Tiistai 26.9.2017

Tuomioja kritisoi asehullujen hokemaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2010 18:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi blogissaan Espoon Sellon joukkomurhaa ja Suomen aselakia.
Tuomioja ihmettelee aseiden puolestapuhujien logiikkaa.

- Aseintoilijoiden hokema, etteivät aseet tapa, vaan ihmiset jotka niitä käyttävät, on banaalilla tavalla totta, mutta sen vääristyneisyys ilmenee, kun samaan logiikkaan nojaten jatketaan, että hyvät ihmiset tarvisevat lisää aseita suojautuakseen näitä pahoja vastaan, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja itse ilmoittaa olleensa jo vuosikymmeniä sitä mieltä, että sivistysvaltiossa kukaan ei tarvitse asetta kotona.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

valtiovalta

Todella, Tuomioja puhuu vähän mutta asiaa. Siksi hän onkin niitä muutamia harvoja poliitikkoja, joiden sanomisia todella haluaa seurata (piti niistä sitten enemmän tai vähemmän).

Uusi Suomi jätti jutustaan kuitenkin Tuomiojan tärkeän pointin pois. Tuohon "hokemaan" liittyy nimittäin vahvasti myös tämä:

"Laittomat aseet ovat tietysti keskimäärin vaarallisempia kuin lailliset, mutta näiden välillä on selvä korrelaatio: mitä enemmän laillisia aseita, sitä enemmän myös laittomia."

http://www.tuomioja.org/

TimoS

UK:ssa on käsiasekielto. Kaikki käsiaseet ovat kiellettyjä lukuunottamatta viranomaisia.

Miksi käsiasekiellon voimaantulon jälkeen, niillä tehtyjen tappojen ja vammauttamisien määrä rähähti käsiin.

Tuomiojan logiikka ei pelitä

Saman suuntainen tilanne syntyi Austraaliaan.

Juonio-oja

Ei tämä sentään niin sivistysvaltio ole eikä sellaiseksi varsinkaan Tuomiojan teesejä kuuntelemalla. Nimittäin Erkin jutuista tuppaa aina unohtumaan puolet tosiasioista. Ei tarvitse olla intoilija että tunnustaa sen mahdollisuuden että jos yksilöllä on mahdollisuus puolustaa itseään ja henkeään hän saattaa sitä mahdollisuutta myös joskus hädän tullen käyttää ja sen kautta säilyttää henkensä - sellaista on sattunut. Muutamia kertoja.

Se että Suomessa aseita ei ole katsottu sopivaksi välineeksi puolustaa henkeä ja omaisuutta on poliittinen päätös, ei välttämättä mikään muu.

Tuomiojan poliittinen perusta taitaa olla kotoisin sellaisesta haavemaailmasta, jossa kaikki harkinta ja järjestyksenpito on vain hyvin pienen joukon vallassa, kansa ei ole se joukko vaan "oikealla" tavalla sivistynyt vähemmistö. Tai ei kai se mikään haavemaailma ole, onhan sellaista ollut esim. Kiinassa Maon aikaan.

Mutta, eihän aseisiin tarvitse mitään intoilua liittää kun se on harrastus siinä kuin muutkin harrastukset. Intoilua harjoittavat näköjään paremminkin ne jotka eivät aseharrastuksesta yhtään mitään tiedä. Kannattaisi ottaa selkoa ensin. Se on ihan hyvä ja kehittävä harrastus. Aseella ampuminen on vain hyvin vähäinen osa koko juttua, räiskimisen kanssa ei sillä mitään tekemistä.

tapio_o_neva

Venäjän rajalla oleva metsätalousvaltio ei ole sivistysvaltio. Suursivistyksen ja korkeakulttuurin estää elinkeinorakenne ja samalla harva asutus. Myös naapurissa on tuulipukuun pukeutuva käytännöllinen Toyotalla ajava samanlainen suomalainen.

Kun kerran jo rakenteellisesti on mahdotonta, että Suomi olisi sivistysvaltio, on välttämätöntä, että eletään kuin uudisraivaajavaltiossa - edelleen: Mora tai RUK:n kurssipuukko taskussa ja haulikonpanokset piironginlaatikossa.

Badtaste

Actionmaailma jossa näköjään moni asevastainen elelee on melkoisen suuri (niin inhimillistä) mutta varmaankin todelliselta tuntuva virhe. Jonkinlaisessa kommunismijälkeisessä kuvitelmatodellisuudessa leijuskelee ilmeisesti myös Tarjan ex-poikaystävä E.T. jostain syystä, liekö sitä vivahdusta sitten...

Tosiasiassa olemattoman harva paperitaulun keskiöön tähdätessään kuvittelee tähtäävänsä ihmisen päähän tms. ruumiinosaan. Ihminen pystyy kyllä tappamaan, se on totta ja enemmän totta näyttää se olevan videomaailmassa elävien joukossa. Kuten se on totta myös sivistykseltään kehittymättömissä kulttuureissa (ja totalitaarisissa kuten entinen NL, Kiina ja muut vastaavat).

Suomessa onneksi ihmisten enemmistön kehitykseen liittyy elämän arvostus (myös muiden ihmisten elämän) ja itsekontrolli, joka saa heidät joka päivä käymään työssä, maksamaan laskunsa ja veronsa, kohtelemaan muita siten kuin itsekin toivovan tulevansa kohdelluksi. He ymmmärtävät myös että maailma on monelta osin epätodennäköisyyksien areena mutta enimmiltään kuitenkin he uskovat ja luottavat todennäköisyyksiin, sen vuoksi heillä ei ole tarvetta vetäytyä videotodellisuuteen jossa taistelu vallasta on elämän päätarkoitus. He elävät suurelta osin omaa elämäänsä yhdessä muitten ihmisten kanssa ja täydentävät elämäänsä kuka mitenkin - joskus jopa harrastamalla muutakin kuin yhtä ja samaa. Yleensä tuo ampumarataporukka on TV:n roskaohjelmien pienkuluttajia, eikä räiskintäpelejä harrasta kukaan (ovat kyllä yli kaksikymppisiä jo kaikki).

Moni erehtyy pitämään muita itsensä kaltaisina, vaikka pitäisi ehkä tutkailla ihmisiä hiukan tarkemmin. Jos tänä päivänä ne, joilla on hallussapitolupa käsiaseeseen, saisivat kantaa sitä mukanaan, tuskin monikaan kantaisi. Koska siihen ei ole juuri syytä. Turvallisuus on edelleen suhteellisen hyvällä tasolla. Mutta, mikäli joku heistä sattuisi käsiasetta mukanaan kantamaan ja sattuisi tuommoiseen tilanteeseen (ja olisi siihen jotenkin esim. toiminnallisia ampumalajeja harjoittaen kykenevä puuttumaan) - niin kukapa tietää hän saattaisi pystyä katkaisemaan tapahtumien vyöryn.

Jenkeissähän on todettu että ensimmäisenä paikalle tulleiden viranomaisten on kaikin mahdollisin keinoin ja viipymättä pyrittävä katkaisemaan tapahtumaketju, koska on todettu että kyseiset surmaajat eivät keskeytä tekoaan ennen kuin viranomaiset puuttuvat asiaan. Tämä siis kouluampumatapauksia, Sellon juttu oli tavallaan erilainen mutta ehkä siinäkin olisi ollut rajattuja mahdollisuuksia keskeyttää tapahtumaketju.

Onhan siellä viime vuonna muutamia kertoja sattunut niinkin että ryöstön tai väkivallan kohde on onnistunut aseitse puolustautumaan. Arvostan sen kyllä aika isoksi asiaksi.

Tiukka ja asiallinen asekontrolli pitää olla ja poliisilla on siihen resurssit nyt jo. Sitä pitää vain toteuttaa yhtenäisesti ja asiallisesti. Eivät kaikki ole sopivia pitämään hallussaan tuliaseita. Mutta heille ei niitä silloin pidä luovuttaa, se on aivan yksinkertaista eikä sen kummempaa pidä sisällään. Aseisiin liittyvät valtakuvitelmat ovat ns. hollywood-todellisuuden luomaa, aseilla ei yhteiskunnassa saa valtaa - mutta aseisiin kylläkin liittyy vastuu. Mutta ei se ole raskas vastuu jos on sitä kantamaan passeli.

ex rauhanpuolustaja

Sivistysvaltiossa myöskään yhteiskunnan väkivaltakone eli poliisi ja armeija eivät tarvitse aseita. Kunhan aloitetaan aseriisunta näistä orgaaneista, niin sitten lähden itsekin mukaan jokamiehen tuliaseiden hävitystalkoisiin.

Tosin: emme ole sivistysvaltio - ja tuskin tulemmekaan. Ei ihmisiä voi sivistää väkisin. Kehitysprosessi vie tuhansia vuosia vielä...

Sitä paitsi ennen tuliaseiden aikakautta tapettiin ihmisiä suhteellisesti huomattavasti enemmän. Tiedä sitten onko se veitsillä silpominen ja nuijilla hakkaaminen yhtään sen sivistyneempää.

"ex-pasifisti"

Vieras

Sehän se vasta pelottava skenaario olisi missä viranomaiset olisivat kyvyttömiä puolustamaan ihmisiä asein mutta tavallisilla tallaajilla löytyisi tappolaitteita pilvin pimein.

Puukoilla ja nuijilla ei muuten saa tapettua ihmistä edes lähelle yhtä kaukaa kuin ampuma-aseella.

juge

>Tuomioja itse ilmoittaa olleensa jo vuosikymmeniä sitä mieltä, että sivistysvaltiossa kukaan ei tarvitse asetta kotona.

Sääli vain, että yhtään sivistynyttä valtiota ei ole olemassa

semi

Tuomioja siis nyt pitää näiden ihmisten puheita sellaisena että he kaikki ovat asehulluja. Heillä on Tuomioja oikeus mielipiteeseen vaikka se ei miellytä sinua ja se ei tee heistä asehulluja. Ei, en omista asetta enkä halua edes omistaa.

surffari

tuskin kukaan lupia kyselee jos meinaa ruveta toisilta henkeä ottamaan. intiassa ei ole varaa pyssyihin joillain kyläläisillä. siksi niitä ei sieltä saakkaan. 20 euron kuukausituloilla ei ruuan/yms jälkeen aseitakaan ostella

suomessa ihmisillä on varaa ostaa, joten täältä saa. oli lupaa tai ei.

Vieras

Autot ovat huomattavan vaarallisia jopa selvillä kuskeilla, vaikka ei olisi tarkoituksena ketään surmatakaan! Lisäksi autot ovat nykyään turhia ja saastuttavat yhteistä ilmaamme! Siis heti on kiellettävä autot turhina ja vaarallisina! Aivan turha vastustella selittelemällä syrjäisiä asumisia saati lakkautettuja julkisia liikenne välineitä, ei kenenkään ole pakko asua jumalan selän takana, ja jos haluaa asua, voi kulkea polkupyörällä tai hevosella, koiravaljakosta puhumattakaan, tosin nekin kun vaarallisina kannattaakin kieltää...
Kaikkien pitää heti huomenna mennä ja luovuttaa aseensa valtiolle! Siis heti huomenna! Kun saadaan kansalaisilta aseet pois, vapautuu samalla poliittinen ilmapiiri julkikin rosvoamisen kiihtyessä, vastuuta kun ei kellään mistään ole eikä ole ollutkaan!
Ei vaan ymmärrä, kun tappaminen on jo nyt laissa kielletty, miten kummassa vielä ruumiita tulee!
Säästösyistä eutanasiapiikkien jako yli 50 vuotiaille aloitetaan samana päivänä. Jenkit kun kertoi ihmisten 3 viimeisen elinvuoden aikana aiheuttavan yli 80% terveydenhuoltokuluistaan! Hyödyttömät haudataan elleivät itse tajua kuolla...
Sitten voitaisiinkin sivuuttaa vastuut kaikessa, kun vastuu nyt tässäkin tapauksessa on jo ruumiilla...

Vieras

Ihan ok ajatus yksityisautoilusta luopumisesta!
Ei minulla olisi kiire. Sen tekee työantaja. 40 tuntia viikossa+ matkat. Lyhennetään työaikaa 10h viikko ja lisätään vuosivapaita niin suostun omalta kohdaltani autoilusta luopumiseen. Tämä yhtälö pitää budjetinkin kurissa, siksi kallista autoilu on. Lisäksi kiireen aiheuttamat sairaudet tuovat lopulta laskua nekin myös elämän laatuun.

Eikun äänestys käyntiin ja laki sorviin.

Paksu-Paavo

Hei juge, pitikö sun ruveta inhorealistiksi kertomalla, että yhtään sivistynyttä valtiota ei ole olemassa? Olis ollut niin kiva kirjoitella poliittisesti korrektia juttua jatkoksi. Mutta nyt sekin mahdollisuus meni. Kivat meille!

Random7

Jotenkin olisin silti huolestuneempi puukotuksista, kuin ampumisista. Tässäkin ampumatapauksessa kohteet oli tarkoin valittuja, mutta kadulla saattaa tulla puukosta lähes koska tahansa ja tekijä on yleensä tuntematon.

Uutta vuotta on mennyt vasta 3 päivää ja tähän mennessä on tapahtunut 7 puukotusta, joissa on kuollut 1 ja haavoittunut 8 ihmistä. Lisäksi muita uutisoituja pahoinpitelyitä on tapahtunut 12, joissa loukkaantuneita on 13.

Asiameininkiä...

Tomppa1900

Eikös Englannissa pistetty käsiasekielto tms? Ja sen jälkeen alko ne nuorten puukotukset ja lopputuloksena ruumiita oli paljon enempi. Seuraavaks kielletään puukot? Sitte nuijat? Autoilla päälle ajaminen? Hukuttaminen? Murhapoltot? Kotitekoset pommit? :D

Vieras

ENsin kielletty käsiaseet, sitten kun tappojen määrät nousivat (ja tekotapa oli puukko), terän pituutta rajoitettiin, silloin ihmiset siirtyivät ruuvimeisseleihin ja taas tappojen määrä kasvoi.. ? Muistan joskus lukeneeni näin.

Vieras

"Ammattimies" hankkii työkalunsa joka tapauksessa. Siihen ei vaikuta se, miten kireää politiikkaa noudatetaan normikansalaisen kohdalla.

Jos aseiden saatavuutta rajoitetaan, se johtaa entistä useammin tilanteeseen, jossa ihminen, joka kokee aseen tarvitsevan hankkii sen luvattomasti, koska luvallista ei saa. Aseiden kokonaismäärä voi jäädä hieman pienemmäksi, mutta entistä suurempi osa aseista on luvattomina kaikkien valvontamahdollisuuksien ulkopuolella.

Tomppa1900

Edelleen kiistämätön fakta on, että vika on ihmissä ei aseissa. Hassua että Tuomioja pitää asiaa niin itsestäänselvänä, mutta poliittisella urallaan hän ei siltikään ole saanut parannettua esim. nuorten hyvinvointia.

Myös Tuomiojan käyttämä sana "Aseintoilijat" kertoo hyvin hänen tasostaan. Hän on oikeassa ja kaikki muut väärässä ja tämän vuoksi varmuuden vuoksi pyrkii säälittävällä tavalla solvaamaan vastakkaisen mielipiteen esittäjiä aseintoilijoiksi.

Arvatenkin Tuomioja työstää parhaillaan lakiesitystä laittomien aseiden kieltämiseksi. Ja Muurmannin pommin jälkeen hän varmaan valmisteli lakia kotitekoisten räjähteiden kieltämiseksi.

Holotna Pravda

Tuomioja käyttää tässä tyypillistä olkinukke-argumentointia jossa vastapuoli pyritään mustamaalaamaan esittämällä ensin vastapuolen sanomaksi väitetty älytön tai naurettava argumentti ja sen jälkeen hyökkäämällä tuon itse rakennetun karikatyyrin kimppuun.

Kun vaaditaan muutosta lainsäädäntöön, muutosten vaatijoiden on todistettava että muutoksella saavutettavat edut ovat haittoja suuremmat. Tätä Tuomioja ei edes yritä vaan lähestyy asiaa tunteiden ja ideologian kautta heiluttelemalla leimakirvestä ja käyttämällä vastapuolesta halventavia nimityksiä.

Esimerkkejä asekielloista löytyy kyllä maailmalta ja kaikki ne osoittavat että kansalaisiin kohdistuneet aseistariisunnat ovat poikkeuksetta johtaneet väkivallan ja turvattomuuden kasvuun, eli vaikutus on ollut päinvastainen siihen nähden millä aseiden kieltoa on perusteltu.

Tuttu

"...että hyvät ihmiset tarvisevat lisää aseita suojautuakseen näitä pahoja vastaan, Tuomioja kirjoittaa."

Jos Tuomioja tarkoittaa tässä Suomea, niin pahasti menee metsään. Täällä saa luvan ampuma-aseelle vain hyväksyttyä käyttötarkoitusta vastaan, joka on tarkkuusammunta tai metsästys. Kukaan tavallinen kansalainen ei saa aseeseen hallussapitolupaa itsepuolustusperusteella.

Kommunistit ovat aina vastustaneet kotona olevia aseita. Sinänsä ei siis mitään uutta.

Kohta varmaan pitää muuten hankkia hallussapitolupa keittiö- ym. veitsille, kun päättäjät tekevät päätöksensä median uutisointien mukaan!

Mahlankeruu

Huh huh että on taas värittynyttä otsikointia! "Hullut"? Tuntuu että "lapsellisten" "hyssyttelijöiden" puolustukset ovat hajoamassa alas kun pitää turvautua moisiin pilkkasanoihin.
Itse olen aseiden sallimisen puolesta. Suomessa tapahtuu huomattava määrä teräaseisiin liittyviä rikoksia, mutta ei olisi järkevää niitä kerätä pois. Ongelmana eivät ole aseet, vaan ihmiset. Jos joku ihminen haluaa tappaa toisen, hän löytää tavan, olipa se sitten ase tai pelkkä keittiöveitsi. Järkevää olisi taata kaikille OIKEUS puolustautumiseen, nyt sellaista meillä ei ole. Harvalla myös riittää uskoa poliisin resursseihin ja aikatauluihin että he saapuvat kulman takaa tilannetta selvittelemään sen vasta syntyessä.
Mutta tätä ennen pitäisi kyllä tajuta että ongelmamme piilee yhteiskunnassamme, mehän olemme itsemurha- ja avioerotilastojen kärkipäätä koko maailmassa. On turhaa yrittää korjata ongelmaa yrittämällä rajoittaa seuraamuksia, pitäisi tarttua itse ongelmaan, mutta tämä näyttää olevan jotenkin tabu aihe ja sen koetaan olevan ylitsepääsemättömän ratkaisematon.

Ja teille jotka kommentoivat amerikan aselakeja niistä mitään tietämättä, neuvoisin perehtymään amerikan syntyhistoriaan, mitä tarkoitusta varten nämä aselait syntyivät yleensä. Kyseessä ei ole todellakaan mikään cowboy-meininki.

Sir Timppa

Tuomioja on jälleen totaallisesti ojassa. Tuomiojan mukaan täydellisessä "sivistysvaltiossa" käytetään suuntitelma taloutta ja yksityishenkilöt eivät saa omistaa mitään vaan kaikki pitää olla kollektiivisessä omistuksessa.

Miten ase jota kukaan ihminen ei pidä kädessä voi yksinään tappaa, nyt ei ole kysymys miinoista.

Neuvostoliitossa, DDR:ssä ja kuten muissakin kommunistisissa diktatuureissa yksityishenkilöiltä oli aseen omistus kielletty.

Onko Erkki Tuomioja tekemässä suomesta uutta Itä-saksaa.

Herää vain kysymys. Mihin yksityishenkilö tarvitsee Erkki Tuomiojaa?

Ps. Punikki on aina punikki.

Vieras

Aselupa-asiat kuuluvat sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) reviiriin. Kaksi kuukautta sitten hän puhui poliisipäällytöpäivillä ja sanoi mm.:

"Turvapaikanhakijoiden määrä on viime vuosina noussut voimakkaasti ja turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet. Turvallisuusviranomaisten kannalta keskeinen haaste on maahanmuuttovastaisuuden vähentäminen ja rasismirikosten ennaltaehkäisy. Esimerkiksi poliisi edistää hyvän maahanmuuttopolitiikan toteutumista parantamalla maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen turvallisuuspalveluja..."

Aseista hän ei puhunut mitään.

Holmlundin veli on kiinteistöalalla yrittäjänä toimiva Ilkka Holmlund

Holmlund nimitti hallitustaipaleen alussa erityisavustajakseen Ilkka Salmen. Suojelupoliisin johtaja Seppo Nevala jättäessä virkansa Holmlund nimitti Salmen Supon johtoon. Holmlundin erityisavustajaksi tuli tämä jälkeen Sami Paatero. Paatero on Holmlundin poliisiylijohtajan virkaan nimittämän Mikko Paateron poika. Sekä Paaterot sekä Salmi ovat kotoisin ministerin kotiseuduilta Länsi-Suomesta.

Kauhajoen koulusurmien jälkeen vaadittiin Holmlundin eroa, koska Holmlund ei ryhtynyt uudistamaan aselainsäädäntöä tarpeeksi nopeasti Jokelan koulusurmien jälkeen. Työ on edelleen kesken.

Mutta Anne Holmlund on vaatinut poliisia toimimaan maahanmuuttovastaisuuden vähentämiseksi ja hänen veljensä Ilkka Holmlundin pyrkimyksissä on rakentaa Suomeen yksi maan suurimmista vastaanottokeskuksista.

Mutta onneksi sisämaassa kaikki on hyvin:
http://octavius1.wordpress.com/2009/05/27/anne-holmlund-onko-kaikki-hyvin/

Vai onko?

Kristov Vasektomi

Ohohoijaa,taas tätä "asehulluksi" leimaamista.Suurimpia fetissejä aseet näyttävät olevan niile jotka eivät ainuttakaan omista.
Ei ne meille luvanhaltijoille mitään muuta ole kuin rahalla ostettu pala rautaa millä voi harrastaa jotain vähällä vapaa-ajallaan,olkoon se sitten elukoitten metsästystä tai tarkkuutta pahvitauluun radalla.
Voisin kai sen sijaan sauvakävellä tai osallistua Jukolan viestiin tai kirjoittaa blogia nettiin mutta kun nuo eivät kiinnosta pätkääkään.En silti kutsu em.harrastajia hulluiksi,mitäpä se minulle kuuluu mitä joku Erkki tekee vapaa-ajallaan.

Vieras

Sana on sen verran loukkaava, että sen käytöstä asiatekstissä ja uutisen otsikkona tulee tehdä rikosilmoitus.

Jos termi on peräisin Uudesta Suomesta, niin soromnoo, loppuu tämän aviisin lukeminen.

Tuomiojan mielipiteet taas eivät yllätä, aseiden vastustuksen syyt kyllä tiedetään.

Ai niin, Ekihän oli sitä mieltä, että Israel toimii kuin natsit. Olisivatko natsit voineet tehdä mitä tekivät, jos juutalaisilla olisi ollut aseet? Vaan ei ollut, kun natsit keräsivät aseet ensi töikseen pois!

Vieras

kuulehan arvon Tuomioja! Hullu tässä taidat olla sinä. Tulisit joskus poius sieltä Helsigistä tänne sivistys Suomeen.

Minä tarvitsen asetta kotona. Asun 40 km. lämimmältä isolta tieltä Juukassa. Ja sitä isoa tietä on sitten 100km kaupnkiin. kolme yötä sitten pihalla kävi susi, joka on ihan kiva vieras täällä. Jos voro tulee, poliisilla menee 1,5 - 2 tuntia saapua meidän perälle, jos ovat nopeita , yleensä ei.

niin sillä aseellani - Käyn metsällä. Syksyllä jäniksiä, lintuja ja joskus menen vanhoilla päivilläni hirviporukankin mukaan. niin ne päivät leppoisasti kuluvat meillä asehulluilla.

Kukahan hullu sinuakin äänestää?

Ola

Erkkiseni aselain sotkeminen selvään kunnia- tai rituaalimurhaan vain sotkee pakkaa. Kyseisiä murhia ei mikään aselaki olisi saanut estettyä. Ibrahim hankki laittoman aseen sillä selvä, ja murhasi 5 viatonta sivullista. Sitä ennen hän viilteli ex-naisystävänsä kuoliaaksi. Mitä sitten olisi tehtävä puukoille ja veitsille. Aselaeilla ei julmaa keskiaikaista oikeuskäsitystä kunniamurhineen ratkaista.

!990-luvulla Erkin ulkoministerikaudella luotiin nykyinen maahanmuuttajien maailmoja syleilevä järjestelmä, ottamatta huomioon maahantulijoiden muslimi- tai muita taustoja. Kerro Erkki mikä tässä on mennyt vikaan. Miksi järjestelmä tuottaa tappajia.

minä itte

mitähän jos tuomioja ottaisi todella järjen käyttöön......noh mitäpä voisi odottaa "poliitikolta" joka on yrittänyt lopettaa poliisiakin suomesta, kyllä puna-armeija pitää huolen kansalaisista..............................................................................................................................................................................................................

Maa muuttukoon

Onneksi aseita saa lainattua tarvittaessa myös naapurin arsenaalista kuten edellisessä maaottelussa todettiin, kun tietyt tahot eivät antaneet varustautua riittävän ajoissa peliin. Pieni reservi kotona ei todellakaan ole pahitteeksi.

Totta on, että meillä ei tarvitse näin ollen mennä Sveitsin tai Israelin malliin, jossa jokaisella asekuntoisella ja isänmaallisella henkilöllä on asepuvut ja henkilökohtaiset automaattiaseet kaapissa pahan päivän varalle. Kertausharjoitukset pidetään säännöllisesti ase- ja toimintakunnon ylläpitämiseksi. Sen sijaan Sveitsin poliittista suorademokratiaa voisi soveltaa meillekin, mutta se onkin toinen tarina ja paljon logiikkaa.

Sokarates

Kun hyysärit haluavat pitää väkivaltaiset mamut maassa ja toisaalta oikeuslaitos ja muut viranomaiset ovat nostaneet kätensä ylös hyysärismin nimissä, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jää itsepuolustus, eivät nämä "rikastuttajat" tule antamaan mitään armoa meille, eikä meidän pidä antaa heille tuumaakana periksi.

JJ75

Siis tääh... Aseiden keräily on aivan eri asia kuin niiden haaliminen pahoja vastaan suojautuakseen. Tuomioja tuskin on saanut haettua pahoja vastaan suojautuakseen yhtään asetta, mielestäni tässä suhteessa aselaki on jo riittävä nykyiselläänkin. Nythän on maksettava valiolle lisääkin näistä torrakoitten pitämisestä. Pitäskö keksi uusi syteemi sitä laskua tulisi enemmän ja homma on ratkennut jälleen paremmaksi?

Jos käytetään luvatonta asetta, miten se edes liittyy metsästäjiin tms. Onko se niin ylipääsemätön tieto noille taulapäille, että tässä maassa luvaton ase ei ole temppu eikä mikään saada. Tunti aikaa ja 500€ kourassa löytyy takuulla kun käy kyselemässä monenkin kohdalla. Tapetaanhan täällä puukollakin paljon enemmän ja veitsillä porukkaa, eikä sitä olla kieltämässä. Tupakkakin tappaa 2000 vuodessa, eikä siitä puhuta mitään. Ompa kumma.

Täällä MPF:ssäkin puolustajat puhuvat tupakan puolesta, kuinka se on verotettua ja tältäosin huomioitu jo haittanakin. Joten mikä ongelma aseiden kanssa. Lasketaan montako kuolee ja asetetaan saman kaavan mukaan verot. Sitähän tässä lisää halutaan, rahaa ja rahaa. Ei uhrimäärällä niin väliä, pääasia että rahastetaan kato muitankin välillä. Näin se itsekäs Tuomioja suhtautuu, taitaapa polttaa vielä tupakkaakin.

tohtorisykero

Uskoisin hänen olevan siinä oikeassa, että aseiden määrä korreloi jollain tapaa aseellisten rikosten ja onnettomuksien kanssa.

Ongelmana hänen ajattelussaan on korrelaation ja kausaliteetin käsitteen sekoittaminen joko tietoisesti tai tiedostamatta. Mikäli aseiden määrä korreloi jonkun tapahtuman kanssa, se ei tarkoita (välttämättä) aseiden olevan syy johonkin tapahtumaan, vaikkapa murhaan. Ase voi helpottaa murhan tekemistä. Syy murhaan on jossain muualla.

Jostain kumman syystä hän ei halua mennä asian ytimeen ja pohtia syitä näiden tapahtumien taustalla. Jos jotain pitäisi tehdä, olisi perimmäisen syyn (syiden) tunnistaminen tarpeen pysyvien korjaavien toimenpiteiden suorittamiseksi.

Ehkä hän(kään) ei halua ymmärtää ilmiöitä vaan etsii kaikenlaisia vippaskonsteja ja mitättömiä ratkaisuja ongelmiin joiden korjaaminen vaatisi rohkeita toimia ja kovaa työtä.

Mikäli Tuomiojan näkemyksenä on aseiden pois kerääminen ennaltaehkäisevänä toimena näiden tapahtumien estämiseksi, hän ja hänen äänestäjät tulevat pettymään vielä monta kertaa.

Hänen kantavana ajatuksena on näiden ongelmien vähentäminen, ei niiden poistaminen.

Haluatteko nähdä näitä tapahtumia vähemmän jatkossa vai olisiko parempi jos niitä ei tapahtuisi ollenkaan? Millainen on politiikko, joka ehdottaa ongelmaan ratkaisua joka ei toimi alunperinkään?

Miettikää vielä kerran kun raapustatte numeroa äänestyslippuun.

Vieras

Tässä on se sama että jos joku kahjo ajaa 200 km/h 3 promillen umpikännissä itsensä ja muutamia muita hengiltä niin miten demari reagoi:
- Ostetaan 1000 valvontakameraa ja nollatoleranssilla valvotaan 80 rajoituksia
- Lasketaan promilleraja 0,5:stä 0,2:een
Ja kas, tietokonemallissa ja paperilla turvallisuus paranee mutta ei todellisuudessä pätkääkään.
Samalla lailla fiktiivinen on tuo aseiden valvonta. Laittomia aseita ei voi kieltää. Sen sijaan nollatoleranssi voidaan asettaa ihmisille.
Israelissa lenttäkenttäturvallisuus perustuu primääristi ihmisiin:

http://www.thestar.com/news/world/article/744426--what-israel-can-teach-...

Roiston näköiset napataan jo lentokentän portilla ja viimeistään ovella pois. Sen sijaan länsimaissa - kun ei saa syrjiä ketään toiseuden takia, hellanlettat- läpivalaisuun.
Tämäkin kaveri oli pitänyt käytöksen ja habituksen peursteella karkoittaa ajat sitten. Mut kun se olisi ollut syrjintää.

vieras18774

Pieni epäkohta tuomiojan lausahduksessa:

Suomessa onkäytännössä miltei mahdotonta saada minkäänlaista asetta (pl. sumutteet ym) itsepuolustustarkoitukseen.
Ja tämä on mielestäni vain hyvä asia, sillä mikäli jokaisella olisi "mutka" taskussa ihan vain varmuuden vuoksi, niin voisi olla aikatavalla nakkikiska-ampumisia ymym.

Muuten tuo kauppakeskus ampuminen olisi ollut estettävissä helposti: ei oteta sellaisia ulkomaalaisia suomeen edes väliaikaisesti, jotka eivät noudata suomen lakeja.
Lisäksi esim. kauhajoen koulusurma olisi hyvin helposti estetty(tai ainakin siirretty) jos sillä, että ampujaa kuulustellut poliisi olisi ottanut aseen pois-> nykyinen aselaki mahdollistaa tämän helposti, Siihen ei tarvita hätäpäissään tehtyjä typeriä tiukennoksia, vaan yksinkertaisesti riittäisi, että nykyistä lakia ja sen mahdollisuuksia noudatettaisiin. kaikki ne rahat, jotka uhrataan aselain pikarukkauksiin, tulisi mielestäni suunnata sellaisiin kohteisiin joissa niistä olisi oikeasti hyötyä: Mielenterveystyöhön. Terve ihminen ei ammuskele toisia.

nimim. metsämies

Kesis

Sitä vaan ihmettelen, että millä se on selvittänyt tuon korrelaation luvallisten ja luvattomien aseiden välillä. Kun luvattomat tuppaa olemaan semmoisia joista ei ole tietoa.

Yli-tietäjä Mika Lehtonenhan totuutenaan Yle-uutisissa laukaisi että Suomeen ei aseita juurikaan salakuljeteta. Samalla tuli todettua mistä Suomen laittomat aseet ovat peräisin ja paljonko niitä on. Ilmeisesti Tuomioja komppaa Lehtosta, mutta varsinainen lähde on edelleen kateissa, ainakin minulta.

Jos poliisilla ja hallitusvallalla on tutkimustuloksia esittää, niin Suomen kansalaisilla olisi oikeus tietää sekä luvut että niihin liittyvät epävarmuudet. Mallia voi ottaa vaikka Australiasta:

http://www.aph.gov.au/Library/pubs/bn/2007-08/08bn01.htm

AnttiX

Koen US:n käyttämän termin ´Asehullu´ loukkaavana ja kokonaisen ihmisryhmän halveksuntana . Laillista harrastustaan ja elämäntapaansa verbaalisesti puolustava on US:n linjan mukaan ´hullu´? Pyydän että muutatte käyttämäänne ilmaisua, ja yleensä suhtautumistanne 670000 suomalaiseen laillisesti aseita omistavaan kansalaiseen sekä vastaisuudessa pyritte objektiivisempaan uutisointiin. Kiitos.

Hyvatti

- Poliisi ehtii paikalle vasta ohjaamaan liikennettä kun jotain tapahtuu, että ruumisauto pääsee perille.

- Jos Suomeen saadaan 50000 kansalaista kantamaan asetta mukanaan, eli noin prosentti, niin aina olisi joku heistä paikalla tai hyvin lähellä.

- Kaikkialla missä piilotetut suojeluaseet on sallittu, väkivaltarikollisuus ja rikollisuus yleensäkin on laskenut.

- Onneksi syrjäkylillä on tarpeeksi metsästysaseita nykyäänkin, haja-asutus ei pärjää nykyään liikkuville ryöstäjille muuten. Kaupungit ovat kuitenkin turvattomampia tässä suhteessa.

tourette

Ei tässä auta kuin jatkaa saman toistoa. Tuomioja on väärässä niiiiiin monella tavalla.

Luvallisten ja luvattomien aseiden määrän välillä ei ole mitään korrelaatiota. Haastan Tuomiojan todistamaan väitteensä.

Vuosittain varastetaan 200-300 luvallista asetta: siis luvattomiksi muuttuu vuosittain alle 0,19 promillea luvallisista aseista. Ja osa varastetuista aseista saadaan vielä takaisinkin.

Vaikka joka ainut luvallinen ampuma-ase kerättäisiin Erkin sulattoon, olisivat ne luvattomat yhä jäljellä.

Aseiden määrä yhteiskunnassa ihan sinänsäkin on merkityksetön asia, heti kun aseita on enemmän kuin nolla.

Yhteiskuntatieteellisessä (lähinnä oikeuspoliittisessa, oikeussosiologisessa ja kriminologisessa) tutkimuksessa on tosissaan yritetty todentaa Suomenkin aselainsäädäntötyön pohjana olemaa väittämää siitä, että luvallisten aseiden määrä annetussa yhteiskunnassa korreloisi henkirikosten ja/tai vakavien väkivaltarikosten määrän kanssa. Käyttökelpoista dataa on olemassa 30-40 vuoden ajalta ympäri maailmaa ja tähän on pantu ihan merkittävä määrä akateemisia työvuosia ja tutkimusbudjettia.

Kukaan, missään, ei ole kyennyt osoittamaan sellaista syy-seuraussuhdetta, että luvallisten aseiden vähentäminen hetken tilanteesta vähentäisi vakavaa väkivaltaa yhteiskunnassa. Parhaimmillaan on voitu todentaa, että kausaliteettia ei ole ja pahimmillaan on nähty merkkejä siitä, että jos kausaliteeti on olemassa, se on käänteinen. Eli, että luvallisten aseiden määrän vähentäminen olisi johtanut vakavan väkivaltarikollisuuden kasvuun, ei vähenemiseen.

Asevastaisille lobbyille olisi kullan arvoista voida osoittaa, että luvallisilla aseilla olisi yhteys väkivaltaan. Kun kuitenkin kaikki data aiheesta on vapaasti saatavilla ja analysoitavissa, on yritykset saada asia näyttämään tältä voitu selkeästi ampua alas (pun intended).

Suomen HE106/2009 eksplisiitisti perustuu oletukseen siitä, että luvallisten aseiden määrä korreloisi väkivallan kanssa. Samoin perustuu poliisin tulostavoiteasetanta jo jonkun vuoden takaa samaan väittämään ja poliisin tulostavoitteisiin kuuluu kasvattaa peruttujen ja myöntämättä jätettävien aselupien määrää.

Tämä oletus on yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa kiistatta osoitettu vääräksi. Suomen aselainsäädäntötyö ja poliisille asetetut tulostavoitteet perustuvat valheeseen.

Linkkejä:
British Journal of Criminology
http://bjc.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/azl084v1
Harvard Journal of Law & Public Policy
http://law.bepress.com/cgi/viewcontent.cgi?article=6426&context=expresso
BBC
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2656875.stm
Wapenwetgeving in Belgie
http://www.wapenwet.info/wapenbezitcriminaliteitEnglish.pdf
The Center on Juvenile and Criminal Justice
http://www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf
The Stanford Law Review
http://johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

Mitä tulee Tuomiolan mielipiteeseen, että kaikki aseet pitäisi kerätä kodeista pois, puolustan hänen oikeuttaan mielipiteeseensä viimeiseen asti. Mutta olen eri mieltä ja siihen on Erkinkin tyydyttävä. Sama koskee hänen naurettavaa olkiukkosepustustaan hätävarjelusta ja siihen sopivista työkaluista.

hkm

Ei niin sivistynyttä valtiota, ettei hirmutekoja tehdä.
Jos on lisäksi naapurina epäsivistyneesti käyttäytyvä valtio niin sitä enemmän on varauduttava.

Tuomiojan Erkki on tyypillinen keisari ilman vaatteita.
Ei mitään uutta koskaan. Kaikkea sitä mitä kaikki pitävät edistyksellisenä mutta joka aina on osoittautunut lyhytnäköiseksi tai vääräksi.

Kesis

Paljon on taivasteltu kuinka järjetön on ajatus siitä että tavalliset lainkuuliaiset kansalaiset saisivat käsittelykokeen suoritettuaan luvan kantaa asetta mukanaan ja käyttää sitä siten kuin Suomen laki jo nyt hätävarjelun sallii.

Useimmat kauhistelijat lähtevät siitä olettamuksesta että seuraus olisi väistämättä julkisten tilojen muuttuminen ampumaradoiksi.

Ovatkohan kaikki tietoisia että tällainen tapa on kuitenkin käytössä etelänaapurissamme Virossa, jossa on hyvinkin samanlainen juoma- ja väkivaltaperinne kuin meillä?

Paikalliset viranomaiset kiittelevät kilvan sitä kuinka rikollisuus on vähentynyt. Enkä minäkään ole viime vierailuilla kokenut käveleväni ampumaradalla. En varmasti ole pahimpia seutuja kolunnut, mutta kai sieltä se jatkuva pauke tänne kuuluisi jos meno sellaista olisi? Tai edes lehdissä näkyisi, minulla on suuri luottamus siihen että mikäli ylilyöntejä tapahtuisi niin rakkaat sopulimme olisivat niistä innolla raportoimassa. Se kun tukisi "yhteistä asiaa".

Anatoli

Luisumme paljon huonommin äärirauhanpuolustajien haihattelevaan diktatuuriin kun meillä on puolimiljoonaa aktiivista metsästäjää.

ervvkkin mielestä Venäjällä on ollut aina riittävästi aseita turvaamaan kaikkien, Venäjän ja meidän rauha. Valitettavasti olen hivenen eri mieltä.

Ilman asekätkijöitä evvkki olisi tietysti ollut jo 70-luvulla vallassa. Noh, ehkä siinä olisi käynyt niin, että hyvää tarkoittavalta pasifistilta olisi lähtenyt jälkilöylyissä pää kuten kävi mm. Romaniassa.

Mielestäni julkisesti pasifisteiksi julistautuneilla ei ole kompetenssia keskustella aseiden laillisuudesta tässä maassa. Ehkä arvostelukyky on kokonaisuudessaan niin heikkoa, että ei paljoa runoutta rationaalisemmissa asioissa kannattaisi esitellä mielipiteitä ollenkaan...

mietiskelijä

Näköjään sitä saa mitä tahansa soopaa suoltaa, jos vain on Hyysäys ja Kyttäys-Yhteiskunnan kannalla.

Tuomioja varmasti asuu kylläkin itse ns. "hyvällä alueella", ja todennäköisesti kansanedustajana hän on myös Tärkeän Henkilön asemassa, jolloin poliisi tulee alle puolessatunnissa häntä auttamaan (puoli tuntia on se aika, joka, OMAKOHTAISEN KOKEMUKSEN PERUSTEELLA, poliisilta kestää kulkea 4 kilometrin matka, kun hätänumeroon soitettaessa asunnon ovella riehuvat puukkomiehet pyrkivät sisään ja verta on jo vuodatettu). Vaikka tottahan se on, että ei Suomessa aseita tarvitse puolustukseksi, koska laissa on käytännössä jo kokonaan kielletty itsensä puolustaminen "hätävarjelun liioitteluna".

Mutta eipä sen puoleen. Pistetään vaan tiukka aselaki, niin että saadaan tehtyä kunnon markkinat LAITTOMILLE aseille, eikä ampumaharrastajien tarvitse enää harrastusvälineen hankintaan täyttää tuhatta eri lappua ja pistää satoja euroja lupamaksuihin, lääkärintodistuksiin, yms.

...mutta mitä ihmettä Sellon tapauksella muka yleensäkään on tekemistä aselupien tai ampumaharastuksen kanssa?

Ojasta allikkoon

Esitän tässä muutamia tapauksia tarvitsematta yrittää halventaa ketään.

Eräs tuttunu oli päässyt juuri suuren sydänleikkauksen jälkeen sairaalasta. Käveli illalla Huopalahdenkatua, vastaan tuli kaksi kaveri joista toinen tokaisi "rullataan tuo kaveri" Silloin sai vielä aselupia. Tällä minun tutullani oli revolveri ja ampui kaksi laukausta heti, en muista oliko maahan vai ilmaan. Rullaajat pakenivat. Tämä tuttuni olisi kuollut pahoinpitelyssä.

Seuraava tapaus tapahtui Espoossa. Neljä tai viisi kaveria aikoi pahoinpidellä metsässä tutun kaverini. Tällä aseenkantoluvat ja veti revolverin esille, sanoi "pysäyttääkseni hyökkäyksen ammun". Pahoinpitely jäi tekemättä, mutta tekivät heti ilmoituksen poliisille. Syyttäjä oli laatimassa syytettä hänelle laittomasta uhkauksesta. Hän alkoi selvittämään näiden kavereiden taustaa. Ilmeni että heillä oli entisiä ja vireillä olevia pahoinpitelyjuttuja jotka eivät olleet kevyemmästä päästä. Naissyyttäjä joutui luopumaan syytteestä, koska menestymisen edellytykset heikkenivät ratkaisevasti kun vastaaja oli saanut selville seikkoja joita hän ei ilman suhteitaan olisi pystynyt selvittämään. Mainittakoon että yksi näistä kavereista oli nuoriso-ohjaaja.

Kittilän Pokassa oli aikoinaan Alman Baari. Sitä piti Alma niminen vanhempi nainen, Alkuaan Norjan lappalaisia. Eräänä yönä sinne tunkeutui joku mies ryöstämään baaria. Almalla oli kamarin puolella haulikko, tempaisi sen ja ryöstäjä otti salamalähdön.

Tuomiojalla luvassa myönteistä mediajulkisuutta bloginsa vuoksi. Siitähän tässä on kysymys.

Vieras

Itse en omista yhtään asetta mutta kokemusta aseista on kyllä tarpeeksi. Aseiden kieltäminen ei todellakaan ole mikään ratkaisu näihin joukkomurhiin tms.een. Pitäisi tutkia mikä johtaa ihmisen tekemään tällaisia raakoja tekoja ja edes yrittää vaikuttaa niihin seikkoihin niin sieltä kautta se viisaus löytyisi. Keskusteluissa esitetään jopa laittomien aseiden kieltämistä joka jo tekstinäkin näyttää lähinnä sanaleikiltä; miksi laittomia enää tarvitsee kieltää mutta ongelmahan on löytää ne laittomat aseet. Yhteiskunnan tulisi enemmän kiinnittää huomiota ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen ja sitäkautta vaikuttaa näihin "sivuvaikutuksiin" jotka ilmenevät muutenkin kuin hirmutekoina. Jos ihmisillä on noinniinkuin keskimäärin aina paha olla niin kyllä niitä konsteja löytyy millä sitä oloa yrittää jakaa myös muille ja siihen pahaan oloon ei vakuta mikään aseiden kieltäminen. No sitten on tietysti myös se puoli että jos ulkomaalainen saa täältä suojapaikan jollakin syyllä niin samalla tulisi vaatia että hän noudattaisi erityisen huolellisesto suomalaisia lakeja ja normeja. En voi ymmärtää miksei tulijoille tehdä erityisen selväksi että Suomessa voi elää vain Suomen lakeja noudattamalla ja jos se ei miellytä niin silloin voi valita muita vaihtoehtoja esim. paluun kotimaahan. Valinnanhan suorittaa tulija itse. Tässä kyllä herää minullekin sama kysymys kuin Vanhaselle että toimikohan sillä osastolla kaikki ihan viisaasti.

Sulo Hytonen

Valtakunnassa on pari kolme turhaketta joiden jokainen inahdus palkitaan etusivun otsikoilla ja suurella kirjaisinkoolla.
Erkin narinoihin lienee jo kansa kyllästynyt. Miksi media mm. US:verkkolehti niihin takertuu, joka kerta yhtä innokkaasti. Päätoimittaja ja julkaisija voisivat tehdä uuden oman linjauksen ja klikata ne roskakoriin aivan automaattisesti. Tähän nykytekniikka antaa mahdollisuuden. Jos jotakuta tämän ikiteinin mielipiteet kiinnostavat vielä armon vionna 2010, niin tehköön Erkin blokista kotisivunsa

tapiotaskinen

Meidän asearsenaalissamme on varmastikin käyttämättömiä ja täysin tarpeettomia aseita. Niiden vähentäminen saattaisi lisätä yleistä turvallisuutta tai ainakin kaunistaa tilastoja. Onkohan olemassa keinoa niiden markkinoilta poistamiseen? Voitaisiinko sellaisista aseista luopuville tarjota jonkinlaista hyvitystä, mikä kannustaisi aseista luopumiseen.

Kaija Kuopila

Tuomiojan kommentti on outo, koska hänhän toimii Halosen tavoin kovana maahamuuttajien puolesta puhujana. Hänellä olisi varmasti ollut monta mahdolisuutta vaatia tarkentamaan maahanmuuttajien rikostaustat ja vaatia toimia laittomien aseiden poistoon. Nyt rykäistään normaali liturgia esille, vaikka pitäisi ruveta tositoimiin em asioiden selvittämiseksi
ja turvallisuuden kehentamiseksi.

Vieras

Miksi kukaan ei puhu väkivaltaa ihannoivista video ja tietokonepeleistä ja elokuvista, värikuula-aseista sekä kuulaaseista.

Vastuullinen asealan harrastaja ei sekoita päätänsä tällaisilla leikeillä.

Esimerkiksi värikuulasodissa tarkoituksena on eliminoida vastustajat pois pelistä. Mitä se kertoo lajista?

Ammunnan harrastajan tai asekeräilijän harrastuksessa ei tuollainen tulisi ikinä edes ajatuksene.

Kaija kuopila

Erkki Tuomioja on todellinen turhake. Hänenhän olisi pitänyt toimia kansalaisten edustajana turvallisuuden edistämiseksi ja laittomien aseiden poistamiseksi. Nyt massamurha on jo tapahtunut viisastellaan aseettomuudella. Tuomioja ei tunnu olevan huolisaan Suomen synkistä rikostilastoista ja suomalaisten katuturallisuudesta pätkääkään.

Farrier

Niinpä niin. Tuomiojan populistisen idean mukaan Sellon tragedia olisi ilmeisesti vältetty, jos aseet olisi jo kerätty pois. Mutta kun niin ei käynyt Englannissakaan vaan juuri päinvastoin, niin milläs Erkki sen selittää? Siellä aseiden ja paikoitellen myös niillä tehtyjen rikosten määrä lisääntyi reilusti viimeisimmän asekiellon jälkeen. Poliisin on myös entistä vaikeampi puuttua näiden aseiden hallussapitoon, laittomia kun ovat kaikki.

Jos tämä väkivallan kierre halutaan katkaista, niin siinä ei tekovälineiden pois keräämisestä ole apua. Jos aseita ei ole saatavilla (laittomia aina kuitenkin on), niin sitten jäljelle jäävät pommit, tuli ja myrkkykaasut. Kaikilla pystyy toteuttamaan helposti joukkomurhan ja valitettavasti kaikkien käyttöön löytyy yksityiskohtaiset ohjeet internetistä.

Aseet eivät ole se ongelma, mielenterveyspalvelujen riittämättömyys on. Sitä taas ei pystytä ratkaisemaan kieltämällä aseet, vaan siihen tarvitaan rahaa. Paljon rahaa. Tämän takia poliitikot - Erkki muiden muassa - esittävät tällaisia typeriä helppoheikkiratkaisuja, joilla vain pahennetaan ongelmaa. Todelliseen ongelmaan poliitikot näyttävät olevan kykenemättömiä puuttumaan.

Miten jotkut voivat pitää tuollaista populistista poliitikkoa älykkäänä? Siksikö, että hän on vasemmistolainen? Tekeekö vasemmistolaisuus automaattisesti älyköksi? Ainakin Lenin käytti heistä nimitystä "hyödylliset idiootit", vaikka pilkan kohteet kutsuivatkin itseään "edistyksellisiksi".

LXa

On aika uskallettua ryhtyä arvioimaan toisten mielenterveytta, vielläpä voimakkaasti yleistäen.

Paitsi, että se kertoo aika paljon otsikon laatijan asenteista, se on oikeasti varsin loukkaavaa, jopa siinä määrin, että laittaa harkitsemaan jopa oikeustoimia.

Tuomioja ei vanhana kettuna siihen sortunut, mutta otsikon laatijaa ei näemmä kiinnosta, kuin raflaavan otsikon aikaansaaminen.

Kuten useampikin kirjoittaja on todennut, diktaattorit ovat aina pelänneet aseistettuja kansalaisiaan. Mahtaakohan näillä aseistariisujilla olla suunnitelmissa vaihtaa hallitusmuotoa?

Mikäli kansanjohtajilla on syytä pelätä aseistettuja kansalaisia, on kyseenalaista sopivatko he tehtäviinsä.

Paul Tiililä

Aseet ovat yleensä hyvin muotoiltuja ja kauniita, pidän niistä.

Olen metsästäjä, ja siksi minulla on aseita.

Olen myös vanhus, millä puolustan itseäni ja omaisiani, jos kotiini murtautuu rikollisia. Eivät ne puhetta usko. Ja poliisi on kymmenien kilometrien päässä. Annetaan vaan aseitten puhua kun puolustaa kotia tai isänmaata, mutta ei ratkota niillä perheriitoja tai naapurusten kiistoja.

Vieras

Shkupollin kohdalla tulee mieleen: miksi hänestä tuli tuollainen!
Vanha resepti:
Laiminlyö lapsi, älä pyydä anteeksi lapselta, jätä hänet yksin, vainoa häntä räyhäämällä, pane arestiin hakkaa ja lyö, anna hälle pienenä ase, näytä, miten asetta käsitellään, ota hänet mukaan sotimaan jo pienenä, ryyppää silmien edessä, oikein näytä lapselle, miten ryypätään, oikuttele hänelle. Siinä se resepti, millä saat lapsesta käsittämättömän surun itsellesi, perheellesi, koko loppuelämäksi. Oikuttelevan väkivaltaisen ja epätasapainoisen, ryyppäävän otuksen.
Tämä pätee kenties moneen albaaniin, mutta myös suomalaiseen kasvattajaan. Suomessa on lapsen lyöminen yllättävän yleistä + muu kaltoin kohtelu. Hieman usutettuna lapsena väkivallalla vainottu henkilö ylittää herkästi väkivallan kynnyksen.
Lyöpä vain lastasi; mikset myös löisi työkaveriasi töissä, olette sentään samankokoiset.

Kippari

Useimmat veriteot tehdään laillisilla aseilla. Niin murhat kuin itsemurhatkin. Mikäli aseita ei ole kotona saatavana, jäävät vihanpuuskissa ja masennuksessa tehdyt veriteot tekemättä.
Tuomiojan kommentti on asiallinen ja hyvin perusteltu.
Uudensuomen otsikko taas on tyypillistä lööppijournalismia
ja asian vakavuuden huomioon ottaen asiaton. Tuomioja ei blogissaan puhu asehulluista missään kohtaan.

JK

Totta useimmat veriteot tehdään täälläkin veitsillä ja puukoilla. Ovat ainakin vielä kaikkien saatavilla laillisesti. Noista itsemurhista; täällä taidetaan itsemurhat ilmoittaa rehellisesti itsemurhiksi. Etelä-Euroopassa lääkärit kirjoittelevat kuolinsyitä muilla perusteilla, koska itsemurhaan kuoleminen on kovin suuri häpeä suvulle. Tilastot näyttävät sitä mitä halutaan.

Sulo Hytonen

USA:ssa kansallinen kivääriyhdistys on voimakas mielipiteen vaikuttaja. Ei edes Obama ole uskaltanut siihen vielä kajota. Amerikkalaiset reogoivat Obaman valintaan hamstraamalla asekaupat tyhjiksi. Amerikassa on kansalisella perustuslaillinen oikeus kantaa ja omistaa ase. sekä puolustaa henkeään ja omaisuuttaan tarvittaessa aseen avulla.
En haluaisi maalata piruja seinille, mutta näyttää ilmeiseltä, että meilläkin ollaan ajautumassa tilanteeseen joka aiheuttaa sen, että kansalaiset kokevat turvallisuutensa niin epävarmaksi. ettei viranomainen voi sitä enää taata.
Tehokkaasti järjestäytynyt asejärjestö voisi verkottumalla painostaa päättäjän ottamaan sen äänen huomioon. Millään puolueella ei ole varaa menettää muutamaa sataatuhatta äänestäjää, jotka organisaatio voisi suunnata äänestämään tavoitteitensa mukaisesti

Jasu30

Nykyhallituksen ministereinä on
paljon naisia. Tiedossa on, että naisilla päätöksenteko on vaikeaa ja sitä
vaikempaa mitä vaikeampi asia. Eslle nousevat nykyhallituksen poliisiministeri ja oikeusministeri.
Ministerikauden aikana on tapahtunut kaksi joukkokouluampumista ja nyt
nyt heti vouden alussa joukkoampiminen kauppakeskuksessa.
Asioita tarkastellaan jatkuvasti yksittäistapauksina.
Kaikissa taustalla on kuitenkin viranomaisten laiminlyöntejä, arvovaltakiistoja ja informaation kulun katkoksia.
Ihmiset ovat oppineet käyttämään valonnopudella liikkuavaa sähköpostia -
virkamiehen tärkeintä työkalua, kuitekin virkamihille, tässä tapauksessa poliisikunnalle, tämä on jäänyt tiedostamatta.
Sähköpostin pesähtyminen naapuripoliisille vaikutti oleellisella
tavalla viimeksi tapahtuneeseen koulusurmaan.

Ministerin tulisi hallita ja yhdistää asioita kokonaisuuksiksi, joilla
vaikutetaan epäkohtiin viisaasti ja viipymättä.
Ampumistapauksissa näin ei ole tapahtunut.
Poliisiministerin avuksi on tullut oikeusministeri ottamalla kantaa
mahdollisuuteen käyttää seurantapantaa lähestymiskiellon saaneen
kohdalla. Sekään ei voi oikeusministerin mukaan tulla kyseesee, ennenkuin kuin sen nykykäytöstä ollaan saatu kokemusta riittävän
pitkältä ajalta; siis ei tehdä heti mitään.

Liian paljon kuolinampumistapauksia on sattunut nykyisen
poliisiministerin aikana, jotta edellytyksiä ministerintehävien hoidolle
olisi enää edellytyksiä.

Jasu30

Nykyhallituksen ministereinä on
paljon naisia. Tiedossa on, että naisilla päätöksenteko on vaikeaa ja sitä
vaikempaa mitä vaikeampi asia. Eslle nousevat nykyhallituksen poliisiministeri ja oikeusministeri.
Ministerikauden aikana on tapahtunut kaksi joukkokouluampumista ja nyt
nyt heti vouden alussa joukkoampiminen kauppakeskuksessa.
Asioita tarkastellaan jatkuvasti yksittäistapauksina.
Kaikissa taustalla on kuitenkin viranomaisten laiminlyöntejä, arvovaltakiistoja ja informaation kulun katkoksia.
Ihmiset ovat oppineet käyttämään valonnopudella liikkuavaa sähköpostia -
virkamiehen tärkeintä työkalua, kuitekin virkamihille, tässä tapauksessa poliisikunnalle, tämä on jäänyt tiedostamatta.
Sähköpostin pesähtyminen naapuripoliisille vaikutti oleellisella
tavalla viimeksi tapahtuneeseen koulusurmaan.

Ministerin tulisi hallita ja yhdistää asioita kokonaisuuksiksi, joilla
vaikutetaan epäkohtiin viisaasti ja viipymättä.
Ampumistapauksissa näin ei ole tapahtunut.
Poliisiministerin avuksi on tullut oikeusministeri ottamalla kantaa
mahdollisuuteen käyttää seurantapantaa lähestymiskiellon saaneen
kohdalla. Sekään ei voi oikeusministerin mukaan tulla kyseesee, ennenkuin kuin sen nykykäytöstä ollaan saatu kokemusta riittävän
pitkältä ajalta; siis ei tehdä heti mitään.

Liian paljon kuolinampumistapauksia on sattunut nykyisen
poliisiministerin aikana, jotta edellytyksiä ministerintehävien hoidolle
olisi enää edellytyksiä.

Kansalainen nro. 72333

"Tuomioja itse ilmoittaa olleensa jo vuosikymmeniä sitä mieltä, että sivistysvaltiossa kukaan ei tarvitse asetta kotona."

Eli toisinsanoen Ruotsi, Norja, Ranska, Saksa, Sveitsi, ja kaikki muut länsimaat eivät ole Tuomiojan mielestä sivistysvaltioita, sillä kaikissa näissä on mahdollisuus aseiden yksityisomistukseen.

Mikähän tämä ns. "sivistysvaltio" sitten mahtaa olla, jos se ei länsimaiden viiteryhmään mahdu? Ilmeisesti sivistysvaltiolla tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaisia valtioita, kuten Neuvostoliitto, DDR, Pohjois-Korea, Kiina, Natsi-Saksa. Jos nämä ovat sivistysvaltioita, niin haluan asua barbaarivaltiossa vapaana kansalaisena ja harrastaa haluamiani asioita.

Vieras(ko) - Omalla Maallaan

'Älykkö' Eki on taas pihalla ku kuoriämpäri.

Kysyis edes että miksi (me) hyvät ja lainkuulijaiset ihmiset tunnemme tarvitsevamme aseita turvaksemme - jos kerran niin on. Eki miksi?

Kiitokset asiallisesta ja todellakin hyvästä kommentista: "Aseet ovat taide-esineitä 4.1.2010 11:51 Paul Tiililä".

Lempi

”Yhteenveto ”Miten aselakia tulisi uudistaa?” Keskustelu aselaista järjestettiin Otakantaa.fi-foorumilla 12.3.-15.4.2009 välisenä aikana. Keskustelussa julkaistiin 745 viestiä. Yhteenveto siitä sisältyy hallituksen esitykseen eduskunnalle. Yhteenveto löytyy alla olevan linkin pdf-tiedostosta sivuilta 35-36. LINKIT * Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta * Otakantaa.fi-keskustelu aiheesta” www.otakantaa.fi/yhteenveto.cfm?page=yhteenveto_405_fi

Miten aselakia tulisi uudistaa?” sisäasiainministeriö ”Aselakia on tarkoitus kiireellisesti uudistaa mm. siten, että käsiaseiden saatavuutta merkittävästi rajoitetaan, ensimmäinen käsiaselupa myönnettäisiin aina määräajaksi, enintään viideksi vuodeksi ja luvan saanti sidottaisiin ampumaseuran jäsenyyteen.”

Lisätietoja aselain uudistamisesta www.otakantaa.fi/hanke.cfm?group=405&id=&ref=Kaikki%20keskustelut

”Otakantaa.fi valtionhallinnon sähköinen kansalaisfoorumi, jolla kansalaiset voivat kommentoida hallinnossa käynnistyviä tai käynnissä olevia hankkeita, lainsäädäntöuudistuksia tai muita hallinnon ajankohtaisten toimenpiteiden valmistelua. Otakantaa.fi:n päämääränä on saada hallinnon hanke- ja valmistelutyöhön kansalaisten näkemyksiä, asiantuntemusta ja mielipiteitä. Samalla halutaan lisätä kansalaisten ja hallinnon välistä vuorovaikutusta ja parantaa hankevalmistelun laatua.” www.otakantaa.fi

Lempi

Miten ennakkoluuloja voitaisiin vähentää ja ennaltaehkäistä fyysistä ja henkistä väkivaltaa?

Jokainen henkinen ja fyysinen lyönti on pois ihmiseltä itseltä ja lähimmäisiltä. Humaanin näkökulman lisäksi väkivaltaan kuluvia varoja voidaan käyttää mielekkäämmin terveydenhoitoon, kulttuuriin, koulutukseen yms.

Faktan ja fiktion sekoittuminen viihteessä näkyy nuorten väkivaltatilastoissa väkivaltapotilaita hoitavan lääkärin mukaan. Myös nuorten naisten väkivalta on lisääntynyt.

"...joka päivä Suomessa 50 naista joutuu pahoinpidellyksi kotonaan, eivätkä läheskään kaikki tapaukset tule julki... Suomi on henkirikoksissa Länsi-Euroopan maiden ykkönen 2,5-kertaisella henkirikosluvulla muihin verrattuna."
www.uusisuomi.fi/kotimaa/38264-isa-ala-juo-tanaan

Nuori mies joutuu usein väkivallan uhriksi
www.uusisuomi.fi/kotimaa/79825-nuori-mies-joutuu-u...

Viharikollisuus ”kasvanut räjähdysmäisesti” netissä
www.uusisuomi.fi/kotimaa/79699-viharikokset-lisaan...

Monen teinitytön mielestä poikaystävää saa lyödä
www.uusisuomi.fi/kotimaa/77452-moni-teinitytto-hyv...

Suomi on työpaikkakiusaamisen kärkimaa http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiusaaminen

Nuorten puhetta väkivallasta www.haaste.om.fi/32934.htm

"Me kaikki osaamme satuttaa. Osaammeko lopettaa ajoissa? Auta kaveria ja ota asia puheeksi, kun suurin tragedia voidaan vielä välttää." Kotirauhaa palvelu www.kotirauhaa.fi

Lempi

Ihminen ihmisenä. Kaikki ihmiset ovat enemmistöjä ja vähemmistöjä erilaisissa asioissa.

Minkälaisissa asioissa kommentoijat ovat itse mielestään enemmistöjä ja vähemmistöjä? miten syrjintää, ihan turhia ennakkoluuloja ja syrjäytymistä voisi mielestänne vähentää?

Ennakkoluulot ja harhaluulot, joista voi luopua voivat olla ennakkoluuloja rantaruotsalaisista, suomenruotsalaisista, helsinkiläisistä, himangalaisista, pohjanmaalaisista, maalaisista, tornionlaaksolaisista yms...

Yhteisvastuukeräyksen sivuilla voi haastaa ennakkoluulojaan www.yhteisvastuu.fi/2009/ ja SPR:n sivuilla voi luopua ennakkoluuloistaan www.redcross.fi/ext/ennakkoluulot/.

Kaikki lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset tarvitsevat myönteisiä kulttuurisen identiteetin rakennuspalikoita myös viestintään. Kielitaidon ja lukutaidon lisäksi mielestäni vuorovaikutteinen kulttuurinen lukutaito on tärkeää.

Hyvä kansallinen ja kulttuurinen itsetunto vahvistaa myönteistä suhtautumista sekä suomalaisiin, että kansainvälisiin mahdollisuuksiin.

Uudessa Suomessa voitaisiin tehdä artikkelisarja, jossa esiteltäisiin erilaisia kulttuureja, enemmistöjä www.suomi.fi ja vähemmistöjä www.vahemmistovaltuutettu.fi erilaisissa asioissa sekä Suomessa, että kansainvälisesti www.global.finland.fi ja kuntia www.kaks.fi ihan turhien ennakkoluulojen vähentämiseksi.

Perustietoa Suomesta www.suomi.fi ja www.finland.fi.

Keskustelua Suomesta ja suomalaisuudesta www.mitasuomion.fi.

Euroopan kulttuurien vuoropuhelua www.vuoropuhelu.fi.

eki204

Kerropa minulle miten saat järjestettyä asiat aseiden osalta siten;
- että Suomen markkinoilta saadaan kerättyä kaikki luvattomat aseet pois?
- miten saadaan estettyä luvattomien aseiden maahantuonti?

Kanssasi olen samaa mieltä siitä että ihmisten ei pidä eikä saa varustautua asein toista ihmistä vastaan
Olen eri mieltä siitä että kotona voidaan säilyttää aseita lain mukaisella tavalla
Itse harrastan tarkkuusammuntaa erilaisilla pistooleilla, joskus jopa kiväärillä reserviläistoiminnassa.

Kaija Kuopila

Mitenkähän paljon nuo Lempin hhmmm ja sitten mainostamat sosialisten perustamat yhdistykset vie tavallisislta perheiltä taloudellista hyvinvointia. Niihinhän Koivisto kaudesta lähtien sosialistit ovat sijoittaneet äänestäjänsä.
Lempin touhut on vaalimainosta.

Lempi

Ihmisten hyvinvointi, keskustelu suomalaisuudesta ja väkivallan ennaltaehkäisystä lienee ihmisille mielekästä? kaikki ihmiset voivat lisäksi mm. työllistää itseään hakemalla rahoitusta hyvinvointia edistäville hankkeille.

Varoille, jotka kuluvat henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan on paljon mielekkäämpiä käyttötarkoituksia, kuten terveys, kulttuuri, koulutus yms. huolimatta siitä osaako arvostaa terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä, kuten www.tervesuomi.fi.

Lisäksi esimerkiksi aselain uudistusta on kommentoinut yli 700 ihmistä www.otakantaa.fi keskustelussa.

Joskus on vaikeampaa keskustella asioista ilman omia harhaoletuksiaan ja henkilöintiä...

Ovatko terveyspalvelut mielestäsi turhia? lisäksi ihan esimerkiksi luovuttamalla verta voi pelastaa ihmisiä.

Vapaaehtoistyötä tekevät useat ihmiset ilmaiseksi.
Testaa, mikä auttamisen tapa sopii juuri sinulle!
www.redcross.fi/tulemukaan/fi_FI/

"Vapaaehtoistyö on hauskaa ja hyödyllistä. Suomen Punainen Risti tarjoaa useita eri toiminnan muotoja, joiden kautta voit tehdä hyvää toisille ja luoda hyvän mielen itsellesi.
Tule mukaan: Ensiapu- tai valmiustoimintaan, Ystäväksi, Omaishoitajan tueksi, Tukemaan nuoria, Monikulttuurisuustyöhön, Rinnepäivystäjäksi, Luovuttamaan verta, Avustustyöntekijäksi, Edistämään terveyttä, Lasten ja nuorten toimintaan, Toimintaa kouluille" www.redcross.fi

Lempi

Miten ennaltaehkäisisit fyysistä ja henkistä väkivaltaa ja esimerkiksi vähentäisit kiusaamista? Suomessa esimerkiksi työpaikkakiusaaminen http://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6paikkakiusaaminen ja koulukiusaaminen http://fi.wikipedia.org/wiki/Koulukiusaaminen on laitonta.

"Kiusaaminen on verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä, jota esiintyy kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kiusaaminen on toisen suunnitelmallista alistamista onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan. Kiusaaminen on verrattavissa uhitteluun (engl. taunt).

Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista. Kiusaaja pyrkii yleensä ensin pilaamaan toisen maineen, jotta hän voi muista välittämättä koventaa hyökkäystään, kunnes kiusattu menettää toimintakykynsä. Kiusaamiselta voi puolustautua uhittelemalla, mutta se edellyttää lain kunnioittamista..

Verbaalinen kiusaaminen on sarkastinen huomautus, haaste tai loukkaus, joka on tarkoitettu ihmisen saattamiseksi onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiusaaminen

Minkälaisen esimerkin aikuiset ihmiset viestivät fyysinen ja henkisen väkivallan ennaltaehkäisemiseksi?

Vieras

Siis aseita ei tarvia kuin rikolliset ja poliisit vai?
No rikollisillahan noita tuntuu roimasti olevan, eli laittomia aseita, joiden määrää, toimintatapaa, kaliiberia ei ole mihinkään rekisteröity.

Jos laki kiristyy, vielä nykyisestä laittomien aseiden määrä räjähtää käsiin. Pahimillaan 1,6 miljoonaa asetta saattaa kadota, hallitsemattomasti.

Olisiko kuitenkin parempi niin, että annettaisiin laillisten aseiden ja heidän omistajiensa toimia kuten tähänkin asti, jotta Suomi kestäisi turvallisena maana?
Ja jos turvallisuutta halutaan lisätä, annetaan hyvillä perusteilla lupia suojeluaseisiin. Kuten on nähty jo monasti, poliisi ei voi estää mitään vakavaa rikosta kuvinkaan useasti,ja poliisin saapuminen paikalle saattaa kestää jopa 2 tuntia ilmoituksesta. Murtomiehet ja väkivallan tekijät tietävät tämän kyllä.