Lauantai 25.5.2019

Tapahtuiko Suomessa hiljainen mullistus? – Tämän takia ”tavallinen” työnhakija häviää, sanoo kokoomuslainen

Luotu: 
7.5.2015 09:54
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Työntekijän palkkaamisen vaihtoehto on ostaa sama työ palveluna henkilöstöpalveluyritykseltä tai toisesta yrityksestä, joka on yhä useammin yhden henkilön toiminimi, Tuomas Aarni kertoo. Arkistokuva.
|

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksen jäsen Tuomas Aarni kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan työelämän ilmiöstä, joka hänen mukaansa on jäänyt julkisuudessa huomaamatta.

- Työntekijän palkkaamisen vaihtoehto on ostaa sama työ palveluna henkilöstöpalveluyritykseltä tai toisesta yrityksestä, joka on yhä useammin yhden henkilön toiminimi. Työn teettämisen kustannukset ovat molemmissa vaihtoehdoissa erilaiset. Työntekijän palkkausta säännellään työehtosopimuksessa. Kahden Y-tunnuksen välistä sopimusta säännellään heikommin, jolloin vapaus kasvaa, mutta myös riskit ovat suuremmat esimerkiksi heikomman sosiaaliturvan muodossa, Aarni kirjoittaa.

Hänen mukaansa on jo nähtävissä, että yrittäjät suosivat toiminimellä työtä tekevien palkkaamista, ja että ”tavallinen” työnhakija häviää Y-tunnuksella toimivalle.

- Kolmikannassa tehdyt päätökset eivät vaikuta millään tavalla kahden Y-tunnuksen väliseen sopimukseen. Näissä sopimuksissa ei ole myöskään sivukuluja, toisin kuin perinteisessä työsopimuksessa olisi. Tässä sopimustyypissä on myös mahdollista tehdä vähennyksiä arvonlisäverotuksessa. Jos työvoimaa tarvitsevalla on valittavanaan ”tavallinen” työnhakija, tai toiminimeä tarjoava työnhakija, on helppoa arvata kumpi on houkuttelevampi vaihtoehto, Aarni kirjoittaa.

Aarnin mielestä työntekijän palkkaaminen on jo kannattamatonta.

- Kysymyksen ratkaisu voi olla koko työmarkkinoiden kohtalonkysymys, hän kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Ilmari Manninen

Ilmiö alkoi jo 1990 laman aikana . Oma työnantajani antoi kaksi vaihtoehtoa , ala tekemään toiminimellä tai etsi työtä muualta . Aloin toiminimellä ja työtä oli tarjolla sähköasennusalalla niin paljon kuin jaksoi tehdä . He jotka eivät suostuneet yrittäjiksi valitsivat kortiston ja heitä oli paljon. Kiitos heille , sain painaa koko laman otsa hiessä.

Ilkka Korkalainen

Tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu ay-korporaatiovallan seurauksena. Työntekijän kustannuksia nostaa yleissitovuus, kolmikantainen sopiminen ja tupoilu. Yrittäjän toimivaan työntekijään nämä turhat kustannuksia nostavat käytännöt eivät suoraan vaikuta.

Mika Kovin

Kaikenlaista keinottelua ihmiset harjoittavat kiristyksen kohteina, kuten Seppo esitti edellä. Jos tuo y-tunnuksen kaveri haluaa joskus saada eläkettäkin ja jos hän säilyttää terveytensäkin ihan omalla kustannuksellaan jne. eli luopuu sos. turvastaan työntekijänä, niin toisaalta omapa on syynsä.
-- Mutta jos asiallisesti ajatellaan, että hän kustantaa samantasoiset etuudet itselleen itse, niin eipä juuri suuren suurille palkoille siinä voi päästä. Eihän se matematiikka miksikään niiden kulujen kohdalla muutu. Oikeastaan vain käy niin, että jos nuo kaikki kulut itse kaivaa, niin se tulee paljon kalliimmaksi.