Lauantai 25.11.2017

Stubbin tahto toteutui: Nato-selvitys tulee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.5.2015 16:29
Päivitetty: 
13.5.2015 16:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alexander Stubbin johtama kokoomus on äänekkäimmin halunnut avointa Nato-kirjausta ja Nato-selvitystä, jotka ovat nyt tulossa uuteen hallitusohjelmaan.
|

- Hallitus laatii ulko‐ ja turvallisuuspoliittisen selonteon, jonka valmistelun yhteydessä arvioidaan mahdollisen Nato‐ jäsenyyden vaikutukset Suomelle. Sen lisäksi laaditaan puolustusselonteko, jossa määritellään puolustuspoliittiset linjaukset puolustuskyvyn ylläpidolle, kehittämiselle ja käytölle.

Näin toteaa hallitusneuvottelijoiden keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen työryhmä tuoreessa linjauksessaan.

Nato-selvityksen laatiminen on pitkään ollut Alexander Stubbin johtaman kokoomuksen tavoitteena. Keskusta ilmaisi jo ennen vaaleja, ettei vastusta selvityksen tekemistä. Myöskään perussuomalaiset eivät ole selvitystä vastustaneet. Keskusta ja perussuomalaiset ovat kuitenkin kokoomusta Nato-kriittisempiä.

Natosta työryhmän linjauksessa lausutaan ylipäätään näin:

- Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato‐jäsenyyttä.  

Linjaus on muutos edelliseen hallitusohjelmaan, jossa Nato-ovi oli suljettuna. Ratkaisu on odotettu: jo ennen vaaleja muun muassa keskusta totesi, ettei Nato-optiota ole syytä tällä kertaa sulkea. Tässäkin asiassa äänekkäin on kuitenkin ollut kokoomus. Stubb on todennut, että edellisen hallituksen Nato-kirjaus oli paha virhe.

Lisäksi tuoreessa paperissa todetaan, että hallitus vahvistaa ”laaja‐alaista transatlanttista yhteistyötä sekä kahdenvälisesti että EU:n kautta”. Linjauksessa todetaan myös, että ”Suomi ylläpitää kansallisen liikkumavaransa ulko‐ ja turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissaan”.

Venäjästä linjataan näin:

- Venäjä on Suomen merkittävä naapuri. Suomi noudattaa Euroopan unionin yhteisiä Venäjä‐linjauksia ylläpitäen myös monipuolisia kahdenvälisiä suhteita.

- Hallitus ottaa huomioon, että erityisesti Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt. Suomi harjoittaa aktiivista ulkopolitiikkaa, vahvistaa maamme puolustuskykyä ja tiivistää kansainvälistä turvallisuus‐ ja puolustuspoliittista yhteistyötä.

Linjauksen mukaan Suomen hallitus vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä ja syventää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Viron ja muiden Baltian maiden todetaan olevan Suomelle tärkeitä kumppaneita.

Ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää johti keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Keskustasta mukana oli myös Seppo Kääriäinen. Perussuomalaisista ryhmässä olivat Jussi Niinistö ja Maria Lohela ja kokoomuksesta Ilkka Kanerva ja Ben Zyskowicz.

Kaikki Uuden Suomen uutiset hallitusneuvotteluista täällä!

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Turvallisuuspoliittisen selvityksen lienee huomioitava se, että NATO jakaa kansan. Jakautunut kansa ei ole suomalaisuudelle hyvä tai turvallinen pohja. Jotta selvitys huomioi kaikki ne ikävätkin mahdollisuudet kansan jakautuessa on hyvä kun NATO vastustajat organisoituvat tarvittaessa voimakkaisiin ilmaisuihin ja toimiin. Väkivaltaa ja NATOn ajoneuvojen tuhoamista en tietysti kannata.

Janne Pohjala

Stubb voi selvittää itselleen haluaako hän liittyä NATO:oon ja sitten liittää Stubbin NATO:on. Suomen osalta sen sijaan tulee noudattaa samaa linjaa kuin 70% eduskuntavaaliehdokkaista, eli ei Suomea Natoon.

Mikäli Stubbillakin on Haglundin (oppositiossa) Napoleon -kompleksi, niin sitä voi hoitaa vaihtamalla vaikkapa Viroon Ilveksen PR-päälliköksi. Tuntuu vaihtuvan siinä tekijä koko ajan.

USA:n suurlähetystöön voidaan ilmoittaa että vaikka Kokoomus ei olekaan enää pääministeripuolue, luvattuaan USA:lle viedä Suomen NATO:oon, niin Soini Obaman rukousaamiaiselta on vielä hallituksessa. Sitä kannattaa lobata seuraavaksi toimimaan Suomen kansan tahtoa vastaan.

Seppo J Tanskanen

Tämän uuden Nato-selvityksen tekemisen pääarkkitehti on paremminkin edellisen eduskunnan puolustusvaliokunnan pj Jussi Niinistö, taisi vetää myös tätä hallitusneuvottelujen juuri myös Nato-osaa. Niinistön ajatuksena kun on ollut jo pidemmän aikaa tehdä perusteellinen Nato-selvitys erityisesti Suomen näkökulmasta, mitä Nato jäsenyys Suomelle merkitsisi käytännössä, myös Suomelle lankeavine jäsenyysvastuineen. erityisesti juuri siksi myös, että Suomi pitää kiinni omasta nykyaikaistettavista Puolustusvoimistaan, mukaan lukien yleinen asevelvollisuus. Linjauksineen myös lisättävistä puolustusmäärärahoista. Summasummarum samalla selviää suomalaisille, iso osa meistä ei nykyisellään miellä, mitä Naton 5. artikla oikeasti Suomelle merkitsisi. Siis ei vain yksistään lisäturvan saaminen, vaan kun se menee "yksi kaikkien puolesta, ja kaikki yhden puolesta" niin mitä Suomi taloudellisesti ja Suomen Puolustusvoimat kestää Suomen jäsenyystilanteissa kun jonkun jäsenmaan rajoilla alkaakin tosissaan "tuli palaa"! Laitetaan tähän esimerkiksi vaikka Turkki. Käytännössä kun ilmeisesti Suomella tulisi olla Puolustusvoimiensa sisällä ikään kuin ylimääräinen "ryhmä" minkä hyvänsä maan ulkopuolisen "palon varalta". Eikä se voisi kuitenkaan olla pois oman maan turvallisuusvarasta.
Näin olllen tämän selvityksen tekemisen aika on vain nyt, riippumatta siitä olisiko Stubb joukkoinensa tulevassa hallituksessa tai ei, tai mitkä olisivat hänen halunsa. Mediassakin olisi syytä ymmärtää, vain ja ainoastaan selvityksen tarpeellisuus, jättää aivan omaan arvoonsa "jutut" mitkä ryhmät tai ketkä muka tällä selvityksellä olisivat kiihkomielisesti viemässä maatamme Nato-jäsenyyttä kohden. Mutta senkin mahdollisuuden pitäminen perusteellisesti tehtyine selvityksineen, on myös jo arvo sinänsä, itsenäiselle Suomelle, omassa politiikassaan!

Lana Kortie

Sekä EU:ta että USA:ta ohjaavat suuryritykset.
Ja Nato on SUURPÄÄOMAN ETUJA valvova Nato-jäsenyys.
Pitääkö lapsiemme menehtyä - raaka-aineiden hankinnassa suuryrityksille?
Jos haluatte olla hyvätahtoisia, niin tehkää
EDUSKUNNAN KORRUPTION laillisuuden SELVITYS ja sen SEURAAMUKSET suomen kehitystä nähden.
Kuinka kannattava Suomelle eduskunnan korruption laillisuus on ollut?
Suomen talous on romahtanut EU:n aikana
SUOMEN ULOSOTTOKO SEURAAVA, SUOMALAISTEN TALOINEEN, OMAISUUKSINEEN?
Entäs sen vaikutus Natoon?
Tämä eduskunnan korruption laillisuus kuinka kannattava se on ollut suomen kehitystä nähden?
Ja kuinka tuloksekkaaksi se vielä osoittautuu suomen nuorison ja suomen tulevaa mahdollista kuolemaa nähden?