Maanantai 15.7.2019

Huomasitko tätä? Jättileikkaus sosiaalietuuksista

Luotu: 
27.5.2015 16:48
Päivitetty: 
27.5.2015 19:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat esittelivät tänään hallitusohjelmansa sekä siihen sisältyvät, "meihin kaikkiin" osuvat leikkaukset.
|

Erilaiset sosiaalietuuksien leikkaukset vastaavat suurelta osin hallitusohjelman säästöistä. Hallitusta syytetäänkin jo sanahelinästä.

Jo aiemmin varmana pidetyn sosiaalietuuksien indeksikorotusten jäädytyksen lisäksi hallituksen ohjelmasta löytyy toinenkin mittava säästö etuuksista. Indeksien miljardileikkauksen lisäksi hallitus aikoo säästää 800 miljoonaa euroa vuotuisista sosiaalietuusmenoista hallituskauden loppuun eli vuoteen 2019 mennessä. Osa säästöistä on suoranaisia leikkauksia, osa muuta sopeutusvaikutusta. Päivitys: indeksijäädytyksen miljardisäästöstä noin 200 miljoonaa ei kohdistu sosiaalietuuksiin vaan kuntien valtionosuuksiin sekä korkeakouluihin. Lisäksi jäädytys ei koske toimeentulotukea.

Sosiaalietuuksien leikkaukset ja säästöt, kaikkiaan noin 1,51,6 miljardia euroa, muodostavat näin ollen huomattavan osan hallituksen välittömistä sopeutustoimista. Välitöntä sopeutusta on vuoteen 2019 mennessä määrä tehdä 4030 miljoonan euron eli noin neljän miljardin edestä.

Sosiaalietuuksien säästöt kohdistuvat rankimmin ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jonka aiheuttamia menoja leikataan 200 miljoonalla eurolla jo vuodesta 2016 alkaen. Vuorotteluvapaasta säästetään samoin jo ensi vuodesta lähtien 50 miljoonaa euroa vuosittain.

Tämän lisäksi supistuksia osuu muun muassa opintotukeen (-70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä), eläkeläisten asumistukeen (-123 milj. euroa, sopeutetaan yleistä asumistukea vastaavaksi) ja yleisiin asumistukimenoihin (-25 milj. euroa, koska tuen myöntämisen perusteita muutetaan). Sen sijaan köyhimpien eläkeläisten takuueläkkeen tasokorotus lisää valtion menoja 30 miljoonalla eurolla.

”Kauniita sanoja varakkaimpien suuremmasta taakasta – käytännössä leikkauslistat kuitenkin lyövät kovalla kädellä pienituloisiin”

Myös erilaiset korvaukset supistuvat, etenkin lääkekorvauksista leikataan 150 miljoonaa euroa. Omais- ja perhehoitajien vapaisiin sen sijaan panostetaan 75 miljoonaa euroa lisää vuosittain, mutta perhehoidosta haetaan myös säästöjä: vuoteen 2019 mennessä valtiolta pitäisi säästyä vuodessa 180 miljoonaa euroa ”kalliimman hoidon korvautumisella omais- ja perhehoidon lisääntyessä”.

Oppositioon päätynyt vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pääsi keskiviikkona aloittamaan hallituksen puheiden ja tekojen ristiriitojen esittelyn.

– Ohjelmatekstissä ja tiedotustilaisuudessa puhutaan kauniita sanoja siitä kuinka tuloeroja kavennetaan ja varakkaimmat kantavat suuremman taakan. Käytännössä leikkauslistat kuitenkin lyövät kovalla kädellä juuri pienituloisiin, Niinistö sanoo tiedotteessaan.

– Sosiaalietuuksien indeksileikkaukset köyhdyttävät köyhiä, opintotuesta leikataan ja lääkekorvauksista säästetään 150 miljoonaa. Sipilän hallitus jättää heikoimmat pärjäämään omillaan entistä pienemmillä tuilla. Hallituksen ohjelma tarkoittaa sitä, että julkisen vallan vastuuta heikoimpien auttamisesta riittävillä turvaverkoilla, koulutuksella, terveydenhuollolla ja sosiaalipalveluilla kavennetaan voimakkaasti, hän jatkaa.

Sipilä peräänkuulutti hallitusohjelman esittelytilaisuuden alussa näkyvästi hyväosaisten suurempaa vastuuta säästötalkoista.

Myös Sipilän esittelemän ehdollisen leikkauslistan säästöistä suurimmat yksittäiset kohdistuvat sosiaalietuuksiin kuten lapsilisiin ja työeläkkeiden indeksikorotuksiin, mikäli säästöt joudutaan toteuttamaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

" ... hallitus aikoo leikata 800 miljoonaa euroa vuotuisista sosiaalietuusmenoista hallituskauden loppuun eli vuoteen 2019 mennessä. "

Ellei tässä ole sisällä merkittävää työllisyyden paranemisen vaikutusta tietää se sitä että ansiosidonnaiset sekä lyhenevät että pienenevät todella paljon. Näin siksi että perustuet ovat jo nyt niin pienet ettei niillä elä vaan vaatteet, terveydenhuolto - varsinkiin hammaslääkäri tms. ei välittömästi toimintakykyä veivä hoito on pakko jättää tekemättä. Tämä vain siirtää ja tietenkin pahentaa huomattavasti tilannetta.

Nyt sitten katsotaan onmo Akava uusi AKT työmarkkinakentässä niin älyttömiä ehdottomia ulostuloja sieltä on tehty.

Sepetius Kangas

Mihin ihmeessä luulitte leikkauksien kohdistuvan? Tietenkin pienituloisiin hehän ovat valtavan iso ryhmä josta pienikin siivu kasvaa suureksi. Lisäksi heidän asemansa on sellainen joilla ei voi vastustaa hallituksen päätöstä. Keski ja varsinkin suurituloiset ovat ryhminä niin voimakkaitta, ettei edes hallitus heille mahda mitään. Näin se on ollut ja tulee aina olemaankin. Heikot joutuu aina kärsimään.

Päivi Tyni

Ja entä työllisyys? Koulutusta lyhennetään, jolloin nuoret tulevat aikaisemmin työmarkkinoille. Hallitus haluaa pidentää työaikoja, jolloin rekrytointitarve pienenee. Samoin käy, kun vuorotteluvapaat poistetaan. Lisäksi palveluja leikataan ja julkisia palveluja digitalisoidaan. Seuraus: lisää työttömiä. Eläkeikää on jo nostettu ja nostetaan lisää, jolloin työpaikkojen vapautuminen eläköitymisen kautta vähenee.

Lisäksi "Hallitus valmistelee 15.10.2015 mennessä vuoropuhelussa työelämän osapuolten kanssa työttömyysturvan uudistuksen, sisältäen työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen sekä velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin."

Miten työn vastaanottovelvoitetta voidaan tiukentaa, kun jo nyt seurauksena on karenssi ja toimeentulotuen leikkaaminen? Aktivointitoimenpiteisiin varmaan pannaan kohta kaikki työttömät. Syntyy kahdet työmarkkinat: palkansaajat ja 9 €/pv orjat. Kannattaisi jo nyt palkansaajienkin miettiä, miten oma asema säilyy, kun tarjolla on pilvin pimein koulutettuja orjia.

Simo Taivalkoski

Mietin aivan samaa: tiukennetaanko työn vastaanottovelvoitetta uhkailemalla sormien leikkaamisella, tms.? On kyllä kokonaisuudessa sellaisia nämä tulevat heikennykset, ettei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Näistä heikennyksistä seurannee se, että ostovoima tippuu entisestään. Tämä on siis ilmeisesti se mitä hallitus on halunnutkin; sitä saa mitä tilaa, sanotaan. Melko kumma yhtälö ottaen huomioon sen tosiasian, että täällä on työttömiä reippaasti yli 300 000 (te-palvelut.fi -sivuston mukaan). Toki pitäähän paisuvaa hallintoa jollain rahoittaa, ja helpointa rahoitus näyttäisi olevan se, että varastetaan taas hieman lisää kotitalouksilta ;-)

Sepetius Kangas

Niin mitä enemmän rasitus kohdistuu heikompituloisiin, sitä enemmän kotimainen kysyntä pienenee. Sitäkin Suomi tarvitsee. Koska taatusti ei kotimaisen kysynnän heikkeneminen auta yhtään vientiä. Joka kyllä on tärkeämpi Valtion tulojen kannalta kuin kotimainen. Mutta taas heikkojen aseman heikkeneminen vaikuttaa kansan terveyteen joka taatusti lisää valtion kustannuksia koska he ovat pääsääntöisesti julkisen terveydenhoidon piirissä. Eli tulos ei kovin mairittelevalta näytä tässä valossa.

Vesa Äijälä

Helppo karsia sosiaalietuuksista kun itse tienaa tyyliin 10000-20000 e/kk ja itse aiheuttanut ongelmat antamalla rahaa kreikalle ja lainaamalla ulkomaisilta suurpankeilta kansalaisten varoituksista huolimatta. 1200 euroa kansanedustajien palkaksi nii varmaan muuttuis ääni kellossa. Ainut oikea ratkaisu ongelmaan olisi oma valuutta Suomen hallinnassa ilman intressiä. Euro voisi olla rinnakkaisvaluutta. Euron jälkeen alkoi lainaralli ja Suomen alamäki. Kenen on vastuu ja ketä tekee aitoja eheitä ratkaisuja?

Sepetius Kangas

Ensimmäinen laina Kreikalle Jossa oli Suomi mukana tavallaan itsenään. Toiset lainapaketit aiheutti EU. joskin Suomen oli otettava myös vastuuta. mutta Suomen talouden heikkeneminen ei suinkaan ole Kreikan syytä vaan aivan omaa. Siinä käy kuin Huittisten hullulle miehelle jonka sanottiin syövän enemmän kuin tienaa. Tosin Huittinen on asian ymmärtänyt ja pärjää kohtalaisesti kuntien joukossa. Eli ei maan omaa syytä ei voi toisten niskoille vierittää.

Iivari Lappalainen

Yllättäen lapsiperheet ja opiskelijat taas leikkurissa.

...missäs se Suomen tulevaisuus olikaan? Ettei niissä lapsiperheiden lapsissa ja opiskelevissa nuorissa????

Suomi ei pärjää kuin huippuosaamisella ja sitä ei saada kun hutiloidaan opiskelun laatu ja keskitytään vain valmistumisen vauhtiin ym "helppoihin numeroihin".

Lumira Lumus

Monimutkaisen ja kalliin tukibyrokratin ylläpitäminen on mahdotonta, henkilöstö kulut ja muut kulut ylittävät sen mihin yhteiskunnalla on varaa ja edes tuen saaja, ei elä annetulla tuella, kun verotusta on jatkuvasti jouduttu lisäämään ja laajentamaan. Nykyien kaltainen julkinen palvelusto on järjenvastainen ja ei paranna tuen tarpeessa olevan elämää, vaan on johtanut syrjäytymiseen ja passivoitumiseen, ihminen on tukiloukossa. Tukivarat eivät edes riitä sen maksajaorganisaation kuluihin. Pitää yksinkertaistaa ja verotus niin ettei n. alle 30 000€ tai ainakaan alle 20 000 € tienaavilta peritä veroja ja heidän mahdollisuutensa hallita tulonsa ja menonsa paranevat. Suoraan maksaminen sen mukaan mitä palvelua tarvitsee ja ostaa sieltä mistä sen parhaiten saa. Se parantaa liiketaloutta yhteiskunnan palveluissakin, kuten yksityisissä. Ihmiset voisivat elää pienilläkin tuloilla paremmin, kun systeemiä muuttettaisiin siihen suuntaan, että maksaa siitä mitä käyttää, eikä siitä mitä ei käytä.

Simo Taivalkoski

Mihin töihin? Puhelinmyyjäksi 0-tuntisopimuksella?

Ihanan naiivia sanoa ”MENE töihin”. Tulee mielikuva, että ihan kuin jonkun työpaikan saisi vain kävelemällä toimistolle ilmoittaen ”mä tulin sitten töihin, missäs työvaatteet on?”.

Jaana Anttolainen

Ja oliko tämä mitään uutta - no ei todellakaan! Haluaisin todellakin tietää, mihin meidän yhteiset rahat ihan oikeasti menee? Harvojen ja valittujen ja ahneiden taskuun. Siitä asti, kun taivaan linnuillekkin laskettiin rahallinen arvo, on kaikki menny päin perää.

Lumira Lumus

Tuen hakijat eivät tiedä, eikä kukaan valista heitä siitä, että edes osaisivat hakea tai tietäisivät tukibyrkratian sisäiset säännöt,,laita ja moni myöntävä viranomainen ei edes hallitse tuen myöntämisen perusteita, Sitten annetaan varmuuden vuoksi tai varmuuden vuoksi evätään ja paljon jää tukia vaille, joilla on suurin hätä. Sitten näitä lähtee perintään täysin varattomilta ja tulottomilta ihmisiltä ja näitä on paljon mennyt kadulle ja sieltä selviäminen on liian heikossa kunnossa oleville mahdotonta.
Toisaalta maahanmuuttajille on tukia annettu ylimäärin ja monella on se heistä käsitys, että tukea kuuluu hakea aina, vaikka eläisi palkallaan ja heiltä ei peritä takaisin, vaikka heillä olisi varaa maksaa. Tukien myöntämisten perusteiden hallinta ei toimi ja oikeudenmukaisuus, niin että todella hädässä oleva saisi tukensa ja tuki ei menisi turhaan hakijoille, jotka jo elävät tuloillaan.
Miten se voi toimia, kun sekä tukien myöntäjät ja tukien hakijat eivät enää tajua asiasta mitään. Julkiset palvelut ovat arvauspalveluita, joskus arvaus sattuu oikein, mutta paljonmenee täysin pieleen. Näiden toimintaan ei voida luottaa,.

Rami Ovaskainen

Totta kai voivat (eikä mitään vastuuta ole muutoin kuin aina seuraavissa vaaleissa ja sekin vastuu jää siihen meneekö läpi vai ei). Ihme kysymyksiä sinulla.

Kaiken lisäksi monet pahimpaan "puolueuskovaisuuteen" jämähtäneet kääntävät edustajiensa huonotkin päätökset päässään "oikein päin" (selityksiä aina löytyy) ja voivat äänestää samoja edustajia seuraavissakin vaaleissa.

Kyllä vain, tätä Suomen kansa tilasi eikä siinä mitään. Sitä saa mitä tilaa. Jokainen määrittelee sitten onnistumiset/epäonnistumiset ihan itse.

Pasi Käyhkö

Maanviljelijät selvisivät taasen hienosti. 2000-luvulla heidän tukitasonsa on säilynyt ennallaan. Suomi maksaa maataloustuista noin 60% ja EU 40%. Kokonaistukimäärä on noin 2,7 miljardia laskentatavasta riippuen. Silti ostamme kaupasta EU:n kalleinta ruokaa. Sipilä kylläkin väitti taannoin, että suurin osa maataloustuista tulee EU:lta mikä ei pidä paikkaansa.

Sepetius Kangas

Kyllä tulee kannattaisi hieman taloutta seurata. jos omiaaan puhuu. Jopa netistä löytyy tilastokeskukselta sekä muitakin tiedoista kelle EU maksaa. Sieltä löytyy mös suomen valtion osuudet. Haulla Suomen talous löytyy kyllä asiaa vaikka kuinka. Ei se niin vaikeaa ole tarkistaa puhuuko täyttä skeidaa vai onko siinä edes hievenen totta. Toki kannattaa tarkistaa kuka tiedon julkistaa. Mielenkiintoista luettavaa vaikka kuukaudeksi.

Sepetius Kangas

Kaarle ole oikeassa. Huolta vain Keräää sellaiset jotka siihen ei itse pysty. Elainmaailmassa ne kuolee pois mutta ihmiskunta kuvittelee iseään humantääriseksi ja joitan ainakin yrittää auttaa. Tämä osa herättää joissaan katkeruutta koska niitä ei vaan voi pyyhkiä pois. siihen kuuluu Suomalaisia ja kaiken kukkuraksi myös muualta tulleita. Se miten he elävät kuuluu muulle yhteiskunnalle. Ainakin pitäisi. Mutta jokaisen ""aikuisen" ainakin sen pitäisi ymmätää ettei velkaa jatkuvasti voi lisätä.

Sauli Harju

Samaten kuin amerikoissa, jossa köyhät kerää ruoan roskiksista ja rahat menee rikkaimmille. Tuommosta yhteiskuntaa sinä olisit rakentamassa, samaten kuin tekee eduskunta tällä hetkellä. Tuommoset tyypit on Suomen vihollisia.

Jaakko Lautaoja

Neljän vuoden päästä ihmetellään, miksi ulosottomiehet ja perintätoimistot ovat ylityöllistettyjä ja miksi rikollisuus kasvaa. Sosiaalietuuksilla ostetaan yhteiskuntarauha. Jollei ihmisellä ole töitä, eikä mistään muualtakaan saa rahaa, hänen on pakko lopulta ottaa sorkkarauta avuksi ja hakea ruokansa väkisin. Pahimmassa tapauksessa kurjalisto nousee ja pesee jalkansa valtaapitävien verellä, mikä sekin on maailmanhistoriassa usein tapahtunut.