Keskiviikko 24.7.2019

Varustelekan perustaja yllättää: Tämän takia sääntö-Suomi on sinunkin etusi

Luotu: 
6.5.2015 10:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm.
|

Faktakulma

Suomen yrittäjät valitsi Varustelekan perustaneen Valtteri Lindholmin vuoden nuoreksi yrittäjäksi huhtikuussa.

Lindholm perusti Varustelekan vuonna 2003 ollessaan 25-vuotias.

Varustelekan liikevaihto on 7,3 miljoonaa euroa.

Sotilastavaraa myyvän Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm haukkuu paljon kritiikkiä kerännyttä parhaillaan neuvoteltavaa TTIP-vapaakauppasopimusta, jonka on väitetty tuovan etua suomalaisille yrityksille.

–Mun mielestä ihan perseestä tuo vapaakauppasopimus. En oikein usko siihen. Meillä on niin erikoista tavaraa, emmekä lähde hintakilpailemaan Jenkkeihin kuitenkaan, hiljattain vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Lindholm sanoo Uudelle Suomelle.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) kehui viime vuonna TTIP-sopimusta.

–Selvää on se, että kasvua ja työpaikkoja tällä syntyy, Toivakka sanoi joulukuussa.

Lindholm muistuttaa, että Yhdysvalloissa yritykset ovat pääsääntöisesti suurempia kuin Suomessa.

–Enemmän pelkään amerikkalaisia firmoja, heidän tullivapauttaan kuin niitä mahdollisuuksia joita saan tullivapaudesta sinnepäin, hän toteaa.

Lindholm uskoo, että vapaakauppasopimuksesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä Varustelekalle.

–Jenkeissä on muun muassa tämä laittomien siirtolaisten hyväksikäyttömahdollisuus, mitä meillä ei ole ollenkaan, Lindholm sanoo.

–Se [TTIP-sopimus] tuo varmaan suurille teollisuusfirmoille vientiä, mutta tuntuu että tässä mennään isot firmat edellä, hän lisää.

Varusteleka käyttää paljon työharjoittelijoita. Viime vuonna Varustelekassa työskenteli 160 työharjoittelijaa, Lindholm kertoo.

Lindholm puolustaa paljon julkisuudessa haukuttua sääntö-Suomea.

–Sääntö-Suomi ei ole pelkästään virkamiesten byrokratian tekemä temppu, vaan kyllähän kansalaiset usein tajuamattaan vaatii sitä. Se on negatiivinen puoli siitä kulttuurista, jonka positiivinen puoli on se, että täällä on kyllä rehellisen yrityksen tosi helppo toimia sen takia, että meidän kulttuuriin kuuluu se, että mikä on sovittu on sovittu.

Hän uskoo, että sama syy joka aiheuttaa byrokratian aiheuttaa myös positiivisia asioita.

–Byrokratia tekee sen, että on helvetinmoinen homma selvittää, mitä me tehdään, mutta sitten tietää, että ne asiat menee tasan sen mukaan, Lindholm sanoo.

Etenkin kokoomus on puhunut normienpurkutalkoista vedoten yritysten toiminnan helpottamiseen. Lindholm ei kuitenkaan keksi yrittäjyyteen liittyvää normia, joka pitäisi purkaa.

–Ihmisen palkkaaminen on vaikeaa. Käytännössä paskasta rekrystä ei pääse karkuun ennen kuin firmalla menee todella huonosti. Se on ehkä se suurin ongelma minulla. Toisaalta näiden säädösten lieventäminen antaa kusipäiselle yrittäjälle tosi paljon etua heikompaa osapuolta nähden. Työntekijä on kuitenkin lähes aina heikompi osapuoli ja tarvitsee suojelua, Lindholm sanoo.

Hän ei usko, että kaikki yrittäjät olisivat niin eettisiä, että toimisivat reilusti työntekijää kohtaan, jos ei olisi sääntöjä suojelemassa työntekijöitä.

Yllätys Ruotsissa: Tämä tuote ei mennytkään kaupaksi

Varusteleka on toiminut kuusi viikkoa Ruotsissa.

–Suhteessa panostettuun markkinointiin me pärjätään oikein hyvin Ruotsissa. Saamme noin sata tilausta viikosta sieltä, Lindholm sanoo.

Hän on yllättynyt siitä, että ruotsalaiset eivät ole ottaneet Varustelekan vaatteita arkivaatteiksi.

–Reisitaskuhousut, mitä luulin, että myisin tosi paljon, ei ole myyty sinne, Lindholm sanoo.

Seuraavaksi Lindholm haaveilee Yhdysvaltojen markkinoista. Hän uskoo, että Varusteleka pärjäisi Yhdysvalloissa, koska tuotteet ovat laadukkaita. Hinnalla ei ole tarkoitus kilpailla.

Suomen Yrittäjien vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Lindholm antaa kaksi vinkkiä nuorille yrittäjille.

–Tekee niin kuin minä tein – riskittömästi nettikaupalla liikenteeseen ilman pikavippejä, niin hyvää tulee, Lindholm toteaa.

–Meille jo lukiossa sanottiin, että älä osta mitään osamaksulla ja se on erittäin hyvä neuvo. Olen nähnyt, että jengi perustaa firmoja pikavipillä. Se on huono idea, hän lisää.

Hän kertoo itse saaneensa kaverilta korotonta lainaa perustaessaan Varustelekaa ollessaan 25-vuotias.

–Mun firma lähti tonnista eteenpäin. Tähän ei ole laskettu yhtään mitään sen jälkeen kiinni, Lindholm kertoo.

Faktakulma

Suomen yrittäjät valitsi Varustelekan perustaneen Valtteri Lindholmin vuoden nuoreksi yrittäjäksi huhtikuussa.

Lindholm perusti Varustelekan vuonna 2003 ollessaan 25-vuotias.

Varustelekan liikevaihto on 7,3 miljoonaa euroa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Kari
Vastaus kommenttiin #6

Saavat, tai ainakin ennen saivat, ihan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Siellä on paljon ammattikoulu/ammattikorkeakouluopiskelijoita tekemässä juuri sitä hommaa johon kouluttautuvat ja saamassa arvokasta työkokemusta.

Disclaimer: Olin ennen tuolla töissä, en ole ollut enää vuosiin, silti pidin ja pidän paikasta ja firmasta.

Veikko Kuivanen

Ei, vaan yrittäjä joka puhuu protektionismin puolesta, vaikka on itse menestynyt juuri kaupan sääntelyn vapautumisen ja uuden teknologian ansiosta. Ei mene ymmärrykseen se, miksi hän vastustaa kaupan vapautta. Aivan kuin vaikkapa EU:ssa ei olisi sitä ongelmaa, että joillakin toimialoilla (esim. hedelmä- ja vihannestuotanto Espanjassa) tuotanto pyörii laittomien siirtolaisten avulla. Tekosyy.

Mikko Leinonen

Täysin totta. Eikä byrokratian ihanuuden ylistämiseksi käy se että yksi yrittäjä on onnistunut jos samalla 100 yrittäjää on byrokratian takia konkassa. Huonossakin järjestelmässä aina joku menestyy. Ihmeellistä logiikkaa tältä yrittäjältä että hänen oma menestyksensa on merkki järjestelmän erinomaisuudesta.

Matti Auer

Niinpä. Miten esim. vastavalmistunut kampaaja pystyy hankkimaan tarvittavat laitteet ja toimitilat ilman suhteellisen suurta pääomaa. Kotoa lainatut sakset ei taida riittää. Käsityö vaatii aina investointeja. Nettimyynti on sitten aivan eri asia, jossa mennään missä aita on matalin.

Mauno Strandén

Kyllä sitä pystyy perustamaan yrityksen kun on saastänyt muutamat etelänmatkarahat ja käymättömät ravintolat rahoilla! 7 päivää viikossa ja tyytyy pieneen 4 henkinen perhe eli ja elää edelleen. Siitäkin riitti kateellisia? Täysin persaukinen ei saa pankista rahaa kysyin, niin naurettiin, kun ei ollut vakuita, eikä antanut ylimääräistä lainaa vakuiksi, niin kuin Suomi antoi Kreikalle? 16 vuotta, eikä konkurssia tullut, sitten oli työpaikkoja tarjolla, semmoinen koulu pitäisi käydä useimpien!

Kimmo Koskela

Olen monesta asiasta Valtterin kanssa samaa mieltä, ja puhun kokemuksesta yrittäjänä, mutta myös suuren korporaation johdossa toimineena. Monta kertaa menestyvät yritykset ovat lähteneet liikkeelle pienestä ja pienellä pääomalla, ovat sitten kasvaneet kuin "vahingossa". Se on tervettä kasvua ja kun ei sitten ala paisuttamaan organisaatioitaan edes siinä vaiheessa kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista, vaan sijoittaa osan siitä tuotekehitykseen tms. ja kokeilee kv markkinoitakin. Varoituskellojen pitää alkaa soimaan siinä vaiheessa kun firman käyntikorteissa alkaa lukemaan titteleissä COO:ta ja Developer sitä sun tätä...pitäisi laskeutua pilvistä ja kysyä, kuka on aidosti yhtiössä yhtiön menestymisen vuoksi, kuka hakemassa CV:tään varten tietynlaista historiaa, joka näyttäisi hyvältä uutta pestiä hakeakseen. Myös Facebookin ja Twitterien yms. somen kaikenlainen käyttö, mikäli se ei palvele businesta, pitäisi kylmästi työaikana kieltää.

Byrokratiaa esim. kehityskeskusteluiden osalta pitäisi keventää, siihen menee aikaa molemmilta osapuolilta ihan turhaan. Ei niitä keskusteluita isoissa konserneissa kukaan kuitenkaan tosissaan ota, johto tekee ne HR:n pakottamana ja työntekijä siksi , että miettii mitä voisi firmalla maksattaa , turhanpäiväisiä kursseja yms.

Työterveyshuoltoa pitäisi kehittää siten, että jos sellainen kerran on pakko järjestää, niin firma maksaa sitten tutkimukset loppuun asti, eikä työntekijän sairaana ollessa pidä juosta julkisen sairaalan ja työterveyshuollon välillä kohtuuttomasti. Siihen palaa aikaa ja sairikset vain pitenevät. Karenssipäiviä voisi taas rukkailla niin jäisi krapulasta tai laiskamadosta johtuvat työkyvyttömyyspäivät vähemmälle.

Lenita Toivakan hehkutteluun toteaisin vain, että poliitikot puhuvat mitä ministeriöiden oikeat vallanpitäjät heille hehkutettavaksi antavat. Typeryydessään sitten ajavat marionetteina toisten agendaa, mikäli eivät ole olleeet esim. liike-elämässä vaan ovat poliittisia broilereita. Esimerkkinä EK:n työajan pidennys ehdotus viimeisimpänä, täysin tyhmä idea, koska tuottavuus ei ole työpaikalla kulutetusta ajasta kiinni, viitaten esim. tuohon someilun käyttöön, vaan siihen työntekemisen intensiteettiin ja moneen muuhun seikkaan. Suomen ilmasto ja henkinen ilmapiiri on niin hanurista, että työntekijät ovat lomansa ja kohtuullisen pituiset työviikkonsa ansainneet. Eläkeiän nostokin on aivan huuhaata, näyttää exelissä hyvältä , muttei kuitenkaan toteudu. Tietenkin johtavassa asemassa olevat , pelkästään työlleen elävät harmaahapset haluaisivat jatkaa hautaan asti koska ovat jo kadottaneet oman elämänsä vuosikymmeniä sitten.

Petri Hirvimäki

Minulle ie tämä juttu oikein auennut vaikka yrittäjänä 20 vuotta. Olisiko se jotenkin hyvä että meilä on protektionismia? Ei todellakaan vaan pitää tehdä niitä juttuja joilla menestyy reilun pelin säännöillä. Valtteri puhui 160 työharjoittelijasta... maassa maan tavalla siis. Valtterin firma ilmeisesti jo niin iso että byrokratian taklaus alkaa olla jo helppoa (byrokratian suhteellinen vaiva pienenee oleellisesti yrityskoon kasvaessa) lähes) hyvä alalletulon este siis. Omaan pussiin puhumista ilman kokonaisuuden häivääkään...

Veikko Kuivanen

Niinpä: 160 työharjoittelijaa tarkoittaa samaa kuin puoli-ilmaisen työvoiman käyttö. Varusteleka tekee siis itse tulosta sillä, ettei maksa ihmisille kunnon palkkaa. Eli mies menestyy juuri niillä eväillä, joilla hän pelkää USA:laisten postimyyntiyritysten menestyvän ja kannattaa siksi vapaan kaupan esteitä. Hävetköön.

Mikko Kari

Leka maksaa (tai maksoi ainakin ennen, en ole ollut firmalla töissä vuosiin) työharjoittelijoille ihan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Harjoittelijat tekevät sitä mihin ovat kouluttautumassa.

Mitä amerikkalaisiin postimyyntiyrityksiin tulee, niillä on vähän eri kuviot reiluuden puoleen kuin suomalaisella pohjalta ylös ponnistaneella yrittäjällä.

Reino Jalas

Olipas selkeäsanaista ja reipasta tekstiä. Ihan mielellään lukaisi tuollaisen kommentin.

Niin Alexander Stubb, Lenita Toivakka ja muut hömelöt TTIP-uskovaiset ovat käsittäneet asiat aivan väärin päin.

Kyseinen sopimus avaa ovet sepposen selälleen jättiyritysten tulla NSA:n hörökorvien tiedustelulla tukemana rajoituksitta kuppaamaan Euroopan pienyrityksiä kitaansa.

Alkaa elintila EU-kansalaisella käydä vähiin. Jättifirmat asetetaan TTIP-sopimuksella valtioiden ja uusien lakienkin säätämisen yläpuolelle.

Veikko Kuivanen

Hyvin olet propagandan opiskellut. Ihan maalaisjärjellä ajatellen ei kuitenkaan ole kovin väärin se, että jos yritys päättää investoida johonkin maahan miljardin, ja sille on luvattu tietynlaiset pelisäännöt ko. maassa, niin yrityksellä saisi olla oikeus kompensaatioon, mikäli ko. maa muuttaa sääntöjä vaikkapa vaalien jälkeen. Ei siinä sopimuksessa muusta ole kyse.

Mikko Kari

Sitä kutsutaan sijoittamisen riskiksi. Tässä TTIP-sopimuksessa riski ulkoistetaan valtiolle, ja samalla saadaan aikaan näppärä este valtiolle säätää valtiojohdon mandaatin mukaisia lakeja.

Lisäkivana, kun näitä asioita säätää suuryritysten omistama välimiesmenettelytuomioistuin joka ei ole vastuussa mistään kenellekään mutta voi yliajaa valtioiden lainsäädäntöä, on tässä hommassa jotain aika perseestä.

Jos olisin paha mies, ja TTIP-sopimus olisi voimassa, ryhtyisin kansainvälisen sijoittamisen 'patenttitrolliksi' ja kiristäisin valtioilta rahaa sillä että uhkaisin viedä niitä välimiestuomioistuimeen väitetyillä tappioilla jostain tekemästäni 'kaupasta' jatkuvasti.

Timo Koivusalo

Lindholm pelaa divarissa ja haaveilee ammattilaisympyröistä mutta kiukuttelee säännöistä. Näitä ylijäämäkauppoja ja muita kirppareita löytyy jokaisesta kaupunginosasta joten tervetuloa vaan apajille. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla miten Lindholm aikoo erottautua tuhansien vastaavien putiikkien joukosta.

Toinen mielenkiintoinen lausahdus oli, "...laittomien siirtolaisten hyväksikäyttömahdollisuus" mitä Suomessa tai EU:ssa ei toki ole lainkaan — ainakaan virallisesti. Lindholm näkee tämän siis mahdollisuutena, ei ongelmana. Se varmaankin poikkeaa oleellisesti Lindholmin 160:sta alipalkatusta tai peräti palkattomasta työharjoittelijasta, vai?

Veikko Kuivanen

Ihan vain vertailun vuoksi: jos 160 ihmistä saisi asiallista palkkaa, jo pelkästään se maksaisi sivukuluineen 160 x 1,28 x 12 x 2000 euroa vuodessa, eli lähes 4,9 miljoonaa. Miten minulla on sellainen tunne, että juuri tästä syystä ko. yrittäjä kannattaa protektionismia: hänen bisneksensä perustuu siihen, ettei varsinaisen työn tekijöille (pakkaajat, lajittelijat tai lähettäjät, miksi heitä sitten kutsutaankaan) tarvitse maksaa juuri mitään?

Mikko Kari
Vastaus kommenttiin #24

Minulle ainakin maksettiin ihan asiaankuuluva palkka kun olin ko. firmassa kaksi vuotta duunissa, juurikin pakkaajana, lähettäjänä, lajittelijana yms.

Se on kiva että kaikenmaailman sivustaveikkaajat vetävät mutkat suoriksi tietämättä yhtään mistään yhtään mitään.

Ai niin, ja kyllä, 7,5mil€ liikevaihdosta liikenee juurikin niille 160 harjoittelijalle palkka (harvempi harjoittelujakso muuten kestää koko vuotta, voidaan siis todeta että esim. neljän kk. harjoittelulla 160 harjoittelijaa = 40 työvuotta = n. 1,3miljoonaa, oman laskukaavasi mukaan), samoin kuin firman pysyville työntekijöille.

Eli ottakaa nyt järki päähän ja laskekaa edes OIKEIN ennen kuin alatte vinkumaan.

M Juhani Tuovinen

Parturi-kampaajien pitää hakea Lapin AVIsta lupaa työskennellä itsenäisyyspäivänä.
Lupa maksaa kaksisataa euroa ja perustunee johonkin virkamiestyön omakustannukseen. Täysin älytöntä byrokratiaa. Kielletään tekemästä työtä jos
et maksa suojelumaksua.

Kaljamainoset piti maalata piiloon. Muuten tulee sakkoja. Näin suojellaan kansaa
juopottelulta.

Rajalla tullimiehet kyttäävät kansan viinalasteja ja ottavat takavarikkoon mielestään liian suuret määrät. Näisn suojellaan Alkon monopolia.

Tulli ottaa autoista liiaan suuret verot ja joutuu palauttamaan väärin perustein peritut
autoverot. Tullin tarkoitus on suojella valtion verotuloja.

Helsingin kaavoittajat ovat määränneet, että rakennusliikeiden pitää rakentaa
keskimääriin 75 neliön asuntoja vaikka kysyntää pienemmille asunnoille olisi
rajattomasti.

Helsingin kaupunki sääntelee asuntorakentamista HITAS-määräyksillä eikä myy tai
kaavoita raakamaata asuntorakentamiseen suojellakseen maanvuokraamisesta
saamiaan tuottoja.

Tässä on pintaraapaisu säännöstelystä. Itse en jäisi kaipaan mitään näistä.

Lasse Ryti

Näitten käsittämättömien määräysten takia, minäkin joudun käymään tutun parturin luona säännölliseti. No ei sillä väliä, kun tuo väitetty laiton parturointi on huomattavasti normaalia suomalaista parempi ja halvempi. Varmaankin valehtelua :)

Matti Auer

Tässä Lindholmin tilityksessä helposti unohtuu se tosiseikka, että 90% vasta perustetuista yrityksistä kaatuu tai lopettaa toimintansa 3 vuoden kuluessa. Asia, josta ei paljoa puhuta. Usein lopettavalta yrittäjältä jää 20 vuoden velkakurjuus kärsittäväksi, koska Suomessa ei tunneta henkilökohtaista konkurssia, kuten mm. USA:ssa. Uudelleen yrittäminen on täten käytännössä mahdottomuus.

Osmo Marttila

Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm on täysin oikeassa. Erittäin hyvä ja oikeaan osunut juttu.

TTIP on räätälöyty antamaan globaaleille pääasiassa Amerikkalaisille yrityksille täysin vapaat kädet eli orjuuttaa työntekijöitä kuinka vain ja romuttamaan eurooppaliset kansaisten elintärkeitä etuja suojaavat sääntelymekanismit, joita ei tule edes heikentää vaan vahvistaa entisestään. Pahinta on sen tarkoitus mitätöidä demokraattinen vaikuttaminen korvaamalla se ''yritysten'' diktatuurilla.

Kts s.21.
www.kepa.fi/sites/kepa.fi/tiedostot/julkaisut/maailmatalouden-tekijan-ka...

Millä vaaleissa ja missä jättiläisyhtiöiden omistajat ja/tai johtajat on valittu päättämään puolstamme missään yhtään mistään?
Se käyttäytyy kuin kommunistinen puolue - itse itsensä nimittäneenä johtamaan rahvaan massoja.

Sauli Harju

TTIP on suunniteltu ajamaan vain amerikkalaisten etuja. Jos ulkomaalainen firma tulee Suomeen ja tuhoaa täällä jotain, niin niitä ei voida haastaa oikeuteen, mutta amerikkalaiset voi haastaa Suomen valtion oikeuteen jos sopimuksia rikotaan. USA ei ole meidän ystävä. Pitää aina pitää se asia mielessä että USA:lle kilpailu on tärkeempää kuin maiden väliset suhteet.

Timo Koivusalo

Höpsistä, Sauli esittää tuttuun tyyliinsä täysin tuulesta temmattuja tai Pietarin tehtaalta suollettuja väitteitä.

Itse asiassa TTIP synnyttää maailman suurimman vapaakauppa-alueen, jonne Suomen viennistä menee jo nyt noin 60 %. Sopimuksen ansiosta esimerkiksi suomalaisten korkean teknologian tuotteiden pääsy Yhdysvaltojen markkinoille helpottuu koska hyväksyntä- ja lupakäytäntöjä yhdenmukaistetaan. Suomessa valmistetaan korkealuokkaisia ja kilpailukykyisiä tuotteita, jotka kyllä menestyvät vapailla markkinoilla.

Investointisuoja tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sijoituksen kohteena olevan maan tulee pitää kiinni tekemistään sopimuksista myös yritysten kanssa eikä muuttaa esimerkiksi lainsäädäntöään poliittisten mieltymysten tai vallassa olevan mafian mukaan. Vertauksen vuoksi, Venäjällä ei ole mitään investointisuojaa.

Mikko Kari

Tällä vapaakauppa-alueella esim. Meksikolla menee tunnetusti ihan vitun hyvin, eikä mitään ongelmia ole, samoin Etelä-Amerikan mailla ei ole ongelmaa siitä etteivät voi uudistaa lainsäädäntöään kun jättiyritykset USA:ssa vetävät saman tien oikeuteen?

Yritykset haluavat oikeuden vetää valtiot oikeuteen lainsäädännön muutoksista, ja haluavat varmistaa että kansalla ei ole sananvaltaa vaikka hallintopohja vaihtuisikin, jättimäisten uhkasakkojen käytännössä varmalla uhalla. Ts. Yksi hallitus voi myydä valtion kaiken omaisuuden firmalle, kun kansa kapinoi ja vaihtaa hallituksen firma toteaa että 'voi voi, myitte jo, me pidetään kiinni siitä mitä saatiin'.