaso korvautuu elämisen laadulla, jolle asettuu arvoasetelma yhteenkuuluvuudesta, ryhmähengestä, kuin tavoiteasetannasta yhteisön ja ympäristön etuja silmällä pitäen. Kulutusvoima ei ole laatu, se on vain määrä paljoutena, josta sikisi nykyinen ympäristöongelma. Nurkkaan ajettu elinvoimanlähde - ympäristö ja sen suojelu kavensivat näennäisdemokratian 8/ rajoja.

Palkkoja ei voida nostaa loputtomiin - on osattava myös luopua

Elämän laatuajatteluun ei sisälly palkkakilpailu, vaan ansainta, joka takaa terveen suvun jatkannan tai elämän valinnan ilman siirtoa jälkipolville. Maailmankatsomus alentaa palkkojamme tasoon, joka maapallollisesti kullekkin kuuluu - osuutemme kaventui 33 prosentilla 9/ (kulutuksena ja päästöinä projisoituen palkka-alenemaan - minkä kansantaloustieteilijät osaavat euroiksi laskea).

Jokainen on sen laulun arvoinen ja paikkansa tavallansa ansainnut

Vaikeimmaksi asiaksi jää suunnitelma, jolla hyödyllistetään jokainen ihminen niin itselleen kuin yhteiskunnalle. Paljon puhuttu väestöpyramidi on vaarassa keikahtaa nurin, ja sille on jotain tehtävä, jotta kollektiivinen elo tasapainossa muun ympäristön kanssa sallisi yhteisten resurssien kestävämmän käytön.

Luonto näyttää mallia - jo miljoonia vuosia

Lopulta ihiminen oppii katsomaan luonnosta mallia, sillä sieltä löytyvät kaikki ratkaisut ylikulutuksen estämiseksi ja tasapainon saavuttamiseksi. Luonto tasapainottaa hitaan varmalla tavalla kaikki mittansa mukaiseen lokeroon 10/. Maapallo ei ole, eikä koskaan ollut tarkoitettu vain ihmiskunnalle - Aropa *)
...

*)
Aropa on anutan kieltä ja tarkoittaa suunnilleen jakamista tasan kaikkien kesken luoden tällä yhteenkuuluvuuden henkeä ja osallistumista niukkuudessa vähän jakamiseen X/ - monet luonnonkansat elävät yhteisöissä, joissa aropa on merkittävin selviytytymisen keino.

Tyynellä valtamerellä Solomonin hallintoalueella on Anuta niminen saari [ http://en.wikipedia.org/wiki/Anuta ], jossa aropa on jokapäiväistä elämää. Anuta saaren päällikkö mm. kielsi kookospähkinöiden keräämisen, kun niiden määrä oli poikkeuksellisen vähäinen. Saarella työ, toimeentulo, ilot ja surut ovat yhteisiä - ryhmähenki ja yhdessä tekeminen ovat lähtökohta - kunnes saarelle ilmestyi raha…

Tekstissä olevien alaviitteiden selitykset:
1/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…3%A4%C3%A4 —
2/ — http://ilkkaluoma.blogit.uusis…skimaarin/ —
3/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…sen+lailla —
4/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…tusverolle —
5/ — http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1722478
6/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…+armeijaan —
7/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…ei+toteudu —
8/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…+on+hokema —
9/ — http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230
10/ — http://ilkkaluoma.blogspot.com…ajuoksevat —

x/
Täman päivän talous- ja henkisessä kriisissä on paljon hyvin toimeentulevia selittäjiä ja päättäjiä. Olisiko saavutettavissa tehokkaampaa hallintoa, lainsäädäntöä kuin johtamistakin, jos päättäjillä olisi ”aropa-velvollisuus” keskimääräisestä paljon suuremmista palkoista, palkkioista ja muista etuisuuksista.

Olisiko mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen selityksissä ja päätöksissä enemmän tehoa (YLE/TV1 la. 7.3.), jos hän joutuisi puolittamaan palkkansa solidaarisuutena ja konsensushenkisenä heille, jotka nyt menettävät työnsä, pakolla lomautuvat ja ajautuvat hätään - ilman suoraa omaa syytään.

Kuinka olisi ministereidemme laita, entä yhtiöiden toimitusjohtajat jne… mihin on kadonnut markkinatalousmaistamme tuo tuhansia vuosia vanha aropa -henki?


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net


Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakansio,
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2005-2008]
.
Kuvakansio - Luopuminen ja ympäristö, josta elämämme pohjautuu
http://www.kuvaboxi.fi/julkine…uopua.html —

Sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Monday, March 09, 2009 8:58 AM
...

Sent2:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; Paasio Heli ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Thursday, November 12, 2009 3:09 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Tosiasioiden kieltäminen on totuuden välttelyä - eläkeikä E65 -projekti
...

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

uusi
Mustaa magiaa?
30.12.2009 23:10 LT

Kun nuoria, koulutettuja työttömiä on pilvin pimein, pitäisi vanhempien tehdä tilaa nimenomaan heille. Osa-aikaeläke suo siirtymävaiheessa oivallisen mahdollisuuden välittää nuorelle työntekijälle vuosien varrella hankittua tieto-taitoa.

Epäilenpä, että tässä kaikessa on koira haudattuna. Kun ikäihminen, sanotaan vaikkapa 58 vuotiaana irti, hän ei saa enää mistään töitä. Miten 7 vuoden työttömyys vaikuttaa eläkkeen suuruuteen? Ei ainakaan positiivisesti. Tästäkö ne säästöt syntyvät. Vai mistä ihmeestä? Ahosen tarinointi vaikuttaa lähinnä mustalta magialta.

Paras keino työurien pidentämiseen on oikeudenmukainen, siviilirohkea ja ennen kaikkea ominaisuuksiltaan sopiva esimiesporras. Nyt esimiestehtäviin voi päästä lähes kuka pelle tahansa, jota vahvatahtoinen ja häikäilemätön alainen saattaa pyörittää tullen mennen. Jos johtaminen olisi kunnollista, aikaista eläköitymistä tapahtuisi huomattavasti vähemmän.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

uusi
Ahonen on oikealla asialla vastoin Ahti Heynon mielipiteitä
30.12.2009 23:16 seppotolonen

Ahti Heyno vatii tutkimusta syistä miksi lähdemme eläkkeelle keskimäärin 58-vuotiaana kyselytutkimuksella. Motiivina on että saisimme lisää tietoa syistä.

Kuitenkin suomaliset työssä käviät (noin 2,5 miljoonaa suomalista) kertovat selvällä tavalla, miten he kokevat suomalaisen johtamisen kaikilla suomen työpaikoilla. He jäävät keskimäärin 58 vuotiaina eläkkeelle, koska se on heidän elämänsä kannalta paljon mielekkäämpää kuin hankkia lisää rahaa ja olla työelämässä, jossa on huono johtamiskulttuuri ja jossa sinä et voi vaikuttaa millään tavalla omaan työympäristöösi. Työelämän ulkopuolella sinä voit vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämän ympäristöösi = siinä perussyy varhaiselle eläköitymiselle eli paolle työelämästä.

Joten "tuskin kukaan on isommalti kiinostunut Ahosen milipiteistä" keskimäärin 2,5 miljoonaa suomalista on teoillaan osoittanut samanlaisia ajatuksia kuin Ahonenkin esittää, joten kiinnostuneita riittää ylin kyllin.

Itse olen ollut työelämässä 35 vuotta johdettavana ja myös johtajana. Oman kokemuksieni peruteellla juuri huono johtaminen on Suomessa pahin este työurien pidentämiselle.

Inhimillisempää johtamiskulttuuria toivoo: Seppo Tolonen

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

uusi
Tästä lienee paljolti kysymys
0:14 ollisaarinen

Työpsykokologian alkuajan perushavaintoja oli niin kutsuttu Hawthorne -efekti. Amerikkalaisen tehtaan johtaja oli havainnut yksinkertaista vaihetyötä tekevien naistyöntekijöittensä tehossa puutteita ja viihtyvyydessä alenemaa ja oli niin valistunut, että kutsui läheisen yliopiston käyttäytymistieteilijöitä tutkimaan asiaa.

Tutkijat kävivät haastattelemassa niitä näitä ja ryhtyivät valmistelemaan raporttia mutta samaan aikaan tehot ja ilmapiiri tehtaalla paranivat. Pelkästään se, että yliopistoherra oli tullut oikein kysymään tehtaantytöltä mitä hänelle kuuluu ja miten työt sujuvat riitti kohentamaan työntekijöiden omanarvontuntoa ja työmotivaatiota.

Meillähän ei ole tapana jutella turhia. Jos jotain yritetään niin se tapahtuu teennäisen ohjelmallisesti kutsumalla joku Sarasvuo pitämään showtaan.

Luonteva vuorovaikutus työpaikalla lähtee ylimmästä johdosta. Jos virastosi virkaiän perusteella valittu johtaja linnottautuu huoneeseensa on varmaa, että käytävällä kaikki tiuskivat toisilleen ja tädit hakevat sairista työterveyslääkäriltä joka ei hänkään kysele mutta kirjoittaa lomaa ja rauhoittavia.

* vastaa
* ilmoita asiaton viesti

Lempi

Perustietoa Suomesta Talous ja elinkeinoelämä, vienti- ja tuonti, ammattiryhmäjakaumat yms...

"Bruttokansantuote kokonaiskansantuote: 186 miljardia euroa (2008, kasvua edellisvuodesta 7 miljardia euroa) kansantuote henkeä kohden: n. 29 500 euroa (2008) BKT:n kasvu vuonna 2008: 0,9 % (kasvu vuonna 2007: 4,4 %)Tuotannon pääsektorit (2006) palveluala: n. 66 % kokonaiskansantuotteesta metsä- ja teknologiateollisuus: n. 28 % kokonaiskansantuotteesta

Ulkomaankauppa (2008) viennin arvo: n. 65,5 miljardia euroa
tuonnin arvo: n. 62,1 miljardia euroa. Keskeiset vientituotteet ovat...

...tieto- ja mediateknologia, paperiteollisuustuotteet, rauta- ja terästuotteet, erityisiin tuotantotarpeisiin valmistetut koneet ja laitteet keskeiset tuontituotteet: öljy ja öljynjalostustuotteet, maa-ajoneuvot, sähkölaitteet, viestintä- ja mediateknologia, teollisuustuotannon koneet ja laitteet. tärkeimmät vientimaat viennin arvon mukaan: Venäjä, Saksa ja Ruotsi, Yhdysvallat, Iso-Britannia
tärkeimmät tuontimaat tuonnin arvon mukaan: Venäjä, Saksa, Ruotsi, Kiina, Iso-Britannia...

Muut indikaattorit

inflaatio: -0,9 % (marraskuu 2009, -0,1 prosenttiyksikköä syyskuusta 2009) työttömyys: 8,5 % (marraskuu 2009, +2,5 prosenttiyksikköä marraskuusta 2008) valtion velka: n. 63,4 miljardia euroa (marraskuu 2009, +4,4 miljardia syyskuusta 2009) verojen osuus bruttokansantuotteesta: n. 42,7 % (2008)

Ammattiryhmäjakaumat (2008)

Julkiset ja muut palvelut:
815 000 henkilöä (+ 9000 vuodesta 2007)
Teollisuus, sähkö- ja vesihuolto; kaivostoiminta: 460 000 (- 6000)
Kauppa, majoitus- ja ravitsemustoiminta: 403 000 (+ 8000)
Rahoitus-, vakuutus- ja liike-elämän palvelut: 367 000 (+ 8000)
Kuljetus, varastointi ja tietoliikenne: 174 000 (- 1000)
Rakentaminen: 184 000 (+10 000)
Maa-, riista-, metsä- ja kalatalous: 115 000 (+ 2000)"
Toimiala tuntematon: 13 000 (+ 7000)"

Lisätietoa
www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/perustietoa_suomesta/talous_ja_e...

Lempi

miksi mielestänne ihmisiä ei vähätyöllistetä työttömyyden sijaan? Työtä on paljon, kuten osaavia ihmisiä. Voitaisiin rakentaa, kestävänkehityksen mukaista tuotekehitystä, terveydenhoidon vahvistamista yms...

Kustannukset olisivat samat työttömyydessä ja vähätyöllisyydessä ihmiset tekisivät kannattavaa oman alan työtä viikon kuukaudessa / tuntityönä yms. syrjäytymisen sijaan.

Kannattavan työnteon vaikutusten avulla julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioilla olisi vähitellen varoja työllistää ihmisiä normaalityöhön. Lisäksi ihmisten osaaminen ja vuorovaikutus työelämään säilyisivät.

Jaa?

..."Joku Muu" tekee niitä vähätöitä ja itse saan tehdä niitä kokopäivätöitä. Tarvitsen näes RAHAA.

Näinhän ne kaikki ajattelevat, etenkin ne, joilla nyt on kokopäivätöitä. Onko sinulla, Lempi ?

Muuten, syrjäytymisellä ei ole mitään tekemistä työn puutteen kanssa. Se johtuu puhtaasti RAHAN puutteesta.

Sitä paitsi johon työllistyminen TEMin omienkin tutkimusten mukaan havaittu näissä hankkeissa todella marginaaliseksi. Käytännössä yritykset ja ERITOTEN yhdistykset SPR etunenässä sun muut yhteisöt ulosmittaavat ilmaisen työvoiman hyödyt aikomattakaan palkata ketään.

Joten ainakaan itse en osallistu mihinkään "kannattavam työnteon" kehittämiseen ennen kuin se alkaa kannattaa myös itselle aivan samassa suhteessa ja samoilla pelisäännöillä kuin ns. vakitöissä oleville.

Huomaa, etten myöskään lähde kokeilemaan mihinkään ilmaiseksi työntekoa "jos" sattuisin myöhemmin työllistymään, en ennemmin kuin kauppa ja vuokranantaja antavat minun syödä ja asua ilmaiseksi "jos" satun saamaan oikeaa palkkaa sitten myöhemmin.

Siihen asti haen aktiivisesti vain ja ainoastaan PALKALLISIA töitä ja huomaapa, kuntoni ja osaamiseni johtuen jatkuvasta omatoimisesta opiskelusta on valtavasti noussut, enkä ole LAINKAAN syrjäytynyt se takia, ettei minulla ole "työyhteisöä". Sen sijaan RAHAN PUUTE estää kyllä tekemästä monia asioita, joita haluaisin.

Sen sijaan, jos minut karenssilla uhaten laitettaisiin "vähätöihin" tekemään asioita, joista tilipussi ei edellekään anna myöten yhtään sen enempää ostaa mitään, niin minua alkaa huomattava isosti vltuttamaan, eritoten jos löydän yhden ainoankin joka saa samoista hommista oikean palkankin.

Lopuksi: Vastaan tässä oikeammin suurelle yleisölle, enkä sinulle, Lempi, joka olet ilmeisesti häirikkö tupatessasi näitä kirjoituksiasi joka rakoon jatkuvalla syötöllä. Tämä onkin ensimmäinen ja viimeinen kerta.

Lempi

..ja mielestäni vähätyöllisyys ennaltaehkäisee syrjäytymistä.

Viikko kuukaudessa työntekoa 1000 euroa/kk vastaa 4000 euron kuukausipalkkaa... eli vähätyöllisyys työttömyyden sijaan. Kannattavan työnteon myötä voitaisiin organisaatioissa siten vähitellen palkata ihmisiä 2000 euroa kaksi viikkoa/kk yms.

Sen sijaan, että varattomat ihmiset syrjäytyvät, koska ei ole rahaa, syrjäytyvät myös siksi, että sosiaaliset kontaktit vähenevät osallistumisresurssien vähyyden myötä.

Oman alan työnteon myötä myös osaaminen ja kontaktit alan sosiaalisen vuorovaikutukseen säilyisivät. Vähätyöllisyys lisäisi myös työttömien tuloja.

SPR vapaaehtoistyöhön osallistuminen on ilmaista ja hyödyllistä tekemistä. Lisäksi esimerkiksi linkeissä olleissa palveluissa on keskusteluapua, kun useissa artikkeleissa ihmiset kommentoivat vaikeita asioita.

Työttömyyden sijaan ihmiset valittavat usein, että ihan esimerkiksi vanhusten hoidossa ei ole tarpeeksi resursseja. Mielestäni esimerkiksi vanhojen ihmisten ulkoiluttaminen lisäisi myös resursseja sairaanhoitajille tehdä sairaanhoitotyötä.

Mielestäni asiat kehittyvät pelkän kritiikin vaihtoehtona pohtimalla useamman ihmisen toimesta rakentavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi www.otakantaa.fi.

Vieras

Tehokkaassa nyky-yhteiskunnassamme kaikki maksaa ja juuri siksi ei kannata työllistää. Kasvaahan herkkusienetkin pimeässä syöden paskaa. Mitä sitten jos kunnat tukehtuu velvoitteisiinsa. Samaan syssyyn voisi vangeista tehdä kahlejengejä tienvarsia puhdistamaan, Destia voisi kiinnostua työvoimasta. Hyvin kuvastaa "Arbeit macht frei"-kyltin varkaus, aikaamme, joku olisi siitäkin maksanut miljooni onvaan senluokan muisto. Mutta miksi Suomessa voi olla onneton työtön?

Vieras

Kaikilla tasoilla, niin julkisella kun yksityisellä puolella näkyy jo eläkeläisedustus työpaikoilla. Alkaa olla käsittämättömän vaikeeta hoitaa enää mitään asiaa joustavasti. Virkamies tai pomo tai pomon pomo hierarkia täytyy ensin kahlata läpi. Järjestelmä toimii niin, että joutuu ensin viikkotolkulla soittelemaan ja asia rullaa työpaikkojen orjien käsissä henkilöltä toiselle, koska päätöksenteko on annettu ainostaan pomolle. Viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien päästä tämä kyseinen virkamies tai pomo suvaitsee tehdä päätoksen kuin armosta.

Kyllä tällaiseen saa rahaa palamaan vaikka kuinka paljon ja kansa maksaa. Lopettakaa eläkeläisten syyllistäminen ja ottakaa sitä laiaa, jos ette voi niistä työpaikoistanne lähteä ajallaan ja jättää päätöksentekoa nuorempien käsiin.

toinen euromies

Suomen maatalous siirtyi Euroopan yhteisön toimivaltaan 1.1.1995. Maatalous kuuluu alusta loppuun ja EU:n neuvoston ja Euroopan komission toimivaltaan. Maatalous on EU:n tarkimmin säännelty ja tarkimmin valvottu toimiala.

Euroopan yhteisö määräsi maataloustuottajien eläkeiän 56 vuoteen vuonna 1992 yhteisen maatalouspolitiikan ensimmäisen suuren uudistuksen yhteydessä.

56 vuoden ikä ikä koskee luopumiseläkettä. Se maksetaan sille, joka luopuu tilanpidosta. Luopumustuen ansiosta luopujien ei tarvitse odottaa kansaneläkeikään saakka, vaan he voivat myydä tilansa lähisukulaisilleen ja jäädä eläkkeelle jo 56 -vuotiaina. Todennäköisesti myös jatkaja on siinä vaiheessa parhaassa iässään vastaanottamaan tilan isännyyden. Jatkajan on oltava alle 40-vuotias.

http://www.farmit.net/farmit/fi/05_talous/09_Sukupolvenvaihdos/04_Luopuj...

Vieras Ihmettelijä

Nykyinen työura: Opiskellaan kolmikymppiseksi yliopistossa samalla [email protected] tehden, sen jälkeen tehdään 10 vuodessa 20 vuoden työt 10 vuoden palkalla, lennetään 40 täytettyään loppuiäksi kortistoon ja orjatöihin.

Uudistus siis tarkoittaa, että työmarkkinatukeakin maksetaan vain 4:tä päivältä viikossa yhä kasvaville työttömien laumoille ? Vastineeksi eläkkeelle pääseekin työkkärin palkattomista karenssin uhalla tehtävistä "harjoitteluista" sitten 10 vuotta myöhemmin kuin nyt ?

Vieras

Eikö muka 1992 tehtyjä viljelijöiden eläkeikää koskevia päätöksiä voi enää koskaan muuttaa? Miksi EU:ssa monet muut asiat ovat muutettu jo moneen kertaan.

Aina löydetään selityksen selitys. Jos tahtoa riittää, niin yksinkertaisesti kerrotaan kansalle, että v. 2004 tehty eläkeuudistus palautetaan entiseen asuunsa ja eläkerajat myös. Kustannuksethan on jo revitty viimelaman uhreista.

Lopettakaa pelottelupolitiikka, josta on vaan seurauksena ikävyyksiä, jotka sitten purkautuvat myös surkeilla tavoilla.

Vieras

Ehdottaessaan tallaisia Ahonen on siis valmis myos siihen, etta ulkomailtakin voi elakelainen tulla hakemaan toita?

Myos ulkomailla asuva voi siis tehda toita siina maassa missa han asuu. Jos hanen elakeikainen ulkomaalainen naapurinsa kysyy, etta voisko Suomeen menna hakemaan toita, niin mina vastaisin, etta" mene ihmeessa siellahan on tyouria pidennetty.

Kun virkamies alkaa puuhaata oman tyonsa jatkuvuutta, niin Ahosen kirjoituksesta huomaa selvasti, etta elama on jo kulkenut hanen ohitseen ja muuttunut erittain mutkikkaaksi. Tutkijana hanen pitaisi se myos tietaa.