Keskiviikko 19.6.2019

Tässäkö vaalien todellinen ”jytky”? ”Suurvoittaja on unohdettu analyyseissä”

Luotu: 
2.5.2015 09:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jyrki Kasvi kuvailee piraattipuoluetta vaalien "todelliseksi suurvoittajaksi".
|
Eduskuntavaalien todellinen suurvoittaja on vihreiden kansanedustajaksi palanneen Jyrki Kasvin mukaan yli 25 000 ääntä kerännyt piraattipuolue.
 
-Keskusta ja vihreät voittivat vaaleissa lisää edustajapaikkoja, mutta vaalien todellinen suurvoittaja on unohdettu pääkirjoituksista ja vaalianalyyseistä. Piraatit saivat yli 25 000 ääntä, mikä on yli kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Lähimpänä edustajapaikkaa piraatit olivat Uudellamaalla, jossa he saivat 5 893 ääntä, kun vaalipiirin viimeinen paikka olisi irronnut 13 309 äänellä, Kasvi toteaa Puheenvuoron blogissaan.
 
Hän muistuttaa, että piraattipuolueella riittää vielä matkaa eduskuntaan. Kannatuksen moninkertaistuminen kertoo Kasvin mukaan kuitenkin puolueen poliittiseen keskusteluun nostamien kysymysten olevan ajankohtaisia ja kiinnostavan monia äänestäjiä. 
 
-Siinä missä eduskuntapuolueet tyytyivät lausumaan digitalisaatio-sanan ääneen, piraatit puhuivat digitalisaation substanssista kuten tiedon vapaasta liikkuvuudesta, internetin neutraliteetista ja tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksista. Piraattipuolueella on historia mediateollisuuden ylivaltaa vastustavana protestiliikkeenä, mutta ohjelmansa perusteella siitä on kehittynyt tietoyhteiskuntapolitiikan yleispuolue, Kasvi sanoo.
 
Asiaa kommentoi omassa Puheenvuoron blogissaan myös piraattipuolueen Hansi Harjunharja, joka nostaa esiin piraattien suosion Islannissa. 
 
-Islannin piraattipuolueella on tällä hetkellä kolme kansanedustajaa. Viimeisimmän kyselyn mukaan yli 30 prosenttia kansasta kannattaa piraattipuoluetta, ja tämä tarkoittaa, että kahden vuoden päästä pidettävissä vaaleissa piraatit nousevat suurimmaksi puolueeksi, Harjunharja sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Nygård

Onko tämä tietoista harhaanjohtamista? Tiedot piraattipuolueen kasvuluvuista ovat vääriä ja itsenäisyyspuolue, IPU, on suurempi voittaja. Vaikka itsenäisyyspuolueen kannatusluvut ovat vielä olleet alhaisia, niin sitä ilmeisesti pelätään eniten, mistä syystä puolueesta vaietaan, tai kuten nyt, lukuja suorastaan vääristellään.
Piraattien äänimäärä kasvoi kyllä vuodesta 2011, mutta vain 1,7 kertaisesti. IPUn ksvu oli 4,2 kertainen. Piraatit säilyivät vielä äänimäärältään IPUn edellä, mutta IPU otti hieman eroa kiinni. Piraatit lisäsivät ääniään 9 983 kpl, IPU 10 402.
Piraatit ovat median suosiossa, sillä se on todellinen hajottajapuolue, jonka tarkoitus on johtaa nuorten vähän politiikkaan perehtyneiden äänet pois IPUlta ja muilta EU-jäsenyyden vastustajilta. Piraattipuolueen nimisiä nuorten puolueita tupsahti nopeasti noin 50 maahan. Se on noin puolet siitä lukumäärästä, missä USA:lla on sotilaitaan.
Kun nyt kerroin oikeat luvut, niin ilmeisesti Katja Incoronato tekee asiasta uuden uutisen.

Juho Rimpeläinen

"Piraatit ovat median suosiossa, sillä se on todellinen hajottajapuolue, jonka tarkoitus on johtaa nuorten vähän politiikkaan perehtyneiden äänet pois IPUlta ja muilta EU-jäsenyyden vastustajilta."

Niin makeaa salaliittoteoriaa. Tälläisten puheiden takia en tule koskaan äänestämään IPU:a

Rami Ovaskainen

IPUa nyt ei monesta muustakaan syystä voi äänestää.. ja sitten jotkut Uudessa Suomessakin jaksavat jatkaa hössötystä siitä että kaikkien pienten puolueiden pitäisi yhdistyä yhden lipun alle (joka puolueiden linjaerot katsoen on järjetöntä).

Kas kun eivät ehdota että Kokoomus ja SDP pitäisi yhdistää yhdeksi puolueeksi tai Kristilliset ja Vihreät. Yhtä järkeviä/järjettömiä ideoita ne ovat nekin.

Timo Tuovinen

Pahinta että jotkut piraatitkin on tyytyväisiä surkeaan tulokseen. Juha Sipilä jo yksinään keräsi enemmän ääniä kuin koko piraattipuolue. Näinpä tuleva pääministeri voisi ihan yksinään jo sanoa että joutaa koko puolue painumaan unholaan. Piraattien kannatuksen kasvu ei riitä vielä edes seuraavissa vaaleissa yhteenkään paikkaan. Piraattipuolue ei vaan suostu katsomaan peiliin ja selvittämään surkeaa menestystään. Puolue tuntuu vain iloitsevan Islannin piraattien menestyksestä eivätkä yhtään ymmärrä että puolue on uskottavuutensa kanssa todella syvässä kriisissä.

Juho Rimpeläinen

Ei oikeastaan muuhun ole varaa. Uusien puolueiden on hyvin vaikea saada kansanedustajia nykyään mm. näkyvyysongelmien takia. Kannatuksen kaksinkertaistaminen on parempi kuin ei mitään, ja luultavasti parantaa mahdollisuuksia kunnallisvaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa.