Keskiviikko 26.6.2019

Tutkija esittää isoa veromuutosta Suomeen: ”Voitaisiin periaatteessa toteuttaa”

Luotu: 
9.5.2015 16:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    VATT:n erikoistutkija pitää mahdolisena, että terveyspalveluille lisättäisiin arvonlisävero Suomessa.
|
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n erikoistutkija Timo Rauhanen esittää arvonlisäverojen laajentamista Suomessa. Hän vertaa Suomea OECD-maiden vertailussa ylivoimaisesti tehokkaimmaksi arvonlisäverottajaksi luokiteltuun Uuteen-Seelantiin.  
 
-Vuonna 1986 käyttöönotettua Uuden-Seelannin arvonlisäveroa pidetään yleisesti esimerkkinä tehokkaasta ja hallinnollisesti yksinkertaisesta kulutusverosta. Lähes kaikkea kulutusta verotetaan samalla verokannalla, joka on vuodesta 2010 ollut 15 prosenttia. Suurin haaste uudistuksessa oli korottaa elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyyshyödykkeiden verokanta yhtenäisen verokannan tasolle. Uudistuksen poliittista hyväksyntää helpotti se, että tuloerojen kasvua torjuttiin tarkasti suunnatuilla tulonsiirroilla ja pienituloisten tuloverokevennyksillä, Rauhanen kertoo kolumnissaan.
 
Hän sanoo, että tehokas arvonlisäverojärjestelmä ”voitaisiin periaatteessa toteuttaa” Suomessakin Uuden-Seelannin mallin mukaisesti.  Silloin arvonlisävero laajennettaisiin koskemaan verosta nyt vapautettuja rahoitus- ja vakuutustoimintaa, asuntojen vuokrausta, koulutusta sekä terveys- ja sosiaalipalveluita. 
 
Rauhasen mukaan yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelujen ohella myös kuntien palvelut kotitalouksille tulisivat pääsääntöisesti verollisiksi, mutta ilmaispalvelujen vero voitaisiin haluttaessa kompensoida kunnille. 
 
-Tällöin käytännössä vain kuntalaisten suorittamat asiakas- ja palvelumaksut tulisivat veron piiriin. Periaatteena olisi, että yksityistä ja julkista sektoria kohdeltaisiin verotuksessa samalla tavalla, hän sanoo.
 
Asumisen veropohja muodostuisi Rauhasen kuvailemassa mallissa vuokrista ja omistusasunnon laskennallisesta asuntotulosta. 
 
Rauhasen mukaan arvonlisävero tuottaa Suomessa noin viidenneksen kaikista verotuloista. Hän sanoo, että EU:n ja Suomen arvonlisäverojärjestelmä ei kuitenkaan täytä tehokkaan kulutusveron vaatimuksia, jotka ovat yksi verokanta ja laaja veropohja, sillä EU-lainsäädäntö vapauttaa verosta suuren osan kulutusta ja tarjoaa lisäksi jäsenmaille mahdollisuuden soveltaa alennettuja verokantoja monenlaisiin tavaroihin ja palveluihin.
 
-Kun tavara tai palvelu vapautetaan verosta, alv-ketju katkeaa ja vero kertaantuu. Jos katkeaminen tapahtuu tuotantoketjun alkupäässä, kaikkien seuraavien portaiden suhteelliset hinnat vääristyvät. Myös tuotannon organisoituminen kärsii, koska verosta vapautetun hyödykkeen myyjällä ei ole välituotteiden veron vähennysoikeutta. Tämä kannustaa oman tuotannon lisäämiseen. Lopputuloksena yrityksen myynti yritykselle on yliverotettua ja myynti kuluttajalle on aliverotettua, Rauhanen kommentoi.
 
Hän sanoo, että alennetut alv-kannat lisäävät lisäksi yrityksen ja verohallinnon kustannuksia ja aiheuttavat rajanveto-ongelmia. Ne ovat Rauhasen mukaan myös poliittisesti hankalia, sillä jollekin hyödykkeelle suunnattu verotuki saa aikaan paineita suostua yhä uusiin tukiin. 
 
-Erilaisten alv-kantojen avulla tavoiteltu tulonjaon tasaaminen on tutkimuksissa todettu kalliiksi ja tehottomaksi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jyrki Valtias

Minusta tuossa on järkeä - kunhan huolehditaan, ettei kokonaisveroaste kasva. Työn verotusta tai työn sivukuluja alas ja kulutusveroja ylös. Tällöin suomalainen työ tulee kilpailukykyisemmäksi ja työllisyys paranee. Kunhan huolehditaan, että verotus ei nouse - ainakaan alimmissa tuloluokissa.

Tuota omistusasunnon laskennallista asuntotuloa en kyllä hyväksy. Se on omaisuusvero, joka kohdistuu vain asuntoon. Seuraavaksi katsotaan omasta autosta (taksiin verrattuna) saatavan autotuloa, kesämökistä kesämökkituloa jne. Saman tien omaisuusvero kaikesta omaisuudesta. Kannustaa ihmisiä olemaan säästämättä mitään!

Daniel Malinen

Kuulostaa hyvältä, mutta pitäisi osta toteuttaa porrastetusti. Ensin laskea muut verotukset 20n ja yleishyödykkeiden sekä ruuan verotus 9n. Tämän jälkeen ottaa kunnon juustohöylällä tuloeroja. Lopuksi muuttaa kaikki ALV verotus 15

Sauli Harju

KAIKESTA MAKSETAAN NYKYÄÄN MONET KERRAT ALVIA!!! EI RIITÄ ETTÄ TUOTTEET MAKSAA HELVETISTI VAAN ALVI (JOITTEN MÄÄRÄ SUURIMMASSA OSASSA ON MIELETTÖMIÄ SUMMIA) TULEE MYÖS TOIMITUSKULUIHIN. SAMALLA RUOASTA JOUTUU MAKSAMAAN ISOT ALVIT. ALVIA ON JO JOKA TUOTTEESSA NIIN PALJON ETTÄ IHMISILLÄ LOPPUU RAHAT. TÄMÄ TUTKIJA ON TÄYS KANSAN TAPPAJA!!! KUKAAN JÄRKEVÄ IHMINEN EI ENÄÄN SUOSITTELE MINKÄÄN VERON NOSTOA.

Sauli Harju

Kaikki verot pitäs jakaa tuotteiden ja palveluiden kanssa, että kaikessa olis sama alvi ja varmistaa että veroja ei kierretä. On aivan mieletöntä miten tässä maassa toimitaan verotuksessa, aivan järkyttävää ihmisten alistamista. Suomessa myöskin palkat on yksi länsimaiden pienempiä duunareilla, johtajat taas tienaa enemmän kuin muissa maissa kansalaisten määrään nähden. Suomi on täysin pilalla tuon kapitalistisen roskasakin takia.

Pertti Rinne

Jos kaikkia rahan liikkeitä verotettaisi, niin työn verottamista voitaisi lieventää.

Tuntematta tarkemmin, mikä joitain vuosia sitten keskusteluissa ollut Tobinin vero on, olen sitä mieltä, että osakkeiden osto ja myynti pörssissä sietäisi jonkinlaisen veron, vaikkapa vain yksi promille (tuhannesosa) siitä, mitä spekulantit siirtelevät, vedätävät ja manipuloivat sadoilla miljoonilla euroilla päivittäin, edestakaisin kerätäkseen huimia voittoja lyhyillä kaupoilla, kun kurssit vaihtelevat sekunnin murto-osissa.

Ehkä siitä saisi instrumentin, jolla köyhien sijaan voitaisi kyykyttää myös rikkaita ilman, että se ottaa yhtä kipeää kuin se, että keskiansion kokoisesta eläkkeestä viedään tuloverona 1/3 osa.