Lauantai 25.5.2019

Etelä-Suomessa lumisin talvi kymmeniin vuosiin

Luotu: 
8.1.2010 17:37
Päivitetty: 
8.1.2010 17:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kävelijöitä Kaivopuistossa tänä talvena.

Jos eteläsuomalaisista alkaa tuntua siltä, että lunta on tullut enemmän kuin ikinä, tunne on oikea, sillä näin lumista on tammikuun alussa ollut vain muutaman kerran 50 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Vantaalla on viimeksi ollut yhtä suuret kinokset tammikuun alussa neljäkymmentä vuotta sitten. Helsingissä on ollut näin paljon lunta tammikuussa viimeksi vuonna 1982. Vuosi 1966 oli ennätysvuosi; tuolloin lunta oli pääkaupunkiseudulla vastaavaan aikaan jopa 65 senttiä.

Myös Kaakkois-Suomessa lumipeite on ajankohtaan nähden keskimääräistä tukevampi. Sen sijaan Itä-Suomessa on poikkeuksellisesti vähemmän lunta kuin muualla maassa, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Myös Kainuussa, osissa Pohjois-Pohjanmaata sekö Pohjoisessa Lapissa on ajankohtaan nähden vähän lunta.

Järvet ovat jäätyneet sen verran hyvin, että jää pääosin kantaa ihmisen. Jopa Uudellamaalla Espoon Pitkäjärvestä on jo mitattu 15 sentin jääpeite. Isoilla järvenselillä tai virtauspaikoissa voi tosin vielä olla hatarampia kohtia, joita pitää välttää.

Meren jäille ei ole vielä turvallista mennä kävelemään. Ilmatieteen laitoksen mukaan ainakin etelässä jäänvahvuus vaihtelee suuresti, sillä rankat lumisateet ovat hidastaneet jäänkasvua. Perämerellä Vaasan korkeudelta pohjoiseen jäät kantavat jo paremmin.

Pakkasennätys -37,1 Kuusamossa

Talvi on ollut myös viime vuosia kylmempi, ja pakkasennätyksiä on rikottu yö toisensa jälkeen. Talven uusi ennätys on perjantain vastaiselta yöltä Kuusamosta, jossa lämpötila laski -37,1 asteeseen.

Kyseessä ei ole kuitenkaan harvinaisen kylmä talvi. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä alkutalvi on ollut noin kymmenenneksi ja Lapissa noin viidenneksitoista kylmin viimeisimmän viidenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla.

Suomen kylmä alkutalvi johtuu vallinneista idänpuoleisista ilmavirtauksista, jotka ovat tuoneet kylmää ilmaa Siperiasta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän talven kylmät eivät ole merkki ilmastonmuutoksen hidastumisesta.

-Ilmastonmuutoksen myötä kylmät talvet muuttuvat yhä harvinaisemmiksi, mutta kylmiä talvia on varmasti jatkossakin, toteaa meteorologi Niina Niinimäki.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Asusual

Tärkeätä on huomata, että samainen ilmatieteen laitos ennusti
1.12.2009 että tästä talvesta tulee hyvin LEUTO!

Tämä laitos osaa kertoa erittäin hyvin
minkälainen sää tänään oli.

Suomi voisi paljon kustannustehokkaammin ryhtyä yhteistyöhön
vaikka Ruotsin SMHI:n kanssa halvemmalla ja laadukkaammin.

Spekulaattori

Onko sulla tallessa vielä joku linkki tms?

Kuitenkin muistan jo aiemmin syksyllä lukeneeni, että Nasa ennusti tästä talvesta kylmää, taisi olla merivirrat ja merten lämpötilat sellaiset.

Lisäksi on huomattava ilmastohihhuli-laitoksen loppukaneetti: eihän tästä talvesta vielä mitään voi päätellä. Ei tietenkään, mutta entäpä viimeisestä 11 vuodesta?

Asusual

Ainakin tuolta löytyisi tietoa
http://www.fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1259649587.html

Joo, ei pitäisi laittaa arvauksia julkisuuteen.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun pieleen meni kunnolla.

Viimeiset 11 talvea:
-Jos lähdetään liikkeelle esim vuodesta 2000 niin
trendi laskee (regress)
-Jos katsotaan 1970-luv lopulta (satell) niin toki trendi
nousee jotain 0,13C per 10 vuotta.
Jatko riippuu seuraavasta 10-20 vuodesta.

Suositeltava info-lähde: http://www.climate4you.com

Yleiskuva globaalista lämpötilasta:
http://img695.imageshack.us/img695/6063/gisp2.jpg

Spekulaattori

Täältähän löytyykin päivitettyä asiaa tietoa dataa, varsinkin kun HadCRUT on ilmeisesti tämän taannoisen myräkän (tieteellisen siis...:-) jälkeen vähän kohmeessa...

Sieltä löytyy mm. linkin takaa havainnolliset käppyrät tästä CO2-pitoisuus vs. lämpötila -dilemmasta.

http://www.climate4you.com/Text/Climate4you%20November%202009.pdf

Luulisi herättävän paatuneimmassakin hihhulissa kysymyksiä. Lisäksi on huomattava, että jo aiempina mittausajanjaksoilla on ollut pikällisiä kausia, jolloin lämpötila ja CO2 eivät ole seuranneet toisiaan.

Vieras

Ilmatieteen (-tieteen, heh, he)laitoksen pomo on Suomen lätkäjengin kapteeni ja laitos höpisee samoja uskovaisten mantroja ilmastonmuutoksesta kuin muukin lätkäjengi. Uskokaa jo, mitään normaalista poikkeavaa ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan.

Spekulaattori

No ei se ainakaan mallien suhteen kovin vakuuttavaa ole, että jo 11 vuotta on menty pieleen, vaikka CO2-pitoisuus on noussut koko ajan ja lämpötila silti laskenut.

Tämä kai siellä IPCC:n piireissä suurinta kohinaa juuri on aiheuttanut, lämpötilan kehittymisestä nyt 11 vuoden perusteella ei vielä voi sanoa oikein mitään, mutta mallien suhteen ollaan jo aika hyvin hakoteillä.

Mutta jos nyt jotain lämpötila/CO2-tasapainoja miettii, niin on ihan tod. näk. niinku jossain käppyröissä olen nähnytkin, että CO2-pitoisuus seilaa lämpötilan suhteen jonkinlaisella viiveellä. Saattaa kestää vielä jonkin aikaa ja yhtäkkiä CO2 lähteekin laskuun, mikäli ilmasto jatkaa viilentymistään.

Sitten on IPCC:llä ja poliitikoilla selittämistä.