Perjantai 24.5.2019

Tylyt terveiset Juha Sipilälle: ”Tähän meni Helsingissä 23 kuukautta”

Luotu: 
29.4.2015 19:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilän (kesk.) tuloshaaveet hallituksen toimien suhteen ovat vaarassa kosahtaa yhteen asiaan: kuntien päätöksentekoprosessiin, kirjoittaa hallitusammattilainen.
|

Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) tuloshaaveet hallituksen toimien suhteen ovat vaarassa kosahtaa yhteen asiaan: kuntien päätöksentekoprosessiin.

- On vaarana, että Sipilän tuloshaaveet murskaantuvat jo alkumetreillä, Isoaho kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että vaikka hallitus voi tehdä päätöksiä, se ei yksinään voi vaikuttaa niiden toimeenpanoon.

- Missä konkreettisesti ratkaistaan työpaikkojen syntyminen, yritysten kilpailukyvyn parantuminen tai investointien toteutuminen? Se ratkaistaan kunnissa, yrityksissä ja työpaikoilla, Isoaho kirjoittaa.

Hän korostaa, että kuntien ja kaupunkien rooli valtion tason tavoitteiden toteutumisessa on merkittävä.

- Pahoin pelkään, että Sipilän haaveet [työllisyyteen ja yritystoimintaan liittyvien] strategisten tavoitteiden toteutumisesta eivät nykymenolla toteudu, Isoaho kirjoittaa ja antaa konkreettisen perustelun näkemykselleen kuntien päätöksenteon ongelmista:

- Esimerkkinä tuskaisen hitaasta julkisesta johtamisesta on Helsingin strategia 2013-2016 ja sen  toteutuksesta kohta ”Kaupungin yritysmyönteisyyden ja työllisyyden lisääminen”: Strategisesta tavoitteesta ”Helsinki – Suomen yritysmyönteisin kaupunki 2016” päätettiin huhtikuussa 2013. Kuitenkin vasta lähes kaksi vuotta myöhemmin eli maaliskuussa 2015 kaupunginhallitus hyväksyi”Helsinki Suomen yritysmyönteisin kaupunki –toimenpideohjelman”.

Isoahon mukaan strategian vahvistamisesta kului 23 kuukautta siihen, että sovittiin toimenpideohjelmasta.

- Varsinaiseen toteutukseen ei siis kunnolla ehditä ennen kuin uusi strategiakausi uusine tavoitteineen käynnistyy, Isoaho kirjoittaa.

Isoaho toivoo, että valtionhallinnossa ja kunnissa otettaisiin mallia Sipilän tuloshakuisesta toiminnasta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Kyvyttömiltä voi mennä vaikka 23 vuotta - eikä silti synny mitään.

Joillakin palkollisillamme (lue: virkamiehillä ja luottamushenkilöillä) on sellainen sairaalloisen harhainen kuvitelma että tähän ja tähän vain menee aikaa näin ja näin paljon - vaikka sille ei ole olemassa mitään järjellisiä syitä.

Ja että tällaista vastuutonta vetelehtimistä tulisimme sietämään.

Matti Hemmi

Aivan utopistinen otsikko ja kirjoitus. Yrityksiä kehittäessäni suurin kanto kaskessa yleensä oli aina yrittää saada yrityksen hallituksissa pyörivät hallitusammattilaiset reaaliaikaan missä yritys elää.
Ihan samaa tekee nyt Sipilä. Kehitysprosessissa pitä elää tässä ja nyt eikä johtaa prosessia kuin auton kuski ohjaisi sitä edessä vilisevää tietä takaikkunasta vilkuillen.

Timo Nyman

Matti Hemmi on täysin oikeassa tässä asiassa. Jääkiekkojoukkueen valmentaja johtaa tai seuraa peliä vaihtopenkin edessä tai takana. Useimmiten HÄN johtaa peliä vaikkei jäälle menekään. Meillä on hallituksessa toisinaan istuttu ja ohjattu takapenkiltä taakse vilkuillen äänikatoa seuraten!