Keskiviikko 20.2.2019

Nyt se selvisi – Todellinen selitys Sipilän erikoiselle sanalle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.5.2015 07:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilä on tuonut politiikan kieleen vatuloinnin, jappasemisen ja iteroinnin.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) on ihmetyttänyt jopa murrekonkareita sanavalinnoillaan. Erityisesti huomiota on herättänyt Sipilän käyttämä verbi vatuloida.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus kertoo nyt, että verbistä löytyy paljonkin murretietoa. Kotuksen mukaan vatulointi-sana merkitsee todellisuudessa verkkojen selvittelemistä, hidasta näpertelyä. Vatuloinnilla tarkoitetaankin yleensä viivyttelyä tai ylipäänsä liian hitaasti etenevää toimintaa.

Kotuksen mukaan eniten tietoja vatulointi-sanasta on Savosta, Pohjois-Karjalasta, Keski-Suomesta, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kainuusta.

Toinen Sipilän politiikan kieleen tuoma sana on jappasta. Siitä löytyy Kotuksen mukaan huomattavasti vähemmän tietoa, mutta Pohjanmaalla sanaa on käytetty jankuttamisen tai toistelun synonyyminä. Sipilän puheissa jappaseminen on rinnastunut vatulointiin.

Vatulointi ei ole uusi sana eduskunnassa. SDP:n entinen kansanedustaja käytti sanaa niinkin hiljattain kuin vasta maaliskuussa.

Sipilä käytti vatulointi-sanaa viimeksi eilen, puhuessaan siitä, kuinka "vatulointikorissa" on vielä pari asiaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero M. J. Kauranen

Jatkan vielä tätä jappasua. Tässä oikoluettuna tuo jappasua koskeva kohta:
"Toinen Sipilän politiikan kieleen tuoma sana on jappasta. Siitä löytyy Kotuksen mukaan huomattavasti vähemmän tietoa, mutta Pohjanmaalla jappasua on käytetty jankuttamisen tai toistelun synonyyminä. Sipilän puheissa jappasu on rinnastunut vatulointiin". Oulun seudulla ei puhuta jappasemisesta vaan jappasusta.

Tarya Korhonen

tuota noin, meillä Suomessa on murteita. myös eri yhteisöjen keskuudessa sanoja, joista ulkopuoliset eivät tiedä mitään. onhan meillä Helsingissä "stadin slangikin" joka etupäässä tunnettiin kallion ja sörnäisten alueilla. itsekkin opin tuon tietämään, liikkuessani kallion porukoissa. sanoisin, että nyt mennään turhiin höpinöihin jos kaikkien pitää kaikki sanat tietää saati keksiä siitä uusia "murresanoja". siis eletään ja annetaan toistenkin elää sulassa sovussa. tällaiset ihmiset kertovat kyllä meille tarvitaessa mitä itse sana merkitsee, joten turha huuhailu sikseen!

Eero Saastamoinen

Oliskohan tuo vatulointi ilmaisu piilotettu seksistisesti, eli todellisuudessa sillä tarkitetaan "pitsinnypläämistä".

Politiikothan täytyy aina opettaa puhumaan ja tekemään niin, ettei kukaan ymmärrä heitä ollenkaan, jolloin 7 - Päivää lehteenkään ei lähde juttuja.

Eli Facebookissa ei saa sanoa: " Tissivakosi ihan näkyy , tarjoaisitko minulle seksiä".

Pitää Facbookissa sanoa: " Toitpa vahvasti esiin hyviä asioita - taidankin ryhtyä miettimään asiaa, vaikka yhteisellä komitean pystyttämisellä!"

Ja sitten vain komiteoita kokoilemaan!

Tuure Nyqvist

Minä törmäsin vatulointiin kun pyrin tekemään työni kunnolla. Toivottavasti kyse ei ole tässä tapauksessa siitä, koska Suomella ei ole varaa vatuloida negatiivisella tavalla. Meidän pitää oppia suoriutumaan tekemisistämme kunnolla ja sujuvasti.