Maanantai 23.7.2018

Tuleva sisäministeri Suomen pakolaismääristä: ”Akuutti ongelma pistää miettimään...”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.5.2015 19:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen uudet ministerit julkistettiin tänään. Kuvassa valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
|

Tulevan sisäministerin Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi ottaa seuraavan neljän vuoden aikana suurin piirtein yhtä paljon pakolaisia kuin tähänkin asti.

–Luulisin, että me jatketaan suurin piirtein samalla tasolla, mutta välimeren akuutti ongelma pistää miettimään kuinka paljon nämä paineet kasvaa. Niihin pitää löytää Eurooppalaisia ratkaisuja, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa kun kysyttiin, ollaanko pakolaismäärää mahdollisesti nostamassa.

Hänen mielestään perimmäisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan Euroopan toimia Afrikassa.

Hallitusneuvottelijat linjasivat viime viikolla, että kiintiöpakolaisia otetaan ainakin sama määrä kuin ennenkin. Tämä oli perussuomalaisille pettymys, sillä he ovat ajaneet Suomeen otettavan pakolaismäärän pienentämistä.

–Kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla ja tällä osallistumme kansainväliseen taakanjakoon, hallitusneuvottelijat linjasivat pakolaispolitiikasta.

EU:ssa käsitellään parhaillaan esitystä, jonka mukaan EU:hun tulevaa pakolaismäärää pitäisi jakaa tasaisemmin EU-maiden välillä. Tämä tarkoittaisi käytännössä Suomen pakolaismäärän merkittävää lisäämistä.

Orpon mukaan EU ei voi sanella asiaa Suomelle.

–Näissä asioissa pitää olla itsenäinen päätösvalta jäsenmailla. Osallistutaan yhteiseen pöytään ja haetaan yhteisiä ratkaisuja, mutta Suomi tekee itse päätökset omasta puolesta.

Sisäministerinä Orpo pitää ”ykkösasiana” yleisen turvallisuustason turvaamista: poliisin, pelastustoimen, rajan perustoimintojen hyvän perustason toimintojen turvaaminen.

–Sitten meillä on erittäin suuria haasteita: hyperuhat, kansainvälinen terrorismi, kansainvälinen rikollisuus, häilyvä turvallisuusympäristö tuovat meille isoja haasteita. Näihin uusiin haasteisiin pitää pystyä vastaamaan. Siinä ongelma on sama kuin muuallakin, resurssit, Orpo sanoo.

Kokoomus ehdotti Orpoa sisäministeriksi, mutta hänen ministeriyttään ei ole vielä vahvistettu.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Van Heinonen

Australian malli on ainoa toimiva. Afrikasta on tulossa väkeä sellaiset määrät ettei kenenkään lompakko kestä sitä. Syntyvyys kehitysmaissa on sitä luokkaa että eurooppa ja länsimaat vain kiihdyttävät omaa ja koko maapallon loppua tällä lyhytnäköisellä politiikallaan jossa afrikka tuottaa väestönkasvun. Se on monilla seuduilla jo todellinen ongelma kulttuurisesti ja ihan turvallisuutta ajatellen (kantaväestön) ja ennenkaikkea taloudellisesti. Lähtömaihin on tehtävä selvä viesti että läpi ei pääse, niin tulioiden määrä romahtaa takuuvarmasti. Kaikki pikkunäpertely ja unelmahöttö ovat toimimattomia keinoja tässä pitkään jatkuneessa baletissa. Enää ei edes tulioita yritetä myydä pakolaisina koska minkäännäköiset perusteet eivät tue sitä.

Timo Hietanen

Demarit, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP ovat etunenässä löytäneet ihmisoikeus- ja
pakolaissopimuksista "pienellä painettuja alaviitteitä", joissa velvoitetaan kertomaan
maahanmuuttopolitiikassa, uutisoinnissa ja julkisuudessa ylipäätäänkin vain positiivi-
sia ? asioita. Tai asiat pitää esittää koko ajan pakolaisinvaasion osallistuneiden näkö-
kulmasta. Tai kaikista niistä lieveilmiöistä, joita koko härdelli on ihan oikeasti tuonut
mukanaan veronmaksajien, äänestäjien ja omien kansalaisten nautittavaksi ja yksi-
puoliseksi kustannettavaksi - ei kerrota, vaietaan, kierretään, vaihdetaan puheenai-
hetta. Kyllä itsesensuuri ja vihapuheen pelko rasismin leimaa pelätessä on mennyt jo
äärimmäisyyksiin. Troijan hevonen on Euroopassa ja Suomessa ja omasta kansastaan
vastuussa olevat poliitikot vaikenevat itsensä ja kansansa velvoiteuhrin asemaan.
Kuka viitsii oikeasti äänestää tällaisen politiikan pimennossa kampanjoivia ?